Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Апендицитис: Симптоми и третман

Апендицитис - главните симптоми:

Апендицитисот е воспалителен процес кој влијае на апендиксот кој се наоѓа во цекумот, овој додаток се нарекува апендикс. Апендицитис, чии симптоми може да се разликуваат во зависност од тоа дали воспалителниот процес се манифестира во акутна или хронична форма, а во втората форма не е толку честа појава сега, и главно поради тоа што е невозможно да се отстрани апендиксот поради развојот на компликации.

Општ опис

Акутен апендицитис, за разлика од хроничната, е една од најчестите болести во операцијата, поради што пациентите се во болница. Според различни податоци, познато е дека акутниот апендицитис е забележан во просек кај 5-10% од пациентите, и од истата причина, наведениот додаток не е присутен во 5-10%. Ако се определи приближна количина, апендицитисот се јавува во просек кај 6 лица од илјада. Најчесто, апендицитисот се дијагностицира кај деца и кај млади луѓе (15-35 години).

За акутен апендицитис, неопходна е итна операција. Симптомите на акутен апендицитис бараат итен одговор и повикуваат брза помош. За оваа болест, постојат одредени стапки на смртност, особено, се знае дека во просек 0,1% од пациентите умираат од апендицитис во светот. Во овој случај зборуваме за отсуството на неопходен третман на апендицитис и развој на перитонитис, што само по себе е компликација што води кон смртоносен исход.

Да се ​​задржиме на анатомските карактеристики. Големината на апендиксот е околу 10 см во должина, околу 7 мм во дебелина. Апендиксот има свој мезентеричен, кој има форма на дублирачки перитонеум, во овој мезентериум содржи нерви, крвни садови и масно ткиво. Исто така, поради мезентеријата, се обезбедува релативна мобилност на процесот и нејзино истовремено одржување.

Во повеќето случаи, цекумот и апендиксот се наоѓаат на страната на десниот илиац регион, иако се дозволени и други опции за локација, ние ќе се задржиме на нив:

 • Место на надразнување на апнексите . Процесот се наоѓа во околината на карличната празнина.
 • Ретрокекална локација на додатокот . Локацијата на апендиксот е концентрирана во областа зад цекумот.
 • Субематско уредување на додатокот . Насоката на апендиксот се зголемува, нагоре од врвот, која, пак, подложна на доволна должина на апендиксот, може да го достигне регионот на субематскиот простор.
 • Медијалната локација на процесот . Процесот се наоѓа на ѕидот на цекумот.
 • Преден аранжман на додатокот . Наоѓа процес пред цекум.
 • Латерална локација на додатокот. Процесот се наоѓа во регионот на десниот страничен канал, по должината на страничниот ѕид на цревата.

Доколку постои таква карактеристика како инверзијата на органите (т.е. нивната локација на "огледало"), тогаш наведените области во кои апендиксот може да се наоѓа ќе бидат лоцирани не на десната, туку на левата страна. Покрај тоа, апендиксот може да се наоѓа зад перитонеумот, што, пак, предизвикува дополнителни тешкотии за време на операцијата. Во потрага по апендикс, тие се ориентирани на мускулни бендови, постојат три од нив, се наоѓаат по должината на дебелото црево, а цекумот, вклучувајќи. Овие мускулни ленти имаат изглед на надолжни мускулни влакна, тие исто така дејствуваат како компоненти на надолжниот надворешен мускулен слој во дебелото црево. Во областа на куполата од последната лента се спојуваат, а областа во која се јавува, е областа од која се формира вертиформен процес. Локацијата на основата на овој процес главно паѓа на неколку сантиметри под местото каде што илеумот слепо слегува во цревата.

Ѕидовите на апендиксот содржат неколку слоеви: серозен слој, мускулен слој, субмукозен слој и мукозен слој. Серозниот слој е претставен во форма на перитонеум, мускулниот слој вклучува надолжен надворешен слој врз основа на мускулните влакна и кружен внатрешен слој. Субмукозен слој вклучува еластични и колагенски влакна, исто така содржи и многу лимфни фоликули. Слузницата на апендиксот е покриена со едноставни неразгранети тубуларни жлезди - тоа се крипти, кои, пак, содржат панети клетки.

Апендикуларната артерија обезбедува снабдување со крв во апендиксот, а венскиот одлив се обезбедува преку соодветните вени. Постојат и два типа на нервни плексуси во апендиксот, ова се мускулниот плексус (или Ауербах) и субмукозата (или Meissner плексус). Во нервите се парасимпатични и симпатички влакна.

Лимфните садови потекнуваат од мукозната мембрана на апендиксот, а лимфата се собира од секој слој на апендиксот, кој, пак, се шири до лимфните јазли во лимфните јазли во него (особено, ова се илеоцекалните и апендикуларните лимфни јазли).

Поради фактот што ѕидовите на апендиксот содржат голем број на лимфни фоликули, овој орган често се индицира поинаку од апендиксот или апендиксот - цревниот тонзил. Не е конечно разјаснето што е функционалната цел на апендиксот, иако се докажани нејзините ендокрини, секреторни и бариерни функции. Исто така е познато дека апендиксот е вклучен во одржување на нормална микрофлора во цревната средина и во формирањето на соодветни имунолошки одговори.

Локацијата на воспалениот додаток

Апендицитис: Причини

Во врска со развојот на акутен апендицитис, постојат многу теории, додека водечката позиција е дадена на инфективната теорија на Ашоф. Врз основа на оваа теорија, се објаснува дека акутниот апендицитис е поттикнат од влијанието на локалната микрофлора која станала вирулентна во одреден временски момент, односно инфективна или патогена, способна да предизвика болест. Поради зголемената вирулентност на микрофлората, се формира лезија на мукозната мембрана. Со текот на времето, оваа лезија станува широко распространета, со што се предизвикува воспаление на целиот додаток.

Во зависност од вистинскиот етиолошки фактор, акутен апендицитис може да биде и специфичен и неспецифичен. Неспецифичниот акутен апендицитис се развива како резултат на изложеност на неспецифична флора, како што се стрептококи, E. coli, стафилококи. Што се однесува до специфичната природа на акутен апендицитис, таа е предизвикана од соодветниот тип на инфекции, на пример, туберкулоза, дизентерија, тифусна треска итн.

Освен инфективната теорија, тие исто така ја означуваат васкуларната теорија на апендицитис, оваа теорија е предложена од Рикер. Врз основа на принципите на кои се гради оваа теорија, апендиксот се вжештува поради грчевите на садовите, поради што се обезбедува моќта на овој процес. Разликата од претходната инфективна теорија, во која воспалителниот процес се развива од површината на лезијата со примарен фокус на мукозната мембрана со последователното ширење на овој процес и развојот на деструктивни форми на апендицитис, васкуларната теорија овозможи првично да се утврди зошто овие деструктивни форми се развиваат.

Заразни и васкуларни теории не се меѓусебно исклучиви, згора на тоа, тие се комплементарни едни за други во разгледувањето на сликата на болеста. Врз основа на податоците за овие теории, можно е да се идентификуваат факторите кои предизвикуваат развој на апендицитис, особено следниве опции вклучуваат:

 • имунитет;
 • спазам на крвните садови, предизвикувајќи можност за некроза во ѕидот на апендиксот;
 • опструктивни процеси во луменот на апендиксот, што доведува до стагнација на содржината во неа (туѓи тела, црвска инфестација, раст на лимфоидни ткива, фекални камења, деформитет на апендиксот).

Можете исто така да ги идентификувате следните дополнителни фактори кои се исто така поврзани со веќе споменатите:

 • прекршување на диетата - со постојано присуство во исхраната на месо во големи количини, како што велат научниците, постои поголем ризик за развој на апендицитис, додека постот драстично го намалува овој ризик;
 • генетска предиспозиција (во присуство на одреден тип на антигени);
 • индивидуални карактеристики својствени на анатомијата на процесот (предолг процес, пресврти во неа и други фактори кои предизвикуваат стагнација на содржината во него);
 • тромбоза на артеријата, поради што се обезбедува процес на исхрана, што е важно за пациентите со заболувања на кардиоваскуларниот систем, атеросклероза;
 • намалување на заштитните механизми во телото врз основа на пушење, злоупотреба на алкохол, стрес;
 • транзиција на воспаление кај жени од додатоците на матката до апендикс, кој се наоѓа во непосредна близина.

Апендицитис: класификација

Како што веќе е наведено, апендицитисот може да биде акутен или хроничен, и секоја од овие форми има неколку варијанти на клинички и морфолошки сорти.

Значи, акутниот апендицитис може да се манифестира во едноставна (или катарална) форма или во деструктивна форма (и ова е флегмозен или флегмозен и улцеративен апендицитис, апотематичен апендицитис или гангренозен апендицитис).

Кај катарлалниот апендицитис, постојат знаци кои укажуваат на пореметување на циркулацијата на лимфо-и циркулацијата во процесот, во мукозниот слој развиваат фокуси на гноен-ексудативен воспалителен процес. Ова е придружено со отекување на апендиксот, како и плетеницата на неговата серозна мембрана.

Поради прогресијата на катаракталниот воспалителен процес, се развива акутен деструктивен апендицитис. Еден ден по почетокот на развојот на воспалителниот процес, инфилтрацијата се шири на целата дебелина на ѕидот на процесот, а тоа веќе го одредува флегмониот апендицитис. Оваа форма на патолошкиот процес се карактеризира со значително задебелување на ѕидот на процесот, црвенило и отекување на мезентериумот, ослободување на гноен секрет низ луменот на апендиксот.

Во случај дифузното воспаление да биде пропратено со формирање на повеќекратни микроабсот, се развива форма на патолошки процес, како што е апостоматичкиот слепоиндитис, и ако мукозата е покриена со улцерации, тогаш постои таква форма како флегмозен апендицитис. Со последователна прогресија на патолошки деструктивни процеси, се развива гангренозен апендицитис.

Како резултат на вклученоста на ткивата во околината на процесот, периапендитисот се развива во вистинскиот гноен процес, и ако е вклучен сопствениот мезентериум, тогаш се развива мезентериолитис. Како компликации кои го придружуваат акутен апендицитис (главно во врска со апендицитис на флегмозните чирови), се јавува перфорација на процесот, што, пак, предизвикува развој на ограничена или дифузна форма на перитонитис, односно апендикуларен апсцес.

Меѓу формите на хроничен апендицитис, се разликува резидуална форма, примарна хронична форма, како и рекурентна форма. Самиот по себе, хроничниот апендицитис во свој курс е придружен со развој на склеротични и атрофични процеси, кои се манифестираат директно во апендиксот. Покрај тоа, постои и развој на воспалителни и деструктивни промени за време на последователниот раст на ѕидот и во луменот на процесот на гранулационото ткиво, се формираат адхезии, тие се формираат помеѓу ткивата во околината на процесот и неговата серозна мембрана. Како резултат на акумулацијата на серозната течност во средината на луменот на апендиксот, се формира циста.

Апендицитис: симптоми

Симптоматологијата на апендицитисот главно се определува според возраста на пациентот, подрачјето на апендиксот во околината на абдоминалната празнина, присуството / отсуството на компликации поврзани со патолошкиот процес.

Симптомите на акутен апендицитис се како што следува:

Болка Овој симптом е прв и најважен за апендицитис. Локализацијата на абдоминалната болка, повторно, се определува од каде се наоѓа процесот. Во основа, појавата на акутен апендицитис е придружена со болка во горниот дел на стомакот (болката се нарекува и епигастрична болка), интензитетот на болка во овој момент е благ, односно се појавува досадна болка. Во првите часови по почетокот на болеста, пациентот не може да утврди каде точно се појави болката, оваа карактеристика е карактеристична за акутен апендицитис.

По околу 5-6 часа по почетокот на болката во стомакот со акутен апендицитис, болката се пренесува од горниот дел на стомакот на десната страна. Оваа карактеристика е исто така карактеристика на акутен апендицитис, со други болести не се појавува. Болката во десната страна на апендицитисот се манифестира во прилично изразена форма, пациентот мора да заземе одредена положба поради неговиот интензитет (особено лежиштето со нозете свиткани на колената).

Поради фактот што болката не станува помалку интензивна, пациентот станува раздразлив, дополнително се здружи со слабост и главоболка. Во некои случаи, акутен апендицитис е придружен со болка во нозете (почесто во десната нога), а овој симптом е карактеристичен и за апендицитисот. Додека одел, пациентот се обидува да се потпре на болната нога што е можно помалку.

Транзицијата на болката од горниот дел на стомакот во десниот илиачен регион е дефинирана како симптом на Кочер. Ако идентификувате такви карактеристики, повторно, дијагнозата на "акутен апендицитис" ќе биде потврдена повеќе од сигурно. Специфичната природа на болка е вродена во типичната област на апендиксот.

Ако постои карлична локација на процесот, тогаш локализацијата на болката ќе биде концентрирана во долниот дел на стомакот. Ако постои супеапатичен аранжман на апендикс, тогаш болката ќе се појави во десниот хипохондриум, поради што може да се меша со болката што се појавува при акутен холециститис. Покрај тоа, хепаталната локација на апендиксот може да се карактеризира со ширење на болка до површината на десната подлактица. Доколку постои локација на ретроцекална болка, болката ќе се појави во долниот дел на десната страна, со можно ширење на десната бутина. Тука, болката исто така може да се меша со друга болест, особено со болка со бубрежна колика. Медијалната локација на процесот е придружена со појава на болка во папокот. Ако инверзијата на органите е актуелна , тогаш болката ќе се манифестира, соодветно, од спротивната страна, односно од левиот илиачен регион, лево долниот дел на грбот, во левиот хипохондриум.

Почетокот на манифестацијата на болеста може да се карактеризира со значителен интензитет на болка, но со текот на времето оваа болка може да не се појави толку многу, па дури и да исчезне. Оваа особина бара внимание на лекарот, бидејќи гангрена на апендиксот може да биде релевантна при намалување / исчезнување на болката. Можноста за обратно сценарио е исто така дозволено, при што на почетокот болката не се манифестира премногу интензивно, но откако ќе се интензивира. Такво сценарио е можно со перфорација на ѕидот на апендиксот.

Кај деца и кај постари лица, болката е поинаква, тоа е само досадна болка во абдоменот што трае неколку часа на ден. Поради оваа функција, дијагнозата на апендицитис може да биде тешка. Ако болка во стомакот се јави кај бремена жена, тогаш тука е слична на болка за време на спонтан абортус или болка за време на породувањето, исто така, бара итно обезбедување на медицинска нега.

Гадење, повраќање. Гадење може да се појави во комбинација со поединечно повраќање, таквото повраќање не носи олеснување на пациентите, се јавува главно на врвот на болката. Од природата на манифестацијата на повраќање не мора да се манифестира како рефлекс симптом, тој може да дејствува како општ знак кој укажува на интоксикација во однос на развојот на компликациите на апендицитисот, особено перитонитисот. Ако се повтори повраќање, може да има сериозни компликации кои го загрозуваат животот на пациентот.

Дизурија. Ако карличната или ретрокекалната локација на апендиксот е релевантна, може да се развие дизурија (овој термин се однесува на уринарни нарушувања, обично поради потешкотии при мокрење во однос на позадината на уретрата). Во овој случај, дизурија е поврзана со локацијата на процесот во близина на мочниот меур или десниот уретер.

Чести лабави столици (дијареа). Во основа, овој симптом се манифестира кај деца. Помимо поноса может развиться и запор, что обуславливается актуальным парезом кишечника (ослаблением двигательной функции мышечной системы на фоне поражения нервной системы).

Температура. При остром аппендиците температура не слишком высокая, между тем, ее наличие дает возможность отличить это заболевание от других заболеваний, сопровождающихся аналогичной симптоматикой (та же почечная колика). В некоторых случаях аппендицит проявляется без температуры, это в частности касается появления заболевания у лиц пожилого возраста.

Таким образом, можно вкратце подытожить, что острый аппендицит проявляется в основном с появления острой боли в животе, сопровождаясь общим ухудшением самочувствия, затем появляется тошнота, однократная рвота и, наконец, температура.

Важной деталью, на которую следует обратить внимание, является недопущение приема каких-либо обезболивающих препаратов до приезда «скорой помощи», потому как такая мера может стать причиной возникновения сложностей для адекватной постановки диагноза, одновременно способствуя развитию осложнений этого заболевания.

Острый аппендицит у детей: симптомы

На первых годах жизни острый аппендицит у детей диагностируется исключительно редко. В основном заболевание диагностируется в возрасте от 7 лет и старше. Симптомы, рассмотренные ранее в общей картине заболевания, также могут иметь место у детей, хотя, как правило, картина этого заболевания у них не столь специфична. Выделяют следующие проявления, сопровождающие заболевание у детей:

 • вялость, капризность ребенка, снижение аппетита;
 • появление тупой боли в области правого бока;
 • незначительное повышение температуры (в пределах 37 градусов);
 • рвота (она может быть однократной или двСербтной, может отсутствовать вовсе);
 • специфическая поза в постели при появлении указанных симптомов (с прижатием коленок к животу).

Хронический аппендицит: симптомы

Острый аппендицит, как читатель смог заметить из описания выше, характеризуется стремительным развитием, при котором счет идет не дни, а то и на часы. В основном именно в острой форме дает о себе знать аппендицит. Между тем, хронический (подострый) аппендицит также не является исключением, и для него характерны некоторые особенности. В частности это касается слабой выраженностью проявления симптоматики и медленного развития заболевания.

Появляющиеся боли в животе по характеру проявления тупые и вполне терпимые, тошнота, рвота и температура могут вообще не появляться.

Другой особенностью хронического аппендицита является то, что он может завершиться спонтанным выздоровлением, чего практически никогда не происходит, если рассматривается течение острой формы этого заболевания.

Аппендицит: первая помощь

Безусловно, учитывая всю серьезность состояния больного человека, возникает вопрос, какую помощь можно оказать ему до приезда квалифицированных специалистов. Выделим основные меры, которые позволят облегчить на время общее его состояние:

 • Вызов скорой помощи. Этот пункт, как понятно, особых объяснений не требует, такая помощь должна быть основной при появлении симптомов аппендицита. В дальнейшем это потребует оперативного вмешательства (с предварительной диагностикой состояния пациента).
 • До приезда «скорой» больного укладывают в постель. На правом боку нужно положить лед. Теплая грелка на живот – недопустимый вариант при аппендиците! Из-за этого аппендикс может разорваться, что приведет к перитониту.
 • Повторимся: никаких обезболивающих препаратов до приезда «скорой». Исключается также потребление пищи и жидкости до этого времени.
 • Даже если боль стихла или исчезла – врач все равно нужен при перечисленной симптоматике! Как уже было обозначено, это не говорит о нормализации состояния, а, наоборот, может указывать на осложнения.
 • Запрещается прием слабительных препаратов, в противном случае также может произойти произвольный разрыв аппендикса с последующим развитием перитонита.

Осложнения аппендицита

Основные осложнения аппендицита следующие:

 • Перитонит (или воспаление брюшной полости). Достаточно серьезное осложнение, сопровождающее разрыв аппендикса. Здесь не только в значительной степени сокращаются шансы на нормализацию состояния и выздоровление, но и имеются предпосылки для летального исхода.
 • епроходимость кишечника. В качестве признаков, указывающих на непроходимость кишечника, выступает тошнота, вздутие живота и многократная рвота.
 • Гнойное воспаление, поражающее воротную вену при образовании мелких абсцессов в органе печени.

Аппендицит: диагностика и лечение

Прежде, чем переходить к основному методу лечения аппендицита, а речь идет об уже отмеченной ранее необходимости оперативного вмешательства, необходимо диагностировать, аппендицит ли является проблемой. Для этого сдается анализ крови (общий), а также анализ мочи, результаты по ним, как правило, доступны в течение получаса. Также проводится осмотр у хирурга, которому следует изложить особенности собственного состояния. Дополнительно нужно будет пройти УЗИ, девушки/женщины направляются к гинекологу (это позволяет исключить наличие заболеваний придатков матки, что сопровождается сходной симптоматикой).

Самым верным является именно осмотр у хирурга для постановки диагноза, при котором производится ощупывание (пальпация) соответствующих областей. Другие методы диагностики являются лишь вспомогательными, потому как даже с помощью УЗИ не всегда можно обнаружить аппендикс.

Затем, при подтверждении диагноза, пациент подлежит госпитализации. При нечеткой картине проявления заболевания он может остаться в хирургическом отделении для наблюдения за динамикой общего состояния. Дополнительно может быть проведена лапароскопия. Для этого, используя местное обезболивание, в области пупка выполняется прокол, через который, в свою очередь, вводится лапароскоп, позволяющий провести осмотр отростка.

Если есть необходимость в операции, то в рамках ее проведения аппендикс удаляется (называется операция «аппендэктомия»). Такой метод лечения является единственно верным, для операции проводится общее обезболивание. Удаление может быть произведено классически, посредством разреза справа, в подвздошной области, или же лапароскопически, для чего делается три маленьких разреза. Лапароскопические надрезы являются наиболее предпочтительным вариантом, потому как период реабилитации (т.е. восстановления) после оперативного вмешательства в этом случае в разы сокращается.

Лапароскопија

Аппендицит: послеоперационный период

В течение первых 12 часов с момента проведения операции пациент соблюдает постельный режим, прием пищи на это время исключается. Еще через 12 часов разрешается сидеть в постели, переворачиваться на другой бок. Если нет тошноты, то разрешается пить воду с добавлением лимона (небольшие порции, интервал – 2 часа). Если разрешит врач, то на вторые сутки после проведения операции можно вставать с постели и ходить. Добиться скорого выздоровления можно за счет активного двигательного режима, кроме того, это также позволяет обеспечить профилактику образования в венах ног тромбов. По допустимому приему пищи всю информацию предоставляет лечащий врач. В качестве основных проявлений, указывающих на необходимость приема пищи, выступает чувство голода, газы, появление стула и отсутствие тошноты – все это указывает на то, что функции кишечника восстанавливаются.

Обычно ко вторым суткам после операции разрешается прием жидкой пищи, а это овсяная каша, сок, нежирный творог и кефир, детское питание. Порции небольшие, прием – не чаще 6 раз в день. К третьим суткам разрешается отварное куриное мясо, котлеты на пару, суп (нежирный бульон). Порции все также небольшие, разрешается это, если самочувствие пациента нормальное. Уже к восьмым суткам питание может быть стандартным.

Снятие швов производится спустя 7-8 суток с момента проведения операции. Спустя 1,5-3 мес. допускается возможность занятий спортом (бег, спортивные танцы, плавание и пр.). Тяжелые физические нагрузки допускаются через 3-6 мес. после операции, в частности это время необходимо для того, чтобы образовался плотный рубец, и не сформировалась грыжа в участке разреза. Требуемая прочность у рубца, в основе которого находится соединительная ткань, появляется именно в течение последнего указанного срока, то есть через 3-6 мес. после операции.

Отдельной темой является аппендицит и секс. Аналогично занятиям спортом, на некоторое время придется исключить секс как таковой. Можно им заниматься только после того, как рана окончательно зажила. Соответственно, до снятия швов и до полного заживления ранысекс следует исключить.

Что касается общего срока нетрудоспособности, то она может отличаться, что зависит в частности от специфики воспалительного процесса и от наличия/отсутствия сопутствующих осложнений, как правило, это период в течение 16-40 суток.

При появлении симптомов, указывающих на аппендицит, необходимо вызвать скорую помощь, в дальнейшем это также потребует посещения хирурга и гинеколога (женщинам).

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Аппендицит и характерные для этого заболевания симптомы, то вам могут помочь врачи: хирург , гинеколог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Трихинеллез (совпадающих симптомов: 4 из 6)

Трихинеллез представляет собой острый гельминтоз, возникающий как у человека, так и млекопитающих. Важность медико-социального значения данного заболевания обуславливается тяжестью в клинических проявлениях, которые достаточно часто выражаются в потере трудоспособности, в некоторых случаях – и летальным исходом.

...
Амебиаз (совпадающих симптомов: 4 из 6)

Амебијазата е инфективна инфекција со протозоа која се карактеризира со појава на улцеративни лезии во дебелото црево. Амебијазата, чија симптоми се состојат, особено, во формирањето на апсцеси во различни органи, е склона кон продолжена и хронична форма на курсот. Имајте на ум дека болеста е ендемична, односно, таа се карактеризира со концентрација во одредена област, ширењето се случува во области кои се карактеризираат со жешка клима.

...
Иерсиниоз (совпадающих симптомов: 4 из 6)

Јерсиниозата е заразен тип на болест, која главно се карактеризира со лезија во гастроинтестиналниот тракт, како и генерализирана лезија која влијае на кожата, зглобовите и другите органи и системи на телото.

...
Холецистит (совпадающих симптомов: 4 из 6)

Холециститис е воспалителна болест која се јавува во жолчното кесе и е придружена со тешки симптоми. Холециститис, чии симптоми се јавуваат, како, всушност, самата болест, кај околу 20% од возрасните, може да продолжи во акутна или хронична форма.

...
Дизентерия (совпадающих симптомов: 4 из 6)

Дизентерия, также определяемая как шигеллез, является заболеванием из группы кишечных острых инфекций, сама эта группа подразумевает под собой заболевания, передающиеся фекально-оральным путем. Дизентерия, симптомы которой проявляются в виде диареи и общей интоксикации, имеет склонность к собственной широкой распространенности, что подразумевает под собой возможность эпидемии или пандемии при ее обнаружении.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

хирургот зема
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Пестеля, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
гинеколог зема
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Селиверстов, ул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .