Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Цистичен уретрален рефлукс: симптоми и третман

Цистичен уретрален рефлукс - главните симптоми:

Рефлуксот на мочниот меур - уретрален рефлукс - е прилично честа појава, која во повеќето случаи се дијагностицира кај деца и е дека постои повторно преместување на урината од мочниот меур до бубрегот. Нормално, ова не треба да се случи, бидејќи меѓу овие органи постои сфинктер кој не дозволува урина да тече назад во уретерот.

Болеста може да биде примарна и секундарна, соодветно, бидејќи етиолошките фактори ќе бидат различни. Најчесто, патологијата се јавува во позадината на аномалиите на структурата на уретерот и нарушувањето на функционирањето на уринарниот систем.

Најкарактеристичниот клинички знак на болеста е промена во конзистентноста на урината, која ќе биде дополнета со болка , треска и крвен притисок.

За да се направи точна дијагноза, лекарот треба да се запознае со резултатите од широк спектар на лабораториски и инструментални испитувања на пациентот. Покрај тоа, основните дијагностички мерки се важни.

Третманот се состои во изведување на хируршка операција, пред и по која се применуваат конзервативни методи на терапија.

Меѓународната класификација на болестите го идентификува своето значење за оваа патологија - МКБ-10 кодот - N 13.7.

Етиологија

Предвидните фактори за развој на оваа болест ќе бидат малку различни за конгенитален и стекнат везикоуретрален рефлукс.

Во првиот случај, формирањето на ПМР е предизвикано од:

 • перзистентна несовпаѓање на рабовите на уретерот;
 • анатомски неточна локација на устите на овој орган, односно неправилно внесување на уретерот во мочниот меур;
 • скратен подмукозен тунел во интравезикалниот дел;
 • удвојување на уретерот;
 • присуство на конгенитален дивертикулум, кој е локализиран во близина на устата на уретерот.

Вториот тип на патологија придонесува за текот на другите болести на уринарниот систем. Ова значи дека втората категорија на причини може да се претстави:

 • циститис ;
 • хиперактивен синдром на мочниот меур ;
 • вентил кој го блокира луменот на уретрата;
 • аденомот на простатата , што е бенигна неоплазма на простатата кај машкиот;
 • уретрата стриктура;
 • склероза на вратот на мочниот меур;
 • стеснување на надворешното отворање на каналот за мокрење;
 • детрузорска сфинктерна дискоординација;
 • намалување на волуменот на мочниот меур;
 • претходно пренесени медицински интервенции во областа на триаголникот Лете.

Исто така вреди да се истакнат факторите на ризик кои ја зголемуваат веројатноста за појава на таква болест:

 • оптоварена наследност;
 • повреда на `рбетниот мозок;
 • малигни или бенигни неоплазми на 'рбетниот мозок или локализирани во карличниот регион;
 • конгенитални аномалии кои негативно влијаат на 'рбетниот мозок, особено спина бифида.
Цистичен уретрален рефлукс

Класификација

Во прилог на примарен и секундарен везикуреретален рефлукс кај деца и возрасни, оваа патологија има неколку други сорти. Првата вклучува поделба на болеста во:

 • пасивен - се карактеризира со фактот дека процесот на враќање на урината во бубрегот од мочниот меур се јавува не само за време на празнењето на овој орган, туку и во периодите кога тоа не се случи;
 • активен - обратен тек на урина тече само за време на чин на мокрење;
 • пасивен активен рефлукс .

Исто така, постојат пет фази во текот на оваа болест:

 • првиот - враќање фрла се случува само во карличната област на уретерот;
 • втората - патолошкиот процес е забележан низ целиот систем на екскреторниот систем на уретерот и бубрегот;
 • третиот се карактеризира со фактот дека обемот на уретерот останува непроменет, а обратна струја се јавува во екскреторниот систем на бубрегот. Ова е затоа што системот за кафење на карлицата е значително проширен;
 • четвртиот - поради враќањето на фрлањето на урината, се јавува значително проширување на уретер и карлицата-карлицата;
 • петтиот се карактеризира со разредување на таа зона на бубрегот, која ја произведува урината, предизвикувајќи негово нормално функционирање да биде прекинато.

Во зависност од времето на појавата, постојат следниве видови болести:

 • минливи - ова значи дека враќањето на урината е периодично по природа и се јавува во позадина на влошување на другите патологии на органите кои го сочинуваат уринарниот систем;
 • постојан .

Според сериозноста на бубрежната функција, постојат такви степени на везикоуретрален рефлукс:

 • умерена - изразена во намалување на нормалното функционирање на бубрезите за 30%;
 • средно - се карактеризира со фактот дека бубрежната функција е намалена за 60%;
 • високото намалување на функционирањето на ова тело надминува повеќе од 60%.

Втората класификација ја дели болеста со бројот на уретерите кои се вклучени во патологијата. Така, болеста е унилатерална и билатерална. Ова значи дека во првиот случај, рефлукс се јавува во еден уретер, а во втората, постои рефлукс во двата бубрези.

Симптоматологија

Посебни клинички манифестации на таквото пореметување немаат, бидејќи симптомите, кои се изразени во позадина на враќање на урината од мочниот меур до бубрегот, може да бидат присутни во текот на други болести на уринарниот систем.

Сепак, се прикажани главните симптоми на везикоуретралниот рефлукс:

 • синдром на болка, локализиран во лумбалниот регион или сакрум, и се појавува веднаш по празнењето на мочниот меур;
 • постојано болното чувство на дистензија во лумбалниот регион;
 • зголемен крвен притисок;
 • промена во конзистентноста и сенката на урината - често станува пенести и калливи, а исто така може да ја стекне бојата на "месото" и да биде придружена со непријатен мирис;
 • зголемена температура и тешки треска;
 • зголемена подложност на едем;
 • постојани главоболки;
 • зголемена потреба да ја посетите тоалетот за празнење;
 • сериозна вртоглавица;
 • напади на губење на свеста - е исклучително ретка.

Горенаведените симптоми се карактеристични за везикуререталниот рефлукс кај возрасните, а за децата појавата на:

 • болки локализирани во стомакот, а не во лумбалниот регион, како кај возрасните;
 • enuresis , односно, уринарната инконтиненција во сон - често продолжува кај деца кои веќе научиле да држат урина за време на спиењето;
 • неразумна треска, која нема да биде придружена со клинички знаци на инфекција на горниот респираторен тракт - ова треба да вклучува назална конгестија, кашлица, ринитис и промена на тонот на гласот;
 • силен плач, помалку вреска за време на процесот на мокрење - препорачливо е да го припишете овој симптом на бебиња;
 • заостанувањето на физичкиот развој е манифестација која се јавува кај детето во однос на позадината на нарушување во нормалното функционирање на секој внатрешен орган, во овој случај, мочниот меур и бубрезите.

Дијагностика

Како што споменавме погоре, ваквата патолошка состојба нема специфични симптоми, што е причина за спроведување на широк спектар на лабораториски и инструментални испитувања во процесот на дијагностицирање. Сепак, на нив мора да им претходат активности кои лично ги врши урологот. Тие вклучуваат:

 • анализа на медицинската историја и животна историја на не само пациентот, туку и неговото потесно семејство - да се воспостави можна причина што влијаела врз развојот на болеста;
 • темелно физичко испитување насочено кон палпација на долниот дел од предниот ѕид на абдоминалната празнина и бубрезите. Ова исто така вклучува мерење на крвниот притисок;
 • детален преглед на пациентот или неговите родители - да се состави комплетна слика за текот на болеста и да се утврди сериозноста на симптомите.

Лабораториската дијагноза на везикоуретралниот рефлукс вклучува спроведување на:

 • општа анализа на урината - да се утврди бројот на црвени крвни клетки и бели крвни клетки, протеини и концентрации на гликоза;
 • вкупна крвна слика - додека се обрнува внимание на ESR, нивото на белите крвни клетки и црвените крвни зрнца;
 • крвна биохемија.

Следните инструментални дијагностички мерки се сметаат за највредни во процесот на утврдување на точна дијагноза:

 • нефроцинтиграфија - безбедна радиоактивна супстанција се администрира на пациентот и со помош на посебен уред следи како бубрезите го отстрануваат;
 • Ултразвук на бубрезите - да се процени нивната големина и локација. Покрај тоа, оваа постапка ќе помогне да се идентификува билатералниот рефлукс;
 • екскреторна урографија - е рентген со помош на контрастно средство;
 • KUDI - да се утврди функционирањето на долниот уринарен тракт;
 • Uroflowmetry - за проценување на протокот на урина;
 • цистоскопија - за инспекција на внатрешната површина и мукозната мембрана на мочниот меур и устата на уретерот;
 • вагинална цистоуретрографија.
Цистоскопија кај жени

Третман

Главната тактика на третирање на слична болест е да се изврши хируршка операција, но во фаза на подготовка за интервенција и во постоперативниот период се користат следните методи на конзервација:

 • усогласеност со штетната исхрана - е да се минимизира внесувањето на сол, до 3 грама дневно, да се намали потрошувачката на масна храна и протеини, како и да се збогати менито со зеленчук, овошје и житни култури;
 • земање лекови кои го намалуваат крвниот притисок;
 • употреба на антибактериски супстанции;
 • задолжителна програма за уринирање - пациентот треба секои два часа да го испразне мочниот меур, без оглед на желбата;
 • периодична гастелизација - со ослободување на урината преку уринарниот катетер;
 • физиотерапија, особено електрофореза.

Индикации за хируршки третман се:

 • неефикасноста на горенаведените методи на терапија;
 • намалување на функцијата на бубрезите за повеќе од 30%;
 • текот на 3 или 4 рефлуксни фази;
 • малформации на устата на уретерот кај дете или возрасен;
 • рекурентен пиелонефритис.

Хируршкото лекување се изведува од неколку видови на операции:

 • уретероцистонестомија - вклучува формирање на нова уста на уретерот;
 • воведување на биоимпланти во субмукозниот слој на мочниот меур, кој може да биде силикон или колаген, тефлон или специјален гел. Ваквата тактика на терапија може да се користи само во фази 1 и 2 од патологијата.

Можни компликации

Игнорирањето на симптомите или одложениот третман може да доведе до развој на:

 • хидронефроза ;
 • пиелонефритис, и акутен и хроничен ;
 • формирање на камења во мочниот меур;
 • хеморагии од уринарниот тракт;
 • бубрежна атрофија;
 • реноваскуларна артериска хипертензија;
 • бубрежна инсуфициенција хроничен курс.

Превенција

За да се намали веројатноста за развој на слична болест, потребно е да се следат овие едноставни правила:

 • во раните фази на развојот да се вклучат во третманот на сите патологии на уринарниот систем;
 • намалување на дневниот внес на сол;
 • избегне повреда на 'рбетниот мозок и карлицата;
 • неколку пати во годината да се подложи на целосен преглед во медицинска установа.

Раната дијагноза и навремено започната комплексна терапија дава позитивен резултат на терапевтските мерки. Развојот на компликации во голема мера ја влошува прогнозата.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате рефлукс на мочниот меур-уретерален и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот уролог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Воспаление на бубрезите (појавување симптоми: 7 од 18)

Воспаление на бубрезите - болест која се карактеризира со прогресија на воспаление во апаратот на пекторалниот карцином, гломерули, тубули и садови на бубрезите. Оваа болест подеднакво ги погодува и жените и претставниците на посилниот пол. Можно е појава на воспаление на бубрезите и кај деца од различни возрасни групи. Како патоген дејствува условно патогени микроорганизми кои живеат во човечкото тело.

...
Пиелонефритис кај деца (појавување симптоми: 7 од 18)

Пиелонефритис кај деца е болест од неспецифична природа, која се манифестира со микробно-воспалителен процес во областа на бубрежниот паренхим и бубрежниот систем на карлицата. Треба да се забележи дека оваа болест е дијагностицирана кај новороденчиња и постари деца и возрасни.

...
Гломерулонефритис (појавување симптоми: 6 од 18)

Гломерулонефритис претставува воспалителна болест во која се погодени малите крвни садови на бубрезите (гломерули). Гломерулонефритис, чии симптоми се манифестираат во форма на оштетување на главните функции на бубрезите, е билатерална болест, додека функциите кои се директно засегнати од болеста вклучуваат формирање на урина, како и елиминација на токсични и генерално непотребни супстанции од телото.

...
Пиелит (појавување симптоми: 6 од 18)

Пиелитис е уролошка болест која се карактеризира со воспаление на бубрежните чаши и карлицата. Оваа болест може да се развие кај возрасни и кај деца. Пиелит кај деца често се јавува. Бремените жени и мажи кои биле подложени на операција на простата се изложени на ризик.

...
Нефроптоза (појавување симптоми: 6 од 18)

Бубрежна нефроптоза е опасна болест која се карактеризира со зголемена мобилност на бубрезите. Ова, пак, доведува до нарушување на односот на органите на уринарниот систем. Ако таква патолошка состојба се развие и напредува, органот се движи во стомакот, па дури и во карлицата, понекогаш враќајќи се во својата физиолошка положба повторно. Според МКБ-10, нефроптозата се однесува на 14-тата класа на заболувања.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

уролог зема
Адреса : Москва, ул. Псков, 9, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Gamalei, 18
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Polyarnaya 32
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .