Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Пиелонефритис: Симптоми и третман

Пиелонефритис - главни симптоми:

Пиелонефритис е воспалителна болест во која бубрезите се погодени, ова се случува кога голем број на негативни фактори се комбинираат со изложеност на одредени микроорганизми. Пиелонефритисот, чиишто симптоми честопати се отсутни, е опасно токму поради оваа причина, бидејќи општата здравствена состојба не е нарушена и затоа не се преземаат мерки за лекување. Болеста може да биде унилатерална или билатерална, како и примарна или секундарна, односно развива со претходно здрави бубрези или со постоечки патологии.

Општ опис

Покрај овие опции, пиелонефритот, како и многу други болести, може да биде акутен или хроничен. Се дијагностицира кај најразновидните возрасни групи, а забележано е дека жените од младата и средната возраст се болни речиси шест пати почесто од мажите. Деца чиј пиелонефритис е втората најчеста болест по која страдаат респираторните органи (особено бронхитис, пневмонија итн.) Не се исклучок.

Она што е извонредно, во контекст на разгледување на статистиката од последниве години во однос на фреквенцијата на дијагностицирање на пиелонефритис, забележано е дека расте, особено кај малите деца.

Значи, што е пиелонефрит во нејзината суштина? Кај пиелонефритис, како што веќе укажавме, бубрезите се погодени, и во основа ефектот на бактериите води до овој резултат. Микроорганизмите, кои се појавија во бубрежната карлица или во него на урогеноген или хематоген начин, се депонираат во интерстицијалното ткиво на бубрегот, како и во ткивото на бубрежниот синус.

Бубрежна структура

Хематоген пиелонефритис се карактеризира со фактот дека фокусот на воспалителниот процес, кога се наоѓа главно во околината на кортикалната супстанција, како и опкружен со интралобуларни садови. Со тоа што влијае на интерстицијалното ткиво, воспалителниот процес првенствено влијае на тубуларниот систем. Урогеничниот (или растечки) пиелонефритис се карактеризира со лезија на бубрегот во форма на поединечни лезии, слични на клинови, проширување на површината на органот на бубрегот на карлицата. Во областите меѓу овие клинови постои нормално бубрежно ткиво. Доколку таквата форма на оштетување на бубрезите како билатерален пиелонефритис е релевантна, ширењето на патолошкиот процес се јавува на нееднаков начин, асиметрично, што ја разликува болеста, на пример, од нефросклероза или гломерулонефритис .

Специфичен тип на патоген во оваа болест е отсутен. Како причина која предизвикува развој на пиелонефритис, исто така е можно да се назначат микроорганизми кои живеат во човечкото тело, и повторно, микроорганизми кои влегуваат во човечкото тело од околината. Во суштина, паелонефритис патогени се одредени видови на микроорганизми, кои вклучуваат различни cocci, E. coli. Околу 20% од случаите на пиелонефритис се предизвикани од изложеност на мешана инфекција.

За да влезете во телото, а особено во бубрезите, инфекцијата може да се појави на неколку главни начини:

 • со хематоген пат, односно преку протокот на крв (и овој пат најчесто се одвива во разгледување на оваа болест);
 • уриноген начин, односно преку инфицирана урина;
 • лимфоген начин, односно преку сегашната лимфа, кои доаѓаат од фокусот на инфекција, кој се наоѓа во соседните органи или преку цревата.

Чести фактори и локални фактори можат да предизвикаат развој на пиелонефритис. Локалните фактори вклучуваат кршење на условите на урината, поради присуството на одредени пречки во начинот на нејзиниот одлив од бубрезите. Може да има стеснување на уретерите, уролитијаза ( бубрежни камења ), формирање на тумор што ги зафаќа бубрезите. Што се однесува до општите фактори, тука можеме да ја посочиме објективната состојба што е релевантна за телото на пациентот (промени поради постојан стрес, хроничен преоптоварување, како и слабост поради еден или друг фактор). Ова вклучува изменета состојба на имунитет, болести во одредена област, кои влијаат на заштитните функции на телото, дефицит на витамин, итн.

Во зависност од карактеристиките на текот на пиелонефритот, се изолираат акутен пиелонефритис и хроничен секрет. Ако кратко се задржиме на нивната специфичност, може да се каже дека акутниот пиелонефритис се развива на ненадеен начин, буквално во рок од неколку часа, можеби неколку дена. Правилниот третман на болеста го одредува за времетраењето на болеста во рок од 10-20 дена, особено, времетраењето на болеста се определува од специфичниот тип на патоген кој ја предизвикал болеста. Се завршува, како по правило, со апсолутно опоравување на пациентот.

Како и за хроничен пиелонефритис, може да се развие како преодна форма од акутен пиелонефритис. Покрај тоа, хроничниот пиелонефритис, исто така, може да се манифестира првично како примарна хронична болест. Тој, исто така, има свои карактеристики. Значи, се карактеризира со свој слаб проток, систематски предмет на влошување. Во оваа форма, бактериското воспаление на ткивата на органот на бубрегот е придружено со бавна замена на нормалните ткива на органот со сврзно ткиво, што само по себе не е функционално. Доста често, болеста во оваа форма е придружена со компликации како што се ренална инсуфициенција и артериска хипертензија.

Пиелонефритис форми

Акутен пиелонефритис: симптоми

Во оваа форма, пиелонефритис се јавува во комбинација со симптоми како што се висока температура, треска. Пациентите имаат зголемено потење ("фрлаат" пот). Бубрезите од страната на лезиите боли. Во 3-5 дена од манифестацијата на болеста со палпација, може да се утврди дека погодениот бубрег е во зголемена состојба, исто така, сеуште е болно. Кога донира крв за анализа на овие денови, леукоцитозата се открива, а потоа со истовремена тешка интоксикација, можноста за исчезнување на леукоцитозата е дозволена. Исто така, до третиот ден гној се открива во урината (која се означува со медицинскиот термин Пјурија), кога се зема уринарен тест, се открива бактериурија (екскреција на урина на бактерии), во која се забележува индикатор над 100.000 во 1 ml.

Треска и треска се придружени со главоболка, болка во зглобовите. Паралелно со овие симптоми, постои зголемување на болката во лумбалниот регион, главно оваа болка се уште се манифестира од страна со која е зафатена бубрегот. Како симптоми кои претходат на развојот на пиелонефритис, во некои случаи, симптомите може да покажат дека има пречки во уринарниот тракт, особено болно уринирање, напади со силни болки во лумбалниот регион и промена на бојата на урината.

Дополнително, симптомите на акутен пиелонефритис може да бидат во такви чести манифестации како слабост, гадење и повраќање, лош апетит. Пиелонефритисот кај децата се карактеризира со сериозност на интоксикација, како и појава на абдоминален синдром, што е придружено со појава на болка која не е во долниот дел на грбот, како општо со пиелонефритис, туку, напротив, во стомакот. Пиелонефритис кај постари лица често се карактеризира со атипична слика за манифестацијата на оваа болест (симптоми некарактеристични за оваа болест), или клиничките манифестации се бришат.

Пиелонефрити кај мажи и жени

Хроничен пиелонефритис: симптоми

Долго време, пиелонефритот во оваа форма продолжува без никакви симптоми, иако егзацербациите може да се појават периодично, во овие случаи истите симптоми како кај акутниот пиелонефритис се релевантни.

Хроничниот пиелонефритис може да се манифестира во две главни форми, латентен или рекурентен. Скриениот пиелонефритис се развива на позадината на акутниот пиелонефритис, се карактеризира со асимптоматски се разбира, како и пролонгиран, иако незначителен во смисла на зголемување на температурата. Што се однесува до рекурентниот пиелонефритис, тоа е релевантно за речиси 80% од пациентите. Неговите карактеристични карактеристики се слабост, треска и други симптоми од општ тип, исто така има одредени промени во урината (што се определува врз основа на неговата анализа). Во рекурентната форма на болеста, често се развива анемија, хипертензија и ренална инсуфициенција.

Така, можеме да резимираме точно какви симптоми се појавуваат при хроничен пиелонефритис:

 • досадна болка во лумбалниот регион;
 • општа слабост (треска, висок крвен притисок, жед);
 • полиурија (зголемување на дневни индекси на уринарна екскреција, од 1,8 литри и повеќе), пиурија, бактериурија.

Ако пиелонефритис се најде кај бремени жени, тогаш во повеќето случаи, токму тоа е хронична форма, поточно, нејзино егзацербација во случај на претходно не дијагностициран пиелонефритис. Самата бременост создава такви услови под кои се нарушува протокот на урината. Ова се должи, особено, со зголемување на матката, како и со придружна бременост на уретерите.

Патолошки промени во бубрегот против пиелонефритис: пред и по болеста

Дијагностицирање

 • Уринализа (општо) . Овој дијагностички метод овозможува да се добијат одредени идеи за присуство на инфекција кај пациент. Може да се користи за откривање протеини во урината (протеинурија), знаци кои укажуваат на присуство на инфекција (леукоцитурија), како и бактерии.
 • Ултразвук . Во овој случај, методот на ултразвук овозможува да се детектираат промени во регионот на бубрежната карлица (особено неговото ширење), промени во ткивата на органот на бубрезите (оригиналност на ткива, области со пломби).
 • Сее урината . Сеењето се врши на хранлив медиум, по некое време потоа со користење на микроскоп, можете да го детектирате растот на одреден вид бактерии, поради што се развива воспалителниот процес во бубрезите.
 • КТ КТ или компјутеризирана томографија нема никакви посебни предности во однос на претходно идентификуваниот метод на ултразвучен преглед, доколку се употребува, тогаш со цел да се разликува пиелонефритис од туморски лезии на бубрезите.
 • Крвен тест (општо) . Овој дијагностички метод овозможува да се утврди дали постои воспалителен процес како таков, а исто така ги одредува неговите карактеристики, кои генерално може да се разликуваат во крвни тестови.
 • Дијагностички методи за радионуклиди . Овие видови на методи овозможуваат да се одредат карактеристиките на функциите на бубрезите.

Третман на пиелонефритис

Основните принципи на третманот на оваа болест се во терапијата со лекови, хируршка терапија и исхрана.

Терапијата со лекови особено се состои во земање на антибиотици. Времетраењето на третманот со нивната употреба во акутната форма на пиелонефритис може да биде од 5 до 14 дена. Користи лекови група флуорокинолини или бета-лактам. Исто така се користат и цефалоспорини (III-IV генерација), уреидопеницилини, полусинтетички пеницилини, инхибитори на бета-лактамаза, пенеми, монобактам.

Третманот на акутната форма на пиелонефритис е сличен со третманот на егзацербации на хроничната форма на болеста. Третманот на хроничен пиелонефритис се состои во ослободување на егзацербации, како и превентивни мерки против рецидиви. Антибиотиците се исто така пропишани тука, освен што текот на третманот не е толку интензивен како и со егзацербации.

Што се однесува до хируршкиот третман на пиелонефритис, тој се користи во случаи каде терапијата со лекови е неефикасна со стабилна и тешка состојба на пациентот. Хируршката интервенција е индицирана за гнојни форми на болеста (карбункули, апостеми на бубрегот). Главната цел на операцијата е да се запре прогресијата на патолошкиот гноен процес во бубрегот, како и да се врати протокот на урина преку горниот уринарен тракт (ако постои таква повреда).

И конечно, диета. Во акутна форма на пиелонефритис, за потрошувачка е индициран голем волумен на течност (од 2 литри или повеќе). Масна, зачинета, пржена храна е исклучена. Во исхраната треба да биде што е можно повеќе свеж зеленчук и овошје. Хроничната форма на пиелонефритис (за време на периоди без отежнат курс) се состои во одредени карактеристики на исхраната. Значи, умерени ограничувања се однесуваат на риби и месни супари, зачини. Рибата и месото треба да се варат. Течноста, исто така, треба да се консумира во доволни количини - од 2 литри или повеќе. Потрошувачката на сол е умерено ограничена, особено ако постои зголемен притисок кај пиелонефритис. Исто така е важно да се обезбеди на пациентот доволно витамини.

Не можете да го третирате пиелонефритот сам по себе, па ако имате симптоми кои укажуваат на оваа болест, треба да се консултирате со нефролог.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате пиелонефритис и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот нефролог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Воспаление на бубрезите (појавување симптоми: 9 од 16)

Воспаление на бубрезите - болест која се карактеризира со прогресија на воспаление во апаратот на пекторалниот карцином, гломерули, тубули и садови на бубрезите. Оваа болест подеднакво ги погодува и жените и претставниците на посилниот пол. Можно е појава на воспаление на бубрезите и кај деца од различни возрасни групи. Како патоген дејствува условно патогени микроорганизми кои живеат во човечкото тело.

...
Треска од нејасна генеза (симболи кои совпаѓаат: 9 од 16)

Треска од непознато потекло (син LNG, хипертермија) е клинички случај во кој зголемената телесна температура е водечки или единствениот клинички знак. Таква состојба се вели кога вредностите се зачувани за 3 недели (за деца - подолго од 8 дена) или повеќе.

...
Гломерулонефритис (појавување симптоми: 8 од 16)

Гломерулонефритис претставува воспалителна болест во која се погодени малите крвни садови на бубрезите (гломерули). Гломерулонефритис, чии симптоми се манифестираат во форма на оштетување на главните функции на бубрезите, е билатерална болест, додека функциите кои се директно засегнати од болеста вклучуваат формирање на урина, како и елиминација на токсични и генерално непотребни супстанции од телото.

...
Нефритичен синдром (појавување симптоми: 8 од 16)

Нефритичниот синдром е патолошка состојба која се карактеризира со воспаление на гломерулите на бубрегот со знаци на азотемија. Овој процес обично продолжува против позадината на тешка хематурија, протеинурија. Како резултат на тоа, задржувањето на сол и течност се јавува во човечкото тело.

...
Тумор бубрег (појавување симптоми: 8 од 16)

Туморот на бубрезите е патолошки процес кој се карактеризира со пролиферација на органските ткива, што се манифестира во форма на очигледни квалитативни промени во структурата на овој орган. Тежината на патолошкиот процес во бубрежен тумор ќе зависи од типот на малигните или бенигни тумори. За да се утврди природата на таквата болест е можно само со спроведување на сеопфатен преглед, кој задолжително вклучува КТ (компјутерска томографија) и МНР.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

нефрологот го зема
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .