Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Нефролитијаза: Симптоми и третман

Нефролитијаза - главните симптоми:

Нефролитијаза - сега е доста дијагностицирана болест во која се забележува формирање на бубрежни камења. Вреди да се напомене дека анализата може да се појави кај возрасни и деца. Постои болест во однос на позадината на протокот во сложените хемиски процеси во човечкото тело. Меѓу предиспонирачките фактори емитираат слаба исхрана, присуство на инфективни процеси и генетска предиспозиција.

Првиот симптом на болеста, против кој се развиваат другите клинички манифестации, е болка во лумбалниот регион. Симптомите може да вклучуваат и напади на ренална колика , нарушување на мокрењето и промени во концентрацијата на урината.

Можно е да се направи точна дијагноза со користење на лабораториски тестови и инструментални испитувања. Покрај тоа, во процесот на дијагностицирање на таква болест, физичкиот преглед не ја игра последната улога.

Третманот на болеста може да биде или конзервативен, со цел да се растворат конкрециите или хируршки, со целосно отстранување на формациите.

Во Меѓународната класификација на болестите од десеттата ревизија, оваа патологија има своја шифра - кодот според ICD-10 - N 20.0.

Етиологија

Денес, специјалистите во областа на нефрологијата знаат голем број на предиспонирачки фактори кои придонесуваат за појава на бубрежна нефролитијаза, поради што тие се обично поделени во неколку големи категории - надворешни и внатрешни.

Првата група причини вклучува:

 • карактеристики на климатската ситуација - ова треба да го вклучи недостатокот на сончева светлина, што доведува до недостаток на витамин Д или, обратно, прекумерно висока температура на воздухот, која е оптоварена со дехидрација на човечкото тело;
 • лошата исхрана, особено зависноста на лицето кон масна и зачинета храна, што ја зголемува киселоста на урината. Тоа е поради присуството на таков фактор во третманот на болеста дека диетата не е последна;
 • недостаток на физичка активност во животот на една личност, што може да се должи на имобилизација поради појава на тешки заболувања или трудови особености во кои луѓето долго време седат на биро или стојат исправено подолго време;
 • специфични професионални услови, како што е постојан контакт на работниците со хемикалии или отрови;
 • ингестија на тврда вода, која вклучува голема количина на калциумови соли.
Нефролитијаза

Внатрешната етиологија на камењата во бубрегот е претставена со такви патолошки состојби:

 • зголемена активност на паратироидните жлезди;
 • текот на хронични патологии на дигестивниот систем, како што се пептичен чир или гастритис ;
 • фрактури на коските или други повреди;
 • ензимски дефицит;
 • повреда на заштитната функција на црниот дроб;
 • заболувања на бубрезите - вреди да се истакне експанзијата на овој орган или неговото воспаление, нарушување на одливот на урина и циркулацијата на крвта, кои се појавија против позадината на повредите;
 • остеопороза и остеомиелитис ;
 • оштетување на 'рбетот;
 • коскено чистење;
 • инфективни процеси, особено пиелонефритис , нефротуберкулоза, цистит и уретритис ;
 • аденома на простатата - кај мажи;
 • повреди на `рбетниот мозок;
 • дивертикулитис .

Покрај тоа, на етиологијата на оваа болест треба да се вклучат такви специфични процеси во човечкото тело:

 • промена во крвниот состав;
 • прекршување на метаболизмот на водата;
 • уринарна стаза.

Вреди да се забележи дека кај мажите, патологијата се дијагностицира почесто отколку во слабата половина на човештвото.

Класификација

Главната поделба на нефролитијаза е дека бубрежните камења се разликуваат во зависност од нивниот внатрешен состав и изглед. Така, се разликуваат следниве видови болести:

 • оксалатна нефролитијаза - вклучува калциумови соли содржани во оксална киселина. Ваквите камења имаат густа структура, сиво-црна сенка и нерамна површина. Посебна карактеристика е тоа што тие не можат да се растворат, поради што третманот може да се употреби само;
 • Фосфатна нефролитијаза е формации кои ја содржат калциумовата сол на фосфорната киселина. Тие имаат мека и распаѓа текстура, мазна или малку груба површина. Покрај тоа, тие се склони кон брз раст. Тие можат да се растворат само кога внесувате кисел сок или минерални води;
 • уратна нефролитијаза - се камења кои се состојат од соли на урична киселина. Според структурата, тие се густи, површината е мала ќелија или мазна, сенката варира од жолтеникаво до светло црвено. Лесно е да се ослободите од таквите камења на медицински начин. Вреди да се забележи дека уратите не можат да се детектираат со рендгенски зраци, поради што во дијагнозата се користи ултразвук;
 • струвит нефролитијаза - формирана поради влијанието на патолошките бактерии кои негативно влијаат на уреа. Тие не се можни за распуштање, и тие се слабо подложен на терапија со лекови;
 • цистинска нефролитијаза - сулфурни соединенија на цистинска амино киселина се забележани во составот на камења. Тие се меки во текстура, со мазна површина, жолтеникава боја и кружна форма;
 • протеинска нефролитијаза ;
 • холестерол нефролитијаза .

Во некои ситуации, бубрежните камења може да се мешаат.

Ние исто така треба да се напомене за корална нефролитијаза, која се јавува кај 5% од пациентите. Ова е најтешката варијанта на патологијата, бидејќи таквите камења растат во бубрежната карлица и надворешно личат на нејзиниот лим, поради што нејзината големина и форма се комплетно повторувани.

Класификацијата на болеста на местото на локализација на камења:

 • еднострано - најчестата штета на десниот бубрег;
 • билатерална нефролитијаза - овој вид на болест е забележан кај 15% од случаите, а исто така и во областа на медицината има второ име - билатерална нефролитијаза.

Сорти на болеста, во зависност од обемот и бројот на камења:

 • повеќекратна нефролитијаза;
 • единечна нефролитијаза;
 • мали камења - помалку од 3 милиметри;
 • големи камења - може да пораснат до 15 сантиметри.

Симптоматологија

Клиничката слика и неговата тежина ќе се разликуваат малку во зависност од големината и бројот на камења. Симптоми на типична нефролитијаза:

 • сензација на болка со локализација во лумбалниот регион;
 • Формирањето на бубрежната колика е голема болка што може да се прошири на долниот дел на стомакот. Опасноста од оваа состојба е тоа што не престанува со лекови против болки,
 • болка во мускулите и зглобовите;
 • зголемување на телесната температура;
 • менување на сенката и мирисот на урината;
 • појавата на патолошки нечистотии во урината - зборуваме за гној и крв;
 • напади на гадење, завршувајќи повраќање;
 • зголемување на крвниот притисок;
 • општа слабост и слабост;
 • болно мокрење;
 • зголемени емисии на гасови;
 • безразумна возбуда и вознемиреност.

Треба да се има на ум дека околу 15% од пациентите со нефролитијаза на левиот бубрег или десниот сегмент на овој орган, како и лезијата на двете бубрези, се појавуваат без никакви симптоми. Исто така, не се забележуваат лабораториски промени во составот на урината.

Дијагностика

Изразувањето на еден или повеќе од горенаведените знаци е услов за барање квалификувана помош од нефрологот. Специјалистот не само што ќе назначи лабораториски и инструментални испитувања, туку, исто така, ќе ги изврши првичните дијагностички манипулации.

Првиот чекор во дијагностицирањето на болеста на бубрезите е насочен кон:

 • запознавање на лекарот со историјата на болеста на пациентот - да ги побара причините вклучени во категоријата на внатрешна етиологија;
 • собирање и проучување на историјата на човечкиот живот - ако е потребно, да дознаете кој од надворешните фактори може да влијае на развојот на нефролитијаза лево или десно;
 • темелно физичко испитување на пациентот, вклучува палпација на долниот дел на грбот, што е неопходно за да се одреди сериозноста на болката;
 • Детално истражување на пациентот - да се состави комплетна симптоматска слика за текот на болеста, што може да укаже на бројот и големината на камењата.

Лабораториските студии вклучуваат:

 • општа клиничка анализа и крвна биохемија;
 • општа анализа на урината;
 • бактериска уринарна култура.

Инструменталната дијагностика се заснова на следниве постапки:

 • преглед урографија;
 • Ултразвук на бубрезите - за откривање на протеински и уратски конкреции;
 • екскреторна урографија;
 • пиелографија;
 • радиоизотопна нефроцинтиграфија;
 • КТ и МРИ на бубрезите;
 • Ултразвук на перитонеумот - да се разликува нефролитијаза од воспаление на апендиксот.
Пиелографија

Третман

Тактиката на лекување на оваа болест е поделена на конзервативна и ресектабилна, но во секој случај, суштината на третманот е:

 • отстранување на камења од бубрезите;
 • запирање на инфекцијата;
 • спречи релапс.

Во случај на откривање при дијагностицирање на мали камења во бубрезите, единствениот метод на терапија е усогласеност со штетната исхрана, а менито ќе се разликува во зависност од видот на образованието.

Исхрана со нефролитијаза со оксалатни камења укажува на отфрлање на:

 • млеко и млечни производи;
 • компири;
 • агруми;
 • производи кои содржат оксална киселина.

Со уратна нефролитијаза, потребно е мени за млечно зеленчук, а со фосфати се трошат големи количества алкални минерални води, масни риби и месо.

Дополнително потребен прием:

 • лекови против болки;
 • антибиотици;
 • диуретични лекови;
 • нитрофурани;
 • средствата кои помагаат да се растворат конкрециите.

За ублажување на хепаталната колика, можеби ќе треба:

 • администрација на инјекциски лекови;
 • топла седечка бања;
 • пријатна компресија на лумбалниот регион;
 • Новокаена блокада на сперматичниот мозок - кај машкиот;
 • блокада на кружен маткарен лигамент кај жени;
 • катетеризација или дисекција на устата на уретерот.

Оперативниот третман на корална нефролитијаза и други видови на заболување подразбира спроведување на:

 • абдоминална или отворена хирургија;
 • далечна литотрипсија;
 • перкутана нефролитотрипсија со литоекстракција;
 • пиелолитомија;
 • нефролитотомија;
 • нефректомија.
Перкутана нефролитотрипсија

По ексцизијата на конкрециите, на пациентите им се покажува доживотно придржување кон диетата составена од лекарот што посетува.

Можни компликации

Игнорирањето на симптомите и одбивањето на медицинската нега најчесто доведува до следниве компликации:

Превенција и прогноза

За луѓето да немаат проблеми со нефролитијаза, треба да ги следите овие превентивни препораки:

 • целосно отфрлање на лошите навики;
 • правилна и целосна исхрана;
 • изобилен режим на пиење;
 • води активен животен стил;
 • рано лекување на овие болести, текот на кој може да биде комплицирано со бубрежни камења;
 • избегнувајте хипотермија;
 • редовен целосен преглед во здравствена установа.

Многу често, прогнозата за нефролитијаза е поволна. По растворање или отстранување на камен, повторувањето не се јавува, но само ако се следат сите препораки на лекарот.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате нефролитијаза и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот нефролог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Воспаление на бубрезите (појавување симптоми: 11 од 19)

Воспаление на бубрезите - болест која се карактеризира со прогресија на воспаление во апаратот на пекторалниот карцином, гломерули, тубули и садови на бубрезите. Оваа болест подеднакво ги погодува и жените и претставниците на посилниот пол. Можно е појава на воспаление на бубрезите и кај деца од различни возрасни групи. Како патоген дејствува условно патогени микроорганизми кои живеат во човечкото тело.

...
Бубрежна хидронефроза (појавување симптоми: 8 од 19)

Хидронефротична трансформација или хидронефроза на бубрегот е болест, како резултат на која започнува патолошкото проширување на бубрежниот систем на карлицата. Патолошкиот процес се должи на фактот дека процесот на одлив на урина е нарушен во бубрезите. Како по правило, болеста влијае само на еден бубрег. Младите жени се најмногу осетливи на болеста.

...
Пиелонефритис (појавување симптоми: 7 од 19)

Пиелонефритис е воспалителна болест во која бубрезите се погодени, ова се случува кога голем број на негативни фактори се комбинираат со изложеност на одредени микроорганизми. Пиелонефритисот, чиишто симптоми честопати се отсутни, е опасно токму поради оваа причина, бидејќи општата здравствена состојба не е нарушена и затоа не се преземаат мерки за лекување. Болеста може да биде унилатерална или билатерална, како и примарна или секундарна, односно развива со претходно здрави бубрези или со постоечки патологии.

...
Нефритичен синдром (појавување симптоми: 7 од 19)

Нефритичниот синдром е патолошка состојба која се карактеризира со воспаление на гломерулите на бубрегот со знаци на азотемија. Овој процес обично продолжува против позадината на тешка хематурија, протеинурија. Како резултат на тоа, задржувањето на сол и течност се јавува во човечкото тело.

...
Тумор бубрег (појавување симптоми: 7 од 19)

Туморот на бубрезите е патолошки процес кој се карактеризира со пролиферација на органските ткива, што се манифестира во форма на очигледни квалитативни промени во структурата на овој орган. Тежината на патолошкиот процес во бубрежен тумор ќе зависи од типот на малигните или бенигни тумори. За да се утврди природата на таквата болест е можно само со спроведување на сеопфатен преглед, кој задолжително вклучува КТ (компјутерска томографија) и МНР.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

нефрологот го зема
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .