Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Уретритис: Симптоми и третман

Уретритис - главните симптоми:

Уретритисот е воспалителна болест во која влијае на уретрата (или уретрата). Уретритисот, чии симптоми се појавуваат во однос на позадината на изложеност на вируси или бактерии кои го предизвикале ова воспаление, може во свој тек да одговараат на природата на инфекцијата или неинфективниот процес.

Општ опис

Уретрата сама по себе е каналот преку кој исфрлањето на урината кон надвор, од мочниот меур. Првенствено, уретритисот се дијагностицира кај сексуално активни млади пациенти, а тоа е сексуалната преносна линија која го одредува најголемиот број пациенти кои бараат соодветна медицинска нега.

Симптомите на уретритис кај жените, патем, понекогаш се многу тешко да се разликуваат од симптомите кои се манифестираат во циститис. Всушност, циститис кај жени, кој, како што веројатно го знае читателот, е болест придружена со воспаление на мочниот меур, често е придружник на уретритис, поради што, до одреден степен, станува потешко да се изолираат двата локални варијанти на болеста. Причината за ова е слична природа и симптоми. Разликата е актуелната локализација на воспалителниот процес и симптомите кои се појавуваат во двата случаи - главните симптоми на циститис се базираат на зголемено мокрење, додека уретралното мокрење е само во комбинација со одредени непријатни чувства. Сепак, невозможно е да се негира можниот однос на двете од овие болести, бидејќи уретритисот може да се развие во однос на позадината на циститис, или, обратно, служи како основа за неговиот иден развој. Овие опции се должат на растечката или опаѓачката патека на инфекцијата.

Болеста не е опасна по живот, но нејзиниот изглед, како што може да се претпостави, е причина за одреден вид на приспособување во животот за периодот на манифестација.

Треба веднаш да се забележи дека поради локацијата на уретрата, која кај жените е нешто пократка, уретритисот кај мажите се развива речиси непречено. Машката уретрата има неколку физиолошки контракции и свиоци, што ги одредува за нив поголема предиспозиција за уретритис. Враќајќи се на особеностите на уретрата кај жените, останува да се забележи дека, како што веќе е јасно од споредбата, е јасна и прилично кратка, што овозможува практично испирање на актуелната инфекција при мокрење.

Така да се каже, во "чиста" форма, уретритисот ретко се открива кај пациентите. Со "чиста" форма, особено, се подразбира дека текот на оваа болест во која не постои типично воспаление во гениталиите. Првите симптоми на уретритис мора да бараат посета на доктор. Причината за ова е можното влошување на текот на оваа болест во иднина, што, пак, може да се манифестира во малку поинаква форма. Така, изложеноста на вируси или патогени бактерии во однос на позадината на уретритисот со такво влошување може да предизвика инфекција на простатата или епидидими кај мажите.

Претежно уретритисот се развива како резултат на инфекција со една или друга венерична болест, која, како што веќе е забележано, придонесува за главниот метод на инфекција - сексуален контакт. Исто така, како фактор кој предизвикува уретритис е прекршување на правилата предвидени за лична хигиена. Покрај овие причини, што, сепак, се случува малку поретко, исто така е можно воведување на микроби во уретрата, што е резултат на неколку други причини. Особено, во овој случај, се подразбира воспаление на органите лоцирани погоре, или воведување на микроби преку лимфните и крвните садови од фокусите на воспаление кои се релевантни за телото. Примери за ваквите воспалителни фокуси вклучуваат воспалителни процеси во заболувања на забите, воспаление на крајниците (што се случува со тонзилитис) итн.

Уретритисот може да биде гонококен (специфичен уретритис) или, соодветно, не-гонококен (неспецифичен уретритис), постои понапредна верзија на нејзината класификација.

Структурата на машките генитални органи: локацијата на уретрата
Структурата на женските органи: уретрата (уретрата)

Причини за уретритис

Причините за уретритис, ние обично истакна малку повисока. Со подетално разгледување на причините се утврдуваат врз основа на усогласеност со класификацијата.

Прво, уретритисот може да биде специфичен или неспецифичен.

Специфичен уретритис се дијагностицира во овие случаи ако е предизвикан од инфекции, преносот на кој се изведува преку сексуален контакт. Како такви инфекции може да се разликуваат херпес вирус, гонокок, уреаплазма, Трихомонас. Поретко, тоа е микоплазма, кламидија, гардерела и тн. Специфичниот уретритис е дефиниран како гонококен уретритис (врз основа на природата на сопствената појава, како што може да се види од дефиницијата на оваа форма).

Што се однесува до следнава форма, а ова е неспецифичен уретрит, условно патогената микрофлора се смета за фактор на влијание. Како примери, можете да одберете стафилококи и стрептококи, Escherichia coli, различни видови габи.

Специфичниот уретритис, исто така, дефинира посебна група во нив, тоа е не-гонококен уретритис. Оваа група се карактеризира со фактот дека уретритисот во него е предизвикан од разни видови на вируси и инфекции, но со исклучок на гонококи. За возврат, оваа група дефинира две други форми на уретритис, и ова е инфективен уретритис или не-инфективен уретритис. И ако со инфективни уретритис прашања во принцип не се јавуваат во смисла на спецификите на нејзиното појавување, а се утврдува врз основа на самиот назив, тогаш неинфективниот уретрит, се разбира, може да предизвика соодветен интерес на читателот.

Основата за развој на неинфективен уретритис може да биде физичка лезија на уретрата. На пример, тоа може да биде удар или дијагностичка постапка што доведе до таква лезија, термички или хемиски ефект. Во согласност со трауматската природа на неинфективен уретритис, исто така се дефинира како трауматски уретритис. Не-инфективниот уретритис, меѓу другото, исто така може да биде алергичен. Алергискиот уретритис, според специфичноста на алергијата, може да дејствува како реакција на телото, што се јавува како одговор на храна, лекови или други алергени. Во некои случаи, уретритисот се дијагностицира кај пациенти со дијабетес мелитус и друг вид нарушувања во метаболизмот.

Но, овие опции не ја завршуваат нашата класификација. Во прилог на веќе наведените опции, уретритисот може да биде примарен или секундарен. Примарниот уретритис е независна болест која се развива директно во уретрата, додека секундарниот уретритис е резултат на компликација на одредена болест. Инфекцијата во секундарниот уретрит се јавува главно од мочниот меур, од вагината или од простатата, итн.

Врз основа на разгледаните опции за класификација, уретритисот, во согласност со причините што го предизвикале, исто така може да се подели на две групи, а тоа е венеричен уретрит и не-венеричен уретритис. Како што е веќе истакнато, уретритисот може да биде гонореална или не-гонореа, и двете од овие опции може да се припишат на венерични уретритис, под услов трасата на инфекција да биде сексуална.

Уролитијаза може да предизвика уретритис, што е предизвикано од движењето на песок или камен долж уретрата, поради што влијае на нејзините ѕидови. Како причини кои предизвикуваат уретритис, исто така може да се забележи значителен физички напор, особено сексуалниот живот (прекумерно активен сексуален живот или, пак, сексуалниот живот не е траен). Одредени видови храна, исто така, придонесуваат за развој на уретритис, и тоа се солена храна, кисела, зачинета или кисела храна. Всушност, може да има многу фактори, а оние кои сме ги навеле се само основа.

Времетраењето на периодот на инкубација на болеста (а тоа е временскиот интервал помеѓу инфекцијата и појавата на првите симптоми) се определува врз основа на специфичен патоген кој го предизвикал уретритисот. Во просек, периодот на инкубација за гонококен уретритис е околу 3-10 дена по појавата на инфекцијата (вистинскиот контакт), иако не е исклучена ниту една скратена верзија. Така, одредени видови предизвикуваат развој на уретритис уште 12 часа по контакт. Сепак, манифестацијата на оваа болест не е исклучена дури и по 3 месеци после тоа - тука, се разбира, зборуваме за друг вид на напор кој го дефинира таквото сценарио.

Уретритис: симптоми

Како главна манифестација која го карактеризира текот на уретритисот, се користат гнојни празнења кои излегуваат од уретрата. Ваквите секрети може да бидат жолти зелени или бледо жолти.

Симптомите на акутниот уретрит се карактеризираат со појава на чешање, горење и болка, сите овие манифестации се забележани на самиот почеток на чин на мокрење, повторно, појавата на гноен исцедок. Рабовите на надворешното отворање на уретрата почнуваат да се разгорат и, како што процесот напредува, се држат заедно. Во исто време, развојот на уретритис е возможен без придружен изглед на гнојни празнења, но со наведените симптоми кои непосредно го придружуваат чинот на мокрење.

Уретритис, симптомите на мажите во кои се манифестираат во прилично остра форма, жените манифестираат поинаку. Така, симптомите на уретритис кај жените се помалку изразени, во некои случаи тие не можат да бидат откриени воопшто.

Типови на уретритис се карактеризираат со сопствени карактеристики на курсот, и покрај веќе споменатите карактеристики, во зависност од степенот на протокот, се дефинираат неколку типични форми, ние ќе ги опфатиме подетално.

Акутен уретритис: Симптоми

Оваа варијанта на манифестацијата на уретритис е придружена со карактеристично болно мокрење и чувство на горење. Овие симптоми исто така се комбинираат со изобилни секрети, кои, како што е веќе забележано, се појавуваат од уретрата. Сунгстерите на надворешното отворање на уретрата црвено, забележан е оток, воспалителниот процес е концентриран во областа на ѕидот на уретрата. Мал притисок доведува до истекот на гноен исцедок. По ноќта на спиење на облеката може да се најдат гнојни места. Чувството на уретрата ви овозможува да изберете дел од нејзината густина.

Општо земено, чувствата што пациентот ги доживува кај уретритисот се карактеризираат со скалата на воспалителниот процес во уретрата (ова е заден уретритис, предниот уретрит или целосен уретрит), исто така се зема предвид релевантноста на компликациите. Така, некои пациенти може да почувствуваат чувство на печење или чешање во уретрата, додека други, особено, доживуваат болни сензации при мокрење.

Ако се земе предвид акутна варијанта на протокот на торпиден уретритис (ниска симптомна форма на оваа болест), тогаш е потребна потреба за уринирање, во областа на уретрата има болка, температурата на телото се зголемува. Завршувањето на мокрење во овој случај станува појава на минимална количина крварење, тие се дефинираат како терминална хематурија. Постои и отекување на уретрата. Општо земено, текот на торбидниот уретрит, ако не е за неговата акутна форма, се карактеризира со сопствена монотија, како проток нема остри граници, како резултат на тоа се трансформира во хронична форма на гонореа.

Субакутен уретритис: симптоми

Оваа форма се карактеризира со постепено намалување на отокот и болка во уретрата. Пултурен исцедок или имаат слаб карактер, или исчезнуваат целосно. Во некои случаи, присуството на испуштање во утринските часови (тие имаат форма на кора, поради што надворешниот отвор е залепен во уретрата). Урината исто така се менува: станува потранспарентна, во својот состав има мали пурулентни нишки.

Хроничен уретритис: симптоми

Транзицијата кон хроничната форма се одвива со неефикасна терапија за болеста или во отсуство на соодветен третман како таков. На појавата на жалби (влошување на уретритисот) во овој случај му претходи влијанието на провоцирачките фактори, наспроти позадината на која се забележува одредена количина гноен исцедок. Овие фактори вклучуваат хипотермија, употреба на алкохол од страна на пациентот итн. Во основа, симптомите на хроничен уретрит се совпаѓаат со манифестациите карактеристични за торпидната форма на уретритис, што претходно ги идентификувавме. Текот на болеста може да биде долготраен, што подразбира не само месеци, туку и години, што, во крајна линија, може да предизвика посета на доктор (ако тоа било направено пред, пред болеста да отиде во оваа форма). Продолжениот тек на оваа форма на уретритис може да предизвика стриктура на уретрата, во која уретрата во луменот почнува да се стеснува, предизвикувајќи уринирање да биде проследено со промена на протокот на урина (станува слаба) и болка.

Вкупен уретрит: симптоми

Особеноста на оваа форма на уретритис лежи во фактот дека уретрата во овој случај е целосно подложена на воспалително оштетување. Симптомите на вкупниот уретритис се карактеризираат со сличности со симптомите на простатит. Во акутниот вкупен уретрит, поривот за уринирање има незадржлива природа на манифестација, завршувањето на мокрењето е придружено со болка. Во урината се означени крвави и гнојни компоненти.

Дијагностицирање

Дијагнозата се базира на физичкиот преглед на пациентот со симптоми, што укажува на можен уретрит. Инспекцијата се изведува по 1-3 часа од последниот чин на мокрење. Дијагнозата на акутен уретритис или хроничен уретритис се утврдува врз основа на оток и црвенило на уретрата, како и врз основа на гноен исцедок.

Во иднина, брис на брис е направен ако постои сомневање за релевантноста на гонореалниот уретрит. Дијагнозата на болеста е исто така поддржана од резултатите на урината при откривање на леукоцити во седиментот, анализа на стружење на уретрата и вагината (утврдено е присуство на кламидија). Доколку е потребно, може да се направи стружење од ректалниот дел.

Третман на уретритис

Дефиницијата на мерките за терапија со лекови се заснова на природата на појавата на болеста. Како главни мерки на третманот, се мие со употреба на антисептички препарати, кои се ориентирани директно на површината на уретрата, може да се користат и антибиотици. Ефикасноста во третманот на уретритис ја одредува употребата на еритромицин и тетрациклини. Дополнителен ефект се постигнува преку процедури за физиотерапија (апликации за затоплување, електрофореза, итн.), Локален третман (на пример, седат бањи базирани на билни лушпи), кои примаат имуностимулатори и имуномодулатори.

За време на третманот потребна е диета. Тоа посебно исклучува солена, пушена и зачинета храна, алкохол. Во акутната фаза на манифестацијата на болеста, исхраната се базира на производи од млечно киселинско потекло, а исто така е прикажано изобилство пиење. Ефектот на негативните провокативни фактори (физичко преоптоварување, хипотермија) е исклучен, ограничувањата се однесуваат на сексуалниот живот во овој период.

Ако уретритисот не се третира, постои ризик од развој на веќе означен простатит (во хронична форма), а во некои случаи на епидидимитис, а оваа болест веќе подоцна станува причина за неплодност (опструктивна форма). Везикулитис, исто така, може да се развие.

Главниот начин за спречување на уретритисот е спроведувањето на бариерниот метод, кој се состои во контрацепција со кондоми, што е особено важно за време на сексуални односи со нередовни партнери. Исто така важна точка во спречувањето на гонореа е соодветна хигиенска мерка.

Ако се сомневате во релевантноста на уретритисот, треба да ја посетите венеролог, со неспецифичен уретритис, пациентот се праќа кај уролог.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате уретритис и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот уролог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Циститис (појавување симптоми: 5 од 8)

Циститис е прилично честа болест како резултат на воспаление на мукозната мембрана на мочниот меур. Циститис, чии симптоми во најголем дел од случаите се искусни од страна на претставници на послаб пол на возраст меѓу 16 и 65 години, исто така може да се дијагностицира кај мажи - во овој случај, болеста најчесто се развива кај 40 години и постари лица.

...
Уретритис кај жени (појавување симптоми: 5 од 8)

Уретритисот кај жените е воспалителна болест која влијае на ѕидовите на уретрата. Во отсуство на навремено лекување, патолошкиот процес брзо од акутната форма станува хроничен, што доведува до развој на други болести.

...
Гиперплазия предстательной железы (совпадающих симптомов: 3 из 8)

Простатата е одговорна за производство на течен дел од семената течност, а исто така помага да се исфрли оваа течност за време на ејакулација. Вродената хиперплазија на простатата е бенигна маса која се јавува од вроден епител на простатата. Неговиот внатрешен дел расте во големина, која може да расте од големината на костен до големината на портокал.

...
Цистит у мужчин (совпадающих симптомов: 3 из 8)

Циститис кај мажи е болест од инфективна или неинфективна природа, која се карактеризира со воспалителен процес во лигавицата на мочниот меур. Според статистичките податоци, жените често се соочуваат со циститис, но, сепак, понекогаш мажите мора да го искусат целиот "шарм" на оваа патологија.

...
Опухоль почки (совпадающих симптомов: 3 из 8)

Туморот на бубрезите е патолошки процес кој се карактеризира со пролиферација на органските ткива, што се манифестира во форма на очигледни квалитативни промени во структурата на овој орган. Тежината на патолошкиот процес во бубрежен тумор ќе зависи од типот на малигните или бенигни тумори. За да се утврди природата на таквата болест е можно само со спроведување на сеопфатен преглед, кој задолжително вклучува КТ (компјутерска томографија) и МНР.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

уролог зема
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Миклухо-Маклај, 43
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Трехгорный Вал, 12, бул
Телефон : +7 (499) 116-82-19
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Селиверстов, ул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Училиште, 11/3
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Новомарински, 32
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .