Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Камења на бубрезите: симптоми и третман

Камењата на бубрезите се главните симптоми:

Бубрежните камења се една од најчестите манифестации на уролитијаза, во која се формираат камења со сол, вистинските камења во бубрезите. Камењата на бубрезите, чиишто симптоми се манифестираат во форма на напади на ренална колика, пиурија (гној во урината), хематурија (крв во урината) и болки во грбот, може да се отстранат и со конзервативна терапија, чиј ефект им овозможува да се растворат и хируршка интервенција во која камењата се отстрануваат со оперативниот метод.

Општ опис

Камењата на бубрезите се резултат на прилично сложени физичко-хемиски процеси, за кратко суштината на нивниот изглед може да се одреди, така што тие се базираат на постепената кристализација на соли во составот на урината и нивните последователни врнежи. Големината на бубрежните камења може да биде многу поинаква, почнувајќи од неколку милиметри, што ги дефинира како песок во бубрезите, до десетина сантиметри. Формата исто така може да се разликува, традиционалните варијанти означуваат рамни камења во бубрезите, аголни или заоблени, иако постојат и таканаречени "специјални" видови камења, кои ќе ги разгледаме подетално подолу. Масата на каменот може да достигне тежина од еден килограм.

Камења на бубрезите: броење од 15 сантиметри

Во просек, уролитијаза (како општа дефиниција за болести кај кои камењата се формираат во уринарниот систем) се дијагностицира кај возрасната популација од околу 0,5-5,3% (во зависност од специфичната географска локација и некои други фактори). Меѓу сите болести кои обично влијаат на урогениталниот тракт, уролитијаза се открива во 1/3 од случаите.

Камењата на бубрезите кај мажите се откриени речиси три пати почесто од бубрежните камења кај жените. Меѓутоа, во вторите камењата најчесто се формираат во особено сложена форма, во која камењата ја покриваат целата површина на бубрежниот систем на карлицата, оваа патологија има специфична дефиниција - корална нефролитијаза.

Што се однесува до возрасната предиспозиција, камењата во бубрезите се откриваат кај пациенти од било која возраст, бидејќи камењата во бубрезите кај деца не се ретка дијагноза, како и бубрежни камења кај возрасни. Кај децата, сепак, камењата се појавуваат поретко, главно оваа болест на луѓето од работен век - пациенти од 20 до 60 години. Во основа, уролитијаза и бубрежни камења, особено, се манифестира во тешка и постојана форма на протокот, честопати состојбата на пациентите се влошува.

Во суштина, еден бубрег е зафатен, иако статистиката покажува дека во просек 15-30% од случаите камењата се формираат во двете бубрези истовремено, што ја одредува таквата патологија како билатерална уролитијаза. Камењата можат да бидат единечни или повеќекратни, а во вториот случај, нивниот број воопшто може дури да достигне 5000.

Локацијата на камења во мочниот меур и бубрезите: приближен однос на фреквенцијата на локализација во специфични области

Бубрежни камења: причини

Не постои единствена причина за објаснување на појавата на уролитијаза и бубрежни камења особено, но ова, како и кај другите болести, не ја исклучува можноста за изолирање на предиспонирачки фактори за развој на овој тип на патологија.

Како главен механизам кој предизвикува развој на болеста, можно е да се назначи конгенитален. Нејзината суштина лежи во фактот дека со првично незначително нарушување во метаболичките процеси почнуваат да се формираат нерастворливи соли и тие, како што е јасно, стануваат основа за последователно формирање на камења. Хемиската структура на камењата може да се разликува, но со оглед на итноста на конгениталната подложност на развојот на уролитијаза и бубрежни камења, овие болести можат да се развијат дури и во отсуство на предиспонирачки фактори во форма на специфични бази што ги формираат камењата. Ние ќе ги опишеме основите на овие камења во делот за видовите на камења подолу.

Постојат одредени метаболички нарушувања кои придонесуваат за формирање на бубрежни камења (уринарни камења), тие вклучуваат следново:

 • покачени крвни нивоа на урична киселина - хиперурикемија;
 • покачена уринарна урична киселина - хиперурикурија;
 • покачени нивоа во урината на фосфатните соли - хиперфосфатурија;
 • покачени нивоа на калциумови соли во урината - хиперкалциурија;
 • покачени уринарни сол на оксалат.

Наведените промени во метаболичките процеси се припишуваат од страна на многу автори на влијанието на егзогените фактори (т.е. факторите под влијание на надворешното опкружување), но не се исклучува влијанието на ендогените фактори (внатрешното опкружување на телото), во чести случаи двата вида фактори се меѓусебно поврзани.

Изберете егзогени фактори кои предизвикуваат развој на уролитијаза:

 • климатски услови;
 • карактеристики на режими за пиење и храна;
 • карактеристики на почвата (неговата геолошка структура);
 • карактеристики на флората, хемискиот состав на водата;
 • карактеристики на животните услови (неактивност на животниот стил, монотонија во неа);
 • карактеристики на работните услови (на пример, работат во услови на жешки работилници, опасно производство, тежок физички труд).

Дозволете ни да го издвоиме факторот што е назначен посебно во врска со режимите на храна и пиење. Особено, тие значат калоричен внес на храна, прекумерна количина во исхраната со храна заситена со аскорбинска и оксална киселина, калциум, соли, протеини. Ова, исто така, вклучува недостаток во телото на витамини А и Б.

Ендогените причини за уролитијаза и бубрежни камења го вклучуваат следното:

 • генетска предиспозиција;
 • хиперактивност на одредени ензими во телото, нивниот недостаток или отсуство;
 • заразни болести на уринарниот тракт;
 • заразни болести од општ тип (фурункулоза, салпинго-оофоритис, остеомиелитис, ангина, итн.);
 • заболување на црниот дроб, болести на билијарниот тракт и гастроинтестиналниот тракт;
 • пренос на болести или тешки повреди кои предизвикуваат долг период на имобилизација (одмор во кревет, ограничена подвижност).

Неспорната улога се игра од промените во локалната скала кои влијаат на уринарниот тракт, што може да биде поврзано со вистинските развојни аномалии и други карактеристики кои ја нарушуваат нивната функционалност.

Локализација на бубрезите и уретерните камења

Камења на бубрезите: видови камења, карактеристики на нивното формирање

Особено во процесот на формирање на камења, што, како што е веќе забележано, се заснова на комплексни физичко-хемиски процеси, може да се забележи дека ова е придружено со развој на нарушувања во колоидното рамнотежа, како и патолошки промени кои влијаат врз бубрежниот паренхим (надворешна површина на бубрезите).

Комбинацијата на одреден вид услови води кон фактот дека една група молекули започнува да се трансформира во елементарна клетка. Таквата клетка се нарекува мицела, и станува јадро за последователно формирање на калкулус. Фибринските навои, туѓите тела во составот на урината, клеточниот дерит, аморфните седименти делуваат како материјал поради кој јадрото се гради подоцна. Процесот на формирање на камења е директно утврден од степенот на пропорција и концентрација во урината на соли, како и степенот на pH во него, квантитативниот и квалитативниот состав на уринарните колоиди.

Во суштина, процесот на формирање на камења влијае на бубрежните папили. Првично, микрофилите се формираат во каналите за собирање, но повеќето од нив не се задржуваат во бубрезите, бидејќи тие се природно измиени со урина. Меѓутоа, ако во урината под влијание на одредени фактори, хемиските својства се менуваат, на пример, при што се случува поместување на нивото на pH, итн., Ова води кон активирање на процесите на кристализација. Поради нив, микролитите во тубулите почнуваат да задржуваат, што, пак, е придружено со вметнување на брадавица. Во иднина, каменот може или да расте во бубрегот или да се спушти во уринарниот тракт.

Во зависност од карактеристиките на хемискиот состав на камењата, нивните типови се разликуваат. Значи, бубрежните камења можат да бидат цистин, фосфат, оксалат, протеин, ксантин, карбонат, холестерол, урат.

Цистинските камења во основа содржат сулфурни соединенија на цистинска аминокиселина. Овие камења имаат мека текстура, имаат заоблена форма и мазна површина, бојата е жолто-бела.

Фосфатните камења во основа содржат калциумови соли кои се дел од фосфорна киселина. Таквите камења имаат мека текстура, површина или нешто груба или мазна, лесно се распаѓаат, бојата е сиво-бела. Формирањето на такви камења е предизвикано од алкален состав на урина, нивниот раст се случува многу брзо, особено ако постои ко-инфекција - пиелонефритис.

Оксалатните камења содржат калциумови соли кои се дел од оксална киселина. Оксилатните камења имаат густа структура, нерамна и, како што може да се каже, бодликава површина. Формирањето на такви камења е придружено со алкална или кисела урина.

Протеинските камења се формираат главно поради фибрин, соли и нечистотии на бактерии. Протеинските камења во бубрезите имаат рамна форма и мека текстура, тие се мали по големина, бојата е бела.

Карбонатните камења се формираат со преципитација на калциумови соли во составот на карбонатната киселина. Таквите камења можат да имаат поинаква форма, меки и мазни, бојата е светлина.

Холестерол камења се формираат во бубрезите многу ретко, основата на нивниот состав е холестеролот. Според конзистентноста на таквите камења се меки, лесно се распаѓаат, бојата е црна.

Уротичните камења се формираат од страна на сол кристали кои ја сочинуваат урична киселина. Според структурата, тие се прилично густи, нивната површина е или мала точка или мазна, Реакцијата на киселини во урината доведува до формирање на такви камења.

Мешан состав на бубрежни камења, за разлика од разгледуваните варијанти на хомогениот тип, се формираат ретко (како што се формираат варијанти на такви камења, корални камења (корална нефролитијаза)).

Бубрежни камења: локација

Камења на бубрезите: симптоми

Како што веќе кажавме, камењата во бубрезите во секој случај се разликуваат по формата, големината и составот. Некои камења се споредливи со големина на песок, што, всушност, ги дефинира како песок во бубрезите, присуството на такви камења не се чувствува, додека други камења, напротив, може да имаат значителни димензии, достигнувајќи околу 5 сантиметри во дијаметар и повеќе, што се манифестира во соодветните непријатности и симптоматологија. Во повеќето случаи, лицето не е свесно за присуството на болеста и трае додека камењата не почнат да ја менуваат сопствената положба, движејќи се по уринарниот тракт. Дури и во овој случај, дури и ако каменот е мал, болката што ја придружува промената во нејзината позиција станува многу силна.

Постојат одредени знаци кои укажуваат на бубрежни камења, идентификување на нив во раните фази ви овозможува да започнете со третман во поефикасна фаза. Размислете за карактеристиките на главните манифестации кои ја придружуваат болеста од интерес за нас.

 • Болка во долниот дел на грбот

Болката во природата на манифестацијата е досадна, со постепена прогресија на болеста, таа станува исцрпувачка. Таквата болка може да се манифестира и од едната страна и од двете страни. Како знак кој ви овозможува да ја разликувате болката во уролитијаза, може да се разликува болката кога се менува позицијата на телото од една до друга, како и за време на вежбањето.

 • Ширење на болка до соседните органи

Промената на болката се забележува кога каменот, оставајќи го бубрегот, е во уретерот. Во овој случај, локализацијата на болката е забележана во препоните, гениталиите и генерално во долниот дел на стомакот. Оваа болка се објаснува со фактот што влијанието на ѕидовите на мускулите е толку интензивно кога турка камен, што каменот во процесот на принудување да протурка со своите остри агли, ги повредува ѕидовите, поради што болките се дополнети со наведените области на локализација.

 • Бубрежна колика (напади)

Напади на бубрежна колика - сателит на уролитијаза со бубрежни камења. Карактеризира со појава на многу силни грчеви болка, означени од страна на долниот дел на грбот. Оваа болка, која сега се спушта, сега се појавува повторно, може да трае во период од неколку дена. Болката е предизвикана од фактот дека перисталтиката на уринарниот тракт се зголемува, што е придружено со нивниот спазам. Причината што го предизвика овој феномен е блокада на уретерот со камен. Меѓу факторите кои можат да предизвикаат напад на бубрежна колика, може да се идентификува долга прошетка, разни видови на физичка активност (вклучувајќи и кревање тежина), возење со тресење итн.

Првично, болката се појавува од долниот дел на грбот, веднаш под ребрата, а потоа постепено се шири на страничните делови на абдоменот и на ингвиналната површина. Ширењето на болка кај мажи со бубрежна колика е често придружено со локализација во тестисите и во пенисот, додека реналната колика кај жените е придружена со појава на симптом, како што е болката во лабите.

Напад на бубрежната колика е проследен со фактот дека едно лице не може да најде позиција која е погодна за себе, може да оди од агол до агол. Изборот на таква болна особина не е случајен - таквата специфичност овозможува елиминирање на грешката во утврдувањето на состојбата на пациентот, која, кога се појавуваат слични болки, може да се меша, на пример, со апендицитис, на кој, напротив, постои тенденција да се вклучи во стационарна позиција. Во чести случаи, напад на бубрежната колика е дополнет со симптоми како што се гадење и повраќање, потење, треска, надуеност, болка и зголемено мокрење. Завршувањето на бубрежната колика станува завршување на самиот патолошки процес, во кој каменот го достигнува мочниот меур.

Сметаната слика на колики ја карактеризира манифестацијата на болеста со мали камења. Ако камењата се поголеми по големина, поради што бубрежната карлица е блокирана, тогаш нападите на колики имаат малку поинаква специфичност. Во овој случај, болката се манифестира во слаба форма, природата е болна и досадна, повторно се фокусира во лумбалниот регион.

Времетраењето на нападот е околу неколку часа, иако е можно и таква слика на нејзината манифестација, во која има паузи, продолжувајќи го нападот до еден ден. Фреквенцијата на настанување на нападот во овој случај може да биде неколку пати месечно или еднаш во период од неколку години. Завршувањето на нападот е често придружено со појава на песок или мали камења во урината, самата урина се излачува во крвта (што е предизвикано од лезијата на уринарниот тракт со камен).

 • Уринарна фреквенција

Бубрежното заболување е придружено со појава на разлики во дел од мокрењето, во споредба со неговите карактеристики кај здраво лице, особено, како што наведува името на предметот, станува збор за фреквенцијата на нејзината манифестација. Појавата за уринирање кога каменот е концентриран на страната на долниот дел на уретерот, во некои случаи можеби е неразумен. Брзото движење на каменот по уретерот доведува до појава на силна и честа потреба за уринирање, овие нагони се секогаш поврзани со болка.

 • Болка во урината

Болката при мокрење е специфичен симптом, чија појава сугерира присуство на камења во уринарниот мочен меур или во уретерот. Во некои случаи, мокрењето може да биде придружено со дисконтинуиран млаз. Ослободувањето на камења при мокрење, заедно со болка, е придружено со чувство на горење. Присуството на особено големи камења со тешки манифестации на болеста доведува до фактот дека пациентите можат да уринираат само во склопот на позиција.

 • Заматеност на урината

Урината, дури и кога станува збор за споредување на нејзините специфики помеѓу здраво и болно лице, во секој случај се карактеризира со присуство на некои заматеност, што е предизвикано од присуството на слуз и епителните клетки. Между тем, у больного человека помутнение мочи происходит под воздействием повышенного количества эпителия, соли, лейкоцитов и эритроцитов. Камни в почках характеризуются появлением темной и густой мочи в самом начале акта мочеиспускания, в ней также может находиться осадок и примесь крови, из-за которой моча становится красноватой.

 • Кровь в моче

Кровь в моче обычно отмечается после перенесения выраженных приступов болезненности или при воздействии внешних факторов, играющих свою роль в появлении симптоматики при камнях в почках (физическая нагрузка и пр.). Этот симптом указывает на то, что движение камня привело к повреждению мочевых путей. В любом случае без внимания этот симптом оставлять нельзя, его появление, наряду с остальными симптомами, требует соответствующего обследования.

 • Повышенная температура

Повышенная температура является свидетельством осложнения мочекаменной болезни при камнях в почках, в качестве одного из вариантов можно обозначить пиелонефрит - развитие указанного осложнения характеризуется температурой (38-39°C). Помимо этого, повышенная температура также является спутником состояния почечной колики.

 • Повышенное давление

Повышенное артериальное давление также достаточно часто сопровождает патологию в виде камней почках. Связано изменение давления с развитием осложнений, в основном это калькулезный пиелонефрит. Аналогично другим симптомам, повышенное давление также сопровождает приступы почечной колики.

 • Задержка мочи

Этот симптом можно без преувеличения обозначить как опасное проявление камней в почках, его появление указывает на закупорку камнями мочевых путей. Задержка мочи в течение срока нескольких дней становится причиной развития уремии, она же, в свою очередь, становится причиной летального исхода. Под уремией в частности подразумевается состояние острого (в данном случае, в других возможно хронического) самоотравления организма на фоне почечной недостаточности, сопровождающегося накоплением токсических продуктов, возникающем в крови в результате азотистого обмена, а также из-за нарушения осмотического и кислотно-щелочного равновесия. В качестве основных проявлений развития уремии можно обозначить головную боль, диарею, зуд кожи, рвоту, судороги, развитие комы и пр.

Возвращаясь к симптому задержки мочи, можно обозначить, что она сопровождается болью внизу живота (по характеру проявления такая боль распирающая). Также появляются императивные позывы к мочеиспусканию – позывы, непреодолимого и внезапного типа возникновения, характеризующиеся невозможность контроля над процессом опорожнения. Самостоятельное опорожнение мочевого пузыря в этом случае исключается. Также у больных может появиться озноб, лихорадка. Дыхание становится поверхностным, может появляться холодный пот. Основной способ устранения этого проявления – установка катетера.

Коралловый нефролитиаз (коралловидные камни в почках): симптомы

Коралловидные камни обозначены нами в качестве отдельной и, можно сказать, особой формы, что обуславливается некоторыми отличиями по части их формирования и механизма последующего развития и проявлений. Безусловно, отличие камней в почках данного типа от остальных требует и использования других методов лечения. Прежде всего, важно обозначить, что коралловидные камни образуются на фоне неполноценности функций почек, их появлению предшествующей, а также на фоне нарушений постоянства условий внутренней среды, актуальных для организма.

Как можно предположить даже по названию, коралловидные камни характеризуются особой своей формой, которая имеет сходство с чашечно-лоханочной системой. Такие камни занимают собой полностью пространство лоханки, более того, отростки камней проникают в чашечки, с их концов образуются утолщения. Что касается состава коралловидных камней, то они, как правило, в своей основе содержат карбонатные апатиты.

Образуются коралловидные камни и у детей, и у взрослых, при этом у мужчин они выявляются реже, чем у женщин. В качестве одной из причин, обуславливающих подобного типа камнеобразования, обозначается повышенная активность, присущая пар щитовидным железам. Определить такую активность можно за счет выделения типичных для нее признаков, которая заключается в повышенном содержании в крови кальция, пониженном уровне в ней фосфора, а также в усиленном выделении с мочой кальция. Что примечательно, именно последний фактор способствует стремительному формированию камней в почках, причем зачастую в виде двухстороннего их поражения с последующей предрасположенностью к повторному их появлению.

При рассмотрении других случаев прослеживается влияние инфекций, в особенности бактерий, которые обладают возможностью выработки особого типа фермента, уреазы, за счет которой моча способна к ощелачиванию. Щелочная среда, в свою очередь, является идеальной средой для кристаллизации фосфатов. Из отмеченного влияния со стороны бактерий в особенности следует выделить бактерии протей, зачастую выступающий в качестве возбудителя такого заболевания, как пиелонефрит, в особенности у беременных женщин. Между тем, даже те из бактерий, которые в принципе не вырабатывают уреазу, также могут стать причиной появления камней в почках, ведь за счет того, что ими может накапливаться кальций, эта особенность и определяет основу для формирования камней.

Нарушение оттока мочи, равно как и инфекция, у женщин обычно обуславливается актуальными физиологическими изменениями, которые претерпевает мочевыводящая система во время беременности. Связь гестационной формы пиелонефрита (то есть пиелонефрита, развивающегося в период беременности) и коралловидных камней в почках является научно обоснованной и доказанной.

Также воспалительный процесс и инфекция являются предрасполагающими факторами к развитию застоя мочи в условиях чашечно-лоханочной системы, влияя также на работу, производимую нефронами. Из-за этого нарушению подлежат функции почки, связанные с выделением определенных веществ с мочой (фосфаты, мочевина, кальций, лимонная кислота), а это, опять же, приводит к формированию камней.

Вслед за формированием коралловидных камней, за счет которых уже существующие нарушения, связанные с процессами мочеотделения и с течением пиелонефрита, в тканях почек начинают развиваться также грубые формы функциональных изменения. На фоне активности инфекции ткани почек начинают плавиться – развивается пионефроз. Постепенно на почве патологических изменений при условии благоприятного варианта течения заболевания и при низкой активности пиелонефрита из-за подвергшейся нарушениям функции нефронов начинает постепенным образом развиваться почечная недостаточность.

В данной форме заболевание в целом развивается постепенно, в его течении обозначают скрытый период и начальный период – предшественники периода, при котором проявления заболевания имеют выраженный характер. Соответственно, течение скрытого периода сопровождается течением, при котором особые признаки камней в почках отсутствуют, равно как и патологических процессов, этому сопутствующих. Тем ни менее, могут иметь место неспецифического типа симптомы, в большей мере соответствующие хроническому пиелонефриту, в частности это повышенная утомляемость и слабость, озноб в вечернее время, головные боли.

На начальном периоде заболевания, в рамках которого заканчивается процесс формирования камня, могут иметь место симптомы в форме незначительной тупой болезненности, локализованной в области поясницы, в отдельных случаях при сдаче анализов мочи могут отмечаться слабовыраженные изменения неспецифического типа. Выявление камней этого типа на начальном этапе если и происходит, то случайно, на основании результатов обзорной рентгенографии.

Что касается периода выраженного проявления симптоматики, то он характеризуется постоянством болевых ощущений в области поясницы. При коралловидных камнях почечная колика является проявлением нетипичным, потому развивается она редко и лишь при условии, что за счет воздействия мелкого камня закупоривается мочеточник. В рамках активного этапа течения пиелонефрита периодически проявляется лихорадка, слабость и повышенная утомляемость, общее недомогание. При сдаче анализов в моче выявляются эритроциты. Этот этап также сопровождается присоединением к общей картине заболевания симптома в форме повышенного артериального давления. Если в период проявления этой стадии провести детальную диагностику, то можно определить начальные признаки, указывающие на почечную недостаточность.

В дальнейшем симптомы развития хронической фо мы почечной недостаточности приобретают более отчетливую форму. Здесь уже имеет место завершающий период в течении заболевания, особо выражены здесь симптомы в виде сухости во рту и сильной жажды, повышенной утомляемости и слабости, нарушениях мочеиспускания, боли в области поясницы и легкой степени лихорадки.

Симптомы выхода камней из почек

Аналогично острой форме проявления заболевания, выход камней из почек провоцируется в основном значительными физическими нагрузками и любыми действиями, при которых тело находится в состоянии тряски из-за воздействующих на него факторов (прыжки, езда, бег и пр.).

Мочеточник – самое узкое место из тех, которыми располагает мочевыделительная система, в диаметре он составляет около 5-8 миллиметров. Тем ни менее, за счет присущей ему эластичности, существует возможность прохождения через него камня в пределах диаметра 1 сантиметра. Учитывая же, что почечные камни зачастую располагают неправильной формой с острыми краями, попытка прохождения прохода мочеточника становится причиной его ранения, что сопровождается сильнейшей болезненностью, внезапно появляющейся в спине (по той стороне, с которой расположена больная почка), болезненностью внизу живота, а также болезненностью, распространяющейся к половым органам и бедрам.

Выход камней также сопровождается усилением всей той симптоматики, которая сопровождает в целом заболевание. Здесь отмечается и частое мочеиспускание, сопровождающееся жжением, тошнота с рвотой, в отдельных случаях – жидкий стул. В дополнение к этой симптоматики можно обозначить появление озноба, лихорадки. В том случае если камень становится причиной перекрытия оттока мочи, могут возникнуть проблемы с мочеиспусканием вплоть до полного его прекращения.

Дијагностицирање

Распознать камни в почках специалист может на основании данных общего анамнеза пациента (истории болезни), симптоматики, типичной для картины проявления почечных колик, а также на основании инструментальных и лабораторных методов исследования.

В качестве ведущего метода, позволяющего определить наличие камней в почках, выступает рентгенограмма. Основная часть камней выявляется в ходе проведения такой диагностической процедуры, как обзорная урография. Тем ни менее этот метод не слишком подходит для выявления уратных и белковых камней ввиду того, что камнями лучи не задерживаются, что, соответственно, не создает теней в получении обзорных урограмм (указанные результаты являются принципом проведения процедуры, на основании которых допускается в других случаях получение адекватного результата). В таком случае выявление камней производится за счет пиелографии и экскреторной урографии. Экскреторная урография также позволяет получить информацию относительно морфологических и функциональных изменений, актуальных для состояния мочевых путей и почек, за счет этого метода определяется и область сосредоточения камней (мочеточник, чашечка или лоханка), их размеры и форма.

В качестве дополнительных методов, применяемых для диагностики камней в почках, применяется метод КТ или МРТ, радиоизотопная нефросцинтиграфия.

Третман

Лечение камней в почках может быть построено на двух основных принципах воздействия на них, это консервативное лечение или лечение оперативное.

Консервативная терапия применяется лишь в тех случаях, если камни имеют небольшие размеры. Для этой цели применяются препараты, за счет воздействия которых камни просто растворяются. Тем ни менее, использовать их можно только на основании рекомендации врача с предшествующим проведением всестороннего обследования. В качестве одной из основных составляющих консервативного лечения выступает диета. На основании состава камней и особенностей их структуры определяется, какие именно продукты подлежат исключению. Осложненное течение заболевания (сопутствующий пиелонефрит, например) определяет необходимость в назначении антибиотиков.

Хирургическая терапия требуется уже в тех случаях, когда консервативная терапия не дает соответствующих результатов. Некоторое время назад такого типа воздействие предполагало проведение открытой операции, что впоследствии завершалось и удалением самого пораженного органа. Сейчас открытая операция по удалению камня в почке – явление редкое, применяется такое воздействие лишь при значительных размерах камня или при развитии почечной недостаточности.

До проведения операции назначаются препараты, обеспечивающие улучшенную микроциркуляцию крови, помимо этого назначаются антибиотики и антиоксиданты. В ситуациях, при которых мочеточник закупоривается камнем, лечение, сопутствующее движению камня, начинается с выведения из почки мочи. Данное воздействие относится к своего рода оперативным вмешательствам, его проводят под местной анестезией, не исключается возможность значительной кровопотери, а также развития осложнений.

При появлении симптомов, указывающих на возможное наличие камней в почках, необходимо обратиться к нефрологу.

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Камни в почках и характерные для этого заболевания симптомы, то вам может помочь врач нефролог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Мочекаменная болезнь (уролитиаз) (совпадающих симптомов: 7 из 13)

Мочекаменная болезнь (уролитиаз) — это патологический процесс, который приводит к формированию камней в мочевом пузыре, мочеточнике или почках. Заболевание диагностируется у 3% всего населения. У молодых людей камни встречаются чаще всего в почках и мочеточнике. У людей пожилого возраста патология образуется в области мочевого пузыря. Ограничений, что касается возраста и пола, данный недуг не имеет.

...
Гидронефроз почек (совпадающих симптомов: 6 из 13)

Хидронефротична трансформација или хидронефроза на бубрегот е болест, како резултат на која започнува патолошкото проширување на бубрежниот систем на карлицата. Патолошкиот процес се должи на фактот дека процесот на одлив на урина е нарушен во бубрезите. Како по правило, болеста влијае само на еден бубрег. Младите жени се најмногу осетливи на болеста.

...
Опухоль почки (совпадающих симптомов: 6 из 13)

Опухоль почки – патологический процесс, который характеризуется разрастанием тканей органа, что проявляется в виде явных качественных изменений строения этого органа. Степень опасности патологического процесса при опухоли почки будет зависеть от типа новообразования – злокачественное или доброкачественное. Установить природу такого заболевания можно только путём проведения комплексного обследования, в которое обязательно входит КТ (компьютерная томография) и МРТ.

...
Нефролитиаз (совпадающих симптомов: 6 из 13)

Нефролитиаз – в настоящее время является довольно часто диагностируемым недугом, при котором наблюдается образование камней в почках. Стоит отметить, что конкременты могут возникать как у взрослых, так и у детей. Возникает заболевания на фоне протекания в человеческом организме сложных химических процессов. Среди предрасполагающих факторов выделяют нерациональное питание, наличие инфекционных процессов и генетическую предрасположенность.

...
Синдром тазовой боли (совпадающих симптомов: 6 из 13)

Синдром тазовой боли - считается широко распространённым состоянием, которое сопровождает большое количество патологий, связанных с органами, расположенными в зоне малого таза. Диагностируется такой недуг в равной степени у представителей обоих полов.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

нефрологот го зема
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .