Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Мегаколон: Симптоми и третман

Megacolon - главните симптоми:

Megacolon е патологија која се карактеризира со хипертрофија на внатрешен орган, како што е дебелото црево. Кога се јавува, се зголемува нејзиниот лумен, задебелување на ткивото и продолжување на цревата, што доведува до функционален дефект. Во зависност од формата на текот на болеста, етиолошките фактори ќе варираат, почнувајќи од вродената незрелост на инервативниот апарат на овој орган и завршувајќи со дефицит на витамин. Исто така постои идиопатска форма на болеста во која причините за нејзиниот развој остануваат нејасни.

Клиниката на болеста е неспецифична и вклучува знаци на многу патологии на гастроинтестиналниот тракт, на пример, интестинална опструкција , зголемена форма на гас и зголемување на големината на абдоменот.

Можно е да се направи точна дијагноза кај дете или возрасен преку спроведување на широк спектар на инструментални испитувања на пациентот, кои се надополнети со манипулации извршени од страна на гастроентерологот.

Терапијата на мегаколон се врши само хируршки и се состои во ексцизија на зголемениот дел од дебелото црево.

Во Меѓународната класификација на болестите на десеттата ревизија на патологијата, се истакнуваат неколку шифри. На пример, за некатегоризиран или идиопатски мегаколон, кодот според МКБ-10-К 59.3 е карактеристичен. Патологија која се појавила против позадината на текот на Шагасовата болест - V 57.3. Вродениот мегаколон има вредност од Q 41.3.

Етиологија

Цревниот мегаколон може да биде од примарна и секундарна природа. Во првиот случај, меѓу предиспонирачките фактори се:

 • конгенитална слабост на цревните лигаменти;
 • Hirschsprung болест - слична болест која се карактеризира со фактот дека во тенкото црево не постојат нервни плексиси, особено во неговиот ректосигмоиден дел;
 • хроничен запек ;
 • стеснување на луменот на ректумот;
 • фистулозен тип на атрезија на анусот.

Стекнатиот мегаколон кај возрасните може да се појави во однос на влијанието на ваквите негативни извори:

 • формирање на онколошки или бенигни тумори во дебелото црево;
 • широк спектар на повреди на ова тело;
 • текот на колитисот , што доведува до лузни на мукозната мембрана;
 • хиповитаминоза , имено недостаток на витамин Б1 во човечкото тело;
 • хормонална нерамнотежа ;
 • функционални нарушувања на ендокриниот систем;
 • разни ментални нарушувања;
 • неконтролиран внес на лекови;
 • труење на телото со хемикалии или токсини;
 • оштетување на нервните стебла, кои се одговорни за подвижноста на одреден дел од цревата;
 • формирање на фистули и ексцеси;
 • инфективна болест на дебелото црево;
 • повреда на ѕидовите на прехранбениот канал од странски објект;
 • ЦНС патологија;
 • цревна амилоидоза.

Наспроти позадината на фактот дека дебелото црево се зголемува со големина, се случуваат следните промени:

 • фокална воспалителна лезија и атрофија на мембраната на овој орган;
 • погрешен премин и отстранување на содржината од цревата.

Класификација

Во зависност од етиолошкиот фактор, мегаколон кај деца и возрасни е:

 • вродени - се јавуваат кај 35% од пациентите;
 • опструктивна - дијагностицирана во 10% од ситуациите;
 • психогени - пронајдени кај 5% од пациентите;
 • ендокриниот - е 1%;
 • токсичен карактер - изразен само во 2%;
 • неврогена - 1% од случаите;
 • неодреден - идиопатски мегаколон е изразен во 35%.

Според локализацијата на патолошкиот локалитет, болеста постои во следниве форми:

 • ректален - зголемување на перинеалниот регион;
 • ректосигмоид - се карактеризира со вклучување на сигмоидниот колон;
 • сегменталните - фокуси на промени се наоѓаат во еден дел од ректосигмоидната спојница или во неколку делови од сигмоидниот колон. Вреди да се спомене дека меѓу нив е непроменет дел од цревата;
 • субтотал - се карактеризира со лезија на опаѓачкиот регион или дел од дебелото црево;
 • вкупно - постои вклученост во патологијата на целиот голем црево.

Според клиничкиот курс, мегаколон е поделен на:

 • хроничен или компензиран;
 • субакутен или субкомпензиран;
 • тешки или декомпензирани.

Симптоматологија

Состојбата на луѓето со пациенти со мегаколон е диктирана од локацијата на патологијата, како и од механизмот на нејзиното појавување, односно клиниката на примарна и секундарна природа на болеста може да се разликува малку.

Во примарниот мегаколон, карактеристичниот комплекс на симптоми почнува да се манифестира од првите денови или месеци од животот на новороденчето, а се забележуваат следните симптоми:

 • недостаток на независна столица;
 • зголемено формирање на гас;
 • зголемен обем на абдоменот;
 • периодично повраќање, додека повраќање може да има патолошки нечистотии како крв, гној и жолчка;
 • фетиден мирис на измет;
 • исцрпеност;
 • анемија ;
 • заостануваат во физичкиот развој.

Кај возрасни, симптомите на мегаколон се:

 • миризлив мирис од устата;
 • надуеност ;
 • поместување на медијастинумот;
 • присуството во фецесот, а тоа се големи честички на неразвратна храна;
 • редењето и дупката на абдоменот, што доведува до појава на синдром на жалост на жаби;
 • промени во обемот и деформацијата на градната коска;
 • нарушена респираторна функција;
 • цијаноза на кожата;
 • асиметрична форма на абдоменот;
 • скратен здив и за време на физичката активност и во состојба на комплетен одмор;
 • нарушување на срцевиот ритам;
 • нарушување на дефекацијата, имено запек, што предизвикува постепено труење на човечкото тело со измет.

Ако болеста е формирана врз основа на различна болест, тогаш клиничката слика ќе биде надополнета со најкарактеристичните знаци на основната болест.

Megacolon кај дете

Дијагностика

Во утврдувањето на точната дијагноза се вклучи и гастроентеролог, кој пропишува низа дијагностички мерки. Сепак, пред сè, лекарот мора самостојно да изврши неколку манипулации:

 • да ја проучува историјата на болеста - да го идентификува најкарактеристичниот етиолошки фактор;
 • да се соберат и анализираат историјата на животот на пациентот;
 • спроведе темелен физички преглед, кој мора да вклучува палпација и перкусија на предниот ѕид на абдоминалната празнина;
 • Детално истражување на пациентот - за да се утврди сериозноста на симптомите во токсичниот мегаколон или било кој друг вид на болест.

Инструменталните прегледи вклучуваат:

 • Х-зраци на перитонеумот;
 • ректороманоскопија;
 • колоноскопија;
 • ендоскопска биопсија на погодениот сегмент;
 • манометрија.

Можеби ќе треба и совет од педијатар, пулмолог и кардиолог.

Во мегаколон, лабораториските студии за човечките биолошки течности немаат дијагностичка вредност.

За време на диференцијалната дијагноза, оваа патологија се разликува од:

 • тумори на дебелото црево;
 • хроничен колитис ;
 • IBS ;
 • дивертикуларна болест;
 • примарен запек предизвикан од распукан анус.

Третман

Можно е да се елиминира болеста само со помош на хируршка интервенција, но третманот на мегаколон бара интегриран пристап.

Хируршката интервенција може да вклучува неколку видови на операции, имено:

 • предната ресекција на ректумот;
 • абдоминална анатомија на засегнатиот орган;
 • ректосигмоидектомија проследена со примена на колоректална анастомоза;
 • Субтотална ресекција на погодениот орган со формирање на илеоректална анастомоза;
 • елиминација на фистули, лузни и адхезии, што доведува до стеснување на луменот на дебелото црево;
 • затворање на колостомијата.
Цревна ресекција и анастомоза

Обемот на оперативната терапија се диктира со локализација на патолошкиот фокус, како и степенот на функционална инсуфициенција.

Покрај тоа, третманот треба да вклучува:

 • земајќи ензимски препарати, супстанции кои имаат за цел нормализирање на цревната микрофлора, модулатори на движење на дебелото црево и витамински комплекси;
 • текот на терапевтската масажа на абдоменот;
 • терапија за вежбање;
 • физиотерапевтски постапки, особено ректална електростимулација;
 • усогласеност со поштеда диета;
 • спроведување на клизма - чистење, вазелин, хипертоник и сифон.

Можни компликации

Без да се посвети внимание на симптомите и да се занемари медицинската помош, лицето самостојно предизвикува развој на такви компликации:

 • опструктивна интестинална опструкција;
 • перфорација на засегнатиот орган;
 • фекален перитонит ;
 • инверзија или нодулација на цревата.

Превенција и прогноза

Со цел да се избегнат проблеми со појавата и третманот на мегаколон, вреди да се почитуваат следните општи превентивни препораки:

 • правилна и избалансирана исхрана;
 • отфрлање на лошите навики;
 • земајќи ги само оние лекови кои вашиот лекар ќе ги пропише;
 • усогласеност со правилата за безбедност при работа со токсични супстанции;
 • третман на патологии кои можат да доведат до развој на таква болест;
 • редовен целосен медицински преглед со посета на сите лекари, вклучувајќи го и гастроентерологот.

Прогнозата на мегаколон е исклучително поволна, но развојот на компликации е често фатален.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Megacolon и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот гастроентеролог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Дисбактериоза (појавување симптоми: 4 од 20)

Не е тајна дека микроорганизмите се вклучени во телото на секое лице во текот на различни процеси, вклучувајќи го и варењето на храната. Дисбактериозата е болест во која е нарушен соодносот и составот на микроорганизмите кои го населуваат цревото. Ова може да доведе до сериозни прекршувања на желудникот и цревата.

...
Цревна стеноза (појавување симптоми: 4 од 20)

Цревната стеноза е болест која е придружена со стеснување на луменот во цревата. Многу луѓе ја збунуваат стенозата со атрезија. Со стеноза се јавува стеснување на цревниот лумен, а со атрезија, целосно се преклопува и храната не поминува по неа.

...
Антракс (појавување симптоми: 4 од 20)

Антракс е зоонозна инфекција, која се карактеризира со оштетување на кожата, белите дробови и цревата. Возбудливиот агенс на антраксот е Bacillus anthracis. Овој патоген продира во човечкото тело преку оштетена кожа, мукозни мембрани на дишните патишта, како и дигестивниот тракт. Оваа болест спаѓа во категоријата на најопасни, бидејќи постои голема веројатност за смрт. Може да влијае на луѓето од различни возрасни групи, вклучувајќи ги и децата.

...
Hirschsprung болест (појавување симптоми: 4 од 20)

Hirschsprung болест (аганглиоза) е вродена нарушување во структурата и формирањето на дебелото црево. Изразено заболување постојано запек и патолошко нарушување на апсорпцијата на хранливи материи во цревата. Исто така постои и симптом, како што е тешкотијата во самодефекацијата - овој процес може да се изведува еднаш неделно, можеби поретко, и во сложени ситуации во текот на болеста, излачувањето на фецесот е можно само со употреба на клизма.

...
Тератома (појавување симптоми: 4 од 20)

Тератома е тумор во форма на тумор кој се формира за време на бременоста и затоа се состои од ембрионски клетки. Главен фактор на појава е патолошкиот развој на ткивата на идниот фетус. Оваа повреда е причина што таков тумор содржи знаци на некои органи, кои по природа не треба да бидат вклучени во анатомската структура на засегнатиот орган. Често, оваријалниот тератома содржи мали елементи или честички на кожата, косата, мускулите или нервното или лимфното ткиво.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

гастроентеролог прифаќа
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .