Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Гломерулонефритис: Симптоми и третман

Гломерулонефритис - главните симптоми:

Гломерулонефритис претставува воспалителна болест во која се погодени малите крвни садови на бубрезите (гломерули). Гломерулонефритис, чии симптоми се манифестираат во форма на оштетување на главните функции на бубрезите, е билатерална болест, додека функциите кои се директно засегнати од болеста вклучуваат формирање на урина, како и елиминација на токсични и генерално непотребни супстанции од телото.

Општ опис

Механизмот на развојот на гломерулонефритисот го припишува на инфективни-алергиски болести. Според тоа, самата група на овие болести укажува на тоа дека лезијата е директно поврзана со формирање на инфективен тип на алергија, што, пак, е комбинирано со разни повреди на органот од не-имунолошкиот размер на изложеност. Во меѓувреме, постојат и автоимуни форми на болеста што се разгледува, кои се предизвикани од оштетување на ткивата на бубрезите со автоантитела - антитела кои делуваат на сопствениот орган на телото.

И покрај фактот дека гломерулонефритот е независна болест, тој исто така може да придружува голем број други системски болести, делувајќи во нив како еден од симптомите. Особено овие болести вклучуваат лупус еритематозус, инфективен ендокардитис, хеморагичен васкулитис, како и голем број други видови од нив.

Гломерулонефритис е една од најчестите болести забележани кај децата. Тука, како општо, бубрезите се погодени, поради што бубрежната инсуфициенција се развива во хроничната форма на курсот, како резултат на што се јавува рана инвалидност на пациентите. Неверојатно, гломерулонефритисот, поради сопствената преваленца, се рангира на второ место (пред сè, се забележани инфекции на уринарниот тракт) меѓу стекнатите детски болести кои влијаат на бубрезите.

Оваа болест може да се развие во било која возраст, но најчесто се забележува, покрај возраста на децата, на возраст до четириесет години, додека мажите имаат поголема веројатност да бидат погодени од болеста отколку жените.

Бубрежно оштетување со гломерулонефритис

Гломерулонефритис: причини

Развојот на болеста која се разгледува е директно поврзана со болести на разни органи (во акутна или хронична форма на нивниот тек), а појавата на која, пак, има стрептококната природа на потекло.

Микроорганизмите играат посебна улога, и ова не се однесува само на претходно изолираниот стрептокок, туку и на стафилококи, плазмодиум маларија и некои други видови на вируси. Најчесто, како причини за развојот на болеста се разликуваат болести како црвена треска, тонзилитис, пневмонија, стрептодерма (кожни лезии на гноен тип на курсот). Исто така, како причина што придонесува за развојот на гломерулонефритис, можно е да се идентификуваат АРВИ, пилешки осип и мали сипаници. Со други зборови, инфективниот фактор на изложеност е еден од најважните кога се разгледува болеста од интерес за нас.

Следниот етиолошки фактор кој придонесува за развој на гломерулонефритис може да се идентификува хипотермија на телото во влажна средина (која е дефинирана како "ровот" нефритис). Против хипотермија се јавуваат нарушувања на ниво на рефлекс, кои влијаат врз бубрежната снабдувањето со крв, што има соодветен ефект врз текот на голем број имунолошки реакции.

Не последната улога е исто така доделена на ефектите од токсични супстанции, кои особено вклучуваат олово, жива, алкохол, разни органски растворувачи (бензин, етил алкохол, ацетон, ксилен) и др. Вакцинацијата (вакцинација), воведувањето на одредени лекови, серуми. Исто така, како што е веќе забележано, гломерулонефритисот исто така може да се појави во позадина на разни системски заболувања.

Акутен гломерулонефритис: симптоми

Акутната форма на болеста се развива по околу 6-12 дена по инфекцијата (обично стрептокока, односно во форма на пиодермија, ангина или тонзилит). Хематурија, олигурија, едем и зголемување на крвниот притисок може да се идентификуваат како најкарактеристични симптоми.

Гломерулонефритис кај деца, чии симптоми се карактеризираат со сопствената циклична манифестација, првично се манифестира брзо, а неговото завршување, по правило, е придружено со целосно закрепнување. Возрасните најчесто се соочуваат со избришана форма на текот на гломерулонефритисот, во кој урината е предмет на промена, но не постојат општи симптоми, тогаш болеста постепено се трансформира во хронична форма на проток.

Појавата на првите знаци на болеста е забележана по 1-3 недели. од почетокот на заразна болест кај пациент или од почетокот на изложеноста на други фактори кои исто така придонесуваат за нејзиниот развој. Почетокот на болеста се карактеризира со појава на главоболка и слабост, гадење, благи треска, болки во долниот дел на грбот и намален апетит. Често температурата се менува, достигнувајќи прилично високи стапки. Покрај тоа, исто така, се забележува сериозен бледило на кожата (особено лице), оток на очните капаци и ненадејна промена на износот на ослободена урина.

Намалувањето на волуменот на урината, особено може да се случи во период од 3-5 дена, тогаш се јавува зголемување на диурезата, иако густината на урината, како што е потврдено со тестовите за болеста, се намалува.

Друг карактеристичен симптом на болеста се манифестира во форма на веќе обележана хематурија, во која е забележано присуство на крв во урината. Како резултат на тоа, урината станува слична во боја на "месото", а во некои случаи станува или темно кафеава или целосно црно. Ако зборуваме за манифестација на микрометурија, тогаш урината не може да се смени во боја. Почетокот на болеста е проследен со предоминантност на свежи црвени крвни клетки во составот на урината, а последователно нивното истекување главно се спроведува.

Следниот симптом карактеристичен за гломерулонефритисот е едем. Вознемиреност обично се забележува на лицето, нејзиниот изглед е најизразен во утринските часови, до вечер оваа манифестација на болеста опаѓа. Развојот на видливиот оток придонесува за задржување во мускулната маса од околу 2-3 литри течност, исто така, таа исто така се задржува со влакна. Неверојатно, кај дебели деца не е толку лесно да се одреди едемот, во некои случаи тоа е можно само врз основа на откривање на некое компресирање на поткожното ткиво.

Во однос на зголемувањето на притисокот, исто така забележано погоре меѓу најчестите симптоми на болеста, е поврзано со приближно 60% од случаите на текот на гломерулонефритисот. Ако гломерулонефритисот се јави во тешка форма, крвниот притисок може да биде во зголемените височини за неколку недели.

Акутниот тек на оваа болест е исто така пропратен со оштетување на кардиоваскуларниот систем, што е забележано кај околу 85% од децата. Црниот дроб често расте во големина, а активноста на централниот нервен систем е исто така погодена.

Што се однесува до поволниот тек на болеста, што е можно со нејзината навремена дијагноза, потоа 2-3 недели по третманот, отокот исчезнува, притисокот се враќа во нормала. Целосно обновување на акутниот тек на гломерулонефритисот се постигнува во период од 2-2,5 месеци.

Покрај овие карактеристики, акутниот гломерулонефритис може да се појави и во два вида форми, цикличен (кој го карактеризира неговиот брз почеток) и латентен (со постепен почеток). Латентната форма се дијагностицира во чести случаи, и дијагнозата која игра клучна улога тука, бидејќи нејзиното исклучување како таков води до транзиција на болеста до хронична форма.

Хроничен гломерулонефритис: симптоми

Акутната форма на болеста сметана од нас, ако не заврши без трага во период од една година, автоматски се класифицира како хронична форма. Хроничната форма на гломерулонефритис, пак, може да се манифестира во следниве видови клинички форми:

 • Нефротична форма на гломерулонефритис - е најчестата форма што се јавува на позадината на нефротскиот синдром (примарно).
 • Формата е хипертонија. Се карактеризира со долга доминација на артериска хипертензија кај тековните симптоми со истовремено безначајност на сериозноста на уринарниот синдром.
 • Мешана форма. Се карактеризира со симултана манифестација на хипертензивниот и нефротскиот синдром (форми).
 • Формата е латентна. Честа форма на манифестација на болеста, која се карактеризира со слаба тежина на уринарниот синдром. Вознемиреност, не помалку од артериска хипертензија, во овој случај не е прикажана.

Покрај тоа, исто така, е истакната хематурна форма на болеста, бидејќи во многу случаи, гломерулонефритот, соодветно, се манифестира во форма на хематурија, во која постои мала протеинурија и нема други симптоми од општ ред.

Секоја форма на хроничен тек на гломерулонефритисот може систематски да се карактеризира со манифестација на рецидиви кои личат на повторувањето на моделот својствен во почетната фаза на манифестацијата на оваа болест во акутната форма. Особено често се јавуваат егзацербации во есен-пролетните периоди, симптомите се појавуваат по околу еден ден или два од моментот кога се придружени со стимулот (повторно, во повеќето случаи станува збор за стрептококна инфекција).

Неверојатно, соодветен третман е исклучително неопходен во третманот на хронични форми на гломерулонефритис, бидејќи неговото отсуство води кон развој на хронични форми на бубрежна инсуфициенција, при што, пак, состојбата на пациентот постепено се влошува. Така, недостатокот на третман на крајот едноставно доведе до смрт.

Хроничната бубрежна инсуфициенција се карактеризира со појава на уремија. Уремијата е патолошка состојба на телото во кое уреата почнува да се акумулира во крвта, а постепено се зафаќа голем број на системи и органи во телото, а мозокот страда од оваа состојба на прво место. Симптомите на уремија се како што следува:

 • мирис на урина што произлегува од устата (ова се должи на ослободување на уреа за време на постепената акумулација преку мукозните мембрани);
 • намалена визуелна острина;
 • сува уста;
 • конвулзии;
 • поспаност

Гломерулонефритис и бременост

Претежно бремени жени доживуваат гломерулонефритис во акутната форма на нејзиниот тек. Причините кои ја предизвикуваат оваа болест се истите фактори кои ги придружуваат стандардните форми на нејзиниот тек, додека главната причина за бремените жени е развој на болеста во услови на хронична инфекција на горниот респираторен тракт и грлото, кои не биле излекувани пред почетокот на бременоста. Дијагнозата на болеста за време на бременоста е значително комплицирана, бидејќи симптомите својствени на болеста како целина (болки во грбот, оток, замор) се поврзани со состојбата на бременоста како целина, дури и кај здрави жени.

Како главен метод кој ја одредува можноста за дијагностицирање на гломерулонефритис за време на бременоста, се користи општа анализа на урината, чии резултати, кога болеста е актуелна, го одредува присуството на покачени нивоа на протеини во неговата содржина. Крвниот тест овозможува да се утврди во истиот случај, покачена содржина на црвени крвни клетки.

Гломерулонефритис во комбинација со компликации поврзани со него (на пример, во форма на зголемен притисок), често во голема мера го комплицира текот на бременоста. Со оглед на тоа, некои случаи бараат (иако многу ретко) абортус, дизајниран да го спаси животот на мајката со дијагноза на гломерулонефритис релевантен за неа. Во третманот на оваа болест во бременоста, фокусирајте се на следните дејства:

 • употребата на антибиотици дозволени за време на бременоста, кои се користат за сузбивање на инфекцијата;
 • идентификување на соодветна терапија за елиминирање на задуеноста и стабилизирање на висок крвен притисок;
 • имплементација на соодветни мерки насочени кон одржување на вродените функции на бубрезите до нивно целосно закрепнување.

Гломерулонефритис: компликации

Текот на акутната форма на дифузен гломерулонефритис може да биде проследен со голем број на компликации. Ние ги разликуваме главните:

 • срцева слабост (акутна форма) - забележано кај околу 3% од случаите на болеста;
 • ренална инсуфициенција (акутна форма) - забележана кај околу 1% од пациентите;
 • хипертензивна бубрежна енцефалопатија (акутна форма, еклампсија и прееклампсија);
 • визуелно оштетување (акутно, во форма на минливо слепило);
 • церебрална хеморагија;
 • транзицијата на акутната форма на гломерулонефритис во хронична форма.

Како еден од главните фактори кои предизвикуваат хронизирање на актуелниот воспалителен процес од акутната форма, често се разликува т.н. состојба на хипопластична бубрежна дисплазија, со застој во развојот на бубрежното ткиво кое соодветствува на хронолошката возраст на пациентот.

Во случај на прогресивен тек на болеста, во која не постои потребен одговор на активната акција на имунотерапијата која се администрира за неа, хроничната форма на дифузен гломерулонефритис се трансформира во финалната фаза на курсот, која е дефинирана како секундарен бурен бубрег, придружен со соодветно оштетување на органот.

Дијагностицирање

Дијагнозата на акутната форма на болеста која ја разгледуваме се базира на појавата на соодветните симптоми кои се јавуваат по претходниот пренос на САРС или тонзилитис. Покрај тоа, се спроведуваат лабораториски тестови (крв и урина), а се разликуваат како главни фактори кои соодветствуваат на болеста:

 • Присуство на крв во урината (хематурија). Урината, како што е претходно забележано, е слична на "месото" или станува темно кафеава / црна. Микрометуријата не е секогаш придружена со промена на бојата на урината. Почетокот на болеста се карактеризира со појава на свежи еритроцити во крвта, и понатаму се јавува ослободување на еритроцити за истекување.
 • Протеинуријата главно се карактеризира со умереност (со редослед до 6%), времетраењето е околу три недели.
 • Микроскопија на уринарниот талог го одредува присуството на грануларни и хијални цилиндри, во случај на макрометрија, еритроцитни цилиндри.
 • За време на проучувањето на ендогениот клиренс на креатинин, се утврдува изразено намалување на способноста на бубрезите да се филтрираат.
 • При спроведување на примерок Зимницки утврдил ноктурија, намалена диуреза. Врз основа на висок степен на релативна густина на урината, може да се претпостави дека бубрезите ги одржуваат своите сопствени концентрациски способности.
 • Тестот на крвта го одредува зголемувањето на неговиот состав на остаток на азот (кој е дефиниран како акутна азотемија), како и уреа и други елементи. Исто така, зголемен холестерол и креатинин.
 • Во крвта, анализата исто така открива леукоцитоза во комбинација со забрзување на ESR, ацидоза и намалување на составот на алфа / бета глобулините.
 • Кога се сомневате во резултатите од тестовите, биопсијата на бубрегот се смета за можна, по што се врши морфолошка студија на запленетиот материјал.

Третман

Третманот на акутната форма на болеста се прави кога пациентот е хоспитализиран (терапевтски или нефролошки оддел). Прво на сите, на пациентите му се препишани одмор во кревет, како и диета што одговара на одредена состојба (бр. 7).

Во третманот се користат анти-стрептококни лекови (еритромицин, пеницилин), како и имуносупресиви (хормонски и нехормонски), анти-воспалителни лекови, хепарин. Покрај тоа, се зема предвид симптоматологијата, на која е пропишана соодветна терапија. Посебен акцент е ставен на третманот на компликации поврзани со болеста. Се препорачува следен санитарно-одморален третман и клинички преглед, што подразбира следење од страна на лекарот присутен за две години.

Третманот на хроничен гломерулонефритис се базира на потребата да се спроведат истите мерки кои се релевантни за третманот на акутната форма на оваа болест, посебно внимание се посветува на периоди на егзацербација.

Во случај на симптоми, укажувајќи на можната релевантност на гломерулонефритис, неопходно е да се контактира лекарот кој присуствувал (педијатар) и нефрологот.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате гломерулонефритис и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарот: терапевт , нефролог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Воспаление на бубрезите (појавување симптоми: 9 од 15)

Воспаление на бубрезите - болест која се карактеризира со прогресија на воспаление во апаратот на пекторалниот карцином, гломерули, тубули и садови на бубрезите. Оваа болест подеднакво ги погодува и жените и претставниците на посилниот пол. Можно е појава на воспаление на бубрезите и кај деца од различни возрасни групи. Како патоген дејствува условно патогени микроорганизми кои живеат во човечкото тело.

...
Салмонелоза (појавување симптоми: 8 од 15)

Салмонелозата е акутна инфективна болест предизвикана од изложеност на салмонела бактерии, што, всушност, го одредува нејзиното име. Салмонелозата, чии симптоми кај носителите на оваа инфекција се отсутни, и покрај активната репродукција, главно се пренесува преку храна контаминирана со салмонела, како и преку загадена вода. Главните манифестации на болеста во активна форма се манифестации на интоксикација и дехидрација.

...
Пиелонефритис (појавување симптоми: 8 од 15)

Пиелонефритис е воспалителна болест во која бубрезите се погодени, ова се случува кога голем број на негативни фактори се комбинираат со изложеност на одредени микроорганизми. Пиелонефритисот, чиишто симптоми честопати се отсутни, е опасно токму поради оваа причина, бидејќи општата здравствена состојба не е нарушена и затоа не се преземаат мерки за лекување. Болеста може да биде унилатерална или билатерална, како и примарна или секундарна, односно развива со претходно здрави бубрези или со постоечки патологии.

...
Нефритис (појавување симптоми: 8 од 15)

Нефритот во медицината се нарекува цела група на разни воспалителни заболувања на бубрезите. Сите од нив имаат поинаква етиологија, како и развојен механизам, симптоматски и патолошки карактеристики. Во оваа група, лекарите вклучуваат локални или заеднички процеси, при што раното ткиво расте, делумно или целосно уништено.

...
Нефритичен синдром (појавување симптоми: 8 од 15)

Нефритичниот синдром е патолошка состојба која се карактеризира со воспаление на гломерулите на бубрегот со знаци на азотемија. Овој процес обично продолжува против позадината на тешка хематурија, протеинурија. Како резултат на тоа, задржувањето на сол и течност се јавува во човечкото тело.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Zemlyanoy Val, 38/40, стр 6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Псков, 9, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
нефрологот го зема
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .