Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Ректална фистула: Симптоми и третман

Фистула ректум - главните симптоми:

 • Болка за време на столица
 • Иритација на кожата
 • Чешање во анусот
 • Болка во анусот
 • Горење на кожата
 • Ментално пореметување
 • Странско тело сензација во анусот
 • Непријатен мирис
 • Појавата на фистула на кожата
 • Затегнување на кожата
 • Пултурен исцедок од анусот
 • Екскреција на гној од фистула
 • Одликувајќи се од анусот
 • Екстракција на ichor од фистула

Фистулата од ректумот е претежно резултат на акутна или хронична форма на парапроктитис, се манифестира во форма на патолошки канали кои лежат во областа помеѓу кожата и ректумот или помеѓу адректалното влакно и ректумот. Фистула од ректумот, симптоми кои се појавуваат на оваа позадина како гнојни празнења измешани со крв или крварење од дупка формирана како резултат на патолошки процес, исто така е придружена со силна болка, иритација на кожата и локално чешање во комбинација со изразена форма на воспаление.

Општ опис

Во многу случаи, како што е веќе наведено, ректалната фистула е формирана како резултат на акутен парапроктитис кој го пренесуваат пациентите. Особено, врз основа на статистички податоци, се знае дека е парапроктитис во оваа форма што е главна причина за развој на ректална фистула (во речиси 95% од случаите). Кај акутниот парапроктитис, пациентите често бараат медицинска помош по спонтано отворање на образован апсцес, во однос на позадината на која често се јавува формирање на фистула. Во околу 30% од случаите, одите на лекар кога претходната формација (самиот апсцес) се појавува е исклучена од страна на пациентите како неопходност додека фистулата не започне да се формира по акутен парапроктитис. Само во 40% од случаите со акутен парапроктитис, пациентите навремено бараат медицинска помош, и не сите од овие случаи бараат радикална хирургија, што исто така предизвикува фистула. Треба да се напомене дека предизвикува развој на ректална фистула не само што може да го одложи пациентот за медицинска помош, туку и неправилна хирургија, произведена како терапевтска мерка во третманот на парапроктитис.

Запирање на особеностите на главната причина за болеста, која, како што видовме, е акутен парапроктитис, ќе ги истакнеме оние процеси кои го придружуваат формирањето на фистула. Значи, во случај на акутен парапроктитис, супрарацијата на аналната жлезда се јавува со истовремено воспаление. Наспроти позадината на ова воспаление, нејзиниот едем се развива со симултано нарушување на одливот од него. Ова, од своја страна, води до фактот дека формираната гнојна содржина излегува на поинаков начин, имено преку лабавото влакно во ректумот, со што се отвора на патот низ кожата во областа на концентрација на анусот. Како и самата анална жлезда, тој претежно се топи во текот на патолошки гноен процес. Поради ослободувањето на оваа жлезда директно во ректумот, на тој начин дејствува како внатрешно отворање на фистула, додека местото преку кое гној се ослободува однадвор делува како надворешен влез. Како резултат на тоа, постои постојана инфекција на инфламаторниот процес преку цревните содржини, овој процес е постојано продолжен, претворајќи се во хронична форма. Самата фистула е опкружена со лузна, поради што се формираат нејзини ѕидови.

Природата на болеста, покрај поврзаноста со акутниот парапроктитис, исто така може да биде постоперативна или посттрауматска. На пример, кај жени, ректалните фистули (фистули, како што се викаат) при поврзување на вагината и ректумот главно се формираат како резултат на повреди на раѓање, што може да се јави, особено поради раскинувања на рачниот канал, за време на продолжена работа или карлична презентација на фетусот. Покрај тоа, груби форми на гинеколошки манипулации, исто така, може да предизвикаат формирање на фистули.

Фистула, исто така, може да биде резултат на постоперативна компликација во хируршкиот третман на хемороидите со комплицирана форма на курсот на последниот или со напредната форма. Врз основа на студијата за историјата на голем број пациенти со вистински изглед на фистула за нив, може да се заклучи дека оваа патологија често е придружник на такви болести како рак на ректа (што е особено релевантно за време на терминалната фаза на нејзиниот тек, што е конечна прогресија на болеста), кламидија , сифилис , СИДА , ректална туберкулоза, Кронова болест , дивертикуларна болест на цревата, актиномикоза итн.

Карактеристики на локацијата на ректум фистула

Ректална фистула: класификација

Во зависност од локализацијата на дупките и нивниот број, ректалните фистули се комплетни и нецелосни. Целосните фистули се карактеризираат со фактот дека нивниот влез се наоѓа во ѕидовите на ректумот, додека излезот се наоѓа на кожата во препоните област, со непосредна близина на анусот. Присуството на неколку вливки често се забележува во оваа форма на фистула манифестација, тие се наоѓаат директно на цревниот ѕид, а потоа се спојуваат во еден канал на длабочината на адректалното ткиво. Излез и во овој случај се формира на кожата.

Само во половина од случаите на појава на комплетни фистули, патеките на фистула се праволиниски, поради што е релативно лесно да се пробие во ректумот со помош на специјална сонда како дијагностичка манипулација. Во други случаи, таквите фистули се закривени и синусни, што практично ја исклучува можноста за пенетрација на нивното внатрешно отворање. Се претпоставува дека внатрешниот фистулозен отвор се отвора во областа во која се појави примарна инфекција. Во случај на разгледување на комплетни фистули, читателот може да забележи дека нивните карактеристики покажуваат дека се надворешни.

Што се однесува до следната опција, а тоа се нецелосни фистули, тие се внатрешни. Во некои случаи, кога се спроведуваат дополнителни истражувања, всушност, целосните фистули се комплетни, па затоа конечната дијагноза во однос на неговиот специфичен тип се утврдува само по направените вакви сеопфатни студии. Освен тоа, важна карактеристика е фактот што некомплетната надворешна фистула, исто така, дејствува како нестабилна и привремена варијанта на состојбата на целосна фистула.

Фокусирајќи се на карактеристиките што ги има оваа форма, забележуваме дека само по себе е прилично ретка во манифестацијата. Непостојани фистули се појавуваат на позадината на карличниот ректален, субмукозен или ијацично-ректален парапроктитис. Со наведените форми на парапроктитис, или нивната перфорација се одвива на независен начин или се врши оперативен отвор во ректалниот луменски простор. Фистула, по правило, кратко, оди во гноен празнина. Пациентите не можат да знаат дали имаат нецелосна фистула, но во некои случаи е можно да се идентификува таквото образование, што се случува кога ќе посетувате лекар и кога ќе се откријат одредени поплаки. Значи, кај пациенти со периодична егзацербација на парапроктитис, во кој има пробив на гној во луменот на ректумот. Во хроничната фаза на процесот, може да се забележи присуство на гној на изметот. Во некои случаи, таквата фистула може да се отвори во форма на две внатрешни дупки, со што ќе се утврди претходно споменатата транзиција кон претходната форма при испитувањето, односно на внатрешната фистула.

Понатаму, класификацијата на фистули ја зема предвид областа на концентрација на внатрешниот отвор во ректалниот ѕид. Во зависност од тоа, предната, страничната или задна фистула се одредуваат соодветно.

Во зависност од тоа како се наоѓа фистулозен курс во однос на аналниот сфинктер, се определуваат интрасцификторите, екстрасификтерите и фистулите на трансфузионниот ректум.

Интра-рбетните фистули се наједноставни, тие се дијагностицираат во 25-30% од случаите на формирање на такви формации. Нивните други ознаки се користат и во оваа варијанта, имено, маргинални или субкутани субмукозни фистули. Најчесто таквите фистули се карактеризираат со директност на фистулен пат, изненадна манифестација на лузна и мал рецепт на болеста.

Концентрацијата на надворешниот фистулозен отвор е главно индицирана од областа во непосредна близина на анусот, додека внатрешниот фистулозен премин е локализиран во било која од цревните крипти. Цревни крипти, или, како што се викаат, Liberkunov крипти или Liberkunov жлезди, се тубуларни депресии концентрирани во епителот на цревната лигавица. Дијагнозата на овој тип фистула не претставува никакви посебни тешкотии. Се состои во палпација (палпација) на перианалната зона, во рамките на која фистулозниот тек се одредува во областа на поткожното и субмукозниот простор. Кога се воведува во регионот на надворешното фистулозно отворање на сондата, по правило, се забележува слободен проток на површината на цревниот лумен по внатрешниот отвор, во други случаи, сондата се приближува до неа во подмкосалниот слој.

Трансфинктерните фистули се дијагностицираат многу почесто (приближно во 45% од случаите). Локацијата на фистулозен канал во такви случаи е концентрирана во една од областите на сфинктерот (поткожна, површна или длабока област). Особеноста на фистулозните пасуси во овој случај лежи во фактот што често имаат разгранување, постојат гнојни џебови во влакната, а околните ткива имаат изразена форма на текот на цикатриските процеси. Особеноста на оваа карактеристика поврзана со разгранување е одредена од тоа колку високо се наоѓа фистулозниот тек во однос на сфинктерот, односно, колку е повисоко се разбира, толку почесто се манифестира во својата разгранета форма.

Интрасфинктерните фистули се детектираат во околу 20% од случаите. Во овој случај, пасусот на фистула е висок, како надворешниот сфинктер да се свиткува околу него, сепак, локацијата на дупката е забележана во регионот на цревните крипти, односно е помала. Овој тип на фистула е формиран како резултат на акутната форма на пелвиреклетален, исхеоктален или ретроректален парапроктитис. Нивната карактеристична карактеристика е присуството на намотување и долг фистулен курс, покрај тоа, честа "придружник" на нивното присуство е присуството на лузни и гнојни ленти. Често, во рамките на следната манифестација на егзацербација на воспалителниот процес, се формираат нови фистулозни отвори, во некои случаи се случува транзиција од едната страна на кариран простор на другата страна, што, пак, предизвикува појава на фистула во форма на потковица (како фистула може да биде предна и задна).

Extrasphincter фистула во согласност со степенот на сложеност на нивната манифестација може да се одреди на еден од четирите степени:

 • Јас диплома. Овој степен на сложеност се разгледува со тесен внатрешен фистулозен отвор, отсуство на лузни во неговата околина, како и во отсуство на инфилтрати и чирови во влакното. Фистулозниот премин има доволно директност.
 • II степен. Овој степен се карактеризира со фактот дека областа на внатрешното отворање има лузни, но не постојат истовремени воспалителни промени во влакното.
 • III степен. Во овој случај, површината на внатрешното отворање на фистулата е тесна, цикатрискиот процес е отсутен во неговата околина, а процесот на гноен-воспалителна природа на курсот се развива во влакната.
 • IV степен. Овој степен на сложеност го одредува присуството на широк внатрешен отвор со лузни во неговата околина, како и со воспалени инфилтрати или со гнојни шуплини концентрирани во областа на клеточните простори.

Итноста на пациентот на фистула со екстра-и трансфинфиктор може да бара дополнителни студии како што се ултрасонографија и фистулографија. Исто така, истражувањето ги утврдува и функциите на функциите што ги изведува сфинктерот на анусот. Овие методи овозможуваат да се разликува хроничната форма на текот на парапроктитисот од друг вид на болести кои исто така може да предизвикаат формирање на фистули.

Фистула: симптоми

Формирањето на фистули, како што дознавме, е проследено со фактот дека процесот на нивното формирање е проследен со формирање на фистулозни пасажи на кожата во перианалниот регион. Периодично, преку овие дупки се ослободува гноен ексудат и ichorus, поради тоа што не се појавува само соодветната неудобност, туку и варењето станува валкано. Ова, од своја страна, бара честа замена и употреба на влошки, чистењето на кожата во препоните област. Појавата на испуштање е придружена со тежок чешање и иритација, кожата е подложена на мацерација (воопшто, мацерацијата се подразбира како омекнување на кожата поради изложеност на некој вид на течност). Наспроти позадината на горенаведените процеси, во погодената област се појавува непријатен мирис, поради што не само што е изгубен адекватниот работен капацитет на пациентот, туку и способноста за нормална комуникација со луѓето околу него. Ова, пак, доведува до одредени ментални нарушувања. Општа состојба исто така е скршена: слабост, треска, главоболка се појавуваат.

Со доволно ниво на дренажа, болниот синдром кој го придружува патолошкиот процес се манифестира во слаба форма. Што се однесува до силната болка, обично се јавува кога е формирана нецелосна внатрешна фистула во однос на позадината на хроничната форма на воспалителниот процес во рамките на сфинктерната секвенца. Се забележуваат голем број на состојби, поради што болката се зголемува. Особено, болката се зголемува со кашлање и одење, како и со продолжено седење. Слично на тоа, се манифестира во дефекацијата (столче на дебелото црево, столицата), што е поврзано со премин во ректумот на фекалните маси. Може да има чувство дека има туѓо тело во анусот.

Општо земено, ректалната фистула се манифестира на бран-како начин. Релапс (манифестација на болеста по релативен период на "затишје" во која дава впечаток на целосно опоравување во однос на позадината на разгледување на општата состојба) е релевантно во периодот на блокада со гнојни некротични секрети или гранулациони ткива на фистулозни премини. Како резултат на тоа, апсцесите често почнуваат да се формираат. Потоа, тука е нивното спонтано отворање, со што се намалува акутните манифестации на симптомите. Во овој период на текот на болеста кај пациентите, сериозноста на болката се намалува, и празнењето на фистулозни пасуси исто така се појавува во помал број. Во меѓувреме, комплетно лекување не се случува, бидејќи по некое време продолжува манифестацијата на акутните симптоми.

Хроничната форма на текот на болеста, која го одредува периодот на ремисија кај пациентот, укажува на отсуство на посебни промени во неговата состојба, при тоа, соодветен пристап кон почитувањето на правилата за хигиена овозможува одржување на квалитетот на животот на адекватно ниво. Во меѓувреме, болеста, а особено периодите на рецидиви во него, што се случуваат доста често, предизвикуваат развој на астенија кај пациентите, како и нарушувања на спиењето, систематски пораст на температурата во текот на овие периоди, појава на главоболки, намалување на работниот капацитет и општа нервоза. Кај мажите на оваа позадина постојат пореметувања поврзани со потенцијата.

Со комплексни форми на формирање на фистула, во кои се манифестираат во текот на подолг временски период, често се развиваат сериозни форми на промени во локалните размери, што особено се состои во деформација на аналниот канал, како и цикатрични мускулни промени и развој на дефицитот на аналниот сфинктер. Во многу случаи, ректалната фистула доведува до развој на пациенти со петеноза - болест во која процесот на лузни на ѕидовите на аналниот канал предизвикува нејзина стриктура, што, пак, го одредува нејзиното органско стеснување.

Дијагностицирање

Во најголем дел од случаите, нема тешкотии во одредувањето на дијагнозата. Особено, во овој случај тие се отфрлаат од поплаките на пациентот, визуелна инспекција на релевантната област за присуство на фистулозни пасуси, палпација (ректален преглед, во кој се врши дигитално испитување на ректумот, проследено со откривање на фистулен премин, дефиниран во овој процес како "неуспех" на цревата ѕидови).

Една студија се спроведува и со помош на специјална сонда, која ја одредува правецот на фистулата, како и подрачјето во кое влезот се наоѓа во ректалната мукоза. Во секој случај, примероците се вршат со користење на бои, поради што е можно да се воспостави одреден тип фистула (комплетна, нецелосна фистула). Методот на сигмоидоскопија овозможува да се идентификува воспалителниот процес во мукозната мембрана на цревниот ѕид, како и релевантноста на асоцираните туморски формации, хемороидни фисури и јазли, кои се сметаат за предиспонирачки фактори за формирање на фистули. Женщинам в обязательном порядке необходимо проведение гинекологического исследования, ориентированного на исключение свища влагалища.

Свищ прямой кишки: лечение

До тех пор, пока будут существовать определенного типа условия, обуславливающие возможность существования инфекции, существовать будет и актуальное хроническое воспаление, что, соответственно, определяет возможность создания предпосылок к формированию свищей прямой кишки. Учитывая это, всем пациентам с рассматриваемым диагнозом показано удаление свища прямой кишки. Следует отметить, что в данном случае удалению подлежит не только сам свищ, но и область воспаленной крипты. Учитывая особенности патологического процесса, оперативное вмешательство в нескольких возможных вариантах его реализации рассматривается как единственный эффективный вариант лечения.

На этапе ремиссии заболевания, а также на этапе рассмотренного выше закрытия свищевых ходов операция не проводится, потому как в этих случаях отмечается отсутствие четких визуальных ориентиров, за счет чего могут быть проведены здоровые ткани или свищ может быть иссечен нерадикально. Обострение парапроктита требует вскрытия абсцесса с сопутствующим устранением гнойного отделяемого. Больным назначаются физиотерапия и антибиотикотерапия, после чего, в рамках так называемого «холодного» периода течения патологического процесса (при открытии свища) производится соответствующее оперативное вмешательство.

Операция, свищ прямой кишки при которой удаляется в рамках такого периода, производится на основании определенных факторов. В частности учитывается область сосредоточения свищевого хода при учете его отношения в этом плане к наружному анальному сфинктеру, степень развития актуального рубцового процесса (в рамках области стенки прямой кишки, вдоль хода свища и области его внутреннего отверстия) и наличие/отсутствие инфильтратов и гнойных полостей, сосредотачиваемых при таком процессе в области параректальной клетчатки.

Наиболее распространенные варианты операций:

 • рассечение к просвету прямой кишки;
 • операция Габриэля (иссечение к просвету прямой кишки);
 • иссечение к просвету прямой кишки при проведении вскрытия затеков и последующем их дренировании;
 • иссечение в просвете прямой кишки при сопутствующем ушивании сфинктера;
 • иссечение в сочетании с лигатурой;
 • иссечение в сочетании с перемещением слизисто-мышечного лоскутка или слизистой отдела прямой кишки, обеспечивающее возможность удаления внутреннего свищевого отверстия.

В рамках послеоперационного периода не исключается возможность рецидивирования свища, а также развития недостаточности анального сфинктера. Недопущение перечисленных осложнений достигается за счет адекватной реализации мер хирургической терапии и в целом своевременностью оперативного вмешательства, правильность технической реализации манипуляций в процессе лечения, а также отсутствие погрешностей по части ведения послеоперационного ведения пациента.

При появлении симптомов, указывающих на возможное наличие свищей прямой кишки необходимо обратиться к проктологу.

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Свищ прямой кишки и характерные для этого заболевания симптомы, то вам может помочь врач проктолог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Геморрой (совпадающих симптомов: 3 из 14)

Хемороидите, болест што ќе се дискутира во нашиот денешен напис, не може да се наречат ништо друго освен деликатен проблем. Покрај тоа, хемороидите, симптомите на кои ќе ги разгледаме денес, во многу случаи, пациентите се обидуваат сами да се лечат, што, за жал, на никој начин не го фаворизира својот тек и последици кои произлегуваат од сличен став кон него.

...
Рак прямой кишки (совпадающих симптомов: 3 из 14)

Ректалниот рак е малигна туморска болест која се развива врз основа на внатрешната постава на ректумот, односно врз основа на неговиот епителен слој. Ракот на ректумот, чии симптоми најчесто се дијагностицираат кај пациенти на возраст од 40 до 60 години, најчесто се развива во однос на претходните воспалителни процеси во оваа област (чир, проктитис), како и на позадината на долгиот тек на хемороиди и компликации поврзани со него ( фисури и фистули, како и полипи).

...
Полипы прямой кишки (совпадающих симптомов: 3 из 14)

Полипите на ректумот се такви бенигни туморски формации кои се формираат директно на цревниот ѕид, проширувајќи се кон луменот на овој орган, односно полнење на просторот во него. Полипите на ректумот, симптомите кои долго време може да бидат отсутни, од одредена фаза на време почнуваат да се манифестираат во форма на болка, чешање, непријатност во анусот. Тие можат да бидат придружени со развој на крварење, кое е предизвикано од појавата на ерозија на нивната површина.

...
Проктит (совпадающих симптомов: 3 из 14)

Проктит представляет собой воспалительный процесс, поразивший слизистую оболочку прямой кишки. Нередко такой недуг протекает в комбинации с воспалением в сигмовидной кишке. Подразделяют его на две формы: хронический и острый. Каждая из них обладает своими симптомами и требует определённой терапии.

...
Геморрой у мужчин (совпадающих симптомов: 3 из 14)

Хемороидите кај мажите често се дијагностицираат заболувања, кои предизвикуваат голем број на психолошки и физички проблеми, како и значително намалување на квалитетот на животот. Претставниците на посилниот пол, како болест се појавуваат неколку пати почесто од жените. Болеста е дилатација на плексус на садовите на ректумот. Карактеризиран од нивниот пролапс и крварење, како и појавата на воспалителниот процес.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

проктолог зема
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .