Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Ренална инсуфициенција: симптоми и третман

Ренална инсуфициенција - главните симптоми:

Бубрежната инсуфициенција сама по себе подразбира таков синдром во кој се оштетуваат сите функции релевантни за бубрезите, што резултира со распаѓање на разни видови на размена во нив (азотен, електролит, вода итн.). Реналната инсуфициенција, чија симптоми зависат од текот на ова нарушување, може да биде акутна или хронична, секоја од патологиите се развива поради ефектот на различни околности.

Општ опис

Главните функции на бубрезите, кои особено ги вклучуваат функциите на екскреција на метаболичките производи, како и одржувањето на рамнотежата во состојбата на киселинска база и составот на вода-електролит, се директно вклучени во реналниот проток на крв, како и гломеруларната филтрација во комбинација со тубулите. Во вториот случај, процесите се состојат од способност за концентрација, секреција и реапсорпција.

Неверојатно, не сите промени кои можат да влијаат на наведените варијанти на процесите се задолжителна причина за последователно обележано оштетување во функциите на бубрезите, односно како бубрежна инсуфициенција што нè интересира, невозможно е да се идентификува било какво оштетување во процесите. Затоа, важно е да се одреди што навистина е бубрежна инсуфициенција и врз основа на кои конкретни процеси е препорачливо да се издвои како овој вид на патологија.

Значи, со ренална инсуфициенција се подразбира синдром кој се развива во позадината на тешки нарушувања во бубрежните процеси, во кои станува збор за нарушување на хомеостазата. Домастеазата обично се подразбира како одржување на ниво на релативна константа на внатрешната средина специфична за организмот, кој во варијантата која се разгледува е поврзана со нејзината специфична област - т.е. со бубрезите. Истовремено, азотемијата (во која има вишок на производи од протеински метаболизам, кои содржат азот во крвта), нарушувања во вкупната киселинско-базна рамнотежа на телото и нарушување на балансот на вода-електролит, стануваат актуелни во овие процеси.

Како што веќе бевме забележано, состојбата што ја интересираме денес може да се појави во однос на последиците од ефектите од различни причини, овие причини особено се определуваат со каков вид на ренална инсуфициенција (акутна или хронична) во прашање.

Ренална инсуфициенција, симптомите кај децата со кои се појавуваат слично на симптомите кај возрасните, ќе бидат дискутирани подолу во однос на текот на интерес (акутен, хроничен) во комбинација со причините кои го предизвикуваат нивниот развој. Единствената точка што би сакала да укажам на позадината на вообичаената симптоматологија е кај деца со хронична форма на ренална инсуфициенција, ретардација на растот, и овој однос е познат подолго време, а голем број автори го забележуваат како "ренален инфантилизам".

Всушност, причините кои предизвикуваат такво одложување не се конечно разјаснети, сепак, губењето на калиум и калциум во однос на позадината на дејството предизвикано од ацидоза може да се смета како најверојатен фактор што води кон тоа. Можно е ова да се должи и на бубрежниот рахитис, кој се развива како резултат на релевантноста на остеопорозата и хипокалцемијата во оваа состојба во комбинација со недостатокот на конверзија на витамин Д во потребната форма, што станува невозможно поради смртта на бубрежното ткиво.

Бубрежна структура

Ренална инсуфициенција: причини

 • Акутна ренална инсуфициенција :
  • Шок бубрег . Оваа состојба се постигнува поради трауматски шок, кој се манифестира во комбинација со масивна ткивна лезија, која се јавува како резултат на намалување на вкупниот волумен на циркулирачки крв. Оваа состојба предизвикува: масивна загуба на крв; абортуси; изгореници; синдром кој се појавува на позадината на дробење на мускулите со нивното кршење; трансфузија на крв (во случај на некомпатибилност); изнемоштени повраќање или токсикоза за време на бременоста; миокарден инфаркт.
  • Токсичен бубрег. Во овој случај, станува збор за труење, кое се појави во позадината на ефектите од невротрофичните отрови (печурки, инсекти, каснувања од змии, арсен, жива, итн.). Меѓу другото, оваа варијанта е исто така релевантна за интоксикација со радиоактивни материи, медицински препарати (аналгетици, антибиотици), алкохол, наркотични супстанции. Ова не ја исклучува можноста за акутна бубрежна инсуфициенција во оваа варијанта на провокативен фактор во релевантноста на професионалната активност директно поврзана со јонизирачко зрачење, како и со соли на тешки метали (органски отрови, жива соли).
  • Акутен заразен бубрег. Оваа состојба е придружена од влијанието врз телото на заразни болести. Така, на пример, акутниот заразен бубрег е вистински услов за сепса, што, пак, може да има различен тип на потекло (прво, анаеробно потекло, како и потекло на позадината на септичките абортуси). Покрај тоа, состојбата што се разгледува се развива против позадината на хеморагичната треска и лептоспирозата; со дехидрација против позадината на бактериски шок и заразни болести како што се колера или дизентерија, итн.
  • Емболизам и тромбоза, релевантни за бубрежните артерии.
  • Акутен пиелонефритис или гломерулонефритис.
  • Опструкција на уретерите поради компресија, присуство на формирање на тумори или камења во нив.

Треба да се забележи дека акутната ренална инсуфициенција се јавува во околу 60% од случаите како резултат на повреда или хирургија, околу 40% е забележано за време на третманот во услови на медицински установи, до 2% во текот на бременоста.

 • Хронична бубрежна инсуфициенција:
  • Хронична форма на гломерулонефритис.
  • Оштетување на бубрезите од секундарниот тип, предизвикани од следните фактори:
   • артериска хипертензија;
   • дијабетес мелитус;
   • вирусен хепатитис;
   • маларија;
   • системски васкулитис;
   • системски болести кои влијаат врз сврзно ткиво;
   • гихт.
  • Уролитијаза, опструкција на уретерите.
  • Бубрежна полицистична.
  • Хроничен пиелонефритис.
  • Активни аномалии поврзани со активноста на уринарниот систем.
  • Изложеност поради голем број на лекови и токсични супстанции.

Лидерството во позициите на причините кои предизвикуваат развој на синдромот на хронична бубрежна инсуфициенција се доделуваат на хроничен гломерулонефритис и хроничен пиелонефритис.

Ренална инсуфициенција: причини

Акутна ренална инсуфициенција: симптоми

Акутна бубрежна инсуфициенција, која ќе ја намалиме до кратенката на акутната ренална инсуфициенција, е синдром во кој има брзо намалување или целосно прекинување на функциите поврзани со бубрезите, а овие функции може да се намалат / прекинат и кај еден бубрег, и во исто време. Како резултат на овој синдром, метаболните процеси се вознемируваат на остра начин, забележан е пораст на производите формирани при метаболизмот на азот. Нефроновите абнормалности кои се релевантни во оваа ситуација, кои ја одредуваат структурната бубрежна единица, се јавуваат поради намалувањето на протокот на крв во бубрезите и истовремено поради намалувањето на количината на кислород што им се дава.

Развојот на пренапонскиот пренапон може да се појави во рок од само неколку часа, а во период од 1 до 7 дена. Времетраењето на состојбата со која пациентите се соочуваат со овој синдром може да биде од 24 часа или повеќе. Навременото барање за медицинска помош за последователно соодветно лекување може да обезбеди целосно враќање на сите функции во кои бубрезите се директно вклучени.

Врти, всушност, на симптомите на акутна бубрежна инсуфициенција, првично треба да се забележи дека во целокупната слика во преден план, токму симптомите кои служеле како основа за почетокот на овој синдром, односно од болест што директно го предизвикало.

Така, може да се разликуваат 4 главни периоди, кои го карактеризираат текот на акутна ренална инсуфициенција: периодот на шок, период на олигоанурија, период на опоравување на диурезата во комбинација со почетната фаза на диурезата (плус полиурија фаза), како и периодот на опоравување.

Симптоматологијата на првиот период (главно нејзиното траење е 1-2 дена) се карактеризира со горенаведените симптоми на болеста која предизвикала ОПС синдром - токму во овој момент во него се јавува најјасно. Заедно со неа се забележува и тахикардија и намалување на крвниот притисок (што во повеќето случаи е минливо, односно се стабилизира на нормални нивоа за кратко време). Постои треска, постои бледило и жолтило на кожата, температурата на телото се зголемува.

Следниот, вториот период (олигоанурија, времетраењето главно е околу 1-2 недели), се карактеризира со намалување или апсолутен прекин на процесот на формирање на урина, што е придружено со паралелно зголемување на крвта на резидуалниот азот, како и фенол во комбинација со други видови на метаболни производи. Она што е извонредно, во многу случаи, во овој период состојбата на поголемиот дел од пациентите значително се подобрува, иако, како што веќе беше забележано, во неа нема урина. Веќе подоцна, постојат поплаки за означена слабост и главоболка, кај пациенти со апетит, спиење. Исто така се појавува гадење со истовремено повраќање. Прогресијата на државата е означена со мирис на амонијак кој се јавува при дишење.

Исто така кај пациенти со акутна ренална инсуфициенција, постојат нарушувања поврзани со активноста на централниот нервен систем, и овие нарушувања се доста разновидни. Најчестите манифестации од овој тип ја одредуваат апатијата, иако не се исклучува спротивното, во кое, соодветно, пациентите се во возбудена состојба, имаат потешкотии да се ориентираат во околината што ги опкружува, заедничка конфузија на државата, исто така, може да дејствува како сателит. Во чести случаи се забележани и конвулзивни напади и хиперрефлексија (т.е. заживување или интензивирање на рефлексите, во кои пак, пак, пациентите се во премногу возбудлива состојба, поради вистинското "влијание" на централниот нервен систем).

Во ситуации со појава на акутна бубрежна инсуфициенција на позадината на сепсата, пациентите може да имаат херпетичен тип на осип, концентрирани во областа околу носот и устата. Промените на кожата воопшто можат да бидат многу разновидни, манифестирајќи ги и во форма на уртикаријален осип или фиксен еритем, и во форма на токсикодерма или други манифестации.

Речиси секој пациент има гадење и повраќање, малку помалку - дијареа. Особено често, одредени феномени на дел од дигестивниот систем се јавуваат во комбинација со хеморагична треска заедно со реналниот синдром. Гастроинтестиналните лезии се предизвикани првенствено од развојот на екскреторниот гастритис со ентероколитис, чиј карактер е дефиниран како ерозивен. Во меѓувреме, дел од сегашните симптоми се предизвикани од повреди што произлегуваат од балансот на електролитите.

Покрај овие процеси, постои и развој во белите дробови на едемот што произлегуваат од зголемената пропустливост, која алвеоларните капилари ја имаат во овој период. Клинички препознавајќи дека е тешко, бидејќи дијагнозата се прави со помош на рентген на градниот кош.

Во периодот на олигоанурија, вкупниот волумен на урината е намален. Значи, првично неговиот волумен е околу 400 ml, а ова, пак, ја карактеризира олигуријата, после, со анурија, обемот на ослободената урина е околу 50 ml. Времетраењето на текот на олигуријата или ануријата може да биде со цел до 10 дена, но некои случаи укажуваат на можноста за зголемување на овој период до 30 дена или повеќе. Природно, со долготрајна форма на манифестација на овие процеси, активна терапија е потребна за да се одржи животот на една личност.

Во истиот период, анемијата станува постојана манифестација на АРФ, во која, како што веројатно е веројатно да се знае читателот, се намалува хемоглобинот. Анемијата, пак, се карактеризира со бледило на кожата, општа слабост, вртоглавица и отежнато дишење, можна несвестица.

Акутната бубрежна инсуфициенција е исто така придружена со оштетување на црниот дроб, и тоа се случува во скоро сите случаи. Што се однесува до клиничките манифестации на оваа лезија, тие се состојат од жолтилото на кожата и мукозните мембрани.

Периодот во кој постои зголемување на диурезата (односно волуменот на урината формирана во одреден временски интервал, како по правило, овој индикатор се зема во предвид во рок од 24 часа, односно во рамките на дневната диуреза) често се јавува неколку дена по крајот на олигуријата / ануријата. Се карактеризира со постепен почеток, при што урината првично се излачува во волумен од околу 500 мл со постепено зголемување, а веќе по, повторно, на постепен начин, оваа бројка се зголемува до околу 2000 ml или повеќе на ден, и од оваа точка можеме да зборуваме за почетокот на третиот период на пренапон.

Од третиот период, подобрувањата се забележуваат во состојбата на пациентот не веднаш, освен тоа, во некои случаи состојбата може уште повеќе да се влоши. Фаза на полиурија во овој случај е придружена со губење на тежината на пациентот, фазата на траење е во просек околу 4-6 дена. Се забележува подобрување на апетитот кај пациентите, а исто така исчезнуваат и вистинските промени во циркулаторниот систем и работата на централниот нервен систем.

Конвенционално, почетокот на периодот на опоравување, односно следниот, четврти период на болеста, го означува денот на нормализирање на нивото на уреа или остаток на азот (како што е определено врз основа на соодветни анализи), времетраењето на овој период е од 3-6 месеци до 22 месеци. За време на овој период, треба да се обнови хомеостазата, подобрување на концентрационата функција на бубрезите и филтрација, заедно со подобрување на тубуларната секреција.

Треба да се има на ум дека во текот на следната година или две, можно е да се зачуваат знаците кои укажуваат на функционално оштетување од страна на одредени системи и органи (црн дроб, срце, итн.).

Акутна ренална инсуфициенција: прогноза

ARF, во случај кога тој не предизвикува фатален исход за пациентот, завршува со бавен, но може да се каже уверен заздравување, и тоа не укажува на итност за него од тенденцијата за транзиција кон развојот од позадината на оваа состојба на хронична бубрежна болест.

По околу 6 месеци, повеќе од половина од пациентите достигнаа состојба на комплетна рехабилитација, но не е исклучена можноста за нејзино ограничување за одреден дел од пациентите, врз основа на кои им се доделува инвалидност (група III). Општо земено, способноста за работа во оваа ситуација се определува врз основа на карактеристиките на текот на болеста што предизвика акутна бубрежна инсуфициенција.

Хронична ренална инсуфициенција: симптоми

CKD, како што периодично ќе ја одредиме варијантата на текот на синдромот на хронична ренална инсуфициенција, претставува процес кој укажува на неповратно нарушување кое поминало низ бубрежна функција со времетраење од 3 месеци или подолго. Оваа состојба се развива како резултат на постепената прогресија на смртта на нефронот (структурни и функционални единици на бубрезите). За CRF се карактеризира со голем број нарушувања, а особено тие вклучуваат кршење на функцијата на екскретор (директно поврзана со бубрезите) и појава на уремија, која се јавува како резултат на акумулација на метаболизмот на азот во организмот и нивните токсични ефекти.

Во почетната фаза, хроничната бубрежна болест има малку, можеме да кажеме, симптоматологија, па затоа може да се утврди само врз основа на соодветни лабораториски истражувања. Очигледни симптоми на хронична бубрежна инсуфициенција се јавуваат во времето на смртта на околу 90% од вкупниот број на нефрони. Како што веќе кажавме, особеноста на овој тек на бубрежната инсуфициенција е неповратноста на процесот, со исклучок на последователната регенерација на бубрежниот паренхим (т.е. надворешниот слој на кортикалната супстанција на органот за кој станува збор и внатрешниот слој претставен како мозочна супстанца). Во прилог на структурно оштетување на бубрезите во однос на позадината на CRF, исто така, не се исклучуваат други видови на имунолошки промени. Развојот на иреверзибилен процес, како што веќе рековме, може да биде доста краток (до шест месеци).

Кај хронична бубрежна болест, бубрезите ја губат способноста да се концентрираат и разредуваат урината, што е одредено од голем број вистински лезии на овој период. Покрај тоа, секреторната функција својствена на тубулите е значително намалена, и кога ќе дојде до крајната фаза на синдромот што се разгледува, целосно се сведува на нула. Хроничната бубрежна инсуфициенција опфаќа две главни фази, тоа е конзервативна фаза (во која, следователно, конзервативниот третман останува можен) и фазата, всушност, е терминална (во овој случај се поставува прашањето за избор на супституциона терапија, која се состои или во екстра-бубрежно чистење или процедура за трансплантација на бубрези).

Помимо нарушений, связанных с выделительной функцией почек, актуальным становится и нарушение гомеостатической, кровоочистительной и кроветворной их функций. Отмечается вынужденная полиурия (увеличение образования мочи), на основании которой можно судить о небольшом количестве все еще сохранившихся нефронов, выполняющих свои функции, что происходит в комплексе с изостенурией (при которой почки неспособны вырабатывать мочу, обладающую большей либо меньшей удельной массой). Изостенурия в данном случае является прямым указателем того, что почечная недостаточность находится на завершающем этапе собственного развития. Наряду с другими актуальными для этого состояния процессами, ХПН, как можно понять, затрагивает и другие органы, в которых в результате свойственных рассматриваемому синдрому процессов развиваются изменения, аналогичные дистрофии при одновременном нарушении ферментативных реакций и снижении реакций уже иммунологического характера.

Между тем, нельзя не отметить и того, что почки в большинстве случаев все-таки не утрачивают способности к полному выделению попадающей в организм воды (в комплексе с кальцием, железом, магнием и пр.), за счет соответствующего воздействия которых в дальнейшем обеспечивается адекватная деятельность других органов.

Итак, теперь перейдем непосредственно к симптоматике, которая сопутствует ХПН.

Прежде всего, у больных отмечается выраженное состояние слабости, преобладает сонливость и в целом апатичность. Также появляется полиурия, при которой выделяется порядка от 2 до 4 литров мочи за сутки, и никтурия, характеризуемая частым мочеиспусканием в ночное время. В результате подобного течения заболевания пациенты сталкиваются с обезвоживанием, а на фоне его прогрессирования – с вовлечением в процесс других систем и органов организма. Впоследствии слабость становится еще более выраженной, к ней присоединяется тошнота и рвота.

В числе других проявлений симптоматики можно выделить одутловатость лица больного и выраженную слабость мышц, которая в данном состоянии возникает в результате гипокалиемии (то есть недостатка в организме калия, который, собственно, и утрачивается за счет актуальных для почек процессов). Состояние кожи больных сухое, появляется зуд, чрезмерное волнение сопровождается повышенной потливостью. Также появляются и мышечные подергивания (в некоторых случаях доходящие до судорог) – это уже обуславливается потерями в крови кальция.

Также поражению подвергаются кости, что сопровождается болевыми ощущениями, нарушениями в движениях и в походке. Развитие данного типа симптоматики обуславливается постепенным нарастанием почечной недостаточности, баланса в показателях кальция и пониженной функцией клубочковой фильтрации в почках. Более того, такие изменения нередко сопровождаются изменениями в скелете, причем уже на уровне такого заболевания как остеопороз, и происходит это по причине деминерализации (то есть снижения содержания минеральных составляющих в костной ткани). Отмеченная ранее болезненность в движениях возникает на фоне происходящего в синовиальной жидкости накопления уратов, что, в свою очередь, приводит к отложению солей, в результате которого эта болезненность в комплексе с воспалительной реакцией и возникает (определяется это в качестве вторичной подагры).

Многие больные сталкиваются с появлением в груди боли, они же могут появиться в результате фиброзного уремического плеврита. В данном случае при прослушивании в легких могут отмечаться хрипы, хотя чаще это свидетельствует о патологии легочно-сердечной недостаточности. На фоне подобных процессов в легких не исключается возможность появления вторичной пневмонии.

Развивающаяся при ХПН анорексия может достичь появления у больных отвращения к любым продуктам, сочетаясь также с тошнотой и рвотой, появлением неприятного привкуса во рту и сухости. После еды может ощущаться полнота и тяжесть в области «под ложечкой» - наряду с жаждой, эти симптомы также характерны для ХПН. Кроме того у больных появляется одышка, часто повышенное артериальное давление, нередки боли в области сер дца. Свертываемость крови понижается, что становится причиной возникновения не только носовых кровотечений, но и кровотечений желудочно-кишечных, с возможными кожными кровоизлияниями. Также развивается анемия на фоне общих процессов, воздействующих на состав крови, и в частности – приводящих к актуальному для этого симптома снижению уровня эритроцитов в ней.

Поздние стадии хронической почечной недостаточности сопровождаются приступами сердечной астмы. В легких формируется отек, сознание нарушается. В результате ряда перечисленных процессов не исключается возможность наступления комы. Важным моментом является также подверженность больных инфекционному воздействию, потому они легко заболевают как обыкновенными простудами, так и заболеваниями более серьезными, на фоне воздействия которых лишь усугубляется общее состояние и почечная недостаточность, в частности.

В претерминальном периоде заболевания у больных отмечается полиурия, в то время как в терминальном – преимущественно олигурия (при этом некоторые больные сталкиваются с анурией). Функции почек, как можно понять, с прогрессированием заболевания снижаются, и происходит это вплоть до полного их исчезновения.

Хроническая почечная недостаточность: прогноз

Прогноз для данного варианта течения патологического процесса определяется в большей мере на основании течения заболевания, давшего основной толчок для его развития, а также на основании осложнений, которые возникли в течении процесса в комплексном виде. Между тем, важная роль для прогноза отводится и актуальной для больного фазе (периоду) ХПН с характеризующими ее темпами развития.

Выделим в отдельности, что течение ХПН является не только процессом необратимым, но и неуклонно прогрессирующим, а потому о существенном продлении жизни больного можно говорить лишь в том случае если ему обеспечивается хронический гемодиализ или произведена пересадка почки (на данных вариантах лечения мы остановимся ниже).

Не исключаются, конечно, случаи, при которых ХПН развивается медленным образом с соответствующей клиникой уремии, однако это, скорее, исключения – в подавляющем большинстве случаев (в особенности при высокой артериальной гипертензии, то есть высоком давлении) клиника этого заболевания характеризуется отмеченным ранее быстрым своим прогрессированием.

Дијагностицирање

В качестве основного маркера, учитываемого при диагностике острой почечной недостаточности , выделяют повышение в крови уровня азотистых соединений и калия, происходящее при одновременно существенном снижении выделяемой мочи (вплоть до полного прекращения этого процесса). Оценка концентрационной способности почек и объемов выделяемой в течение суток мочи производится на основании результатов, полученных за счет пробы Зимницкого.

Важная роль отводится и биохимическому анализу крови на электролиты, креатинин и мочевину, ведь именно на основании показателей по этим составляющим можно делать конкретные выводы относительно тяжести течения ОПН, а также о том, насколько эффективны применяемые в лечении методики.

Основная задача диагностики почечной недостаточности в острой форме сводится к определению собственно самой этой формы (то есть ее конкретизации), для чего делается УЗИ области мочевого пузыря и почек. На основании результатов этой меры исследования определяется актуальность/отсутствие обструкции мочеточников.

При необходимости в оценке состояния почечного кровотока проводится процедура УЗДГ, направленная на соответствующее исследование сосудов почек. Биопсия почки может быть проведена в случае подозрения на наличие острого гломерулонефрита, канальцевого некроза либо системного заболевания.

Что касается диагностики хронической почечной недостаточности, то в ней используется, опять же, анализ мочи и крови, а также проба Реберга. В качестве основания для подтверждения ХПН используются данные, указывающие на пониженный уровень фильтрации, а также повышение уровня по показателям мочевины и креатинина. Проведение в этом случае пробы Зимницкого определяет изогипостенурию. В УЗИ области почек в данной ситуации определяется истончение паренхимы почек при одновременном их уменьшении в размерах.

Третман

 • Лечение острой почечной недостаточности

Начальная фаза

Прежде всего, цели терапии сводятся к устранению тех причин, которые повлекли за собой нарушения в работе почек, то есть – к лечению основного заболевания, спровоцировавшего ОПН. При возникновении шока необходимо срочным образом обеспечить восполнение объемов крови с одновременной нормализацией артериального давления. Отравление нефротоксинами подразумевает под собой необходимость в промывании желудка и кишечника больному.

Современные методы очистки организма от токсинов располагают различными вариантами, и в частности - методом экстракорпоральной гемокоррекции. Также с такой целью применяется плазмаферез и гемосорбция. В случае актуальности обструкции производится восстановление нормального состояния пассажа мочи, что обеспечивается за счет удаления из мочеточников и почек камней, устранения оперативным методом опухолей и стриктур в мочеточниках.

Фаза олигурии

В качестве метода, обеспечивающего стимуляцию диуреза, назначаются осмотические диуретики, фуросемид. Вазоконстрикция (то есть сужение артерий и кровеносных сосудов) на фоне рассматриваемого состояния производится посредством введения допамина, в определении соответствующего объема которого учитываются не только потери мочеиспускания, опорожнения кишечника и рвоты, но и потери при дыхании и потоотделении. Дополнительно больному обеспечивается безбелковая диета с ограничением поступления с пищей калия. Для ран проводится дренирование, устраняются участки с некрозом. Подбор антибиотиков подразумевает учет общей тяжести почечного поражения.

Гемодиализ: показания

Применение гемодиализа актуально в случае повышения показателей по мочевине до 24 моль/л, а также калия до 7 и более моль/л. В качестве показания к гемодиализу используется симптоматика уремии, а также гипергидратации и ацидоза. Сегодня во избежание осложнений, которые возникают на фоне актуальных нарушений в процессах метаболизма, специалистами гемодиализ все чаще назначается на ранних этапах, а также с целью профилактики.

Сам по себе этот метод заключается во внепочечном очищении крови, за счет проведения которого обеспечивается вывод токсических веществ из организма при нормализации нарушений в электролитном и водном балансе. Для этого производится фильтрация плазмы с использованием для этой цели полупроницаемой мембраны, которой оснащен аппарат «искусственной почки».

 • Лечение хронической почечной недостаточности

При своевременном лечении ХПН, ориентированном на результат в виде стойкой ремиссии, нередко имеется возможность существенного замедления в развитии актуальных для этого состояния процессов с отсрочкой появления симптоматики в свойственной выраженной форме.

Терапия ранней стадии ориентирована в большей мере на те мероприятия, за счет которых может быть предотвращено/замедлено прогрессирование основного заболевания. Безусловно, основное заболевание требует лечения и при нарушениях в почечных процессах, однако именно ранняя стадия определяет большую роль для терапии, направленной в его адрес.

В качестве активных мер в лечении хронической почечной недостаточности, применяется гемодиализ (хронический) и диализ перитонеальный (хронический).

Хронический гемодиализ ориентирован именно на пациентов с рассматриваемой формой почечной недостаточности, общую его специфику мы отметили несколько выше. Госпитализация для проведения не требуется, однако посещения отделения диализа в условиях больницы или амбулаторных центров в этом случае не избежать. Так называемое диализное время определено в рамки стандарта (около 12-15 часов/нед., то есть на 2-3 посещения в неделю). После завершения процедуры можно отправляться домой, на качестве жизни данная процедура практически не отражается.

Что касается перитонеального хронического диализа, то он заключается во введении диализирующего раствора в брюшную полость посредством применения хронического перитонеального катетера. Для этой процедуры не нужны какие-либо специальные установки, более того, пациент может проводить ее самостоятельно в любых условиях. Контроль над общим состоянием производится каждый месяц при непосредственном посещении диализного центра. Использование диализа актуально в качестве лечения на тот период, во время которого ожидается процедура трансплантации почки.

Трансплантац ия почки заключается в процедуре замены пораженной почки почкой здоровой от донора. Что примечательно, одна здоровая почка может справляться со всеми теми функциями, которые не могли быть обеспечены двумя больными почками. Вопрос принятия/отторжения решается проведением ряда лабораторных исследований.

Донором может стать как любой член семьи или окружения, так и недавно умерший человек. В любом случае шанс отвержения организмом почки остается даже при соответствии необходимым показателям в отмеченном ранее исследовании. Вероятность принятия органа для трансплантации определяется из различных факторов (раса, возраст, состояние здоровья донора).

Порядка в 80% случаев почка от умершего донора приживается в течение года с момента операции, хотя если речь идет о родственниках, то шансы на благополучный исход операции значительно возрастают.

Дополнительно после трансплантации почки назначаются иммуносупрессанты, принимать которые пациенту необходимо постоянно, на протяжении всей его последующей жизни, хотя и они в некоторых случаях не могут повлиять на отторжение органа. Помимо этого имеется ряд побочных эффектов от их приема, одним из которых становится ослабление иммунной системы, на основании чего пациент становится в особенности подверженным инфекционному воздействию.

При появлении симптоматики, указывающей на возможную актуальность почечной недостаточности в той или иной форме ее течения, необходима консультация уролога, нефролога и лечащего терапевта.

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Почечная недостаточность и характерные для этого заболевания симптомы, то вам могут помочь врачи: нефролог , уролог , терапевт .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Сальмонеллез (совпадающих симптомов: 7 из 17)

Салмонелозата е акутна инфективна болест предизвикана од изложеност на салмонела бактерии, што, всушност, го одредува нејзиното име. Салмонелозата, чии симптоми кај носителите на оваа инфекција се отсутни, и покрај активната репродукција, главно се пренесува преку храна контаминирана со салмонела, како и преку загадена вода. Главните манифестации на болеста во активна форма се манифестации на интоксикација и дехидрација.

...
Пиелонефрит (совпадающих симптомов: 7 из 17)

Пиелонефритис е воспалителна болест во која бубрезите се погодени, ова се случува кога голем број на негативни фактори се комбинираат со изложеност на одредени микроорганизми. Пиелонефритисот, чиишто симптоми честопати се отсутни, е опасно токму поради оваа причина, бидејќи општата здравствена состојба не е нарушена и затоа не се преземаат мерки за лекување. Болеста може да биде унилатерална или билатерална, како и примарна или секундарна, односно развива со претходно здрави бубрези или со постоечки патологии.

...
Нефрит (совпадающих симптомов: 7 из 17)

Нефритот во медицината се нарекува цела група на разни воспалителни заболувања на бубрезите. Сите од нив имаат поинаква етиологија, како и развојен механизам, симптоматски и патолошки карактеристики. Во оваа група, лекарите вклучуваат локални или заеднички процеси, при што раното ткиво расте, делумно или целосно уништено.

...
Нефротический синдром (совпадающих симптомов: 7 из 17)

Нефротичниот синдром е нарушување во функционирањето на бубрезите, кое се карактеризира со силна загуба на протеини, која е елиминирана од телото заедно со урина, намалување на албуминот во крвта и нарушен метаболизам на протеини и масти. Во придружба на едема болест со локализација низ телото и зголемена способност на крвта да коагулира. Дијагнозата се базира на податоци за промени во тестовите за крв и урина. Третманот е комплексен и се состои од диета и терапија со лекови.

...
Ротавирус (совпадающих симптомов: 6 из 17)

Ротавирусная инфекция представляет собой инфекционное заболевание, спровоцированное ротавирусами. Ротавирус, симптомы воздействия которого проявляются в умеренно выраженной симптоматике энтерита или гастроэнтерита, нередко сочетается с респираторным и кишечным синдромами в период начального проявления заболевания. Подвержены ротавирусной инфекции люди любого возраста, между тем, чаще всего отмечается заболеваемость среди детей от полугода до двух лет.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

нефрологот го зема
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
уролог зема
Адреса : Москва, ул. Авиамоторная, д. 41Б
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Адреса : Москва, ул. Трёхгорный Вал, д. 12, стр. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-19
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Glavmosstroy, 7
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .