Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Канцер на бубрезите: симптоми и третман

Рак на бубрезите - главните симптоми:

Ракот на бубрезите е малиген тумор кој се развива во еден или двата бубрези, претежно расте врз основа на епителниот слој (површинскиот слој) на погодениот орган и е склон на метастази. Ракот на бубрезите, симптомите на кои најчесто се забележува кај мажите на возраст од 55-75 години, исто така е дијагностициран кај жените, а за време на периодот на проверка на неодамнешните статистички податоци има зголемување на инциденцата кај луѓето во развиените земји.

Општ опис

Ракот на бубрезите во однос на процесите релевантни за него, е изгледот во бубрегот на неконтролирани малигни туморски клетки, поради што туморот се формира врз основа на нив. Најголемиот дел од таквите малигни лезии се развиваат во регионот на внатрешниот слој на бубрежните тубули, поради што е дефинирана соодветна форма на рак на бубрезите - карцином на бубрежна клетка. Треба веднаш да се забележи дека овој тип на формирање на тумор се манифестира во најраната фаза на сопствената прогресија, па дури и пред да започне метастазата со други ткива и органи. Оваа функција, како што знаете, ви овозможува да започнете со лекување на рак во раните фази и да постигнете подобри резултати поради поголемата усогласеност на болеста со мерките на терапијата применети на него.

Одделно одреди го читателот што се подразбира под метастази. Метастазата е процес со кој прогресијата на туморот на местото каде што првично се манифестира е придружено со формирање на секундарни фокуси на патолошкиот процес. Ова е обезбедено со ширење на клетки од примарниот тумор до други ткива и органи, проследено со формирање на нови, секундарни туморски формации во нив. Тоа е процес на метастаза кој се смета за главен критериум кој укажува на малигната природа на туморот, а тоа е појавата на метастази (односно, наведените секундарни фокуси на растот на туморот) што ја одредува последователната неможност за комплетен лек за рак, со исклучок на потребата да се отстранат таквите метастатски јазли во третманот. Општо земено, прогнозата за тумор на рак ја одредува неговата неиздржливост во случај виталните органи, како што се мозокот, црниот дроб и слично, да поминат низ метастази.

Сега да се вратиме на разгледување на главната болест, рак на бубрезите. Во просек, бубрежниот карцином на бубрежните клетки се развива кај 250 илјади луѓе, додека смртта се јавува кај 100 илјади луѓе. Кога се разгледува структурата на малигните патологии во рамките на глобалниот обем на индикатори, може да се издвои дека бубрежниот карцином на бубрезите се дијагностицира во просек кај 2% од популацијата. Околу 4,3% од случаите на развој на малигни тумори се јавуваат кај машки пол, околу 2,9% од случаите - кај женката. Кога се разгледуваат општите индикатори на петгодишно преживување (во просек на фазите и воопшто на оваа дефиниција во прогресијата на болеста), беше откриено дека за 2001-2005 година беше околу 59,7%.

Канцер на бубрег: причини

Специфичната причина која предизвикува развој на рак на бубрезите, до денес не може да се идентификува. Во меѓувреме, постојат голем број на фактори кои се сметаат за предиспонирачки за развој на оваа болест. Како една од овие, сигурно може да се направи разлика помеѓу возраста - забележано е дека ракот на бубрезите најчесто се открива на возраст од 40 години и постари. Исто така, тоа е пушење, секс и дебелина. Да се ​​задржиме на главните фактори како што се:

 • Пушењето Овој фактор го зголемува ризикот од развој на рак на бубрезите за околу половина, во споредба со подложноста на непушачите кај оваа болест, згора на тоа љубителите на пури, исто така, се изложени на ризик за овој критериум. Исто така додаваме дека пушењето е предиспонирачки фактор за развој на рак на гркланот, белите дробови, стомакот, мочниот меур и други видови на оваа болест.
 • Дебелината. Како што знаете, овој фактор често се смета за предиспонирачки фактор, тој придонесува за нарушување на хормоналниот метаболизам, истовремено предизвикувајќи развој на рак на бубрезите. Така, исто така не е исклучок - ризикот во овој случај се зголемува во просек за 20%.
 • Машки пол. Како што веќе беше кажано, мажите се дијагностицираат рак на бубрег почесто од жените, а соодносот во стапките на инциденца за нив е двојно повисок.
 • Долгорочна употреба на одредени лекови. Особено, во овој случај се сметаат за лекови кои се користат без рецепт и се користат практично незабележани.
 • Присуство на тешки форми на патологии на бубрезите. Покрај тоа, може да се издвои таков фактор како продолжен престој на пациентот на дијализа, односно вештачки бубрег, кој исто така е придружен со целосно нарушување на функциите на овој орган.
 • Долгорочна употреба на хемикалии (органски растворувачи, бои, детергенти, итн. ). Овој фактор е предиспонирачки не само за развојот на рак на бубрезите, туку и за рак на мочниот меур.
 • Актуелна генетска патологија. Папиларниот карцином, Хипел-Линдау-овата болест итн.
 • Полицистична бубрежна болест. Оваа патологија може да биде или вродена или стекната. Се карактеризира со формирање во бубрезите на голем број цисти (т.е. везикули) со течност, и всушност е еден од предиспонирачките фактори за развој на рак.
 • Наследство. Наследството е оптоварена семејна историја на болеста, односно присуството на рак на бубрезите во непосредното семејство. Особено, ризикот од евентуален развој на рак на бубрезите во присуство на сестри / браќа се зголемува.
 • Разни карактеристики. Особено, црна боја на кожата се подразбира - ризикот од трката на Негроид е малку повисок. Во моментов, не е можно да се објасни оваа предиспозиција.
 • Зголемен притисок. Зголемен крвен притисок (или хипертензија) или лекови кои се користат за да се стабилизира - во моментов е сосема непознато што конкретно треба да се смета за предиспонирачки фактор, но не е неопходно да се одрече релевантноста на оваа врска.

Исто така додаваме дека усогласеноста со еден или друг од наведените фактори на ризик не мора да значи и развој на рак на бубрегот, ниту пак води до неможност да се развие оваа болест во отсуство на почитување на некој од овие фактори. Со други зборови, во секој случај, историјата на случајот е строго индивидуална, и може да се заснова на различни фактори, кои се сметаат за основа која го предизвикала.

Канцер на бубрег: фази

Во согласност со карактеристиките на клиничката слика и карактеристиките на прогресијата на болеста, беа утврдени соодветните фази, врз основа на кои, меѓу другото, се утврдува процентот на петгодишно преживување. Можно е читателот да биде заинтересиран за поспецифично толкување на оваа дефиниција, па затоа ќе дадеме соодветни објаснувања за тоа.

Значи, терминот "петгодишно преживување" е употребата на терминот наведен во него според прогнозата за лекување на тумор. Овој термин, како што е јасен, одговара на пет години. Утврдено е фактот дека ако пациентот преживее уште пет години по третманот за рак, има сите причини да се истакне дека тој повторно нема да го развие овој тип на рак. Со други зборови, ако успеете да живеете 5 години по третманот, пациентот е целосно излечен од рак.

 • Фаза I Оваа фаза 1 на рак на бубрезите се карактеризира со незначителна големина на формирањето на туморот, а особено нејзиниот дијаметар е не повеќе од 7 сантиметри. Туморските клетки се присутни само во рамките на погодениот орган, самиот бубрег, не се шират на лимфните јазли и другите органи. Во оваа фаза, соодветниот и навремен третман на ракот на бубрезите утврдува за пациентот можност за обновување на приближно 81-90% (што е, во рамките на наведениот интервал, се определува петгодишната стапка на преживување на болеста испитувана погоре).
 • Фаза II Ракот на бубрезите на втората фаза се карактеризира со постигнување на големината на туморот со големина од 7 сантиметри или повеќе, а исто така е концентрирана во регионот на засегнатиот орган, односно нема ширење на лимфните јазли и другите органи. Во просек, петгодишната стапка на преживување во оваа фаза е повторно околу 74%, под услов да се обезбеди соодветен и навремен третман на болеста.
 • Фаза III. Овој рак на бубрезите од фаза 3, се карактеризира со фактот што самиот тумор сè уште останува во границите на бубрегот, но во исто време клетките на ракот се шират во лимфните јазли (односно, како што знаете, ова е веќе метастаза). Исто така е можно дека во оваа фаза формирањето на туморот почнало да расте директно во крвните садови (особено се подразбира раст на нивниот голем вид, тоа е вена кава или бубрежна вена). Што се однесува до петгодишната стапка на преживување во оваа фаза, во просек е 53%, ако, се разбира, се обезбедува навремено и соодветно лекување за рак.
 • Фаза IV. Оваа фаза на болеста може да се појави во две форми. Значи, тука можеме да зборуваме за растот на формирањето на туморот во надбубрежната жлезда, што, како што веројатно знаат читателите, е ендокрина жлезда која се наоѓа на врвот на овој орган. Дополнително, втората опција е метастазата на ракот на други органи, а тоа може да биде коските, белите дробови, црниот дроб и сл. Петгодишното преживување кај пациентите во овој период е со редослед не повеќе од 10%.

Карактеристики на метастази

Метастаза кај рак на бубрегот се јавува од лимфоген или хематоген. Откривање на метастази обично се јавува кај една четвртина од пациентите во времето на воспоставување на соодветна дијагноза. Општо земено, стапката на преживување на пациентите со метастази е околу шест месеци-година, околу 10% од нив живеат две години. Во просек, 30-50% од пациентите по нефректомија (хирургија за целосно отстранување на орган погоден од тумор) развиваат метахрона метастаза. Најчесто метастазата влијае на белите дробови (во просек 76% од случаите), лимфни јазли (во 64%) и коски (во 43% од случаите) и црниот дроб (приближно 41% од случаите). Нивната контралатерална бубрежна штета се јавува во 25% од случаите, ипсилатералната и контралатералната надбубрежна лезија се јавуваат во 19 и 11,5% од случаите, соодветно, а мозокот е засегнат во 11,2% од случаите.

Метастатското оштетување на бубрезите кај ракот, исто така, може да биде пропратено со спонтана регресија и последователна стабилизација на состојбата. Регресијата подразбира состојба во која има намалување на симптомите својствени на болеста, врз основа на која постои целосна наплата. Спонтаната регресија се забележува во просек од 0,4-0,8% од карциноми на бубрег, при што огромното мнозинство е типично за регресија на белодробните метастази. Што се однесува до стабилизацијата на болеста, што подразбира отсуство на раст на метастазите и отсуство на нивно понатамошно појавување, тоа е релевантно во 20-30% од случаите. Слично на тоа, стабилизацијата е дозволена кај пациенти без придружни метастази.

Овие феномени мора да се земат предвид во случаи кога се разгледува можноста за спроведување на системски или хируршки третман на пациентите со реални ризици, но со можност за понатамошен живот без потреба за какви било мерки за третман воопшто поради можното зголемување на нивниот животен век.

Канцер на бубрег: симптоми

Клиничката слика која ја карактеризира болеста која се разгледува е заснована на типични манифестации на симптоми. Главните манифестации тука се хематурија, болка и оток, очигледна во абдоменот на пациентот. Во меѓувреме, наведените симптоми се манифестираат сеопфатно само во случај на напреден тек на болеста, додека во раните фази на текот на ракот може да се појави еден или два од овие симптоми.

Hematuria, особено, подразбира нарушување во кое присуството на нечистотија од крвта се определува во крвта, што се смета за главен критериум што укажува на присуство на тумор во бубрегот. Како по правило, крвта во урината се појавува на спонтан и неочекуван начин, без придружни причини, што може да го објасни овој феномен. Крвта во урината може да се набљудува и во краток временски период, и за долго време, прекинот често се случува одеднаш. Понатаму, неколку дена по завршувањето, повторно можете да го откриете. Понекогаш во урината може да се најдат крвни згрутчувања на црвениот тип. Во неаперабилната фаза на рак, хематуријата добива малку поинаква форма и веќе се смета за прилично тешка манифестација на болеста со анемија поврзана со таква загуба на крв.

Што се однесува до таква манифестација како болка , таа се манифестира во неинтензивна варијанта, досадна, болка, концентрирана од погодениот орган (самиот бубрег). Кај хематурија, постои зголемување на болката, која е придружена со симптоми кои се јавуваат кај бубрежната колика. Уринарното задржување, кое се јавува во позадина на значителна акумулација на згрутчување на крвта во мочниот меур, доведува до соодветни нарушувања на мокрењето. Појавата на хематурија кај пациент бара итен преглед на пациентот, испитувањето се врши во Одделот за урологија.

Кога се испитува, може да се открие формирање на тумор или промени во бубрегот (неговото зголемување), што, пак, може да послужи како потврда за дијагнозата на "рак на бубрезите", но ова не исклучува слична дијагноза без да се открие таква промена при испитувањето.

Во некои случаи, малигните неопластични тумори во бубрезите може да бидат придружени со постојан пораст на температурата на пациентот. Температурата е покачена во текот на подолг временски период, главно субфебрилна (од 37 на 37,5 степени), понекогаш фебрилна температура (во рамките на 38-39 степени), флуктуации во индикаторите генерално се применуваат. Во раните фази на рак на бубрезите, треската е предизвикана од развојот на имунолошкиот одговор на ефектот на туморот на антигените на телото, но ако температурата се манифестира во подоцнежните фази на болеста, тогаш веќе зборуваме за актуелни воспалителни процеси и некроза (ткивна смрт). Имајќи ги предвид таквите карактеристики, во случај на необјаснета причина за зголемена температура во вечерните часови, важно е за маж на возраст од 40 години и постари да ја земат предвид можната релевантност на заболувањето во прашање, дури и без други поврзани симптоми.

Како дополнителен симптом, се разгледува проширување на вените од сперматичниот мозок во областа каде што е концентриран туморот, оваа манифестација не исчезнува кога пациентот претпоставува хоризонтална положба, што е дополнителен знак кој укажува на тоа дека туморот прераснал во венски садови. Прогресијата на болеста е придружена со ртење на туморот во регионот на долната вена кава, со што се прошируваат кожните вени на абдоминалниот ѕид. Таа е дефинирана како "глава на Медуза".

Туморот на бубрезите кај децата се манифестира без да се совпадне со наведениот модел на симптоми, често откривање на патологија се случува случајно, на пример, за време на испитувањето за сосема различна болест или за време на капењето.

Така, може да се разликува дека болеста е придружена со специфични и неспецифични симптоми. Неспецифичните симптоми се состојат во веќе забележаното зголемување на температурата, како и во дополнително можните манифестации во патологијата која се разгледува во вид на зголемена слабост и замор, вртоглавица, намален апетит и губење на тежината, зголемен притисок, потење. Специфични е крв во урината, згрутчување на крвта во него, формирање на тумор од абдоминалната празнина, зголемен бубрег, болка.

Знаците на метастази кај карцином на бубрег може да се состојат од следните манифестации на симптоми, како кашлица и хемоптиза (важни за случаи на метастази на белите дробови), изразен болен синдром. Коскените метастази се придружени со појава на патолошки фрактури. Пациентите исто така покажуваат изразени главоболки, радикулитис и невралгија, невролошки симптоми (кои укажуваат на метастази на мозокот) стануваат чести сателити. Метастазата во црниот дроб е проследена со развој на жолтица кај пациенти.

Рак на бубрезите: оштетување на туморот на телото

Дијагностицирање

Дијагнозата на рак на бубрезите се сведува на спроведување на следните мерки:

 • Ултразвук. Се испитуваат бубрезите, абдоминалните органи, ретроперитонеалните лимфни јазли. Поради овој метод, е дозволена можноста за откривање на формирање на нодали во засегнатиот орган, и се проценува неговата големина, релевантноста за вклучување во патолошкиот процес на соседните ткива, лимфните јазли и големите крвни садови.
 • КТ скенирање, МНР. Методи кои овозможуваат подетално проучување на вистинското оштетување на бубрезите со тумор, како и давање можност да се утврдат или елиминираат метастазите.
 • Иглена биопсија. Метод применяется при неясных случаях развития опухолевого образования в области почки, используется при предшествующем проведении УЗИ, КТ или МРТ, как методов, не определивших конкретную картину патологического процесса. Наличие злокачественного опухолевого образования определяется со 100%-ной точностью.
 • Экскреторная урография. Подразумевает под собой не что иное, как рентгеновские снимки, которые, как можно предположить, сами по себе являются достаточно устаревшим методом диагностики, хотя за счет них и имеется возможность проведения оценки функциональных особенностей пораженного органа, что необходимо в частности для последующего планирования резекции почки как органосохраняющей операции.
 • Сцинтиграфия. В данном случае речь идет о проведении радиоизотопного исследования почек, за счет чего допускается возможность оценки функции почек, а также степени их поражения. На основании результатов также определяются характерные для опухолевого образования особенности, в частности доброкачественный или злокачественный характер оно имеет и пр.
 • Ангиография. Иногда используется и этот метод, в частности его применение актуально при значительных размерах опухолевого образования. Подразумевает он под собой исследование почечных сосудов за счет внутривенного контрастирования, помимо этого имеется возможность оценки степени вовлечения близлежащих крупных сосудов в патологический процесс.
 • Цистоскопия. Данный метод заключается в проведении эндоскопического исследования области мочевого пузыря, применяется он для определения конкретного источника, вызвавшего кровотечение и обусловившего, таким образом, гематурию. Кроме того, данный метод позволяет подтвердить/исключить возможное наличие опухолевого образования в области мочевого пузыря.
 • Дополнительные методы диагностики. В качестве таковых рассматривается рентгенография области органов грудной клетки, а также исследование скелета, за счет чего имеется возможность исключения отдаленного метастазирования.

Третман

Лечение рака почки, обеспечивающее возможность на последующее выздоровление, подразумевает под собой хирургическое вмешательство. Операции на почке могут проводиться в следующих вариантах:

 • Нефрэктомия – данная оперативная мера вмешательства основывается на полном удалении почки, применима со II стадии заболевания, а также при прорастании опухолевого образования в среду почечной лоханки, необходимым условием является нормальная функциональность второй почки.
 • Резекция почки. Данный метод заключается в удалении трети почки или ее половины со стороны расположения в ней опухолевого образования, применяется он при достижении небольших размеров опухолью (в пределах 4 см), при молодом возрасте пациентов, а также в случае, если по второй почке выявлено нарушение ее функций.
 • Комбинированное оперативное вмешательство. Заключается в удалении почки, а также части органов, находящихся в непосредственной близости к ней, крупных сосудов; применяется данный метод оперативного вмешательства при значительных размерах опухоли, а также при актуальном прорастании в ткани перечисленных областей.

Дополнительно лечение может включать лучевую терапию (облучение среды ложа почки, подвергшейся удалению). Отдаленные метастазы в единичном их количестве требуют проведения операции по их удалению. При множественных метастазах без возможности комплексного их удаления применяется химиотерапия и иммунотерапия – воздействие данных мер дает возможность сократить размеры опухолевых образований за счет соответствующего воздействия.

При появлении симптомов, указывающих на возможную актуальность такой патологии, как рак почки, необходима консультация уролога и онколога.

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Рак почки и характерные для этого заболевания симптомы, то вам могут помочь врачи: уролог , онколог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Гломерулонефрит (совпадающих симптомов: 3 из 6)

Гломерулонефритис претставува воспалителна болест во која се погодени малите крвни садови на бубрезите (гломерули). Гломерулонефритис, чии симптоми се манифестираат во форма на оштетување на главните функции на бубрезите, е билатерална болест, додека функциите кои се директно засегнати од болеста вклучуваат формирање на урина, како и елиминација на токсични и генерално непотребни супстанции од телото.

...
Пиелонефрит (совпадающих симптомов: 3 из 6)

Пиелонефритис е воспалителна болест во која бубрезите се погодени, ова се случува кога голем број на негативни фактори се комбинираат со изложеност на одредени микроорганизми. Пиелонефритисот, чиишто симптоми честопати се отсутни, е опасно токму поради оваа причина, бидејќи општата здравствена состојба не е нарушена и затоа не се преземаат мерки за лекување. Болеста може да биде унилатерална или билатерална, како и примарна или секундарна, односно развива со претходно здрави бубрези или со постоечки патологии.

...
Гидронефроз почек (совпадающих симптомов: 3 из 6)

Хидронефротична трансформација или хидронефроза на бубрегот е болест, како резултат на која започнува патолошкото проширување на бубрежниот систем на карлицата. Патолошкиот процес се должи на фактот дека процесот на одлив на урина е нарушен во бубрезите. Како по правило, болеста влијае само на еден бубрег. Младите жени се најмногу осетливи на болеста.

...
Цистит у женщин (совпадающих симптомов: 3 из 6)

Циститис кај жени е воспалителен процес кој влијае на мукозниот слој на мочниот меур. Оваа болест се карактеризира со чести и болни пориви да ја емитираат урината. По процесот на празнење на мочниот меур, жената може да почувствува горење и остри грчеви, чувство на недоволно празнење. Често, урината излегува со слуз или крв. Дијагноза и третман на циститис кај жените се состои од цела палета на алатки. Да се ​​спроведат такви активности, како и да се објасни како да се третираат циститис кај жените, може да биде само високо квалификуван уролог. Покрај тоа, спречувањето на оваа болест е можно самостојно дома.

...
Абсцесс почки (совпадающих симптомов: 3 из 6)

Бубрежниот апсцес е ретка болест која се карактеризира со формирање на ограничена област на воспаление исполнето со гноен инфилтрат. Патолошкиот фокус е одделен од здравите ткива на овој орган со гранулациона осовина. Болеста се однесува на бројот на заболувања кои бараат итна операција.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

уролог зема
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Псков, 9, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Пестеля, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Gamalei, 18
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
онколог зема
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .