Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Уретероцела: Симптоми и третман

Уретероцела - главни симптоми:

Уретероцелата - е дефект на уретерот, кој е карактеристичен за проширувањето на нејзиниот дистален дел и протекување во шуплината на мочниот меур. Најчесто, жените страдаат од оваа патологија, независно од возрасната група.

Во големо мнозинство ситуации, првично развивачките аномалии на структурата на устата на уретерот придонесуваат за формирање на таков дефект. Што се однесува до секундарната уретероцела, формирањето на камења во мочниот меур често служи како провоцирачки фактор.

Главните симптоми на болеста се такви клинички манифестации како болка во лумбалниот регион, уринарна инконтиненција, оштетено мокрење, како и промени во нијансите и текстурата на оваа биолошка течност.

Дијагнозата на оваа болест бара широк спектар на инструментални испитувања, кои се нужно надополнети со лабораториски тестови и темелно испитување на пациентот.

Терапијата се состои само во хируршка интервенција, имено во дисекција на уретероцелата. Нема други начини да се ослободите од патологијата.

Во меѓународната класификација на болестите на десеттата ревизија на оваа болест му е доделено посебно значење. Кодот за ICD-10 е N28.9.

Етиологија

Цистоидниот тумор на дисталниот мочен меур најчесто дејствува како конгенитална аномалија која се развива во позадина:

 • стеснување на устата на уретерот, што се случило во фаза на развој на плодот;
 • продолжување на интрамуралниот дел од овој орган;
 • недостаток на мускулни влакна во дисталниот сегмент на уретерот;
 • нарушување на процесот на иннервација во мочниот меур и околните ткива.

Во огромното мнозинство на ситуации, ваквите промени се развиваат кај деца чии мајки претрпеле сериозни болести за време на интраутериниот развој на фетусот. За таквата патологија треба да се вклучат:

Покрај тоа, аномалиите во уретерот често се развиваат на позадината на зависноста на идната мајка на лошите навики, преголемата доза на лекови, зрачењето и неисхранетоста.

Стекната уретероцела кај жените и мажите во сите ситуации е последица на прекршување на калиумот на мочниот меур во интрамуралниот сегмент на уретерот, односно во устата.

Патогенезата на оваа болест има неколку карактеристики и се состои од:

 • нарушување на процесот на одлив на урина од уретерот;
 • зголемување на хидростатички тон;
 • превиткување на ѕидот на уретерот, негово испакнување во шуплината на мочниот меур;
 • стагнација на урината во бубрежната карлица, која исто така се нарекува хидронефроза .

Горенаведените промени и целосното отсуство на третман за уретероцелата може да доведат до развој на неповратни компликации.

Класификација

Раздвојување на болеста според сериозноста:

 • лесна фаза - постои мало проширување на интравезикалниот уретер, што не влијае врз функционирањето на бубрегот;
 • умерена фаза - станува причина за уретерохидронефроза , што е значително проширување на уретерот и шуплината на бубрежниот систем, што е последица на акумулацијата на голема количина на урина;
 • тешка фаза - покрај уретерогилонефрозата, се јавува дисфункција на мочниот меур , имено, уринарна инконтиненција.

Во зависност од локацијата на дефектот уретероцелата е:

 • интравезика - ова значи дека цистичната формација се наоѓа директно во шуплината на мочниот меур. Најчесто се јавува во ситуации каде што не постои такво отстапување како удвојување на уретерот;
 • ектопична - во такви ситуации, саккоформното ширење се протега надвор од мочниот меур и често се комбинира со удвојување на уретерот. Во оваа состојба, уретероцелата може да се наоѓа или во вратот на мочниот меур или во уретрата.

Циста со уретероцела е ограничена од ѕидовите на уретерот и ексфолираниот ѕид на мочниот меур - тоа значи дека течноста се акумулира во неговата празнина, што се случува:

 • гноен;
 • воден;
 • крвав.

Покрај тоа, вреќата како испакнатост може да содржи калкули.

Исто така, патологијата е унилатерална и билатерална.

Симптоматологија

Слична болест од страна на уринарниот систем може да биде потполно асимптоматска, до развојот на пиелонефритис (воспалителна лезија на бубрегот), чии клинички знаци се:

 • нагло зголемување на температурни индикатори;
 • менување на сенката и транспарентноста на урината - станува потемна и калливи;
 • болка, локализирана во лумбалниот регион.

Наспроти позадината на ваквите симптоми, се развива главната клиничка слика на болеста, која е претставена:

 • ширење на болка во левата или десната страна;
 • лажни желби за посета на тоалетот за празнење на мочниот меур;
 • уринарна инконтиненција;
 • непријатен мирис што доаѓа од урина;
 • присуство на патолошки нечистотии во урината;
 • честа мокрење;
 • треска;
 • напади на ренална колика ;
 • целосна повреда на изливот на урина - најчесто овој симптом е забележан кај женскиот или во детето.
Уретероцела

Дијагностика

Во случај на горенаведените симптоми треба да побарате стручна помош - во случај на сомнение за уретероцел, најдобро е да се консултирате со уролог.

Прво, клиничарот треба самостојно да изврши неколку манипулации, имено:

 • да се прочита историјата на случајот - да се утврди најверојатниот етиолошки фактор кој може да доведе до формирање на таков дефект во генитоуринарниот систем;
 • да се соберат и анализираат историјата на животот на пациентот - ова исто така треба да содржи информации во врска со текот на бременоста;
 • да спроведе темелен физички преглед, кој вклучува спроведување на палпација на бубрезите преку предниот ѕид на абдоминалната празнина;
 • детално го доведува во прашање пациентот во врска со првиот пат на појава и интензитетот на симптомите.

Уретерцелата на уретерот не може да се дијагностицира без да се вршат вакви лабораториски тестови:

 • општа клиничка анализа на крв и урина;
 • бактериска уринарна култура;
 • биохемиски крвен тест.

Сепак, инструменталните испитувања имаат најголема вредност во однос на дијагностиката - вреди да се потенцира меѓу нив:

 • ултрасонографија на бубрезите и мочниот меур;
 • цистографија;
 • екскреторна урографија;
 • Х-зраци со или без контрастен агент;
 • ендоскопска цистоскопија;
 • невроцинографија;
 • uroflowmetry.
Урофлометрија

Третман

Потврда за дијагноза на уретероцела кај мажи, жени или деца е индикација за спроведување на хируршка интервенција. Сепак, операцијата бара подготовка на пациентот, кој се состои во спроведувањето на антимикробната терапија. Оваа потреба се должи на фактот дека земањето лекови ќе помогне да се ослободат од инфекции на уринарниот тракт.

Изземањето на уретероцелата се изведува на неколку начини:

 • уретероцистонестомија која вклучува создавање на нов уретрален отвор во шуплината на мочниот меур;
 • трансуретрална ендоскопска дисекција на стеснетиот уретрален отвор - да се отстрани опструкцијата на протокот на урината;
 • делумна ексцизија на бубрезите и уретер (во случаи на удвојување), како и атрофиран дел од бубрежниот паренхим;
 • комплетно хируршко отстранување на бубрегот со последователна реимплантација на горниот дел од уретерот во карлицата, а долниот дел во мочниот меур.

Во оние ситуации каде што не е оштетено функционирањето на бубрегот, индицирана е ендоскопска дисекција на уретероцелот. Во постоперативниот период се индицирани антибиотска терапија и диетална терапија. Катетер се користи за да се избегне инфекција и дивергенција на конфекциите за 2 недели.

Употребата на лекови и употребата на традиционалната медицина за уретероцелот не е практична, бидејќи тоа може да ја влоши ситуацијата и да предизвика опасни по живот последици.

Можни компликации

Уретеричната уретероцела доведува до голем број на компликации, но само под услов да ги игнорираат симптомите и целосното отсуство на терапија. Така, најчести последици се:

 • хидронефроза;
 • губење на формата како што е торбата - однадвор се случува преку уретрата;
 • акутен или хроничен пиелонефритис;
 • бубрежна атрофија;
 • изобилство крварење од уринарниот тракт;
 • хипертензивна болест на вазореналната природа - тоа значи дека патологијата е тешка за лекување;
 • формирање на камења во бубрегот;
 • бубрежна инсуфициенција ;
 • циститис ;
 • нефросклероза .

Исто така вреди да се напомене дека по операцијата може да се развијат некои компликации:

 • везикоуретерален рефлукс ;
 • крварење;
 • егзацербација на пиелонефритис или цистит;
 • цикатриско стеснување на анастомози;
 • неуспехот на шевовите рани.

Превенција и прогноза

Со цел да се избегне развојот на уретероцелата кај децата и новороденчињата, неопходно е:

 • за време на бременост, да се откажат од лоши навики, да земаат лекови што ги пропишува лекар, како и да се избегне изложеност и редовно да се прегледаат кај акушер-гинеколог;
 • им обезбеди на децата соодветна и целосна исхрана;
 • да се вклучат во рана дијагноза и сложено лекување на сите болести на генитоуринарниот систем;
 • осигурајте се дека децата подлежат на редовни прегледи кај педијатар и други специјалисти за деца.

Со цел да се избегне формирање на патолошки измет на сакулура во устата на уретерот кај возрасни, треба да се следат следниве превентивни препораки:

 • постојано се ангажираат во зајакнување на имунолошкиот систем;
 • целосно се откаже од зависноста;
 • јаде урамнотежена исхрана - неопходно е да се минимизира потрошувачката на сол, протеинска храна, како и целосно да се напушти масна и зачинета храна;
 • да се вклучат во навремено лекување на воспалителни лезии на мочниот меур и да спречат формирање на калкули - за ова ви треба неколку пати годишно да се подложат на целосен превентивен преглед во медицинска установа и еднаш на секои неколку месеци да земате уринарни тестови.

Раната дијагноза и целосната терапија даваат можност за целосна наплата на пациентот. Сепак, неподготвеноста да се побара квалификувана помош е полна со не само формирање на компликации, туку и смрт.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Уретерцеле и симптомите кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот уролог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Циститис кај жени (појавување симптоми: 5 од 12)

Циститис кај жени е воспалителен процес кој влијае на мукозниот слој на мочниот меур. Оваа болест се карактеризира со чести и болни пориви да ја емитираат урината. По процесот на празнење на мочниот меур, жената може да почувствува горење и остри грчеви, чувство на недоволно празнење. Често, урината излегува со слуз или крв. Дијагноза и третман на циститис кај жените се состои од цела палета на алатки. Да се ​​спроведат такви активности, како и да се објасни како да се третираат циститис кај жените, може да биде само високо квалификуван уролог. Покрај тоа, спречувањето на оваа болест е можно самостојно дома.

...
Бубрег Туберкулоза (појавување симптоми: 4 од 12)

Бубрежна туберкулоза е инфективна болест која ги предизвикува бубрезите да се инфицираат со трска на Кох. Болеста го зазема првото место, по болеста на пулмоналниот систем и се јавува кај речиси 40% од луѓето кои страдаат од туберкулоза. Оваа патологија ги погодува луѓето од различни возрасни групи, вклучувајќи ги и децата. Туберкулозата на бубрегот подеднакво може да му наштети како на мажите, така и на жените.

...
Пиелит (појавување симптоми: 4 од 12)

Пиелитис е уролошка болест која се карактеризира со воспаление на бубрежните чаши и карлицата. Оваа болест може да се развие кај возрасни и кај деца. Пиелит кај деца често се јавува. Бремените жени и мажи кои биле подложени на операција на простата се изложени на ризик.

...
Тубуло-интерстицијален нефритис (појавување симптоми: 4 од 12)

Тубуло-интерстицијален нефритис е болест од групата на примарни неспецифични патологии на бубрезите. Воспалителниот процес се јавува во бубрежните тубули и интерстициум, а потоа се шири на остатокот од структурата на ткивата во бубрезите. Оваа болест се карактеризира со алергиска, токсична или инфективна генеза и ја нарушува бубрежната функција.

...
Циститис кај деца (појавување симптоми: 4 од 12)

Циститис кај деца е инфективна болест која влијае на мукозната мембрана на мочниот меур и нејзиниот субмукозен слој. Треба да се напомене дека за да се започне воспалителниот процес од ваква природа, хипотермијата или долгиот престој во влага е сосема доволна. Сепак, само докторот може да ја утврди точната причина за развојот на таквата болест.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

уролог зема
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Новомарински, 32
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, проспект Вернадский, 37, бул.
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Трехгорный Вал, 12, бул
Телефон : +7 (499) 116-82-19
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .