Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Хемороиди: Симптоми и третман

Хемороидите се главните симптоми:

Хемороидите, болест што ќе се дискутира во нашиот денешен напис, не може да се наречат ништо друго освен деликатен проблем. Покрај тоа, хемороидите, симптомите на кои ќе ги разгледаме денес, во многу случаи, пациентите се обидуваат сами да се лечат, што, за жал, на никој начин не го фаворизира својот тек и последици кои произлегуваат од сличен став кон него.

Општ опис

Може да ве изненади, но хемороидите се прилично честа болест, дијагностицирани во просек кај 10% од пациентите од вкупното население на планетата, преовладувачката возрасна група во развојот на оваа болест е дефинирана со граници од 30 до 50 години. Оваа група на пациенти, пак, го одредува приближниот број во рамките на 28% од целата група на пациенти со болести во областа на проктологијата. Хемороиди кај мажи се јавуваат 4 пати почесто од хемороиди кај жени.

За да се разберат кои се причините за хемороидите, важно е да се идентификуваат некои анатомски карактеристики кои се релевантни за анусот, кој, всушност, е под влијание на оваа болест. Овие карактеристики се состојат првенствено во фактот дека ректумот од својот долен дел е опкружен со широка мрежа на венски тела, дефинирани како кавернозни тела (или хемороидални вени). Овие вени на некој начин "го покриваат" ректумот долж целиот нејзин обем. Кавернозното тело е горно и долен, што укажува на соодветната локација во горниот или долниот дел од ректумот. Одржувањето на кавернозните тела е обезбедено од страна на сврзно ткиво кое е директно вткаено во венските садови (поточно, во нивните ѕидови), што, пак, е наменето да го спречи нивното прекумерно ширење. При пополнување на кавернозните тела со крв, дополнителна помош е обезбедена и во функциите на аналниот сфинктер (аналниот сфинктер е мускул, поради што е затворен аналниот отвор), кој директно им одговара, односно помага да се задржи изметот.

Хемороиди се развиваат поради хиперплазија на кавернозните прстени на ректумот, што доведува до проширени вени, кои, како што може да се разберат од спецификите на болеста, се јавуваат во анусот. Хемороиди, чии причини не се сигурно идентификувани, сепак, постојат голем број фактори врз основа на кои може да се изградат некои претпоставки за ова прашање.

Значи, сосема е можно случајот да лежи во слабоста на сврзното ткиво, уставно определено. Важна улога игра и васкуларната дисфункција во комбинација со такви патолошки процеси како зголемување на протокот на артериска крв низ кохлеарните артерии со намалување на одлевањето во каприциозните вени, наспроти кои, како што забележавме првично, кавернозните тела се подложени на зголемување и се појавуваат хемороиди.

Поради дистрофичните процеси кои се случуваат во анатомските структури, поради што се обезбедува формирање на фиброзно-мускулниот скелет на хемороидалните јазли, постепено почнуваат да се менуваат во дисталната насока. Поставувањето во кавернозните тела на човечкото тело се јавува 3-8 недели од неговиот ембрионски развој, тие се дифузно (расфрлани), со што се фокусираат од основата на предните столбови. Во меѓувреме, тие почесто се групираат во три главни зони: од левиот ѕид, десниот постеролатерален и десен антеролатерален ѕид на аналниот канал. Хемороиди често се јавуваат во овие области.

Разликата помеѓу кавернозните тела и обичните вени, кои се концентрирани во субмукозата на ректалната област што се разгледува, лежи во фактот дека содржат директни артериовенски анастомози во значителна количина. Поради оваа карактеристика, патем, објаснето е фактот дека пуштањето на црвено крв како еден од симптомите на хемороидите е крварење од артериска природа.

Структурата на ректумот

Како причини кои придонесуваат за развој на хемороиди, исто така, се разликуваат следните број на фактори:

 • Наследна предиспозиција. Значи, во присуство на болеста во следниот род е фактор кој го зголемува ризикот од можен развој на болеста.
 • Укинување на тежината Кога се подигнуваат тежини, особено ако се врши нагло и со необучени лица, лигаментозниот апарат е оштетен, што исто така го одредува и соодветниот ризик за можен развој на хемороиди. Во прилог на подигнување на тежини, друг вид оптоварување може да се смета како таков фактор (гимнастика, борење, итн.).
 • Продолжена седечка положба. Особено, ова се однесува на професионални активности (возачи, компјутерски оператори, програмери итн.). Исто така, воопшто, се смета и неактивноста на животниот стил, наспроти позадината на која се развива стагнација во карличните органи, а тоа, пак, придонесува за кршење на венскиот одлив.
 • Запек. Со чести запек, хемороидите исто така се развиваат барем толку често, што, покрај ова, е придружено со последователни егзацербации во сопствениот тек. Затегнување со запек доведува до зголемување на интраабдоминалниот притисок, а фактор во оваа патологија е исфрлање на хемороиди од анусот.
 • Бременост Бременоста, необично, исто така, го одредува значителниот ризик од можен развој на хемороиди. Како што е познато, овој период е проследен со системско преструктуирање на целиот организам, а една од нејзините карактеристики е хронично зголемување на притисокот на интраабдоминалниот дел, додека венската конгестија. Веќе во моментот на раѓањето, овие фактори можат да достигнат надвиснати критични вредности за себе, против позадината на која, пак, се формираат непривлечни јазли.
 • Иритација локално ниво. Овде, особено, станува збор за иритација, која е директно изложена на мукозната мембрана, а тоа е внесот на лаксативи, употребата на клизми, премногу интензивни хигиенски ефекти врз анусот, аналниот секс, инфекцијата итн.
 • Функции на храна. Појавата на болеста која се разгледува, како и влошувањето на нејзиниот тек, е предизвикана од злоупотреба на пушеле, солени производи, акутни производи, стимулација на ректалните функции поради пијалоци (чај, кафе), зависност од алкохолни пијалаци, перзистентна (хронична) прејадување и сл. Кога се зависници од полупроизводи, недоволно количество консумирана течност, овошје и зеленчук, исто така, го нарушува нормалното функционирање на цревата, врз основа на која има запек. Неверојатно, честата дијареа придонесува за развојот на болеста.
 • Фактори на хормонален тип. Во овој случај, можно е да се идентификуваат хормоналните промени поради кои постои егзацербација на хемороиди, тие се релевантни при употреба на орални контрацептиви, со хормонска терапија, менструација итн.
 • Некои спортови. Кога тресете, релевантни при возење на мотоцикл, велосипед, јавање, итн. постои и веројатноста за појава на хемороиди и негово егзацербација.
 • Болест на црниот дроб. Со оглед на тоа што ректалниот одлив на крв низ вените, кои, пак, се поврзани со црниот дроб, некои од болестите на вториот (на пример, цироза на црниот дроб) предизвикуваат зголемување на притисокот во овие вени. Поради зголемувањето на притисокот, има соодветни потешкотии во одлевањето на крвта. Еднакви позиции со цироза се забележани во исхраната и потрошувачката на алкохол (вклучувајќи и алкохолизам), земајќи одредени лекови, што се објаснува со сличното негативно влијание врз црниот дроб.
 • Болести на карличните органи. Во овој случај, органите во непосредна близина на ректумот се простатата (кај мажите) и мочниот меур, кој, ако е воспален, го нарушува протокот на крв по вените од анусот. Хемороиди често се јавуваат со простатитис (болест во која простатата се распаѓа), како и со циститис (болест што се јавува кај мажи и жени со истовремено воспаление на мочниот меур).
 • Присуство на тумор или воспалителни процеси во цревата.
 • Стрес.

Знаци на хемороиди

Хемороидите се карактеризираат со одредени знаци, во присуство на кои, соодветно, постојат основи за разгледување на тоа како можна болест. Најкарактеристично за овие знаци е крварењето (можеби нејзината манифестација како крвна размаска), која произлегува директно од анусот, во многу случаи се смета како прв симптом на хемороиди. Во повеќе од половина од случаите крварењето се јавува по чин на движења на дебелото црево (движења на дебелото црево). Ние веќе забележавме дека крвта во овој случај се појавува како светло црвено, што го разликува овој симптом на хемороиди од состојбата на гастроинтестинално празнење, во кое е прилично темно, речиси црно. Крвта не се меша со измет, ја покрива неговата површина. Поради можниот интензитет на хемороидно крварење и нивното времетраење, можно е анемизација на пациентите.

Следната, не помалку карактеристична карактеристика на болеста, е пролапсот на хемороидите, кои, според нивната локација, се јавуваат преку анусот. Појавата на болеста е придружена со манифестација на овој симптом само за време на дефекацијата и обиди за тоа, меѓутоа, во оваа фаза на нејзиниот тек, јазлите се репозиционираат независно, по што тие стануваат невидливи. Во меѓувреме, прогресијата на процесот води до фактот дека пациентите треба почесто да вршат таква манипулација, притоа поставувајќи ги јазлите. Ако состојбата достигне едем и воспаление на јазолот, тогаш тоа ќе биде целосно невозможно.

Треба да се забележи дека, воопшто, симптомите поврзани со болести во дебелото црево се екстремно монотони, затоа крварењето не може да биде само симптом на хемороиди, што укажува, на пример, за релевантноста на полипи, улцеративен колитис, малигни тумори итн. Сепак времето и губењето на хемороидите може да се мешаат со такви патолошки состојби како пролапс или ректум, со пукнатина во анусот итн. Со оглед на тоа, важно е, без оглед Врз основа на специфичноста на манифестациите на актуелната болест, обратете се кај соодветниот специјалист за испитување на подрачјето на патолошкиот процес, како и за други студии, со помош на кој ќе може да се направи точна дијагноза.

Понатаму, во однос на знаците карактеристични за хемороидите, можно е да се забележи болката на дефекацијата, како и присуството на болка некое време по неговото завршување. Постои болка во секој десетти случај на болеста, и, неверојатно, во периодот на подоцнежните фази на нејзиниот развој, се јавува во различни услови, односно при одење, седење, па дури и при одмор. Карактеристичен знак за хроничната форма на протокот на болка не е, нејзиното појавување сугерира дека патолошкиот процес е проследен со воспаление, затворање или тромбоза на јазлите, формирање на анален пукнатина. Природата на манифестацијата на болката може да биде различна, почнувајќи од благиот метеж со непријатни чувства на влечење и завршувајќи со многу интензивни болни сензации на типот "jerking" (што е важно во случај на едем на јазол).

Исто така, покрај овие знаци, чешање на кожата, нејзино плачење, осип на пелена и чувство на печење - сите овие манифестации се концентрирани во областа околу анусот. Чешање особено се случува поради мацерација на кожата, и затоа, со појава на дополнителни мукозни секреции кои доаѓаат од цревата, подоцна може да се развие егзема. Појавата на чувство на нецелосно празнење на дебелото црево не е исклучена (оваа сензација се јавува по чин на дефекација). Во некои случаи се јавува фекална инконтиненција.

Хемороиди

 • Фаза I Оваа фаза се карактеризира со безболноста на хемороите со нивното мало испакнување на луменот на анусот. Не ја исклучувајте можноста за крварење, а не придружено со болка. Аноскопското испитување го одредува присуството на јазли, воспаление на мукозните мембрани и проширена состојба на капиларите. Чинот на дефекацијата во некои случаи може да биде проследен со крварење и непријатност.
 • Фаза II Оваа фаза се карактеризира со губење на јазли, се случува само кога е извршено дејството на дефекацијата, што е придружено со нивно последователно надополнување. Крварење и непријатност често се придружени со чешање и празнење.
 • Фаза III. Во рамките на текот на оваа фаза, пациентите се соочуваат со пролапс на хемороиди, не само при изведување чин на дефекација, туку и со зголемен интраабдоминален притисок (физичка препресија). Како што веќе е наведено во општиот опис, во случај на пролапс на јазлите, тие можат да се прилагодат независно (не се јавува спонтано намалување во текот на овој период на болеста). Јазлите се праќаат рачно, прво е неопходно кога ќе паднат за време на дефекацијата, сепак, како што напредува болеста, такво намалување е неопходно веќе во сите ситуации кои се придружени со зголемување на интраабдоминалниот притисок (кашлица, кревање тежина итн.). Во овој случај, контаминацијата на облеката и појавата на болка се додаваат на претходно наведените симптоми.
 • Фаза IV. Оваа фаза е најопасна во текот на болеста. Јазлите за опаѓање се ресетираат спонтано или кога рачно ги ресетираат. Како што е веќе забележано, тромбозата на хемороиди е можна во оваа фаза, како и развојот на анемија при присуство на тешки крварења.
Хемороиди: фотографии од главните фази на болеста

Хемороиди: форма на болеста

Во согласност со природата на текот на болеста, хемороидите може да бидат акутни или хронични. Првенствено во пракса, хроничната форма се карактеризира со карактеристичен постепен развој на болеста со зголемување на карактеристичните симптоми. Како по правило, дефинирањето на хроничните хемороиди е продолжено одложување од страна на пациентите за неопходноста од одење на лекар, односно во многу случаи кога хемороидите се лекуваат со народни лекови. За жал, популарниот третман на хемороиди често одредува незначителни шанси за нивна сопствена ефикасност, која, во меѓувреме, не ги спречува пациентите со оваа болест да продолжат да поставуваат експерименти врз себе. Во повеќето случаи, хроничните хемороиди се предмет на систематско егзацербација, што, како што може да се разбере, подразбира зголемување на симптомите кои се карактеристични за болеста. Егзацербациите се јавуваат на позадината на физичкиот напор, стресот, опстипацијата, а исто така и на позадината на промените поврзани со навиките за јадење.

Акутните хемороиди , како што е веќе забележано, се развиваат поретко. Симптомите на акутните хемороиди (стандардна тријада во форма на крварење, чешање и болка во анусот) се карактеризираат со брзината на сопствениот развој на пациентот, со што се постигнува екстремниот степен на сериозност во најкус можен рок. Како по правило, во овој случај, пациентите се помалку склони да ја одложат посетата на лекар за несигурна иднина - интензитетот на симптомите, може да се каже, не остава простор за избор во ова прашање.

Во случај на хемороиди, акутната форма традиционално може да се развие во хронична форма на протокот, но не е исклучено дека акутната форма се развива против позадината на хронична форма. Хроничниот тек на болеста се карактеризира со појава на периоди на благосостојба, во кои не постојат манифестации на симптоми и причини за загриженост, но таквите периоди се заменуваат со егзацербации. Егзацербација на хемороиди се јавува на позадината на тромбозата на хемороидите, што, пак, се развива воспаление. Егзацербацијата на хемороидите се карактеризира со манифестација на сите симптоми кои се карактеристични за него, кои ги испитувавме. Неверојатно, "затишјето" може да трае доволно долго, што е особено промовирано од отсуството на фактори кои провоцираат болести.

Покрај формата на курсот (акутна или хронична), хемороидите исто така може да бидат внатрешни и надворешни. В соответствии с превалирующей симптоматикой выделяют конкретные его формы, это кровоточащий геморрой , при котором основным проявлением выступает выделение из анального отверстия крови. Также это болевая форма геморроя, характеризующаяся возникающими в момент дефекации болями или болями постоянного характера. И, наконец, такая форма заболевания, как мокнущий геморрой, при котором основными проявлениями патологического процесса становятся слизистые выделения из заднего прохода и зуд той или иной степени интенсивности.

Внутренний геморрой: симптомы

Симптомы данной формы заболевания напрямую определяются актуальной для него стадией и размерами геморроидальных узлов. Помимо этого важную роль играет и наличие сопутствующих заболеваний прямой кишки.

В рамках ранней стадии течения этой формы геморроя особая симптоматика отсутствует. Единственным проявлением может стать ощущение наличия дискомфорта или инородного тела в заднем проходе, что возможно при воздействии факторов, провоцирующих заболевание в целом. Болезненность на данном этапе отсутствует, выхода узлов наружу не происходит. Появляющиеся выделения крови имеют незначительный и скудный характер, ввиду чего пациенты зачастую попросту игнорируют симптомы внутреннего геморроя.

В соответствии с течением патологического процесса при актуальном его развитии происходит и усиление симптоматики, проявляющейся при заболевании. Так, узлы увеличиваются в размерах, что, в свою очередь, приводит к усилению ощущения дискомфорта за счет сужения на этом фоне просвета кишки. Прохождение каловых масс с определенной степенью плотности по этой причине может приводить к появлению выраженных болевых ощущений. В окружении узлов слизистая начинает воспаляться, что приводит к выделению воспалительной жидкости из кишечника, она же провоцирует раздражение в области ануса и появление чувства жжения. Из-за усугубления общей картины течения заболевания, возникающие кровотечения также становятся более выраженными. Завершение акта дефекации сопровождается стеканием крови, что происходит в виде струйки или капель.

В случае с низкой областью локализации узлов акт дефекации может приводить к их вылезанию наружу, после чего они самостоятельным образом втягиваются обратно. Как вы смогли заметить, данная симптоматика соответствует второй стадии течения геморроя, рассмотренной нами выше.

В случае исключения возможности замедления роста узлов, они все в большей мере затрудняют нормальный акт дефекации. Из-за этого происходит растяжение стенок кишки, лопается ее слизистая. На фоне перечисленных процессов образуются трещины, дефекация сопровождается интенсивными болевыми ощущениями в сочетании с кровотечениями, из-за которых развивается анемия . Здесь же отмечается соответствие третьей стадии течения геморроя, при которой узлы могут при определенных нагрузках вылезать наружу, но имеется возможность самостоятельного их вправления.

Учитывая тот факт, что заболевание в основном проявляет себя в хронической форме, перечисленные симптомы геморроя актуальны в проявлениях на этапе обострения заболевания. Ремиссия, указанная нами как стадия благополучия, исключает наличие тех или иных ощущений.

Геморрой: виды заболевания и локализация патологического процесса

Внешний геморрой: симптомы

Данная форма геморроя, в отличие от формы внутренней, практически всегда протекает в сочетании с какой-либо неприятной характерной для него симптоматикой, бессимптомное его течение отмечается крайне редко. Наружный геморрой иногда может не сопровождаться появлением увеличенных узлов. В противном случае изначально узлы эти могут проявляться в качестве небольших размеров уплотнений, причем уплотнений малозаметных. Между тем, последующее прогрессирование заболевания, без принятия соответствующих мер лечения геморроя, приводит к заметному увеличению узлов, синюшности их оттенка и болезненностью, возникающей при ощупывании.

Отметим некоторые положения относительно того, как выглядит геморрой в случ е течения заболевания без сопутствующих обострений.

 • Ощущение дискомфорта. Данное проявление актуально не только лишь при совершении акта дефекации и после него, но и в обычном состоянии пациента. Неприятные ощущения такого рода возникают даже в состоянии покоя, сидения, чихания, кашля и в других ситуациях.
 • Слабовыраженные кровотечения. При небольших размерах узлов кровотечение вообще может отсутствовать или его проявления могут быть отмечены следами на туалетной бумаге. Этот симптом, вне зависимости от степени его выраженности, требует незамедлительного принятия мер. Лечение наружного геморроя как проигнорированное действие со стороны пациентов становится причиной развития заболевания, а это, в свою очередь, приводит к увеличению узлов и к появлению еще более выраженных и серьезных кровотечений на фоне воздействия, оказываемого на них прохождением каловых масс. Кроме того, кровь может появляться не только из узлов, но и из анальных трещин, ввиду чего возникают очень сильные боли.
 • Боль. Боль как симптом наружного геморроя, проявляется при запущенном течении заболевания, чему сопутствует его переход к острой форме, на фоне которой и происходит воспаление геморроидальных узлов, боль провоцирующее. Узлы приобретают выраженную отечность и болезненность, походы в туалет с целью опорожнения кишечника сопровождаются наибольшей выраженностью ощущений и общего дискомфорта. На данном этапе в лечении обязательно используются препараты местного действия, направленные на устранение симптоматики и боли в частности.
 • Уплотнения, образования в окружении ануса. Их больной может определить самостоятельно при ощупывании области. Уплотнения могут иметь различные размеры, также они могут располагать видимой формой или прощупываться под кожей. Образования или уплотнения всегда сопутствуют внешнему геморрою, что и определяет возможность дифференцировки этой формы от внутренней.

Результатом течения внешнего геморроя нередко становится тромбированный геморрой, рассматриваемый в качестве осложнения заболевания.

Геморрой при беременности: симптомы

Развивается заболевание при беременности на фоне актуальности сдавления вен прямой кишки маткой, увеличенной в размерах в этот период. Подобное воздействие становится причиной нарушения оттока крови со стороны прямой кишки и промежности. Переполняясь кровью, вены прямой кишки подвергаются значительному расширению и провисанию в форме болезненных узлов.

Не менее важную роль играют запоры у беременных. При запорах происходит сильное расширение слизистой прямой кишки в сочетании с геморроидальными венами, под ней залегающими, в результате чего прохождение каловых масс в уплотненном их виде провоцирует их травмирование. Малоподвижность образа жизни в рамках поздних сроков течения беременности также становится одной из причин развития геморроя.

Геморрой после родов развивается по причине напряжения мышц области промежности при растяжении геморроидальных узлов, что происходит непосредственно при родах.

Симптомы геморроя у беременных соответствуют стадиям заболевания и в целом картине этого заболевания у других групп больных. Так, сюда относятся боли, возникающие при дефекации, наличие на кале свежей алой крови, кровотечения при дефекации. В области заднего прохода появляется выраженный дискомфорт и зуд, в особенности усиливаются эти проявления, опять же, при дефекации, а также при длительном сидении и ходьбе. Также отмечается наличие эластичных узлов, появляющихся из заднего прохода (провисающих на более поздних этапах заболевания).

Следует заметить, что симптомы геморроя у женщин после родов нередко могут быть спутаны с проявлением болевых ощущений по части их локализации. Пациентки считают, что так проявляют себя боли в промежности из-за родов, и, соответственно, не предполагают, что связаны они с геморроем. Между тем, при длительном сохранении болевых ощущений геморрой после родов, симптомы которого дополняются далее и другими характерными для заболевания состояниями, в установлении заболевания, в действительности актуального в конкретном случае, проблем, как правило, не определяет.

Осложнения геморроя

Ознакомившись с тем, какие симптомы при геморрое возникают в первую очередь, и как в целом прогрессирует это заболевание, читателю, наверняка, станет интересно и то, к каким последствиям может привести это заболев ание. Здесь следует сразу отметить, что смертельно-опасным заболеванием геморрой не является, однако опасными, в той или иной мере, являются именно осложнения геморроя.

Так, чаще всего на его фоне развивается тромбоз геморроидальных узлов. Данное состояние выглядит следующим образом: застой крови, возникающий в рамках венозных сплетений, приводит к образованию сгустков крови, из-за которых останавливается сам отток крови. Узел в этом случае приобретает выраженную синюшность, болезненность и напряженность. В частых случаях тромбозу сопутствует температура, выраженный зуд и боль в области анального отверстия. За тромбозом в обширной его форме без отсутствия лечения следует некроз узлов, при этом узлы начинают расплавляться, в результате чего к общему состоянию присоединяется и вторичная гнойная инфекция.

Присоединение инфекции в любом случае возникает из-за снижения свойственных организму защитных свойств, что определяет возможность заражения геморроидальных узлов, а после – находящихся в непосредственной близости областей. Присоединению инфекции сопутствует сильный зуд и боль, возникающие в области заднего прохода, добавляется к этому нередко и температура.

Кровотечения геморроя, которые, как правило, незначительны в проявлении и рассматриваются в качестве одного из симптомов геморроя, при собственном учащении достаточно скоро могут стать причиной развития у больного анемии. Массивное кровотечение при геморрое возникает крайне редко, однако оно становится прямой угрозой его жизни. Также отметим, что без внимания врача кровотечение оставлять нельзя. Геморрой хотя и не может перерасти в рак, однако аналогично проявлению геморроя, рак также может сопровождаться кровотечением, а рак, согласитесь, куда более серьезный диагноз.

Также в числе осложнений геморроя рассматриваются затруднения в дефекации и в мочеиспускании.

Дијагностицирање

Как правило, диагностика геморроя не сопряжена с особыми затруднениями, установление диагноза происходит в рамках опроса пациента и проведения первичного амбулаторного осмотра. Осмотр помогает определить степень выпадения из анального отверстия узлов, оценить возможность обратного их вправления, состояние кожного покрова, а также актуальность и степень кровоточивости.

В некоторых случаях проводится аноскопия. Данная процедура заключается в помещении в анус небольшого светящегося шарика (собственно аноскопа), за счет чего проводится более детальный осмотр ануса и прямой кишки. При проведении манипуляций в данной процедуре появляется определенный дискомфорт, однако обезболивания она не требует и выполняется в кабинете специалиста.

Исключить возможную актуальность онкологии помогает процедура ректороманоскопии, при которой исследуются области сигмовидной и прямой кишок с сопутствующим осмотром их слизистой.

Третман

Общие меры в лечении заболевания сводятся к увеличению потребления пищевых волокон, а также к лечению у пациентов запоров. Пищевые волокна входят в состав зерновых культур, зерна и фруктов. Также важно потреблять больше жидкости. Не рекомендуется употреблять часто слабительные средства, потому как понос (диарея) аналогично запорам лишь усугубляет течения заболевания. В большинстве случаев лечение геморроя консервативное и осуществляется в домашних условиях.

Лечение острого геморроя проводится с использованием местных и общих обезболивающих препаратов (Кетанол, Диклофенак, Найз и пр.), а также мазевых аппликаций и противовоспалительных средств (мазь Вишневского, Левомеколь и пр.), очистительных клизм (данная мера возможна только для ранних стадий течения заболевания!). Используются и флеботонические средства (при острой и хронической форме заболевания), наибольшая эффективность достигается при использовании препарата Детралекс. При актуальности кровотечений применяются свечи в составе с адреналином, гемостатические материалы местного типа.

При отсутствии эффективности консервативного лечения после стихания воспаления назначаются, как правило, малоинвазивные методы терапии или оперативное вмешательство (что определяется стадией заболевания). Операция необходима и при продолжительном кровотечении, сочетающемся с невозможностью вправления выпадающих узлов, сильными болями и интенсивным ректальным зудом.

В лечении хронического геморроя на ранних стадиях могут применяться такие малоинвазивные методы терапии как лигирование с использованием латексных колец, склеротерапия, криотерапия, фотокоагуляция, лазерная терапия. Не применяются эти меры при возникновении тромбоза и при появлении анальной трещины, при развитии острой или хронической формы парапроктита и иного типа воспалительных заболеваний области промежности и анального канала. Перечисленные меры терапии в основном не требуют применения общего наркоза и последующей госпитализации, но лазерная терапия и метод фотокоагуляции преимущественно выполняются под общим наркозом или спинномозговой (эпидуральной) анестезией.

Хирургическое лечение геморроя применяется в основном лишь в рамках 3 и 4 стадий течения заболевания. Под собой такое вмешательство подразумевает меру иссечения геморроидальных узлов при последующем прошивании их ножки. Геморрой после операции требует госпитализации на срок 7-10 дней, в целом период нетрудоспособности составляет порядка 14 дней. После выписки требуется дополнительная терапия в рамках домашних условий. Так, сюда относится необходимость в приеме тех препаратов, которые назначил врач при геморрое, а также принятие сидячих ванн трижды в день, в том числе и после каждого акта дефекации. Опять же, акцент делается на диетическом питании.

При появлении симптомов, указывающих на возможную актуальность геморроя, необходимо обратиться к врачу проктологу.

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Геморрой и характерные для этого заболевания симптомы, то вам может помочь врач проктолог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Геморрой у мужчин (совпадающих симптомов: 5 из 10)

Хемороидите кај мажите често се дијагностицираат заболувања, кои предизвикуваат голем број на психолошки и физички проблеми, како и значително намалување на квалитетот на животот. Претставниците на посилниот пол, како болест се појавуваат неколку пати почесто од жените. Болеста е дилатација на плексус на садовите на ректумот. Карактеризиран од нивниот пролапс и крварење, како и појавата на воспалителниот процес.

...
Тромбоз (совпадающих симптомов: 4 из 10)

Тромбозата е болест во која густото згрутчување на крвта (акумулации на тромбоцити) се формира во крвните садови, мешајќи со слободниот проток на крв низ циркулаторниот систем. Затчавањето на крвните садови со згрутчување на крвта предизвикува непријатни чувства во рацете или нозете (во зависност од локацијата на згрутчувањето на крвта).

...
Геморрой у женщин (совпадающих симптомов: 4 из 10)

Хемороиди кај жени - болест која се карактеризира со формирање на хемороиди, поради проширени вени на аналниот премин и ректумот. И покрај фактот дека таквата болест се смета за мажествена, таа често се дијагностицира кај жените. Појавата може да биде поврзана не само со седентарен начин на живот или услови за работа, туку и со некои карактеристики својствени само за женското тело. Ова може да биде менструација, бременост или породување.

...
Свищ прямой кишки (совпадающих симптомов: 3 из 10)

Свищ прямой кишки преимущественно является результатом острой или хронической формы течения парапроктита, проявляется он в форме патологических каналов, залегающих в области между кожей и прямой кишкой или же между параректальной клетчаткой и прямой кишкой. Свищ прямой кишки, симптомы которого проявляются на этом фоне в виде гнойных выделений с примесью крови или в виде кровянистых выделений из отверстия, образованного в результате патологического процесса, сопровождается также появлением сильных болей, раздражением кожи и локальным зудом в сочетании с выраженной формой воспаления.

...
Трещина прямой кишки (совпадающих симптомов: 3 из 10)

Трещина прямой кишки соответствует также и таким определениям актуального для нее патологического процесса, как трещина заднего прохода или анальная трещина. Трещина прямой кишки, симптомы которой проявляются в результате разрыва слизистой прямой кишки (в большей или меньшей степени), в большинстве случаев диагностируется у тех пациентов, для которых актуальна проблема хронических запоров или поносов, предпочтение анального секса традиционному, а также малоактивный образ жизни.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

проктолог зема
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .