Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Гастрични полипи: Симптоми и третман

Полипи на стомакот - главните симптоми:

Полипи од стомакот - е патологија во која мукозниот слој на овој орган се соочува со формирање на тумори кои се бенигни во нивниот тек. Сепак, во некои случаи тие можат да се трансформираат во онкологија.

Причините за појава на таквото образование остануваат непознати на специјалистите од областа на гастроентерологијата. Сепак, голем број на предиспонирачки фактори, неколку теории за развој и ризични групи се разликуваат од страна на лекарите.

Клиничката слика на болеста директно ќе зависи од бројот и волуменот на полипот, толку повеќе од нив, посветла ќе биде симптомите. Симптомите на полипи во стомакот се неспецифични и се карактеристични за голем број патологии на гастроинтестиналниот тракт.

За да се направи точна дијагноза, пациентите се подложени на широк спектар на лабораториски и инструментални дијагностички мерки, кои се надополнети со манипулации кои директно ги изведува гастроентерологот.

Третманот на полипот во стомакот се базира на хируршка интервенција, меѓутоа и пред и по операцијата, тие се свртуваат кон конзервативни методи на терапија.

Меѓународната класификација на болестите не издвојува посебно значење за таквата болест, туку ја упатува на група на други патологии на дуоденумот или стомакот. Од ова произлегува дека шифрата на гастричниот полип според МКБ-10 го има следново - К 31.

Етиологија

Полипот во стомакот е преканцерозна состојба, и оваа категорија на заболувања често нема потполно познати причини и механизам на развој. Сепак, постојат неколку претпоставки предложени од гастроентеролози, а презентирани од такви теории:

 • заразен - сличен став за формирањето на болеста се потпира на голем број научни истражувања спроведени во гастроентерологијата. Во крајна линија е дека односот е идентификуван помеѓу формирањето на вакви бенигни тумори и патолошките ефекти на бактериите, кои најчесто доведуваат до болести во гастроинтестиналниот тракт. Зборуваме за Helicobacter pylori , што значи дека главната група за ризик се состои од лица на кои им е дијагностициран гастритис или чир на лезии на овој орган;
 • генетски - голем број на патологии меѓу причинските фактори се оптоварени со наследство и полипи во стомакот не се исклучок;
 • зрачење - таквата теорија сугерира дека формациите се одговор на човечкото тело на долгорочното влијание на јонизирачкото или зрачењето;
 • хемиски - врз основа на фактот дека мукозниот слој на стомакот ги уништува хемикалиите кои често се збогатуваат со храна.
Стомачни полипи

Покрај тоа, кај жени и мажи, појавата на таква болест може да се должи на следните предиспонирачки фактори:

 • ирационална употреба на лекови, имено антибиотици и антиинфламаторни лекови во нестероидната категорија;
 • воспалителен процес во човечкото тело кој ги вклучува органите на дигестивниот систем, во овој случај стомакот;
 • нездрава исхрана, во која основата на исхраната на човекот се состои од масна, зачинета и солена храна, пушена храна и конзерванси, газирани пијалаци и силно кафе;
 • трајна злоупотреба на лоши навики.

Исто така вреди да се истакнат ризичните групи кои вклучуваат луѓе кои имаат најголема веројатност дека полипи ќе се формираат во стомакот. Тие вклучуваат:

 • мажи;
 • луѓе на возраст над четириесет години;
 • лица со генетска предиспозиција;
 • пациенти со историја на болеста, постојат хронични патологии на гастроинтестиналниот тракт;
 • луѓе кои водат погрешен начин на живот.

Покрај тоа, овие фактори ја зголемуваат веројатноста за појава на полип-дегенерација во онколошките формации.

Класификација

Гастроентеролозите знаат неколку поделби на болеста, почнувајќи од бројот на полипи и завршувајќи со нивната структура.

Во зависност од тоа колку бенигни тумори ќе бидат откриени кај пациент за време на дијагностичките мерки, постојат:

 • еден полипи - се карактеризира со фактот дека тие можат да бидат доста асимптоматски подолго време. Клиничките знаци се изразени само кога неоплазмата достигнува големи количини. Во оваа ситуација, третманот избира тактика на чекање, која се состои од динамичко набљудување и контрола, како и употреба на конзервативни методи;
 • повеќе полипи - овој тип на болеста се формира кога се формираат повеќе од три неоплазми. Во овие случаи, патологијата ќе се нарече полипоза на стомакот, а за време на терапијата нема сомневање за потребата од хируршка интервенција.

Според својата хистолошка структура, бенигните тумори се поделени на:

 • аденоматозен полип во стомакот - вклучува вродени ткива, поради што најчесто се претвора во малигнен тумор, а особено се однесува на формации со волумен од повеќе од два сантиметри. Покрај тоа, таа има своја класификација и постои во такви форми - тубуларна, папиларна и мешана;
 • хиперплазиоген полип во стомакот - е најчестиот тип на болест, бидејќи се дијагностицира кај 95% од случаите. Вреди да се спомене дека никогаш не ја губи својата добрина, затоа не може да се претвори во рак.

Во зависност од местото на примарна локализација, постојат:

 • антрум полип;
 • полип на пилоричниот стомак;
 • полипоза на телото на овој орган.

Треба да се забележи дека еден полипи се наоѓаат во 47% од случаите, повеќе - кај 52%, а дифузна полипоза се дијагностицира само кај 2%.

Симптоматологија

Младите полипи, како и неоплазмите од мала големина, не се манифестираат со никакви клинички симптоми. Во некои случаи, може да се појават симптоми на гастритис, против кои бенигни тумори најчесто се формираат.

Со тежок курс, односно развој на неколку форми на големи количини, ќе се забележат такви знаци на полип во стомакот:

 • болка и непријатност во погодениот сегмент на гастроинтестиналниот тракт;
 • зголемени лигави;
 • промена во преференциите на храна или комплетен недостаток на апетит;
 • ширењето на болката во задниот дел или во подножјето под рамото;
 • ртење и металоиди ;
 • надуеност;
 • прекршување на процесот на движење на цревата - наизменично запек и дијареа, ретко преовладување на еден од овие знаци;
 • зголемено формирање на гас;
 • појавата на непријатен вкус и мирис од устата;
 • намалување на телесната тежина;
 • зголемување на температурата - се забележува многу ретко;
 • општа слабост и слабост.

Горенаведените клинички манифестации не се специфични и се карактеристични за голем број на гастроинтестинални заболувања. Сепак, постојат симптоми, чија појава може да го намали опсегот на болести на органите за варење. Најопасните појавувања се претставени:

 • промени во сенката и конзистентноста на изметот - фекално потемнува и земаат тажна форма. Ова укажува на можен развој на внатрешно крварење;
 • напади на силна вртоглавица - ова зборува за анемија ;
 • појавата на крвни нечистотии во повраќањето;
 • остра болка во зоната на епигастријата и нивно зрачење во задниот дел - ова укажува на опструкција на стомакот.

Игнорирањето на таквите симптоми може да предизвика развој на опасни по живот компликации.

Дијагностика

Дијагноза на гастрични полипи

Што е гастричен полип и како да се третира тоа може да се утврди од страна на гастроентеролог. До такви клиничар е потребно да побара помош ако се појават гореспоменатите симптоми.

Воспоставувањето на точна дијагноза се состои од неколку фази, а првата вклучува:

 • запознавање со историјата на животот и историја на болеста, не само пациентот, туку и неговите блиски роднини - често дава можност да ја дознаат причината за болеста;
 • спроведување на темелно физичко испитување;
 • спроведување на детален преглед на пациентот - за утврдување на интензитетот на симптомите.

Во следната фаза на дијагноза, се спроведуваат лабораториски тестови, вклучувајќи:

 • општ и биохемиски тест на крвта - може да укажуваат на развој на компликации;
 • копрограм - за можно откривање на скриена крв во фекалните маси;
 • серолошки тестови - да се бараат антитела за Helicobacter pylori бактерии.

Конечно можете да ги дијагностицирате полиповите во стомакот со помош на вакви инструментални испитувања:

 • радиографија на засегнатиот орган;
 • гастроскопија и ултрасонографија;
 • биопсија и други ендоскопски процедури;
 • EGD и ултразвук на перитонеумот;
 • КТ и МРИ.

Третман

И покрај фактот дека неколку форми на бенигни тумори се споменати погоре, сите полипи во стомакот имаат исти симптоми и третман.

Во моментов, целосно може да се ослободи од болеста со помош на медицинска интервенција, но пред да се изврши операцијата неопходно е да се елиминира болеста, против која се појавиле полипи.

Ова значи дека пред и по хируршки третман на полипи во желудникот се применуваат конзервативни методи, имено, лекови што ги пропишал лекарот што присуствувал, почитување на поштеда на исхрана и употреба на традиционални рецепти за лекови.

Денес најчести се таквите методи за отстранување на бенигни тумори во стомакот:

 • ендоскопска полипектомија на желудникот - операцијата се изведува со помош на метална јамка низ која поминува електрична струја. Таквиот третман е препорачливо да се применува со полипи во волумени од пет милиметри до три сантиметри;
 • отворена хирургија - главната индикација е полипот мерење повеќе од триесет милиметри;
 • гастрична ресекција - подразбира комплетна ексцизија на овој орган и се користи во случај на полихоза или дифузна полипоза. И покрај фактот што овој метод води кон развој на голем број на компликации, понекогаш ова е единствениот начин да се спаси животот на една личност.
Отстранување на гастричен полип

По една од горенаведените операции, на пациентите им се покажува диета со полипи во стомакот, според која листата на забранети состојки вклучува:

 • мрсна месо, живина и риба;
 • богати супи;
 • пушена храна и конзерванси;
 • колбаси и остатоци;
 • печење и слатки;
 • сите видови бобинки и овошја;
 • сите слатки;
 • производи кои содржат многу влакна;
 • силно кафе и сода;
 • зачини и топли сосови;
 • силни пијалоци.

Сепак, пациентот ќе добие витамини и хранливи материи од следните состојки:

 • каша со млеко или вода;
 • диететски сорти на месо и риба;
 • млечни или зеленчукови првични курсеви;
 • тестенини и пире од зеленчук;
 • пареа омлет или варени варени јајца;
 • млечни производи и млечни производи;
 • желе и билни декорации;
 • домашен џем и мед;
 • зелен чај и какао со млеко.

Основното правило на исхрана е тоа што сите садови се готват со вриење или испарување, чување или печење. Преостанатите диететски препораки ги дава гастроентеролог или нутриционист.

Дополнително, лекувањето на полипи во стомакот со народни лекови е дозволено, но таквата терапија мора да биде одобрена од лекарот што посетува.

Можни компликации

Многу пациенти кои биле дијагностицирани со оваа болест се заинтересирани за тоа дали да се отстрани полипот во стомакот или не. Во секој случај, одговорот ќе биде позитивен, бидејќи ненавремената операција може да доведе до развој на такви компликации:

 • анемија;
 • прекршување на неоплазма;
 • малигни полипи;
 • улцерација

Превенција и прогноза

Специјално дизајнираните мерки за спречување на развојот на болеста не постојат, но се препорачува да се придржуваат до таквите општи правила:

 • целосно отфрлање на зависности;
 • правилна и целосна исхрана;
 • примање само оние лекови што ги пропишал лекарот што присуствувал;
 • ограничување од емоционална и физичка преголема работа;
 • навремен третман на гастроинтестинални абнормалности кои можат да предизвикаат појава на полипи;
 • редовен премин на целосен рутински преглед на клиниката.

Во најголем дел од случаите, полипот во стомакот има поволна прогноза - со помош на операција, болеста може целосно да се излечи. Треба да се запомни дека хиперпластичниот полип во желудникот, за разлика од аденоматозната формација, никогаш не оди во рак.

Усогласеноста со препораките на лекарот што ја посетува ќе ја намали веројатноста за повторување на болеста и развој на компликации.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате полипи на стомакот и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот гастроентеролог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Хроничен колитис (појавување симптоми: 8 од 14)

Хроничниот интестинален колитис е воспалителен процес кој влијае на мукозната мембрана, како и на субмукозниот слој на овој орган. Може да има карактеристични знаци, вклучувајќи дијареа и запек, тешки грчеви, татнеж и зголемена емисија на гасови. Овој тип на болест се јавува со наизменични периоди на егзацербација и повлекување на симптомите. Често е придружено со воспаление на други органи на дигестивниот тракт.

...
Антрален гастритис (појавување симптоми: 8 од 14)

Таквата патологија како антрален гастритис се вели во случаи кога воспалението на гастричната слузница е предизвикано од присуството на бактериски агенс како Helicobacter pylori во човечкото тело. Таквата болест на стомакот може да биде асимптоматска за долго време, меѓутоа, кога процесот ќе достигне одредена фаза, ќе се појават симптоми на воспалително оштетување на органот, што предизвикува многу проблеми за лицето, принудувајќи го да побара медицинска помош.

...
Bulbitt (појавување симптоми: 7 од 14)

Дуоденалниот булбус е воспалителен процес на мукозната мембрана на органот, имено булбарниот дел. Ова се должи на фактот дека содржината на желудникот се влева во сијалицата на овој орган и се јавува инфекција со Helicobacter pylori. Главните симптоми на болеста се болката во проекцијата на цревата, чиј интензитет е различен. Во случај на задоцнето лекување на такво воспаление, може да се појават компликации кои се штетни за човековото здравје и може да се отстранат само со помош на хируршка интервенција.

...
Гастроентероколитис (појавување симптоми: 6 од 14)

Гастроентероколитис (прехранбена токсикоинфекција) е воспалителна болест која води кон пораз на гастроинтестиналниот тракт, кој се наоѓа главно во малиот или дебелото црево. Тоа претставува голема опасност предизвикана од можна дехидрација на телото во отсуство на доволна контрола. Се карактеризира со брз почеток и брза струја. Како по правило, 3-4 дена ако се следат препораките на докторот, како и пропишување на соодветен третман, симптомите на болеста се повлекуваат.

...
Дисбактериоза (појавување симптоми: 6 од 14)

Не е тајна дека микроорганизмите се вклучени во телото на секое лице во текот на различни процеси, вклучувајќи го и варењето на храната. Дисбактериозата е болест во која е нарушен соодносот и составот на микроорганизмите кои го населуваат цревото. Ова може да доведе до сериозни прекршувања на желудникот и цревата.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

гастроентеролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Трехгорный Вал, 12, бул
Телефон : +7 (499) 116-82-19
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .