Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Циститис: Симптоми и третман

Циститис - главните симптоми:

Циститис е прилично честа болест како резултат на воспаление на мукозната мембрана на мочниот меур. Циститис, чии симптоми во најголем дел од случаите се искусни од страна на претставници на послаб пол на возраст меѓу 16 и 65 години, исто така може да се дијагностицира кај мажи - во овој случај, болеста најчесто се развива кај 40 години и постари лица.

Општ опис

Како што веќе беше забележано, болеста, иако се јавува кај пациенти од двата пола, но жените, сепак, се повеќе склони кон него. Покрај тоа, врз основа на податоците на СЗО, се знае дека најмалку еднаш во својот живот секој пациент мораше да ја издржи оваа болест, додека секој осми пациент страда од циститис во хронична форма, односно во текот на целиот живот.

Предрасположението на жените кон цистин се објаснува со анатомските карактеристики карактеристични за структурата на уретрата (уретрата), што е нешто пократко во нив, што, пак, е предиспонирачки фактор за рана инфекција на организмот. Оваа инфекција, која исто така е забележана, се јавува во врска со воспаление, на кое му е предмет на слузницата на мочниот меур, во кршење на неговите својствени функции и со одредени промени, на кои се подложува уринарниот талог. Значајна улога е исто така назначена за локацијата на уретрата во однос на анусот.

Структурата на генитоуринарниот систем кај мажите и жените

Во повеќето случаи, циститис е болест од инфективна природа, односно таа е предизвикана од микроорганизми кои влегуваат во шуплината на мочниот меур преку уретрата. Овие микроорганизми припаѓаат на условно патогената група, која ја одредува потребата од изложеност на одредени дополнителни фактори за развој на воспаление, во однос на позадината на која, пак, предизвикува болеста да се разгледува. Во најголем дел од случаите E. coli дејствува како такви микроорганизми (од 70 до 95%), потоа сапрофитниот стафилокок е изолиран (во рамките на 5-20%), како и некои други форми на патогени микроорганизми (кои, според наведената фреквенција, се јавуваат многу поретко) .

Воспалението може да биде предизвикано од инфекција за време на некои терапевтски мерки (вклучувајќи инструментална дијагностика), а механичкото оштетување исто така се смета за метод на инфекција. Симптомите на циститис можат да бидат предизвикани не само од изложеност на инфекции, туку и од габи, микоплазма, трихомона, хламидија, вируси итн.

Кај жените за време на бременоста, како и по породувањето, вистинското намалување на мускулниот тон исто така станува предизвикувачки фактор во развојот на својствениот воспалителен процес.

Како причини кои предизвикуваат циститис кај мажите, можно е да се направи разлика, на пример, воспаление на простатата, семенски везикули, епидидими или уретрата, но, како што веќе е кажано, инфекцијата на мочниот меур не се случува толку често.

Означете други можни причини за циститис:

 • Болести на горниот респираторен тракт (инфлуенца, синузитис, итн.). Поврзаноста на респираторниот систем со мочниот меур во овој случај е сосема разбирлива: низ телото се случува циркулацијата на крвта, па затоа патогените микроорганизми лесно можат да се пренесат преку крв во одредени органи, самиот мочен меур не е исклучок во оваа шема.
 • Воспалителни процеси поврзани со цревата. Поврзувањето на мочниот меур и цревата е сосема близу, па затоа присуството во вториот од било кој патолошки воспалителен процес може да предизвика развој на циститис.
 • Запек. Нивниот чест изглед, исто така, може да предизвика развој на циститис, кој, повторно, е диктиран од блиската врска на цревата со мочниот меур.
 • Неправилно чистење на анусот при дефекација. Движењето се врши при расчистување на предната и задната страна (или оддолу-нагоре).
 • Намален имунитет. Променетата состојба на имунитет може да биде предизвикана од различни фактори, на пример, дијабетес мелитус, бременост, земање на имуносупресивни лекови и сл, релевантни за пациентот.
 • Повреда на употребата на влошки и тампони за време на менструацијата. За време на менструацијата, важно е жените да запаметат дека замена на гајките треба да се направи најмалку еднаш на секои 4 часа, а замена на тампони најмалку еднаш на секои два или три часа.
 • Почетокот на сексуалниот живот. Ова е придружено со влегување на мноштво бактерии што се туѓи на телото, против позадината на која се развива воспаление и, соодветно, циститис.
 • Долго облечена во тесна облека. Во овој случај се јавува стегање на мочниот меур, наспроти кој се развива циститис.

Многу поретко, циститис се развива со пиелонефритис, кој е проследен со воведување на инфекција преку протокот на урина од бубрезите до мочниот меур. Исто така, голем број фактори кои се практично стандардни за развој на многу болести може да предизвикаат циститис, а тоа е хипотермија, хроничен замор и состојба на хроничен стрес, недостаток на витамини и сл.

Видови на циститис

Во согласност со обликот на болеста, циститисот може да се манифестира во форма на акутна или хронична болест. Почетокот на циститис во акутна форма се карактеризира со ненадејност, како и појава на остро изразена болка при уринирање, чешање и горење, а во некои случаи и температура. Што се однесува до хроничната форма, тоа е, пред сè, повторливи, што значи дека болеста периодично се чувствува повторно. Фреквенцијата на манифестации е строго индивидуална, таа е одредена од влијанието на провокативните фактори. Во однос на карактеристиките на појавата, хроничниот цистит главно се развива на позадината на акутната форма на болеста. Во овој случај, ситуацијата со погрешен третман, усъвършен состојба, итн.

За жал, варијантите на циститис не завршуваат на овие варијанти, понатамошното одвојување се прави врз основа на земање предвид на причините кои предизвикале циститис.

На пример, инфективниот цистит е форма на болеста во која воспалението на мукозната мембрана на мочниот меур се развива како резултат на патогени микроорганизми.

Следниот тип на циститис е трауматичен цистит. Нејзиниот развој е диктиран од ситуации во кои се јавува скала на повреда. Треба да се напомене дека дури и појавата на микрокредит може да послужи како основа за создавање на идеална средина за бактерии, што, соодветно, ја одредува можноста за нивна понатамошна репродукција и развој на циститис. Можете да добиете повреда на мукозната мембрана на мочниот меур, на пример, со помош на катетер или цистоскоп.

Радијациониот цистит се јавува на позадината на радиотерапијата кај пациентите, што е особено важно во присуство на туморска болест. Хемискиот цистит се развива како резултат на отровни супстанции директно на лигавицата на мочниот меур, што исто така води кон воспаление. Оваа форма на болеста во пракса е исклучително ретка.

Алергискиот цистит е резултат на иритирачки ефект врз мукозната мембрана на мочниот меур на одредени супстанции кои делуваат како алергени, што повторно предизвикува воспалителен процес.

Хиперкауричен цистит. Оваа форма на циститис е релевантна кај некои видови заболувања на бубрезите, во кои тие ослободуваат значителна количина на сол кристали, како резултат на која мочниот меур е повреден и, всушност, се развива циститис.

Паразитниот цистит се јавува како резултат на изложеност на посебен вид на црви, тоа се патогени на шистозомијаза. Овој тип на паразит е "увезен", бидејќи нејзиното типично живеалиште е тропските предели.

Исто така, постојат и две други форми на циститис, кои стојат малку раздвоени во разгледувањето на неговите сорти, особено интерстицијалниот цистит, како и таканаречениот меден месец циститис.

Во првиот случај, кој го нагласува интерстицијалниот цистит , се смета ретка форма на оваа болест. Покрај тоа, утврдувањето на нејзината природа сè уште не е утврдено. Се претпоставува дека врз основа на појавата на болеста е конгенитален тип на аномалија во развојот, и може да одговара на различни степени на сериозност. Заедно со дефиницијата за природата на интерстицијалниот цистит, нејзиниот третман е, исто така, барем комплициран.

Што се однесува до втората форма, во која избравме циститис на "меден месец" , во овој случај, овој тип на воспалителен процес е наменет во кој мочниот меур е погоден поради дефлорација (губење на невиноста). Соодветно на тоа, тоа е цистит, чии симптоми се релевантни за жените, се јавува поради масата на разни бактерии кои се туѓи на телото во вагината во овој момент. Потоа, овие бактерии влегуваат во мочниот меур со нивно прелиминарно ширење во уретрата, поради што иритацијата започнува со последователниот воспалителен процес.

Акутен цистит: симптоми

Главните симптоми на циститис се следниве:

 • зголемено мокрење;
 • појава на изречена болка при мокрење;
 • појава на тежина во стомакот;
 • сенка на горење, општо непријатност што се јавува во областа на уретрата;
 • појава на гноен или крвав исцедок.

Во чести случаи, хипотермијата станува фактор што претходи на развојот на акутен циститис, проследен со карактеристични симптоми.

Првиот симптом на циститис, како што всушност е наведено во листата што сме ја избрале, е зголемување на мокрењето. Ако зборуваме за тешка форма на акутен циститис, појавата на потреба за уринирање во овој случај може да се појави со интервал од скоро неколку минути. Како резултат на тоа, според фреквенцијата на мокрење, бројката може да се распредели во рамките на 100 нагони за тоа дневно, додека обемот на излачувањето на урината е практично незначителен секој пат - околу 10-20 ml. Освен тоа, не е исклучена можноста за појава на ноќно мокрење, која е дефинирана како ноктурија. Во овој случај, можноста за произволно задржување на урината е драстично намалена, па пациентите може да се каже дека ја губат контролата врз сопствениот мочен меур, а оваа состојба може дури и да доведе до уринарна инконтиненција (т.е., енуренеза) кај некои пациенти.

Игнорирањето на потребата за третман води до фактот дека останатите симптоми на циститис почнуваат да се појавуваат. Веќе постои болка и тешкотии при мокрење, и овој симптом е крајно тешко да се толерира. Сензациите при мокрење го потврдуваат ова многу јасно. Така, пациентите често даваат аналогија на мокрење со поминување на скршено стакло преку уретрата. Циститис кај мажи, а особено симптомите поврзани со мокрење, често се манифестира во комбинација со болка која се јавува во самата база на пенисот (што е дефинирано како странурија).

Во прилог на овој симптом, скоро сите пациенти со акутен цистит се појавуваат силни болки во долниот дел на стомакот, како и во лумбалниот регион. Не е исклучена можноста за задржување на мочниот меур во уринарниот мочен меур (што е особено честопати поплака кај постари пациенти).

Симптомите на циститис, исто така, во повеќето случаи се комбинирани со општо влошување на состојбата на пациентите, понекогаш во покачена температура (до 38 степени), како и при појава на гадење, повраќање и треска. Палпацијата (палпација) на абдоменот ви овозможува да идентификувате болка во областа над матката.

Текот на болеста може да биде придружен со појава на крв во урината. Крв во урината при циститис е забележан со мала количина од него (по ред од неколку капки), а крвта може да се појави и после мокрење. Со значителна количина на крв во комбинација со симптоми, што укажува токму на релевантноста на циститот, може да се претпостави дека започна хеморагичниот цистит, во кој има крварење на ѕидот на мочниот меур. Исто така, овој курс ни овозможува да претпоставиме за можна транзиција на акутната форма на болеста во хронична кога болеста се шири на бубрезите. Во принцип, ако не зборуваме за транзицијата кон хронична форма на циститис, симптомите, карактеристични за него, се манифестираат 7-10 дена, тогаш се случува подобрување (сето тоа, се разбира, се постигнува со соодветен третман на болеста и директно се пристапува кон тераписките мерки страна на пациентот).

Хроничен цистит: симптоми

Што се однесува до симптомите кои се релевантни за хроничната форма на циститис, таа се определува од фазата на оваа болест. На пример, фазата во која постои егзацербација на циститис, симптомите овде се слични на наведените симптоми на акутен циститис (веројатно во нешто помалку изразена форма). Фазата на ремисија, во која болеста се смирува, текот на хроничниот цистит се карактеризира со виртуелно отсуство на симптоми, а единствената манифестација релевантна за пациентите може да биде само честа мокрење.

Со оглед на фактот дека хроничниот цистит често се јавува при акутно третирање на акутен цистит или во отсуство на третман како таков, најразновидните периоди може да се одредат за тоа. Тоа е, хроничен (рекурентен) цистит може да трае многу години и без манифестација на било какви симптоми (додека егзацербациите не се случуваат во текот на терапијата).

За време на циститис, важно е да се обрне посебно внимание на прекинувањето на текот на терапијата што го пропишал лекарот, како и на прашањето за само-третман. Циститис, третман со народни лекови во кои пациентите почнуваат без да ја специфицираат специфичноста на текот на оваа болест посебно во нивниот случај, а исто така, што не е помалку критично, лекување со употреба на лекови широко рекламирани во медиумите и на телевизија - сето ова само може да ја влоши состојбата. И, се разбира, транзицијата кон хроничниот тек на болеста во овој случај се смета за една од можните опции за последиците.

Предвремено прекинување на третманот поради постепеното слабеење на симптомите и дури и кога исчезнува може да доведе до хроничен тек, како и до влошување на состојбата. Во овој случај, пациентите сигурно знаат кои симптоми на циститис се, според тоа, во нивно отсуство, тие веруваат дека со нивното исчезнување самата болест исчезнала. Сепак, подобрувањето на состојбата за време на третманот не е причина за негово прекинување, важно е да се заврши курсот пред назначеното време на неговото завршување.

Цистит за време на бременост: симптоми

Циститисот, за жал, не ја исклучува можноста за нејзино појавување кај бремени жени, згора на тоа, тие се во посебна ризична група. И поентата не е само дека основата за развојот на оваа болест е тоа што женското тело е најмногу подложно на него, но исто така и дека во овој период се случуваат големи хормонални промени во него, заедно со физиолошки промени. Статистиките за преваленцата на циститис кај бремени жени укажуваат на тоа дека оваа болест се јавува во скоро секој десетти случај.

Циститис во рана бременост на некој начин може да се смета како модел. Факт е дека пациентите често дознаваат за сопствената бременост по случаен избор, токму кога одат на лекар поради влошување на циститисот. Поради оваа причина, циститисот условно ги упатува специјалистите на знаци на бременост во рамките на првичните услови на нејзиното појавување. Па што е причината?

Бремените жени често се соочуваат со фактот дека циститисот се развива во нив, поради промените што ги забележавме на хормонално ниво, како и поради развојот на имуносупресијата. Имуносупресијата е дефинирана како состојба во која природно се јавува угнетувачкиот имунолошки систем на бремената мајка, а тоа е неопходно, така што ембрионот нема да биде одбиен поради неговата активност. Недостатоци на овие процеси е дека ослабената состојба на имунолошкиот систем обезбедува можност за активна репродукција на разни инфекции, тие, како што се во средината на мочниот меур, го провоцираат развојот на воспалителниот процес во него.

Згора на тоа, првите денови од почетокот на бременоста се придружени со интензивирање на минатите болести во историјата на пациентот. Поради оваа причина, треба да се има на ум дека ако постои хронична форма на циститис во историјата, тогаш за време на бременоста нејзините симптоми може повторно да се појават како релапс на болеста.

Циститис кај бремени жени може да одговара на акутната или хроничната форма на курсот. Акутната форма се карактеризира со стандарден "сет" на симптоми, а тоа се:

 • зголемено мокрење и болка;
 • появление болезненности внизу живота (она может проявляться с различной степени интенсивности и иметь различный характер, проявляясь, например, в форме тянущих болевых ощущений, возникающих в этой области и в легкой форме болезненности, завершающей акт мочеиспускания или, наоборот, проявляясь в достаточно изнурительной и выраженной форме болевых ощущений при одновременной утрате возможности к удержанию мочи);
 • появление в моче крови;
 • возможно повышение температуры в некоторых случаях.

Что касается хронической формы цистита и его обострения в частности, то здесь симптоматика имеет менее выраженный характер проявления и определяется на основании тех причин, которые эту форму заболевания спровоцировали.

Нередко симптомы цистита имеют сходство с симптоматикой другого типа заболеваний, потому в любом случае следует обратиться к врачу во избежание осложнений. Следует отметить, что осложнения цистита у беременных могут иметь крайне серьезный характер. Так, при самолечении этого заболевания, а также при игнорировании необходимости в его лечении может развиться пиелонефрит (заболевание, при котором происходит инфицирование почек). Также цистит может стать причиной преждевременных родов осложненного характера или причиной рождения малыша с низким весом. Важно также помнить, что любое лечение и в любом состоянии должно быть назначено только врачом.

Профилактика цистита во время беременности требует соблюдения некоторых правил, которые, в свете возможных последствий этого заболевания, сложными уж точно нельзя назвать. Заключаются они в следующем:

 • необходимо прислушиваться ко всем, даже незначительным проявлениям, негативным образом сказывающимся на общем самочувствии, ведь заболевание, цистит это или нет, легче предотвратить, чем заниматься его лечением;
 • избегнувајте хипотермија;
 • регулярно осуществлять опорожнение мочевого пузыря, не терпеть при возникновении острой на то необходимости;
 • употреблять жидкость в достаточном количестве, если, конечно, на этот счет нет противопоказаний;
 • выполнять определенные физические упражнения, если, опять же, отсутствуют противопоказания, касающиеся этого пункта.

Цистит у мужчин: симптомы

Как мы уже отметили, цистит у мужчин в основном проявляется в возрасте от 40 лет, причем заболеваемость циститом в целом по урологии составляет 0,5%. То, что у мужчин цистит развивается не так часто, объясняется особенностями, обратными тем, за счет которых он развивается у женщин. Так, мужская уретра располагает узким и длинным мочеиспускательным каналом, к тому же он имеет изогнутую форму, за счет чего в подавляющем большинстве случаев обеспечивается достаточное препятствие для недопущения вхождения в мочевой пузырь инфекции. Одновременно с этим развитие у мужчин рассматриваемого нами заболевания происходит в большинстве случаев на фоне интравезикальной обструкции, которая заключается в сдавливании мочевых путей под пузырем (то есть или сдавливание происходит в пределах шейки мочевого пузыря, или в пределах расположения уретры), в результате чего нарушается свободный отток мочи.

В зависимости от этиологических факторов цистит может быть первичным или вторичным. Первичный цистит у мужчин проявляется в форме острого поражения мочевого пузыря или поражения хронического. Острый цистит может иметь инфекционную природу (специфическую или неспецифическую), провоцируется он химическим, термическим, алиментарным, токсическим и лекарственным воздействием. Хронический цистит первичной формы может быть посттравматическим, инфекционным или паразитарным.

Между тем, преимущественно у мужчин цистит проявляется во вторичной хронической своей форме, что возникает из-за актуальности урологической патологии, которая может быть локализована в области пузыря или за его пределами. В зависимости от степени распространения актуального распространения в области мочевого пузыря цистит может быть диффузным, очаговым или шеечным.

Урологические патологии, провоцирующие цистит, как мы выделили, являются основными причинами, способствующими развитию цистита, при этом данного типа патологии преимущественно сопровождаются застоем мочи и интравезикальной обструкцией. В качестве механических препятствий, способствующих нарушению оттока мочи, могут выступать камни мочевого пузыря и инородные тела, опухолевые образования, аденома простаты , а также стриктура уретры. Цистит у мальчиков нередко сопровождает такую патологию как фимоз, при которой происходит сужение крайней плоти, а также нейрогенную дисфункцию пузыря.

Развитию инфекционной формы цистита сопутствует наличие таких заболеваний как простатит, орхит, эпидидимит, везикулит и пр. Аналогично циститу у женщин, это заболевание у мужчин преимущественно возникает при воздействии кишечной палочки. Специфические формы заболевания провоцируются хламидиями, гонококком, трихомонадами, микоплазмами и пр. В качестве редких форм цистита у мужчин выделяют шистосоматоз, актиномикоз и пр.

В выделении факторов развития интересующей нас патологии могут быть обозначены травмы позвоночника, стрессы, сахарный диабет, проведение трансуретральных операций, злоупотребление острой пищей и алкоголем, переохлаждения.

Что касается непосредственно симптоматики, то в качестве ведущего проявления острого цистита выступает учащение мочеиспускания (сюда же относится никтурия), затрудненность и болезненность мочеиспускания, помутнение мочи. Помимо этого в качестве сопутствующих проявлений могут выступать озноб, повышенная температура, пониженная трудоспособность.

Болевые ощущения при мочеиспускании, в особенности в рамках начальной стадии заболевания и стадии конечной, сопровождаются жжением и резью в уретре. Помимо проявления симптомов при мочеиспускании болезненность также возникает и вне этого действия, сосредотачивается она в половом члене, в паху, мошонке и в надлобковой области. Выделяемый объем мочи сокращается, аналогично течению заболевания у женщин, до 10-20 мл, не исключается возможность появления недержания мочи.

Тяжелые формы цистита сопровождаются интоксикацией, возникающей из-за повышенной температуры тела и олигурии (сокращение суточного объема м очи, отделяемого кожей). Моча мутнеет, у нее появляется гнилистый запах, отмечается примесь крови.

В хронической форме течения цистит протекает при достаточно скудных проявлениях симптоматики, течение заболевания может быть или волнообразным или стабильно-непрерывным. В данной форме мочеиспускание не настолько мучительное, учащенное и болезненное, как при острой форме.

Цистит у детей: симптомы

Симптоматика заболевания у детей определяется формой заболевания, а также возрастом ребенка. Так, детьми группы раннего возраста не всегда могут быть выражены и вообще осознаны те жалобы, которые сопровождают их состояние при заболевании, чего не сказать о детях более старшего возраста.

Симптомы цистита у детей в возрасте до года проявляются в повышенном беспокойстве и плаче, появляется темная моча (определить это можно при осмотре подгузника). Также отмечается повышение температуры в пределах до 39 градусов.

Что касается детей дошкольного возраста, а также у подростков, симптомы цистита у них проявляются в следующем:

 • учащенное мочеиспускание (в пределах 3 раз за час);
 • недержание мочи (в частности это касается случаев отсутствия ранее у детей такой проблемы);
 • боли в области промежности, а также в области прямой кишки;
 • боли внизу живота, усиление болей при мочеиспускании;
 • помутнение мочи, примесь в ней крови (аналогия цвета с «мясными помоями»);
 • температура.

Хронический цистит у детей характеризуется слабой выраженностью симптоматики при ее усилении только при обострении заболевания. Обострение цистита у детей в этой форме характеризуется симптоматикой, актуальной при острой форме цистита.

Дијагностицирање

Подтверждение диагноза «острый цистит» производится на основании двух основных критериев: типичность проявлений симптоматики, характерной для цистита и быстрое улучшение общего состояния больного при использовании антибиотиков. При отсутствии эффективности в лечении заболевания, происходит его переход в хроническую форму, то есть оно становится затяжным в течении. В таком случае очень важно определить, в связи с чем это происходит, не менее важно произвести и дифференцировку хронического цистита с иного типа патологическими состояниями ( рак мочевого пузыря или предстательной железы, шистосоматоз, туберкулез и пр.). За счет этого можно будет назначить подходящее лечение при недопущении ситуации с ухудшением состояния на основании выбора неверной тактики.

В диагностике цистита отталкиваются от полученных анамнестических данных, а также от характерной симптоматики, что уже отмечено, и от результатов данных лабораторного исследования мочи (микро- и макроскопия). Помимо этого основанием для диагностики служат данные цистоскопии (получаемые после того, как актуальное острое воспаление несколько ослабнет в собственной интенсивности), данные бактериологического исследования, а также данные, полученные в результате функционального исследования относительно состояния мочевыводящих путей. Женщинам настоятельно рекомендуется в этом случае гинекологическое обследование, в рамках которого может быть определено то или иное гинекологическое заболевание, на фоне которого и развивается цистит.

Третман

Лечение цистита осуществляется в домашних условиях при соблюдении пациентами постельного режима. Назначается диета (исключению подлежат соленые и острые блюда, алкоголь и пр.), а также обильное питье. Уменьшить болевые ощущения при цистите можно за счет грелок, ванн. Показаны к применению отвары трав с мочегонным эффектом. Резко выраженная форма болезненности определяет необходимость в использовании средств, с помощью которых возможно снятие мышечного спазма в мускулатуре мочевого пузыря (препараты папаверин, дротаверин и пр.). Используются и антибактериальные препараты, предписанные врачом.

В лечении хронического цистита важно, прежде всего, восстановить нормальный ток мочи, что достигается при лечении сопутствующего заболевания (сужение уретры, аденома простаты и т.д.). В обязательном порядке выявляются актуальные очаги инфекции в организме с последующим их лечением. Антибиотики при цистите в хронической форме назначаются только после выполнения посева мочи, определения конкретного возбудителя, на фоне которого развилась инфекция, а также после определения его чувствительности в отношении антибиотиков.

При появлении симптоматики, свойственной циститу, необходимо обратиться к лечащему педиатру (дети) или к терапевту, помимо этого может понадобиться консультация гинеколога и уролога.

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Цистит и характерные для этого заболевания симптомы, то вам могут помочь врачи: терапевт , гинеколог , уролог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Бактериурия (совпадающих симптомов: 7 из 13)

Бактериуријата е патолошки процес во кој присуството на патогени микроорганизми ќе се открие со дијагностички методи во урината. Нормата е отсуство на бактерии во урината, таа е стерилна, но кога станува инфицирана, организмите се размножуваат и можат да ги инфицираат најблиските органи преку растечките канали.

...

Бенигна хиперплазија на простатата (BPH) е патолошки процес кој се карактеризира со пролиферација на ткива на даден орган. Треба да се напомене дека овој тип на болест не припаѓа на онколошката група и не се стреми да се дегенерира во малигнен процес.

...
Дизурия (совпадающих симптомов: 6 из 13)

Дизурија е патолошки процес кој е предизвикан од кршење на процесот на мокрење. Нарушувањето на оваа природа може да се должи на гинеколошки заболувања кај жените и, соодветно, уролошки - кај мажи. Дизурија не е исклучена кај деца и кај возрасни во однос на позадината на болестите на уринарниот систем, недоволната исхранетост и недоволниот внес на течности. Психосоматски фактор се јавува, особено кај бебиња.

...
Странгурия (совпадающих симптомов: 6 из 13)

Странгурија е патолошки процес кој е придружен со болно мокрење и насилнички нагони, често пациентот не е во можност да ја потисне желбата да оди во тоалетот и е принуден да го испразни мочниот меур што е можно поскоро. Причината лежи во воспалителните процеси во вратот на мочниот меур, што може да се случи поради инфекција или уролитијаза.

...
Уретрит (совпадающих симптомов: 5 из 13)

Уретритисот е воспалителна болест во која влијае на уретрата (или уретрата). Уретритисот, чии симптоми се појавуваат во однос на позадината на изложеност на вируси или бактерии кои го предизвикале ова воспаление, може во свој тек да одговараат на природата на инфекцијата или неинфективниот процес.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, ул. Glavmosstroy, 7
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1-ви Тверска-Јамска, 29, 3 кат
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
гинеколог зема
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, транс. Расковой, д. 14/22
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1-ви Тверска-Јамска, 29, 3 кат
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .