Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Папочна хернија: симптоми и третман

Папочната хернија - главните симптоми:

Папочната хернија имплицира карактеристична испакнатост која се концентрира во папокот, на која ги надминува границите на предниот абдоминален ѕид на внатрешните органи (цревата, оментумот). Папочна хернија, чии симптоми се разликуваат по манифестација во зависност од припадноста на одредена возрасна група, може да се појават не само кај бебиња, како што најчесто се верува, туку и кај возрасни.

Општ опис

Иако папочната хернија е доволно проучена, воопшто не го одредува решението за проблемот во врска со спречувањето на примарна појава и, всушност, спречување на повторувања (инаку - рецидиви). Важна карактеристика на херниите е дека кога се повторуваат, нивната физичка активност е значително ограничена и има многу материјални оштетувања, кои, пак, предизвикуваат сериозен морален стрес. Особено, хернијата станува проблематична за жените во постпарталниот период и за пациентите на постари или стари лица.

Како што веќе наведовме на почетокот, хернија е во општа смисла испакнатост, се јавува под кожата на органот или имплицира нејзино испакнување во друг простор што е можно за него. Под папочната хернија, соодветно, се однесува на хернија чија испакнатост е концентрирана во регионот на папокот.

Хернијата ги содржи следните компоненти: хернијалниот прстен во форма на дупка, преку кој е можно да се остават внатрешните органи надвор од абдоминалната празнина (во овој случај, папочната врвца), како и хернијалната торба, претставена како дел од школка, во која "паѓа" начин органите. Покрај тоа, хернијалната вреќа исто така има хернијални содржини, кои може да бидат претставени од било кој од стомачните органи. Како органи кои се протегаат надвор од границите на абдоминалниот ѕид низ прстенот, се дефинира голем оменум и црево.

Со оглед на општо земено, карактеристиките на текот на таквата болест како папочна хернија се разликуваат во вродената форма на нејзината манифестација и стекната форма. Како што може да се разбере директно од овие дефиниции, конгениталната папочна хернија се јавува веднаш по раѓањето, стои како сферична издаденост, која има широк тип на база со нејзината последователна транзиција кон папочната врвца. Крик на дете со хернија води до зголемување на нејзината големина. Паптичната хернија стекната, пак, ја одредува предиспозицијата за појава кај постарите деца и возрасните. Во посебен редослед, исто така, треба да ја сметате таквата хернија како ембрионална папочна хернија, која ќе ја направиме малку пониска.

Папочната хернија кај возрасните може да се манифестира како директна хернија или коси хернија. Правните хернии се формираат поради разредувањето на попречната фасција веднаш веднаш до папочната врвца. Ова подразбира излегување на хернијалната кеса до поткожното ткиво преку папочната врвца. Што се однесува до коси папочната хернија, протусот тука се формира или над или под папочната врвца, по што следи поминување низ пресекот лоциран помеѓу попречната фасција (т.е. папочната врвца) и белата линија на абдоменот, по што излезот на поткожното ткиво се јавува преку папочниот прстен .

Што се однесува до манифестациите на папочната хернија, сè зависи од големината на одредената хернија, големината на портата на хернијата, сериозноста на вистинските адхезии и дали пациентот е придружен со дебелина.

Папочната хернија може да биде редуцибилна или, соодветно, ненадејно . Во вториот случај, хернијачката вреќа и околните ткива се фузија, што е обезбедено со адхезии. Исто така се случува дека папочната хернија, ако имаат мали димензии, не даваат никакви анксиозност кон пациентите, што е обезбедено со доволна ширина на хернисната порта со истовремена слободна можност за нејзино намалување.

Во исто време, големите хернии и не-реверзибилните (деформирани папочна хернија) повеќе не дејствуваат како независна патолошка формација, како фактор што ја спречува можноста неговата содржина да се движи по цревата. Со оглед на оваа причина, пациентите дополнително доживуваат одредени непријатности поврзани со појава на запек, тие исто така доживуваат периодична болка, а во некои случаи и гадење и повраќање.

Како што веќе бевме забележано, поврзаноста со возраста ги утврдува разликите во карактеристиките на манифестацијата на папочната хернија кај децата и возрасните, и овие разлики се значајни, па затоа ќе ги разгледаме двете опции малку подоцна, за да започнеме со тоа, ќе се фокусираме на причините кои го провоцираат развојот на папочната хернија.

Папочна хернија: слика

Причини за папочната хернија

Главно папочната хернија се формира кај деца. Кај новороденчињата, нормално, откако ќе исчезне папочната врвца, се случува адекватно затворање на папочната врвца, а отворањето е избришано (што е, испразнето) од страна на ткиво за сјај. Важна улога во зајакнувањето на областа на концентрација на папочната дупка е дадена на абдоминалните мускули, поради што се создава дополнителна напнатост на прстенот. До завршувањето на процесите на облитерање на страната на папочната врвка, за било кој тип на зголемување на интраабдоминалниот притисок, може да се случи излез во папочната површина на перитонеумот, оментумот и интестиналните петелки. Ова е како изгледа процесот на формирање на папочната хернија.

Според тоа, како главна причина за папочна хернија, вообичаено е да се разгледа наследна слабост што е релевантно за перитонеалната фасција. Тоа е, кога родителот има папочна хернија во детството, ризикот од образование на нивното дете се зголемува, а тоа е важно во 70% од случаите.

Формирањето на папочната хернија, исто така, се јавува поради плачењето на детето, предвременоста, зголеменото формирање на гасовите во цревата и запек. Во некои случаи, хернија се појавува кај детето во исто време кога почнува да оди, особено во случај на многу рана вертикална положба.

Зголемена тенденција за формирање на папочна хернија е забележана кај деца со конгенитален хипотироидизам, дефицит на лактаза, Халер-ова болест, дисбактериоза, Даунов синдром.

Исто така, треба да се забележи дека, спротивно на преовладувачката идеја дека папочната хернија се развива поради неправилноста на технологијата за обработка на папочната врвца, тоа нема никаква врска со фактичката состојба на состојбата, односно нема врска помеѓу техниката на обработка и појавата на папочната хернија.

Што се однесува до причините за развојот на папочната херния кај возрасните, дебелината се смета за предиспонирачки фактор, како и асцитес, абдоминални повреди, кашлање тип на цицање, лузни (после хирургија) и тежок физички труд како предиспонирачки фактор. Неверојатно, папочната хернија кај жените обично се јавува во текот на бременоста, што се јавува како резултат на истегнување на кое е изложена папочната врвка, атрофијата на која се изложени ткивата, околниот папочен прстен, а исто така и поради намалениот отпор кој е карактеристичен за абдоминалниот ѕид во однос на зголемување на вистинскиот интра-абдоминален притисок.

Кај жените, папочната хернија преовладува поради карактеристиките на анатомскиот и физиолошкиот поредок, што особено имплицира голема ширина на белата линија на абдоменот и слабеење на концентрацијата на папочната врвка која се јавува за време на бременоста и за време на породувањето. Општо земено, кај возрасни, папочната хернија често се јавува во комбинација со дијастаза на ректи и со дебелината на абдоменот.

Фетална хернија: карактеристики

Ембрионална хернија, исто така, се смета како папочна хернија или омфалоцела, што укажува на малформации што се јавуваат поради одложувањето на формирањето на предниот абдоминален ѕид во фетусот. Многу често (околу 65% од случаите) препорачливо е да се разгледа оваа патологија во комбинација со патологии од друг тип, кои исто така дејствуваат како малформации. Особено, неразвиеноста на дијафрагмата, ектопијата на мочниот меур и срцето, поделбата на пуби и градната коска може да ја придружуваат хернијата на папочната врвца.

Во периодот на раниот развој, абдоминалната празнина на ембрионот физички нема капацитет да се приспособи на брзо развиеното црево, поради што се концентрира во областа на обвивката на папочната врвца надвор од абдоминалната празнина (дефинирана како "физиолошка ембрионална хернија"). Во времето на раѓањето на бебето го завршува процесот на формирање на абдоминалниот ѕид.

Во меѓувреме, во оние ситуации во кои постои задоцнување во процесот на ротација на цревата, абдоминалната празнина станува недоволно развиена или нејзиниот развој е проследен со прекршувања поврзани со затворање на предниот абдоминален ѕид, со што некои внатрешни органи се надвор од нејзините граници, кои се наоѓаат во папочната врвца. Тие се покриени со амнион (транспарентен тип на школка), како и вартонски желе со внатрешна обвивка (оваа обвивка, во случај на задоцнување во развој во подоцнежна фаза, подоцна се развива во перитонеумот). Од врвот на карактеристичната хернијална испакнатост или малку лево од ова издание е обична папочна врвца.

Врз основа на одреден временски период со истовремено прекинување на развојот на абдоминалниот ѕид, се разликуваат два главни типа на папочната хернија: ембрионална хернија (хернија со внатрешна мембрана која сеуште не е формирана во перитонеумот, со придружна состојба на црниот дроб, во која не постои глисонска капсула додека се поврзува со папочната врвца) ) и плодните хернии (т.е. хернии концентрирани во регионот на папочната врвца).

Во принцип, папочната хернија се формира многу ретко, во еден случај за 5-7 илјади родови. Феталните хернии почесто се формираат од ембрионалните хернии. Во пракса, важно е да се раздвојува папочната хернија во согласност со димензиите што им се својствени, особено малите хернии (п-рј до 5 см), средните хернии (во опсег од 5 до 10 см), како и големите хернии (р - gy надминува 10 cm).

Содржината на хернијалната испакнатост во рамки на разгледувањето на ембрионалните хернии може да биде било каква внатрешност, со исклучок на ректумот. Особено тешки варијанти на протокот со неразвиеноста на дијафрагмата при разделување на хернија може да доведат до нејзиното срце да влезе во хернијата. Во случај на ембрионална хернија, нивната содржина може да го содржи и целиот црн дроб и одреден дел од неа.

Случаите кои се полесни во сопствениот тек (фетални хернии) често се карактеризираат со приврзаност кон хернијата како негова содржина на цилиндрите на тенкото црево. Карактеристика на мембраните на хернијата е тоа што тие имаат прилично тенки ѕидови и затоа слободно може да се прекинат при раѓање, што ќе доведе до појава (губење на внатрешните органи од абдоминалната празнина поради формирање дефект во ѕидот).

Во времето на раѓањето на детето, надворешниот слој на хернијалната формација е влажен и транспарентен, меѓутоа, веќе во текот на првите 24 часа постепено се суши, а потоа станува кревка. Постепено, мембраната станува покриена со фибрин, по што се јавува инфекција на абдоминалната празнина со истовремен развој на перитонитис, кој, пак, завршува со фатален исход. Врз основа на податоците достапни во голем број извори, смртноста во рамките на сметаниот дефект достигнува 50-70%.

Третманот на папочната хернија е доста тежок, особено кога станува збор за нивната значителна големина. Брза некроза која ги зафаќа аваскуларните мембрани на хернијалната формација, како и инфекција на абдоминалната празнина - сето тоа е основа за итен третман, што треба да се направи веднаш по утврдувањето на соодветната патологија на дијагнозата.

Третманот користи конзервативни методи и хируршки методи. Првата опција е релевантна во случај на сомнителност на одржливоста на новороденчето во однос на позадината на тешки форми на придружни дефекти, во присуство на ТБИ или со длабок степен на недоносеност. Главната задача во овој случај се сведува на спречување на перитонитис. Исто така, конзервативниот третман е погоден за многу мали димензии на формирање на хернија. Како контраиндикација за хирургија се земаат предвид само екстремно големи димензии на хернијалната формација, со нивната моментална очигледна неспојливост со обемот на абдоминалната празнина.

Папочна хернија кај деца: симптоми

Папочната хернија кај децата делува како дефект во развојот на абдоминалниот преден ѕид. Оваа патологија се јавува кај децата доста често, а девојките се двојно повеќе склони кон развој. Првенствено, појавата на хернија се јавува во првите месеци од моментот на раѓање.

Во дијагнозата на папочната хернија, по правило, не се појавуваат никакви тешкотии. Така, прифаќањето на вертикалната положба на детето, како и напнатоста што се јавува во областа на папокот, доведува до карактеристично испакнување на овална или заоблена форма. Избувувањето обично се врши самостојно, кога детето зазема хоризонтална положба додека лежи на грб.

Во исто време, папочната врвца е лесно палпабилна, проширува и делува како хернијален прстен. Оваа порта може да има доволна ширина за слободен излез на хернијата и нејзино надополнување во абдоминалната празнина, што ќе ја исклучи можноста за предизвикување дополнителни грижи за детето и можноста за повреда поради оваа патологија на внатрешните органи. Со тесен хернијален прстен, забележана е анксиозност на бебето, плачејќи. Во овој случај, процесот на намалување на хернијалната испакнатост станува посложена. Состојбата на ова може да се смета за прекршок. Во меѓувреме, прекршувањето во пракса е доста ретко, па затоа не треба да има посебна вознемиреност во врска со ова.

Папочна хернија: што е тоа

Папочна хернија кај возрасни: симптоми

Врз основа на статистичките податоци на 60-тите години. папочната хернија кај возрасната популација изнесува околу 5% од случаите за сите абдоминални хернии. Во периодот 1975-1980 година индикаторите за папочната хернија изнесувале 11,7% за сите оперативни абдоминални хернии (надворешни), кои за нив го утврдија третото место во однос на инциденцата на хернии (за ингвинална и постоперативна). Во врска со овој тренд кон зголемување на преваленцата, може да се разгледаат факторите кои одредуваат некои објаснувања за тоа. Значи, ова е зголемување на очекуваниот животен век на населението, зголемување на бројот на дебели луѓе, проширување во однос на медицински индикации за хируршки третман за оваа категорија на пациенти.

Огромното мнозинство на папочната хернија се јавува кај жени на возраст од 30 години и постари. Што се однесува до клиниката за придружни манифестации на хернија, таа се определува врз основа на големината на хернијалната формација и големината на нејзиниот хернијален прстен, сериозноста на вистинските адхезии, придружните компликации (нивното присуство или отсуство, соодветно), дебелината (исто така делува како придружен или отсутен фактор) .

Често, како што веќе бевме забележано, малата големина на хернијата не го доведува пациентот особено вознемиреност, што, особено, може да се каже ако е можно да се репозиционира, а исто така и во отсуство на тенденција на воздржаност.

Највисоката тежина на клиничките манифестации е забележана кај херниите со значителна големина. Ова, во комбинација со релативно тесна врата, доведува до потешкотии во премин преку цревата на неговата содржина, со што пациентите имаат запек, болка, во некои случаи гадење и повраќање. Особено, посочените симптоми се изразени во херниите кои не се предмет на репозиција. Често, општата состојба на хернија се јавува во однос на позадината на дебелината на пациентите и абдоминалната слабост, која, кога е во комбинација со хернијална испакнатост, предизвикува голем број непријатности за нив.

Сопствените карактеристики во текот на болеста придонесуваат и се релевантни за коморбидитетот на пациентот. Сюда относятся выраженные неудобства во время ходьбы или физических нагрузок, тошнота и отрыжка, метеоризм, хронические запоры, урчание в животе, появление болей схваткообразного характера (в основном это актуально при склонности грыжи к ущемлению, а также при спаечной болезни).

Что касается отмеченного ущемления пупочной грыжи, то оно сопровождается появлением резкой и внезапной боли, появлением в кале крови, выраженным проявлением тошноты и рвоты, задержкой в процессах отхождения газов с дефекацией. При принятии горизонтального положения грыжа не вправляется, отмечается также характерное напряжение выпячивания.

Дијагностицирање

Диагностирование грыжи заключается в использовании следующих методов:

  • обследование у лечащего хирурга;
  • рентгенограмма области 12-перстной кишки и желудка;
  • гастроскопија;
  • герниография (метод введения контрастного вещества в брюшную полость в сочетании с рентгеном; посредством такого подхода к диагностированию определяется возможность изучения грыжи);
  • УЗИ области появления выпячивания.

Третман

Оперирование пупочной грыжи до достижения 5-летнего возраста не производится, потому, как имеются основания предполагать, что дефект будет устранен самостоятельным образом. Детям для окончательного излечения грыжевого образования рекомендуются массажные процедуры соответствующей области, общеукрепляющего типа терапия, а также лечебная физкультура.

Лечение пупочной грыжи у взрослых осуществляется исключительно методом хирургического вмешательства, производимого в условиях стационара.

При появлении симптоматики, сопутствующей пупочной грыже, необходимо обратиться к хирургу, терапевту или педиатру.

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Пупочная грыжа и характерные для этого заболевания симптомы, то вам могут помочь врачи: хирург , педиатр , сурдолог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Долихосигма кишечника (совпадающих симптомов: 6 из 9)

Цревниот долихосигмоид е абнормална состојба во која се јавува продолжување на сигмоидниот дебело црево (финалната телесна тежина на дебелото црево, која завршува во ректумот). Во некои случаи, dolichosigmoid може да се случи без непријатни симптоми во текот на животот на една личност. Во овој случај, лекарите сметаат дека ова е варијанта на нормата и карактеристика на структурата на телото. Но сепак, почесто, издолжениот сигмоиден дебело црево му дава на човекот многу непријатности - се јавуваат непријатни симптоми кои го комплицираат животот. Треба да се забележи дека dolichosigma може да се развие кај возрасни и деца. Исто така, нема ограничувања во врска со родот.

...
Паховая грыжа (совпадающих симптомов: 5 из 9)

Паховая грыжа представляет собой патологическое образование, возникающее при выходе какого-либо расположенного в области брюшины органа (большой сальник, кишечник, яичники) за пределы брюшной стенки через паховый канал. Паховая грыжа, симптомы которой проявляются в частности в форме опухолевидного выпячивания, локализованного в паховой области, а также в болевых ощущениях различной степени интенсивности, является самым распространенным вариантом образования грыж.

...
Кишечная непроходимость (совпадающих симптомов: 5 из 9)

Цревната опструкција е тежок патолошки процес, кој се карактеризира со кршење на процесот на ослободување на супстанции од цревата. Оваа болест најчесто ги засега луѓето кои се вегетаријанци. Постојат динамички и механички опструкција на цревата. Ако се откријат првите симптоми на болеста, потребно е да отидете кај хирургот. Само тој точно може да пропише третман. Без навремена помош од лекарот, пациентот може да умре.

...
Дисбактериоза (појавување симптоми: 5 од 9)

Не е тајна дека микроорганизмите се вклучени во телото на секое лице во текот на различни процеси, вклучувајќи го и варењето на храната. Дисбактериозата е болест во која е нарушен соодносот и составот на микроорганизмите кои го населуваат цревото. Ова може да доведе до сериозни прекршувања на желудникот и цревата.

...
Кишечная колика (совпадающих симптомов: 5 из 9)

Цревни колики - остра болка во цревата, кои се пароксизмални и грчеви во природата и се јавуваат на позадината на нарушување на тонот и перисталтиката на органот. Честопати оваа патологија се развива кога се појавува преголема напнатост на цревните петелки, што доведува до иритација на нервните завршетоци кои се во непосредна близина на неговите ѕидови. Според МКБ-10, не се почитува шифрата на цревната колика, бидејќи е последица на други нарушувања во гастроинтестиналниот тракт. Сепак, според ICD-10, овој симптом се однесува на кодирање K59.9, што звучи како "неспецифицирано функционално нарушување на дебелото црево".

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

хирургот зема
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Миклухо-Маклај, 43
Телефон : +7 (499) 519-32-81
педијатар зема
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д. 8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .