Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Инвагинација на цревата: симптоми и третман

Инвагинација на цревата - главните симптоми:

Цревната инвагинација е болест која се карактеризира со воведување на еден дел од цревата во друг, што предизвикува опструкција на гастроинтестиналниот тракт. Кај возрасните, патологијата се јавува во изолирани случаи, бидејќи дијагнозата и третманот често се изведуваат дури и кај доенчиња.

Во повеќето ситуации, интестиналните аномалии или други болести кои влијаат на гастроинтестиналниот тракт дејствуваат како провоцирачки фактор. Во некои ситуации, невозможно е да се открие причината за патологијата. Најчестото место на инвагинација е тенкото црево.

Првиот и главен клинички знак е најсилниот синдром на болка . Наспроти ова, се забележува повторување на повраќање, отсуство на испуштање на фекални маси и гасови, зголемување на индексите на температурата.

Дијагнозата се изведува со помош на широк спектар на инструментални испитувања на пациентот. Помошни методи се општи лабораториски тестови и манипулации извршени од страна на клиничар.

Тактиката на терапија може да биде и конзервативна и хируршка - изборот на метод е диктиран од возрасната категорија на пациентот и сериозноста на патолошкиот процес.

Во меѓународната класификација на болестите од десеттата ревизија, дефектот има свој код. Инвагинацијата во МКБ-10 е под шифра K56.1.

Етиологија

Главните причини за воведување на еден дел од цревото во друг се делумна парализа или ненадеен грч на еден или друг дел од органот. Ова може да се случи во однос на позадината на патолошки фактори и под влијание на извори кои имаат физиолошка основа.

Првата категорија провокатори:

 • цревни полиповски раст;
 • цистични тумори со локализација во цревата;
 • формирање на дивертикулум на Меккел - конгенитална абнормалност (испакнување на ѕидот на илеумот), последица на отворениот жолчен канал;
 • ектопична панкреас - атипична локација на овој сегмент на гастроинтестиналниот тракт;
 • неоплазми во цревата, без оглед на нивната природа на протокот;
 • пенетрација на туѓ предмет во гастроинтестиналниот тракт;
 • цревен тип на алергија;
 • цистична фиброза ;
 • хирургија на органите на дигестивниот систем;
 • вирусни или бактериски цревни инфекции ;
 • прехранбена форма на гастроентеритис ;
 • колитис или интестинална туберкулоза ;
 • ентероптоза;
 • паразитска или хелминтска инвазија.

Во ретки случаи, болеста може да доведе до:

Вреди да се забележи постоењето на неколку фактори без патолошка основа, што самостојно води кон фактот дека инвагинацијата се развива кај возрасно лице или дете. Од овие причини, вреди да се истакне:

 • слаба исхрана - потрошувачка на премногу груба храна;
 • рано воведување на комплементарни храни за бебето;
 • јадење големи количини храна богата со влакна;
 • менија кои не одговараат на возрасната категорија на детето;
 • индивидуална нетолеранција кон било кој прехранбен производ.

Веројатноста за влијание на генетската предиспозиција не е исклучена. Главната ризична група е машки. Во речиси половина од случаите, не е можно да се дознаат причините за дефектот.

Нарушувањето на цревната перисталтика доведува до формирање на такви промени:

Класификација

Врз основа на етиолошкиот фактор, патологијата е:

 • основни - извори на развој не може да дознаам;
 • секундарно - како резултат на појава на други болести или појава во позадината на неисхранетоста.

Во зависност од тоа кои делови од гастроинтестиналниот тракт се вклучени во патолошкиот процес, инвагинацијата може да биде:

 • цревни;
 • Колика;
 • гастритис;
 • тенка колика;
 • воведување на цревни петелки преку природни фистулозни пасуси или хируршки надредени стоми.

Најчестото место на инвагинација кај дете или возрасен е тенкото црево.

Во насока на перисталтички контракции, болеста обично се дели на:

 • изоперисталтичен или опаѓачки, т.е. од горе до долу;
 • анти-перисталтичен или растечки - од дното кон врвот.

Структурата на invaginant може да биде:

 • едноставна или комплексна;
 • едно или повеќе.

Во зависност од природата на протокот, лекарите ги разликуваат следниве видови патологија:

 • акутен - се јавува најчесто кај 95% од пациентите;
 • рекурентни - дијагностицирани кај доенчиња и третирани со конзервативни методи, рано и доцна (во првиот случај инвагинацијата кај деца се развива околу 3 дена по проширувањето на инвагинација, во втората - воведувањето на еден дел од цревото во другиот се јавува 3 или повеќе дена по третманот);
 • хроничен - е периодичен и често се изразува со малиот вовед во сегментите на тенкото црево.

Одделно, неопходно е да се одвои абортивната инвагинација - вид кој е распукан сам по себе.

Многу е ретко за пациентите да бидат дијагностицирани со следните форми:

 • инвагинација на додатокот;
 • воведување на дивертикулум на Мекел во дебелото црево;
 • повеќекратни инвагинации.

Гастроентеролозите разликуваат надворешна и внатрешна инвагинација.

Инвагинација на цревата

Симптоматологија

Како по правило, инвагинацијата на цревата започнува акутно и одеднаш. Првиот клинички знак е најсилниот синдром на болка. Нападите од болка во траење може да варираат од 5 до 7, а интервалот е 5-20 минути.

Децата имаат:

 • зголемена плачливост;
 • силен плач;
 • присилна положба на телото - детето ги притиска нозете во стомакот;
 • отфрлање на градите или брадавиците;
 • нарушување на спиењето;
 • бледило на кожата;
 • празнење на ладна пот.

Кај дете или возрасен, симптомите на инвагинација може да бидат како што следува:

 • хроничен запек , помалку дијареа;
 • недостаток на испуштање на гасови;
 • зголемување на температурата до 38-39 степени;
 • надуеност;
 • постојана гадење, не носи олеснување;
 • појавата на примеси на крв во фекалните и еметските маси;
 • формирање на добро-опиплива густа формација во перитонеумот.

Тежината на симптомите е под влијание на следните фактори:

 • тип на болест;
 • локализација на invaginant - вреди да се спомене дека со поразот на тенкото црево, горенаведените клинички знаци ќе бидат помалку изразени отколку со инволвираност во патологијата на дебелото црево;
 • сериозноста на нарушеното снабдување со крв во погодената област;
 • времетраење на проток;
 • возрасна категорија на пациентот.

Дијагностика

Основата на дијагностичките мерки за да се помогне во одредувањето на текот на оваа состојба, како што е интестинална инвагинација кај деца и возрасни, е инструментална проверка. Процесот на правилна дијагноза треба да биде интегриран пристап.

Првиот гастроентеролог треба да има:

 • проучување на медицинската историја на не само пациентот, туку и неговите роднини - да го потврди фактот на влијанието на било кој патолошки или наследен фактор;
 • собирање и анализа на животна историја - информации што се однесуваат на преференциите на храна за дете или возрасен;
 • палпација на предниот абдоминален ѕид;
 • мерење на температурата;
 • проценка на општата состојба на пациентот;
 • детален преглед на пациентот или родителите (ако мало дете страдало од патологијата) - да се утврди сериозноста на клиничките знаци и природата на болеста.

Што се однесува до лабораториските истражувања, најинформативните:

 • крвна биохемија;
 • општа клиничка анализа на крв и урина;
 • копрограм или микроскопско испитување на измет;
 • повлекува повраќање.

Базалните инвагинации се дијагностицираат со помош на следните инструментални процедури:

 • воздушно наводнување;
 • контрастна иригоскопија;
 • радиографија;
 • абдоминална ултрасонографија;
 • КТ и МРИ;
 • колоноскопија и гастроскопија.
Колоноскопија на дебелото црево

Покрај тоа, потребни се консултации со педијатар, хирург и терапевт.

Третман

Третманот на третманот ќе се разликува малку зависно од возраста. На пример, третманот на цревните лезии кај новороденчињата и децата под една година има следниве правила:

 • исхраната на детето треба да биде редовна, комплетна и со висок квалитет - кај новороденчињата до 4 месеци се покажуваат доење или хранење со посебни мешавини, постарите деца имаат потреба од компетентно воведување на комплементарни прехранбени производи според возраста;
 • принудувајќи воздух во цревата со примена на балон Ричардсон се додека дефектот не е целосно исправен;
 • употребата на пареа за вентилација;
 • инфузиона терапија.

Децата постари од една година покажуваат урамнотежена исхрана, надополнета со внес на антибактериски агенси.

Конзервативниот третман е ефикасен во 60% од случаите. Во отсуство на позитивна динамика и возрасни пациенти вршат хируршка интервенција - мануелно проширување на инвагинација или ексцизија на засегнатото црево.

Можни компликации

Инвагинацијата (игнорирањето на знаците и целосното отсуство на терапија) е полн со формирање на последици:

Превенција и прогноза

Превентивните препораки насочени кон спречување на развојот на болеста се од општа природа и вклучуваат:

 • целосна, избалансирана и здрава исхрана;
 • целосна елиминација на лошите навики;
 • навремен третман на патологии на гастроинтестиналниот тракт и други болести кои можат да доведат до проблем;
 • рационална употреба на лекови, строго следејќи ги инструкциите на лекарот;
 • редовен целосен медицински преглед.

Инвагинацијата на ректумот или на некој друг дел од цревата има поволна прогноза. Не треба да заборавиме на развојот на компликации и тенденцијата на болеста да се релапсира.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате инвагинација на цревата и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: гастроентеролог , педијатар , хирург .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Апендицитис кај деца (појавување на симптоми: 8 од 18)

Апендицитис кај дете е воспаление на апендиксот, кој се смета за една од најчестите итни заболувања во педијатриската хирургија, бидејќи изнесува околу 75% од итните медицински операции.

...
Дивертикулоза (појавување на симптоми: 7 од 18)

Дивертикула се нарекуваат издигнувања кои се формираат на ѕидовите на големиот или тенкото црево. Тие може да се појават и да не се грижат за личност за живот, но во некои случаи тие стануваат воспалени, предизвикувајќи таква болест како интестинална дивертикулоза. Оваа болест може да се формира во различни делови на цревата. На пример, во сигмоид или дебело црево.

...
Есхерихиоза (појавување симптоми: 7 од 18)

Ешерихиозата е заразна болест која се карактеризира со оштетување на цревниот тракт. Во повеќето случаи, продолжува во акутна форма. Вреди да се одбележи дека не сите видови на E. coli може да доведат до развој на инфективен процес. Возбудливиот агенс на болеста е специфична бактерија, чиј извор е само болна личност. Покрај тоа, постојат неколку начини на пенетрација на микроорганизмот во човечкото тело.

...
Холециститис (појавување симптоми: 6 од 18)

Холециститис е воспалителна болест која се јавува во жолчното кесе и е придружена со тешки симптоми. Холециститис, чии симптоми се јавуваат, како, всушност, самата болест, кај околу 20% од возрасните, може да продолжи во акутна или хронична форма.

...
Гастроентероколитис (појавување симптоми: 6 од 18)

Гастроентероколитис (прехранбена токсикоинфекција) е воспалителна болест која води кон пораз на гастроинтестиналниот тракт, кој се наоѓа главно во малиот или дебелото црево. Тоа претставува голема опасност предизвикана од можна дехидрација на телото во отсуство на доволна контрола. Се карактеризира со брз почеток и брза струја. Како по правило, 3-4 дена ако се следат препораките на докторот, како и пропишување на соодветен третман, симптомите на болеста се повлекуваат.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

гастроентеролог прифаќа
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
педијатар зема
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д. 8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .