Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Ректална пукнатина: симптоми и третман

Ректална пукнатина - главните симптоми:

Фрактурата на ректумот, исто така, одговара на дефинициите за патолошкиот процес релевантен за него, како што се аналната пукнатина или аналната пукнатина. Фрактура на ректумот, чии симптоми се манифестираат како резултат на прекин на ректалната слузница (во поголема или помала мера), се дијагностицира во повеќето случаи кај оние пациенти за кои е важно проблемот со хроничен констипација или дијареа, претпочитање за анален секс на традиционалниот, како и неактивен начин на живот.

Општ опис

Аналната пукнатина делува како линеарен дефект формиран на мукозната мембрана на аналниот канал. Како по правило, одредена област на нејзината локација во анусот паѓа на задна линија или предната средна линија (во вториот случај, овој дефект најчесто се забележува кај жените). Овие варијанти на лезијата се поврзани со изложување на чувствителни нервни завршетоци, поради што на сфинктерот на анусот се подложува остри грчеви, а тоа, пак, води кон појава на болка за време на дефекацијата. Сето ова, пред сè, е поврзано со проблемот на густа столица или запек, што е итна за пациентот, и ако не се отстрани таков проблем, повредата на мукозната мембрана станува трајна. Наспроти ова, синдромот на упорни болки се појавува во комбинација со спазам на сфинктерот. Како резултат на тоа, исклучувањето на можноста за заздравување на пукнатината на овој начин е исклучено, заради присуството на патогена микрофлора во ректумот, формираната рана е постојано инфицирана.

Овие карактеристики на процесот, релевантни за формирање на анален пукнатина, водат кон фактот дека активната форма на воспалителниот процес во погодената област постојано се одржува. Со текот на времето, и, соодветно, со прогресијата на процесот, рабовите на пукнатината згуснат, во длабочина се зголемува во големина. Нервните завршетоци на позадината на овие процеси стануваат уште помалку заштитени во однос на таквите ефекти, како резултат на што болеста се пренесува на хроничната форма на курсот.

Ако аналната пукнатина во нејзиниот изглед е комбинирана со хроничната форма на протокот на хемороиди, тогаш во овој случај неговата локација може да падне во регионот на страничните ѕидови на аналниот канал. Во принцип, со оваа варијанта на текот на болеста, неговата слика, како што може да се разбере, е уште покомплицирана во карактеристиките на актуелните процеси. Хемороидите предизвикуваат влошување на мукозната мембрана на аналниот канал на циркулацијата на крвта, што, пак, предизвикува намалување на неговата способност за регенерација, односно заздравување и обновување.

Како што може да се претпостави од описите на процесите што се откриени погоре, во зависност од карактеристиките на манифестацијата, аналната пукнатина може да биде акутна (во овој случај, времетраењето на болеста не е подолго од 4 недели), а исто така и хронично (во овој случај, подолго ).

Нормализацијата на столицата и употребата на соодветна анестетичка терапија ја одредуваат за пациентите можноста за ремисија на болеста, која трае со месеци, а во некои случаи и со години. Сепак, почетокот на првата дијареја или запек за време на "затишје" може да предизвика повторување на аналната пукнатина.

Линеарна руптура (во некои случаи, патем, може да има триаголна или овална форма), релевантна за оваа патологија, во спротивно може да се дефинира како пукање на ректалната мукоза. Што се однесува до големината на овој јаз, може да биде долг до 2 сантиметри. Треба да се забележи дека ректалната пукнатина е една од најчестите заболувања дијагностицирани во областа на проктологијата, неговата фреквенција се определува во просек од 10-20% од бројот на постоечки болести кои се релевантни за погодената област (т.е. ректумот). Во однос на подложност на појава на ректална пукнатина, може да се забележи дека се јавува кај деца, кај мажи и кај жени. Факторот на подложност на појавата на аналната пукнатина се зема во предвид заедно со причините кои го предизвикуваат неговото формирање.

Карактеристики на локацијата на ректална пукнатина

Причини за ректална пукнатина

Појавата на акутна анална пукнатина може да биде придружена со следните причини:

 • Повреда на снабдувањето со крв во аналниот дел. Во овој случај, се разгледуваат опции во кои се јавува стаза во крвта во ректалната област во однос на позадината на седентарен начин на живот на пациентите, карактеристики на професионална активност (седечка положба) итн.
 • Механичка повреда на анусот. Во овој случај, ние зборуваме за поразот на ректалната област во однос на позадината на честиот запек или, обратно, дијареа. Одделно, компликации на позадината на породувањето кај жените, предизвикувајќи таква повреда, како и претпочитање за нетрадиционални облици на сексуален однос (анален секс).
 • Хемороиди. Веќе забележано од нас погоре, оваа болест се карактеризира со фактот што хемороидите доведуваат до слабеење на ѕидовите на анусот, лесно се повредуваат за време на дефекацијата. Аналните пукнатини во хемороидите се предизвикани од повреда во анусниот регион на циркулацијата на крвта (во форма на тромбоза, стаза на крв).
 • Прекршувања поврзани со иннервацијата на ректалната област. Во овој случај, повредата се смета во форма на долг спазам на сфинктерот, што произлегува од патологијата на централниот нервен систем што е релевантна за пациентот.
 • Анатомски карактеристики. Структурата на ректумот, исто така, ја одредува можната подложност на појавата на пукнатини во неа. Фрактура на ректумот кај жените поради овие карактеристики кои се релевантни воопшто во структурата на женските генитални органи, се јавува од предниот дел на анусот. Со оглед на тоа, соодветно, ректалната пукнатина на предниот дел на анусот е форма на болеста во која, поради анатомските карактеристики, предиспозицијата кон нејзиното појавување е одредена од соодветниот пол на пациентите.

Одделно треба да се забележи дека претежно аналната пукнатина е предизвикана од комбинација на истовремени ефекти од неколку причини или фактори.

Ректална пукнатина: карактеристики на акутни и хронични форми

Како што веќе видовме, аналните пукнатини, како и многу други болести, можат да се манифестираат во акутните и хроничните облици на сопствениот тек, можеме да ја одредиме специфичната форма врз основа на времетраењето на манифестации поврзани со болеста, исто така забележавме временски интервали погоре. Акутната форма на протокот се карактеризира со спонтаност на ректалната мукоза што произлегува како резултат на прекин, што може да биде придружено со процес на премин во случај на запек на фецесот со висок степен на густина. Заздравувањето на акутните анални пукнатини често се јавува во период од 1-2 дена, без потреба од било каков третман.

Посериозна варијанта на ректална пукнатина е хроничната форма на болеста. Таквите пукнатини делуваат како варијанта на продолжување на акутната форма, против која, всушност, тие се развиваат, поточно, наспроти позадината на пукнатините кои не се целосно затворени и повторно се повредени од еден или друг фактор на влијанието. Конверзијата во хронична форма продолжува со уште поголемо проширување и инфекција со микроби, кои изобилно се наоѓаат на ѕидовите на ректумот. Ѕидовите на хроничните пукнатини имаат висока густина, процесот на затворање (лекување) е долг и комплициран поради постојаното влијание врз погодената област.

Ректална пукнатина: симптоми

Клиниката за анален пукнатина има многу карактеристични манифестации. Главните симптоми на оваа болест вклучуваат тријада на симптоми, особено болка во анусот, изречен спазам на аналниот сфинктер, како и крварење кое се јавува директно од анусот. Доколку се разгледува текот на болеста во комбинација со хемороиди, тогаш симптомот како што е губењето на хемороидите во комбинација со масивно крварење од анусот се спојува со наведените симптоми.

Симптоми на акутна анална пукнатина

Болката во анусот е водечки симптом на опциите наведени во општ опис. Во рамките на оваа форма на манифестација на болеста, болката е доста силна, но кратка. Појавата на болка се забележува само во процесот на дефекација (движења на цревата, столче), а исто така приближно во рок од 15 минути по неговото завршување. Во суштина, откривањето на местото на болка се јавува во акутна анален пукнатина во задниот ѕид на ректумот.

Спазам на анусот (сфинктерот) е сличен на болката во оваа форма на болеста има прилично интензивна манифестација. Постои спазам во форма на болка, комбинирано со чувство на тешкотии, кое го придружува процесот на дефекацијата.

Крварењето од анусот има мала природа на сериозноста. Таквото крварење се јавува за време на дефекацијата, што се објаснува со текот на фекалните маси со висока густина.

Во прилог на горенаведените симптоми, тешкотијата на дефекацискиот акт е истакната како додаток .

Симптоми на хронична ректална пукнатина

Во оваа форма, симптомите се слични на акутната форма, сепак, постојат некои разлики, сепак. Значи, болката во анусот во овој случај е различна од случајот на акутен тек на болеста. Времетраењето на болката овде се зголемува, тие се зголемуваат со присилната потреба да заземат седечка положба во долг временски период. Манифестацијата на болка во овој случај ја одредува сериозната непријатност, поради што пациентите стануваат нервозни, имаат проблеми со спиењето.

Покрај болката, пациентите, исто така, формираат еден вид страв за дефекацијата, често на оваа позадина почнуваат да земаат лаксативи за да се избегне запек и придружните симптоми.

Исто така, развива крварење кое произлегува од анусот, тие се особено релевантни за запек. Покрај крвта, гној почнува да тече од анусот. Што се однесува до грчењето на сфинктерот, во овој случај тоа е помалку изразено отколку во акутниот тек на болеста.

Ректална пукнатина кај дете: симптоми

Ректалната пукнатина може да се развие кај дете главно поради запек. Болеста се манифестира во акутна форма, нејзините главни симптоми се болна дефекација, како и траги од крв што може да се најдат на тоалетната хартија и изметот.

Во најголемиот дел од случаите кај деца, оваа болест исчезнува без потреба од лекување, односно самостојно, а единствениот аспект во однос на неговото исклучување е потребата за нормализирање на столицата.

Ректурна пукнатина за време на бременоста

Особено жените се склони кон проблеми со столот и особено со запек, ако ја споредиме оваа ситуација со машката предиспозиција. И ако го земеме предвид периодот на бременост и породување, тогаш ризикот од такви промени е уште поголем. Појавата на анален пукнатина е предизвикана кај бремени жени од влијанието на голем број на специфични фактори од надворешна и внатрешна скала, ги избираме подолу:

 • Зголемена матка. Наспроти позадината на оваа промена во женското тело за време на бременоста, постои компресија на вените во карличниот регион, а со тоа - кршење на одлив на крв од ректумот. Поради стагнација на крв во вените на ректумот, пак, со истовремено изложување на хормони, што е релевантно во текот на периодот што се разгледува, се развива оток на ткивата, што е исто така придружено со зголемување на нивната подложност на негативни ефекти.
 • Хормонални промени. Намалување на тонусот на матката за време на бременоста се јавува под влијание на изменетата состојба на хормоналната позадина, додека ефектот на хормоните се шири и на други органи на мазни мускули, кои, како што веројатно веќе сте ги сфатиле, исто така, го вклучуваат цревата. Поради запек и слаба перисталтика за време на бременоста и формирање на анална пукнатина се јавува.
 • Зависност од храна. Поради промените во исхраната на бремени жени и појавата на специфични зависности во нив, вклучувајќи ги и оние поврзани со слатки и рафинирани производи, се развиваат дигестивни нарушувања, од кои позадината, пак, го зголемува ризикот од ректални пукнатини.
 • Ниска физичка активност. Тешко е да се одржи правилно, особено по 30 седмици, поради што се појавуваат проблеми со столчето, кое, како што веќе споменавме, води до развој на процесот што го разгледуваме.

Треба да се напомене дека ректалната пукнатина по породувањето е, исто така, не помалку вообичаена варијанта на нејзината манифестација. Причините за ректална пукнатина во овој случај се нејасни, меѓутоа, се претпоставува дека е, и сосема е можно процесот на трудова активност да игра значајна улога тука со придружната остра тензија на ткивата во оваа област која се јавува во времето на преминување низ карлицата на фетусот и главата.

Во некои случаи се појавува анален пукнатина и по одредено време по раѓањето на детето. Ова се должи на запек што често се јавува по породувањето, поради фактот што една жена има одреден страв од чин на дефекација. Следниот премин на столче со зголемена густина доведува до пораз на веќе повредени ткива.

Компликации

Компликациите кои можат да се појават со ректална пукнатина, првенствено се можност за инфекција со развојот на воспаление, што ја одредува веројатноста за неговото движење до цревата. Особено, опасноста од овој процес е дефинирана за мукозната мембрана на нејзината мембрана во регионот на терминалните поделби, вклучувајќи ги сигмоидот и ректумот, како и сфинктерот. Наспроти позадината на влијанието на пенетрацијата на инфекцијата во околината на длабоките слоеви, често се развива парапроктитис, при што, пак, се јавува воспаление на масното ткиво кое е концентрирано во околината на ректумот.

Исто така, компликациите на аналните пукнатини може да бидат во појава на тешко крварење. Покрај тоа, дури и со помали загуби на крв, анемијата се развива со текот на времето.

Одредена опасност постои одделно за мажите, лежи во ширењето на инфекцијата на простатата, наспроти позадината на која, соодветно, се развива простатитот.

Дијагностика

Идентификувајте го пациентот со ректална пукнатина, како по правило, не е тешко. За да се разликува оваа болест е потребно, пред сè, од ректум фистула (внатрешна форма на манифестација). Во рамките на оваа патологија, не постои спазам, интензитетот на синдромот на болка не е толку интензивно изразен, а екскрецијата на анусот од анусот се зема предвид како главна манифестација на симптоми. При палпација на дефектот на мукозната област, се одредува мала болка, а во подрачјето на неговото дно, фистулозната празнина се открива во форма на карактеристична депресија.

Покрај ректалната фистула, асоцијацијата на симптоми кои ја карактеризираат ректалната фрактура со инфекции кои влијаат на ректумот (паразитска или габична инфекција, Кронова болест со истовремена лезија на ректалната област, туберкулоза или сифилитична лезија) исто така треба да бидат исклучени. За да се исклучат овие опции, анамнезата внимателно се собира, причините за појава и времето на болеста, како и карактеристиките на неговиот тек се карактеризираат.

Пациенти со сомнителна историја на можната релевантност на ХИВ инфекцијата (во однос на позадината на хомосексуалноста, нарушената сексуалност и зависноста од дрога), исто така, може да имаат заболувања кај пациентите кои влијаат на ректумот, кој во овој случај е директно поврзан со ХИВ. Често кај пациенти со анални пукнатини во овој случај се појавува малку невообичаен модел на нивните манифестации.

Основни дијагностички методи:

 • надворешно испитување (во многу случаи можно е да се утврди присуство на анален пукнатина (нејзиниот дел), надворешно анален пукнатина е надолжен или триаголен црвен улкус);
 • дигитално испитување на ректалната област (испитување на цревни ѕидови, одредување на степенот на спазам на сфинктерот);
 • ректороманоскопия (наиболее достоверный метод проведения исследования данной области с возможностью обследования слизистой кишки в рамках расстояния от анального отверстия в пределах до 30 см);
 • аноскопия (обследование, при котором осмотру подлежит конечный отдел прямой кишки).

Третман

В лечении трещины заднего прохода ориентируются на достижение результатов по части нормализации стула, снижения болевых ощущений, заживления пораженной области, а также на то, чтобы снизить повышенный в данном случае тонус сфинктера. Используются два варианта лечения, лечение хирургическое и лечение нехирургическое.

В рамках мер хирургического лечения применяется метод иссечения трещины, а также сфинктеротомия, особенность их реализации заключается собственно в рассечении одной из порций области анального сфинктера. Такого рода вмешательство определяет возможность достижения требуемого расслабления сфинктера, устранения болевого синдрома и создания таких условия, в рамках которых возможным станет заживление. За счет пересечения данной мышцы нарушений в удержании кала не возникает, пребывание больного в условиях стационара не требует дополнительного времени.

Что касается нехирургического лечения, то в нем, прежде всего, ориентируются на следующие меры: нормализация стула, сидячие ванночки, диетотерапия, прием препаратов для снятия спазма указанной области. За счет мер консервативной терапии, применимых в этом случае, выздоровление возможно примерно в 70% случаев.

Что касается такого вопроса как профилактика трещины прямой кишки, то она заключается в соблюдении пациентами принципов правильного питания и активного образа жизни, а также в своевременности лечения любого типа нарушений, связанных со стулом. Исключение застойных явлений, возникающих в области таза, достигается за счет регулярных прогулок, физкультуры и ходьбы. Анальный секс по причине серьезных рисков, наносимых данной области, необходимо исключить.

Прогноз при трещине прямой кишки определяет возможность излечения в рамках 60-90% общего числа случаев заболевания при условии современного его выявления и применении адекватных мер терапии в его адрес. Народные средства при трещине прямой кишки, любого типа самолечение, а также неправильно назначенное врачом лечение – все это может стать причиной хронизации процесса, за счет чего, соответственно, прогноз определяет негативные последствия, сводя в большинстве случаев последующее лечение к необходимости реализации мер хирургического вмешательства. В большинстве случаев такая мера как хирургическое иссечение анальной трещины позволяет достичь полного выздоровления больного.

При появлении симптомов, указывающих на возможное наличие трещины прямой кишки, необходимо обратиться к проктологу (хирургу-проктологу) или к хирургу.

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Трещина прямой кишки и характерные для этого заболевания симптомы, то вам могут помочь врачи: проктолог , хирург .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Геморрой (совпадающих симптомов: 3 из 8)

Геморрой, заболевание, о котором пойдет речь в нашей сегодняшней статье, иначе, как проблемой деликатной, называть не приходится. Более того, геморрой, симптомы которого мы сегодня рассмотрим, во многих случаях пациенты пытаются излечить самостоятельно, что, к сожалению, никоим образом не благоприятствует его течению и последствиям, возникающим по причине подобного отношения к нему.

...
Рак прямой кишки (совпадающих симптомов: 3 из 8)

Рак прямой кишки – это опухолевое заболевание злокачественного характера, развивающееся на основе внутренней выстилающей поверхности прямой кишки, то есть на основе ее эпителиального слоя. Рак прямой кишки, симптомы которого чаще всего диагностируются у пациентов в возрасте от 40 до 60 лет, чаще всего развивается на фоне предшествующих воспалительных процессов в данной области (язва, проктит), а также на фоне длительного течения геморроя и осложнений, с ним связанных (трещины и свищи, а также полипы).

...
Тромбоз (совпадающих симптомов: 3 из 8)

Тромбозата е болест во која густото згрутчување на крвта (акумулации на тромбоцити) се формира во крвните садови, мешајќи со слободниот проток на крв низ циркулаторниот систем. Затчавањето на крвните садови со згрутчување на крвта предизвикува непријатни чувства во рацете или нозете (во зависност од локацијата на згрутчувањето на крвта).

...
Дивертикулез (совпадающих симптомов: 3 из 8)

Дивертикулами называют выпячивания, которые образуются на стенках толстого или тонкого кишечника. Они могут возникать и не беспокоить человека всю жизнь, однако в некоторых случаях воспаляются, вызывая такую болезнь, как дивертикулез кишечника. Это заболевание может образовываться в разных частях кишечника. К примеру, в сигмовидной или ободочной кишке.

...
Анальная трещина (совпадающих симптомов: 3 из 8)

Анална пукнатина - повреда на структурата на мукозната мембрана на човечкиот анус. Најчесто, таков дефект се јавува на задниот ѕид. Големината на пукнатината обично се движи од еден до два сантиметри. Но, и покрај ова, болеста, ако не се лекува, може да доведе до ризици по здравјето кај лицата со компликации.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

проктолог зема
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
хирургот зема
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Пестеля, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .