Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Акутен вирусен хепатитис: симптоми и третман

Акутен вирусен хепатитис - главните симптоми:

Акутен вирусен хепатитис - е инфекција на црниот дроб предизвикани од специфични микроорганизми. Во зависност од тоа која бактерија стана извор на болка, ќе се утврди форма на хепатитис. Покрај специфичните бактерии, причината за развојот на оваа патологија може да биде и други, непознати микроорганизми. Постојат, исто така, голем број на предиспонирачки фактори кои го зголемуваат ризикот од развој на болеста.

Клиничката слика е различна за секој тип на болест, но лекарите идентификуваат група на најкарактеристични манифестации. На пример, зголемување на обемот на засегнатиот орган, жолтилото на кожата и склерата, како и болката во областа под десната ребра.

Дијагностика се базира на лабораториски тестови кои помагаат да се разликува патогенот, но тие мора да бидат надополнети со инструментални испитувања и физички прегледи.

Третманот во повеќето случаи е конзервативен по природа и се базира на усогласеност со штетна исхрана и земање лекови.

Етиологија

Клиничарите идентификуваат неколку од најчестите форми на вирусно оштетување на црниот дроб и, соодветно, вирусите што ги предизвикуваат:

 • Хепатитис патоген - HAV , спаѓа во семејството на picornaviruses и е отпорен на надворешното опкружување. Инфицираната личност дејствува како носител на бактерии. Во здраво тело може да навлезат на неколку начини - да се капнуваат во резервоари со исечена вода, да користат заеднички апарати за домаќинство со пациентот, незаштитен сексуален контакт, да јадат храна која е задушена или допрена од заразено лице, како и при кашлање и кивање;
 • хепатитис Б патоген - ХБВ . Се пренесува само со парентерален пат - тоа значи дека за да зарази, доволно е што секоја биолошка течност на пациентот ќе се појави на кожата или мукозната мембрана на здраво лице. Главните начини на инфекција се незаштитен секс, трансфузија на крв, употреба на заеднички нокти за нокти или употреба на една четка за заби со заразено лице;
 • предизвикувач на хепатит Ц - ХЦВ . Нејзината опасност лежи во фактот што постојано се менува. Денес, повеќе од десет варијанти на такви бактерии се познати. Може да се зарази преку контакт со било која биолошка течност на пациентот, незаштитен сексуален однос, инјектирање на наркотични супстанции со инфицирана игла, трансфузија на крв и други медицински манипулации. Вреди да се напомене дека понекогаш не е можно да се дознае изворот на овој тип на вирусен хепатитис. Во такви случаи, тие велат дека се работи за акутен вирусен хепатит на неодредена етиологија;
 • предизвикувач на хепатитис Д - HDV . Посебна карактеристика на микроорганизми е тоа што содржи хепатитис Б антиген.Од ова следува дека развојот на оваа форма на болеста е невозможен без појава или претходно пренесен хепатитис Б. Тој е еден од најретките и во исто време опасни видови на болеста;
 • предизвикувач на хепатит Е - ХЕВ . Инфекцијата може да се појави за време на породувањето, при посета на маникир или стоматолошка ординација, за време на трансфузија на крв или јадење на контаминирана храна;
 • предизвикувач на хепатитис F - HFV . Тоа е најретката форма на вирусно оштетување на црниот дроб, бидејќи таа беше откриена не толку одамна, благодарение на подобрувањата во лабораториските дијагностички испитувања. Често бактериите се пренесуваат преку трансфузија на крв, но инфекцијата исто така може да се појави поради консумирање храна или пиење течност контаминирана со слична бактерија. Исто така, не ја исклучува можноста за пренесување на патогенот од мајката на детето, за време на интраутериниот развој или за време на раѓањето;
 • предизвикувач на хепатитис Г - ХГВ . Вреди да се спомене дека тој припаѓа на фамилијата на флавивирусите и е многу сличен со ХЦВ, поради што патеките на инфекцијата ќе бидат слични.
Начини на пренесување на вирусниот хепатитис

Покрај главните извори на акутен вирусен хепатитис, постојат и поединечни заболувања и микроорганизми кои можат да влијаат на формирањето на воспалителниот процес во црниот дроб. Тие вклучуваат:

Покрај тоа, вреди да се истакне главната група на ризици која е најмногу подложна на развој на таква болест. Оваа категорија треба да вклучува луѓе кои:

 • се блиски роднини или сексуални партнери на заразено лице;
 • дрога со инјектирање е злоупотребена;
 • бараат трансфузија на крв, хемодијализа или трансплантација на донаторски орган, особено црниот дроб;
 • врз основа на нивните професионални активности, тие се принудени да дојдат во контакт со биолошки течности на заразениот пациент;
 • во историјата на болеста имаат СПБ;
 • зависник од пирсинг или тетовирање;
 • страдаат од други заболувања на црниот дроб;
 • роден на мајки со слична дијагноза.

Од ова произлегува дека апсолутно сите можат да бидат заразени, без оглед на старосната група, полот или социјалниот статус. Покрај тоа, болеста нема сезонска или периодичност.

Акутен вирусен хепатитис може да резултира со или заздравување или хронично воспаление, со последователен развој на други компликации.

Класификација

Во моментов, постојат неколку варијанти на оваа болест, во зависност од природата на курсот. Така, патологијата продолжува во следниве форми:

 • иктерично - е такво во оние случаи кога, покрај главните симптоми, се изразуваат специфични манифестации на жолтица ;
 • anicteric - врз основа на името, следува дека знаците на жолтица се целосно отсутни;
 • субклинички - симптомите не се почитуваат или се изразени толку слабо што се припишуваат на сосема различни нарушувања;
 • избришани - забележани кај луѓе со силен имунитет. Во такви случаи, клиничките знаци не се изразени, а болеста има форма на вирусна инфекција, додека лицето останува опасно за другите.

По тежината на акутен вирусен хепатитис е поделен на:

 • лесно - изразени во мала манифестација на симптоми кои практично немаат влијание врз благосостојбата на пациентот;
 • умерена - се карактеризира со егзацербација на симптомите и појава на жолтица;
 • тешка - во прилог на живописното изразување на симптоми често доведува до компликации;
 • фулминантен - се разликува по својот малигнитет, бидејќи се развива при молскавична брзина и често станува причина за смрт.

Времетраењето на периодот на инкубација, односно времето од моментот на инфекција до појавата на првите клинички знаци, секој од видовите на патологија има поинаква:

 • Хепатитис А - од една недела до педесет дена, но честопати изнесува еден месец;
 • Хепатитис Б - од 1,5 месеци до шест месеци, но обично трае околу два до четири месеци;
 • Хепатит Ц - од две до дваесет и шест недели;
 • Хепатит Д - од 42 дена до шест месеци, но можеби и пократок - околу дваесет дена;
 • Хепатитис Е, две до осум недели;
 • Хепатит F - од две недели до еден месец;
 • Хепатитис Г - околу еден месец.

За типична клиничка слика, карактеристични се следниве фази на прогресија на акутен вирусен хепатитис:

 • период на инкубација;
 • периодот на преистерот е време за да се изразат првите симптоми;
 • иктеричен период - во некои случаи може да биде отсутен;
 • периодот на врвни симптоми;
 • пост-жолт период;
 • период на опоравување или хронично воспаление во црниот дроб.

Симптоматологија

Како што споменавме погоре, во зависност од кој вирус стана извор на патологијата, клиничката слика ќе се разликува.

Хепатитисот А се карактеризира со следниве симптоми:

 • остар пораст на температурата - за неколку дена индикаторите се враќаат во нормала. Вреди да се забележи дека не сите пациенти ќе го имаат овој симптом;
 • општа слабост и слабост;
 • мускулни болки и болки во телото;
 • главоболки со различен интензитет;
 • аверзија кон храната;
 • напади на гадење, што не доведува до gagging, но како што болеста напредува, често може да се појави повраќање;
 • нарушување на спиењето;
 • непријатност и тежина во стомакот;
 • надуеност;
 • силна болка во областа под десната ребра;
 • рскавица придружена со непријатен мирис;
 • наизменична дијареа и запек;
 • воспалено грло.

Симптомите на хепатитис Б се претставени:

 • замор и летаргија на телото;
 • намален апетит;
 • мало зголемување на температурата;
 • болки во главата и грлото;
 • кашлица и течење на носот;
 • прекршување на процесот на дефекација;
 • гадење и повраќање;
 • болки во проекцијата на засегнатиот орган;
 • зголемување на обемот на стомакот;
 • сериозна вртоглавица;
 • периоди на губење на свеста;
 • оток на долните екстремитети;
 • назална хеморагија.

Хепатитис Ц ги има следните симптоми:

 • неразумна слабост и замор;
 • постојана поспаност;
 • зголемено формирање на гас;
 • гадење што секогаш завршува со повраќање;
 • намален апетит;
 • синдром на болка со локализација под десната ребра;
 • зголемување на температурата.

Во текот на акутниот вирусен хепатитис Д, симптомите не се разликуваат од клиничката слика на хепатитот Б. Во случаи на развој на хепатитис Е, симптомите ќе бидат слични на хепатитис А. Ваквата карактеристика е дека горенаведените форми се зависни еден од друг, додека зборуваат за вирално оштетување на црниот дроб од мешана етиологија.

Знаците на хепатитис F се сметаат за:

 • замор и слабост;
 • нарушување на движењето на дебелото црево;
 • треска и зголемено потење;
 • развој на депресивна состојба;
 • крварење на непцата;
 • гадење и повраќање;
 • оток и татнеж во цревата;
 • болка во проекцијата на црниот дроб.

И покрај фактот дека во повеќето случаи хепатитисот Г е целосно асимптоматски, акутниот тек се карактеризира со следните манифестации:

 • намалување на работниот капацитет што се јавува во позадината на зголемен замор и слабост;
 • постојана поспаност;
 • мали треска;
 • зголемена жед;
 • прекумерно потење;
 • постепено зголемување на температурата;
 • ртење и металоиди ;
 • мускулна болка и слабост;
 • недостаток на апетит;
 • апатија или депресија ;
 • непријатност во десниот хипохондриум.
Симптоми на Хепатитис Г

Ако воспалението на црниот дроб во однос на позадината на акутната протекување се претвора во иктерична форма, тогаш симптомите ќе бидат презентирани:

 • хепатоспленомегалија - иако постои зголемување на големината на не само на црниот дроб, туку и на слезината;
 • појава на уртикарија од исип;
 • присуство на горчина во устата;
 • јазикот е обложен со допир на жолтеникаво-бела боја;
 • стекнувањето на кожата и видливите мукозни мембрани од жолтеникава боја - интензитетот на изразувањето на жолтица ќе биде различен за секој пациент;
 • осветлување или промена на бојата на измет;
 • затемнување на урината;
 • тежок пруритус.

Сите горенаведени симптоми на одредена форма на болеста се однесуваат и на возрасните и на децата, но вреди да се запамети дека во вториот случај, болеста се развива побрзо и потешко. Сложениот или фулминантен курс најчесто се забележува кај жени за време на бременоста.

Дијагностика

Секоја форма на болест, вклучувајќи неозначен вирусен хепатитис, при утврдување на точната дијагноза бара интегриран пристап базиран на лабораториски тестови.

Првата фаза на дијагнозата се изведува директно од страна на гастроентерологот и вклучува:

 • запознавање со историјата на животот на пациентот и историјата на пациентот - да се утврди главниот пат на инфекција или друга болест која може да доведе до развој на слична патологија;
 • спроведување на темелен физички преглед со цел да се процени состојбата на кожата, мукозните мембрани и склерата, мерење на температурата и палпација на предниот ѕид на абдоминалната празнина, за да се утврди присуството на хепатоспленомегалија;
 • Детално истражување на пациентот - да се утврди сериозноста со која се изразуваат симптомите на болеста. Исто така, ќе му овозможи на лекарот да ја утврди природата на воспалителниот процес.

Лабораториските тестови сугерираат спроведување на:

 • општа клиничка анализа на крвта - ќе покаже зголемување на нивото на лимфоцитите и намалување на ESR;
 • биохемија во крвта - ќе укаже на зголемување на билирубинот и намалување на вкупниот протеин;
 • тест на крвта - да ја проучи неговата способност за коагулација;
 • уринализа;
 • микроскопско испитување на измет;
 • ПЦР дијагностика;
 • специфични тестови за проценка на активноста на АСТ и АЛТ, алкална фосфатаза и ХС;
 • ELISA и PHA анализи - да се бараат антитела на предизвикувачкиот агенс на воспаление.

Инструменталните испитувања треба да вклучуваат:

 • Ултразвук и МРИ на засегнатиот орган;
 • СПЕКТ црн дроб;
 • пункција биопсија.
Биопсија на црниот дроб

Третман

За олеснување на воспалителниот процес во црниот дроб, користејќи ги следниве конзервативни методи на третман:

 • земање дрога;
 • усогласеност со поштеда диета.

Третман на лекови за акутен вирусен хепатитис вклучува употреба на:

 • хепатопротектори - за заштита на клетките на црниот дроб;
 • антибактериски агенси;
 • детоксикација супстанции;
 • лекови за олеснување на симптомите, особено антипиретични, антимететски и антидијареални лекови;
 • витамински комплекси.

Диета терапија е насочена кон целосно исклучување од исхраната:

 • мрсна и зачинета храна;
 • слатки и солени производи;
 • пушени производи и маринади;
 • конзервирана храна и тестенини;
 • млечни производи со висок процент на масти;
 • мешунки и зелка, печурки и корен, киселица и корен, кромид и лук;
 • сода и алкохол;
 • силен црн чај и кафе.

Во исто време, менито на пациентот треба да се збогати:

 • каша и тестенини варени на воден или млечна основа;
 • диететски сорти на месо и риба;
 • супа од зеленчук и млеко;
 • овошје и зеленчук, кои биле подложени на термичка обработка со готвење или парење, чување или печење;
 • пареа омлет и тврдо варени јајца;
 • баксели, компоти и билни декорации;
 • домашен џем и мед;
 • бел слез и мармалад;
 • сушено овошје и желе;
 • какао во млеко или вода.
Исхрана за акутен вирусен хепатитис

Често, хируршки третман во случај на акутен вирусен хепатитис не се однесува, но во случај на тешка болест, трансплантација на донорски орган е неопходна.

Компликации

Најчеста последица на игнорирање на симптомите и недостиг на терапија е тоа што болеста станува хронична и во такви случаи потешко е да се ослободи од неа.

Покрај тоа, може да се претстават компликации од акутен вирусен хепатитис:

Превенција и прогноза

Само некои видови на акутен вирусен хепатитис имаат специфична профилакса. Станува збор за хепатитис А и Б - специјална вакцина против вируси. Покрај тоа, оваа имунизација ја намалува веројатноста за развој на хепатитис Е, Г, Ф и Д.

Општите превентивни мерки вклучуваат усогласеност со следните правила:

 • целосно отфрлање на лошите навики;
 • до умерено активен животен стил;
 • правилна и избалансирана исхрана;
 • исклучување на контакт со заразено лице и предмети за домаќинството кои ги користи;
 • само заштитен секс;
 • темелна термичка обработка на производи;
 • пиење само прочистена вода;
 • усогласеност со препораки за лична заштита при работа со биолошки течности на пациентите;
 • отфрлање на пирсинг и тетоважи користејќи сомнителни алатки;
 • рано откривање и целосен третман на оние вирусни заболувања, предизвикувачи на кои исто така може да предизвика воспаление на црниот дроб;
 • редовно завршување на целосен преглед во здравствена установа.

Хепатитисот А и Е имаат најповолна прогноза, по заздравувањето, лицето добива стабилен имунитет. Вакцинацијата обезбедува позитивен исход за хепатитис Б, Д, Г и Ф.

Несакана прогноза е хепатитис Ц и неспецифициран вирусен хепатитис. Развојот на компликации, без оглед на формата на болеста, може да доведе до смрт на пациентот.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Акутен вирусен хепатитис и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите можат да ви помогнат: гастроентеролог , хепатолог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Жолтица (појавување на симптоми: 12 од 20)

Жолтицата е патолошки процес, чие формирање е под влијание на високата концентрација на билирубин во крвта. Да се ​​дијагностицира болеста може и возрасни и деца. Секоја болест може да предизвика таква патолошка состојба, и сите тие се сосема различни.

...
Механичка жолтица (појавување симптоми: 12 од 20)

Механичка жолтица се развива кога се нарушува процесот на одлив на жолчката по должината на жолчните канали. Ова се случува поради механичка компресија на каналите од тумор, циста, камен или други формации. Претежно жените страдаат од болеста, а на млада возраст, опструктивна жолтица се јавува како резултат на холелитијаза, а кај средовечни и постари жени, патологијата е последица на туморски процеси во органот. Оваа болест може да има и други имиња - опструктивна жолтица, екстрахепатична холестаза и други, но суштината на овие патологии е една и тоа е во кршење на протокот на жолчката, што доведува до појава на специфични симптоми и повреда на човечката состојба.

...
Алкохолен хепатитис (појавување симптоми: 11 од 20)

Алкохолниот хепатитис е воспалителна болест на црниот дроб, која се развива како резултат на продолжена употреба на пијалоци што содржат алкохол. Оваа состојба е претходник на развојот на цироза на црниот дроб. Врз основа на името на болеста, станува јасно дека главната причина за појавата е употребата на алкохол. Покрај тоа, гастроентеролозите идентификуваат неколку фактори на ризик.

...
Хепатитис Д (појавување симптоми: 11 од 20)

Хепатитис Д е друг вид на вирусна инфекција на црниот дроб. Неговата карактеристична особина е тоа што најчесто се јавува истовремено со хепатит Б, помалку се смета за компликација на негативните ефекти на ХБВ. Провокатор е специфичен микроорганизам кој често инфицира лице со парентерален пат, т.е. преку крв. Покрај тоа, постојат и други механизми на инфекција.

...
Хемоглобинурија (појавување симптоми: 11 од 20)

Хемоглобинуријата е една од формите на хемоглобинемија, која се карактеризира со оштетување во садовите. Во оваа состојба, црвените крвни клетки се протегаат над васкуларниот кревет и влегуваат во урината. Ако урината ја менува бојата во темница, содржи хемоглобин. Ова укажува на интензивна дезинтеграција на црвените тела предизвикани од внатрешна болест или од влијанието на надворешните фактори. Симптоматично, болеста се манифестира со бледило на кожата, жолтица, повраќање, треска.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

гастроентеролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
хепатолог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .