Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Берозниот езофагус: симптоми и третман

Берозниот езофагус - главните симптоми:

Берозниот езофагус, исто така познат како метаплазија на Барет, е сериозен тип на компликации што се случиле во контекст на ГРЕБ (односно, гастроезофагеална рефлуксна болест). Покрај тоа, тоа е Баротов езофагус, симптомите на кои ги разгледуваме во оваа статија, се определува како главен фактор на ризик за понатамошен развој на рак на езофагусот.

Општ опис

Метаплазијата на Барет е придружена со клеточна дегенерација што се јавува во мукозната мембрана, по аналогија со таканаречената интестинална метаплазија. Во овој случај, нормалните клетки од езофагеалната мукоза се заменуваат со клетки кои припаѓаат на цревната лигавица. Цревната метаплазија потоа може да се развие во дисплазија (забележете дека метаплазија и дисплазија се секвенцијални процеси на клеточна дегенерација, соодветно, тежината на текот на болеста се јавува според наведеното зголемување). По ова, дисплазијата може да достигне степен на развој кој предизвикува тумор на малигниот тип.

Поради оваа причина, хранопроводникот на Барет е преканцерозна состојба, и покрај фактот дека, воопшто, ракот на езофагусот е исклучително редок. Што се однесува до релевантноста на дијагнозата на ракот на езофагусот, најчестата е забележана кај мажите. Преваленцата на дијагнозата на хранопроводникот на Берет е забележана кај возрасната популација, во износ од околу 10%.

Во прилог на самата рефлуксна болест , дебелината е независен фактор на ризик за развој на таква дијагноза како рак на езофагијација. Поради оваа причина, присуството на овие два фактора го зголемува ризикот од рак.

Според развојот на езофагусот на езофагусот на Барет (и е сосема можно дека подоцна бил рак), болеста е поделена на три вида:

 • Формирање на метаплазија во хранопроводникот во областа на долгиот сегмент;
 • Формирање на метаплазија во областа на краток сегмент (до 3 сантиметри од транзицијата кон желудникот на хранопроводникот);
 • Формирање на метаплазија во срцевиот регион на желудникот (тоа е, во делот кој се наоѓа зад премин во стомакот на хранопроводникот).

Берозниот езофагус: причини

Во овој случај, се забележува дека непосредната причина што придонесува за формирање на хранопроводот на Берет, сè уште не е сосема јасна, очигледно, во меѓувреме, останува фактот за неговиот развој поради ГРАБ.

Покрај тоа, се забележува и поврзаноста на оваа дијагноза со прекумерноста на патолошките ефекти врз мукозната мембрана на хранопроводот. Ова може да биде поврзано со изразени нарушувања кои се релевантни за контрактилната функција на езофагеалните мускули. Развојот на овие нарушувања е предизвикан од тежок езофагитис, односно воспаление на хранопроводот. Исто така, треба да се забележи дека поголемиот дел од пациентите дијагностицирани со тежок езофагитис имаат хернија во езофагеалниот отвор на дијафрагмата . Исто така, постои претпоставка за генетската предиспозиција кон неа.

Берозниот езофагус: симптоми

Овде првично треба да се забележи дека хранопроводот на Барет не е инхерентно специфичен во своите клинички симптоми. Барет-овата болест се карактеризира со комплетен неуспех на механизмите кои се одговорни за обезбедување на затворање на транзицијата од езофагусот до стомакот, што, пак, предизвикува фрлање во хранопроводот на агресивната природа на дејството. Ситуацијата е влошена од фактот што во хранопроводникот, фокуси на гастричниот епител исто така произведуваат доста агресивни компоненти кои се дел од гастричниот сок. Поради оваа причина, Берет-овата болест се карактеризира со типична манифестација во форма на чирови, кои се формираат во хранопроводникот од неговата долна третина.

Така, главна манифестација на болеста е рефлуксен езофагитис (фрлање гастрична содржина во хранопроводот). Веднаш пред појавата на карактеристични компликации, единствениот, всушност, симптом кој укажува на рефлуксен езофагитис е горушица, која се манифестира во чувство на горење зад градната коска и во епигастричниот регион. Горушица е првенствено поврзана со надразнувачкиот ефект што дуоденалната и гастричната содржина се вршат директно на езофагеалната мукоза.

Зајакнување на металоиди, главно се јавува кога грешки во исхраната (т.е. кога се јаде пржена и масна храна, како и газирани пијалоци и кафе). Исто така може да биде релевантна болка која се јавува зад градната коска. Покрај тоа, болката може да се даде на регионот на срцето и вратот, во просторот помеѓу лопати. Како по правило, природата на болката е paroxysmal, тие се поврзани, како што е веќе забележано, со иритација искусена од хранопроводот, како и со нејзината спастична контракција. Ирадијацијата во регионот на срцето на болката може погрешно да доведе до разгледување како главна област на кардиологија за дијагностицирање, што, соодветно, ја одредува несоодветноста на подоцнежниот третман.

Меѓу симптомите, во некои случаи, постои ерупција на воздух, жолчка (горчливо), кисело. Често кај пациенти со Бероз езофагус, се забележани респираторни нарушувања (бронхоспазам, рефлекс ларингизам и апнеа кај деца (состојба придружена со недостаток на респираторни движења за време на спиењето). Нивната причина е аспирација во мала количина на гастрични содржини, како и изложеност на горната и средната третина од хранопроводот на рецептори. Најчесто од овој тип, симптомите се појавуваат кога се зема хоризонтална положба, често ноќе.

Меѓу дополнителните симптоми предизвикани од горенаведените фактори и карактеристики на текот на болеста, ние го забележуваме следново:

 • Гадење, повраќање;
 • Присуство на крв во повраќање, во столицата;
 • Раскол на гласот;
 • Болки во грлото;
 • Хронична кашлица;
 • Венеринг, недостаток на здив;
 • Потешкотии при голтање (болка при голтање, оштетено голтање);
 • Акутен вкус во устата (т.е. рефлукс на киселина).

Берозниот езофагус: дијагноза и третман

Покрај дефинирањето на главните симптоми од страна на лекарот, како и проучувањето на општата историја на болеста, се врши физички преглед во форма на тестови. Ова може да ги вклучува следните манипулации:

 • Биопсија во која се отстранува примерок од ткиво за време на ендоскопијата, што се прави за да се анализира присуството на клетките на ракот;
 • Ендоскопија, во која тенка цевка е вметната во грлото за понатамошно испитување на хранопроводникот со негова помош.

Во процесот на одредување на соодветен третман за дијагноза на баротовиот езофагус, фокусот е на две точки, како што е третманот на ESCR, што предизвика метаплазија, како и спречување на рак на езофагусот. Третманот на метаплазија на Барет, како и третманот на езофагитис, вклучува употреба на истите принципи кои се користат за лекување на ГЕРП. Природно, во овие случаи, терапијата е поинтензивна, бидејќи ефектот врз мукозната мембрана на езофагусот е исто така поизразен. Во отсуство на ефективност на третманот со лекови во комбинација со диета терапија, потребна е хируршка интервенција.

За да ја дијагностицирате оваа болест, како и да назначите соодветен курс на третман во присуство на овие симптоми во една или друга форма од нивните манифестации, треба да го контактирате вашиот гастроентеролог.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате езофагу на Барет и симптомите кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот гастроентеролог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Состојба на прединфакција (појавување симптоми: 5 од 14)

Миокардниот инфаркт, како што веројатно знаете, е вонредна состојба во неговата специфичност која бара брза медицинска интервенција. Поради оваа причина, важно е да се препознае оваа состојба навремено, врз основа на тоа, земајќи ги предвид неговите главни симптоми. Државата на преинфаркт, чии симптоми се важни за препознавање на време, е оправдана за изолирање во посебна клиничка состојба, бидејќи поради навремените мерки што се преземаат, може да се спречи главната закана, која е миокарден инфаркт.

...
Хернија на хранопроводот (појавување симптоми: 5 од 14)

Хернија на хранопроводот, која исто така е честопати дефинирана како хернија на езофагеалниот отвор на дијафрагмата (или АМЛ), е болест со карактеристично поместување на органот лоциран во абдоминалната празнина во градите шуплина преку езофагеалниот отвор кој се наоѓа во дијафрагмата. Хернијата на хранопроводот, чии симптоми имаат изразени клинички манифестации, исто така е поврзана со спецификите на сопствената формација, која го одредува својот вроден или стекнат карактер, но хернијата може да се појави како резултат на повеќе причини.

...
Дуоденитис (појавување симптоми: 5 од 14)

Дуоденитот е патолошки процес кој влијае на дуоденумот и го предизвикува воспалителниот процес во својата мукоза. За болести во акутната фаза, симптомите на акутно воспаление се карактеристични. Тие исчезнуваат по ефективна терапија и не оставаат траги на мукозната мембрана. Хроничниот дуоденитис е болест со релапси. Фоки од воспалителниот процес се формираат во мукозната мембрана на засегнатиот орган, со што се менува нејзината структура. Хроничниот дуоденитис се дијагностицира почесто кај мажите.

...
Вегетативна дистонија (појавување симптоми: 5 од 14)

Вегетоваскуларна дистонија (VVD) е болест која го вклучува целото тело во патолошкиот процес. Најчесто, периферните нерви како и кардиоваскуларниот систем добиваат негативен ефект од вегетативниот нервен систем. Неопходно е лекувањето да се третира без прекин, бидејќи во занемарена форма ќе даде сериозни последици за сите органи. Покрај тоа, медицинската помош ќе му помогне на пациентот да се ослободи од непријатни манифестации на болеста. Во меѓународната класификација на болести ICD-10, IRR го има кодот G24.

...
Коронарна инсуфициенција (појавување симптоми: 5 од 14)

Коронарната инсуфициенција е патолошка состојба во која коронарниот проток на крв е делумно намален или целосно запира. Како резултат на тоа, срцевиот мускул ќе добие недоволно хранливи материи и кислород. Оваа состојба е најчестата манифестација на CHD. Најчесто, тоа е акутна коронарна инсуфициенција зад инфарктот на срцевиот мускул. Ненадејна коронарна смрт е исто така директно поврзана со овој патолошки процес.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

гастроентеролог прифаќа
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Вернадский пр., 93, бул. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .