Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Фекална инконтиненција: симптоми и третман

Инконтиненција - главни симптоми:

Фекалната инконтиненција (или енкопресија) е нарушување во кое се губи способноста за контрола на дефекацијата. Фекалната инконтиненција, симптоми кои главно се забележани кај деца, манифестирајќи се кај возрасните, обично се поврзува со релевантноста на одредена патологија од органско ниво (формирање на тумор, траума, итн.).

Општ опис

Под фекална инконтиненција, како што бевме забележано, е губење на контролата над процесот што се однесува на празнење на цревата, што, според тоа, укажува на неможност да се одложат движењата на дебелото црево се додека не постои можност да ја посетите тоалетот за оваа намена. Како фекална инконтиненција, исто така се смета опција, во која се случува неволно истекување на измет (течност или цврст), кој, на пример, може да се појави за време на премин на гасови.

Во речиси 70% од случаите, фекалната инконтиненција е симптом (нарушување) што се јавува кај деца од 5-годишна возраст. Често, на неговото појавување му претходува задоцнета столица (столче овде и во понатамошниот текст - заменлив синоним за дефиниција на "измет").
Што се однесува до доминантниот пол во однос на развојот на енкопресијата, болеста почесто се забележува кај мажи (со приближен однос од 1,5: 1). Кога се разгледуваат статистиките за возрасни, оваа болест, која е веќе забележана, исто така, не е исклучена.

Се верува дека фекалната инконтиненција е нарушување кое е заедничко за почетокот на староста. Тоа, и покрај некои заеднички аспекти, не е точно. Во моментов, нема факти кои би укажуваат на тоа дека сите возрасни луѓе без исклучок ја губат способноста за контрола на излачувањето на измет преку ректумот. Многумина веруваат дека фекалната инконтиненција е сенилна болест, но во реалноста ситуацијата е поинаква. Така, околу половина од пациентите, ако погледнете одредени статистички податоци за оваа тема, се луѓе од средната возраст, а оваа возраст соодветно се движи од 45 до 60 години.

Во меѓувреме, болеста е исто така поврзана со староста. Значи, токму поради оваа деменција, станувајќи втора по важност кај постарите пациенти се придржуваат кон социјална изолација, затоа фекалната инконтиненција кај постарите лица е специфичен проблем, рангиран меѓу возрасните проблеми. Општо земено, без оглед на возраста, болеста, како што може да се разбере, има негативен ефект врз квалитетот на животот на пациентите, што води кон не само социјална изолација, туку и до депресија. Поради инконтиненција на измет, сексуалната желба исто така е предмет на промена, наспроти позадината на целокупната слика на болеста во зависност од секој аспект, оваа слика е компонента, постојат проблеми во семејството, конфликти, разводи.

Дефекација: принцип на дејствување

Пред да продолжиме да ги разгледуваме карактеристиките на болеста, да се задржиме на тоа како цревата се контролира преку дефекацијата, односно како се случува на ниво на физиолошките карактеристики.

Управувањето со движењето на цревата преку координирано функционирање на нервните завршетоци и мускули, концентрирано во ректумот и во анусот, ова се случува преку одложување на излезот на изметот или, обратно, преку неговиот излез. Задржувањето на изметот е обезбедено од страна на крајниот дел во дебелото црево, односно од ректумот, кој мора да биде во одредена состојба на тензија за ова.

Изметот од времето кога ќе го достигнат последниот оддел, во основа, веќе има доволно густина. Сфинктерот, врз основа на кружен мускулен тип, е во цврсто компресирана состојба, така што обезбедува цврст прстен во завршниот дел на ректумот, кој е анусот. Во компресирана состојба, тие остануваат сè додека фецесот не се подготви за ослободување, што, соодветно, се јавува како дел од дејството на дефекацијата. Мускулите на дното на карлицата го одржуваат цревниот тон.

Да се ​​задржиме на карактеристиките на сфинктерот, кој игра важна улога во разгледуваното нарушување. Притисокот во неговата област во просек е околу 80 mm Hg. Уметност, иако како норма се сметаат опции во рамките на 50-120 mm Hg. ул.

Овој притисок кај мажите е повисок отколку кај жените, со текот на времето се подложува на промени (намалување), што, во меѓувреме, не предизвикува пациенти да имаат проблем директно поврзан со фекална инконтиненција (ако, се разбира, нема фактори, оваа патологија провокативен). Аналниот сфинктер е постојано во добра форма (и во текот на денот и во текот на ноќта), тој не покажува електрична активност за време на дефекацијата. Треба да се напомене дека аналниот внатрешен сфинктер делува како продолжување на кружниот слој на мазни мускули во ректумот, поради тоа што е контролиран од автономниот нервен систем, тој не може да биде свесно (или произволно) контролиран.

Стимулацијата на соодветен чин на дефекација се јавува поради иритација на механорецепторите во ѕидот на ректумот, што се јавува како резултат на акумулација на фекални маси во неговата ампула (со претходно примање од сигмоидниот колон). Одговорот на таквата иритација е потребата за усвојување на соодветна позиција (седење, сквотирање). Со истовремена контракција на мускулите на абдоминалниот ѕид и затворање на глотисот (што го одредува т.н. рефлекс на Валсалва), се зголемува интра-абдоминалниот притисок. Ова, пак, е придружено со инхибиција на сегменталните контракции од ректумот, со што се обезбедува движење на фекалните маси во правец на ректумот.

Претходно забележаната мускулатура во долниот дел на карлицата е предмет на релаксација, поради што е испуштена. Сакро-ректални и пубично-ректални мускули, додека релаксирачки, отворете го аноректалниот агол. Изложени на иритација од фецесот, ректумот предизвикува релаксација на внатрешниот сфинктер и надворешниот сфинктер, што резултира со ослободување на фекалните маси.

Шема на аноректалната област за време на дефекацијата. Покажувачките стрели ја одредуваат насоката на контракција и релаксација на мускулите во процесот на дефекацијата. Отворањето на аноректалниот агол при движењето на дебелото црево ги предизвикува форма на инка, со што се олеснува празнењето.

Се разбира, постојат ситуации во кои дефекацијата е непожелна, невозможна од одредени причини, или несоодветна, бидејќи ова првично беше земено во предвид во механизмот на дефекацијата. Во рамките на овие случаи се случува следното: надворешниот сфинктер и пубочно-ректалните мускули започнуваат да се склучуваат на произволен начин, што доведува до затворање на аноректалниот агол, аналниот канал почнува да се склучува цврсто, со што се обезбедува затворање на ректумот (излез). За возврат, ректумот, кој содржи фекални маси, се подложува на експанзија, што е можно со намалување на степенот на тензија на ѕидот, и поминувањето на потребата да се дефекатираат.

Структурата на ректумот и околните области

Причини за фекална инконтиненција

Влијанието врз механизмот на дефекацијата ги одредува принципите на манифестирање на нарушувањето на интересот, затоа, поради оваа причина, потребно е да се елаборираат причините кои го предизвикуваат. Тие вклучуваат:

 • запек ;
 • дијареа;
 • мускулна слабост, оштетување на мускулите;
 • неуспех на нервите;
 • намален мускулен тон на ректалната област;
 • дисфункционално нарушување на карличниот под;
 • хемороиди .

Да се ​​задржиме на наведените причини.

Запек. Констипација особено значи состојба која е придружена со голем број дефекации помалку од три пати неделно. Резултатот од ова, соодветно, и може да биде неконтролиран измет. Во некои случаи, се формира голема количина на стврднат измет, а потоа се залепи во ректумот за време на запек. Во исто време, може да има акумулација на водени столици кои почнуваат да протекуваат низ тврди столици. Ако констипацијата трае подолг временски период, ова може да предизвика раст на мускулите на сфинктерот и олабавување, што пак резултира од намалување на ректалниот капацитет за задржување.

Дијареа Дијареата, исто така, може да предизвика пациентот да развие фекална инконтиненција. Полнењето со течна столица на ректумот се случува многу побрзо, но задржувањето е придружено со значителни тешкотии (во споредба со тврд стол).

Мускулна слабост, оштетување на мускулите. Со поразот на мускулите на еден од сфинктерите (или двата сфинктера, надворешни и внатрешни) може да се развие фекална инконтиненција. Со слабеење или оштетување на мускулите на внатрешниот и / или надворешниот анален сфинктер, нивната карактеристична сила е изгубена, соодветно. Како резултат на тоа, одржувањето на анусот во затворена положба, истовремено спречувајќи истекување на столицата, е многу комплицирано или дури невозможно. Како главни причини кои придонесуваат за развој на мускулна слабост или оштетување на мускулите, можеме да го разликуваме пренесувањето на повредите во оваа област, хирургија (на пример, за хемороиди или рак) и сл.

Неуспехот на нервите. Ако нервите кои ги контролираат мускулите на внатрешните и надворешните сфинктери не функционираат правилно, можно е нивна компресија и релаксација да се отстранат соодветно. Исто така, се разгледува ситуација во која нервните завршетоци кои реагираат на степенот на концентрацијата на столицата во ректумот започнуваат да функционираат во нарушен режим, поради што пациентот не чувствува потреба за посета на тоалетот. Двете варијанти укажуваат, како што е јасно, за неуспехот на нервите, наспроти позадината на која, исто така, може да се развие фекална инконтиненција. Главните извори кои предизвикуваат неправилна работа на нервите се следните варијанти: породување, мозочен удар, болести и повреди кои ја зафаќаат активноста на централниот нервен систем (централниот нервен систем), навиката за долгорочно игнорирање на телесни сигнали што укажува на потребата за дефекација и сл.

Намален мускулен тон на ректалната област. Во нормална (здрава) состојба, ректумот може, како што ние го разгледавме во описот на делот за механизмот на дефекацијата, да се истегнува и, со тоа, да ги одржуваме изметот до моментот кога дефекацијата станува возможна. Во меѓувреме, одредени фактори може да предизвикаат лузни на ѕидот на ректумот, поради што ја губи својата вродена еластичност. Како такви фактори, може да се разгледаат разни видови на хируршки интервенции (ректална област), цревни болести придружени со карактеристично воспаление (улцеративен колитис, Кронова болест), зрачна терапија итн. Според тоа, врз основа на релевантноста на овој ефект, може да се каже дека ректумот ја губи способноста соодветно да ги протега мускулите додека истовремено ја држи столицата, што, пак, предизвикува зголемување на ризикот поврзан со развојот на фекална инконтиненција.

Дисфункционално нарушување на карличниот под. Поради абнормално функционирање на нервите или мускулите на карлицата, може да се развие фекална инконтиненција. Ова, пак, може да придонесе за одредени фактори. Особено, овие се:

 • намалувањето на чувствителноста на ректалниот дел на фецесот, пополнување;
 • намалена компресивна способност на мускулите директно вклучени во дефекацијата;
 • ректоцела (патологија, во рамките на која ректалниот ѕид се втурнува во вагината), пролапс на ректумот;
 • функционална релаксација на дното на карлицата, како резултат на која станува слаба и има тенденција да отегнува.

Покрај тоа, карличната дисфункција често се развива по породувањето. Особено, ризикот се зголемува доколку се користат акушерски форцепси како дел од трудовата активност (со помош на нив е можно да се извлече бебето). Во постапката на епизиотомија не е назначен не помалку значаен степен на ризик, при што оперативната дисекција на перинеумот се изведува како мерка за спречување на жената да формира произволни форми на вагинални солзи, како и добивање на трауматска повреда на мозокот. Во такви случаи, фекалната инконтиненција кај жените се појавува или веднаш по породувањето, или неколку години подоцна.

Хемороиди. Со надворешни хемороиди, чиј развој се јавува во областа на кожата околу анусот, вистинскиот патолошки процес може да дејствува како причина што не дозволува анусот целосно да ги блокира мускулите на сфинктерот. Како резултат на тоа, одредена количина на слуз или течна столица може да почне да се впива низ неа.

Фекална инконтиненција: видови

Фекалната инконтиненција во зависност од возраста се определува со разлики во природата на појавата и кај типовите на нарушувања. Значи, врз основа на карактеристиките што сме ги испитале, може да се нагласи дека инконтиненцијата може да се манифестира на следните начини:

 • редовно испуштање на столче без придружник на потреба од дефект;
 • фекална инконтиненција со прелиминарна нагон за дефекација;
 • делумна манифестација на фекална инконтиненција која се јавува кога одредени оптоварувања (вежбање, стрес при кашлање, кивање итн.);
 • фекална инконтиненција која се јавува на позадината на ефектите од дегенеративните процеси поврзани со стареењето.

Фекална инконтиненција кај деца: симптоми

Инконтиненцијата на фецесот во овој случај се состои во несвесното ослободување на дете на возраст од 4 години или постари од фецесот или во неговата неможност да се задржи додека не настанат такви состојби во кои дефекацијата станува прифатлива. Треба да се забележи дека додека детето не достигне возраст од 4 години, фекалната инконтиненција (и урина вклучувајќи) е апсолутно нормален феномен, и покрај одредени непријатности и тензии кои можат да го придружуваат. Поентата е, особено, во случај на постепено стекнување на вештини кои се однесуваат на системот за екскреторност како целина.

Симптомите на фекална инконтиненција кај децата, исто така, често се означени против позадината на претходниот запек, чија природа генерално се разгледува погоре. Во некои случаи, како причина за запек кај децата во периодот на првите години на нивниот живот е прекумерната упорност на родителите во наставата на детето во тенџерето. Некои деца имаат проблем со недостаток на контрактилна функција на цревата.

Релевантноста на истовремена инконтиненција на измет на ментално нарушување може да се разгледа во чести случаи со празнење на дебелото црево на погрешно место (исцедок со нормална конзистентност). Во некои случаи, фекалната инконтиненција е поврзана со проблеми поврзани со нарушен развој во нервниот систем на детето, вклучувајќи ја и неспособноста да се одржи вниманието, со нарушена координација, хиперактивност и лесна отстранливост.

Посебен случај се смета за појава на ова нарушување кај деца од дисфункционални семејства во кои родителите не им ги пренесуваат потребните вештини и воопшто не посветуваат доволно време. Ова може да биде придружено со фактот дека децата, кога се соочуваат со постојаноста на ова нарушување, едноставно не го препознаваат миризбата карактеристична за измет и не реагираат на кој било начин на фактот дека тој заминува.

Енкопрезата кај децата може да биде примарна или секундарна. Примарна енкопреза е поврзана со практичниот недостаток на детски вештини во дефекацијата, додека секундарната енкопресија се јавува одеднаш, главно во однос на позадината на претходниот стрес (раѓање на друго дете, конфликти во семејството, развод на родители, започнување на детска градинка или училиште, итн) Особеноста на секундарната инконтиненција на изметот е тоа што ова нарушување се јавува со веќе стекнатите практични вештини за дефекација и способност да ги контролираат.

Најчесто фекалната инконтиненција е забележана во текот на денот. Кога се јавува во текот на ноќта, прогнозата е понеповолна. Во некои случаи, фекалната инконтиненција може да биде придружена со уринарна инконтиненција (enuresis). Поретко, локалните заболувања на дебелото црево се сметаат за причина за фекална инконтиненција.

Често проблемот со инконтиненција кај децата произлегува од намерното задржување на столот до тогаш. Во овој случај, може да се земат предвид причините за задржување на изметот, на пример, појавата на непријатни емоции при предавање за користење на тоалетот, ограничување што произлегува кога е неопходно да се користи јавен тоалет. Также причины могут заключаться и в том, что дети не хотят прерывать игру или испытывают страх, связанный с возможным возникновением неприятных ощущений или болезненности при дефекации.

Недержание кала, симптомы которого, прежде всего, основываются на совершении акта дефекации в местах, для этого неподходящих, сопровождается произвольным или непроизвольным выделением экскрементов (на пол, в одежду или в постель). По частоте такие опорожнения проявляются не реже одного раза в месяц, на протяжении срока не менее в полгода.

Важным моментом в лечении детей является психологический аспект проблемы, именно с психологической реабилитации лечение следует начинать. Заключается она, прежде всего, в пояснении ребенку того, что происходящая с ним проблема не является его виной. Естественно, в отношении к ребенку на фоне существующей проблемы недержания кала ни в коем случае не должно быть запугивания или высмеивания, каких-либо унизительных сравнений со стороны родителей.

Это может показаться странным, но перечисленные варианты подхода со стороны родителей – не редкость. Все, что происходит с ребенком, вызывает у них не только определенный дискомфорт, но и раздражение, которое выплескивается в тех или иных формах на ребенка. Следует помнить, что такой подход лишь усугубляет ситуацию, в которой, повторимся, ребенок не виноват. Более того, за счет этого существует риск развития в недалеком будущем у ребенка ряда психологических проблем, той или иной степени выраженности и спорной возможности их корректировки и полного устранения. Учитывая это, родителям важно не только сосредоточиться на решении проблемы ребенка, но и провести определенную работу над собой по части сдержанности, принятия ситуации и поиска решения к ней. Ребенку необходима помощь, поддержка и подбадривание, только за счет этого любое лечение может обрести соответствующую эффективность с минимальными потерями.

Поведенческое лечение недержания кала у ребенка заключается в соблюдении следующих принципов:

 • Усаживать ребенка на горшок следует каждый раз после еды на 5-10 мин. За счет этого рефлекторная деятельность кишечника усиливается, ребенок приучается к слежению над возникающими в собственном организме позывами к дефекации.
 • В том случае, если было замечено, что кал «пропускается» в определенное время в течение дня, следует сажать его на горшок несколько ранее таких «пропусков».
 • Опять же, важно подбадривание ребенка. Не следует сажать его на горшок против воли. Дети в возрасте 4 лет, как правило, позитивно реагируют на изобретение каких-либо игр, потому при актуальном энкопрезе можно использовать такой подход. Так, можно, например, применять определенную схему поощрения, действующую при соглашении ребенка сесть на горшок. Соответственно, при выделении кала при таких приседаниях на него вознаграждение целесообразно несколько увеличивать.

Кстати, перечисленные варианты подхода к ребенку позволят не только обучить малыша приобретению адекватных туалетных навыков, но также определят возможность устранения возможного застоя кала (запора).

Дијагностицирање

В диагностировании расстройства врач учитывает историю болезни пациента, данные медосмотра и данные, полученные при проведении диагностических тестов (опрос по части важных моментов, связанных с существующей проблемой). Помимо этого применяется ряд инструментальных диагностических методик.

 • Аноректальная манометрия. Для ее проведения применяется чувствительная к воздействующему давлению трубка, использование которой определяет чувствительность прямой кишки и особенности, связанные с ее функционированием. Также этот метод позволяет определить актуальную силу сжатия со стороны анального сфинктера, способность адекватного реагирования на возникающие нервные сигналы.
 • МРТ (магнитно-резонансная томография). За счет воздействия электромагнитных волн данный метод позволяет получить детальные изображения, касающиеся изучаемой области, мышц мягких тканей (в частности при недержании кала акцент в данном исследовании делается на изучение мышц анальных сфинктеров посредством получения такого изображения).
 • Проктография (или дефектография). Метод рентгенологического обследования, при котором определяется то количество кала, которое прямая кишка может содержать. Помимо этого определяются особенности его распределения по прямой кишке, выявляются особенности эффективности акта дефекации.
 • Трансректальное УЗИ. Метод ультразвукового исследования прямой кишки и ануса реализуется посредством введения специального датчика в область заднего прохода (трансдюсер). Процедура абсолютно безопасная, без сопутствующей болезненности.
 • Электромиография. Процедура исследования мышц прямой кишки и тазового дна, ориентированная на изучение корректности функционирования управляющих этими мышцами нервов.
 • Ректороманоскопия. В задний проход (а далее и к другим нижним отделам в толстой кишке) вводится специальная гибкая трубка, оснащенная осветителем. За счет ее использования имеется возможность исследования прямой кишки изнутри, что, в свою очередь, определяет возможность и для выявления местных сопутствующих причин (опухолевое образование, воспалительный процесс, рубцы и пр.).

Третман

Лечение недержания кала у взрослых и у детей (помимо отмеченных позиций, рассмотренных в соответствующем пункте), в зависимости от обуславливающих заболевание факторов, основано на следующих принципах:

 • корректировка рациона;
 • использование мер медикаментозной терапии;
 • тренировка кишечника;
 • тренировка мышц области тазового дна (специальные упражнения);
 • електростимулација;
 • хирургическое вмешательство.

Каждый из пунктов прорабатывается только на основании посещения специалиста и только в соответствии с его конкретными указаниями, опирающимися на полученные результаты проводимых мер исследования. Отдельно остановимся на хирургическом вмешательстве, которое, вполне возможно, заинтересует читателя. К этой мере прибегают в том случае, если улучшения не наступает при реализации иных перечисленных мер, а также в том случае, если недержание кала спровоцировано травмированием анального сфинктера или области тазового дна.

В качестве наиболее распространенного в использовании метода оперативного вмешательств рассматривается сфинктеропластика . Этот метод ориентирован на воссоединение мышц сфинктера, подвергшихся разделению по причине разрыва (например, при родах или при травме). Выполняется такая операция хирургом общей практики, колоректальным хирургом или хирургом-гинекологом.

Есть и другой метод оперативного вмешательства, заключающийся в размещении надувной манжеты в окружении ануса («искусственный сфинктер») при подкожной имплантации «насоса» небольших размеров. Активизация насоса осуществляется пациентом (делается это для надувания/спуска манжеты). Данный метод применяется нечасто, проводится при контроле колоректального хирурга.

Советы пациентам при недержании кала

Недержание кала, как можно понять, может стать причиной ряда проблем, начиная от банального смущения и заканчивая глубокими депрессиями на этом фоне, чувством одиночества и страха. Потому реализация определенных практических методов крайне важна для улучшения качества жизни больных. Первый и основной шаг, безусловно, заключается в обращении к специалисту. Этот барьер перейти необходимо, несмотря на возможное смущение, чувство стыда и другие эмоции, за счет которых поход к специалисту сам по себе выглядит проблемой. А вот сама проблема, которой является недержание кала, в большинстве своем решаема, но лишь в том случае, если пациенты на ее не «загоняют себя в угол» и не реагируют на все, махнув рукой и выбрав для себя позицию затворничества.

Итак, вот несколько советов, придерживаясь которых при актуальности недержания кала вы сможете определенным образом контролировать эту проблему в условиях, наименьшим образом способствующих адекватному реагированию на возникшую ситуацию:

 • выходя из дома, посещайте туалет, стараясь, тем самым, опорожнить кишечник;
 • опять же, уходя, следует позаботиться о наличии сменной одежды и материалов, с помощью которых вы сможете быстро устранить «неисправность» (салфетки и т.д.);
 • старайтесь найти в месте, в котором находитесь, туалет до того, как он вам понадобится, это позволит сократить ряд связанных с этим неудобств и быстро сориентироваться;
 • если имеется предположение о том, что утрата контроля над кишечником является возможной ситуацией, то нижнее белье лучше носить одноразовое;
 • используйте таблетки, способствующие уменьшению интенсивности запаха газов и фекалий, такие таблетки доступны без рецепта, но лучше и в этом вопросе довериться совету врача.

При недержании кала можно для начала обратиться к лечащему врачу (терапевт или педиатр), он, на основании консультации направит к конкретному специалисту (проктолог, колоректальный хирург, гастроэнтеролог или психолог).

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Недержание кала и характерные для этого заболевания симптомы, то вам могут помочь врачи: проктолог , гастроэнтеролог , психотерапевт .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Миелопатия (совпадающих симптомов: 2 из 2)

Миелопатија е термин кој ја карактеризира група на не-воспалителни болести кои се карактеризираат со дистрофични лезии на 'рбетниот мозок. Почесто, клиничарите дијагностицираат цервикална миелопатија, која почнува да напредува на позадината на спондилоза или остеохондроза, како и миелопатија на торакалниот 'рбет.

...
Рак влагалища (совпадающих симптомов: 2 из 2)

Рак влагалища – онкологическое заболевание, которое поражает слизистую оболочку и стенки влагалищной трубки. Треба да се забележи дека во повеќето случаи оваа болест е секундарна, но примарната лезија не е исклучена. Опасноста од оваа болест е дека во почетната фаза на развој болеста се развива без знаци. Во повеќето случаи рак на вагината се дијагностицира во напредна фаза, што значително ја влошува прогнозата.

...
Проктосигмоидит (совпадающих симптомов: 1 из 2)

Проктосигмоидит представляет собой воспаление, формирующееся в области слизистой сигмовидной и прямой кишки. Данное заболевание выступает в качестве наиболее частой формы, свойственной проявлениям колита. Его течение носит рецидивирующий характер, при этом протекает оно наряду с воспалительными изменениями, возникающими в других отделах ЖКТ (гастроэнтеритом и энтеритом).

...
Болезнь Жильбера (совпадающих симптомов: 1 из 2)

Гилбертовиот синдром е наследен тип на болест, кој се манифестира како трајно или привремено зголемување на нивото на крвта на билирубин, жолтица, како и кај некои други специфични симптоми. Треба да се забележи дека Гилберт-овата болест, чии симптоми мора да се доживее кај пациент со одредена фреквенција, воопшто не е опасна болест и, исто така, не бара посебен третман.

...
Гиперкальциемия (совпадающих симптомов: 1 из 2)

Хиперкалцемијата е дефинирана како болест која се карактеризира со висока концентрација на калциум во крвта, во која неговите индикатори ја надминуваат марката од 2,6 mmol / l. Хиперкалцемијата, чии симптоми често може да биде целосно отсутен кај пациент, се открива преку крвни тестови. Што се однесува до главната причина за нејзиното појавување, тоа обично се определува врз основа на испитувањата на пациентот за лековите и храната што ја користат. Во меѓувреме, определувањето на причините за хиперкалцемија главно се сведува на изведување на испитувања на Х-зраци и лабораториски тестови за ова.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

проктолог зема
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
гастроентеролог прифаќа
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .