Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Ректални полипи: симптоми и третман

Полипи на ректумот - главните симптоми:

Полипите на ректумот се такви бенигни туморски формации кои се формираат директно на цревниот ѕид, проширувајќи се кон луменот на овој орган, односно полнење на просторот во него. Полипите на ректумот, симптомите кои долго време може да бидат отсутни, од одредена фаза на време почнуваат да се манифестираат во форма на болка, чешање, непријатност во анусот. Тие можат да бидат придружени со развој на крварење, кое е предизвикано од појавата на ерозија на нивната површина.

Општ опис

Полипот има појава на туморска маса која расте кон ѕидот на органот. Општо земено, полипите не се само ентитети кои растат во оваа средина, туку често се формирања кои се наоѓаат во било кои други шупливи органи кои исто така ги има дигестивниот систем. Што се однесува до концентрацијата во ректалниот ѕид, тука може да се формираат и во една варијанта и во варијанта на раст на групата. Полипи се откриени кај пациенти со било која возраст, полипи кај деца не се помалку чести. Во наследни полипози, односно кај полипи кои претходно биле дијагностицирани кај роднините, нивниот малигнитет станува прилично честа сценарио за развој на формации.

Постојат некои статистики за предиспозицијата кон појавата на полипи. Значи, особено, се знае дека полипи кај мажи се дијагностицираат во просек 1,5 пати почесто отколку, соодветно, полипи кај жени. Покрај тоа, постојат и други статистички податоци. Тие се, на пример, во резултатите од истражувањето спроведено од американски научници. Врз основа на нив, беше потенцирано дека кај пациенти на возраст од 45 години и постари, во 10% од случаите се откриени интестинални полипи, а кај 1% од пациентите во оваа група има озлокачествени процес. Со раното откривање на знаците што укажуваат дека процесот поминал во оваа форма на сопствениот развој, односно станува мализен, спроведувањето на соодветни мерки за лекување на оваа болест утврдува значително подобрување за тоа според предвидувањата (84% преживување). Главната манифестација која укажува на таква транзиција е крварење.

Во зависност од карактеристиките на процесот на дистрибуција и бројот на полипи, класификацијата се определува според следниот тип на полипи манифестација: еден полип, повеќе полипи, дифузна полипоза. Врз основа на морфолошките карактеристики, пак, ја одредуваат следнава (структурна) класификација: жлезни полипи, жлезни полирани, вилозни полипи, хиперпластични полипи, малолетни (или цистични грануларни полипи), како и фиброзни полипи. Таканаречената псеудополипоза се смета за посебна форма, таа е придружена со карактеристичен раст на мукозната мембрана, по аналогија со полипи, со истовремен развој на хроничен воспалителен процес.

Колона анатомија

Ректални полипи: Причини

Причините за полипоза во моментов не се целосно воспоставени, но постојат одредени претпоставки за нив. Значи, врз основа на една од првите теории за полипоза, се претпоставува дека наследната предиспозиција за оваа болест е виновна за сè. Покрај тоа, како една од опциите смета таква опција како повреда на интраутериниот развој во текот на периодот на формирање на цревните ѕидови. Врз основа на следната теорија во врска со појавата на полипоза, се разгледува присуство на воспалителни патологии во цревната средина предиспонирачки за развој на полипи. Како такви патологии може да се сметаат, на пример, болести како што се ентеритис, дизентерија или колитис, итн.

Посебно место е окупирано од особеностите на исхраната на пациентот, која особено се состои во употреба на храна заситена со животински масти, производи од рафиниран тип и, обратно, во несоодветноста на потрошувачката на производи базирани на растителни влакна. И, конечно, меѓу причините кои исто така може да се сметаат како причини кои предиспонираат развој на полипоза, може да се идентификуваат фактори како што се негативното влијание предизвикано од особеностите на еколошката ситуација, неправилната исхрана (или недоволната исхрана), потрошувачката на алкохол и ниската мобилност.

Полипи на ректумот: симптоми

Опасноста од полипи е дека тие можат да бидат директна причина за развој на компликации кај пациент. Особено, нивното постоење може да доведе до фактот дека интестиналната опструкција се формира поради преклопувањето на лументот на ректумот од оваа форма на тумор, а исто така, дека веќе е изолиран, овој тумор може едноставно да се развие во малигната форма. Со оглед на тоа, станува разбирлива загриженост за можното постоење на оваа болест, предизвикувајќи го потрагата по одговорот на прашањето за тоа кои се знаците за присуство на ректални полипи. Во меѓувреме, еден од следните проблеми на болеста може да се нарече отсуство на какви било специфични симптоми, врз основа на кои може да се изјасни со сигурност за релевантноста на оваа конкретна патологија.

Симптомите на полипи на ректумот, како и сериозноста на нивната манифестација - сето тоа директно се определува со бројот на полипи, нивната големина и карактеристики на морфолошката структура на формациите. Повторно, манифестациите на оваа болест се предизвикани од фактори како што се присуството на малигниот раст или недостатокот од него. Често, симптомите на постоечките болести во дадена област (или во други области) се додаваат во целокупната клиничка слика на полипоза како "додаток".

Типично, откривањето на полипи се јавува како дел од ендоскопското испитување на цревната област и често се откриваат случајно, а самото испитување се изведува за да се идентификуваат други патологии (односно, со друга цел).

Ако полипот е голем по големина, може да се манифестира како секрет кој го придружува движењето на дебелото црево. Значи, во фецесот во овој случај, се открива одредена количина на слуз или крв. Исплатената крв е црвена или црвена. Без оглед на количината на ослободена крв и придружната состојба, која воопшто не може да предизвика загриженост, треба да побарате медицински совет што е можно поскоро.

Во некои случаи, температурата на телото се зголемува, што е предизвикано од развојот на воспаление во областа на формирањето на туморот. Појавата на абдоминална болка, исто така, укажува на природата на болеста. Ако полипот повторно е голем, кој, како што е веќе изолиран, води до преклопување на цревниот лумен, тогаш во него има соодветно непријатност, постои сензација на туѓо тело кое може да се случи и директно во анусот и во илијачкиот регион постои страната на јавната површина). Чувствата на непријатност или туѓо тело не се трајни, како по правило, имаат пароксизмален карактер.

Исто така, присуството на полипи е проследено со симптоми во форма на дијареа или запек. Во повеќето случаи, тоа е запек што се јавува поради одреден степен на преклопување на цревниот лумен, со што се комплицира ослободувањето на фекалните маси надвор од цревата.

Ако полипот е прицврстен на ѕидот на цревото на долга нога, тогаш оваа особина од него може да предизвика негова последователна загуба од анусот, што особено се јавува во процесот на дефекацијата. Особено, ова често се случува со запек, што е исто така придружено со стискање и болка на полипот.

Овие симптоми не се специфични, што првично ги идентификувавме, бидејќи читателот, кој се запознал со, на пример, статии за хемороиди и колоректален карцином, ќе можат да ги идентификуваат заедничките карактеристики со овие болести. Со оглед на сериозноста на скалата и ефектите на било која од овие патологии, императив е соодветно да одговорат на симптомите на ректалните полипи кога ќе се појават.

Видови на полипи, фази на развој

Дијагностицирање

Во огромното мнозинство на случаи на откривање на малигни тумори во дебелото црево, тие се резултат на малигната полипоза. Со оглед на ова, станува исклучително важно редовно да се подложуваат на испитувања за релевантноста на полипите и нивната транзиција во таква форма со нејзините придружни последици и компликации.

Полипите се одредуваат во аналните и терминалните регии на ректумот за време на дигиталниот преглед на анусната зона. Оваа студија на сличен начин овозможува да се идентификуваат или, обратно, да се исклучи релевантноста на друг вид патологии во оваа област (веќе забележани хемороиди, анален пукнатина, фистула итн.). Кога спроведувате дигитална студија кај мажи, можете дополнително да добиете идеја за општата состојба на простатата.

Како прилично информативен метод на истражување е ректороманоскопија. Овој инструментален дијагностички метод овозможува да се испита внатрешниот цревен ѕид на растојание од 25 сантиметри од почетната област на испитување, односно од анусот по оваа височина. Најчесто, полипите се концентрирани во ректумот или во сигмоидната црево, тие се детектираат со спроведување на наведениот истражувачки метод за оваа намена со користење на ректоскоп.

Следниот дијагностички метод е колоноскопија. Поради овој метод се обезбедува можност за комплексна визуелизација на дебелото црево, што исто така укажува на нејзината суштинска информативна содржина. И сигмоидоскопијата и колоноскопијата се најдобри опции за откривање на полипи, па дури и со нивна помош е можно да се спроведе детална студија за цревната лигавица и да се идентификуваат други видови патологии во нејзината област. Покрај тоа, како дел од овие студии, постои можност за истовремена отстранување на полипи, што се прави при спроведување на посебна електрода со јамка, поради што полипот е отсечен (ако зборуваме за таква опција како полип на нога), тогаш областа во која пораснав. Во иднина, отстранетиот полип е предмет на хистолошки преглед, се спроведува дополнителна студија за да се утврди присуството на повеќе полипи во цревата.

Покрај тоа, методот на иригоскопија исто така може да се користи во дијагностика, поради што е можно да се детектираат полипи поголеми од 1 сантиметар во големина што се концентрирани во дебелото црево (горните делови). Овој метод, особено, подразбира рентгенско испитување на областа на дебелото црево со користење на специјален контрастен агенс.

Биопсија за ректални полипи не се изведува, бидејќи посоодветна е методата да се отстрани истовремено ако е откриена и потоа да се испрати материјалот (самиот полип) во студијата. Покрај тоа, концентрацијата на атипични клетки од патолошкиот процес главно паѓа на ногата на полипот, со биопсија, влијае само на горниот дел на формацијата. Така, со таков "излив" на само дел од полипот, како што обично се случува за време на биопсија, ќе се развие крварење, кое, како што е јасно, предизвикува непотребни ризици.

Механизам за отстранување на полипи

Ректум полипи: третман

Како главен метод на третман на ректални полипи, се користи методот на оперативно влијание врз туморските формации, други методи (традиционални методи за третман на полипи, конзервативна (лек) терапија и сл.) Не се користат поради недостаток на ефективност. При мала големина на полипи, нивното отстранување се изведува од веќе наведениот ефект поради електрода во облик на јамка со последователно исклучување на полипот (електро-ексцизија направена како дел од процедурата за ендоскопија). Ако зборуваме за поголеми формации, тогаш нивното отстранување се врши во делови.

Ако се детектираат клетките на ракот, се разгледува прашањето за ресекција на погодената област. Ресекција на ректумот / сигмоидниот дебело црево во општ преглед на оваа постапка се применува на повреди, лезии на рак, полипози и други болести кои влијаат на цревната област. Ако зборуваме за фамилијарна (дифузна полипоза), тогаш нејзиниот третман се врши со тотална ресекција на дебелото црево, што подразбира следно спојување со анусот на илеумот. Вкупната ресекција има малку поинаква дефиниција, тоа е вкупно колоектомија. Во оваа хируршка процедура, дебелото црево е целосно отстрането, проследено со ileorectostomy. Обично оваа хируршка интервенција е индицирана за спроведување со неспецифична форма на улцеративен колитис, како и со комплицирана перфорација на улцеративни лезии, со крварење, рак на дебелото црево и, всушност, со дифузна полипоза.

Што се однесува до прогнозата за полипи, доколку тие се откриени во време и, соодветно, отстранети, во повеќето случаи можеме да зборуваме за можноста за закрепнување. Во меѓувреме, рецидивите не се исклучуваат, тие главно се појавуваат по 1-3 години. Врз основа на таков фактор, по отстранувањето на полипи со голема големина, контролна колоноскопија се изведува една година подоцна, исто така, се препорачува систематско испитување (ендоскопија, изведувана на секои 3-5 години). Способноста да се претворат полипи во малигната форма на формации се определува според нивниот број и големина. Многу и големи полипи се склони кон малигнитет многу пати почесто. Особено, фамилијарната полипоза е предиспонирана за дегенерација во рак.

Главната мерка за превенција на полипоза е навремено откривање на оваа болест, како и навремено отстранување на полипи, особено тоа е важно во случај на болеста кај постари пациенти. Главните области на превенција се следните:

  • пополнување на исхраната со храна базирана на влакна (јаболка, зелка, тиква, цвекло, тиквички, итн.);
  • исхрана врз основа на претпочитаниот внес на растителни масти;
  • ограничување на потрошувачката на алкохол (вклучувајќи пиво), што има влијание, придонесувајќи за развој на цревни тумори.

Ако се појават симптоми, што може да укаже на релевантноста на ректалните полипи, треба да се јавите кај проктологот.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате полипи на ректумот и симптомите кои се карактеристични за оваа болест, тогаш проктологот може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Хемороиди кај мажи (појавување симптоми: 6 од 7)

Хемороидите кај мажите често се дијагностицираат заболувања, кои предизвикуваат голем број на психолошки и физички проблеми, како и значително намалување на квалитетот на животот. Претставниците на посилниот пол, како болест се појавуваат неколку пати почесто од жените. Болеста е дилатација на плексус на садовите на ректумот. Карактеризиран од нивниот пролапс и крварење, како и појавата на воспалителниот процес.

...
Тромбоза (појавување на симптоми: 4 од 7)

Тромбозата е болест во која густото згрутчување на крвта (акумулации на тромбоцити) се формира во крвните садови, мешајќи со слободниот проток на крв низ циркулаторниот систем. Затчавањето на крвните садови со згрутчување на крвта предизвикува непријатни чувства во рацете или нозете (во зависност од локацијата на згрутчувањето на крвта).

...
Анална пукнатина (појавување симптоми: 4 од 7)

Анална пукнатина - повреда на структурата на мукозната мембрана на човечкиот анус. Најчесто, таков дефект се јавува на задниот ѕид. Големината на пукнатината обично се движи од еден до два сантиметри. Но, и покрај ова, болеста, ако не се лекува, може да доведе до ризици по здравјето кај лицата со компликации.

...
Хемороиди кај жени (појавување симптоми: 4 од 7)

Хемороиди кај жени - болест која се карактеризира со формирање на хемороиди, поради проширени вени на аналниот премин и ректумот. И покрај фактот дека таквата болест се смета за мажествена, таа често се дијагностицира кај жените. Појавата може да биде поврзана не само со седентарен начин на живот или услови за работа, туку и со некои карактеристики својствени само за женското тело. Ова може да биде менструација, бременост или породување.

...
Дебело црево (појавување на симптоми: 4 од 7)

Полип од дебелото црево (синични тумори на дебелото црево, полипоза на колонот, колоректален полип) е мала форма на мали или големи стебленца, која се состои од вроденото ткиво на овој орган. Таквите тумори можат да бидат единечни или повеќекратни. Исто така, вреди да се земе предвид дека некои типови полипи може да се претворат во малигни неоплазми.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

проктолог зема
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .