Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Улцеративен колитис: симптоми и третман

Неспецифичен улцеративен колитис - главните симптоми:

Неспецифичен улцеративен колитис (абс. НУК) е хронична инфламаторна болест која влијае на цревата. Неспецифичниот улцеративен колитис, чии симптоми предизвикуваат развој на карактеристични улцерации на површината на слузокожата на органот, може да предизвика сериозни компликации, кои се движат од цревни крварења и завршуваат со стеснување на цревниот ѕид за време на доцниот развој на болеста како што е колоректалниот карцином.

Општ опис

Главниот врв на инциденцата на НУК паѓа на пациенти на возраст од 20 до 40 години, вториот "бран" на врвна инциденца се јавува на возраст од 60-70 години.

Постојат некои карактеристики во однос на полот и припадност на одредена област на живеење. На пример, познато е дека неспецифичниот улцеративен колитис кај мажите е дијагностициран малку почесто од неспецифичниот улцеративен колитис кај жените, односот од 1,4: 1 е приближно определен.

Исто така е познато дека луѓето во руралните средини имаат помала веројатност да ја доживеат оваа болест во споредба со жителите на градовите и градовите.

Запирајќи директно врз патолошкиот процес, забележуваме дека, како по правило, НУЦ потекнува од ректумот, а веќе после, поради постепеното ширење, ја зафаќа целата цревна лигавица. Врз основа на некои од достапните податоци, може да се разликува дека во просек околу 30% од случаите, вистинскиот воспалителен процес за болеста го покрива само ректумот и сигмоидниот дебелото црево (односно, процесот е ограничен на само одредени области). Во исто време, до 50% од случаите на патолошкиот процес се придружени со покривање на ректумот и сигмоидниот дебело црево, како и на попречното дебело црево и дебелото црево. За да го надминете, за останатите 20-30% од случаите, може да се каже дека патолошкиот процес целосно влијае на целата црева.

Актуелните промени кои влијаат на цревната лигавица, се одредуваат врз основа на специфична фаза на воспалителниот процес. Така, во акутната фаза, промените се состојат од следните лезии: отекување на мукозната мембрана и нејзиното црвенило, развој на спонтано крварење или крварење предизвикано од одреден контакт (на пример, мукозна мембрана и измет), формирање на надворешни точења, појава на псевдополипни формации (слични на полипи формирање формирани на воспалителен процес).

Исто така, ја идентификува фазата на ремисија, се карактеризира со атрофија, придружена со разредување на мукозната мембрана, притоа кршејќи ги нејзините својствени функции. Покрај тоа, во оваа фаза исчезнува васкуларниот модел на лигавицата, во него се формираат лимфни инфилтрати.

За да ги разберете процесите кои се случуваат во оваа болест, можете да ги разгледате анатомските карактеристики на дебелото црево и неговата физиологија.

Големо црево: анатомија, физиологија

Цревата се дели на големи и мали црева. Дебелото црево потекнува од крајот на тенкото црево, а неговиот крај е анусот. Должината на дебелото црево е околу еден и пол метри, нејзиниот почеток е широк, тука тој достигнува 7-15 см во дијаметар, постепено се стеснува, а со тоа достигнува дијаметар од 4 см во регионот на последниот дел од цревата.

Покрај овие специфични карактеристики, дебелото црево се карактеризира и со фактот дека има шест делови (поделби):

 • Cecum. Овој дел од цревата е под горниот раб на илеумот. Индикаторите за должината на цекумот во просек може да се дефинираат во 75 cm
 • Колон расте. Се наоѓа на страната на абдоменот, десно. Дебелото црево дејствува како продолжение на цекумот. Анатомски, на својата локација, ја достигнува областа на десниот хипохондриум, во кој се движи кон десната кривина. Должината на оваа стомакот е околу 24 см.
 • Попречно дебелото црево. Оваа стомакот потекнува од десната кривина, потоа оди во папочната област, а потоа оди во десниот хипохондриум. Од левиот хипохондриум, оваа стомакот формира лева свирка, на врвот се наоѓа во близина на црниот дроб, слезината и поголема искривување на органот на желудникот, додека под неа се наоѓаат јамките од тенкото црево. Должината на овој дел е во просек 56 см.
 • Дебело црево на дебелото црево. Должината на цревата е околу 22 см, се наоѓа во стомакот од левата страна.
 • Сигмоиден дебело црево. Во просек, оваа стомакот е долга 47 см, тоа е продолжение на претходниот дел, а исто така е и област на транзиција кон ректумот. Во најголем дел, празниот сигмоиден колон е сместен во карличниот регион.
 • Ректумот. Всушност, овој дел е крајниот дел во дебелото црево, во просек неговата должина е околу 15 см, завршува со анусот.

Секој од овие делови има мускулести и субмукозни слоеви, како и мукозна мембрана, а вториот во исто време има површина во форма на епителни клетки, а исто така има специфична микрогамија на крипти.

Постои големо црево и некои карактеристични карактеристики на тоа. Значи, влакната на база на мускулниот слој надвор содржат мускулни ленти, има три од нив. Таквите ленти потекнуваат од апендиксот, а нивното завршување паѓа на долниот дел од регионот на сигмоидниот колон. Мускулните влакна во лентите имаат поголем тон во споредба со мускулните влакна на база на мускулниот слој. Со оглед на тоа, во оние области каде што тонот на мускулниот ѕид на цревата е најмалиот, се формира специфичен тип на испакнување - хаустра. Во ректумот, хаустра се отсутни.

Дебелото црево

Сега ќе се фокусираме на главните карактеристики, и поточно на функциите кои ја карактеризираат физиологијата на дебелото црево.

 • Функција на вшмукување. Околу 95% од течноста се апсорбира во текот на денот во медиумот на дебелото црево, заедно со електролити, оваа бројка е еднаква на просечно 1,5-2 литри.
 • Функција за евакуација. Акумулацијата на измет се случува во дебелото црево, во иднина, како што е јасно, ова е придружено со нејзино отстранување од телото.

Неверојатно, во нормална состојба на цревниот лумен, во просек има околу четиристотини различни бактерии, со околу 70% од вкупниот број на бактерии во бактериите и бифидобактериите.

Овие видови се директно вклучени во варењето на диеталните влакна, како и во распаѓањето на мастите и протеините. Покрај тоа, бактериите произведуваат основни хранливи материи во телото. Активноста на бифидобактериите го обезбедува производството и снабдувањето на телото со витамините Б (Б1, Б2 и Б12), фолна киселина и никотинска киселина. Покрај тоа, постои претпоставка дека поради активноста на бифидобактерии, ризикот од развој на рак на дебелото црево е намален.

Ние, исто така, означуваме дека благодарение на претставниците на микрофлора во средината на дебелото црево, се обезбедува производство на разни видови супстанции со антибактериска активност, а тоа, пак, ни овозможува правилно да одговориме на појавата на патогени микроорганизми.

Улцеративен колитис: причини

Во моментов нема конкретни причини за провоцирање на оваа болест, меѓутоа постојат одредени претпоставки во врска со факторите кои предиспонираат за неговиот развој. Особено, таквите фактори се верува дека негативно влијаат на имунолошкиот одговор, кој е зошто НУЦ се развива.

Меѓу овие фактори, на пример, постои генетска предиспозиција (присуство на болеста во непосредното семејство), како и некои гени мутации.

Покрај тоа, се разликуваат ефектите на одредена инфективна компонента, постојат две главни теории во однос на учеството на микроорганизми во развојот на болеста. Врз основа на првиот од нив, инфекцијата, поточно сама по себе, нејзиниот влез во цревната средина е предиспонирачки фактор за развојот на воспаление на мукозната мембрана. Во овој случај, станува збор за патогени бактерии (одредени видови од нив), односно бактерии кои можат да предизвикаат заразна болест. Врз основа на втората теорија, во развојот на воспаление тие се отфрлаат од прекумерна реакција на телото во однос на имуниот одговор на антигените од непатогени бактерии, односно оние бактерии кои не предизвикуваат болест.

Исто така, се претпоставува дека долгорочната употреба на антиинфламаторни нестероидни лекови може да биде индицирана меѓу предиспонирачките фактори за развој на НУК. Стрес, алергии на храна - овие фактори исто така припаѓаат на групата која предиспонира.

Улцеративен колитис: симптоми

Пред да тргнеме директно на симптоматологијата, да кажеме дека улцеративниот колитис се разликува во зависност од специфичната област на локализација на патолошкиот процес и од степенот на нејзината распространетост. На пример, левиот странски колитис е проследен со лезија на дебелото црево и опаѓачкото дебело црево и сигмоиден дебело црево, со развојот на воспалителниот процес во ректумот за кој зборуваат за проктитис, и ако целата дебелина е целосно засегната, тогаш ова е вкупен колитис.

Општо земено, разгледувањето на ОНА се карактеризира со нејзиниот подвижен тек, ремисии се наизменично со периоди на егзацербации. Егзацербациите се придружени со разни манифестации на симптоми, кои, повторно, се одредуваат од специфичната област на локализација на патолошкиот процес, како и степенот на нејзиниот интензитет.

Проблемот на чиреви, на пример, е придружен со болни лажни нагони за дефекација, крварење од анусот, болка во долниот дел на стомакот.

Во некои случаи, манифестациите на проктитис крварење од анусот се единствениот симптом што укажува на присуство на оваа болест. Исто така, се случува нечистотијата на гној да се најде и во крвта.

Ако зборуваме за лево-страна колитис, тогаш текот на болеста е придружена со дијареа, во фекалните маси, исто така, може да се најде мешавина на крв. Симптом како што е болката во стомакот, во овој случај, се карактеризира со прилично изразен степен на манифестација, болката најчесто е грчеви и во повеќето случаи се фокусира на левата страна. Абдоминална дистензија, губење на апетитот може да се покаже меѓу придружните знаци на болеста. Исто така, во позадина на пролонгирана дијареа и дигестивни нарушувања, во чести случаи постои општа губење на тежината на пациентите. Во прилог на дијареа, во некои случаи може да се забележи и констипација (со ограничена форма на ректална лезија), иако дијареата е придружник на болеста во просек од 95% од случаите.

Со вкупен колитис, кој, како што е забележано, е проследен со лезија на целиот дебело црево, болката во стомакот се манифестира интензивно, дијареата е константна и изобилна, а крварењето од анусот исто така е доста изразено. Одделно треба да се забележи дека вкупниот колитис е состојба која е опасна за животот на пациентот, бидејќи дехидрацијата, развојот на колапси поради значително намалување на крвниот притисок и ортостатскиот и хеморагичниот шок стануваат негов придружник.

Особено опасна состојба е фулминантната (или фулминантна) форма на манифестација на НУЦ, бидејќи може да предизвика развој на екстремно сериозни манифестации на компликации кои може да доведат до прекин на цревниот ѕид. Како една од најчестите варијанти на компликации во оваа форма на манифестација на болеста, е индицирано токсично зголемување на големината на дебелото црево, кое е дефинирано како мегаколон. Се верува дека оваа состојба е предизвикана од актуелната блокада на која респираторите на мазните мускули се изложени во цревата, врз основа на ефектот на прекумерно производство на азотниот оксид. Овој пат на патолошкиот процес води до развој на целосна релаксација од мускулниот слој.

Неверојатно, во просек, до 20% од случаите на болеста не се ограничени на цревни манифестации. На пример, во NUC, сателитите на реалниот воспалителен процес можат да бидат разни форми на дерматолошки патологии (еритема нодозум, пиодерма гангренозиум и др.), Воспалителни оштетувања на очите (еписклеритис, увеитис, иритис и др.), Стоматитис, омеомалација, остеомалација, спондилитис, артритис и др.), патологии на билијарниот систем, остеопороза, гломерулонефритис, миозитис, васкулитис и др. Може да се појават температури до 38 степени, болка во мускулите и зглобовите итн.

Локализација на воспаление во дебелото црево

Неспецифичен улцеративен колитис: компликации

Патолошкиот процес кој е релевантен за болеста може подоцна да биде причина за развој на голем број на компликации, ние ќе нагласиме некои од нив:

 • Токсично проширување на цревата. На кратко, во општ преглед, веќе ја идентификувавме оваа патолошка промена, ќе истакнеме дополнителни точки во врска со тоа. Значи, важно е да се земе предвид дека оваа патологија е доста опасна, покрај мускулната експанзија, исто така е присутен оток поради гасовите, а поради проширувањето на цревниот ѕид е предмет на чистење, што, пак, го ветува неговото понатамошно прекинување и развој на перитонитис.
 • Секундарни форми на цревни инфекции. Поради постоечкото воспаление, цревната лигавица е идеален медиум за интестинална инфекција. Овој вид на компликација во голема мера ја влошува целосната слика за текот на НУК. Се означува дехидратација, дијареа (до 14 пати на ден), треска.
 • Ослокачествени процес. Во овој случај станува збор за формирање на местото на воспалителниот процес на малигното формирање на тумор.
 • Ремнични компликации. Како една од опциите може да се идентификува парапроктитис, во кој се развива акутно воспаление на целулоза во околината на ректумот. Третманот на таквото воспаление се прави само со операција.

Дијагностицирање

Како главен метод за дијагностицирање на улцеративен колитис, се користи методот на колоноскопија, поради што постои можност за детално проучување на лезијата, односно внатрешните ѕидови на цревата и неговиот лумен.

Ваквите дијагностички методи како рендгенски преглед со употреба на бариум и иригоскопија ја одредуваат можноста за откривање на постоечките дефекти во цревните ѕидови и исто така ви овозможуваат да утврдите колку нејзините димензии се менувале во однос на позадината на реалните патолошки процеси. Дополнително, тука е можно да се утврди и прекршувањето на перисталтиката и променетата состојба на луменот (поточно, нејзиното стеснување).

КТ скенот (компјутеризирана томографија) е исто така доста ефективен во однос на резултатите од дијагностичкиот метод, може да се користи за да се визуелизира моделот на патолошки промени во цревната средина.

Дополнително, во дијагнозата на болеста се користи копрограмски метод, се врши тест за присуство на скриена крв и се врши бактериолошко посадување.

Поради анализата на крвта во НУК, исто така, може да се добие слика на неспецифичната форма на воспалителниот процес. Врз основа на параметрите на биохемиската крв, можно е да се процени присуството на други патологии во главниот патолошки процес за дадена болест, како и присуството на функционални нарушувања во различни системи и органи, вклучувајќи го и присуството на истовремени нарушувања на дигестивниот систем.

Во текот на колоноскопијата, по правило, биопсија (отстранување на материјал) се изведува на дел од цревниот ѕид што претрпел промени, што се користи за следен хистолошки преглед.

Третман

Третманот на улцеративен колитис поради нејасна идеја за причините кои го предизвикуваат, се сведува на обезбедување мерки за намалување на интензитетот на воспалителниот процес, како и мерки насочени кон елиминирање или намалување на симптомите на симптомите, притоа спречувајќи го развојот на компликации и егзацербации на болеста. Во секој случај, таквиот третман е индивидуален, во него, како и во секој третман, важно е да се следат препораките дадени од лекарот. Посебна улога во лекувањето се игра со придржување кон диета, со исклучок на голем број производи кои ја влошуваат општата состојба на цревата и патолошкиот процес во него.

Доколку постојат знаци кои укажуваат на можно присуство на болест, како што е улцеративен колитис, треба да го контактирате проктологот.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате улцеративен колитис и карактеристични симптоми на оваа болест, тогаш проктологот може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Кронова болест (појавување на симптоми: 7 од 8)

Кронова болест е болест која се карактеризира со појава на грануломатозен воспалителен процес, како резултат на протокот на кој еден или друг интестинален дел може подоцна да биде засегнат. Кроновата болест, симптомите на кои ја разгледуваме во денешната статија, со оваа варијанта на курсот главно влијае на тенкото црево (нејзиниот краен дел). Кронова болест може да се развие кај било која личност, дури и потполно здрава, и без оглед на возраста и полот.

...
Стронгилоидаза (појавување на симптоми: 6 од 8)

Стронгилоидозата е хронична болест предизвикана од цревни акни (Strongyloides stercorali) и се карактеризира со манифестација на различни патологии на гастроинтестиналниот тракт. Овој паразит првпат беше целосно опишан само во 1876 година. Авторот на описот беше францускиот лекар Норманд. Тој го изолирал овој хелминт од изметот на болните луѓе.

...
Хроничен колитис (појавување симптоми: 6 од 8)

Хроничниот интестинален колитис е воспалителен процес кој влијае на мукозната мембрана, како и на субмукозниот слој на овој орган. Може да има карактеристични знаци, вклучувајќи дијареа и запек, тешки грчеви, татнеж и зголемена емисија на гасови. Овој тип на болест се јавува со наизменични периоди на егзацербација и повлекување на симптомите. Често е придружено со воспаление на други органи на дигестивниот тракт.

...
Салмонелоза (појавување на симптоми: 5 од 8)

Салмонелозата е акутна инфективна болест предизвикана од изложеност на салмонела бактерии, што, всушност, го одредува нејзиното име. Салмонелозата, чии симптоми кај носителите на оваа инфекција се отсутни, и покрај активната репродукција, главно се пренесува преку храна контаминирана со салмонела, како и преку загадена вода. Главните манифестации на болеста во активна форма се манифестации на интоксикација и дехидрација.

...
Гастроентероколитис (појавување симптоми: 5 од 8)

Гастроентероколитис (прехранбена токсикоинфекција) е воспалителна болест која води кон пораз на гастроинтестиналниот тракт, кој се наоѓа главно во малиот или дебелото црево. Тоа претставува голема опасност предизвикана од можна дехидрација на телото во отсуство на доволна контрола. Се карактеризира со брз почеток и брза струја. Како по правило, 3-4 дена ако се следат препораките на докторот, како и пропишување на соодветен третман, симптомите на болеста се повлекуваат.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

проктолог зема
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .