Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Золлингер-Елисон синдром: симптоми и третман

Золингер-Елисон-синдром - главните симптоми:

Золингер-Елисон (Zollinger-Ellison) синдром е прилично ретка гастроентеролошка болест која се јавува кај четири лица до еден милион луѓе. Главната ризична група е на работоспособна возраст. Во моментов, причините за неоплазмите за гастрин, кои често имаат бениген тек, не се утврдени. Сепак, лекарите идентификуваат голем број на најверојатно предиспонирачки фактори.

Болеста има неспецифични симптоми, што го отежнува дијагностицирањето. Главните клинички знаци се сметаат за болка во желудникот, горушица и поткопување , кршење на дефекацијата и внатрешно крварење.

Дијагнозата на гастриномот се базира на одредување на нивото на гастрин и широк спектар на инструментални испитувања на пациентот. Третманот е многу често комплексен, што е, заедно со хируршка операција, лекови се потребни.

Етиологија

Патологијата доби слично име според имињата на научниците кои прв го опишале својот клинички курс. Вреди да се спомене дека, до денес, причините за развојот на тумор кој лачи голема количина на гастрин, кој е биолошки активна супстанција што има регулирачки ефект врз секрецијата на гастричниот сок, останува непознат.

Сепак, наспроти бројните научни студии спроведени во областа на гастроентерологијата, се појавија голем број на предиспонирачки фактори кои значително ја зголемуваат веројатноста за појава на таква болест. Тие вклучуваат:

 • оптоварена наследност;
 • дисфункција на ендокриниот систем, особено надбубрежните жлезди и хипофизата;
 • хиперплазија на паратироидните жлезди;
 • присуството на улцеративни тумори во тенкото црево или дуоденумот;
 • постојана ингестија на големи количества кисела гастрична содржина во цревата;
 • бенигни или малигни тумори со локализација во хипофизата;
 • нарушена подвижност или воспаление во тенкото црево;
 • обилна алокација на панкреасни бикарбонати.

Покрај тоа, постои претпоставка дека етиологијата на таквата болест е повеќекратна ендокрина неоплазија на првиот тип. Оваа состојба се карактеризира со фактот дека едно лице има истовремено присуство на ендокрина аденоматоза и пептични чирови на тенкото црево.

Золингер-Елисон синдром

Во секој случај, гастриномот е неоплазма со:

 • круг или овална;
 • темноцрвена боја;
 • волумени од два милиметра до два сантиметри.

Туморот се карактеризира со бавен раст и бениген тек. Сепак, секој трет пациент со слична дијагноза има малигна формација. Најчесто метастазата се шири на:

 • регионални лимфни јазли;
 • црниот дроб и слезината;
 • абдоминална празнина и медијастинум;
 • кожа

Класификација

Во зависност од бројот на неоплазми, гастриномите се:

 • осамени или осамени - дијагностицирани во околу 70% од случаите;
 • повеќекратни - се јавуваат кај секој четврти пациент кој аплицирал за квалификувана помош поради присуството на тумор кој произведува гастрин.

Одделно, вреди да се истакне хипергастринемија - оваа состојба е исклучително ретка и се развива против позадината на присуството на тумори во надбубрежните жлезди, хранопроводникот или бубрезите.

Во зависност од локацијата, постои:

 • панкреасот гастринома е најчестата форма на формација која речиси подеднакво влијае на главата, телото и опашката на овој орган;
 • гастриномален дуоденум;
 • гастрино на стомакот.

Особено е ретка појава кај туморот во црниот дроб и слезината, како и во перипанкреатичните лимфни јазли.

Симптоматологија

Во синдромот Золингер-Елисон, често се открива развој на дуоденален улкус или чир на желудник , кој има атипични фокуси и не е подложно на стандардна анти- улцерална терапија.

Поради оваа причина, следните симптоми ја формираат основата на клиничката слика:

 • постојана болка во горниот дел на стомакот, која се јавува без оглед на процесот на јадење. Оваа функција е најчеста кај мажите;
 • прекршување на чинот на дефекација, кој се изразува во течната конзистентност на изметот - многу често дејствува како единствена манифестација на гастриноми и е најкарактеристична за жените;
 • непријатност и чувство на печење во градниот кош;
 • горушица и рскавица со непријатен кисел мирис како ГЕРБ;
 • гастроинтестинално крварење - откриено за време на инструменталниот преглед на пациентот.

Поретки симптоми на гастринома се:

 • напади на гадење кои завршуваат со gagging;
 • бледа кожа;
 • губење на тежината - често се јавува на позадината на богата дијареа, поретко укажува на малигнитетот на туморот;
 • површински дефекти на забите;
 • жолтилото на кожата и видливите мукозни мембрани;
 • формирање на стриктури, што доведува до стеснување на хранопроводот.

Треба да се забележи дека кај децата се забележани сите горенаведени симптоми, се изразени само со поголем интензитет.

Дијагностика

Тешкотијата во утврдувањето на точната дијагноза се должи на фактот дека клиничката слика е маскирана од симптомите на вообичаената улцеративна лезија на дуоденумот или стомакот.

Од ова произлегува дека дијагнозата треба да вклучува разновидни лабораториски и инструментални испитувања, на кои им претходат манипулации кои лично ги спроведува гастроентеролог:

 • проучување на историјата на болеста, не само пациентот, туку и неговото потесно семејство - да бара хронични заболувања на гастроинтестиналниот тракт или факт на дијагностицирање на слична болест кај роднините;
 • собирање на животна историја на пациентот;
 • темелно физичко испитување насочено кон палпација на предниот ѕид на абдоминалната празнина - во некои случаи, природата на болката може да укаже на локализација на гастринома;
 • детален преглед на лицето - за да се процени сериозноста и за прв пат појавата на симптомите.

Лабораториските тестови се ограничени на спроведување на:

 • општа клиничка анализа на крв - да се идентификува можна анемија која може да се појави на позадината на крварење во гастроинтестиналниот тракт;
 • биохемиски тест на крвта - да се процени содржината на гастринот;
 • тест кој го одредува количеството на секреција на гастричната содржина и нејзината киселост;
 • секретин тест - оваа супстанца се администрира на пациентот на празен стомак и содржината на гастринот се следи.

Инструментална дијагноза на синдромот Золингер-Елисон предвидува:

 • EFGDS - со задолжително спроведување на биопсија, со која ќе се утврди структурата на клетките и ткивата на неоплазмата и веројатно ќе се укаже на нивниот малигнитет;
 • Ултразвук на перитонеалните органи;
 • селективна абдоминална ангиографија;
 • КТ и МРИ на дигестивниот систем - да се потврди локализацијата на тумори кои создаваат гастрин и откривање на метастази.
EFGDS

За време на дијагнозата, гастриномот мора да се разликува од такви болести:

Третман

Можно е целосно да се ослободи од неоплазма со помош на таков радикален метод на терапија како хируршка интервенција. Кога се откриваат метастази, ефективноста на овој метод на лекување на Золингнер-Елисон-ов синдром е само 30%.

Како конзервативна терапија се користат лековити супстанции кои имаат за цел намалување на секрецијата на хлороводородна киселина, особено:

 • Блокатори на рецепторот на H2;
 • PPI.

Приемот на високи дози на такви лекови може да му се препише на пациентот за цел живот.

Во зависност од местото на локализација, хируршкото лекување може да се врши со користење на следниве методи:

 • оптички влакна DAP;
 • латерална дуоденоматозија со ексцизија на дуоденалната лигавица;
 • целосна или делумна ресекција на желудникот;
 • проксимална селективна ваготомија;
 • пилоропластика;
 • вкупно гастректомија.

Хемотерапијата се користи за невроперабилен гастрином или во случаи на малигнитет.

Компликации

Симптомите и третманот на Zollinger-Ellison-ов синдром се два основни фактори кои предизвикуваат развој на компликации, имено, игнорирање на знаците и несоодветна терапија.

Така, последиците од гастриномот вклучуваат:

 • перфорација на дуоденален улкус или стомак, што може да доведе до перитонитис ;
 • стеснување на луменот на езофагусот;
 • хеморагии во дигестивниот тракт, што доведува до анемија;
 • значително намалување на телесната тежина, до екстремен степен на исцрпеност;
 • малигнитет и метастази на туморот;
 • стегање на жолчните канали со неоплазма, што може да предизвика жолтица ;
 • повреда на функционирањето на срцето.

Превенција и прогноза

За да се спречи развојот на гастриноми, се препорачува:

 • целосно се откаже од лошите навики;
 • избегнувајте психо - емоционален стрес ;
 • јаде правилно и ефикасно;
 • навремено третираат болести на гастроинтестиналниот тракт и ендокриниот систем, предизвикувајќи формирање на гастрински тумори;
 • неколку пати годишно да се испита од страна на гастроентеролог.

Прогнозата на гастриномот е релативно поволна, што се должи на бавниот раст на неоплазмата. Петгодишното преживување, дури и во присуство на метастази варира од 50 на 80%. По радикалната операција, заздравувањето без рецедив се јавува во околу 70% од случаите.

Смртта на пациентот може да биде предизвикана не толку од гастринома, како од компликации на пептичниот улкус.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате синдром на Золингер-Елисон и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот гастроентеролог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Хроничен дуоденитис (појавување симптоми: 7 од 12)

Хроничниот дуоденитис е болест на дуоденумот во кој се нарушува структурата на органот и нејзиниот горен слој е исцрпен. Често се манифестира поради појава на други воспалителни процеси во дигестивниот тракт или може да биде резултат на неухранетост. Бидејќи нарушувањето е хронично, тоа се менува со периоди на егзацербации и повлекување на симптомите. Затоа е неопходно да се подложат на долгорочен третман и во текот на целиот живот да следат посебна диета.

...
Гастроентероколитис (појавување симптоми: 6 од 12)

Гастроентероколитис (прехранбена токсикоинфекција) е воспалителна болест која води кон пораз на гастроинтестиналниот тракт, кој се наоѓа главно во малиот или дебелото црево. Тоа претставува голема опасност предизвикана од можна дехидрација на телото во отсуство на доволна контрола. Се карактеризира со брз почеток и брза струја. Како по правило, 3-4 дена ако се следат препораките на докторот, како и пропишување на соодветен третман, симптомите на болеста се повлекуваат.

...
Жолтица (појавување симптоми: 6 од 12)

Жолтицата е патолошки процес, чие формирање е под влијание на високата концентрација на билирубин во крвта. Да се ​​дијагностицира болеста може и возрасни и деца. Секоја болест може да предизвика таква патолошка состојба, и сите тие се сосема различни.

...
Ехинококоза на црн дроб (појавување симптоми: 6 од 12)

Ехинококозата на црниот дроб е хронична болест предизвикана од паразитски црви, кои може да траат повеќе од половина година. Се состои во формирање на цисти на површината на црниот дроб. Поразот на ова тело е повеќе од педесет проценти од сите случаи на откривање на ехинококозата. Постојат неколку видови на болеста на која зависи нејзиниот тек.

...
Инфлексија на жолчното кесе (појавување симптоми: 6 од 12)

Флексија на жолчното кесе е аномалија на структурата на овој орган, при што органот е деформиран. Наспроти ова, постои промена во нормалната форма на Ж, што треба да има изглед од круша. Покрај тоа, постои повреда на неговото функционирање и стагнација на жолчката, што подразбира развој на компликации.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

гастроентеролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Трехгорный Вал, 12, бул
Телефон : +7 (499) 116-82-19
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .