Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Перитонитис: симптоми и третман

Перитонитис - главните симптоми:

Перитонитисот е воспалителна болест која влијае на перитонеумот. Ваквата состојба претставува голема опасност за организмот, бидејќи резултатот од таквата патологија е кршење на работниот капацитет на сите витални органи. Симптомите на перитонитис варираат во зависност од степенот на болеста и неговата форма: акутен и хроничен.

Причини

Следниве фактори можат да придонесат за појава на перитонитис на абдоминалната празнина:

 • заразни болести;
 • перфорација или уништување на абдоминалните органи;
 • пенетрирачки рани на абдоминалната празнина, што резултира со инфекција таму;
 • хематогено ширење на инфекција од лезии во органи и ткива.

Како се манифестира болеста?

Надворешни симптоми на перитонитис се одредуваат земајќи ги предвид манифестациите на болеста што придонесоа за појава на воспалителниот процес во абдоминалната празнина. Покрај тоа, знаците на презентираната болест помагаат да се одреди фазата во која се јавува неговиот развој и тип.

Локални и општи манифестации

Една болест како перитонитис има локални и општи манифестации. Првите се оние кои служат како реакции на перитонеална иритација. Овие знаци служат како заштитен механизам, а местото на нивната концентрација зависи од областа и зоната на патолошкиот фокус.

Локалните манифестации на перитонитис вклучуваат:

 • синдром на болка;
 • напнатост на абдоминалните мускули;
 • знаци на перитонеална иритација за време на дијагнозата.

Болка сензации

Синдромот на болка е една од првите манифестации на перитонитис. Со оглед на корените причини за болеста, се одредува природата и интензитетот на болката. Болката што се појавува кога перфорираните внатрешни органи имаат најголема сериозност. За таков случај, тоа е остар, ненадеен во природата, и со сила потсетува на напад од нож. Ако се изразени во медицинска терминологија, таквите болки се нарекуваат нож.

Интензитетот на болката е одреден од ефектот и составот на иритантната компонента. Со максимален интензитет, болката продира кај лице со акутен панкреатит. Причината за оваа состојба е поради присуството на ензими кои се присутни во сокот на панкреасот. Тие се оние кои имаат максимум, споредливи со изгореници, ефект врз абдоминалната празнина.

Синдром на тешка болка може да придонесе за несвестица. Во некои случаи, лицето е многу возбудено. Болката ја ограничува подвижноста на пациентот, што резултира со тоа што тој мора да биде во иста положба долго време. Дишењето во стомакот станува многу тешко.

Абдоминална болка со перитонитис

Во почетокот, болката се фокусира и делува во погодениот фокус. Но, по некое време е потребно за истурениот карактер. Оваа состојба укажува на тоа дека воспалителниот процес почнува да се шири низ абдоминалната празнина. Во исто време, обратниот процес може да се набљудува: првично ширената болка ќе се реализира.

Синдром на перитонитис болка се јавува поради иритација на перитонеални листови. На крајот на краиштата, таа се карактеризира со богата иннервација и сензитивност кон разни видови на стимули. Транзицијата на локализирана локализирана болка во дифузна болка е поврзана со транзиција на воспаление од париеталниот лим до перитонеален перитонеум.

Постојат случаи кога болката ја менува областа на концентрација, што укажува на транзиција на воспалителниот процес. Во оваа ситуација, тој не е истурен во природата, туку локализиран. На пример, болката ќе се повлече некое време, и за време на патувањето во тоалетот ќе се интензивира. Ваквите симптоми покажуваат дека патологијата влијаела на перитонеумот кој го покрива мочниот меур. Во дијагностичката студија многу е важно да се одреди примарната локализација на синдромот на болка.

Грижата за болки е негативен настан во перитонитисот. Причината за овој процес е акумулација на значителна количина на течност во абдоминалната празнина или интестинална пареза.

Стабилна состојба на абдоминалните мускули

Овој симптом е често придружен со болка. Постои напнатост поради рефлексната контракција на мускулите на стомакот. Стабилната состојба на мускулите, исто така, одговара на зоната на инервација. Ако максималната тензија е присутна и сите абдоминални рефлекси исчезнаа, тогаш оваа состојба е предизвикана од перфорација на улцерацијата. Користејќи медицинска терминологија, таков стомак се нарекува "табла-како". Можете дури и да ја откриете визијата визуелно без палпација.

Мускулната тензија може да биде локална. Ако се појави ефузија жол перитонитис, абдоминалниот ѕид станува густ во областа на проекцијата на жолчното кесе. Мускулната одбрана се однесува на рани знаци на перитонитис. Таквата состојба може да се појави и да исчезне. Не постои напнатост во абдоминалните мускули на слабите и постарите лица.

Чести манифестации на перитонитис вклучуваат:

 • треска;
 • чести повраќање;
 • зголемено отчукување на срцето;
 • низок крвен притисок;
 • намалување на диурезата;
 • сува кожа и видливи карактеристики;
 • зголемена киселост;
 • конфузија

Акушерски перионитис

Акушерскиот перитонит е болест што се формира поради повредена матка. Нејзиниот развој се изведува 4-9 дена по операцијата. Акушерскиот перитонит е условно поделен на клинички форми, така што е можно правилно да се назначат терапевтски мерки.

Акушерскиот перитонит ги има следните симптоми:

 • надуеност, интестинална пареза;
 • хипертермија;
 • присуство на течни содржини во стомакот;
 • недостаток на здив;
 • тахикардија;
 • повраќање;
 • интоксикација.

Елиминирање на акушерскиот перитонит е невозможно со помош на терапевтски интервенции. Овде можеме да зборуваме само за привремен ефект, а по 3-4 часа сите манифестации на болеста се враќаат. Единствениот излез е да се спроведе операцијата.

Акутна фаза на болеста

Акутен перитонит

Акутен перитонит е болест која, доколку е откриена, бара итна хоспитализација. Ако пациентот не обезбеди медицинска помош во времето, тогаш е можно фатален исход.

Акутен гноен апендицитис, перфорација на чирови на желудникот и цревата придонесува за развој на оваа форма на болеста. Постојат следниве фази на акутен перитонитис:

 1. Реактивен. Времетраењето на фазата е 12-24 часа. Се манифестира со акутна болка која влијае на целиот абдомен. Со максимален интензитет, синдромот на болка дејствува во зоната на примарна лезија. На реактивната фаза, пациентот има напнатост во абдоминалните мускули, ја зголемува болката при најмал обид да ги промени придобивките и секогаш спие во положбата на фетусот. Таквата состојба во медицината е наречена симптом Щиткин-Блумберг. Акутниот панкреатит во реактивната фаза придонесува за појава на треска и треска.
 2. Токсичен. Таа трае 12-72 часа. Се карактеризира со подобрување на состојбата на пациентот, но сето ова се чини дека е само. Кај луѓето, сериозноста на синдромот на болка се намалува, тензијата во стомакот исчезнува, се јавува состојба на еуфорија и летаргија. Пациентот ги изострил функциите на лицето, кожата има бледа сенка. Постои повраќање, гадење. Цревната перисталтика и мокрење се намалуваат. Акутен перитонитис во токсичната фаза започнува да ги формира првите манифестации на дехидратација - сува уста. Многу е тешко човек да зема течност поради повраќање. Кога се дијагностицира токсичната фаза на перитонитис, стапката на морталитет е 20%.
 3. Терминал. Неговите симптоми почнуваат да влијаат на човечкото тело 24-72 часа по формирањето на вирусен перитонитис. Времетраењето не е подолго од неколку часа. Постојат манифестации во кршење на перформансите на сите органи и системи. Пациентот е во пространост и не разбира што му се случува. Очите и образите мијалник, има зашеметена боја на кожата. Често оваа состојба е придружена со повраќање гроздобер маси. Во прилог на презентираните манифестации, едно лице се развива ладна пот, тахикардија, отежнато дишење, остар пад на температурата, надуеност. Терапијата во терминалната фаза на болеста не го дава саканиот ефект, па стапката на смртност во оваа состојба е околу 90%. Перитонитисот во терминалната фаза доведува до смрт во рок од 24 часа од почетокот на болеста.
Симптом Щуткина-Блумберг

Како дифузен перитонитис се манифестира во акутната фаза?

Акутниот дифузен перитонитис е компликација на разни болести на абдоминалната празнина. Овие патологии вклучуваат:

 • перфориран чир на желудникот, цревата;
 • гноен апендицитис;
 • тромбоза на мезентерични садови;
 • апсцес на црниот дроб.

Причината за развој на воспалителниот процес е присуството во перитонеумот на цревната микрофлора: E. coli во комбинација со стрептококи, дизентерен бацил, стафилококи. Постои следна класификација на перитонитис:

 1. Перфорирана - постои врска со перфориран чир на стомакот, големи и мали црева, дуоденален улкус.
 2. Жолчното кесе, причина за неговиот развој, е резултат на перфорација на жолчното кесе.
 3. Септичко - постпартално.
 4. Пневмококна - се јавува кај пневмонија и кај пациенти со тежок нефрит.
 5. По оперативен перитонит.
 6. Трауматски - се јавува поради механички повреди, повреди со ладно оружје и огнено оружје.

Оваа болест ги има следните манифестации:

 • синдром на болка;
 • нагло зголемување на болката при најмало движење, кашлица;
 • бледа кожа на лицето;
 • пад на крвниот притисок;
 • филаментозен пулс.

Во иднина, може да има намалување на болката, особено во времето на акумулација на ексудат во абдоминалната празнина. Постои недостаток на испуштање на гасови и измет, зголемено повраќање и икање. Во повраќање има остатоци. Ако болеста е во последната фаза, тогаш повраќање станува фекална.

Карактеристики на акутен гноен перитонитис

Акутен гноен перитонитис може да се појави поради следниве причини:

 1. Воспалителна лезија на било кој од абдоминалните органи. Таквите болести вклучуваат апендицитис, холециститис, воспаление на внатрешните генитални органи кај жените, задушената хернија. Во овој случај, акутен гноен перитонитис се јавува поради ширењето на инфекцијата од главниот фокус на перитонеумот.
 2. Перфорација на абдоминалните органи. Таквите болести вклучуваат перфориран чир на стомакот, тенко црево. Резултатот од овој процес е инфекцијата на абдоминалната празнина.
 3. Оштетување на абдоминалните органи.
 4. Хематогено ширење на инфекцијата на перитонеумот од некој воспалителен фокус. Акутен гноен перитонитис е забележан кај тонзилитис, остеомиелитис, сепса.

Манифестации на хроничен перитонитис

Манифестациите на перитонитис во хронична форма се бришат и не се изрекуваат. Пациентот не почувствува акутна болка, повраќање или мускулна тензија. Поради оваа причина, долго време, хроничниот перитонитис може да остане незабележан. Симптомите на болеста се поврзани со пролонгирана, хронична интоксикација на телото. Постојат следните манифестации на болеста:

 • губење на тежината;
 • прекумерно потење;
 • долга субфебрилна температура;
 • рекурентен запек;
 • рекурентна абдоминална болка.

Вирусен перитонитис

Вирусен перитонитис е болест која се развива за време на примарна инфекција на абдоминалните органи. Вирусни перитонитис придонесува за инфекција во перитонеумот преку крвотокот или лимфната струја. Дијагностициран со вирусен перитонитис е исклучително редок, само 1% од случаите.

Перитонитис кај млади пациенти

Перитонитис кај деца

Перитонитис кај деца има неколку карактеристики. На пример, кај деца, многу ретко перитонитис се јавува поради холециститис, панкреатитис, чиреви на желудникот и цревата.

Кај мали деца, општата состојба првично е оштетена само поради одличните компензаторни способности на кардиоваскуларниот систем. Првото нешто што може да му пречи на детето е феноменот на респираторната слабост. По некое време се јавува формирање на декомпензација на кардиоваскуларниот систем, што резултира со прогресивно влошување на состојбата на бебето.

Со остра клиничка манифестација на апендицитис, се користат антибиотици. Ваквите постапки ја зголемуваат веројатноста за појава на такви тешки компликации како перитонитис кај децата. На рана возраст, кога се појавува апендикуларна форма на перитонитис, губат столици, понекогаш со зелена боја, со слуз.

Дијагностика

Дијагностика на перитонитис

Дијагнозата се поставува врз основа на карактеристичните манифестации на перитонитис и резултатите од испитувањата на крвта. Во оваа анализа треба да има гноен токсичен пренос на леукоцитната формула. Повеќе дијагностика вклучува испитување на Х-зраци и ултразвук на абдоминалните органи. Ако лекарот има сомнежи, тој може да го упати пациентот на лапароскопија. Дијагнозата на перитонитисот треба да биде итна, бидејќи оваа состојба бара итни терапевтски мерки.

Терапија

Третманот на перитонитис може да се врши само со операција. Ако постои акутна фаза на болеста, тогаш после операцијата на дебелото црево, храна, вода и лекови против болки се забранети. Пациентот треба да биде само во лежечка положба.

Пред да се изврши операцијата, пациентот е подготвен да ја стабилизира неговата состојба. Подготвителните активности вклучуваат реставрација на воден баланс, елиминација на болниот шок и нормализирање на крвниот притисок.

Операција на цревата се изведува под општа анестезија. Во тоа време, примарниот центар за инфекција е елиминиран, абдоминалната празнина се мие со антисептици и е инсталирана дренажа.

По операцијата на дебелото црево, лекарот пропишува лек за лекување на перитонитис, кој вклучува земање антибактериски лекови. Покрај тоа, по операцијата многу е важно да се спроведе терапија со цел одржување на виталните функции на телото. По операцијата на цревата и пациентот, пациентот не треба да посетува работа 1-2 месеци.

Ако зборуваме за прогнозата, тогаш по операцијата во дијагнозата на локалниот перитонитис, тоа е поволно. Ако целта на операцијата е елиминација на дифузниот перитонитис, тогаш процентот на смртност после тоа е 20-30%.

Болест по операцијата

Перитонитис по операција на дебелото црево е најтешката, често фатална гнојна-септичка компликација. Во оваа болест се јавува апсорпција на разни микроорганизми. Развојот на перитонитис по интестинална хирургија до одреден степен зависи од состојбата на микроорганизмот, нејзината отпорност кон инфекција.

По операцијата на цревата, се јавува промена во апсорпциониот капацитет на органот и бариерната функција. Покрај тоа, по операцијата, пропустливоста на цревните ѕидови и можната пенетрација на бактериската флора се зголемува. Атонијата на желудникот по операцијата придонесува за негово ширење, претекување со содржината. Појавеното повраќање со крв по операцијата укажува на кршење на микроциркулацијата, крварење на ѕидовите на желудникот и цревата.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Перитонитис и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите можат да ви помогнат: гастроентеролог , хирург .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Цревна опструкција (појавување симптоми: 5 од 13)

Цревната опструкција е тежок патолошки процес, кој се карактеризира со кршење на процесот на ослободување на супстанции од цревата. Оваа болест најчесто ги засега луѓето кои се вегетаријанци. Постојат динамички и механички опструкција на цревата. Ако се откријат првите симптоми на болеста, потребно е да отидете кај хирургот. Само тој точно може да пропише третман. Без навремена помош од лекарот, пациентот може да умре.

...
Псевдомембранозен колитис (појавување на симптоми: 5 од 13)

Псевдомембранозен колитис е акутен воспалителен процес кој влијае на лигавицата на дебелото црево. Главната причина за нејзината прогресија е нерамнотежа во цревната микрофлора, предизвикана од пролонгирано или неконтролирано внесување на антибиотици или други агресивни синтетички лекови.

...
Анемија со дефицит на железо (појавување на симптоми: 5 од 13)

Анемијата со дефицит на железо е синдром кој се карактеризира со намалување на хемоглобинот и црвени крвни клетки. Тоа обично се гледа како симптом на друга голема болест. Овој тип на анемија е доста честа појава и се јавува почесто од другите форми на патологија (во 80% од случаите). Тој претставува микроцитна анемија, која постои поради намалување на концентрацијата на железо во човечкото тело поради загуба на крв или дефицит на железо што влегува во човечкото тело.

...
Перфориран гастричен улкус (појавување симптоми: 5 од 13)

Перфориран гастричен улкус - компликација што се јавува после страдање од акутен пептичен улкус или хроничен чир. Бидејќи перфорацијата се однесува на крај-до-крај штета, карактеристичен знак на болеста е тоа што може да доведе до поврзување на овие делови на гастроинтестиналниот тракт со абдоминалната празнина. Наспроти позадината на изложеност на хемиски и бактериолошки стимули, перитонитот се формира и се развива, што бара итна медицинска интервенција. Тоа е причината зошто таквото нарушување може да биде сериозна закана за здравјето на луѓето. Оваа компликација на пептичниот улкус се јавува кај секој десетти пациент.

...
Стафилокок (појавување симптоми: 4 од 13)

Стафилококната инфекција е генерализирана верзија на дефиницијата на болести предизвикани од изложеност на стафилококи. Со оглед на фактот дека стафилококните инфекции се екстремно отпорни на антибиотската терапија која се применува кај нив, во бројот на воспалителни заболувања на стафилококиот, чии симптоми може да укажуваат на воспалителен процес во кој било орган, тоа го зазема првото место.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

гастроентеролог прифаќа
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Gamalei, 18
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
хирургот зема
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .