Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Рак на стомакот: симптоми и третман

Рак на желудник - главните симптоми:

Ракот на желудникот е рак кој е проследен со појава на малигна неоплазма која се формира врз основа на епителот на гастричната слузница. Ракот на желудникот, чиишто симптоми се најчести кај пациенти на возраст од 40-45 години (иако е дозволено порано ограничување на возраста од 30-35 години), е втор во инциденцата и последователна смртност, следена за рак на белите дробови кај како критериуми за споредба.

Општ опис

Како што веќе кажавме, ракот на желудникот е прилично честа болест, а оваа патологија може да се развие во било кој од деловите на засегнатиот орган за време на последователното ширење на други органи (особено оваа спецификација се однесува на црниот дроб, белите дробови и хранопроводот). Исто така, треба да се забележи и специфична бројка што одговара на морталитетот на ракот на желудникот, кој годишно изнесува околу 800.000 луѓе, кој се утврдува врз основа на податоците од проучуваните индикатори за 2008 година. Покрај тоа, беше откриено дека почесто оваа болест е дијагностицирана кај мажите.

Во околу 80% од случаите на карцином на желудник, се развива метастази. Потсетиме дека со метастази (метастази) се подразбира процесот со кој туморски клетки почнуваат да се шират на други органи, а со тоа формираат патолошки процес во нив во форма на секундарен фокус. Метастазата најчесто се јавува кај неопластични болести преку крвните садови (што ги одредува хематогените метастази), преку лимфните садови (соодветно, тоа се лимфодни метастази) или преку просторот што го имаат шупливите тела (што ги одредува имплантантните метастази).

Враќајќи се во карактеристиките на ракот на желудникот, можно е да се утврди опстанок, кој може да се смета како прогноза за рак на желудник. Така, предмет на рано откривање на болеста, е дозволено 6-месечно преживување во околу 65% од случаите, додека идентификувањето како дел од прогресијата на најтешките го дефинира само кај 5-15% од случаите. Исто така, треба да се забележи дека во околу половина од случаите кога пациентите се жалат на диспепсија (состојба во која нормалната стомачна активност е нарушена, варењето станува болно и генерално тешко), следи последователно откривање на многу посериозни патологии, вклучувајќи, всушност, рак на стомакот.

Како што веќе беше забележано, преовладувачката возрасна група е пациенти на возраст од 40-45 години, но е дозволена можноста за развој на болеста кај луѓе од 30 до 35 години и кај помлади луѓе. Во околу 90% од случаите, туморот е малигнен, а околу 95% од овие малигни тумори се карциноми. Гастричниот карцином кај мажите се дијагностицира главно на возраст помеѓу 50 и 75 години.

Ракот на стомакот, исто така, се карактеризира со фактот дека нејзиниот курс може да варира значително во зависност од конкретната земја или регион каде што се дијагностицира кај одреден пациент. Соодветно на тоа, може да се претпостави колку важни климатски, храна, домаќинство и други видови фактори развој на патолошки процес.

Општа структура на желудникот

Рак на стомакот: причини

Изборот на специфична причина што предизвикува развој на рак на желудник во моментов не е можна. Во меѓувреме, некои предиспонирачки фактори за развој на патолошкиот процес и, всушност, болеста која е директно поврзана со него, сепак може да се наречат релевантни, меѓу кои и следниве:

 • Хеликобактер пилори ( хеликобактер пилори). Можно е читателот да има идеја за тоа какви бактерии е, сепак, накратко, ќе ги нагласиме оние карактеристики кои се својствени за него, одредувајќи што е тоа и што провоцира. И тоа не предизвикува ништо повеќе од гастритис и не помалку вообичаена патологија - гастричен улкус. Оваа бактерија исто така делува како предиспонирачки фактор за развој на рак на желудник, и овој ризик го зголемува ризикот од оваа бактерија за неколку пати.
 • Полипи од стомакот. Тие претставуваат пролиферација на мукозен орган од бенигна природа, главно гастрични полипи се развиваат во однос на позадината на постоечките хронични заболувања кои се релевантни за стомакот. Како пример за предиспонирачки фактор во овој случај, можеме да назначиме хронична форма на атрофичен гастритис, при што гастричната мукоза е предмет на осиромашување, а производството на гастричен сок е значително намалено. Како и во случај на предиспонирачки фактор, гастричниот полип неколку пати го зголемува ризикот од развој на рак на желудник, особено во областа каде што се наоѓа. Овој ризик е дополнет со такви услови за постоечки полип како одредени показатели за висината (ако е 2 или повеќе сантиметри), ако содржи клетки кои предизвикуваат производство на слуз, и ако повеќе од еден полип е концентриран на мукозата на желудникот.
 • Присуство на хронични заболувања на мукозата на желудникот. Еве, повторно, можно е да се направи разлика на веќе забележаниот атрофичен гастритис, кој исто така делува како сериозен предиспонирачки фактор за развој на рак на желудник кај пациент против неговата позадина.
 • Наследство. Овде, традиционално, можно е да се истакне релевантноста кај непосредните роднини на одреден пациент на гастрични заболувања, а особено на ракот на желудникот - ризикот од развој на патолошки болести на овој орган и болеста, која во нашето главно размислување се зголемува.
 • Влијанието на нутритивните фактори. Особено, во овој случај, се разгледуваат особеностите на исхраната на пациентите, имено, зависноста од пржена, зачинета, конзервирана и масна храна. Хемиски активните супстанции ја оштетуваат слузницата на желудецот, паѓајќи на неа, која го уништува својот заштитен слој на слуз, поставата на површината на епителот, по што слободното пенетрација во клетките на канцерогените супстанции (имено, на свој трошок станува возможно да се развие рак), по што овие клетки се предмет на уништување, или се прероди. Спротивно на тоа, може да се забележи дека кога има значително количество овошје и зеленчук, витамини и микроелементи во исхраната на пациентот, ризикот од рак на желудникот е значително намален.
 • Пушењето, алкохолот. Овие фактори се практично традиционални во изборот на фактори кои придонесуваат за развој на болест или патолошки процес, ракот на желудникот исто така не е исклучок.
 • Карактеристики на хормоналната активност на телото, уставните карактеристики. Земајќи ја предвид оваа ставка, особено се разгледува прекумерната тежина и дебелината воопшто, се сметаат за позади предиспонирачки болести, не само традиционално за репродуктивните органи, туку и за гастроинтестиналниот тракт, што, соодветно, одредува значителен ризик за развој на рак на желудник.

Пептичен чир и рак на стомакот

Пептичната улкусна болест, наведена погоре како предвид во контекст на ефектот на Helicobacter pylori врз развојот на ракот на желудникот, во неговата рекурентна форма, како и чир на дуоденален, се смета за еден од главните фактори кои предизвикуваат развој на рак на желудник. Процесот на дегенерација на чир во рак на желудникот понекогаш трае многу години, но тоа е самата можност за таква дегенерација што е сериозен ризик.

Ќе ги погледнеме симптомите на ракот на желудникот подолу, меѓу кои можеме да ги идентификуваме и знаците кои укажуваат дека стариот чир дегенерирал во рак. Поретко, ракот на желудникот се развива на независен начин, односно без предиспонирачки фактор во форма на претходен чир. Тука, ракот може да личи на чир кај манифестации, но само лекар може да направи точна разлика и само како дел од дијагностичка студија, која е биопсија.

Рак на стомакот: класификација

Врз основа на кои клетките претставуваат тумор, се разликуваат следните видови на форми на карцином на желудник:

 • Аденокарцином (карцином). Оваа форма, како што првично забележавме во општата ревизија, служи како форма која е најчеста во бројот на видови на рак на желудник. Овој тип на рак на желудник вклучува формирање на тумор врз основа на клетките кои произведуваат мукус.
 • Цврст рак на стомакот. Оваа форма на патологија е екстремно ретка, густа ткиво делува во овој случај како основа на туморот.
 • Прстен рак на желудник. Оваа форма на рак е базирана на клетки, чија испитување под микроскоп овозможува да се изолира нивната сличност со прстенот, што, пак, е причина за таква дефиниција за рак. За овој рак на стомакот, брзиот раст на формирањето на туморот, како и раните метастази, се карактеризираат како карактеристични карактеристики.
 • Леомиосаркома. За оваа форма на рак, може да се утврди неговата особеност, која се состои во формирање на формирање на тумор врз основа на мускулните клетки на органот (т.е. стомакот).
 • Лимфом. Во овој случај, основата на формирање на тумор кај карцином на желудник се лимфните клетки, кои се концентрирани во рамките на регионот на овој орган.

Класификацијата на карцином на желудникот по нејзините форми не завршува тука, посебен дел во него се базира на специфичниот оддел во кој туморот има развиено, се разликуваат следните варијанти:

 • Кардијален карцином на желудник. Оваа форма на рак се развива во горниот дел од стомакот, посебно на местото каде што "се вклопува" со хранопроводот.
 • Рак на телото на стомакот. Во оваа форма, ракот влијае на средниот дел на органот.
 • Рак на помалата искривување на желудникот. Тука ракот ја покрива областа на десниот гастричен ѕид.
 • Рак на пилорус (пилоричен). Во ова отелотворување, ракот се развива од страна од која транзицијата на органот до дуоденумот е анатомски изведена.

И, конечно, во зависност од карактеристиките на појавата на формирањето на туморот, исто така се идентификувани одреден број на форми на рак на желудник, особено следниве опции вклучуваат:

 • Ендофитен рак на стомакот. Овој тип на рак се карактеризира со фактот дека кога туморот ќе се зголеми во длабочината на желудечниот ѕид, кој поради овие карактеристики ја утврдува сличноста со чир на желудникот (рак на желудникот како стомак, рак на чир).
 • Еxophytic рак на стомакот. Овој тип на рак се карактеризира со тоа што предизвикува тумор да расте во луменот на стомакот. Овој тип на рак може да се манифестира во полипиформна форма (односно, нејзините карактеристики на раст ја одредуваат сличноста со стомакот полип), во форма на печурка (карактеристики на растот се изедначуваат со габа), а исто така и во нодуларен облик (туморот се манифестира како густ вид на јазол, испакнат од органски ѕидови).
Главните делови на стомакот

Рак на стомакот: сцена

Врз основа на тоа колку интензивно се шири туморот, одреден број на соодветни фази на карцином на желудник се одредуваат.

 • 0 фаза. Оваа фаза се карактеризира со фактот дека, во рамките на неговата манифестација, туморски клетки се ограничени на оштетување само од внатрешниот слој на органот, без истовремено ширење во длабочина. Со навремено дијагностицирање на патологијата во периодот на оваа фаза на нејзиниот курс, може да се постигнат многу значителни позитивни резултати.
 • Фаза I Оваа фаза на рак се карактеризира со 5-годишно преживување во приближно 80% од случаите. Исто така е поделена на следните подлоги:
  • 1A. Оваа супстанца укажува на тоа дека туморот не се проширил на внатрешниот слој на органот.
  • 1В. Оваа потстаница го одредува ширењето на формирањето на туморот во блиските лимфни јазли, или укажува на неговото пенетрација на мускулниот слој на органот.
 • Фаза II Слична на претходната фаза, оваа фаза е поделена на под-фази, 2А и 2Б. Што се однесува до стапката на преживување во рамките на разгледуваниот период од 5 години, тука е околу 56%.
  • 2A. Карактеристична особина на прогресијата на патолошкиот процес во оваа фаза е недостатокот на ширење на внатрешниот слој на желудникот, но во исто време во блиските лимфни јазли од 3-6 лимфни јазли веќе постојат клетки на ракот. Исто така е можно дека туморот се шири на мускулниот слој, како и на 1-2 лимфни јазли во близина. И, конечно, е дозволена варијанта во која туморот germinated во сите слоеви на желудечниот ѕид, но со исклучок на ширење на лимфните јазли.
  • 2В. Оваа потстраница, исто така, може да се манифестира на неколку начини. Така, дозволена е варијанта во која туморот е ограничен само на внатрешниот гастричен слој, истовремено ширејќи се во лимфните јазли (7 или повеќе). Исто така е можно дека ртење на туморот во мускулниот слој се случи при истовремено ширење на лимфните јазли (1-2 м). И конечно, оваа опција е дозволена во оваа фаза, во која туморот беше надвор од надворешниот гастричен слој, но со исклучок во патолошкиот процес на ова сценарио за ширење во лимфните јазли.
 • Фаза III. Оваа фаза се карактеризира со кореспонденција на клиничката слика со трите главни варијанти на подстаниците: 3А, 3В, 3С. Во оваа фаза, стапката на преживување за период од 5 години се утврдува во 15-38% од случаите.
  • 3A. Оваа супстанца на болеста укажува на тоа дека туморот се шири на мускулниот гастричен слој, како и на околните лимфни јазли (7 или повеќе). Во друга варијанта на текот на болеста во рамките на оваа супстанца, дозволен е раст на тумор на сите слоеви на стомакот со истовремено присуство на туморските клетки во блиските лимфни јазли (во износ од 1-2).
  • 3Б. Оваа потстраница укажува на тоа дека туморот пораснал на надворешниот ѕид на желудникот, додека истовремено се шири во околните лимфни јазли (7 или повеќе). Исто така, можно е ртење на туморот во ткивата опкружена со стомакот со истовремено присуство на клетките на ракот во блиските лимфни јазли (оштетување на 1-2 лимфни јазли).
  • 3в. Како дел од оваа супстанца, текот на болеста се базира на ширењето на туморот надвор од надворешниот ѕид на желудникот, како и негово ширење во близина на лимфните јазли (7 или повеќе). Во друга варијанта на текот на патолошкиот процес во рамките на оваа супстанца, ширењето на туморскиот процес се јавува кај ткивата околу органот на стомакот со ширење на 3-6 лимфни јазли.
 • Фаза IV. Фаза 4 (фаза) на ракот на желудникот се карактеризира со фактот што патолошкиот процес се шири преку лимфните патишта до други органи (со други зборови, се јавува метастаза). Што се однесува до 5-годишната стапка на преживување во овој случај, овде едвај достигнува 5%.

Рак на стомакот: симптоми

Всушност, за оваа болест нема карактеристични симптоми. Во меѓувреме, одредени манифестации може да се сметаат за знаци на рак на желудникот. За почеток, можете да дефинирате две главни групи на кои може да се припишат вакви знаци (симптоми).

 • Симптомите за стомакот не се специфични . Бројот на таквите манифестации може да се припише на слабост, треска, промени во тежината (намалување), промена на апетитот (или е намалена или целосно отсутна). Покрај тоа, пациентите може да развијат депресија, манифестирани во губење интерес за она што се случува околу нив, во отуѓување и апатија. Во овој случај, посебно внимание се посветува на промената на типичните симптоми за пациентот (улцеративен или гастритичен), особено за нивно зајакнување и дополнување со други манифестации.
 • Симптоми на специфичен карактер на манифестација. Во овој случај, под специфични манифестации на симптоми се подразбираат такви манифестации кои генерално се карактеризираат со болести на стомакот:
  • Гадење, повраќање . Овие манифестации обично укажуваат на различни болести на желудникот, што укажува на чир на пептица, акутен гастритис и др. Кај рак на стомакот, овие симптоми се должат на фактот дека формирањето на туморот, откако достигна значителна големина, почнува да го покрива просторот на излез од стомакот.
  • Специфично повраќање . Особено, ова се однесува на повраќање со стагнација на содржина, односно со содржина во која се јаде храна, јаде 1-2 дена пред. Ова е придружено со чувства и општа исцрпеност за пациентот.
  • Течни црн столица, повраќање, слична на кафето . Овие симптоми укажуваат на тоа дека крварење од чир се случило или тумор се развил во стомакот. Во секој случај, сето ова бара итен третман за медицинска нега, кој, пак, ќе се фокусира на запирање на крварењето што се случило.
  • Абдоминална болка . Овој симптом може да се манифестира на различни начини, бидејќи болката може да биде досадна, болка или влечење; се концентрира во епигастричниот регион (на левата страна под работ на ребрата). Во однос на природата на манифестацијата, болката е главно периодична, почесто се појавува после јадење. Если же она проявляется постоянно, то это свидетельствует о присоединении к патологическому процессу процесса воспалительного или же о том, что опухоль начала прорастать к соседствующим органам.
  • Трудности с прохождением пищи . Данный симптом может достичь стадии, при которой даже прохождение пищи окажется невозможным. В данном случае это проявление может рассматриваться или как симптом рака пищевода, или как симптом рака начального желудочного отдела.
  • Быстрое насыщение пищей, чувство переполненности и тяжести в желудке, общий дискомфорт в его области .
  • Усиление проявлений отрыжки, изжоги . Такие проявления пациенты замечают сами, это, собственно, может стать причиной для обращения к специалисту для уточнения диагноза.

Также обратить внимание следует на проявления, которые указывают на далеко зашедший патологический процесс. К ним относятся следующие варианты:

 • прощупываемая болезненность в области живота;
 • изменение размеров живота (он увеличивается, что происходит на фоне скопления в брюшной полости жидкости (определяется как асцит), либо это может произойти в результате увеличения печени);
 • бледность кожи и слизистых (на фоне анемии), желтушность кожи и слизистых; в рамках более поздних проявлений патологии кожа может приобрести землистый оттенок, в целом в рамках ранних стадий особых внешних изменений у пациентов не отмечается;
 • увеличение в размерах лимфоузлов с левой стороны в области над ключицей, а также лимфоузлов, расположенных в подмышечной области слева и лимфоузлов, сосредоточенных в области пупка (указанные изменения указывают на метастазирование патологического процесса).

Повторимся, что указанная выше рвота, напоминающая по специфике «кофейную гущу», требует немедленного оказания помощи, потому нужно сразу же вызвать «скорую».

Рак желудка: поражение органа

Дијагностицирање

В качестве основных методов диагностики рака желудка выступают следующие:

 • гастроскопия – метод визуализации слизистой желудка на предмет актуальных изменений, позволяющий также провести биопсию (изъятие тканей в области поражения для последующего их исследования);
 • рентгеноскопия – данный метод заключается во введении пероральным путем контрастного препарата, в качестве которого применяется сульфат бария, за счет чего определяется возможность выявления конкретной локализации поражения и степени его протяженности вдоль желудочной стенки;
 • УЗИ – метод ультразвукового исследования, направленный на изучение брюшной полости и области забрюшинного пространства (используется в обязательном порядке при раке желудка, позволяет определить также актуальность метастазирования);
 • КТ – компьютерная томография, дает возможность диагностировать рак желудка, хотя применяется с несколько иной целью, заключающейся в оценке степени распространения патологического процесса и в выявлении метастаз;
 • лапароскопия – метод, позволяющий определить стадию патологического процесса при раке желудка, определить наличие в брюшине и печени метастазы, не выявляемые при КТ и УЗИ.
 • онкомаркеры – данный метод является высокоспецифичным, хотя и малочувствительным; чувствительность использования повышается при актуальном метастазировании.

Третман

Лечение рака желудка на сегодняшний день сводится к единственно действенному методу, который заключается в радикальном удалении опухоли посредством проведения операции. За счет резекции желудка, помимо этого, обеспечивается улучшение лечение в плане сопутствующей заболеванию симптоматики. Так, в этом случае устраняется непосредственно причина болевых ощущений, актуальная дисфагия и кровотечения. Снижению подлежит и количество опухолевых клеток, находящихся в организме, за счет чего можно увеличить срок продолжительности жизни больного и в целом улучшить его состояние. В определенных случаях при такой операции удалению подлежит часть желудка, а иногда – полностью желудок. В качестве вспомогательных методов лечения рассматривается химиотерапия и лучевое воздействие – эти меры терапии актуальны при распространении опухоли за пределы пораженного органа.

При появлении симптомов, указывающих на возможный рак желудка, следует обратиться к гастроэнтерологу и к онкологу.

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Рак желудка и характерные для этого заболевания симптомы, то вам могут помочь врачи: гастроэнтеролог , онколог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Поверхностный гастродуоденит (совпадающих симптомов: 9 из 18)

Површниот гастродуоденит е гастроентеролошка воспалителна болест која влијае на ѕидовите на желудникот, мукозната мембрана и тенкото црево.

...
Болезнь Ниманна-Пика (совпадающих симптомов: 8 из 18)

Болезнь Ниманна-Пика — наследственное заболевание, при котором происходит накопление жиров в различных органах, чаще всего в печени, селезёнке, головном мозге и лимфатических узлах. Оваа болест има неколку клинички форми, секоја со своја прогноза. Не постои специфичен третман, висок ризик од смрт. Болеста Niemann-pick е подеднакво подложна на мажи и жени.

...
Мастоцитоз (совпадающих симптомов: 8 из 18)

Мастоцитоза или пигментна уртикарија е група на болести на необјаснета етиологија која се карактеризира со репродукција на мастоцити и инфилтрација на кожата или внатрешните органи. Во вториот случај, станува збор за системска болест, која може да доведе до сериозни компликации.

...
Лимфолейкоз (совпадающих симптомов: 7 из 18)

Лимфната леукемија е малигна лезија што се јавува во лимфното ткиво. Се карактеризира со акумулација на туморски лимфоцити во лимфните јазли, во периферната крв и во коскената срцевина. Акутната форма на лимфоцитна леукемија неодамна припаѓала на болести на "детството" поради неговата подложност главно кај пациенти на возраст од две до четири години. Денес, лимфоцитна леукемија, чии симптоми се карактеризираат со својата специфичност, е почеста кај возрасните.

...
Язва желудка (совпадающих симптомов: 7 из 18)

Язва желудка – это заболевание, при котором происходит нарушение изнутри целостности тканей желудочных стенок, в результате чего происходит разъедание их желудочным соком, что, в свою очередь, образует характерное поражение, то есть, язву. Язва желудка, симптомы которой могут проявляться чередованием периода их обострения, является достаточно распространенным заболеванием для взрослого населения.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

гастроентеролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
онколог зема
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .