Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Ректален карцином: симптоми и третман

Ректален рак - главните симптоми:

Ректалниот рак е малигна туморска болест која се развива врз основа на внатрешната постава на ректумот, односно врз основа на неговиот епителен слој. Ракот на ректумот, чии симптоми најчесто се дијагностицираат кај пациенти на возраст од 40 до 60 години, најчесто се развива во однос на претходните воспалителни процеси во оваа област (чир, проктитис), како и на позадината на долгиот тек на хемороиди и компликации поврзани со него ( фисури и фистули, како и полипи).

Општ опис

За почеток, ќе се задржиме на она што претставува голем дебело црево, а тој, како целина читател може да се разбере, е последниот дел за целиот дигестивен систем. Се состои од следниве компоненти: цекум, апендикс, дебелото црево (восходната) црево, пресек на дебелото црево, дебелото црево на дебелото црево, сигмоидниот дебело црево и, конечно, ректумот. Во медиумот на дебелото црево се формираат фекалните маси, потоа постепено се движат кон ректумот, по што веќе го напуштаат телото преку анусот (т.е. преку анусот).

Сега ќе се вратиме директно на болеста што нè интересира. Ректалниот рак, а исто така е и колоректален карцином, подразбира таква медицинска дефиниција, која е директно поврзана со малигната формација, која укажува на специфични области на лезијата, имено мукозната мембрана на дебелото црево (исто така припаѓа на дефиницијата на компонентата, "дебелото црево") или ректална мукоза (или "ректум"). Комбинацијата на туморските формации во областа на слепиот, дебелото црево, сигмоидот и ректумот во една заедничка единица не е случајна, бидејќи туморските формации кои се случуваат во рамките на овие оддели се карактеризираат, воопшто, од слични причини, нивни провокации, како и заеднички карактеристики на нивната манифестација. , можни компликации и методи кои се користат при дијагностицирање на патолошкиот процес и при неговото лекување.

Според зачестеноста на појавата, ракот на ректа е на 7 место во просек, ако го споредиме со други локализации на патолошкиот процес, за сите видови на рак, честотата на појава е намалена на околу 4-5%.

Меѓу бројот на локализациите на ракот, неговата концентрација во ректумот ја одредува највисоката фреквенција, односно најчесто се појавува рак на дебелото црево, а оваа изјава е точна во приближно 80% од случаите.

Најчесто, како што веќе беше забележано, ракот на дебелото црево се дијагностицира на возраст од 40 до 60 години, но ова воопшто не ја исклучува можноста за нејзин развој во помлада возраст (од 20 до 30 години), згора на тоа тука ракот се развива многу почесто, што во Особено се однесува на споредбата со други форми на рак. Што се однесува до родот, предиспозицијата за рак на ректален карактер може да се разликува дека шансите за развој на рак на рак се приближно еднакви за жените и за мажите.

Структурата на ректумот

Ректален рак: причини

Запирање на она што точно го предизвикува развојот на колоректалниот карцином, може да се издвои дека сè уште не е можно да се утврди конкретната причина што придонесува за развојот на овој патолошки процес. Во меѓувреме, постојат некои претпоставки во врска со предиспонирачките фактори за оваа болест. Особено, овој трансфер на улцеративен колитис, проктитис, како и хронични манифестации на таква болест како анални фисури. Сериозната улога во развојот на колоректалниот карцином е традиционално доделена на наследноста, имено, трансферот на колоректален карцином од непосредни роднини, релевантноста на дифузна полипоза по семејната линија и други болести директно поврзани со оваа област.

Последната забележана болест, дифузна полипоза, се карактеризира со фактот дека кога се развива значителен број полипи, бројат во десетици и стотици. Полипите се специфични бенигни лезии базирани на мембраната на ректумот и дебелото црево. Некои полипи се способни брзо да се дегенерираат во рак.

Покрај овие фактори, исхраната, исто така, игра улога, поточно, некои од неговите карактеристики. Особено, оваа точка во нашата листа се однесува на несоодветноста на потрошувачката на овошје и зеленчук, живина и риба, житарици и житни култури. Да се ​​заврши сликата на предиспонирачки фактори кои се директно поврзани со исхраната, можно е и вишок на потрошувачката на одредени производи. Значи, ова вклучува предност за "црвено месо", како говедско месо, свинско месо и јагнешко месо, вклучувајќи и ќебапи. И, обратно, остар пад на индикаторите за подложност на ректален карцином е забележан кај вегетаријанците. Традиционално, можете исто така да вклучите вишок на масна храна. Наводите во исхраната предизвикуваат нарушувања на столицата, кои се манифестираат во форма на запек, тие исто така можат да предизвикаат развој на полипи, кои, како што веќе кажавме, е еден од факторите кои предизвикуваат развој на колоректален карцином. Запек предизвикува иритација на дебелото црево и ректумот со токсични продукти добиени со варење на маснотии и протеини, проследено со нивна апсорпција во крвотокот.

Покрај горенаведеното, може да се забележи и фактори како што се изобилната исхрана, вистинскиот проблем на вишокот килограми, ниската физичка активност - сето ова исто така може да стане "активирач" за развојот на туморскиот процес. Покрај тоа, беше откриено дека постои и врска помеѓу ракот на органите за варење и пушењето, како и помеѓу ракот и алкохолот (дури и во мали дози, но со честа употреба).

Ректален карцином: класификација

Во согласност со сопствената локализација, ракот на ректа може да се припише на следниве форми:

 • супраампуларен висок карцином , во основа тоа е густ свир, поради што се случува прстенесто стеснување на цревниот лумен, за што, пак, стенозата се развива со брза брзина (стеноза се дефинира како стеснување на физиолошки обликуван отвор, во овој случај цревниот лумен);
 • ампуларниот канцер, како по правило, има структура на аденокарцином; оваа форма на рак најчесто се јавува, се карактеризира со зголемување на типот на еминирачка форма на тумор или во вид на чир на крварење со инфилтрирана основа слична на кратер;
 • Аналниот рак, кој се концентрира директно во анусниот регион, има форма на густа форма на тумор или формирање на чир, во чести случаи според типот на структурата, тој е сквамозен.

Исто така, треба да се забележи дека друг вид на тумор, исто така, може да се развие во подрачјето што се разгледува, како што се, на пример, сарком или малигната форма на меланом. Карактеристиките на нивниот клинички тек, како и методите кои се користат во третманот, практично ги изедначуваат со процесите на рак.

Друг вид на класификација исто така се базира на горенаведените форми, исто така, вклучува и други критериуми:

 • во зависност од локализацијата: аналниот дел од цревата (оваа област изнесува околу 10% од инциденцата), ректосигмоидниот дел (околу 30%), долната, средната и горната ампула (околу 60%);
 • во зависност од видот на раст: мешана форма на рак (околу 50%), ендофитска форма на рак (околу 30%) и егзофитна форма на рак (околу 20%);
 • во зависност од карактеристиките на хистолошката структура: рак на мукозен ректален канцер, аденокарцином, ректален сквамозен карцином, цврст ректален карцином, рак на фибротичен ректален карцином, недиференциран ректален карцином;
 • во зависност од специфичната фаза на процесот (ние ќе ги погледнеме во делот подолу).

Ректален рак: фази

 • 0 фаза. Оваа фаза ја одредува усогласеноста на формирањето на туморот со мала големина, без негово истовремено проширување надвор од внатрешниот епителијален слој на цревата. Стапките на преживување за петгодишен период во патологијата во оваа фаза од неговиот развој се во просек 95% или повеќе.
 • Фаза I Оваа фаза на развој на патологијата го одредува ширењето на формирањето на туморот надвор од границите на внатрешниот слој на зафатеното црево, но во таков размер што не влијае врз слојот на мускулите. Целокупното преживување во период од пет години во овој случај е повеќе од 90%.
 • Фаза II Оваа фаза 2 од ракот на дебелото црево одговара на фазата на процесот каде што туморот се шири на надворешниот, внатрешниот и мускулниот слој на цревото, односно на сите негови слоеви. Опстанок во период од пет години во оваа фаза е во просек околу 55-85%.
 • Фаза III. Следниот рак на дебелото црево на третиот степен, одговара на фазата на патолошкиот туморски процес, во кој се шири не само на сите слоеви на цревата, туку и на околните лимфни јазли. Петгодишната стапка на преживување за овој период е околу 20-55%.
 • Фаза IV. Овој, рак на дебелото црево на стадиум 4, укажува на ширење на туморот на други органи, односно, тоа е процесна метастаза. Метастазите главно се однесуваат во овој случај на белите дробови, црниот дроб, јајниците и сл. Стапката на преживување во период од пет години е со редослед помала од 1%.

Мошне е веројатно дека читателот има бројни прашања и, како што покажува практиката, тие главно се поврзани со наведување на концептите на "5-годишно преживување" и "метастази" во наведените фази, па затоа ќе застанеме на нив.

Особено, петгодишната стапка на преживување се користи како термин во онкологијата како еден вид "појдовна точка" во одредувањето на прогнозата за последователниот третман на формирањето на туморот. Основа за овој временски период е утврдениот факт, врз основа на кој се знае дека ако пациентот, пренесувањето на ракот и соодветниот третман за него, живее 5 години, тогаш можеме да зборуваме за можноста посебно за да го исклучи понатамошниот ризик од повторување. ист вид на рак. Така, врз основа на надминување на оваа ознака, можеме да претпоставиме дека лицето целосно се опоравило.

Што се однесува до следниот сомнителен термин, и тие, како што ги идентификувавме, е метастаза , тоа подразбира процес во кој клетките од главната лезија (т.е. од туморот) почнуваат да се раздвојуваат, што по нивното понатамошно ширење "се спојуваат" "На секој орган. Како резултат на тоа, секундарниот фокус на туморскиот процес се формира на новооштетениот орган. Ако ракот го достигне процесот на метастази, елиминирајќи ја потребата за отстранување на таквите фокуси (метастатски нодули), исклучиво ја исклучува можноста за лекување на ракот во оваа фаза. За да го надминеме, додаваме дека многу често туморите стануваат неизлечиви, што е предизвикано од поразот на виталните органи со метастази.

Фази на колоректален карцином (етикетирани како фаза)

Ректален карцином: симптоми

Варијантата на текот на ректалниот карцином докажана денес е онаа во која следи следниот модел: појава на аденоматозен полип (со други зборови, аденом на дебелото црево) - тогаш аденоматозен полип проследен со епителијална дисплазија - тогаш канцер во полип - и конечно чест рак . Овие фази во развојот на колоректален карцином можат да траат неколку години. Што се однесува до метастази во рак на ректа, се јавува на лимфоген начин на мезентеричните лимфни јазли по должината на аортата. Ако зборуваме за појава на хематогени метастази, тие најчесто се развиваат во црниот дроб, иако е дозволена можноста за нивно оштетување на коските. Ако инфицираните лимфни јазли биле погодени, тогаш третманот потоа ќе бара дополнителна хируршка интервенција, која се состои во отстранување на лимфните јазли во оваа група.

Ние сега се свртиме директно кон симптомите.

Болеста се развива постепено, симптомите на колоректалниот карцином се манифестираат само во фаза на која туморот веќе достигнал значителни димензии. Тука се појавуваат болки, патолошки празнења, како слуз, гној и крв, се појавуваат од ректумот. Општо земено, забележана е интестинална дисфункција. Во однос на интензитетот на симптомите, тој се определува од специфичната фаза на болеста, карактеристиките на растот на формирањето на туморот, како и специфичната област на нејзината концентрација.

Дозволете ни да се задржиме на карактеристиките на болката . Тие, како што е јасно од претходното објаснување, се појавуваат во посериозна фаза од патолошкиот процес, односно не се сметаат за рана манифестација на болеста. Единствената опција во која тие можат да се манифестираат во рамките на раниот тек на патолошкиот процес е рак, во кој формирањето на туморот е локализирано во регионот на аналниот канал. Ова се должи на фактот дека појавата на тумор тука е придружена со нервни завршетоци кои се наоѓаат во значителна количина овде, што е придружено со истовремена потреба за истегнување на засегнатиот анален канал, кој неизбежно се јавува за време на движењето на дебелото црево. Ако тумор се формирал во друга област, изгледот на болката укажува на тоа дека се проширил на подрачјето надвор од цревниот ѕид, што исто така е придружено со оштетување на околните ткива и органи.

Ако болката има грчеви природа на манифестацијата, тогаш ова може да укаже на тоа дека цревниот ѕид е подложен на истегнување, што е предизвикано од опструкција поради локацијата во луменот на формирањето на туморот. Болката во ректалниот карцином во своите манифестации е константна, тие се концентрирани во долниот дел на стомакот, како и во сакрално-кокциелниот простор, од анусот. Покрај тоа, оваа болка може да се појави и од лумбалната страна.

Следниот симптом со кој пациентите често доаѓаат кај специјалист на приемот, се патолошки исцедок. Овој симптом е постојан придружник на болеста што се разгледува. Како што веќе напоменавме, испуштањето може да биде мукозно, гнојно и крваво. Ако се појави крварење од ректумот, ова веќе укажува на формирање на улцерации на површината на туморот, како и фактот дека тоа, формирањето, е предмет на повреда поради влијанието што го врши фецесот. Крварењето главно се карактеризира со појава на темна крв (поретко црвена крв). Понекогаш дефекацијата може да биде придружена со ослободување на одредена количина на крв, по што фекалните маси се мешаат со крв. Појавата на анемија (како состојба која обично е својствена за крварење од било кој тип) се јавува постепено, што се објаснува со фактот дека обилното крварење е исклучително ретко. Ако се појави остри стеснување на цревниот лумен, изметот станува лента-како во нивната сопствена форма.

Понатаму, поради истовремениот тек на болеста, дезинтеграцијата на туморот, во комбинација со додавање на инфекција, се развива во воспалителен процес. Овој процес се манифестира со фактот дека слузните и гнојните болести веќе забележани во целокупната слика почнуваат да издвојуваат од ректумот, а овие секрети претходат на дефекацијата. Исто така, овие секрети може да се мешаат со измет или може да се означат на неговата површина. Треба да се забележи дека ако се појават такви селекции, ова покажува дека самиот процес веќе е далеку поминат во сопствениот тек. Можете исто така да додадете дека ако егзофитниот тумор се развил, тогаш крвта, слузот и гној почнале да издвојуваат порано, и ако е ендофит, тогаш, соодветно, подоцна. Егзофитниот тумор подразбира раст на тумор надвор, односно кон масно ткиво, како и на органите на малата карлица, додека ендофитскиот тумор расте навнатре, односно во луменот на самиот црево.

Следно, ќе се фокусираме на следната вистинска група на симптоми кои може да се комбинираат во една дефиниција на симптом, ова се нарушувања на интестиналната функција . Под нив се наменети особено такви нарушувања како запек, дијареа и тенезмос (тенесмус се однесува на лажна и болна желба да извршат дефекација). Промената на дијареа со запек е предизвикана од проктосигмоидитис, кој е истовремено и кон главната основна болест, која може да се смета како најраните симптоми на рак. Поради постепеното продирање на туморот во цревниот ѕид или поради преклопувањето на цревниот лумен, се забележува зголемување на запек. Општо земено, запекувањето може да биде периодично (со зачестеност на појава во период од 1-2 дена) или да се манифестира многу подолго (од една недела или повеќе).

В некоторых случаях больные сталкиваются с учащением позывов к дефекации, но отхождением кала такие позывы, между тем, не сопровождаются (то есть речь идет об указанном явлении в виде тенезм). Этому же сопутствует отделение некоторого количества выделений (слизь, гной, кровь). Ноющая болезненность внизу живота, вздутие и тяжесть в животе также добавляются в довершение к этому. Что примечательно, рак прямой кишки у пожилых людей при данной симптоматике может не выявляться по причине того, что больные не обращают внимания на такие симптомы по причине возрастного прогрессирования атонии кишечника и сопутствующего снижения активности, свойственной пищеварительным железам. То есть указанные возрастные расстройства исключаются из внимания, потому как рассматриваются в качестве обычных для возраста проявлений.

Уже отмеченная «лентовидная» форма кала может в некоторых случаях выступать в качестве первого симптома рака прямой кишки. Часть пациентов также сталкивается с появлением ощущения инородного тела в прямой кишке и с ощущением неполного ее опорожнения.

На фоне сужения просвета кишки, сопутствующего развитию опухоли, отмечаются впоследствии и симптомы, указывающие на кишечную непроходимость . Под такими симптомами подразумевается вздутие живота, урчание в животе, неотхождение газов и кала, боль в животе схваткообразного характера проявления, а также рвота.

В качестве общих симптомов, сопровождающих рак прямой кишки, можно, опять же, выделить анемию, потерю веса и общую слабость. Перечисленная симптоматика проявляется в рамках поздних периодов течения заболевания.
На основании конкретной области локализации патологического процесса отмечается последующее преобладание тех или иных указанных проявлений симптоматики. Остановимся несколько подробнее на основных вариантах локализаций и на проявлениях, сопутствующих им.

Рак анального канала: симптомы

В данном случае в качестве ведущего и, вместе с тем, достаточно раннего симптома, указывающего на заболевание, является постоянная тупая боль, возникающая со стороны заднего прохода, усиление боли происходит при дефекации. Визуально может быть выявлено опухолевое образование, локализующееся в этом случае в области анального отверстия или в области начальных отделов прямой кишки. Из-за эндофитного роста опухолевого образования зачастую при данной локализации оно подлежит изъязвлению, определяется это на основании появления примесей в кале. В качестве таковых сначала появляется кровь, после - слизь, затем – гной. В дополнение к этим процессам из-за сопутствующего процессу воспаления, отмечается еще большее усиление болезненности.

Распространению процесса к параректальной клетчатке формируются свищи, через них также в дальнейшем происходит выделение крови, слизи и гноя. На фоне произрастания опухолевого образования в анальный сфинктер проявляются такие симптомы как недержание газов, недержание кала. Если произошло прорастание опухоли к области мочеиспускательного канала и тазового дна, то развивается недержание мочи.

Одновременно с этим из-за того, что сужается самый узкий в прямой кишке отдел, развивается кишечная непроходимость. Что касается метастазирования, проявляющегося при раке в данной области, то распространение метастаз происходит к паховым лимфоузлам, что соответствующим образом учитывается при диагностировании и последующем выборе лечения пациента.

Рак ампулярного отдела: симптомы

Данный вариант течения рака прямой кишки характеризуется практической скудностью собственной симптоматики. В качестве основного и первого симптома заболевания в этом случае рассматривается появление в кале патологических примесей. Одновременно с этим или несколько позднее картина заболевания дополняется симптоматикой, указывающей на нарушение функций кишечника. Появление болезненности отмечается только на этапе, в рамках которого произошло прорастание опухолевого образования ко всем слоям кишечной стенки. Если произошло прорастание опухолевого образования в мочевой пузырь, то этому сопутствует проявление симптоматики в виде учащенных позывов к мочеиспусканию, незначительное выделение мочи при мочеиспускании и другого типа патологии, с мочеиспускани м связанные.

Несколько позднее к процессу может присоединиться процесс формирования пузырно-прямокишечных свищей, из влагалища начинает выделяться кал. Этому сопутствует развитие хронической формы воспалительного процесса, поражающего слизистую мочевого пузыря, что, соответственно, определяет цистит. Воспаление также актуально и для женских половых органов, более того, распространяться вверх оно может вплоть до почек через мочеточники. Соответственно, из прямой кишки аналогичным образом может выделяться моча – опять же, если опухоль начала произрастать в стенки мочевого пузыря.

Учитывая тот факт, что в прямой кишке ампула является его наиболее широкой частью, крайне редко данная локализация опухолевого образования сочетается с развитием кишечной непроходимости.

Рак ректосигмоидного отдела: симптомы

При данной локализации рака прямой кишки симптоматика проявляется в форме прогрессирующих запоров, сочетающихся с последующим развитием абсолютной кишечной непроходимости.

Рак прямой кишки: осложнения

Рак прямой кишки достаточно часто протекает в сочетании с осложнениями. Рассмотрение в систематизированной форме определяет следующий их вид:

 • прорастание опухолевого образования к соседним органам, а также в область стенки малого таза, сочетающееся с формированием межорганных свищей (поражение влагалища, мочевого пузыря);
 • развитие перифокальных гнойно-воспалительных процессов, таких как гнойный парапроктит, флегмона забрюшинного пространства, флегмона клетчатки области малого таза;
 • перфорация опухолевого образования области надампулярного отдела кишки при одновременном развитии пельвиоперитонита;
 • прободение опухолевого образования в область параректальной клетчатки при развитии флегмоны клетчатки или гнойного парапроктита;
 • развитие кровотечения с прогрессирующей формой анемии;
 • развитие обтурационной кишечной непроходимости.

Дијагностицирање

Наиболее простой, и, вместе с тем, важный и информативный метод диагностирования рака прямой кишки заключается в пальцевом исследовании этой области. Одновременно с этим, учитывая «деликатность» вопроса, многие его попросту игнорируют. Между тем, любого рода расстройства рассматриваемой области, даже в том случае, если речь идет, например, о наличии видимых геморроидальных узлов, требуют проведения такого исследования, ведь примерно в 80-90% случаев его достаточно для выявления опухолевой патологии.

В качестве не менее важного метода в диагностировании заболевания выступает метод ректороманоскопии или колоноскопии, на основании которого не только допускается возможность осмотра области поражения, но и возможность проведения биопсии (процедуры изъятия материала для последующего его диагностического исследования). Применение данного метода выступает в качестве исключительно важной меры, учитывая хотя бы тот факт, что хирургическое вмешательство, производимое при раке прямой кишки, рассматривается как вмешательство по степени воздействия калечащее, и потому отсутствие должного морфологического подтверждения соответствующего ее проведению диагноза требует его исключения как такового.

И, наконец, последний метод, применимый для диагностирования рассматриваемого нами заболевания, это рентгенологическое исследование, за счет которого определяется соответствующая картина течения процесса. Такой распространенный метод диагностики, как УЗИ, может использоваться для исключения/подтверждения метастаз к области печени.

Третман

Основной метод лечения рака прямой кишки заключается в хирургическом вмешательстве, в рамках которого производится удаление органа, подвергшегося поражению патологическим процессом. Важно отметить, что, к сожалению, любое другое лечение определяет для пациентов временный эффект. Операция может выполняться в соответствии со следующими сценариями:

 • органосохранное оперативное вмешательство (резекция прямой кишки) – пораженная кишка удаляется ниже, насколько это возможно;
 • оперативное вмешательство с полным удалением прямой кишки при перемещении здоровых отделов, расположенных выше в ее ложе, при одновременном формировании искусственной кишки и при сохранении сфинктера (резекция с низведением в анальный канал ободочной кишки).

Любого другого типа варианты оперативного вмешательства сводятся к единому общему результату, при котором производится выведение на живот искусственного ануса (это полное удаление прямой кишки с опухолевым образованием, лимфоузлами и клетчаткой, удаление опухолевого образования при заглушении кишечного выводного отдела и пр.).

Эффективным в применении является также метод лучевой терапии, дополняющий оперативное лечение. Под ним подразумевается облучение малыми дозами радиации на срок до месяца, за счет чего оказывается губительное воздействие на опухолевые клетки. Применяется лучевая терапия или перед операцией (это обуславливает возможность уменьшения в размерах опухолевого образования), или после нее (при актуальных метастазах тем лимфоузлам, которые находятся возле пораженного органа, воздействие направлено на предотвращение повторного развития заболевания).

При появлении симптомов рака прямой кишки следует обратиться к проктологу, дополнительно понадобится консультация онколога.

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Рак прямой кишки и характерные для этого заболевания симптомы, то вам могут помочь врачи: проктолог , онколог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Дивертикулез (совпадающих симптомов: 6 из 15)

Дивертикула се нарекуваат издигнувања кои се формираат на ѕидовите на големиот или тенкото црево. Тие може да се појават и да не се грижат за личност за живот, но во некои случаи тие стануваат воспалени, предизвикувајќи таква болест како интестинална дивертикулоза. Оваа болест може да се формира во различни делови на цревата. На пример, во сигмоид или дебело црево.

...
Рак толстой кишки (совпадающих симптомов: 6 из 15)

Рак на дебелото црево е малиген тумор, кој е формиран како резултат на поразот на мукозната мембрана и ѕидовите на дебелото црево со метастази. Најчесто ракот на дебелото црево се дијагностицира кај мажи и жени на возраст од 50 до 60 години. Вреди да се забележи дека кај вегетаријанците, болестите од овој тип се дијагностицираат многу поретко. На територијата на ЗНД земји, оваа болест е рангирана на четвртото место меѓу сите болести на ракот.

...
Хронический колит (совпадающих симптомов: 6 из 15)

Хроничниот интестинален колитис е воспалителен процес кој влијае на мукозната мембрана, како и на субмукозниот слој на овој орган. Може да има карактеристични знаци, вклучувајќи дијареа и запек, тешки грчеви, татнеж и зголемена емисија на гасови. Овој тип на болест се јавува со наизменични периоди на егзацербација и повлекување на симптомите. Често е придружено со воспаление на други органи на дигестивниот тракт.

...
Амебиаз (совпадающих симптомов: 5 из 15)

Амебијазата е инфективна инфекција со протозоа која се карактеризира со појава на улцеративни лезии во дебелото црево. Амебијазата, чија симптоми се состојат, особено, во формирањето на апсцеси во различни органи, е склона кон продолжена и хронична форма на курсот. Имајте на ум дека болеста е ендемична, односно, таа се карактеризира со концентрација во одредена област, ширењето се случува во области кои се карактеризираат со жешка клима.

...
Энтероколит (совпадающих симптомов: 5 из 15)

Воспалителни процеси кои се јавуваат во цревната лигавица се сериозно заболување на дигестивниот тракт, кое се нарекува ентероколитис. Воспалението може да влијае на тенкото црево (ентеритис) и на дебелото црево (колитис), а потоа, ако не се преземат терапевтски мерки, се нарушува целата интестинална мембрана. Најчестиот ентероколитис кај децата, но возрасните исто така ги знаат симптомите на оваа болест, која популарно се нарекува "варење".

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

проктолог зема
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
онколог зема
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .