Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Нуклеарна жолтица: симптоми и третман

Нуклеарна жолтица - главните симптоми:

 • Грчеви
 • Зголемен црниот дроб
 • Треска
 • Плаче
 • Губење на слухот
 • Намалена визија
 • Летаргија
 • Пожолтување на кожата
 • Пожолтување на очните школка
 • Намален мускулен тон
 • Привремено респираторен арест
 • Фрлање на главата назад
 • Откажување на мајчините гради
 • Ролинг очи
 • Дете нестабилно однесување

Нуклеарна жолтица е оштетување на мозочните клетки на новороденчето од страна на цитотоксичниот ефект на концентриран билирубин. Сепак, жолта боја на кожата, исто така, може да зборува за адаптација на телото на бебето кон надворешниот свет.

Оваа болест се карактеризира со фактот дека бројот на билирубин, со други зборови, жолт пигмент, се зголемува во крвта на детето. Нејзината количина е превисока и влегува во мозокот со проток на крв. Ова значи дека оваа патологија влијае на субкортикалните јадра на мозокот.

Денес, болеста ретко се дијагностицира, бидејќи е можно да се контролира состојбата на новороденчето. Ако количината на билирубин во крвта е зголемена, тогаш со помош на лекови започне навремено лекување.

Жолтицата кај возрасните се разликува од оваа патологија во своите сорти. Жолтицата се нарекува хепатитис А или Бочкинова болест . Ова е вирусно заболување во кое се јавува интоксикација на телото и оштетениот црн дроб. Постојат и вирусни хепатитис Б, Ц и многу други форми.

Етиологија

Од претходното, јасно е дека кожата на детето е обоена жолта, бидејќи се зголемува количината на жолт пигмент во крвта и во мозокот.

Клиничарите ги идентификуваат следниве етиолошки причини:

 • генетскиот фактор не е главната причина, но ако ова беше дијагностицирано кај родителите на бебето, тогаш детето е исто така предмет на оваа патологија;
 • повреди на мозокот на новороденчето;
 • предвремено раѓање, кога бебето се раѓа предвреме;
 • недостаток на одредена супстанција во телото на новороденото, што мора да излажи жолти пигменти од телото;
 • метаболички нарушувања;
 • резус-конфликт на крвта на бебето и мајката;
 • хеморагии под кожата на бебето;
 • патологии на ендокриниот систем на бремената мајка;
 • Прием од жена додека носи бебе со силни лекови;
 • заразни болести на фетусот за време на феталниот развој;
 • крвни нарушувања кај мајката и детето.

Жените треба да ја планираат својата бременост и да ја спречат болеста пред да зачне дете.

Класификација

Во медицината оваа болест се нарекува и "билирубинска енцефалопатија", а нејзиниот развој се јавува во две фази:

 • Асфиксија - во оваа состојба, бебето се манифестира со прекршување на цицачкиот рефлекс. Тој почнува да реагира силно на најмалите стимулации, неговото дишење станува наизменично. Покрај тоа, дишењето може да престане за некое време.
 • Спастични - се карактеризира со оштетување на мозокот. Во оваа фаза, детето има многу напнати мускули, наизменично дишење и постојано вика.

Симптоматологија

Симптомите на нуклеарна жолтица се доста светли, на пример, главниот симптом може да се нарече жолта боја на кожата на новороденото. Исто така, може да се види и на белата мембрана на окото, која исто така станува жолта.

Покрај тоа, постојат и други знаци кои говорат за развојот на таквата патологија, на пример:

 • нестабилно однесување на бебето - прво спие долго време, а потоа нагло се буди и почнува да вика и да плаче;
 • неуспех на детето од градите;
 • слаба состојба, која може да се замени со напнатост;
 • краткотраен респираторен притвор;
 • треска;
 • конвулзии;
 • зголемување на обемот на црниот дроб, кој може да се открие со палпација;
 • ослабен мускулен тон, поради тоа, главата се фрла назад;
 • тркалање очи.

Понекогаш постои губење на видот и губењето на слухот. Во овој случај, потребно е веднаш да се започне со третманот, бидејќи потоа детето може да остане глуво и слепо.

Треба да се забележи дека нуклеарната жолтица на новородените се манифестира со индивидуални симптоми. Понекогаш тие не се толку изразени. Некои деца имаат мало пожолтување на кожата, но ова треба да доведе до идеја за болеста. Затоа, потребна е попрецизна дијагноза.

Нуклеарна жолтица кај новороденчиња

Дијагностика

Ако на детето му се дијагностицира нуклеарна конгенитална жолтица веднаш по раѓањето, тогаш се гарантира позитивен резултат на третманот. Исто така, помага да се избегнат различни компликации и последици од патологијата. Компликации може да настанат ако детето не се лекувало за оваа болест.

Првото нешто што лекарот го прави во дијагнозата е визуелно да испита мал пациент. Кога детето има симптоми како што се овенати од главата или се тркалаат со очи, тоа укажува на присуство на болеста.

Исто така, важно е дека таквите симптоми не значат дека станува збор за жолтица кај новороденчиња . Тие можат да бидат знаци на други патологии, па дијагнозата треба да биде подетаљна.

Исто така, лекарот треба да ја испита кожата за промени во неговата боја. Ако е жолто, тогаш потребно е да се провери нивото на билирубин во крвта. Ова може да се направи со лабораториски тестови на крв и урина.

На нормално ниво на билирубин, неговата стапка во крвта е 20 μmol / l. Децата по раѓањето може да доживеат физиолошка жолтица, која ќе помине за 10 до 14 дена. За оваа патологија, индексот на билирубин ќе биде до 200 μmol / l.

Општо земено, дијагнозата ги вклучува следните активности:

 • општ клинички и биохемиски тест на крв;
 • уринализа;
 • Кумбс тест;
 • Црнодробен ултразвук;
 • КТ скен или МРИ на мозокот.
Примерок Кумб

Земајќи ги предвид резултатите од дијагнозата, лекарот ќе ја утврди сериозноста на патологијата и ќе пропише ефикасен третман.

Третман

Ако на детето му се дијагностицира нуклеарна генеричка жолтица, тогаш првото нешто што треба да направите е да го намали индексот на билирубин во крвта и да го спречи развојот на можните компликации. Ова е терапија на оваа патологија.

Текот на третманот е избран за секој пациент поединечно. Ова ќе влијае на развојот на болеста.

Постојат главни методи на лекување на оваа патологија, кои имаат позитивен резултат кога се детектира нуклеарна опструктивна жолтица:

 • Фототерапија Факт е дека светлината на посебна светилка влијае на кожата на новороденче. Сепак, мора да бидете внимателни дека светлината не паѓа во очите и во областа на препоните. За да го направите ова, тие треба да ги покриваат со крпа. Времето на изложување на светлина треба да трае до дванаесет часа на ден. Времетраењето на терапијата ќе се утврди по добивањето на резултатот од биохемиската анализа на крвта.
 • Трансфузија на крв Оваа постапка се спроведува доколку нивото на билирубин во крвта е критично. Исто така, овој метод на лекување може да се користи кога другите методи се неефикасни.

Покрај гореспоменатите техники, може да се користат и други методи:

 • Воведувањето на гликоза во телото, но тоа мора да се направи само во врска со главниот третман. Гликозата ќе го поддржи телото на бебето, бидејќи за време на оваа болест детето го губи апетитот.
 • Употреба на лекови. Тие ќе помогнат во обновувањето на процесите со кои жолтиот пигмент се излачува од телото. Исто така, треба да земате лекови кои помагаат во работата на црниот дроб и диуретиците.

Некои методи на третман мора да се применат во комбинација со цел да се добие позитивен резултат. Сè ќе зависи од прогресијата на болеста, општата состојба на телото на детето. Тоа е причината зошто методот на терапија го одредува лекар.

Можни компликации

Можните последици од таквата патологија ќе зависат од тежината и развојот на болеста во одреден случај, како и од навремената терапија. Како што беше споменато претходно, детето може подоцна да го изгуби својот слух и визија. Сепак, постојат потешки компликации.

Во некои ситуации, мозокот може да страда, што доведува до невролошки, ментални и многу други нарушувања. Детето престанува да реагира на различни звуци, па дури и на гласот на родителите.

Превенција

Прво, треба да се каже за прогнозата на болеста - за жал, тоа е неповолно. Билирубин има неповратно цитотоксично дејство врз мозочните клетки. Повеќето од децата кои претрпеле нуклеарна жолтица при раѓање може да доживеат визија и слух. Некои луѓе имаат задоцнување во развојот, па затоа можат да бидат ментално ретардирани.

Превентивните мерки можат да се користат само во првите денови од раѓањето. Тие се состојат во изведување на фототерапија за деца кај кои количината на билирубин во крвта надминува 200 μmol / l. Исто така, ваквата профилакса се применува на недоносени бебиња, бебиња кои имале заразна болест, се во матката, имаат раѓање траума и многу други.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Нуклеарна жолтица и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот педијатар може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Катарски отитис медиа (појавување симптоми: 5 од 15)

Катарларниот отитис медиум е ENT-болест во која инфекцијата се шири кон средното уво, предизвикувајќи воспаление во неа и симптомите кои се карактеристични за оваа болест. Ваквата болест често се среќава кај деца, бидејќи слушните помагала на детето имаат свои анатомски и физиолошки карактеристики, што доведува до често ширење на инфекции на ушите од устата и назофаринксот.

...
Жолтица кај новороденчиња (појавување на симптоми: 5 од 15)

Жолтицата кај новороденчиња не е посебна болест, туку синдром кој се карактеризира со пожолтување на кожата и мукозните мембрани на бебето. Треба да се напомене дека таков симптом - прилично честа појава - се јавува кај 70% од новороденчињата. Во повеќето случаи, жолтицата кај новороденчињата е физиолошки процес, а само во 10% од случаите е манифестација на патолошкиот процес.

...
Сепса на новороденчиња (појавување симптоми: 5 од 15)

Сепсата на новороденчиња е заразна болест во тешка форма, што е предизвикана од изложеност на патогени микроорганизми. Оваа болест често доведува до смрт, бидејќи имунолошкиот систем на новороденчето не е во состојба да издржи генерализирана инфекција.

...
Хепатитис А (Боткиновата болест) (појавување симптоми: 4 од 15)

Хепатитис А (Боткиновата болест) е вирусна инфективна болест со акутен тек кој ги зафаќа луѓето од различни возрасни групи. Во случај на прогресија на таквата патологија, се забележува развој на воспалителен процес во ткивата на црниот дроб. Таквите патолошки промени доведуваат до нарушување на неговото функционирање. Претходно, оваа болест се смета за фатална, но сега постои можност да се спроведе неговата превенција - развиена е специјална вакцина која може да се администрира и за возрасни и за деца.

...
Церебрален едем (појавување симптоми: 4 од 15)

Церебралниот едем е опасна состојба која се карактеризира со прекумерна акумулација на ексудат во органските ткива. Како резултат на тоа, неговиот волумен постепено се зголемува и расте интракранијалниот притисок. Сето ова води кон кршење на циркулацијата на крвта во телото и до смрт на нејзините клетки.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

педијатар зема
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Вернадский пр., 93, бул. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .