Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Гастроптоза: Симптоми и третман

Гастроптоза - главните симптоми:

Гастроптозата е болест во која стомакот зафаќа анатомски абнормална положба, многу пониска во споредба со нормата и во однос на другите внатрешни органи. Клиничарите испуштаат голем број на предиспонирачки фактори кои можат да доведат до развој на оваа болест, но тие ќе се разликуваат во зависност од неговата форма.

Што се однесува до клиничката слика, тоа е диктирано од сериозноста на болеста. Сепак, главните симптоми може да се земат предвид - болка, гадење, вознемирена столица и губење на апетитот.

Дијагнозата се поставува врз основа на податоците од инструменталните испитувања на пациентот, но може да им претходи физички преглед и лабораториски испитувања. Третманот во повеќето случаи е конзервативен, но на некои пациенти може да е потребна хируршка корекција на гастроптозата.

Етиологија

Бидејќи ваквата болест е примарна и секундарна, природно е причините за појавата да бидат различни.

Кај примарна патологија се карактеристични такви предиспонирачки фактори:

 • тип на тело на астеничен тип - додека лицето ќе доживее висок раст, издолжени горни и долните екстремитети, како и прсти на нив, долг врат и слабост, мускулна слабост и тесен граден кош;
 • конгенитални аномалии на лигаментозниот апарат;
 • продолжување на мезентеријата на органот, како што е дебелото црево;
 • интестинален пролапс;
 • свиткување на проксималниот дел од дуоденумот.

Кај поширок спектар на причини има секундарна гастроптоза, која се јавува во позадина:

 • нагло намалување на телесната тежина;
 • хируршка интервенција, чија цел беше изедначување на малигниот или бенигниот тумор на стомакот;
 • дефицит на витамин;
 • лоша исхрана, во која мала количина на протеини е присутна во менито на лицето;
 • честа работна активност - по раѓањето на бебето, проширените мускули на перитонеумот не можат да задржат некои органи во нормална положба. Со секоја следна бременост, ситуацијата е само отежнато;
 • хируршка процедура која се изведува за да се отстранат асцитите;
 • текот на секоја сериозна болест која води кон исцрпување на пациентот - поради тоа, се раселени не само стомакот, туку и другите внатрешни органи.

Треба да се забележи дека состојбата на дијафрагмата не е последна во развојот на гастроптозата. Со поразот на белите дробови, на пример, тумори со големи количини или масивни плеврити, се намалува, што го зголемува интраабдоминалниот притисок.

Покрај тоа, да доведе до пропуст на стомакот може:

 • кревање тегови - женски;
 • Тешки спортови се за мажи.

Класификација

Во зависност од етиолошкиот фактор, гастроптозата на стомакот е:

 • вродени;
 • стекнати.

Клиничките знаци на болеста ќе бидат диктирани од сериозноста на патологијата. Вкупно има три:

 • Фаза 1 - за светлост, карактеристично е дека малата кривина на овој орган се наоѓа околу три сантиметри над линијата на жолчното кесе;
 • Фаза 2 - се карактеризира со фактот дека таков дел од желудникот се наоѓа на исто ниво со интерфејската линија;
 • Гастроптоза од 3 степен - се изразува во фактот дека дното на стомакот паѓа многу под жолчното кесе.
Степенот на гастроптоза на х-зраците

Симптоматологија

Клиничките знаци ќе се разликуваат во зависност од тежината на болеста. На пример, за прв и втор степен, или целосно отсуство на манифестации е карактеристично или се изразени толку слабо што некое лице не ги забележува или едноставно ги игнорира. Така, првите симптоми се сметаат за:

 • мала болка во абдоменот, што често се случува по јадење храна;
 • гадење без гадење;
 • општа слабост.

Главните симптоми започнуваат да се појавуваат во последните три фази на прогресија на гастроптозата. Најчесто пациентите се жалат на:

 • силна болка во стомакот. Болката може да се повлече и болката, сечењето и пароксизмалноста. Вреди да се забележи дека зголемувањето на интензитетот на болката се јавува во вертикалната положба на телото, а во хоризонталата целосно исчезнуваат. Појавата на таков знак во лежечка положба е алармантен сигнал;
 • зрачење на болка во лумбалниот регион или во срцето;
 • појава на карактеристични татнеж;
 • зголемено формирање на гас;
 • зголемување на големината на абдоменот;
 • промена на вкусовите параметри - одбивност кон млечни производи и зголемена предиспозиција за зачинети јадења;
 • потпирајќи се;
 • честа мокрење;
 • гадење, што само повремено завршува со повраќање;
 • нервоза и раздразливост;
 • прекумерно потење;
 • дермографија на кожата на екстремитетите;
 • замор и намалени перформанси;
 • неподготвеност да се јаде - ова се должи на фактот дека по оброкот се јавуваат симптоми;
 • прекршување на чинот на дефекацијата - фекалните маси истовремено имаат густа текстура. Ова се должи на фактот дека тонот на мускулите на цревата и желудникот се ослабува;
 • Саги стомакот - повлекувајќи го нагоре го намалува степенот на болка.

Гастроптозата често се комбинира со пропуштање на други внатрешни органи лоцирани во абдоминалната празнина, поради што манифестациите на оние органи кои биле вклучени во патологијата се приклучуваат на главните симптоми.

Дијагностика

Невозможно е да се дијагностицира гастроптозата само врз основа на клинички знаци, бидејќи тие се карактеристични за голем број други гастроентеролошки болести. Од ова произлегува дека дијагнозата ќе вклучува неколку фази.

Првиот чекор во утврдувањето на присуството на гастроптоза кај луѓето подразбира спроведување на следните активности од страна на гастроентеролог:

 • проучувањето на историјата на болеста и собирањето на историјата на животот - ова не само што ќе ја утврди причината, туку исто така ќе ја разликува вродената болест од стекнатото;
 • спроведување темелно физичко испитување, кое се базира на палпација на абдоменот - за време на таквата постапка, лекарот ќе може да го утврди степенот на желудечна птозија
 • Детално истражување на пациентот - со цел да се открие степенот на интензитетот на симптомите. Ова често укажува дека болеста ја достигнала третата фаза од нејзината прогресија.

Лабораториски испитувања на крв, урина и измет се неопходни за да се потврди или побие присуството на истовремени заболувања.

Инструменталните дијагностички мерки вклучуваат:

 • EFGDS - ќе укаже на проширување на шуплината на засегнатиот орган и намалување на неговата перисталтика;
 • Х-зраци испитување на перитонеумот со употреба на контрастен агент - ова е постапка која ќе ви овозможи конечно да ја одредите дијагнозата;
 • EGG - ќе забележи намалување на електричната активност на стомакот;
 • Ултразвукот на перитонеумот - ќе помогне да се идентификува пролапсот на другите внатрешни органи.

Само откако гастроентерологот ги прочита резултатите од сите дијагностички тестови, ќе се подготви индивидуална тактика за тоа како да се излечи гастроптозата кај одреден пациент.

Третман

За да се врати во стомакот, неговата анатомска точна локација се однесува на:

 • диета терапија;
 • земање дрога;
 • физиотерапија;
 • вежби и терапевтска масажа за гастроптоза;
 • употреба на рецепти за традиционална медицина;
 • хируршка интервенција.

Лекот третман на гастроптозата е насочен кон употреба на:

 • антиспазмодии;
 • седативи;
 • анаболни стероиди;
 • препарати од арсен или стрихнин.

Нежна исхрана е насочена кон исполнување на вакви правила:

 • чести и фракционо внесување на храна;
 • спроведување на оброци секој ден во исто време;
 • збогатување на менито со влакна и протеини;
 • темелно мелење и производи за џвакање;
 • јадење само топли јадења, во никој случај не треба да бидат претерано ладни или многу жешко;
 • изобилен режим на пиење;
 • по оброк, да биде хоризонтално околу еден час - ова позитивно ќе влијае на сварливоста на храната;
 • готвење со вриење и чување, испарување и печење.

Останатите препораки, како и списокот на дозволени и забранети состојки, ги дава само лекарот што посетува.

Гимнастичките вежби за гастроптоза, односно, нивните комбинации ги прави лично клиничарот за секој пациент, земајќи ја предвид тежината на текот на болеста. Во секој случај, луѓето со слична дијагноза се охрабруваат да водат активен животен стил.

Луѓе со гастроптоза се препорачува физичка активност.

Третманот на гастроптозата со народни лекови мора да биде одобрен од клиничарот и се користи како сеопфатна конзервативна терапија. Со оваа болест, најефективниот ќе биде:

 • растително масло - треба да го распуштиш, како бонбони;
 • глина - од него прават лосиони на стомакот;
 • lapchatka и elecampane;
 • алое и цикорија.

Со неефективноста на конзервативната терапија, тие се обраќаат на хируршката корекција на гастроптозата - прашањето за хируршка интервенција се решава лично со секој пациент.

Превенција и прогноза

Со цел некој да не има проблеми со пропуштањето на стомакот, можете да ги следите овие правила:

 • да води здрав и умерено активен животен стил;
 • јаде право и избалансиран;
 • да го задржи индексот на телесна маса во рамките на нормата;
 • редовно земаат витамински комплекси пропишани од лекар;
 • да се ангажираат во зајакнување на абдоминалните мускули, особено после породувањето или операцијата;
 • избегнете кревање тежина;
 • минимизирање на влијанието на стресни ситуации;
 • неколку пати годишно да се подложат на целосен физички преглед.

Во повеќето случаи, прогнозата за гастроптоза е поволна.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате гастроптопа и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: гастроентеролог , терапевт .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Гастритис со висока киселост (појавување симптоми: 8 од 18)

Гастритис со зголемена киселост (син хипациден гастритис) се изразува во развојот на дистрофично-инфламаторен процес, со локализација во мукозата на желудникот, што доведува до клеточна атрофија и неправилно функционирање на овој орган. Најчесто појавата на патологија е предизвикана од влијанието на патогените бактерии, особено Helicobacter pylori. Сепак, како провоцирачки фактори, вреди да се истакне и ирационалната исхрана и протокот на други заболувања на органите на дигестивниот систем.

...
Постхолецистектомија синдром (појавување симптоми: 8 од 18)

Постхолецистектомија синдром е болест која вклучува целиот комплекс на различни клинички манифестации кои се случиле на позадината на една операција, суштината на која била ексцизија на жолчниот меур или екстракција на камења од жолчните канали.

...
Гастроентероколитис (појавување симптоми: 7 од 18)

Гастроентероколитис (прехранбена токсикоинфекција) е воспалителна болест која води кон пораз на гастроинтестиналниот тракт, кој се наоѓа главно во малиот или дебелото црево. Тоа претставува голема опасност предизвикана од можна дехидрација на телото во отсуство на доволна контрола. Се карактеризира со брз почеток и брза струја. Како по правило, 3-4 дена ако се следат препораките на докторот, како и пропишување на соодветен третман, симптомите на болеста се повлекуваат.

...
Васкуларна дистонија (појавување симптоми: 7 од 18)

Вегетоваскуларна дистонија (VVD) е болест која го вклучува целото тело во патолошкиот процес. Најчесто, периферните нерви како и кардиоваскуларниот систем добиваат негативен ефект од вегетативниот нервен систем. Неопходно е лекувањето да се третира без прекин, бидејќи во занемарена форма ќе даде сериозни последици за сите органи. Покрај тоа, медицинската помош ќе му помогне на пациентот да се ослободи од непријатни манифестации на болеста. Во меѓународната класификација на болести ICD-10, IRR го има кодот G24.

...
Дискинезија на жолчното кесе (појавување симптоми: 7 од 18)

Дискинезија на жолчното кесе - се смета за прилично честа патологија, која се карактеризира со нарушување на функционирањето на овој орган, што предизвикува недоволен проток на жолчката во дуоденумот. Болеста може да биде примарна и секундарна, што ќе предизвика причините за нејзиното формирање да биде различно. Често се конгенитални аномалии или други заболувања на органите на дигестивниот систем.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

гастроентеролог прифаќа
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, ул. Gamalei, 18
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Polyarnaya 32
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .