Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Дисфункција на сфинктерот на Одди: Симптоми и третман

Дисфункција на сфинктерот на Одди - главните симптоми:

Дисфункција на сфинктерот на Одди - е бенигна болест, се јавува поради нарушување на протокот на жолчката по патеките на жолчно излачување на местото каде што се поврзани со панкреасниот канал. Болеста нема никаква врска со формирање на жолчни камења или канали.

Оваа патологија е најчеста кај жените на возраст од 30-50 години по отстранувањето на жолчното кесе. Периодично, болеста е забележана кај деца, со симптоми ќе се разликуваат, но вообичаен симптом е абдоминална болка.

Кај детето, симптомите не се многу изразени: има болка во папокот, треска. Кај возрасните, додека болеста се влошува, нападите ќе бидат брановидни. Во раната фаза на болеста нападите не се случуваат многу често и поминуваат брзо.

Кога се јавува дисфункција на Одди (СДС) на сфинктерот, нарушувањата се јавуваат со протокот на жолчката и панкреасната секреција, нивното учество во дигестивниот синџир е нарушено, што предизвикува појава на оваа болест.

ДЗС се дијагностицира со користење на тест за крв и голем број на неинвазивни и инвазивни истражувачки методи. При потврдување на патологијата, се пропишува соодветна терапија, која може да биде медицинска, во ретки случаи хируршка интервенција е пропишана. Прогнозата на терапијата е позитивна.

Етиологија

Во нормална состојба, жолчката, која се произведува од црниот дроб, се акумулира во жолчното кесе, а во процесот на мешање со тајната на панкреасот во минимална количина периодично влегува во луменот на дуоденумот низ брадавицата Ватер, што е неопходно за нормално варење. Оваа фреквенција на внес е обезбедена од страна на мускулниот орган, кој се наоѓа во дебелината на блендата на Ватер и се нарекува сфинктер на Одди (CO).

Така, СО ги изведува следниве функции:

 • обезбедува редовно и мерено ослободување на секрецијата на панкреасот и жолчката во цревниот лумен;
 • придонесува за полнење на жолчното кесе и создава притисок во каналот.

Повредата на овој процес го менува добро функционирачкиот систем на варење и предизвикува мала дисонанца, што води до болеста.

Нарушувањето може да биде органски или неоргански.

Неорганските фактори кои предизвикуваат спазматична состојба на CO, кои влијаат на неговиот тон, вклучуваат:

 • нарушувања во метаболичките процеси;
 • патолошки процеси во хепатобилијарната област;
 • лекови кои можат да влијаат на тонот и мазните мускули;
 • болести на желудникот, цревата;
 • ендокрини проблеми;
 • проблеми за време на бременоста;
 • хируршки интервенции.

Органските нарушувања предизвикуваат стеноза , воспаление, фиброза , хиперплазија на цревната лигавица.

Не треба да ги исклучуваме емоционалните и нервните преоптоварувања на телото, кои можат да имаат многу последици и да предизвикаат појава на многу болести.

Една болест како ОДС може да се појави кај некое лице, без оглед на полот или возрасните карактеристики.

Но, можеме да ја издвоиме категоријата "потенцијално болни" во која ризикот од појава на таква патологија се зголемува многу пати поради следните услови:

Луѓето во оваа ризична група треба да се консултираат со специјалисти, исто така е можно да се препише превентивна терапија (холеретични и чести оброци).

Локацијата на Одди

Класификација

Дисфункцијата на сфинктерот на Одди е класифицирана по потекло, функционалност и форма.

Со етиолошкиот критериум се следните форми:

 • примарна форма, која се развива без претходни болести;
 • секундарна форма која ја придружува главната болест и е еден од нејзините симптоми.

Одделување со функционални карактеристики:

 • хиперфункционална дискинезија;
 • дискинезија со хипофункција.

Класификацијата на дисфункцијата на Оддивиот сфинктер на билијарниот тип (1, 2, 3) може да има 3 форми, а 4-тата панкреасна форма се издвојува изолирано. Разгледајте ги овие видови подетално.

 • Првата форма го има карактерот на функционални нарушувања со изразени болни сензации на протокот на бран (болката понекогаш се зголемува, потоа се намалува), се чувствува во десниот хипохондриум, не трае подолго од половина час. Каналите, преку кои жолчката се транспортира, се шират и нивото на ензими двапати скока (трансаминази и фосфатази). За време на ERCP (ендоскопска ретроградна холангиопанкреатографија) се дијагностицира одложена елиминација на радиоактивната супстанција.
 • Втората форма - природата на болката ја повторува првата форма, прекршувањата може да бидат органски и неоргански.
 • Третата форма - болната слика е иста, во оваа група спаѓаат пациентите кои биле подложени на манометрија на CO. Прекршувањата се неоргански по природа.
 • Панкреасната форма - болката е епигастрична по природа, се шири во дорзалниот регион. Чувствата се намалуваат кога се наведнуваат напред. Крвта ја зголемува содржината на амилаза и липаза.

Поделбата во форми е условена, бидејќи повеќето од повторливите критериуми се исполнети и би било соодветно да се разликуваат две форми - првиот и четвртиот.

Симптоматологија

Дисфункцијата на сфинктерот на Одди (DSO) предизвикува спазам на CO и придонесува кон нарушување на протокот на жолчката во цревата, и поради тоа се набљудуваат следните нарушувања:

 • апсорпцијата на масти е оштетена;
 • постојат нарушувања со интестинална микрофлора;
 • циркулацијата на масни киселини е нарушена.

Сето ова се однесува на внатрешните симптоми на дигестивните нарушувања и развојот на болеста.

Главните симптоми кои едно лице ги чувствува се:

 • чувство на болка во абдоменот (од колика до болна болка без одредена локализација);
 • надуеност;
 • оштетена столица;
 • горчина во устата;
 • замор и раздразливост;
 • блага гадење;
 • чувство на тежина;
 • болка и тешкотии во процесот на варење храна.

Нападите од болка се случуваат неколку часа по јадење или земање дрога, што исто така може да предизвика појава на болка .

Првично, болните болести се јавуваат многу ретко и брзо, но со текот на времето, кога патологијата се влошува, тие можат да бидат чести и долготрајни.

Клиничките симптоми се како што следува:

 • зголемен ензим на црниот дроб;
 • експанзија холедох.

Кај децата, бидејќи се уште не можат да разликуваат и да чувствуваат болка, како возрасни, понекогаш дури и без да забележат, симптомите се следните:

 • напади на треска, кои се со кратко траење;
 • вегетативни реакции;
 • непријатност кога лесно се притиска околу папокот.

Во најмала жалба на детето, мора да се јавите кај вашиот педијатар.

Дијагностика

Со оглед на анатомската локација на CO, постојат неколку начини на кои може да се испита ова отстапување. Но, прво, се зема крвен тест, кој се изведува за време на синдромот на болка, со цел да се воспостават амилази и липази, фосфатизи и други ензими.

Неинвазивната дијагностика, преку која се визуелизира информации, ги вклучува следните активности:

 • ултразвук - ви овозможува да ја идентификувате големината на каналите пред воведувањето на стимуланси и после;
 • хепатобилијарна сцинтиграфија - Ви овозможува да го одредите степенот на апсорпција на изотопите на црниот дроб и нивното повлекување на жолчката;
 • Сцинтиграфијата е уште еден начин на кој се добива дводимензионална слика со воведување на радиоактивен изотоп (визуелизацијата се базира на фиксирање на емитираното зрачење).

Инвазивната дијагноза се состои од следниве постапки:

 • Ендоскопска ретроградна холангиопанкреатографија (ERCP) - со нејзина помош се исклучени други можни дијагнози со слична слика и симптоми, се одредува дијаметарот на секој канал и брзината на нивното празнење. Набљудувањето се одвива со помош на ендоскоп, во кој се воведува посебен контраст, а со помош на дополнителна инсталација се испитува патологијата.
 • Студија за мерење - притисокот во самиот CO се мери со помош на два вида катетри: вода-перфузија и со цврст државен сензор за притисок. Влегувањето се случува преку жолчните канали или панкреасната тајна.
ERCP

Овој сет на студии ќе овозможи да се дијагностицира патологијата, а не да се меша со други болести.

Третман

Во дијагнозата на дисфункцијата на сфинктерот Одди, третманот се спроведува сеопфатно и се состои од следните терапевтски методи:

 • Конзервативната терапија со лекови - е насочена кон спречување на болка и воспаление. Антиспазматици, антибиотици и витамински комплекси се пропишани.
 • Диета терапија - е да се напушти алкохол, зачинета и пржена храна, со исклучок на свеж зеленчук и овошје, бидејќи тие го иритираат желудникот и цревата. Фреквенција на оброк до 6 пати на ден во мали делови со задолжителна доцна вечера, обилен пијалок.
 • Цревна деконтаминација - исчистете ги цревата од токсини и негативни флора. За таа цел, посебни антибиотици се пропишани за цревата, не се апсорбираат, туку циркулираат во ректумот, го чистат. После тоа, вратете ја нормалната микрофлора користејќи пребиотици и пробиотици.
 • Намалување или нормализирање на билијарна инсуфициенција - се препишуваат специјални лекови кои ја нормализираат циркулацијата на жолчката.

Ако во патолошкиот процес се вклучени други органи, тогаш се препишуваат дополнителни лекови. Во случај на оштетена столица, терапијата е прилагодена.

Во некои случаи, хируршките методи се користат за да се елиминира ОДС:

 • со помош на сфинктеротомија, ја дисецира папилата на папилата;
 • врши ендоскопска балонска дилатација на каналите користејќи стентирање.

Операцијата е пропишана во случаи кога третманот со лекови не го даде саканиот ефект.

Можни компликации

Во напредните случаи, ОДС е пропишана хирургија, која, во зависност од возраста, ќе ги има следните последици:

Навремената терапија има позитивна прогноза.

Превенција

Како таква, превенцијата не постои, но постојат само општи барања за спречување на сите видови болести:

 • води здрав начин на живот;
 • јаде право и во времето;
 • избегнувајте стрес;
 • одржување оптимална тежина;
 • не спортска или лесна гимнастика.

Можете да пиете билни препарати или декорации (кантарион, бесмртна) за дигестивниот тракт и земајте витамини на секои шест месеци.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате дисфункција на Одхиевиот сфинктер и симптомите карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите можат да ви помогнат: гастроентеролог , терапевт , педијатар .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Подуеност (појавување симптоми: 5 од 10)

Подуеност - развојот на таквата состојба се базира на акумулација на голем број гасови во гастроинтестиналниот тракт. Често ова се случува во позадината на нивната прекумерна формација или недоволната елиминација од телото. Развојот на таквото нарушување може да биде предизвикано од широк спектар на предиспонирачки фактори, кои во речиси сите случаи се поврзани со појава на гастроентеролошки проблеми. Сепак, постои категорија на извори кои во никој случај не се поврзани со присуство на одредена болест.

...
Лимфоцитна леукемија (појавување симптоми: 4 од 10)

Лимфната леукемија е малигна лезија што се јавува во лимфното ткиво. Се карактеризира со акумулација на туморски лимфоцити во лимфните јазли, во периферната крв и во коскената срцевина. Акутната форма на лимфоцитна леукемија неодамна припаѓала на болести на "детството" поради неговата подложност главно кај пациенти на возраст од две до четири години. Денес, лимфоцитна леукемија, чии симптоми се карактеризираат со својата специфичност, е почеста кај возрасните.

...
Цревна дисбактериоза (појавување на симптоми: 4 од 10)

Цревната дисбактериоза, врз основа на проценката на СЗО, болеста всушност не е, па затоа неговото воведување во синдроми ќе биде попрецизно. Цревната дисбиоза, симптомите на кои се јавуваат во позадината на нерамнотежата во однос на различните микроорганизми во цревата, според научниците, е резултат на разни видови патологии, но не и нивната причина.

...
Гастродуоденитис (појавување симптоми: 4 од 10)

Како болест како што е гастродуоденитот, вообичаено е да се одреди состојбата во која пилоричната зона на желудникот и дуоденалната мукоза се подложени на воспаление. Гастродуоденитот, симптоми кои можат да се појават поради влијанието на надворешните или внатрешните фактори, е една од најчестите болести за гастроинтестиналниот тракт.

...
Рак на дебелото црево (појавување симптоми: 4 од 10)

Ракот на цревата е малиген тумор кој ја зафаќа слузницата на цревата. Презентираната патологија може да почне да се формира во било кој оддел на органот. Најчесто, на пациентите им е дијагностициран рак на дебелото црево. Оваа болест е многу честа и бројот на болните се зголемува секоја година. Денес ракот на цревата е на второто место во светот кај патологиите на ракот.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

гастроентеролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Адреса : Москва, Вернадский пр., 93, бул. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Трехгорный Вал, 12, бул
Телефон : +7 (499) 116-82-19
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Glavmosstroy, 7
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Пестеля, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .