Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Бубрежна циста: симптоми и третман

Бубрежните цисти се главните симптоми:

Циста на бубрезите е неоплазма која се формира на страната на горниот слој на бубрегот, тоа е абдоминална неоплазма по вид, бенигна по природа, но под одредени услови постои ризик од малигнитет на процесот. Цистата на бубрегот, чии симптоми главно се манифестираат кај мажи во просек на возраст од 45 до 50 години, е многу поретко кај жените. Имајќи ја предвид нагласената тенденција да се трансформира во малигнен процес, цистата на бубрезите бара постојано следење на оваа неоплазма со цел да се преземат навремени мерки, што не е секогаш возможно поради долгото отсуство на симптоми (латентен тек).

Општ опис

Цистична формација, која се формира за време на разгледуваниот феномен, празнина, во форма на капсула со серозни содржини во неа. Во принцип, циста може да има сосема поинаква форма, може да биде и едноставна и да има една празнина, и мулти-комора, што е комплексна, со голем број шуплини. Во основа, ваквата формација не достигнува голема големина, односно може да се додаде врз основа на општ тренд и статистика дека цистичните формации ретко достигнуваат големини од 10 см или повеќе.

И покрај фактот дека цистата на бубрезите е дијагностицирана урологија доста често, специфичната етиологија на развојот на оваа неоплазма сè уште не е целосно разбрана. Постојат некои теории за ова. Со оглед на фактот дека постојат многу видови на цисти, како и фактот дека тие често се манифестираат во атипична форма и дека, покрај другите сродни фактори, пациентите, а во последно време бараат медицинска помош, не постои можност за формирање на заедничка етиолошка основа за оваа болест .

Локација на цистата на бубрегот и структурата на органот

Како една од најчестите причини кои предизвикуваат формирање на циста, патологијата на бубрежната тубула е изолирана, преку која протокот на урина обично се јавува во неговата нормална состојба. Со акумулацијата на урината во тубулата, почнува да стагнира, што, пак, доведува до формирање на карактеристично испакнување на ѕидот, кое постепено почнува да се трансформира во циста. Што се однесува до одредувањето на факторите против кои може да се развие стагнација на урина, тука може да се идентификуваат сите видови на патологија на бубрезите или нивната дисфункција. На пример, може да биде туберкулоза, уролитијаза (бубрежни камења), онколошки процес, воспалителен процес во околината на бубрежната карлица (што значи болест како пиелонефритис), како и каква било повреда во оваа област.

Во основа, цистата на бубрезите содржи сериска течност, исто така, може да содржи крв, течност во бубрезите, гној. Одредени цистични формации се формираат паралелно со внатрешните туморски формации, локализирани директно на нивните ѕидови.

Во зависност од потеклото, цистата на бубрезите може да биде вродена или стекната. Покрај тоа, покрај таквата поделба, можно е да се назначи состојба како полицистична бубрежна болест, во која таквите цисти на паренхимот се појавуваат во множина.

Повеќекратни бубрежни цисти

Цисти на бубрезите: класификација

Како што веќе кажавме, цистите на бубрезите можат да бидат вродени или стекнати од природата на нивната манифестација.

Вродените цистични формации можат да се манифестираат во следниве форми:

 • Осамен циста на бубрезите. Таквата циста е исто така бенигна, во облик е кружна или овална. Банери се отсутни, не постојат врски со канали. Во серумската течност, во некои случаи постои мешавина во форма на гној или крв. Во основа, таква циста се развива само со пораз на еден бубрег, по претходна повреда. Во околу половина од случаите, овој вид на циста е откриен истовремено на неколку места на погодениот бубрег. Карактеристична карактеристика на оваа форма е тоа што најчесто се манифестира како осамена циста на левиот бубрег и е претежно дијагностицирана кај мажите.
 • Мултикистоза. Во овој случај, станува збор за конгенитална лезија на еден од бубрезите. Оваа форма на патологија е дијагностицирана многу ретко. Со развојот на тежок облик на овој тип на патологија, бубрезите се трансформира во една континуирана циста која, поради размерот на лезијата, ја лишува од нејзините својствени функции (со други зборови, цистата на бубрезите станува неспособна). Покрај тоа, во некои случаи, дури и со оваа варијанта на развојот на патологијата во погодениот бубрег, може да се одржува мала здрава површина, поради што се создава мала количина на урина која се акумулира во шуплините на цистата.
 • Полицистична. Во овој случај, и двете бубрези се погодени истовремено. Поради повеќекратното формирање на цисти, изгледот се менува толку многу што почнуваат да личат на кластери на грозје. Претежно генетската предиспозиција е главен фактор кој предизвикува развој на полицистична бубрежна болест.
 • Сунѓерен бубрег (ака цистичен медуларен). Вродена патологија, придружена со проширување на бубрежните тубули со истовремено формирање на повеќе цисти од мала големина.
 • Дермо циста на бубрегот (или дермоид). Конгенитална форма на патологија, придружена со формирање на цисти, во рамките на која се наоѓаат компонентите на ектодермот. Масти, епидермиси, коскени подмножества, коса итн. Може да се сметаат како такви компоненти.
 • Цистични формации во бубрезите, поради истовремени наследни синдроми (туберкулоза склероза, Зелвегеров синдром, Мекеловиот синдром, итн.).

Како што веќе укажавме, цистата на бубрезите исто така може да биде стекната патологија, во кој случај исто така има свои особености. Најпрво, стекнатите цистични формации се карактеризираат со фактот дека на нивниот изглед му претходе повреда на бубрезите или вистинска бубрежна патологија од еден или друг вид (туберкулоза, паразитски инфекции, пиелонефритис, гломерулонефритис, срцев напад итн.).

Кога размислува за цисти воопшто, читателот може да забележи дека оштетувањето на бубрезите може да биде еднострано или двострано, што исто така определува посебна позиција за нив во општата класификација.

Во зависност од локацијата, цистата на бубрег може да одговараат на следниве опции за локација:

 • субкапсуларна циста на бубрегот - во овој случај, цистата е под влакнестиот слој на засегнатиот орган;
 • интрапаренхимна циста на бубрегот - цистата е концентрирана директно во паренхимот (органското ткиво);
 • кортикална бубрежна циста - локацијата на цистата паѓа на синусот на органот;
 • парапелвична циста на бубрегот - локацијата на циста во регионот на синусниот орган.

Во зависност од карактеристиките на структурата на цистата на бубрегот, неоплазмата може да биде едно-празнина (цврста, еднокоморна) или мулти-комора - во овој случај, неоплазмата има партиции.

Во зависност од содржината на цистите, исто така постои и посебна дистрибуција:

 • Серумска серозна содржина - има транспарентна текстура, жолтеникава боја. Серозната супстанца е течност која продира во цистични формации преку капиларните ѕидови.
 • Хеморагична содржина - овде зборуваме за примеси на крв во содржината на цистата. Таквите содржини се појавуваат во неоплазмите формирани на позадината на срцев удар или повреди на бубрезите.
 • Пултурна содржина - овде, како што е јасно, постои мешавина на гној во цистичната формација, што може да биде резултат на заразна болест што се пренесува од страна на пациентот.
 • Калцинира - доста често ја наоѓаат содржината на цисти во вид на камења.

Цистичните неоплазми исто така можат да одговараат на одредени категории, кои се определуваат според нивните карактеристики:

 • I категорија. Оваа категорија ја вклучува најчестата форма на бенигни цистични формации, тие се откриени со ултразвучен преглед без тешкотии.
 • II категорија. Оваа категорија вклучува бенигни неоплазми со одредени промени и мембрани. Во овој случај станува збор за инфицирани, хипердизивни или калцифицирани во нивните форми, со дијаметар до 3 сантиметри.
 • III категорија. Тие вклучуваат цисти кои се предиспонирани за малигно заболување. Поради ова, се јавува задебелување на нивните мембрани и мембрани. Исклучително е тешко да се откријат такви цисти за време на испитувањето со Х-зраци. Покрај тоа, третманот на циста во овој случај треба да се направи веднаш, поради соодветна хируршка интервенција.

Сумирајќи, истовремено може да ги идентификувате и главните причини за цисти на бубрезите, кои некако влијаат на нивните карактеристики:

 • формирање тумор во бубрегот (во една или и двете);
 • пиелонефритис;
 • песок, бубрежни камења;
 • повреда на бубрезите;
 • бубрежна туберкулоза;
 • интоксикација на телото (вклучувајќи и дрога);
 • исхемичен или венски инфаркт на бубрегот;
 • хематом на бубрегот, повреда на влакнеста капсула на органот.
Видови на цистични абнормалности (зелена боја го покажува системот на чаша-карлицата означен зелен за да го одреди односот на позицијата): a - полицистична; б - мултицистоза; во - осамена циста; g - мултилокуларна циста; г - сунѓерен бубрег; e-calyx дивертикулум во горниот пол на бубрегот

Цисти бубрег: симптоми

Определувачкиот фактор во манифестацијата на симптомите на болеста во прашање може да биде назначен според неговите инхерентни димензии. Почетната фаза на развој на циста се карактеризира со нејзината мала големина, бидејќи текот на болеста како целина се карактеризира со отсуство на какви било специфични симптоми.

Во меѓувреме, постепениот раст на неоплазмата станува причина за притисок врз бубрежната карлица или на уретерот. Од ова време се појавуваат првите симптоми на бубрежна циста. Меѓу нив, може да се укаже на појавата на чувство на тежина, концентрирано во лумбалниот регион, исто така може да се забележи болната болка во оваа област. Во суштина, синдромот на болка има јасна локализација на страната со која се зафаќа бубрегот, односно каде се наоѓа цистата.

Кога цистата станува доволно голема, одлив на урина од бубрегот може да се прекине, што, пак, доведува до стагнација на течности. Овој феномен станува предиспонирачки фактор за приклучување кон патолошкиот процес на секундарна инфекција. Во оваа варијанта клиничката слика е придружена со симптоми во форма на треска, слабост, треска, силна болка во лумбалниот регион (со ширење на гениталиите). Урината во овој случај се менува, станува заматена.

Неверојатно, инфекцијата споменато погоре почнува да се развива не само во засегнатиот орган, односно во бубрегот, туку и директно во цистата. Таков курс е придружен со сликата карактеристична за апсцес, која исто така е придружена со акутна болка во лумбалниот регион од страната на лезијата и покачена температура. Суппурацијата на воспалената циста или нејзината руптура е придружена со симптоми карактеристични за акутен абдомен. Ова подразбира изразена напнатост во мускулната површина на предниот абдоминален ѕид, како и присуството на болка, која е забележана не само во лумбалниот регион, туку и во абдоменот.

Долгиот тек на оваа болест може да се карактеризира со манифестација на сликата, истовремена хронична форма на ренална инсуфициенција. Во овој случај, карактеристично е зголемување на вкупната количина на урина и нејзиното целосно исчезнување. Исто така, придружните симптоми се присуството на крв во урината, висок крвен притисок.

Цистит на бубрезите: компликации

Најчестиот од можните компликации на бубрежна циста е нејзиниот прекин. Тоа дури може да доведе до мало влијание. Ова е придружено со одливот на цисти директно во абдоминалната празнина, поради што, празнината станува воспалена (се развива перитонитис). Перитонитисот е исклучително сериозна состојба која бара хируршка интервенција.

Во прилог на прекин, може да се развие и цистична супурација, која е придружена со слабост, акутна болка во грбот и треска. Оваа состојба, исто така, бара операција со последователна терапија со антибиотици.

Ако цистата во неговата големина станува доволно голема, тогаш васкуларните структури на бубрезите се оштетени во однос на позадината на компресија. Нејзиното функционирање во овој случај е нарушено, исто така, се развива уремија - само-труење на телото како резултат на вистинска ренална инсуфициенција (крвта станува заразена со бубрежни токсини). Во основа, оваа варијанта на развојот на болеста е карактеристична за билатералниот патолошки процес, иако не е исклучена само ако е зафатен само еден од бубрезите.

И, конечно, како компликација, можно е да се назначи можноста за малигнитет на патолошкиот процес, односно нејзината трансформација од бенигни процес во малиген процес.

Дијагностицирање

Во дијагнозата на цисти на бубрезите се користеле традиционални методи на дијагностицирање. Особено, ова се ултразвук, КТ и МРИ - врз основа на резултатите од овие дијагностички методи, можете да добиете детална и јасна слика за структурата на цистите и карактеристиките на нивната локација.

Покрај тоа, се користи радиоизотопска студија за функциите на бубрежните органи, врз основа на која може да се потврди природата на процесот (или, обратно, да се исклучи), односно може да се утврди дека процесот е малигнен или бениген. Таквите методи се доплерографија, урографија, ангиографија и сцинтиграфија.

Во прилог на наведените дијагностички методи, исто така се прикажани тест за крв (биохемија и општо) и уринарен тест.

Третман

Најчестиот метод во третманот на цистите е идната тактика во која динамична контрола врз состојбата на цистата станува основа. Овој вид на контрола ви овозможува да се утврди во времето кога цистата почнува да расте, која веќе бара соодветна хируршка интервенција. За возврат, последната мерка на влијанието врз цистата, операцијата, се изведува кога цистата станала пречка за нормалното функционирање на засегнатиот орган.

Запирање на хируршката интервенција како метод за третирање на циста може да се означи дека самата капсула е отстранета. Ако цистата е формирана длабоко во бубрежниот паренхим, тогаш можеби е неопходно да се реши проблемот со отстранување на циста заедно со погодениот бубрег. Исто така индикации за хирургија се следните карактеристики на состојбата на пациентот:

 • изречен синдром на болка;
 • значајни бубрежни нарушувања;
 • циста со големина надминува 40-45 мм;
 • пациентот врз основа на релевантноста на оваа неоплазма е загрижен за високиот крвен притисок, кој не е елиминиран поради ефектот на соодветните медицински препарати;
 • паразитската етиологија е релевантна за болеста;
 • постојат знаци на цистична болест (претходно обележан малигнитет на процесот).

Покрај операцијата, третманот на бубрежните цисти, исто така, бара спроведување на конзервативни методи, особено потребата за употреба на лекови против болки и антибиотици во текот на постоперативниот период.

Третман на цисти на бубрезите народни лекови Јас би сакал да назначам одделно. Важно е да се разбере дека таквиот третман не е само неефикасен во борбата против болеста која се разгледува, туку може да биде и опасна (зависно од степенот на лезијата, видот циста и стадиумот на вистинскиот патолошки процес и други карактеристики кои го придружуваат патолошкиот процес). Покрај недостатокот на позитивни резултати, секој таков третман не само што може да предизвика губење на време во непотребно лекување, туку, спротивно, прекинувањето на циста може да се активира преку претерано активно изложување со методите на применетиот третман. Како што веќе е наведено, во овој случај, неговата содржина ќе се влива во абдоминалната празнина, што ќе предизвика перитонитис, во кој е невозможно да се направи без итна операција и уште посериозни последици. Максимумот што може да се искористи од таквите мерки е некои лушпа на билки.

Без оглед на преземените опции, исто така е важно да направите одредени прилагодувања за вашиот животен стил. Особено, потребно е да се намали количината на внес на сол во исхраната, солената храна. Исто така, треба да се следи и обемот на внесот на течности, особено ако постои тенденција за прогресивен едем. Ограничувањата се однесуваат и на потрошувачката на протеини, без кафе и производи кои вклучуваат какао, морска храна, морска риба. Посебно место е окупирано од потребата да се откаже од алкохолот и пушењето.

Прогнозата за бубрежна циста може да одговара на следниве опции:

 • Идентификувањето на вродената форма на мулти-формации на пациентот (повеќекратни цисти од еден или друг тип) со оштетување на двете бубрези одредува неповолна прогноза за него, згора на тоа, во овој случај, цистите на бубрезите се некомпатибилни со животот.
 • При откривање на вродени форми на автозомно рецесивни формации, прогнозата е исто така неповолна. Во овој случај, бебињата ретко живеат на возраст од два месеци.

Положительный практически на 100% прогноз определяется для простой кисты почки, причем этот вариант актуален вне зависимости от реализуемой тактики лечения (оперативное вмешательство или консервативная терапия).

При появлении симптомов, которые могут указывать на наличие кисты почки, необходимо обратиться к нефрологу или урологу.

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Киста почки и характерные для этого заболевания симптомы, то вам могут помочь врачи: нефролог , уролог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Воспаление почек (совпадающих симптомов: 5 из 5)

Воспаление на бубрезите - болест која се карактеризира со прогресија на воспаление во апаратот на пекторалниот карцином, гломерули, тубули и садови на бубрезите. Оваа болест подеднакво ги погодува и жените и претставниците на посилниот пол. Можно е појава на воспаление на бубрезите и кај деца од различни возрасни групи. Како патоген дејствува условно патогени микроорганизми кои живеат во човечкото тело.

...
Гломерулонефрит (совпадающих симптомов: 4 из 5)

Гломерулонефритис претставува воспалителна болест во која се погодени малите крвни садови на бубрезите (гломерули). Гломерулонефритис, чии симптоми се манифестираат во форма на оштетување на главните функции на бубрезите, е билатерална болест, додека функциите кои се директно засегнати од болеста вклучуваат формирање на урина, како и елиминација на токсични и генерално непотребни супстанции од телото.

...
Камни в почках (совпадающих симптомов: 4 из 5)

Камењата на бубрезите се една од најчестите манифестации на уролитијаза, во која се формираат камени соли, всушност камења, во бубрезите. Камењата на бубрезите, чиишто симптоми се манифестираат во форма на напади на ренална колика, пиурија (гној во урината), хематурија (крв во урината) и болки во грбот, може да се отстранат и со конзервативна терапија, чиј ефект им овозможува да се растворат и хируршка интервенција во која камењата се отстрануваат со оперативниот метод.

...
Туберкулез почек (совпадающих симптомов: 4 из 5)

Бубрежна туберкулоза е инфективна болест која ги предизвикува бубрезите да се инфицираат со трска на Кох. Болеста го зазема првото место, по болеста на пулмоналниот систем и се јавува кај речиси 40% од луѓето кои страдаат од туберкулоза. Оваа патологија ги погодува луѓето од различни возрасни групи, вклучувајќи ги и децата. Туберкулозата на бубрегот подеднакво може да му наштети како на мажите, така и на жените.

...
Гидронефроз почек (совпадающих симптомов: 4 из 5)

Хидронефротична трансформација или хидронефроза на бубрегот е болест, како резултат на која започнува патолошкото проширување на бубрежниот систем на карлицата. Патолошкиот процес се должи на фактот дека процесот на одлив на урина е нарушен во бубрезите. Како по правило, болеста влијае само на еден бубрег. Младите жени се најмногу осетливи на болеста.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

нефрологот го зема
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
уролог зема
Адреса : Москва, 1905 Улица, 21
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 11/3
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Вернадский пр., 93, бул. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Zemlyanoy Val, 38/40, стр 6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Нижняя Радищевская, д. 14/2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .