Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Запек: Симптоми и третман

Запек - главните симптоми:

Запек е проблем кој се претежно засрамен да зборува отворено, проблем на кој било начин презентиран од медиумското рекламирање како дрога чија цел е елиминација, и проблем што значително го нарушува квалитетот на животот и општата состојба на оние пациенти кои ја доживеале. Запек, чии симптоми на еден или друг начин и зачестеноста на појавата се запознаени со скоро сите, има голем број на особини кои денес ќе ги научиме подетално.

Општ опис

Самата констипација е значајно и ненадејно намалување на фреквенцијата на празнење на дебелото црево од акумулирање на содржината во него под влијание од разни причини. Слично на тоа, можеме да зборуваме за целосно отсуство на празнење на дебелото црево. Најчесто, ваква причина се смета за неточен начин на живот или навики за јадење кои исто така го предизвикуваат ова нарушување.

Отстапувањето во предвид на карактеристиките на празнење, кое подоцна е дефинирано како запек, е празнење на дебелото црево, кое се јавува кај пациенти помалку од три пати неделно. Друга карактеристична карактеристика на запек е фактот дека столицата со неа се карактеризира не само со својата реткост, туку и со прекумерна ригидност со мало количество излачено измет.

Карактеристиките на консистенција на карактеристиките се одредуваат врз основа на количеството на вода во него. Ако, на пример, зборуваме за цврсти измет, тогаш нејзината количина е во рамките на 40%, додека нормалната столица содржи околу 70% вода во неговиот состав, а течност - околу 95%. Како објективен критериум за третирање на констипацијата и потврдување на тоа како дијагноза, се смета и масата на излачувања на измет, што не надминува 35 грама дневно. Клиничката слика исто така може да се надополни со тешкотии во движењето на дебелото црево, чувството на непријатност во абдоменот, како и чувството на нецелосно движење на дебелото црево. Во основа, запекувањето е хроничен феномен, иако е дозволен нејзиниот ненадеен развој.

Карактеристики на празнење на цревата

Запек: Причини

Најчестите причини за запек вклучуваат следниве опции:

 • употреба на одредени лекови;
 • бременост;
 • хормонални промени;
 • грешки во исхраната, во комбинација со недостаток на влакна во него;
 • повреда на 'рбетниот столб;
 • дисфункција на карличниот под.

Постојат бројни специфични болести, против кои исто така е возможно и запек:

 • рак на дебелото црево;
 • хипотироидизам;
 • анален пукнатина;
 • синдром на нервозно дебело црево;
 • депресија, стрес;
 • хемороиди;
 • дивертикулитис;
 • Hirschsprung болест, итн

Видови на запек

Врз основа на специфични причини што предизвикале запек, се утврдува соодветната поделба во групи, на која, поради одредени околности, се дефинира. Значи, запек може да биде примарна, секундарна или идиопатска.

Примарниот запек се јавува поради малформации во развојот и реалните абнормалности во дебелото црево, вклучувајќи ја и нејзината инервација. Секундарниот запек се развива поради болести или повреди кои директно влијаат на површината на ректумот и дебелото црево. Слично на ова, овде се наведени и болести кои влијаат на други системи и органи, како и метаболички нарушувања кои се развиваат против нив. Исто така, запек во оваа група може да настане поради внес на одредени лекови (што значи несакан ефект под нивно влијание). Идиопатичниот запек, пак, подразбира запек што произлегува од нарушување на подвижноста на дебелото црево и ректумот, но без можност да се наведат причините што го предизвикале. Дозволете ни да ги разгледаме подетално карактеристиките на наведените опции за запек.

Запек, предизвикан од влијанието врз телото на одредени лекови и настанува како несакан ефект, како и запек што се јавува во позадина на одредени болести и патолошки промени кои се развиваат во цревата, исто така се дефинирани како органски запек, изберете повеќе можни опции за оваа група:

 • Употреба како терапевтска мерка на антациди, антихистаминици и диуретични лекови, лекови, кои вклучуваат калциум, како и лекови со хипотензивно дејство. Под влијание на овие опции на лекови, запек најчесто се развива, а нивното последователно откажување води до обновување на нормалната состојба на столицата на пациентот.
 • Токсичен запек. Констипација од овој тип се развива кај пациенти како резултат на претходното труење со талиум, жива или олово. Во суштина, овој вид труење се јавува во индустриското производство. Што се однесува до степенот на запек што се јавува под овој ефект, клиничките карактеристики на манифестацијата на ова нарушување се одредуваат врз основа на вкупната количина на токсична супстанција во телото. Во прилог на запек, овој тип на труење е проследен со други карактеристични симптоми. Така, труење со олово , на пример, е придружено со зголемување на крвниот притисок кај пациентите, појава на слабост и општа слабост, развој на анемија и појава на пароксизмална болка во абдоменот. Покрај тоа, постои уште една карактеристична особина на ова труење, таканаречената "олово раб", која има појава на виолетова сива лента локализирана од работ на непцата. Што се однесува до следнава опција, а ова е труење со жива, тука се појавуваат главоболки, треперење на рацете, нарушување на сонот, тешкотии при голтање, промени во квалитетот на видот и слухот, постојана жед, хипотензија и прекини забележани во срцето. И, конечно, труење со талиум , тоа е придружено со развој на ментални нарушувања кај пациентите, како и ќелавост (друго име за овој симптом е алопеција).
 • Невролошки нарушувања. Оваа причина, исто така, се гледа како фактор во активирањето на развојот на запек. Неговите карактеристики во овој случај се состојат од пренесување на болести и повреди на регионот на 'рбетниот мозок од страна на пациентите, како и туморските формации кои се релевантни за него. Покрај тоа, запек на позадината на невролошки нарушувања предизвикуваат наведените лезии (траума, болест или тумор) во сакралните и лумбалните регии - тука се и инервирани органите на карлицата, што, соодветно, предизвикува појава на нарушување.
 • Ендокрин запек. Причината за запек во овој случај може да се определи од страна на читателот веќе врз основа на самото име, односно, констипацијата се појавува под влијание на ендокрините нарушувања. Во повеќето случаи, запек го придружува менопаузата, дијабетесот и хипотироидизмот. Значи, хипотироидизмот особено е придружен со намалена функционалност на тироидната жлезда. Истовремени манифестации на оваа патологија се летаргија и слабост, сува кожа и губење на косата, низок крвен притисок, зголемување на телесната тежина и, всушност, запек. Што се однесува до дијабетесот , во прилог на запек, е придружено со сувост во устата, жед, интензивен пруритус, надуеност и зголемено мокрење.
 • Повреда на метаболизмот на вода и електролит. Ова нарушување е важно во кардиоваскуларната инсуфициенција во хроничната форма на нејзината манифестација. Како придружни нарушувања кои ја придружуваат оваа патологија, се разгледува скратен здив, слабост, тежина во десниот хипохондриум и општ оток.
 • Аганглиоза на колон (или болест на Girshprung). Ова нарушување се развива кај децата од првите денови од нивниот живот. Како симптом кој ја придружува оваа состојба, се разгледува долг и перзистентен запек во природата на манифестацијата, како и намален апетит и зголемен стомак.
 • Структурни промени кои се развиваат во областа на анусот. Особено, овој тип на промена подразбира појава на анални пукнатини, развој на хемороиди и други видови патолошки нарушувања во оваа област. Таквите состојби се развиваат постепено, констипацијата со нив предизвикува појава на чешање од анусот. Исто така, вистинската загуба на хемороиди, болка за време на дефекацијата. Со туморските лезии на ректумот, цревата е подложена на механичка компресија, наспроти позадината на која се развива констипацијата. Почетните фази на текот на болеста се придружени со постојани запек, слуз и крв се наоѓаат во изметот, дефекацијата е придружена со болка.
 • Болести на дигестивниот систем. Во овој случај, запекувањето има рефлексна манифестација. Како болести што во овој случај се разгледуваат како провоцирачки фактори, се смета хроничен холециститис (вклучувајќи ги и акутните состојби), пептичен улкус, итн.
 • Хелминтијаза Запек со хелминтијаза (болест придружена со паразитски црви) е речиси традиционална манифестација. Во принцип, хелминтијаза може да настане долго време без никакви придружни симптоми, потоа постепено се јавуваат болки во стомакот кај пациенти, гадење - симптоми кои се јавуваат додека се јаде (или, попрецизно, после јадење). Исто така релевантно е анемија , слабост, алергиски манифестации (напади на астма, ринитис, исип на кожата, слични на уртикарија).

Веќе по болеста на цревата се исклучува како можна причина за констипација, а исто така и по исклучувањето од таквото разгледување на екстраинтестинални причини кои ги предизвикуваат, веќе е дијагностициран функционален запек. Како предиспонирачки фактори за развој на овој тип на запек, се разгледуваат психолошки фактори, кои, всушност, се најчесто забележани кај пациенти со детално истражување. Психолошките фактори се директно поврзани со фактот дека во центрите на церебралниот кортекс се јавува дисрегулација на ниво на цревна подвижност, која е директно поврзана со состојби на анксиозност и депресии кои се релевантни за пациентите. Покрај тоа, запек на оваа позадина може да се појави поради присилното сузбивање на новите пориви за дефекација, што се прави под одредени ограничувања за пристап до тоалетот, заедно со промени кои го нарушуваат вообичаениот начин и ритам на животот.

Следната варијанта на запек е алиментарен запек. Овој тип на запек е важен во монотоната и ирационална исхрана на пациентите, при што, исто така, количеството на влакна е исто така ограничено. Како продукти кои придонесуваат за одложување на движењата на дебелото црево и, соодветно на тоа, се разгледуваат запек, кафе, печење, чоколада, силен чај, ориз и грозје, баксело итн.

Хиподинамичен запек се развива кај пациенти кои долго време биле во кревет или кај лица со намалена физичка активност. Ова ги вклучува, соодветно, пациентите во креветот, постарите лица и општо пациенти со ограничена физичка активност.

Ако за пациентите фактичката состојба како синдром на нервозно дебело црево, тогаш тој, исто така, треба да биде свесен, е придружен со кршење на честиот интестинален мотилитет. Манифестации кои исто така го придружуваат овој синдром се состојат од болка во абдоменот, нарушувања на дефекацијата (запек, дијареа, алтернација на двете од овие нарушувања). Патолошки промени во синдромот на нервозно дебело црево не се придружени. Како фактори кои го предизвикуваат развојот на овој синдром, тие го разликуваат претходниот пост, изменетата психо-емоционална состојба (стрес, депресија), честа употреба на очистички клизми и употреба на лаксативи.

Што се однесува до претходно наведената состојба, а ова е акутна запек , тогаш се карактеризира со остар исчезнувањето на столчето, оваа состојба се развива главно против позадината на интестиналната опструкција. Придружници на оваа состојба во комбинација со запек се интензивна болка во стомакот, задржување на гасови и повраќање. Поради брзото влошување на здравјето на пациентот, му треба итна медицинска помош.

Запек: Симптоми

Редовното консумирање на храна која содржи во свој состав количината на влакна потребни за нормално функционирање на телото, како и доволно активен животен стил - сето тоа придонесува за адекватно празнење на дебелото црево, што идеално одговара на внесот на храна. Тоа е, се претпоставува дека колку пати едно лице јаде - исто време има и празнење. Во меѓувреме, ако празнењето се јавува трипати неделно (а не помалку од овој број пати што го забележавме погоре), тогаш ова е исто така сосема нормален феномен, затоа е прерано да се зборува за било какви отстапувања во оваа област.

Сепак, со хронична форма на доцнење во процесот на празнење на цревата, придружена со пауза од 48 часа, веројатно е да се претпостави дека првите знаци на запек се манифестираат. Со тековната констипација, симптомите се како што следува:

 • појавата на потешкотии во процесот на празнење на дебелото црево за време на секојдневието предизвика дефекација, односно потреба за одредени напори (тензија), обезбедувајќи можност за екскреција на измет;
 • чувството на нецелосно движење на дебелото црево, обично придружено со заклучување на густо и суво измет (во некои случаи може да биде слично на топки од овци).

Наведените симптоми кои го придружуваат движењето на дебелото црево дефинираат атоничен запек . Исто така, постои форма на запек, како спастичен запек , предизвикан од појавата на карактеристичен спазам во еден или друг дел од цревата. Симптомите кои произлегуваат од спазматичен запек се слични на оние забележани кај атопичен запек, но во неговиот случај постојат такви манифестации како абдоминална болка, гасови, абдоминална дистензија.

Хроничната констипација се карактеризира со појава на абдоминална болка, која се карактеризира со слаб степен на самоизразување, без специфична област на локализација и манифестирање со различни степени на самоинтензивност. Карактеристична карактеристика на оваа форма на нарушување е горушица, несоница, слаб апетит, зголемена раздразливост и развој на депресивна состојба во позадина на општа интоксикација на телото. Често симптомите на запек се чисто психолошки манифестации, особено како појава се смета појавата на опсесивни идеи, хистерија (кај жени), анксиозност итн.

Запек кај децата и симптомите што го придружуваат се малку поинакви од симптомите кои го придружуваат констипацијата кај возрасните. Времетраењето на задржувањето на столицата за констипација е 36 часа, овој пат може да се нарече регулирано во дефиницијата. Запек кај новороденчињата до одреден степен сличен на проблемите забележани при дефекацијата кај возрасните. Особено, тука се потребни напори за дефекација, изметот се отстранува во мали количини, се суши. Има причина да се претпостави дека детето има запек во случај кога траењето на задржувањето на фецесот е повеќе од 36 часа. Ако столицата е почеста, тогаш веројатно е прашање на неконзистентност во процесот на функционирање на поединечните системи во телото кое се развива, а според тоа, тоа не е индикација за фактот дека работата на неговиот интестинален тракт е оштетена.

Не помалку возбудливо прашање се запек за време на бременоста . Тие се јавуваат поради стегање на ректалниот дел од фетусот. Симптомите се слични на општата слика на запек, единственото нешто што може да се додаде во него е громогласување во стомакот, што е исто така важно во оваа ситуација. За нормално функционирање на цревата, се препорачува кога ќе се појави ова нарушување во текот на бременоста, да се користи колку што е можно повеќе течност и да се вклучат суви кајсии и сливи во исхраната, со што се постигнува потребната состојба на разредување на столицата.

Како што забележавме претходно, постарите пациенти се исто така предиспонирани за констипација, поради нивната ниска подвижност. Ова, од своја страна, доведува до намалување на мускулниот тонус, а состојбата е засилена со фактот дека пациентите од оваа возрасна група консумираат мала количина на храна, додека се соочуваат со недостаток на течност во телото. Сликата е завршена со земање на овие или други лекови, кои во многу случаи, меѓу несаканите ефекти, го одредуваат соодветниот ризик од последователното појавување на запек.

Преимущественно у пожилых людей запор диагностируется в хронической своей форме, потому и признаки этого расстройства соответствуют общей хронической форме его проявления. Дополнительно пожилые люди сталкиваются и с таким симптомом при запорах, как желтизна кожи, актуальная в целом для патологий ЖКТ и расстройств, связанных с выведением из организма отходов. Желтизна кожи развивается по причине длительно протекающего процесса интоксикации, которой в целом подвергается организм.

Постхирургический запор , симптомы которого проявляются у пациентов, длительным образом находившихся в постельном режиме после оперативного вмешательства, а также после стресса, который этому неизбежно сопутствует, также может развиться и в тех ситуациях, при которых это вмешательство не подразумевало под собой оказание непосредственного воздействия на кишечник. Во избежание рассматриваемой проблемы или для ее облегчения следует серьезно подойти к вопросу продуктов, рекомендуемых после оперативного вмешательства, это же касается и учета препаратов, соответствующих данному состоянию. Нередко облегчение послеоперационного периода, сопровождающегося запорами, достигается за счет использования специальных глицериновых свечей, их специалисты зачастую и назначают с этой целью пациентам.

Лечение запора

В лечении запора необходимо придерживаться грамотного и деликатного пути устранения этой проблемы. До непосредственного начала лечения следует определить, что именно послужило «пусковым механизмом», то есть выступило причиной запора и определиться с характером расстройства. Основные направления лечения запора базируются на методах, реализуемых по следующим направлениям: нормализация питания и образа жизни, соблюдение диеты, применение слабительных препаратов, ориентированных на лечение расстройства и применение мер терапии по части народных средств в лечении запоров.

 • Корректировка образа жизни

По данному пункту рекомендации, в общем-то, стандартны. В частности они заключаются в акцентировании внимания пациентов на необходимости прогулок на свежем воздухе, а также на выполнении физических упражнений, показана ежедневная гимнастика по утрам (как минимум по 15 минут). За счет реализации мер по данным направлениям есть возможность улучшения кишечной перистальтики, а также мышечного тонуса и области передней брюшной стенки. За счет спорта и физических нагрузок есть возможность исключить запор у тех людей, чей образ жизни в целом характеризуется невысокой двигательной активностью (актуально это, к примеру, для программистов, офисного персонала и пр.). При отсутствии времени или возможности для посещения фитнес-клуба или пробежек в утреннее время, можно компенсировать отсутствие двигательной активности заменой привычных перемещений (лифт, например, заменить на лестницу, проезд на небольшие расстояния – на пешую прогулку и т.д.).

 • Корректировка питания

Лечение запора требует корректировок и по этому направлению, заключаются они в питании в конкретно установленные часы в соответствии с распорядком. Питаться так следует около 5 раз в день. Основа рациона должна содержать в себе такие продукты питания, в которых содержится достаточное количество клетчатки, а это фрукты и овощи, причем как в натуральном сыром их виде, так и в виде вареном. Несмотря на то, что наш организм не приспособлен к усвоению клетчатки, в ее пользе сомневаться не приходится, в особенности в контексте рассмотрения интересующей нас проблемы – за ее счет обеспечивается увеличение объема стула, что, в свою очередь, улучшает его прохождение по кишечнику. Помимо этого также рекомендуется добавить в рацион капусту, нежирное мясо, морскую капусту, гречку, фасоль, чернослив, зеленый горошек, апельсины. А вот исключить следует перченые и жареные продукты, алкоголь, консервированные продукты, а также газированные напитки. Дополнительной рекомендацией является необходимость потребления от 1,5 л воды ежедневно, в противном случае, на фоне нехватки жидкости, каловые массы могут затвердеть, в результате чего, в свою очередь, разовьется запор.

Запор: что делать?

Этот вопрос, как понятно, актуален уже при появлении симптоматики, указыв ющей на рассматриваемое нами расстройство. На этот счет существуют различные рекомендации. Например, выраженный запор можно преодолеть с помощью пшеничных отрубей, для чего используется 2 ст. ложки сухой массы отрубей и небольшое количество воды. Отруби заливаются и настаиваются, масса, получившаяся при этом, употребляется с обычной пищей по нескольку раз в день.

При запоре также следует исключить к потреблению определенный ряд продуктов. Так, из хлебобулочных изделий исключается хлеб с использованием в нем муки высшего сорта, а также выпечка на основе слоеного и сдобного теста. Что касается жидкой пищи, то она, наоборот, рекомендуется к употреблению, потому как в целом выступает в качестве эффективного профилактического средства от рассматриваемого нами расстройства.

По части гарниров и каш следует исключить макароны, манную кашу и рис, из мясных продуктов исключается мясо (жирные сорта), консервированное и жареное мясо, а из рыбы – жирная рыба, в том числе и рыбные консервы. Ограничения касаются также сладостей и фруктов. Так, шоколад, пирожные с кремовой основой, торты, чернику, кизил и айву необходимо также исключить при запорах. Исключаются также жиры животного происхождения, какао, чай и кофе, а вот молочные продукты в любом их виде, наоборот, показаны к потреблению.

Помимо исключения или добавления в рацион определенных продуктов, существует и ряд мер, за счет которых можно устранить запор, остановимся отдельно на наиболее распространенных вариантах.

 • Прием слабительных препаратов

Слабительные препараты – распространенная мера воздействия в лечении запоров. Их можно использовать в лечении пожилых групп лиц, при появлении запоров, обуславливаемых пониженной двигательной (моторной) функцией кишечника, а также в лечении хронических и эпизодических запоров. Следует заметить, что слабительные препараты не только неэффективны, но и полностью противопоказаны при актуальной кишечной непроходимости (по причине формирования опухолевого образования, при полипах и пр.).

 • Использование средств, ориентированных на увеличение общего объема кишечного содержимого

Сюда в частности относится метилцеллюлоза, семена льна, Форлакс и некоторые другие виды препаратов с таким воздействием. За счет их применения происходит задержание воды в рамках просвета кишечника, что и приводит к увеличению объемов каловых масс при одновременном их смягчении. Указанные варианты препаратов и их аналоги эффективны при атонических запорах в хронической форме их течения (в частности это запоры у пациентов, ранее перенесших травмирование области или же пациентам, перенесшим оперативное вмешательство, непосредственным образом ее касающееся). Препараты с таким воздействием достаточно неплохо переносятся пациентами, хотя в некоторых случаях допускается вздутие живота или понос в качестве побочного эффекта.

 • Природные, минеральные масла

В данном случае речь идет об оливковом, вазелиновом, миндальном маслах, с чьей помощью не только обеспечивается смягчение в короткий временной период каловых масс, но и смазывание стенок прямой кишки, за счет чего содержимое кишечника буквально проскальзывает по нему. Вазелиновое масло можно принимать в течение 5 дней, 1-2 ст. л/день. Эпизодическая форма проявления запора может быть устранена за счет использования глицериновых свечей, обладающих достаточной степенью эффективности, простотой и безопасностью в применении.

 • Синтетические и растительные масла

Сюда также относятся средства растительного происхождения. Их применение позволяет достичь определенной степени раздражения кишечника с последующим повышением моторики, это же, в свою очередь, способствует наиболее быстрому освобождению от проблемного кишечного содержимого. В качестве наиболее распространенных вариантов рассматриваемых средств можно выделить касторовое масло, препараты на основе листьев сенны (например, Сенаде), кору крушины и пр. Добиться соответствующего эффекта за счет препаратов данной группы в основном можно в рамках временного периода от 8 часов и более, по этой причине рекомендуется применять их вечером, на ночь. Важно отметить, что длительное употребление этих препаратов негативным образом сказывается на работе кишечника, соответственно, злоупотреблять ими не стоит.

 • Лактулоза

Лактулоза назначается беременным женщинам и детям, действие препарата ориентировано на бор ьбу с хронической формой запоров. Лактулоза является таким синтетическим препаратом, попадание которого в кишечник приводит к задержанию в нем воды и к последующему размягчению кала. Всасывания в кровь при этом не происходит. За счет лактулозы аналогично рассмотренным выше примерам происходит раздражение кишечника при одновременном повышении его перистальтики. Допускается развитие вздутия живота и поноса в период первых дней использования.

 • Препараты, стимулирующие перистальтику кишечника.

Запоры, возникающие на почве снижения двигательной активности, свойственной в целом кишечнику, могут быть устранены за счет применения средств, ориентированных на повышение его подвижности. Препараты этой группы назначаются в основном тем пациентам, которые столкнулись с травмированием кишечника или с предшествующим оперативным вмешательством.

 • Гутталакс

Наверняка у многих читателей «на слуху» название этих капель, что стало возможным за счет эффективной рекламной кампании данного средства от запора. Привыкания при его приеме нет, более того, капли можно свободно использовать на протяжении длительного периода времени. В большинстве случаев добиться эффекта от приема капель Гутталакс можно при употреблении 10 капель с утра – именно такая практика среди пациентов указывает на возможность достижения необходимого результата. Между тем, при необходимости дозировка может быть увеличена.

Лечение запора у детей

Меры лечения в данном случае ориентированы на восстановление нормального состояния кишечной микрофлоры, потому как она оказывает соответствующее появлению запора влияние на стул. В лечении рекомендуются кисломолочные продукты, в состав которых входят бифидобактерии. Выраженная форма течения дисбактериоза, причем не только у детей, но и у взрослых, требует назначения пробиотиков, а также пребиотиков.

Лечение метеоризма, зачастую сопровождающего рассматриваемое нами расстройство, может потребовать использования «ветрогонных препаратов». Особенно часто такого типа препараты применяются для лечения метеоризма, а также при кишечных коликах у детей при грудном вскармливании. Кстати, в основном такие расстройства как колики и боль в животе у грудных детей возникают именно из-за задержки в кишечнике газов. Использование ветрогонных препаратов не приводит к их всасыванию, вывод происходит вместе с калом. Оказания влияния на организм ребенка при использовании ветрогонных препаратов не происходит. В качестве наиболее известного варианта можно выделить Эспумизан, с которым читателю наверняка приходилось сталкиваться при просмотре рекламы или по отзывам относительно эффективных препаратов с обеспечением требуемого в данном случае действия.

Отдельно рассматривается лечение запора народными средствами. Такой вариант, конечно, допустим, причем как в лечении взрослых, так и в лечении детей, но наибольшая эффективность его, вне зависимости от мер, достигается при лечении эпизодического и несложного по характеру специфики запора.

При появлении симптомов, актуальных для запора, необходимо обратиться к гастроэнтерологу.

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Запор и характерные для этого заболевания симптомы, то вам может помочь врач гастроэнтеролог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Болезнь Гиршпрунга (совпадающих симптомов: 4 из 9)

Болезнь Гиршпрунга (аганглиоз) – врождённые расстройства в строении и формировании толстой кишки. Выражается недуг беспрестанными запорами и патологическим расстройством всасывания питательных веществ в кишечнике. Наблюдается также и такой симптом, как затруднение в самостоятельной дефекации — данный процесс может совершаться раз в неделю, возможно, и реже, а в осложнённых ситуациях протекания недуга выделение экскрементов возможно только при применении клизмы.

...
Атония кишечника (совпадающих симптомов: 3 из 9)

Цревната атонија е дефинирана како состојба која е придружена со жалби од пациентот за присуство на повреди кои се релевантни при обидот да се испразни цревата. Цревата атонија, симптоми кои особено се манифестираат во постојан пораст на интервалите меѓу делата на дефекацијата или во тешка тешкотија во столицата, исто така се карактеризира со запек. Запек, пак, укажува на целиот комплекс на патолошки состојби или присуство на одредени негативни фактори кои влијаат врз телото.

...
Рак кишечника (совпадающих симптомов: 3 из 9)

Ракот на цревата е малиген тумор кој ја зафаќа слузницата на цревата. Представленная патология может начать своё формирование в любом отделе органа. Најчесто, на пациентите им е дијагностициран рак на дебелото црево. Оваа болест е многу честа и бројот на болните се зголемува секоја година. Денес ракот на цревата е на второто место во светот кај патологиите на ракот.

...
Гастроэнтероколит (совпадающих симптомов: 3 из 9)

Гастроентероколитис (прехранбена токсикоинфекција) е воспалителна болест која води кон пораз на гастроинтестиналниот тракт, кој се наоѓа главно во малиот или дебелото црево. Тоа претставува голема опасност предизвикана од можна дехидрација на телото во отсуство на доволна контрола. Се карактеризира со брз почеток и брза струја. Како по правило, 3-4 дена ако се следат препораките на докторот, како и пропишување на соодветен третман, симптомите на болеста се повлекуваат.

...
Синдром раздраженного кишечника (совпадающих симптомов: 3 из 9)

Синдром раздражённого кишечника (СРК) – это целый ряд функциональных нарушений, связанных с работой всех нижних отделов пищеварительного тракта. По-другому его называют синдром раздражённой толстой кишки, но страдает не только она. Эта проблема встречается у половины населения планеты, причём затрагивает как пожилых, так и детей. Чаще всего синдром раздражённой кишки встречается у женщин.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

гастроентеролог прифаќа
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Gamalei, 18
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Вернадский пр., 93, бул. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Трехгорный Вал, 12, бул
Телефон : +7 (499) 116-82-19
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .