Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Хепатобластом: Симптоми и третман

Хепатобластом - главни симптоми:

 • Слабост
 • Треска
 • Плаче
 • Избришани Cal
 • Бледило на кожата
 • Синдром на болка
 • Зголемен абдомен
 • Губење на тежината
 • Темна урина
 • Пожолтување на кожата
 • Жолта слузница
 • Пожолтување на очните школка
 • Чувство на гадење од јадење
 • Знаци на набивање за време на палпација
 • Чувство на слабост
 • Рана пубертет

Хепатобластомот се смета за прилично ретка болест која се карактеризира со формирање на малигниот, слабо диференциран тумор во црниот дроб. Вреди да се одбележи дека болеста се јавува само кај деца на возраст под 5 години и често се открива во првата година од животот.

Вродени метаболички проблеми, напади на гелмитски или паразитски, цироза, вирусно оштетување на црниот дроб или други дефекти на органите можат да дејствуваат како провокатори.

Клиниката не е специфична - зголемување на големината на предниот абдоминален ѕид, појава на добро палпабилна формација во областа под десната ребра, болка , гадење и аверзија кон храната.

Таквата патологија на црниот дроб кај децата се дијагностицира со помош на инструментални испитувања. Дијагностичкиот процес вклучува лабораториски тестови и манипулации кои ги изведува педијатриски гастроентеролог.

Третманот се состои само од хируршка ексцизија. Доколку е потребно, се сврти кон хемотерапија. Трансплантацијата на црниот дроб на донорите е исклучително ретка.

Според меѓународната класификација на болестите од десеттата ревизија, болеста има посебно значење. Хепатобластомот според ICD-10 го има шифрата C22.2.

Етиологија

Точните причини за процесот, кога е формиран хепатобластом кај децата, остануваат необјаснети. Сепак, лекарите веруваат дека најверојатните негативни фактори вклучуваат:

 • оптоварена наследност;
 • цироза на црниот дроб ;
 • текот на хепатит Б кај новороденчето;
 • гелмитски или паразитски инвазии;
 • колонична фамилијарна полипоза ;
 • конгенитални аномалии;
 • метаболитички болести;
 • наследна форма на тирозинемија;
 • алкохолен синдром кај дете;
 • тип 1 гликогенска болест;
 • присуството во исхраната на детето и мајката што дојат како супстанции како нитрозамини и афлатоксини;
 • присуство на малигни неоплазми во бубрезите;
 • порфирија ;
 • железен метаболизам;
 • Вилсон-Коновалов болест ;
 • употреба од идната мајка на комбинирани орални контрацептиви;
 • Beckwith-Wiedemann синдром;
 • хемихипертрофија.

Се случува детскиот хепатобластом да се комбинира со нефробластоми (бубрезите се засегнати).

Класификација

Специјалистите од областа на гастроентерологијата прават разлика помеѓу неколку видови на тумори, кои се разликуваат во нивното морфолошко значење:

 • епителијални тумори - се карактеризира со присуство на ембрионални, мали клетки и фетални недиференцирани структури;
 • мешани формации - може истовремено да содржат неколку видови на хепатоцити, компоненти на мезенхимот, островчиња од вроден или повеќеслоен епител, честички на мускулно ткиво со чешање и клетки кои содржат меланин.

Постои раздвојување во зависност од фазата на болеста:

 • Степен 1 ​​- неоплазма не е откриена дури и со помош на инструментални процедури, и нема метастази;
 • Степен 2 - хепатобластома има мали количини (не повеќе од 5 сантиметри), но нема знаци на метастази;
 • Степен 3 - продолжува на неколку начини: 3А - формацијата не ја надминува големината од 5 сантиметри и не метастазира, 3Б - обемот не се разликува, но се забележува развој на регионални метастази;
 • 4-ти степен - има неколку форми: 4A - дијаметарот на туморот надминува 5 сантиметри, тој се 'лува во блиските структури (панкреас, стомак, перитонеум и плевра), регионални центри на метастази се достапни, 4B е која било туморска големина, оддалечени метастази се забележуваат со можно отсуство регионално.

Во зависност од фазата на патологија во времето на дијагнозата и почетокот на третманот, прогнозата за опстанок ќе зависи.

Симптоматологија

Ракот нема специфични и изразени клинички манифестации. Тешкотијата за дијагностицирање лежи во фактот дека патологијата ги зафаќа младите деца, кои не можат да опишат со зборови што ги загрижува.

Родителите треба да обрнат внимание на следните надворешни знаци кои покажуваат хепатобластома:

 • зголемување на обемот на перитонеумот е симптом на "глава на медуза";
 • појава на набивање на различни томови со локализација во проекцијата на заболениот орган - во областа под десната ребра;
 • бледило или жолтило на кожата;
 • зголемување на телесната температура до 39 степени;
 • општа слабост и слабост;
 • аверзија кон храната;
 • остра губење на тежината;
 • стекнување на мукозни мембрани и склера на очите на жолта сенка;
 • синдром на болка со различна тежина;
 • речиси постојана солзи кај доенчињата;
 • раниот пубертет кај децата: патолошките ткива лачат одредена хормонална супстанца - човечки хорионски гонадотропин, кој се смета за хормон на бременоста;
 • затемнување на урината и осветлување на фекалните маси.

Ова е брзорастечки тумор со голема веројатност за метастази. Таквиот процес се јавува со хематоген и често влијае на следниве органи:

 • мозок;
 • белите дробови;
 • коскениот систем;
 • перитонеум.

Во зависност од вклучувањето на одреден орган во патологијата на детето, ќе бидат изразени дополнителни симптоми.

Дијагностика

За да се дијагностицира болеста, потребен е широк спектар на инструментални испитувања. Првиот чекор на дијагноза нужно мора да вклучува манипулации кои се извршуваат лично од педијатриски гастроентеролог:

 • студија за семејната историја;
 • запознавање со медицинската историја на детето;
 • собирање и анализа на животната историја;
 • мерење на температурата;
 • длабока палпација и перкусија на предниот ѕид на абдоминалната празнина - клиничарот посветува посебно внимание на областа на десниот хипохондриум;
 • Детален преглед на родителите - за да се утврди првиот пат на појава и сериозност на клиничките манифестации, што ќе укаже на тежината на болеста.

Меѓу лабораториските студии вреди да се потенцира само такво:

 • општ клинички тест за крв;
 • крвна биохемија;
 • хепатални тестови;
 • крвен тест за маркери за рак;
 • микроскопско испитување на биопсијата.

Следните инструментални процедури ќе помогнат за прецизно дијагностицирање на "хепатобластомот":

 • радиографија на градната коска;
 • ултрасонографија на заболениот орган и абдомен;
 • КТ и МРИ;
 • ангиографија;
 • радиоизотопско скенирање на црниот дроб - главниот начин да се утврди кој третман ќе биде најефективен во одреден случај;
 • биопсија.
Биопсија на црниот дроб

Потребна е диференцијација на таквата неоплазма од следниве проблеми:

 • Вилмс тумор ;
 • адренална невробластома ;
 • метастази на рак со различна локализација на црниот дроб;
 • дистација на жолчниот канал слична на цисти;
 • панкреатичен псевдоцист.

Третман

Во терапијата учествуваат следниве специјалисти:

 • онколог;
 • хирург;
 • гастроентеролог;
 • хепатолог.

Третманот се изведува само хируршки - операцијата може да се изврши на неколку начини:

 • делумна хепатектомија - треба да се отстрани еден или повеќе лобуси на оштетениот орган;
 • лобектомија;
 • хемихепатектомија.

Црниот дроб има висок регенеративен потенцијал - по делумна ресекција може целосно да се отстрани.

Во тешки случаи, е индицирана предоперативна и постоперативна хемотерапија.

Многу е ретко за лекарите целосно да го отстранат црниот дроб - пациенти се пропишани хемодијализа се додека не се најде соодветен донор за многу параметри за трансплантација.

Како палијативна терапевтска техника која има за цел подобрување на состојбата на мал пациент, се користи зрачна терапија, која во некои случаи е потребна за време на постоперативното закрепнување.

По терапијата, детето треба да биде под надзор на гастроентеролог, хепатолог и онколог, редовно да се подложува на лабораториски и инструментален преглед.

Превенција и прогноза

Не е можно целосно да се спречи формирањето на неоплазма, но можно е да се намали веројатноста за појава на рак, следејќи неколку едноставни правила.

Превентивни превентивни мерки:

 • соодветно управување со бременоста;
 • здрава и избалансирана исхрана;
 • советување на двојка која одлучи да има бебе со генетичар кој може да ја пресмета веројатноста за бебе родено со слична дијагноза;
 • рано откривање и целосна елиминација на сите патолошки етиолошки фактори кои можат да доведат до развој на хепатобластом;
 • редовни посети на педијатарот и полагање на целосен преглед во здравствена установа.

Хепатобластомот има двосмислена прогноза која целосно зависи од фазата на болеста во времето на дијагнозата. Исходот е исто така предизвикан од такви фактори:

 • наследност;
 • возрасна категорија;
 • радикализам на медицинска интервенција;
 • степенот на подложност на организмот на терапија.

Само раната дијагноза ги зголемува шансите за целосно лекување.

Во однос на опстанокот 2,5 години по операцијата, со тумор од 1 степен, оваа бројка достигнува 90%, а на 4 степени - помалку од 30%.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Хепатобластома и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите можат да ви помогнат: гастроентеролог , педијатар , онколог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Жолтица (појавување симптоми: 7 од 16)

Жолтицата е патолошки процес, чие формирање е под влијание на високата концентрација на билирубин во крвта. Да се ​​дијагностицира болеста може и возрасни и деца. Секоја болест може да предизвика таква патолошка состојба, и сите тие се сосема различни.

...
Механичка жолтица (појавување симптоми: 7 од 16)

Механичка жолтица се развива кога се нарушува процесот на одлив на жолчката по должината на жолчните канали. Ова се случува поради механичка компресија на каналите од тумор, циста, камен или други формации. Претежно жените страдаат од болеста, а на млада возраст, опструктивна жолтица се јавува како резултат на холелитијаза, а кај средовечни и постари жени, патологијата е последица на туморски процеси во органот. Оваа болест може да има и други имиња - опструктивна жолтица, екстрахепатична холестаза и други, но суштината на овие патологии е една и тоа е во кршење на протокот на жолчката, што доведува до појава на специфични симптоми и повреда на човечката состојба.

...
Алкохолен хепатитис (појавување симптоми: 7 од 16)

Алкохолниот хепатитис е воспалителна болест на црниот дроб, која се развива како резултат на продолжена употреба на пијалоци што содржат алкохол. Оваа состојба е претходник на развојот на цироза на црниот дроб. Врз основа на името на болеста, станува јасно дека главната причина за појавата е употребата на алкохол. Покрај тоа, гастроентеролозите идентификуваат неколку фактори на ризик.

...
Реактивен хепатитис (појавување симптоми: 7 од 16)

Реактивниот хепатитис е патолошки процес кој води до дистрофично-воспалителни процеси во црниот дроб. Најчесто оваа болест се развива во позадина на хронични гастроентеролошки заболувања, системски и други болести. Треба да се забележи дека неспецифичниот реактивен хепатитис, за разлика од вирусни, токсични и други форми на оваа болест, добро реагира на третманот.

...
Бубрежен апсцес (појавување симптоми: 7 од 16)

Бубрежниот апсцес е ретка болест која се карактеризира со формирање на ограничена област на воспаление исполнето со гноен инфилтрат. Патолошкиот фокус е одделен од здравите ткива на овој орган со гранулациона осовина. Болеста се однесува на бројот на заболувања кои бараат итна операција.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

гастроентеролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
педијатар зема
Адреса : Москва, ул. Училиште, 11/3
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .