Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Гастроинтестинално крварење: симптоми и третман

Гастроинтестинално крварење - главните симптоми:

Гастроинтестинално крварење - е протокот на крв од оштетените крвни садови во шуплината на органите кои го сочинуваат дигестивниот систем. Главната ризична група за појава на такво нарушување вклучува постари лица - од четириесет и пет години до шеесет години, но понекогаш се дијагностицира кај деца. Вреди да се спомене дека се јавува неколку пати почесто кај мажите отколку кај жените.

Познати се повеќе од сто болести, против кои може да се развие таков симптом. Овие можат да бидат патологии на гастроинтестиналниот тракт, разни оштетувања на крвните садови, широк спектар на крвни заболувања или портална хипертензија.

Природата на манифестацијата на симптомите на клиничката слика директно зависи од степенот и типот на хеморагија. Најодредени манифестации може да се сметаат за појава на нечистотии во крвта во зајакот и изметот, бледило и слабост, како и сериозна вртоглавица и несвестица.

Пребарувањето на изворот на крварење во гастроинтестиналниот тракт се врши со изведување на широк дијапазон инструментални дијагностички методи. За да се спречи гастроинтестиналниот тракт ќе бидат потребни конзервативни методи или операција.

Етиологија

Во моментов, постојат широк спектар на предиспонирачки фактори кои предизвикуваат појава на таква сериозна компликација.

Крварење предизвикано од оштетување на органите на дигестивниот тракт, често предизвикани од следниве заболувања:

Синдром на Мелори-Вајс

Крвта на дигестивниот тракт поврзана со кршење на интегритетот на крвните садови, често предизвикани од:

Често, крварењата во дигестивниот тракт се резултат на крвни нарушувања, на пример:

Крварењето во гастроинтестиналниот тракт на позадината на протокот на порталната хипертензија често се јавува кога:

Покрај тоа, неопходно е да се истакнат и други причини за гастроинтестинално крварење:

 • широк спектар на повреди и повреди на абдоминалните органи;
 • пенетрација на туѓ предмет во гастроинтестиналниот тракт;
 • неконтролиран внес на одредени групи на лекови, на пример, глукокортикоидни хормони или нестероидни антиинфламаторни лекови;
 • ефектот на стрес или нервни пренапони за долго време;
 • трауматска повреда на мозокот;
 • хирургија на органите на дигестивниот систем;
 • JCB ;
 • артериска хипертензија .

Гастроинтестиналното крварење кај децата е предизвикано од следниве фактори:

 • хеморагичната болест кај новороденчињата е најчеста причина за појава на такво нарушување кај деца под една година;
 • торзија на цревата - често предизвикува гастроинтестинални крварења кај деца од една до три години;
 • полипоза на дебелото црево - објаснува појава на таков знак кај деца од предучилишна возраст.

За децата од постарата возрасна група, слични етиолошки фактори се карактеристични за возрасните.

Класификација

Постојат неколку варијанти на сличен симптом или компликација, кои се движат од природата на курсот до можните извори. Така, постојат два типа на гастроинтестинално крварење:

 • зачинета - поделена на масовно и мала. Во првиот случај, постои остра појава на карактеристични симптоми и значително влошување на човековата состојба, што може да се случи и по десет минути. Во втората ситуација, симптомите на загуба на крв постепено се зголемуваат;
 • хроничен - се карактеризира со манифестација на анемија, која е повторувачка по природа и трае многу време.

Покрај главните форми, постојат и експлицитни и скриени, еднократни и рекурентни хеморагии.

Според местото на локализација на центарот на загубата на крв, тој е поделен на:

 • крварење од горниот дел на гастроинтестиналниот тракт - појавата на нарушувањето се јавува на позадината на лезии на хранопроводникот, стомакот или дуоденумот;
 • крварење од долните зони на гастроинтестиналниот тракт, кои вклучуваат органи како што се малите и големите црева, како и ректумот.
Тежината на FCC

Класификацијата на гастроинтестиналното крварење според тежината на нивниот проток:

 • малку степен - лицето е свесно, индикаторите на притисок и пулс малку отстапуваат од нормата, крвта почнува да се згуснува, но неговиот состав не се менува;
 • умерен степен - се одликува со посветла манифестација на симптоми, намалување на крвниот притисок и зголемување на стапката на пулсот, не се нарушува згрутчувањето на крвта;
 • тешка - се карактеризира со тешка состојба на пациентот, значително намалување на крвниот притисок и зголемување на срцевиот ритам;
 • кома - забележани со значителна загуба на крв, која може да достигне три литри крв.

Симптоматологија

Степенот на интензитет на изразување на клинички знаци директно ќе зависи од тежината на појавата на таквото нарушување. Најспецифични симптоми на гастроинтестинално крварење:

 • повраќање со крв. Со крварење од желудникот или цревата, крвта останува непроменета, но со улцеративни лезии на дуоденумот или стомакот, може да ја земат бојата на "кафето". Оваа боја се должи на фактот дека крвта доаѓа во контакт со содржината на стомакот. Вреди да се напомене дека со губење на крв од долниот дел на ГИ тракт, овој симптом не се појави;
 • појава на крвни нечистотии во изметот. Во такви ситуации, крвта може исто така да биде непроменета, што е својствено за хеморагии од долниот дел на ГИ-тракт. Променетата крв ќе биде околу пет часа по почетокот на крварењето во горниот дел од ГИ-тракт - столицата има постојана конзистентност и станува црна;
 • тешко крварење;
 • ослободување на голема количина ладна пот;
 • бледило на кожата;
 • појавата на "лета" пред очите;
 • постепено намалување на крвниот притисок и зголемување на срцевиот ритам;
 • појава на тинитус;
 • конфузија;
 • несвестица;
 • хемоптиза

Таквите клинички манифестации се најкарактеристични за акутниот тек на таквото нарушување. Кај хронични хеморагии, доминираат следниве симптоми:

 • слабост и зголемен замор на телото;
 • намалување на работниот капацитет;
 • бледа кожа и мукозни мембрани;
 • влошување на здравјето.
Симптоми на ЖКК

Покрај тоа, хроничната форма и акутно гастроинтестинално крварење ќе бидат придружени со симптоми кои се карактеристични за основната болест.

Дијагностика

Идентификацијата на изворите и причините за таквата манифестација се базира на инструменталните испитувања на пациентот, но бара спроведување на други сеопфатни дијагностички мерки. Така, клиничарот најпрво треба самостојно да изврши неколку манипулации, имено:

 • прочитајте ја историјата на случајот и историјата на животот на пациентот;
 • да извршат темелно физичко испитување, кое нужно мора да вклучува внимателна палпација на предниот ѕид на абдоминалната празнина, испитување на кожата, како и мерење на срцевиот ритам и крвниот притисок;
 • Спроведување на детален преглед на пациентот за да се утврди присуството, за прв пат изглед и интензитет на изразување на симптоми. Неопходно е да се утврди сериозноста на крварењето.

Од лабораториски испитувања дијагностичката вредност се:

 • општ и биохемиски крвен тест. Тие се изведуваат за да се детектираат промени во составот на крвта и способноста за коагулација;
 • анализа на фекалните маси за окултна крв.

Инструменталните испитувања за утврдување на точна дијагноза ги вклучуваат следниве постапки:

 • FEGDS - со хеморагии од горниот дел на ГИ тракт. Таквата дијагностичка ендоскопска постапка може да оди на третманот;
 • сигмоидоскопија или колоноскопија - ако изворот на загуба на крв е во дебелото црево. Таквото испитување исто така е поделено на дијагностички и терапевтски;
 • радиографија;
 • васкуларна ангиографија;
 • иригоскопија;
 • целијаографија;
 • МНР на абдоминалната празнина.
Иригоскопија на цревата

Ваквите дијагностички мерки се неопходни не само за утврдување на изворот на хеморагија, туку и за диференцијална дијагноза на гастроинтестинално крварење. Губењето на крвта со лезија во гастроинтестиналниот тракт треба да се разликува од пулмоналната и назофарингеалната хеморагија.

Третман

Акутна хеморагија или егзацербација на хроничниот може да се случи насекаде во најнеочекуваниот момент, поради што треба да ги знаете правилата за итна медицинска грижа за жртвата. Прва помош за гастроинтестинално крварење вклучува:

 • обезбедување на лице со хоризонтална положба, така што долните екстремитети се над остатокот од телото;
 • апликација на подрачјето на предвидениот извор на ладна компресија. Оваа постапка треба да трае не повеќе од дваесет минути, по што тие земаат кратка пауза и повторно се настинуваат;
 • ингестија на лекови - само ако е апсолутно неопходно;
 • елиминација на храна и внес на течности;
 • комплетна забрана за гастрична лаважа и имплементација на клинички клизми.

Третманот на гастроинтестинално крварење во медицинска установа се состои од:

 • интравенски инјекции на лекови за замена на крв - за нормализирање на обемот на крвта;
 • трансфузија на крв - во случаи на масовно крварење;
 • воведувањето на хемостатски лекови.

Во случај на неуспех на терапија со лекови, може да бидат неопходни ендоскопски хируршки интервенции, кои имаат за цел:

 • лигатура и стврднување на оштетени садови;
 • електрокоагулација;
 • obkalyvanie крварење садови.

Често прибегнаа кон отворена операција за запирање на хеморагии.

Компликации

Ако ги игнорирате симптомите или не започнете со третманот, крварењето на гастроинтестиналниот тракт може да доведе до голем број сериозни компликации, вклучувајќи го и развојот на:

 • хеморагичен шок поради губење на големи количини на крв;
 • анемија ;
 • акутна бубрежна инсуфициенција ;
 • повеќекратно откажување на органите;
 • предвремено раѓање - ако пациентот е бремена жена.

Превенција

Специфични превентивни мерки од такво нарушување не се развиени, со цел да се избегнат проблеми со крварење во гастроинтестиналниот тракт, потребно е:

 • навремено лекување на болести кои можат да доведат до појава на такви компликации;
 • Подлежи на редовно испитување на возрасен и дете од страна на гастроентеролог.

Прогнозата директно зависи од предиспонирачките фактори, степенот на загуба на крв, сериозноста на придружните заболувања и возрасната категорија на пациентот. Ризикот од компликации и морталитет е секогаш исклучително висок.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате гастроинтестинално крварење и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лек: терапевт , гастроентеролог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Гастрично крварење (појавување на симптоми: 7 од 15)

Гастрично крварење е патолошки процес кој се карактеризира со одлив на крв од оштетените крвни садови на желудникот во луменот на органот. Оваа клиничка манифестација може да биде предизвикана од гастроентеролошко заболување, како и патологија на други органи или телесни системи, неконтролиран внес на тешки лекови и трауми.

...
Хемоторакс (појавување симптоми: 6 од 15)

Хемотораксот е патолошка состојба која се карактеризира со акумулација на крв во плевралниот регион. Во нормална состојба, содржи само мала количина на сериска течност. Поради пополнување на плевралната шуплина со крв, белите дробови се компресирани, а трахеата, тимусната жлезда, аортниот лак се преместуваат во друга насока.

...
Анемија со дефицит на железо (појавување на симптоми: 6 од 15)

Анемијата со дефицит на железо е синдром кој се карактеризира со намалување на хемоглобинот и црвени крвни клетки. Тоа обично се гледа како симптом на друга голема болест. Овој тип на анемија е доста честа појава и се јавува почесто од другите форми на патологија (во 80% од случаите). Тој претставува микроцитна анемија, која постои поради намалување на концентрацијата на железо во човечкото тело поради загуба на крв или дефицит на железо што влегува во човечкото тело.

...
Тромбоцитопатија (појавување симптоми: 6 од 15)

Тромбоцитопатијата е болест на системот на хемостаза, која се карактеризира со квалитативна инфериорност на тромбоцитите со доволна количина во крвта. Болеста се јавува доста често, и главно во детството. Бидејќи третманот на патологијата е симптоматски, човекот страда од сето својот живот. Според ICD 10, кодот на таквата патологија е D69.1, освен за една од сортите на болеста фон Вилебранд, која според ICD 10 го има шифрата D68.0.

...
Анемија кај дефицит на железо кај деца (појавување симптоми: 6 од 15)

Анемија кај деца со дефицит на железо е клинички синдром кој се развива под услов на акутен дефицит во детското тело од железо. Наспроти ова, нивото на хемоглобинот во крвта се намалува, што доведува до развој на сродни компликации.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. 1-ви Тверска-Јамска, 29, 3 кат
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Пестеля, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
гастроентеролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Трехгорный Вал, 12, бул
Телефон : +7 (499) 116-82-19
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .