Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Енуреза: Симптоми и третман

Енуреза - главните симптоми:

Енурезис е патолошко нарушување во кое пациентите доживуваат несакано ноќно (главно) мокрење. Енурезис, чиишто симптоми најчесто се забележани кај деца, сепак, може да се дијагностицира кај адолесценти и во одреден процент од возрасната популација, исто така, може да биде нарушување кај пациентите во текот на денот.

Општ опис

Меѓутоа, треба да се забележи дека иако енурезата се манифестира во големо мнозинство на случаи во текот на ноќта, ова не ја исклучува можноста за нејзино манифестирање надвор од сон, што, сепак, се случува понекогаш помалку. Оваа болест не е последица на една посебна причина, што, всушност, ја исклучува спецификацијата на единствената природа на нејзиното појавување.

Преваленцата на манифестации на ензуреза, како што е наведено во голем број различни извори, се јавува кај деца со фреквенција во опсег од 2,2-38%, што се определува во зависност од специфичната возраст на пациентите. Со оглед на фактот дека точни статистики во медицината на оваа тема се спроведени од релативно неодамна, прашањето за конкретни броеви може да се смета за малку контроверзно.

Постои уште една интересна карактеристика на оваа болест, која, особено, е во врска со тоа. Како што веќе бевме забележано, во најголем дел од случаите енјурезисот се манифестира кај деца (ние ќе живееме малку пониско за тоа како тоа се случува), а нејзиното појавување предизвикува развој на конфликтни ситуации врз оваа основа во семејството. На пример, во околу 61% од случаите, родителите сметаат дека мокрењето за кревет е многу сериозен проблем. Покрај тоа, една третина од семејствата од овој број се водени од апсолутно неприфатлива мерка во "влијанието" врз болеста во корист на нејзиното исклучување, казнувајќи го детето. Во меѓувреме, казната само го влошува текот на болеста, што ја доведува ситуацијата во еден маѓепсан круг, ако не ги направите соодветните прилагодувања во пристапот кон неа.

Посебен проблем на болеста, особено со овој пристап, е тоа што децата со ензурезис се најмногу подложни на подоцнежниот развој на оваа позадина на комплекси и психопатски нарушувања.

Во детството, енјурезијата се дијагностицира кај 12% од случаите кај момчињата, кај 7% кај девојчињата. 4.5% од децата остануваат со оваа патологија до школска возраст.

Енуреза кај деца: симптоми

Како што е јасно од дефиницијата предложена од нас за разгледување погоре, енурезата е нарушување во кое се јавува уринарна инконтиненција. Кај деца, во повеќето случаи ова се должи на недостатокот на способност да го совладаат вештините, што се должи на нивната млада возраст. Со енјурезис, мокрењето е несвесно и неволно, може да се манифестира и ноќе (почесто) и во текот на денот. Соодветно на тоа, манифестациските карактеристики ја одредуваат специфичната манифестација на болеста како варијанти на симптомот: дневна инконтиненција или инконтиненција на спиење.

Постои за оваа болест и одредена класификација, енурезата во согласност со неа може да биде примарна или секундарна.

Примарна еуререза е најчеста, се дијагностицира во случај кога детето уринира во креветот, кога веќе е сосема возрасен. Особено, таквата "зрелост" значи од 4-5 години, кога идеално контролната вештина од оваа возраст веќе треба да биде доволно совладана. Дијагнозата на ензурезата во оваа форма е утврдена ако пациентот нема невролошки, уролошки и други видови на абнормалности, против кои уринирањето (вклучувајќи ноќно мокрење) се смета за симптом на целокупната клиничка слика. Во некои случаи, дозволено е да се означи "зрелоста" во подоцнежен период (6-7 години).

Што се однесува до следната опција, а ова е секундарна енуреза, оваа дијагноза се прави врз основа на манифестацијата на инконтиненција во ситуација кога детето претходно успешно се справи со задачата за контролирање на задржувањето на урината. Во оваа варијанта, исто така се смета таква слика за текот на нарушувањето, во која се развива по околу 6 месеци од моментот на совладување на оваа вештина ("суви месеци").

Повторно, врз основа на преовладувачкиот период на манифестација на главниот симптом на еуреузата, се разликуваат горенаведените варијанти на тоа, односно дневна или дневна еуреуза. Во текот на денот, инконтиненцијата се забележува само во текот на денот, ноќе, односно, ноќе. Дозволена и мешана еуререза, во која детето не може да се справи со задржувањето на урината, ниту во рамките на денот, ниту во рамките на времето на ноќта.

Ние ги нагласуваме главните форми во кои ензурезата може да се манифестира кај деца:

 • едноставна форма на ензуреза;
 • невропатска форма;
 • невротична форма;
 • епилептична форма;
 • диспластична форма;
 • ендокринопатична форма на ензуреза.

Невротичната форма на ензуреза, ако причината која предизвикува ова нарушување се смета како основа, е нејзиниот развој во однос на позадината на претходната травматична ситуација на детето. Ова може да биде прва посета на градинка или училиште, посета на доктор, развод на родители и други промени во семејството, вклучувајќи го и раѓањето на второ дете.

Посебно треба да се забележи последната ситуација поврзана со раѓањето на второто (или следното) бебе во семејството. Често во таква ситуација, најстарото дете е "инфантилизирано" (состојбата на "детство", "неразвиеност" во однос на однесувањето), во однос на болеста што ја разгледуваме, ова се манифестира во губење на контролата на мокрењето. Основа за ова е свесна или несвесна форма на протест против недостатокот на внимание и љубов од страна на родителите (измислени или реални), кои, се чини, целосно се префрлаат на "новото" дете во семејството. Не е исклучено, се разбира, дека таква форма на ензуреза се развива како резултат на веќе разгледаните фактори (посета на доктор, детска градинка, училиште итн.).

Повторно, разводот, како и расправиите што произлегуваат помеѓу родителите во семејството, може да предизвикаат развој на сличен вид на ситуација. Се разбира, може да има цела палета на причини кои би можеле да предизвикаат развој на енуреза кај дете за време на пренесувањето на соодветната психотраума на една или друга скала. Во пракса, доста е тешко да се утврди јасна линија на поврзаност во врска со наводна психотраума и појава на енуреза кај дете. Во исто време, дијагнозата на невротичната форма на ноќна ензуреза не е можна со разгледување на такво веројатно потекло, но земајќи ја предвид клиничката слика. Со други зборови, споредбата на ситуацијата (конфликт во семејството, лоша проценка на училиште) е дозволена во рамките на испитувањето на еден ден со појава на енуреза и обратно, споредување на нормалната состојба (дома, во училиште) со "затишје" при инконтиненција.

Невропатската форма на ензуреза се развива против позадината на општата нервоза која е релевантна за детето. Таквата нервоза е конгенитална, неговата понатамошна формација се јавува со истовремени промени во врска со нервниот систем. Честите настинки, толерирани уште на рана возраст, исто така играат значајна улога тука. Нема психотраума што може да биде причина за ензуреза, и ако тие се присутни, не постои јасна корелација меѓу нив и симптомите на нарушувањето. Развојот на оваа форма на ензуреза е релевантен кога е поврзан со следниве фактори:

 • преносот на инфективни или соматски заболувања на детето (васкуларна болест, срце, респираторен систем итн.);
 • може да се разгледа одложувањето на психомоторниот развој поради резидуални органски форми на ЦНС нарушувања (особено, на пример, ситуацијата со задоцнување на физичкиот и психичкиот развој на детето во текот на првата година од неговиот живот поради траума на раѓање, негативна бременост и други фактори).

Неврозидна форма на ензуреза, исто така, може да биде дијагностицирана од соодветната клиника за пореметувања. Така, постои монотон проток, не постои директна зависност од сегашната психолошка состојба, додека зависноста од соматски нарушувања станува сосема очигледна. На пример, ако детето само што почнува да се разболува со обични АРВИ (или веќе страда од оваа болест, или пак има релативно неодамна тоа), тогаш ова е релевантно. Без оглед на надворешни услови (пролет / есен, присуство на греење во куќата, одредување на топлина, итн.), Манифестацијата на ензуреза е забележана речиси секоја вечер. И, напротив, во здрава состојба и во топли услови, ова нарушување не се манифестира. Слично на тоа, енреурезата што произлегува од астенија (невропсихична слабост во однос на позадината на општата преоптовареност во комбинација со замор, нарушувања на спиењето и други придружни симптоми) се јавуваат кај детето за време на испитите во училиште.

Треба да се забележи дека многу почесто, а не само во рамките на разгледувањето на неврозисни форми, едноставната форма на ензуреза се дијагностицира кај деца. Оваа форма, во својата суштина, делува како последица на одложувањето на созревањето на механизмот за спиење кај децата или како кршење на овој механизам. Оваа форма на enuresis може да се дефинира како конгенитална, примарна или едноставна форма на нарушување, која во која било од овие опции не ја менува својата суштина. Едноставна форма на ензуреза се карактеризира со фактот дека се чини релативно ретко, но, сепак, редовно. Мокрење наводно, може да се случи околу 2-5 пати неделно. Во основа, тие се појавуваат во текот на првата половина на ноќта (фазата на длабок сон). Треба да се забележи дека самиот сон кај децата станува доста длабоко (што се утврдува во чести случаи во докторската канцеларија), станува тешко да се разбудат, дури и наутро. Често причината за оваа форма на нарушување е наследен фактор. Менталното искуство на позадината на ова нарушување, по правило, детето не се јавува.

Оргаропатичното enureis, како следна форма на нарушување во нашето разгледување, се состои во присуството на јасно следената врска со значајни форми на промени во функциите на бубрезите. На ова може да му претходат преносот на претходно воспалителни болести (на пример, циститис), присуство на дефекти на уринарниот систем во една или друга форма, како и состојби кои се развиваат во позадина на одложување на долгорочната катетеризација, уролошката хирургија итн. Од друга страна, оваа форма може да биде применливи под различен тип на нарушувања поврзани со мокрење отколку под самиот енуреза. Овој тип на нарушување може исто така да се дефинира како диспластична ензуреза . Релевантните симптоми во овој случај се манифестираат при инконтиненција за време на дневниот сон, како и при инконтиненција на измет (кој се дефинира како енкопиза).

Следната форма е ендокринопатична енуреза . Оваа форма на нарушување се карактеризира со несакано ноќно мокрење во комбинација со истовремени ендокринопатични нарушувања (што всушност одговара на дефиницијата на оваа форма), наспроти позадината на нарушувањето на хормоналната регулација својствена на телото: дијабетес, треска, дебелина итн.

И, конечно, епилептична форма на ензуреза . Таа, како што сугерира името, се развива против позадината на епилепсијата што е релевантна за детето. Карактеристиките на инконтиненција се во сличност на неговата манифестација со "експлозијата" во која се ослободува урината. Ова е придружено со вегетативни нарушувања, задржување на дишењето и карактеристични екстремитети на екстремитетите.

Општо земено, и врз основа на наведените карактеристики на секоја од облиците на заболувањето за кое станува збор, можно е, според тоа, да се утврдат причините за енурезата кај децата

 • бавноста на процесот на созревање на нервниот систем (и соодветната болест);
 • органски патологии (болести) на бубрезите, мочниот меур, уретрата;
 • наследност (утврдена со присуство на слично нарушување во наредниот род);
 • психолошка траума (сметана како главна причина за енуреза кај децата);
 • протокот на урина во вагината (што, соодветно, е важно за девојчињата, оваа опција е поправилна да не се зема како ензуреза, туку како прекршување на мокрењето).

Како да се одреди енурезата кај детето?

Особено, кога го разгледувам ова прашање, би сакал да го дополнам тоа со додавање на соседна ситуација во која детето не е болно, но едноставно не научил да ја одржи урината.

Самиот по себе, развојот на вештини поврзани со уринирање, е доста тежок, бидејќи мора да се координира работата на голем број системи во телото на детето. Така, мочниот меур ќе треба да ја стекне вештината за одржување на поголем волумен на урина сама по себе, истовремено учејќи ја способноста да ја држи кога ќе се појави потреба.

Природно, мозокот, исто така, ќе биде вклучен во овие процеси, особено треба да научи да ги идентификува оние сигнали кои укажуваат на пополнување на мочниот меур, да ја одредат опцијата за изразување на барање во врска со последователното испуштање на детето во тоалетот, а исто така помагаат да се забави празнењето на мочниот меур во тие услови за што е непожелно. Врз основа на овие точки, читателот може да разбере дека мокрењето е директно поврзано со нервниот систем и одреден степен на нејзината зрелост, а особено. Нервниот систем постепено созрева, бидејќи детето и неговото тело растат.

Треба да се забележи дека мочниот меур, како и оние делови од мозокот кои се директно одговорни за неговата работа, се целосно формирани само кога детето достигнува четиригодишна возраст. Со оглед на тоа, неопходно е да се размисли за ензурезата како болест не порано отколку на оваа возраст кога итността на неволно мокрење во рамките на дневната или ноќната.

Следниве карактеристики на мочниот меур укажуваат на следниве две карактеристики:

 • детето произволно може да ја задржи урината, а исто така може да "страда" во одреден временски период;
 • детето е способно да ги препознае барањата што укажуваат на потреба за мокрење и може да го пријават својот изглед на родителите, во пресрет на потребата за оваа акција; повторно, тој е способен за сузбивање на мокрењето во услови што ја исклучуваат можноста за мокрење или во услови во кои таа е непожелна.

Енуреза кај возрасни: симптоми

Енурезис, како што читателот веќе можеше да го разбере од разгледувањето на оваа болест кај децата, се карактеризира со фактот дека пациентите ја губат способноста за одржување на урината. Енурезис може да се развие во било која возраст, иако, како што е исто така забележано, тоа почесто се дијагностицира кај деца, а лицата со подолга возраст се помалку подложни на тоа.

Кога размислуваме за случај со детски тек на болеста, не се осврнавме на карактеристиките на мочниот меур и неговата работа, па затоа ќе почнеме да го разгледуваме нарушувањето од овој момент.

Урината, кога се излачува од бубрезите, е насочена кон мочниот меур преку уретерите. Капацитетот на мочниот меур на возрасен е околу 1-1,5 литри (оваа бројка може да биде поголема). Самиот мочен меур има појава на шуплив орган во облик на торба. Ѕидовите на мочниот меур имаат доволен степен на мускулна еластичност, поради што се прилично лесно да се истегнуваат. Со оглед на оваа карактеристика на тоа, со постепена акумулација на урина, притисокот во него практично не се менува.

Преклопувањето на излезот од мочниот меур до уретрата се врши од страна на прстенести мускули - тоа се внатрешните и надворешните сфинктери на мочниот меур. Кога е полна со урина, мускулите се намалуваат, поради што го блокираат излезот од мочниот меур, односно работата на овие мускули може да се спореди со вентили, поради што цевката е блокирана. Локацијата на еден од овие сфинктери, имено надворешниот сфинктер, е концентрирана на ниво на карлицата, мускулите на овој сфинктер се формираат од неколку мускулни слоеви, кои ја формираат препоните. Инконтиненцијата на урината се базира на нарушување во функционирањето на сфинктерите или болести кои влијаат на мочниот меур и уретрата.

Една од најчестите причини за енуреза кај жените е релаксација на мускулите на дното на карлицата. Тоа предизвикува истегнување / релаксација на овие мускули главно во тежок и долг тек на трудот.

Враќајќи се на enuresis кај деца, треба да се забележи дека кај нив текот на оваа болест се разликува од својот тек кај возрасните, па во секој случај нема смисла да се изедначат спецификите на клиничката слика во двата случаи.

Енурезис кај мажи и ензуреза кај жени може да се манифестира на неколку начини, да биде стресен, итен или мешан (комбиниран енјурезис).

Стрессовый энурез (стрессовое недержание мочи) актуален в рассмотрении таких ситуаций, при которых мочеиспускание происходит в результате физического воздействия, оказываемого на область брюшины, на фоне которого, в свою очередь, мочевой пузырь претерпевает определенную степень давления. К таким ситуациям можно отнести поднятие тяжестей, бег и другие нагрузки, более того, даже смех и кашель рассматриваются в качестве способствующих такому воздействию факторов.

Ургентный энурез (ургентное недержание мочи) определяет расстройство такой форме, при которой возникает крайне выраженный позыв к мочеиспусканию. Такой позыв может быть внезапным и крайне сильным, в результате чего не всегда больные успевают вовремя добежать в туалет. Такого типа недержание мочи в частых случаях сопровождается возникновением частых ночных пробуждений, которые также возникают по причине необходимости опорожнения мочевого пузыря. Помимо этого, часты такие позывы и в дневное время.

Также может проявляться и смешанный энурез (смешанная форма недержания), при котором сочетаются симптомы энуреза обеих перечисленных форм. Аналогично проявлению энуреза у детей, энурез у взрослых также может проявляться днем или ночью.

Не лишним будет рассмотреть и причины энуреза у мужчин и женщин, однако перед этим отметим, что заболевание в обоих случаях может проявляться во временной форме (временный или преходящий энурез) и, соответственно, в постоянной форме (постоянный энурез), на основании чего и будут ниже нами рассмотрены причины этого заболевания.

 • Временный энурез
  • Хронические запоры . Проявление энуреза на этой почве объясняется тем, что при скоплении каловых масс в прямой кишке из-за их плотности приводит к давлению на мочевой пузырь, это, в свою очередь, становится причиной нарушения его мышц, обеспечивающих выход из мочевого пузыря.
  • Воспалительные процессы в мочеиспускательном канале или в мочевом пузыре (уретрит или цистит соответственно) . Воспалительный процесс провоцирует повышение раздражительности мышц в основе мочевого пузыря, а также становится причиной слабости мышц, за счет которых обеспечивается закрытие выхода из него. Энурез при уретрите или при цистите, помимо этого, сопровождается также повышенной температурой и болезненностью мочеиспускания, что, как можно понять, определяет дополнительную симптоматику к общей картине его течения.
  • Камни в мочевом пузыре . За счет этого фактора энурез развивается из-за сопутствующего раздражения, актуального для мышечных стенок пузыря.
  • Заболевания дыхательной системы, проявляющиеся в сочетании с выраженным кашлем . При кашле давление в области мочевого пузыря возрастает в несколько раз, за счет чего, в свою очередь, развивается стрессовая форма энуреза.
  • Эндокринные заболевания (диабет, сахарный или несахарный) . Протекают такие заболевания при интенсивном выделении больших объемов жидкости. Сахарный диабет, например, провоцирует нарушение функций нервов, за счет которых обеспечивается координация тех мышц, они же задействованы в работе мочевого пузыря.
  • Кофе, алкоголь . За счет воздействия таких факторов, как нетрудно догадаться, увеличению подлежит выработка и, соответственно, выделение мочи.
  • Определенного типа медпрепараты (антигистамины, антидепрессанты, оральные контрацептивы, мочегонные препараты и пр.). Объемы выделяемой мочи за их счет увеличиваются, что сказывается и на общей работе мышц в основе мочевого пузыря.
 • Постоянный энурез.
  • Образование фистул, за счет которых у женщин соединяется мочеиспускательный канал или мочевой пузырь с влагалищем. Такого типа фистулы становятся причиной абсолютной утраты способности удержания мочи. В качестве фактора, сопутствующего их появлению, рассматривается тяжелое течение родовой деятельности.
  • Расслабление мышц тазового дна. Эта причина является наиболее распространенным вариантом, обуславливающим энурез у женщин. В числе основных причин, опять же, здесь выступают роды, а также наступление менопаузы и предшествующие расстройству гинекологические манипуляции (оперативное вмешательство). Не исключается актуальность этой причины и для мужчин, ее природа здесь несколько иная – присутс вует непосредственная связь с оперативным вмешательством, производимым при аденоме простаты.
  • Заболевания спинного и головного мозга. Сюда относятся самые различные патологии, начиная от инсульта и рассеянного склероза и заканчивая опухолевыми образованиями, болезнью Альцгеймера и иного типа неврологическими расстройствами.
  • Заболевания половых органов и собственно мочевого пузыря. Сюда относится рак простаты или аденома простаты у мужчин , хроническая форма течения цистита, миома матки, рак матки, травмирование различной степени (область таза и половых органов).

Дијагностицирање

Диагностика энуреза основывается на учете эпизодов этого заболевания, проявляющихся у детей после 4 лет, длительностью не менее трех месяцев. Что касается диагностики этого заболевания у взрослых, то здесь в качестве подтверждения факта его наличия рассматривается любое проявление недержания, возникающее в рамках дневного или ночного времени. Чтобы уточнить диагноз, врач осуществляет прощупывание живота пациента, опрашивает его, производит осмотр области половых органов для выявления возможных дефектов (врожденная или приобретенная их форма). Также делается УЗИ – изучается брюшная полость, а также область малого таза до и после опорожнения.

В дальнейшем пациенту показаны следующие методы исследования: исследование ритма и объемов мочеиспускания в дневное и ночное время; цистография; цистоскопија; внутривенная урография; uroflowmetry; дополнительная консультация у других специалистов.

Третман

Лечение энуреза определяет некоторую проблематичность этого процесса, потому подход к нему должен быть комплексным, ориентированным на выработку и последующее восстановление адекватного утраченного рефлекса, который заключается в пробуждении у больных позыва к мочеиспусканию. Также ориентир в этом вопросе берется на стимуляцию в нервной ткани обменных процессов при одновременном ускорении регулятивных процессов, связанных с мочеиспусканием.

Особое внимание уделяется и методам коррекции в адрес актуальных невротических расстройств, сопутствующих заболеванию. Применяться могут различного типа методы, в том числе и методы физического воздействия на соответствующую область. В некоторых случаях рекомендовано выполнение определенных техник. Так, это может быть выработка привычки мочиться в определенное установленное время (к примеру, через каждых два часа). Определенные корректировки могут коснуться продуктов питания и напитков (разрабатывается диета с исключением соответствующего типа продуктов питания, за счет которых обеспечивается мочегонный эффект, в этом случае лишний, а также кофеина и напитков с аналогичным эффектом). Важным моментом становится обучение расслаблению мышц и терпению, касающемуся мочеиспускания.

Что касается детского энуреза, то к концу 2000 года и вовсе были выдвинуты факты, на основании которых лечение этого расстройства у детей является не обязательным. В качестве альтернативы предлагается метод «парадоксальной интенции», в рамках которого энурез не порицается родителями, а наоборот, поощряется. Отношение родителей в этом вопросе, кстати, в подавляющем большинстве случаев играет решающую роль. Недопустимым является юмор в отношении такой проблемы над ребенком, прямое или косвенное высмеивание, давление и прочие негативные способы воздействия – все это, как уже было нами отмечено, способствует лишь усугублению ситуации. Методы лечения недержания (энуреза) у детей (как, впрочем, и у взрослых), в каждом конкретном случае следует определять в рамках соответствующей консультации у специалиста.

При возникновении проблемы недержания (энуреза) необходимо посетить уролога, дополнительно может понадобиться консультация невролога, лечащего педиатра/терапевта, эндокринолога и психолога.

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Энурез и характерные для этого заболевания симптомы, то вам могут помочь врачи: уролог , невролог , педиатр .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Энурез у детей (совпадающих симптомов: 3 из 5)

Енуреза кај децата е патолошки процес кој е предизвикан од принудно мокрење, главно за време на спиењето. Таквите протекување може да се случи еднаш или неколку пати во текот на ноќта. Треба да се напомене дека во етиологијата на дневна или ноќна ензуреза кај децата не се само патолошки процеси, туку и психосоматски фактор, бидејќи во некои случаи причината за неконтролирана екскреција на урина во текот на ноќта или во текот на денот е сериозен стрес, тешка психолошка состојба во семејството или постојана нервоза тензија.

...
Несахарный диабет (совпадающих симптомов: 2 из 5)

Дијабетес инсипидус е синдром предизвикан од недостаток на вазопресин во телото, кој исто така е дефиниран како антидиуретичен хормон. Дијабетес мелитус дијабетес, чии симптоми се оштетен метаболизам на водата и се манифестира како постојана жед со истовремена полиурија (зголемена форма на урина), сепак, е прилично ретка болест.

...
Аутизм (совпадающих симптомов: 2 из 5)

Аутизмот е конгенитална болест од овој тип, чии главни манифестации се сведуваат на тешкотиите на детето во обидот да комуницираат со луѓето околу него. Аутизмот, чиишто симптоми лежат и во неможноста да се изразат сопствените емоции и неспособноста да се разберат во однос на другите луѓе, е придружено со тешкотии во зборувањето, а во некои случаи и со намалување на интелектуалните способности.

...
Болезнь Паркинсона (совпадающих симптомов: 2 из 5)

Паркинсоновата болест, која исто така е дефинирана како треперење парализа, е долгорочна прогресивна состојба, придружена со оштетена моторна функција и бројни нарушувања. Паркинсонова болест, симптоми кои постепено се влошуваат со текот на времето, се развива поради смртта на соодветните нервни клетки во мозокот одговорни за контрола на извршените движења. Оваа болест е предмет на одредени корекции на симптомите, може да трае многу години и е неизлечива.

...
Краниостеноз (совпадающих симптомов: 2 из 5)

Краниостенозата е патологија која се карактеризира со предвремено затнување на неколку конци на черепот. Кодот за меѓународна класификација на болести ICD-10: Q75.1. Ако кранијалните зглобови се прераснат кај дете на рана возраст, ова ќе предизвика оштетување на растот на кранијалните коски, како и деформација на структурата на лицето на коските, особено на приклучоците.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

уролог зема
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Gamalei, 18
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Новомарински, 32
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Селиверстов, ул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Polyarnaya 32
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Гарибалди 36
Телефон : +7 (499) 519-32-81
невролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Трехгорный Вал, 12, бул
Телефон : +7 (499) 116-82-19
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .