Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Панкреатит: Симптоми и третман

Панкреатит - главни симптоми:

Панкреатитот е група на болести во комбинација со нивните придружни синдроми, чиј тек е придружен со заеднички фактор, што е воспаление на панкреасот. Панкреатитот, чии симптоми се манифестираат поради фактот дека нема ослободување на ензими секретирани од жлездата во дуоденумот, се случува со активирање на овие ензими директно во жлездата, поради што се случува постепено уништување, со други зборови - само-варење.

Општ опис

Треба веднаш да се забележи дека опишаната специфичност на процесите релевантни за панкреатитисот е многу сериозна, бидејќи и токсините и ензимите кои се активно ослободени за време на овој процес, често се испраќаат директно до крвотокот, а тоа, пак, може да предизвика сериозна штета. голем број на органи како што се црниот дроб, срцето, мозокот, бубрезите, белите дробови. Со развојот во оваа позадина на крварење во регионот на панкреасот не ја исклучува можноста за смртоносен исход.

Само по себе, панкреасот, ако одиме во своите анатомски карактеристики, е прилично долг орган (самата жлезда), покриен со дуоденумот. Ова железо е директно вклучено во процесите поврзани со варење, придонесува за регулирање на метаболичките процеси итн. За панкреатитис, покрај постоечката класификација, тоа е можно во две главни форми, имено во форма на акутна или во форма на хронична. Поради ензимите складирани во жлездата и поради што се случува развојот на патолошката состојба во овој случај, дигестијата на маснотии, протеини и јаглехидрати генерално се потпомага, но хормоните на оваа жлезда (како што е инсулинот, итн.) Се одговорни за регулацијата нивоа на гликоза во крвта.

Анатомска локација на меланомната жлезда

Панкреатитис: причини

Кога се разгледуваат факторите кои придонесуваат за развој на панкреатитис, може да се каже дека нарушувањата поврзани со одливот на жолчката, како и навиките за јадење (на пример, консумирање на масна и изобилна храна со месо, стрес, наследна предиспозиција, алкохол итн. Може да доведат до развој на панкреатитис. ).

Разни болести, исто така, можат да предизвикаат панкреатитис, како што се грип, апендицитис, херпес, гастритис, алергии на храна, итн. Со оглед на особеноста дека жлездата е доволно длабока, дијагнозата на болеста која е директно поврзана со него е донекаде комплицирана. За да предизвикаат развој на воспалителниот процес во панкреасот, на пример, може да се повреди (удирање на стомакот со топка итн.).

Во одредена група на ризик, предиспозицијата за панкреатитис вклучува, пред се, мажи кои не се одрекуваат од употребата на алкохол и прејадување, покрај нив ризичната група вклучува жени за време на бременоста и раниот постпартален период. Во принцип, панкреатитис се јавува кај деца, млади луѓе и возрасни, без оглед на возраста и други специфични карактеристики.

Да ги издвоиме факторите кои придонесуваат за развој на воспалителниот процес кој е релевантен за панкреатитис:

 • прекумерна употреба на алкохол, труење со алкохол (вклучувајќи хроничен алкохолизам);
 • болести на сврзното ткиво;
 • болести на жолчното кесе и тракт;
 • абдоминална траума;
 • болести на дуоденумот;
 • васкуларни заболувања;
 • заразни болести;
 • повреда на исхраната;
 • нарушување на жолчниот одлив;
 • дијабетес мелитус;
 • употреба на одредени лекови (глукокортикостероидни хормони, антибиотици, естрогени, антикоагуланти и сл.);
 • генетска предиспозиција;
 • цироза на црниот дроб;
 • ендоскопска манипулација, хирургија;
 • паразитски болести;
 • алергии.

Како што веќе забележавме, панкреатитот може да биде акутен или хроничен, додека развојот на хроничната форма е можен против позадината на претходната акутна форма на оваа болест. Покрај тоа, хроничната форма на панкреатитис може да се развие поради атеросклероза, заболување на црниот дроб, улцеративен колитис, болест на тироидната жлезда, итн.

Ефекти врз жлездата што доведува до панкреатитис

Класификација

Панкреатитот се третира во разни извори во своите посебни класификации. Првата од овие класификации се појави во почетокот на 1946 година, а особено се фокусираше на изборот на клинички карактеристики кои го придружуваат текот на хроничната форма на панкреатит во однос на позадината на консумацијата на алкохол кај пациентите. Подоцна, во 1963 година, била создадена нова верзија на класификацијата, која содржи опис на етиолошките фактори и морфолошките карактеристики во врска со причините за релевантноста на односот што постои помеѓу нив. Веќе по ова, почнаа да се појавуваат првично наведените варијанти на класификации, со дополнувања и корекции.

Најновата верзија на класификацијата беше класификацијата создадена во 2007 година, во која, во зависност од природата на текот на панкреатитот, се разликуваат следниве форми:

 • акутен панкреатит;
 • акутен рекурентен панкреатит;
 • хроничен панкреатит;
 • хроничен панкреатит во акутна форма на курсот.

Како што веќе кажавме, хроничниот панкреатит може да се развие од претходниот акутен панкреатит, а во оваа варијанта, по правило, оваа болест се манифестира, односно транзицијата од една форма во друга. Градацијата (секвенца, buildup) помеѓу акутната рекурентна форма на болеста и егзацербацијата на хроничната форма е високо условена. Појавата на пациент со панкреатичен синдром (вклучувајќи синдром на болка, липаземија и амилаземија) помалку од шест месеци по почетокот на панкреатитот почна да се дефинира како релапс на неговата акутна форма, но ако тоа е период од повеќе од шест месеци, тогаш се разгледува егзацербацијата на хроничната форма на болеста .

Во согласност со особеностите на лезијата на жлездата, во која волуменот на оваа лезија укажува на големината на местото на неговата некроза, се разликуваат следниве форми на панкреатитис:

 • Едематозна форма (во оваа варијанта се смета смртта на индивидуалните клетки на панкреасот, во која не се формираат карактеристични острови на некроза);
 • Панкреатонекроза (или деструктивна форма на болеста), која, пак, може да кореспондира во природата на лезијата на следните варијанти на формите:
  • мала панкреатонекроза;
  • панкреатонекроза е средно фокусна;
  • макрофокална панкреатонекроза;
  • панкреатонекрозата е вкупна-субтотална.

Дефиницијата "панкреатонекроза" е повеќе патоанатомска од клиничката, поради оваа причина, според тоа, погрешно е да се дефинира како дијагноза. Вкупната-субтотална панкреатонекроза ги одредува ваквите деструктивни процеси во жлездата во која се погодени сите негови делови, односно опашката, телото и главата. Исклучително тотална форма на панкреатонекроза не е пронајдена во пракса.

Постојат одредени фази на панкреатитис, кои се разгледуваат во рамките на неговата акутна форма:

 • ензимска фаза (во рок од три до пет дена);
 • реактивна фаза (во опсег од 6 до 14 дена);
 • Фаза на секвестрација (од 15 дена);
 • исходната фаза (од шест месеци или повеќе од почетокот на панкреатитисот).

Леталноста е исто така релевантна во текот на оваа болест, која, исто така, ги определува соодветните позиции во класификацијата, постојат две:

 • рана смртност - се јавува како резултат на развој на повеќекратни нарушувања на органите;
 • доцната смртност - се јавува како резултат на развојот на гноен-септички форми на компликации, кои се манифестираат во деструктивен панкреатит (гноен-некротичен парапанкреатитис).

Неверојатно, статистиката покажува дека околу 50% од пациентите со панкреатит во деструктивна форма или со панкреатична некроза се злоупотребуваат со алкохол, кој, како што веќе покажавме, служи како сериозна заднина за развој на болеста. Покрај тоа, познато е, повторно, врз основа на статистички податоци, дека кај 20% од пациентите развиен панкреатит како компликација на холелитијаза.

Структурни промени во жлездата со панкреатитис

Акутен панкреатит: симптоми

Акутниот панкреатит само по себе подразбира, односно, акутна форма на манифестација на асептично воспаление на кое е изложена панкреасот. Основа на болеста е некробиозата на панкреатоцитите во комбинација со ензимска автоагресија, како резултат на што потоа се развиваат некроза на жлездата и неговата дистрофија, покрај тоа, исто така, се приклучува и секундарната гноенска инфекција.

Болеста во оваа форма, и покрај фактот дека во нејзиниот третман се користат современи варијанти на методи, врз основа на спроведувањето на мерките на конзервативен и оперативен третман, сепак, прилично висок степен на морталитет. Значи, воопшто, тоа е околу 7-15%, а во случај на развој на деструктивни форми на панкреатитис може да достигне 40-70%.

Запирање специфично за симптомите на оваа форма, забележуваме дека акутниот панкреатит нема јасна клиника, и затоа неговата дијагноза укажува на потребата за голем број на студии.

Пациентите имаат поплаки во врска со појавата на акутна абдоминална болка, која е придружена со гадење и повраќање без олеснување (повраќање - во форма на дуоденални содржини, што, пак, имплицира присуство на повразни маси на дигестивни сокови, слуз, жолчка, разредена храна, плунка, итн.). Исто така се забележани абдоминални дистензии, сува уста и поткопување. Наспроти позадината на интоксикација со истовремено повраќање, се јавува нарушување на балансот на вода и електролит кај пациенти, како и дехидрација. Од левиот страничен ѕид на абдоменот често се појавуваат модрени точки, во некои случаи тие имаат жолтеникава боја (овој симптом е дефиниран како симбол на Греј Тарнер). Исто така може да има и точки во областа блиску до папокот.

Прогресивниот тек на акутната форма на панкреатитис може да биде проследен со брзо влошување на општата состојба на пациентот, што е придружено со зголемен пулс, треска, понизок крвен притисок, бледило на кожата (може да се замени со земјено сива нијанса), лицето може да добие карактеристични истакнати карактеристики.

Инспекцијата ја одредува абдоминалната дистензија, појавата на знаци кои укажуваат на пареза на желудникот и цревата (што се манифестира во отсуство на контракции). Компликациите од акутен панкреатит можат да се манифестираат во компликации од страна на оние органи што се наоѓаат во перитонеумот и на органите кои се концентрирани во други области, односно надвор од нејзините граници. Главната група на компликации вклучува надоместување на оменталната бурза, интраперитонеални компликации, гастроинтестинални чирови, перитонитис, белодробна пневмонија и белодробни апсцеси, ексудативен плеврит (во кој течноста се акумулира во плевралната празнина). Често, акутниот панкреатит исто така е проследен со хепатитис и нарушувања во метаболизмот на јаглени хидрати, кој се манифестира како кршење на нивото на шеќер во крвта, како и во неговиот изглед во урината.

Основата на симптомите на панкреатит во секој случај е болка, која произлегува од процесите релевантни за него во однос на одливот на лачење од страна на жлездата. Ова се изразува во форма на стресната состојба на жлездата капсула, како и во форма на зголемување на притисокот во регионот на сончевиот плексус. Исклучителна состојба за синдромот на појава на болка е факторот што многу нервни завршетоци се вклучени во панкреасот, кои се вклучени во целиот процес. Времетраењето на манифестацијата на болка може да биде онолку долго колку што е неколку часа, а може да достигне два дена (не се исклучува продолжувањето на овој период). Што се однесува до интензитетот на вистинската болка, тоа се определува од сериозноста на вистинското воспаление во жлездата. Со оток, болката може да се појави во многу остра форма. Во некои случаи симптомите на болеста на панкреатитот може да се манифестираат во форма на болка, давајќи им на срцето и на градите. Дијагнозата на панкреатит во овој случај треба да ја земе предвид оваа опција.

Исто така, панкреатитот може да биде проследен со следниве симптоми:

 • намалување на телесната тежина;
 • надуеност;
 • појавата на бело цут на јазикот;
 • симптоми на хиповитаминоза (појава на "џем" во аглите на устата, кршливи коса, пилинг и сува кожа итн.);
 • гадење и повраќање;
 • појавата на "капки рубини", локализирани во стомакот и градите.

Овие симптоми не се нужно комбинирани едни со други, освен тоа, тие не секогаш укажуваат на панкреатит, но нивниот изглед во секој случај не треба да се игнорира.

Ние веќе забележавме дека хроничната форма на панкреатитис може да се развие на позадината на акутна форма, но не е исклучено дека акутниот панкреатит се развива на позадината на неговата хронична форма, а во секој случај акутниот панкреатит во никој случај не е поврзан со егзацербација на хроничната форма на панкреатитис.

Откако ќе се пренесат пациенти со акутен панкреатит, псеудоцистите се појавуваат во нивната панкреаса, што, пак, поради сопственото зголемување на големината и акумулацијата во шуплините на патолошката течност, како и компресијата на органи на овој начин, може предизвика болка. Покрај тоа, процесот на движење на храна во желудникот и дуоденумот може да биде прекинат, а можноста за суперирање на псевдоцистот не е исклучена.

Во некои случаи, задуеност или склероза, која се појавила во областа на анатомската концентрација во панкреасот на главата, предизвикува манифестација на клиничка слика слична на компресија на жолчните канали, како и панкреасниот канал. Овој тип на слика е карактеристичен за развојот на туморот на главата, врз основа на кој оваа форма на панкреатитис е дефинирана како псевдотумороза. Поради итноста на повредата во таков проток на жолчката често се развива механичка жолтица.

Преовладувачката смрт на пациенти со акутен панкреатит во првите денови од нејзиното основање се должи на ендогена интоксикација, која, пак, е придружена со развој на хиповолемичен шок, акутна бубрежна инсуфициенција и церебрален едем.

Хроничен панкреатит: симптоми

Панкреатит во хронична форма - болеста е доста честа појава, нејзините главни манифестации се сведуваат на појава на периодични или перзистентни болки, како и манифестација на знаци на ендокрина и егзокрина инсуфициенција. Во однос на сегашните процеси, патолошките промени на иреверзибилниот паренхим се јавуваат во панкреасот, која се состои во неговата брчка, пролиферативна фиброза, при што ацините исчезнуваат на некои места. Покрај тоа, се јавува стриктура на канал (односно, се случува неговото органско стеснување), се јавува формирање на конкременти во него (густи форми, камења) или во ткивата на жлездата.

Манифестирање на панкреатитис со минимум клинички манифестации, а во некои случаи и маскирање на оваа форма на панкреатитис е забележано кај други болести кои се јавуваат во абдоминалните органи (на пример, хернија во езофагеалниот отвор на дијафрагмата, билијарна дискинезија, хроничен холециститис, пептичен чир на дуоденумот или билијарниот начини, итн.). Со оглед на слична природа на текот на оваа болест, воспоставувањето на вистинската фреквенција на нејзиното појавување во принцип е невозможно.

Хроничниот панкреатит има своја класификација, има следниве форми:

 • токсичен метаболен панкреатит;
 • идиопатски панкреатитис;
 • наследен панкреатит;
 • автоимун панкреатитис;
 • опструктивен панкреатит;
 • рекурентен панкреатит;
 • примарен и секундарен панкреатит.

Примарниот панкреатит, во согласност со важечката класификација на М. И. Кузин, може да биде алкохолен, што произлегува од нарушувања во исхраната, поради позадината на метаболните нарушувања. Покрај тоа, во оваа форма, хроничниот панкреатит се манифестира како панкреатит на лекови (соодветно, врз основа на земање на одредени лекови кои го предизвикуваат), како и панкреатитис од непознато потекло.

Во согласност со истата класификација, панкреатитисот се распределува секундарно и посттрауматско. Посттравматический панкреатит возникает на фоне тупой травмы поджелудочной железы, открытой ее травмы, а также на фоне предшествующих интраоперационных повреждений, проведения исследования протоков поджелудочной железы и желчных протоков при наполнении их контрастным веществом для последующего наблюдения посредством применения рентгеновской установки (метод ЭРПХГ). Что касается вторичного панкреатита, то здесь выделяют холангиогенный панкреатит, в т.ч. лимфогенный холецистопанкреатит (возникающий на фоне папиллостеноза, холедохолитиаза), панкреатит, развивающийся на фоне заболеваний ЖКТ, эндокринопатий, окклюзий ветвей брюшной аорты, а также иных факторов этиологического масштаба.

Что касается собственно интересующей нас части, заключающейся в симптоматике хронического панкреатита, то здесь, как правило, в качестве основного клинического признака заболевания выступает экзокринная недостаточность. Проявляется такая недостаточность невозможностью выработки железой требуемого количества ферментов. Нередко на фоне перенесения острой формы заболевания формируются псевдокисты, которые, за счет увеличения их в размерах и накопления патологической жидкости, приводят к сдавлению органов, их окружающих. Это, в свою очередь, приводит к появлению болевых ощущений, а также к нарушению движения в 12-перстной кишке и в желудке пищи. Не исключается также возможность нагноения на этом фоне псевдокист.

В некоторых случаях в результате склеротических процессов, происходящих в головке поджелудочной железы, проявляется клиника, сходная с клиникой при сдавлении протоков путей вывода желчи с протоком поджелудочной железы. Указанный вариант течения актуален при развитии в головке железы опухолей, потому данная форма течения панкреатита определяется как псевдотуморозная форма. За счет актуального нарушения оттока желчи при подобном течении панкреатита может развиться механическая желтуха. При механической желтухе кожа становится желтой, аналогичному поражению подвергаются также склеры и слизистые. Из-за развития этой формы желтухи состояние пациентов подвергается значительному ухудшению, из-за чего, соответственно, утяжеляется и течение основного заболевания, которым является, собственно, хронический панкреатит. Симптомы этой формы панкреатита могут определить и переход к острой его форме, однако его не рассматривают как обострение панкреатита ввиду несоответствия данному состоянию.

Хронический панкреатит является медленно прогрессирующим воспалительным процессом, воспаление, как мы уже отметили, подвержено стадиям регрессии, то есть оно периодически, то обостряется, то затихает. В конечном итоге происходит атрофия органа, фиброз либо его кальцинирование, течение заболевания со временем приводит к замещению тканей в железе (нормальная ткань в ней замещается тканью рубцовой).

Панкреатит у детей: основные положения по хронической форме заболевания

Приступ панкреатита: симптомы

Приступ панкреатита сопровождается симптоматикой в виде болевых ощущений, возникающих с верхней половины живота и отдающих к спине. Появляются эти болевые ощущения после еды, длиться могут в течение многих часов, но в некоторых случаях длительность их проявления достигает срока нескольких дней. Часто состояние приступа панкреатита сопровождается тошнотой и рвотой, развитием желтухи. Длительное течение приступа приводит к возникновению обильного стула с характерным жирным блеском, а также к потере больным веса.

При появлении приступа панкреатита необходима срочная госпитализация, потому как в противном случае у больного может развиться ряд осложнений, непосредственным образом связанных с этим органом, одним из них является омертвение его части.

Алкогольный панкреатит: симптомы

Алкогольный панкреатит является хронической формой заболевания, появляется он у пациентов, злоупотребляющих алкоголем. Симптоматика проявляется в частности после употребления в пищу кислых и острых продуктов, а также после употребления в пищу свежих овощей и фруктов. Иногда признаки заболевания могут проявляться аналогично признакам желчной колики в достаточно выраженных проявл ениях в форме болевых ощущений в области правого подреберья (с распространением ее к спине), а также с появлением рвоты, в которой обнаруживается примесь желчи.

Ранние стадии заболевания сопровождаются появлением запора, который сочетается с гипомоторной формой дискинезии. Постепенно стул становится неустойчивым, отмечается чередование состояний поноса с запором. Понос (диарея) является основным «спутником» пациентов с алкогольным панкреатитом.

Реактивный панкреатит: симптомы

Реактивный панкреатит, как и панкреатит в целом, развивается на фоне неправильно функционирующей поджелудочной железы, что, в свою очередь, происходит из-за ее воспаления. На начальной стадии реактивная форма панкреатита сопровождается постоянной изжогой, частым появлением состояния вздутия живота, отрыжками. У больных появляется отвращение к жирным продуктам, отмечается острая непереносимость запахов, свойственных им.

Уже при появлении указанных признаков следует обратиться за врачебной помощью. Само по себе заболевание в этой форме опасным не является, но при исключении обращения к врачу как необходимости оно начнет прогрессировать, переходя к еще более серьезной своей форме. Данная же форма панкреатита рассматривается в качестве первой реакции со стороны организма на неправильность питания. В большинстве случаев развивается панкреатит у взрослых мужчин, что связано с частым пренебрежением к потребляемой пище, а также с периодическим употреблением алкогольных напитков.

Учитывая возрастание давления, оказываемого в таком случае на желчный пузырь и 12-перстную кишку, происходит блокирование оттока панкреатического сока, это, в свою очередь, становится причиной прогрессирования заболевания. Как и в других формах, нередко реактивный панкреатит – причина других, уже имеющихся у больного человека заболеваний (цирроз печени, желчекаменная болезнь, гастрит, гепатит и пр.). Возникнуть он может и в результате удара, за счет разрыва тканей, что приводит также и к невозможности прохождения ферментов, вырабатываемым желудком, к 12-перстной кишке. Это становится причиной самопереваривания желудка и, как следствие, разрушения тканей железы.

Признаки реактивного панкреатита заключаются в появлении сильных режущих болевых ощущений, возникающих под ребрами, а также в появлении регулярной икоты и непрекращающейся постоянной рвоты. Болевые ощущения также могут сменяться в области их локализации, что определяется исходя из конкретной области воспаления. Так, на воспаление дна органа указывает боль в области правого подреберья, на воспаление тела органа указывает боль в области под лопаткой, а на воспаление его шейки – боль в области правого подреберья.

Помимо перечисленных симптомов у больного могут возникнуть проблемы с аппетитом (потеря аппетита вплоть до появления отвращения к пище), в более запущенном варианте течения заболевания отмечается повышенное слюноотделение, периодически появляющиеся приступы тошноты, вздутие живота. Реактивный панкреатит у детей нередко сопровождается диареей (она имеет постоянный характер проявления), повышенной температурой и, опять же, потерей аппетита.

Диагностирование

Диагностика панкреатита подразумевает под собой следующие методы:

 • анализ крови и кала;
 • копрограмма (позволяет определить особенности переваривающих функций ЖКТ, а также выявить актуальную недостаточность переваривания углеводов, белков и жиров);
 • УЗИ (исследуются области желчного пузыря, печени, желчных протоков, и, собственно, поджелудочной железы);
 • КТ (компьютерная томография, при которой исследуются в целом органы, сосредоточенные в брюшной полости).

Лечение панкреатита

Лечение панкреатита зависит от степени тяжести свойственного ему течения. При отсутствии осложнений (при поражении легких, почек) панкреатит в острой форме проходит. Основа его лечения заключается в обеспечении больному условий покоя, в частности подразумевается покой для пораженного органа, что обеспечивается за счет голодания в период нескольких суток. Также в определении мер лечения отталкиваются от цели поддержания свойственных организму жизненных функций, при одновременном недопущении развития осложнений. При необходимости введения специфического типа препаратов может потребоваться госпитализация.

Формирование ложных кист может послужить причиной для проведения операции по их удалению.

Блокировка камнем же лчного протока или протока железы может привести к острому приступу продолжительностью в срок нескольких дней. При запущенной или осложненной форме панкреатита лечение может потребовать обеспечения внутривенного питания длительностью в пределах 3-6 недель (определяется конкретный срок состоянием пациента при учете восстановления нормального состояния органа). Легкие случаи течения заболевания подобных манипуляций не требуют, достаточно ограничиться соответствующей диетой. Диета при панкреатите применяется №5, существует она в двух вариантах, рассчитанных на применение в рамках стадии обострения или в стадии ремиссии.

Диета №5 при панкреатите

При хроническом панкреатите лечение ориентировано на облегчение боли, далее – на планирование соответствующей диеты с ограничением потребления продуктов, насыщенных жирами и углеводами. Дополнительно могут быть назначены панкреатические ферменты, применяемые в качестве меры заместительной терапии, а также для понижения уровня выработки ферментов и для покоя по части функционирования органа поджелудочной железы.

В любом из вариантов форм панкреатита исключается употребление спиртного.

При появлении симптоматики, указывающей на возможное наличие панкреатита, необходимо обратиться к гастроэнтерологу.

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Панкреатит и характерные для этого заболевания симптомы, то вам может помочь врач гастроэнтеролог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Дизентерия (совпадающих симптомов: 7 из 17)

Дизентерия, также определяемая как шигеллез, является заболеванием из группы кишечных острых инфекций, сама эта группа подразумевает под собой заболевания, передающиеся фекально-оральным путем. Дизентерия, симптомы которой проявляются в виде диареи и общей интоксикации, имеет склонность к собственной широкой распространенности, что подразумевает под собой возможность эпидемии или пандемии при ее обнаружении.

...
Сальмонеллез (совпадающих симптомов: 7 из 17)

Салмонелозата е акутна инфективна болест предизвикана од изложеност на салмонела бактерии, што, всушност, го одредува нејзиното име. Салмонелозата, чии симптоми кај носителите на оваа инфекција се отсутни, и покрај активната репродукција, главно се пренесува преку храна контаминирана со салмонела, како и преку загадена вода. Главните манифестации на болеста во активна форма се манифестации на интоксикација и дехидрација.

...
Амилоидоз почек (совпадающих симптомов: 7 из 17)

Амилоидозата на бубрезите е сложена и опасна патологија во која метаболизмот на протеини и јаглени хидрати е нарушен во ткивата на бубрезите. Како резултат на тоа, се јавува синтеза и акумулација на одредена супстанција, амилоид. Тоа е протеинско-полисахаридно соединение, кое во неговите основни својства е слично на скроб. Нормално, овој протеин не се произведува во телото, така што нејзиното формирање е абнормално кај луѓето и предизвикува кршење на функциите на бубрезите.

...
Болезнь Аддисона (бронзовая болезнь) (совпадающих симптомов: 7 из 17)

Адисонова болест или бронзена болест е патолошка лезија на надбубрежниот кортекс. Како последица на тоа, се намалува секрецијата на надбубрежните хормони. Адисонова болест може да влијае и на мажите и на жените. Во главната група за ризик, луѓето во возрасната група од 20-40 години. Адисонова болест се карактеризира како прогресивна болест со тешка клиничка слика.

...
Псевдомембранозный колит (совпадающих симптомов: 7 из 17)

Псевдомембранозный колит – это острый воспалительный процесс, который поражает слизистую оболочку толстой кишки. Основная причина его прогрессирования – нарушение баланса микрофлоры кишечника, спровоцированное длительным или бесконтрольным приёмом антибиотиков или прочих агрессивных синтетических медикаментозных препаратов.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

гастроентеролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .