Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Хепатална енцефалопатија: симптоми и третман

Хепатална енцефалопатија - главните симптоми:

Хепатална енцефалопатија е болест која се карактеризира со патолошки процес кој се јавува во црниот дроб и го зафаќа централниот нервен систем. Резултатот од оваа болест се невропсихијатриски нарушувања. Оваа болест се карактеризира со промени во личноста, депресија и интелектуално оштетување. Само да се справи со хепаталната енцефалопатија нема да работи, не може без медицинска интервенција.

Фактори кои предизвикуваат појава на болеста

Главните причини за развојот на овој патолошки процес се следните:

 • вирусен хепатитис;
 • алкохолен хепатитис;
 • рак на црниот дроб и други болести кои се развиваат во овој орган, што може да доведе до развој на недоволно функционирање на црниот дроб;
 • труење со лекови, токсични супстанции - диуретици, опојни дроги, седативни лекови:
 • активниот процес на репродукција на бактерии во цревата;
 • јаде висока храна протеини;
 • гастроинтестинално крварење;
 • пролонгиран запек;
 • големи количества протеини во храната;
 • инфекции;
 • честа употреба на алкохолни пијалоци;
 • хируршки интервенции.

Симптоматологија

Хепатална енцефалопатија може да се појави во акутна, субакутна и хронична форма.

Остро

За овој тип на болест, развојот на недоволно функционирање на црниот дроб се случува одеднаш, и трае од два часа до неколку дена. Акутна хепатална енцефалопатија е придружена со многу тежок курс. Наспроти позадината на таквата болест, брзо се развива хепатална кома. Присуството на акутен вирус, лекови и токсичен хепатитис - главни причини за формирање на акутна форма на хепатална енцефалопатија.

Субакутен

Оваа болест се карактеризира со бавен развој на хепаталната кома. Проценето време - една недела или повеќе. Рекурентен курс е карактеристичен за субакутен тип на болест, па пред да се појават симптомите на акутната фаза, состојбата на пациентот е задоволителна.

Хроничен

Хронична хепатална инсуфициенција е формирана во однос на позадината на цироза на црниот дроб, придружена со портална хипертензија. Во оваа состојба, пациентот може да ги доживее следниве симптоми:

 • чести промени во расположението;
 • одвраќање;
 • намалување на интелектуалната активност;
 • мускулна вкочанетост;
 • Паркинсонов тремор.

Фази на болеста

Текот на хепаталната енцефалопатија може да се појави во 4 фази, од кои секоја има свои карактеристични симптоми.

Фази на хепатална енцефалопатија

Манифестации на првата фаза

Оваа фаза се карактеризира со следниве карактеристики:

 • општ замор;
 • главоболка;
 • чувство на гадење;
 • горчина во устата;
 • слаб апетит;
 • странски ѕвонење во ушите;
 • црни точки пред очите;
 • икачки

Во почетната фаза, пациентите правилно одговараат на сите прашања, но тие се тешко да се концентрираат, поради оваа причина неколку пати ги повторуваат истите зборови. Постојат случаи на транзиторна дезориентација во време и простор. Ноќе, пациентите забележуваат слаб сон и несоница, но во текот на денот тие постојано сакаат да спијат.

Во прилог на опишаните манифестации, лицата со хепатална енцефалопатија од првата фаза забележуваат следниве симптоми:

 • постојана врева;
 • возбуда;
 • еуфорија;
 • емоционална лабилност;
 • бара непостоечки предмети;
 • извршување неразбирливи акции.

Тешко е овие луѓе да ги извршуваат дури и наједноставните математички задачи во нивните умови. Патолошки процеси од невролошка природа се манифестираат како нарушена координација на движењата и промена на ракописот. Пациентите ги зголемија учениците, ослабната пупиларна реакција. Нозобразиите и крварењето на кожата не се исклучуваат.

Манифестации на втората фаза

Ако во првата фаза, пациентите доживеале силно возбудување, брзо менување на расположението, тогаш се забележани следните симптоми:

 • меланхолија;
 • апатија;
 • летаргија;
 • постојана желба за спиење;
 • чувство на безнадежност;
 • хепатален делириум;
 • халуцинации;
 • глупости;
 • агресија;
 • постојана желба да бегам некаде.

Постојат периодични кратки онесвести. За време на будењето, пациентите чувствуваат збунета свест, дезориентација во просторот, време. Тие се тргаат на мускулите на лицето, има грчеви во мускулите на нозете и рацете. Тендон и пупиларните рефлекси се намалуваат. Дишењето станува брзо, се јавува интензивна жолтица и се почувствува мирис на хепата од устата.

При спроведувањето на електроенцефалограм, можно е да се открие ненадејна инхибиција на ритамот, зголемување на амплитудите на брановите, како и појава на тета и делта бранови на постојана природа.

Манифестации на третата фаза

Пациентите имаат изразено патолошко оштетување на свеста во форма на ступор. Со острата стимулација започнуваат остро будење, постои краткорочна возбуда, придружена со заблуди и халуцинации.

Карактеристични манифестации на третата фаза на хепаталната енцефалопатија се:

 • непријатен мирис од устата;
 • намалување на големината на црниот дроб;
 • нагло зголемување на жолтицата;
 • лицето добива маскичен изглед;
 • постојат симптоми на хеморагична дијатеза.

Невролошки симптоми на болеста вклучуваат:

 • зголемени рефлекси на тетивите;
 • патолошки рефлекси на Гордон, Бабински, Росолимо, клонус на мускулите на нозете;
 • покачен раст, недостаток на одговор на учениците на светлина;
 • ригидност на скелетните мускули, клонични конвулзии на пароксизмален карактер, во некои случаи може да настанат фибриларни грчеви на мускулите.

Дијагноза на болест

За дијагноза со користење на следните лабораториски методи:

 1. Општ крвен тест. Благодарение на него може да се утврди неутрофилна леукоцитоза, забрзување на СЛЕ, тромбоцитопенија и анемија.
 2. Уринализа. Помага во дијагностицирање на цилиндриурија, микрохемурија, протеинурија, откривање на билирубин и уробилин.
 3. Биохемиска анализа на крв. Се изведува за да се одреди хипербилирубинемија, нагло зголемување на активноста на хепаталните ензими, хипоалбуминемија, хиперхолестеролемија, хипопротромбинемија, хипокалемија, хипонатремија, зголемени нивоа на гама глобулини.

Ефикасна терапија

Третманот на хепатална енцефалопатија е насочен кон:

 1. Подобрување на здравјето на засегнатиот орган.
 2. Детекција и олеснување на предиспонирачките фактори.
 3. Укинување на разни транквилизатори.
 4. Намалена содржина на супстанции кои имаат токсичен ефект врз мозокот. Повеќето од токсините кои влијаат на формирање на хепатална енцефалопатија, се формираат поради распаѓањето на протеините во цревата. Да се ​​намали нивното формирање и оштетување на централниот нервен систем користејќи различни методи.

Суштината на третманот со лекови

При пропишување терапија со лекови, лекарите се раководат од следново:

 1. Лекови насочени кон намалување на формирањето на амонијак во цревата - лактулоза. Изборот на дозирање се врши поединечно. Препорачаната доза треба да биде во столче со мека конзистентност. Со текот на болеста во тешка форма, лекот се инјектира преку цевка.
 2. Антибиотици потребни за да се потисне флората на амонијак. Нивниот прием е препорачлив со неефикасноста на лактулозата, како и со стандардниот третман.
 3. Лекови кои ја нормализираат неутрализацијата на амонијакот во црниот дроб.
 4. Антагонисти на бензодиазепински рецептори. Оваа група лекови вклучува Флумазенил. Ефикасно е да се примени ако се појави хепатална енцефалопатија поради употреба на барбитурати и бензодиазепини. Во адјувантна терапија, амино киселини се администрираат со широк страничен ланец. Нивната цел е нормализација на составот на аминокиселината на крвта.

Антибактериска терапија

Таквиот третман вклучува земање на следниве лекови:

 1. Неомицин е лек кој се зема орално во доза од 2-6 g на ден. Ако постои интестинална опструкција, тогаш лекот се употребува во форма на клизми со 1% раствор. Во чиста форма, ја потиснува цревната микрофлора. Околу 3% од лекот се елиминира од телото од страна на бубрезите. Со продолжена употреба на неомицин, може да има недоволна бубрежна функција и оштетување на пред-везикуларниот нерв.
 2. Ванкомицин е лек, кој е соодветен за пациенти со стабилен тек на болеста. Но, таквиот третман не е секогаш можно да се изврши поради високата цена на лекот.
 3. Метронидазол е лек што се зема преку уста. Нејзината употреба е препорачлива во случај кога монотерапијата со лактулоза не го има посакуваниот ефект. Лекот треба да се изведува со голема претпазливост, бидејќи неговото отстранување го врши црниот дроб. Ако има нарушувања на функционалноста на ова време, тогаш сите компоненти на метронидазолот се акумулираат. Не се препорачува третман со овој лек повеќе од 7-10 дена.
 4. Рифаксимин е лек кој неодамна се појави на полиците на аптеките. Тоа е лошо апсорбираниот антибиотик кој влијае на цревната микрофлора и нема системски несакани ефекти.
Лекот ванкомицин

Прифаќање на не-апсорбирачки дисахариди и нивни деривати

Во оваа ситуација, доволна количина на лактулоза е многу важна. Тоа е не-аспиративен дисахарид. Неговата употреба се изведува внатре во форма на сируп. Дневната доза е 60-120 мл. Во првата фаза, третманот има за цел да предизвика нарушување во столицата, а потоа - мека столица 2-3 пати на ден.

Механизмот на влијание на лактулозата вклучува неколку линкови:

 1. Промовира развој на течна столица, брзо купување на токсини од дебелото црево, кои служат како извор на амонијак.
 2. Во дебелото црево, лактулозата се разложува од бактериите до масни киселини со краток синџир. Овие киселини придонесуваат за запишување на измет. При ниска pH вредност, ризикот од развој на цревни бактерии се зголемува, што придонесува за поголемо производство на амонијак. Покрај тоа, ниската pH вредност ја претвора амонијак во амониумски јони. И тие, пак, се уште полоши во масти, па затоа продираат во клеточната мембрана на ентероцитите, а потоа во крвотокот.
 3. Лактулозата е супстрат за време на елиминацијата на амонијакот.

Лактулоза во комбинација со неомицин или метронидазол

Лактулозата е нетоксичен елемент, па затоа мора да се комбинира со метронидазол или неомицин. За максимални резултати, треба да се употребат лактулозни и антибактериски лекови во комбинација. Доколку pH на фецесот е помал од 5, тогаш антибактериските лекови не влијаат на лактулозата. Затоа, на лекарите им се советува периодично да ја проверат оваа бројка за да се осигураат дека дополнителната администрација на неомицин не предизвикува деструктивен ефект на лактулоза од страна на микроорганизми.

До денес, не постои консензус во врска со фактот дека се користи во / во амино киселински мешавини, заситени со разгранети амино киселини, имаат позитивен ефект врз хепаталната енцефалопатија. Поради високата цена на ваквите формулации, се препорачува да се користат само кога другите третмани не ја покажале потребната ефикасност.

Со недостиг на цинк во телото, се создаваат поволни услови за развој на хепатална енцефалопатија. Според резултатите на неколку вежби, ефикасноста на цинк сулфат и цинк ацетат е докажана. Оваа компонента има максимален ефект кога се комбинира со хистидин.

Хируршка терапија

Портален портал

Хируршки третман подразбира следниве опции за хирургија:

 1. Портокавален маневар. Овој тип на терапија ја намалува порталната хипертензија, ја намалува хепаталната енцефалопатија. Како резултат на тоа, пациентот има нормален притисок во порталната вена и делумно го одржува протокот на крв низ црниот дроб.
 2. Трансплантација на засегнатиот орган. Таквата операција се изведува кога се одлучува за постојан тек на болеста, што не е подложно на лекување.

Диета

Исхрана за хепатална енцефалопатија

Доколку презентираната болест е тешка, дневниот внес на протеини од храната не треба да надминува 20-30 г. Продолжено ограничување на протеините е забрането. Кога ќе се случи подобрување, на пациентот му е дозволено да консумираат 10 грама протеини на секои 3 дена. Дополнително, се препишува парентерална администрација на амино киселински препарати со разгранет страничен ланец.

Ремедиацијата на цревата се врши со помош на високи клизми и лаксативни лекови.

Прогноза

При дијагностицирање на болеста од 0-1, стапката на преживување остава 100%; Фаза 2 - 60-75%, Фаза 3-4 - 30%. Со хепатална кома, оваа бројка е 10-20%.

Превентивни мерки

За да се спречи презентираната болест, треба да се следат следните препораки:

 1. Терапија на основната болест која придонесува за развој на хепатална енцефалопатија.
 2. Исклучете други фактори кои предизвикуваат нарушена свест.
 3. Не ја ограничувајте исхраната, бидејќи е многу важно за пациентите со хипотрофија да го насладуваат телото со потребната дневна доза на калории.
 4. Прием лактулоза. Кога се дели во цревата и ферментацијата, таа придонесува за промена на рН на измет и искористување на азот од страна на цревната флора.
 5. Земање на лацитол, кој има сличен ефект на лактулоза, но има помалку несакани ефекти.
 6. Фосфатните клизми се ефикасен метод за чистење на цревата. Ваквите активности се исклучително важни за акутно формираното преоптоварување на дебелото црево.

Хепатална енцефалопатија е прилично сериозна патологија, која, ако не се третира, може да доведе до хепатална кома. Почитувајќи ги сите горенаведени препораки и совети, вие не само што може да го избегнете ова заболување, туку и да ја подобрите Вашата состојба при поставување на таква дијагноза.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате хепатална енцефалопатија и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот хепатолог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Рак на мозокот (појавување на симптоми: 8 од 20)

Ракот на мозокот е болест, како резултат на прогресијата на која се формира малигнен тумор во мозокот кој се 'рнеа во неговото ткиво. Патологијата е многу опасна и во повеќето клинички ситуации е фатална. Но, животот на пациентот може значително да се прошири ако првите знаци на болеста се идентификуваат навремено и можете да одите во медицинска установа за сложени третмани.

...
Астроцитом (појавување симптоми: 7 од 20)

Астроцитом - малигнен тумор на глијалниот тип, кој е формиран од астроцитните клетки. Локализацијата на интрацеребралните тумори може да биде многу различна - од една хемисфера за да се оштети само мозочното стебло, оптичкиот нерв и така натаму.

...
Хематом на мозокот (појавување симптоми: 7 од 20)

Хематома на мозокот (интракранијален хематом) е патолошки процес во кој, како резултат на повредата, крвта се акумулира во повредената празнина. По патот, постои повреда на рана. Треба да се напомене дека таквата повреда кај возрасни или кај дете може да биде локализирана во која било област на мозокот. Ваквата повреда е крајно опасна за животот на една личност, така што веднаш треба да побарате медицинска помош.

...
Тумор на мозокот (појавување симптоми: 6 од 20)

Туморот на мозокот е болест која се карактеризира со рак на менингите, нервни завршетоци и черепот. Овој тип на болест е многу опасен, бидејќи ако го започнете и не ја извршите операцијата во времето, сè ќе биде фатално.

...
Транзиторен исхемичен напад (појавување симптоми: 6 од 20)

Транзитен исхемичен напад (ТИА) - недостаток на церебрална циркулација поради васкуларни нарушувања, срцеви заболувања и намалување на крвниот притисок. Таа е почеста кај лицата кои страдаат од остеохондроза на цервикалниот 'рбет, кардијална и васкуларна патологија. Особеноста на транзиентниот исхемичен напад е целосно враќање на сите откажани функции во рок од 24 часа.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

хепатолог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .