Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Стомачен тумор: симптоми и третман

Тумор на стомакот - главните симптоми:

Тумор на желудникот - е патолошка неоплазма, и покрај фактот дека покрај малигниот тек, исто така, може да има бенигна природа. Без оглед на нејзиниот карактер, таа секогаш почнува да се развива од еден слој на овој орган, но е склона кон пораз на сите структурни ткива. Доста честопати има асимптоматски тракт и се карактеризира со бавен раст.

Новите изрази можат да се развијат во апсолутно секој човек, без разлика на возраста или полот. Ова значи дека голем број на различни предиспонирачки фактори може да бидат причина за развој, почнувајќи од оптоварената наследност до погрешната исхрана.

Клиничката слика е целосно диктирана од типот на тумор. Опасноста лежи во фактот дека често болеста е асимптоматска или изразена во неспецифични знаци.

Можно е да се утврди точната дијагноза, како и да се утврди хистолошката структура на формирањето, само по спроведувањето на широк спектар на инструментални и лабораториски испитувања на пациентот.

Третманот на стомачниот тумор често е хируршки, а конзервативните терапии играат улога.

Меѓународната класификација на болести ICD-10 не дава посебно значење за гастрични неоплазми. Малигните тумори имаат код - C16, и бенигните тумори припаѓаат на категоријата на други ентитети кои имаат код - D10-D36.

Етиологија

Во моментов, механизмите за тоа зошто ткивата на промената на желудникот и формирањето на тумори се случуваат сеуште се непознати. Сепак, специјалистите во областа на гастроентерологијата беа во можност да идентификуваат голем број на најверојатно предиспонирачки фактори кои значително ја зголемуваат веројатноста за појава на малигната или бенигна лезија.

Причини за формирање на тумор

Вреди да се напомене дека причините ќе бидат исти за формирање на било каков вид на тумор. Така, како болест на провокатор може да дејствува:

 • хроничен тек на гастритис од секаква природа;
 • негативното дејство на бактериите како Helicobacter pylori , што може да предизвика развој на широк спектар на гастроинтестинални патологии, особено пептична улкусна болест ;
 • дијагностицирање на слични тумори во следниот род;
 • злоупотреба на лоши навики;
 • било која состојба што доведува до намалување на отпорноста на отпорноста;
 • влијанието на негативните еколошки услови;
 • нездрава исхрана, имено, човечка конзумација на големи количини масна, зачинета и солена храна. Ова исто така вклучува недостаток на менија од влакна и витамини кои се наоѓаат во свеж зеленчук и овошје;
 • претходна хируршка интервенција чија цел е изедначување на дел од стомакот;
 • пернициозна анемија ;
 • текот на Менетриевиот синдром;
 • неповолни работни услови под кои лицето е постојано принудено да дојде во контакт со хемиски, токсични и токсични супстанции.

Главната група за ризик ги вклучува лицата на работоспособна возраст. Вреди да се забележи дека секој тумор често се дијагностицира кај мажи отколку кај женките.

Класификација

Постојат многу видови на болести, но главната поделба на неоплазмите ги дели на:

 • Малигните тумори на стомакот - претставуваат најчесто образование, кое се карактеризира со неповолен исход. Високата стапка на морталитет се должи на фактот дека тие се целосно асимптоматски долго или изразени во неспецифични клинички знаци. Ова води кон фактот дека лицето е премногу доцна за да побара квалификувана помош. Дијагнозата во рана фаза на развој е исклучително ретка и главно случајна;
 • бенигни тумори на стомакот - се карактеризираат со бавен раст и релативно поволен исход, бидејќи некои од нив може да се трансформираат во рак. Вреди да се напомене дека кај сите формации, бенигни се јавуваат кај околу 5% од случаите.

Секоја од сортите има своја класификација. Така, може да се претстават малигни неоплазми на дното на стомакот или било која друга локализација:

 • аденокарцином на желудникот - меѓу лекарите се смета за најчеста форма, бидејќи се дијагностицира кај речиси 95% од случаите на малигни тумори. Второто име на патологијата е рак на желудникот на желудникот;
 • леомиобластом - составен од мазни мускулни ткива;
 • малигни лимфоми - врз основа на името, станува јасно дека тие вклучуваат лимфни ткива;
 • карциноиден тумор на стомакот - формиран од клетките на нервниот систем. Во медицинското поле, исто така е познато и со друго име - невроендокрин тумор на стомакот;
 • леомиосаркома.

Исто така, вреди да се истакне категоријата на најретки видови на формации кои имаат малигнен курс:

 • фибропластичен или ангиопластичен сарком;
 • реиносарком;
 • гастроинтестинален стромален тумор на стомакот;
 • малигна неврома.

Меѓу бенигните тумори вреди да се истакне:

 • гастрични полипи - оваа форма се дијагностицира во огромното мнозинство на случаи. Слични формации можат да бидат и единечни и повеќекратни. Во вториот случај, зборуваме за полипоза на желудникот. Тие се поделени на аденоматозни, хиперпластични и фиброматозни. Првиот тип најчесто се трансформира во онкологија;
 • фиброма - формирана од сврзно ткиво и се смета за најчеста кај мезенхималните тумори;
 • Леиомиома - има мускулно ткиво во својот состав;
 • липома - се смета за субмукозен тумор на стомакот;
 • неврома - вклучува нервно ткиво;
 • ангиом - се состои од крвни садови.

Оние бенигни неоплазми кои се развиваат од елементите на ѕидовите на овој орган претставуваат група на не-епителни тумори на стомакот.

Категоријата мезенхимални тумори се состои од формации кои потекнуваат од:

 • сврзно и масно ткиво;
 • мускулно и васкуларно ткиво.

Постои, исто така, класификација во зависност од локализацијата на една или друга формација, но срцевиот дел од желудникот најчесто е подложен на патологија. Ова се должи на фактот дека се наоѓа во близина на хранопроводот, чии болести може да доведат до развој на малигнен или бенигнен тумор.

Вреди да се напомене дека сите формации немаат егзофит, туку ендофитен раст, во кој туморот расте длабоко во ѕидовите на овој орган.

Симптоматологија

Симптоматската слика ќе се разликува не само од природата на лезијата на стомакот, туку и од таквите фактори:

 • тип на тумор;
 • големината и бројот на образованието;
 • присуство или отсуство на улцерации.

Најчесто бенигни неоплазми се јавуваат без никакви симптоми, кои претставуваат дијагностичко изненадување. Тие може да се детектираат само за време на усвојувањето на планираниот инструментален преглед или кога се дијагностицира сосема различна болест.

Сепак, бенигниот стомачен тумор ги има следните симптоми:

 • болка што се јавува за време на јадење или неколку часа по јадење храна;
 • напади на гадење, што ретко води кон гадење. Повраќањето често води кон олеснување на пациентот. Вознемирувачки симптом е присуството на крвави нечистотии во vomitus;
 • рскавица придружена со непријатна миризлива миризба;
 • металоиди и намален апетит;
 • зголемено формирање на гасови и надуеност;
 • појава на карактеристични татнеж;
 • слабост и слабост;
 • главоболки и вртоглавица;
 • вознемирен столче;
 • намалување на телесната тежина и намалување на работниот капацитет;
 • бледило на кожата.

Таквите манифестации не можат точно да го покажат развојот на бенигни тумори, поради што не е соодветно да се потпира само на клиничката слика за време на дијагнозата.

Знаците на малигниот тумор на стомакот се одликува со фактот дека тие можат да бидат придружени со симптоми на основната болест, која често е гастритис и чир.

Поради фактот што таква категорија на ентитети често се претставени со онкологија, симптомите на оваа патологија се земаат како основа за манифестациите.

Во рана фаза на курсот, симптомите може да бидат како што следува:

 • пренатрупаност и непријатност во стомакот;
 • промена во навиките за јадење;
 • болката и тежината се склони кон влошување по конзумирање храна;
 • намален апетит;
 • губење на тежината.
Знаци на рак на желудникот

Како што напредува онкологијата, гореспоменатите симптоми ќе бидат дополнети:

 • општа слабост и брз замор;
 • чести промени во расположението и депресија;
 • главоболки со различен интензитет и вртоглавица;
 • нарушување на спиењето;
 • бледило или цијаноза на кожата;
 • зголемување на температурата;
 • сува мукозните мембрани;
 • обилно потење и лигавка;
 • гадење со повторено повраќање.

Дијагностика

За да се разликува малигниот тумор од бенигрен тумор, потребен е сеопфатен дијагностички пристап, кој се базира на голем број лабораториски и инструментални студии.

Сепак, на прво место, гастроентеролог треба:

 • да ја проучува историјата на болеста не само на пациентот, туку и на неговите блиски роднини;
 • да се соберат и анализираат историјата на животот на пациентот;
 • спроведе темелен физички преглед;
 • Детално да го испитате пациентот - да создадете комплетна симптоматска слика.

Лабораториска и инструментална дијагноза на стомачен тумор ќе вклучува:

 • општ клинички тест за крв;
 • крвна биохемија;
 • микроскопско испитување на измет;
 • специфични респираторни тестови;
 • општа анализа на урината;
 • крвен тест за тумор маркери;
 • ЕКС и ултразвук;
 • КТ и МРИ;
 • биопсија - за хистолошки преглед;
 • Х-зраци дијагностички користење на контраст агент.

Третман

Тактиките за елиминирање на неоплазмата се диктираат според нејзината класификација, но често се однесуваат на хируршка интервенција.

Полипозни и други бенигни тумори се третираат со целосна или делумна ексцизија на желудникот. По операцијата, пациентите се прикажани:

 • терапија со лекови насочена кон земање инхибитори на протонска пумпа и антибактериски супстанции;
 • физиотерапија;
 • диета терапија;
 • употреба на народни лекови, но само по консултација со вашиот лекар.
Ресекција на стомакот

Третман на малигнен тумор на телото на стомакот или друга локализација се состои од:

 • лапароскопска или лапаротомична хирургија - не треба да се отстранат само засегнатиот орган, туку и блиските ткива. Ова е направено за да се избегне рецедив;
 • хемотерапија;
 • терапија со зрачење.

Последните две терапевтски техники може да се изведат пред и по интервенцијата. По операцијата, пропишува горе конзервативни методи на терапија.

Можни компликации

Специфичноста на бенигните или малигните гастрични тумори може да доведе до опасни по живот компликации.

Последиците од бенигни лезии може да бидат:

 • чести рецидиви;
 • трансформација во онкологија;
 • перфорација и стеноза;
 • улцерација на површината на туморот;
 • прикривање на хеморагија во дигестивниот тракт;
 • анемија и перитонитис .

Малигната неоплазма е полн со:

 • блиски и далечни метастази;
 • тешко крварење;
 • исцрпеност на пациентот;
 • повреда;
 • стеноза и појава на дупки во стомакот.

Превенција и прогноза

За целосно да се избегне или да се намали веројатноста за формирање на одредена неоплазма, неопходно е да се придржуваат кон следниве едноставни упатства:

 • целосно отфрлање на зависности;
 • зајакнување на имунолошкиот систем;
 • избалансирана и правилна исхрана;
 • усогласеност со правилата за безбедност при работа со токсични супстанции;
 • спречување на емоционална и физичка препрека;
 • рано откривање и лекување на било која патологија на гастроинтестиналниот тракт;
 • редовна инспекција од страна на гастроентеролог.

Прогнозата ќе биде индивидуална за секој пациент, но во секој случај, поволната прогноза обезбедува навремена дијагноза и комплетен третман.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате тумор на стомакот и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: гастроентеролог , онколог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Гастроентероколитис (појавување симптоми: 10 од 20)

Гастроентероколитис (прехранбена токсикоинфекција) е воспалителна болест која води кон пораз на гастроинтестиналниот тракт, кој се наоѓа главно во малиот или дебелото црево. Тоа претставува голема опасност предизвикана од можна дехидрација на телото во отсуство на доволна контрола. Се карактеризира со брз почеток и брза струја. Како по правило, 3-4 дена ако се следат препораките на докторот, како и пропишување на соодветен третман, симптомите на болеста се повлекуваат.

...
Површински гастродуоденитис (појавување симптоми: 10 од 20)

Површниот гастродуоденит е гастроентеролошка воспалителна болест која влијае на ѕидовите на желудникот, мукозната мембрана и тенкото црево.

...
Хименолепија (појавување симптоми: 10 од 20)

Хименолепидозата (синдром џуџеста тенија) е паразитарна болест која е претежно дијагностицирана кај деца од 4 до 14 години. Во текот на таквата болест, органите на дигестивниот систем се претежно погодени.

...
Треска од нејасна генеза (симболи кои совпаѓаат: 10 од 20)

Треска од непознато потекло (син LNG, хипертермија) е клинички случај во кој зголемената телесна температура е водечки или единствениот клинички знак. Таква состојба се вели кога вредностите се зачувани за 3 недели (за деца - подолго од 8 дена) или повеќе.

...
Ишемичен колитис (појавување на симптоми: 9 од 20)

Ишемичниот колитис е болест која се карактеризира со исхемија (нарушена циркулација на крвта) на садовите од дебелото црево. Како резултат на развојот на патологијата, погодениот сегмент на цревата го губи потребното количество крв, така што нејзините функции постепено се нарушуваат.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

гастроентеролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Вернадский пр., 93, бул. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
онколог зема
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .