Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Гастродуоденитис: Симптоми и третман

Гастродуоденитис - главни симптоми:

Како болест како што е гастродуоденитот, вообичаено е да се одреди состојбата во која пилоричната зона на желудникот и дуоденалната мукоза се подложени на воспаление. Гастродуоденитот, симптоми кои можат да се појават поради влијанието на надворешните или внатрешните фактори, е една од најчестите болести за гастроинтестиналниот тракт.

Општ опис

Гастродуоденитот е комбинација на две истовремено постоечки состојби во форма на воспалителен процес кој е релевантен за стомакот (дефиниран како гастритис) и патологија концентрирана во рамките на дуоденумот (оваа патологија е дефинирана како дуоденитис). Развојот на акутната форма на дуоденитис често се комбинира со акутната форма на гастритис, додека во двата случаи причините за појава на патолошки состојби се скоро идентични.

Гастродуоденитот може да се појави поради голем број фактори кои влијаат на него и, соодветно, фактори. Сите од нив, како што е веќе забележано погоре, може да се поделат на егзогени и ендогени фактори, односно внатрешни и надворешни фактори. Ендогените причини за гастродуоденитис се состојат во зголемено производство на киселини, како и нарушувања поврзани со процесите на секреција на хормони и намалување на формирањето на слуз. Предвидувачки фактори за развој на гастродуоденит, покрај факторите што веќе ги наведовме, меѓу другото идентификувале и болести на билијарниот тракт и црниот дроб.

Што се однесува до егзогените фактори, тие, особено, се состојат од физичко влијание, кое се базира на употребата на премногу топла, ладна или зачинета храна, вклучувајќи и хемикалии, врз основа на влијанието што го вршат пестициди. Исто така многу важен фактор е инфекцијата со хеликобактер пилори.

Во принцип, појавата на гастродуоденитис се базира на комбинација на фактори кои влијаат, што може да вклучува комплексни нутритивни грешки (во однос на наведениот егзоген тип), инфекција со хеликобактер пилори и психогени ефекти. Покрај тоа, наследниот фактор не е исклучен, при што чувствителноста кон гастродуоденитис се определува врз основа на присуството на следниот род на болеста и било кој друг вид на болести поврзани со гастроинтестиналниот тракт.

Запирање на психогени причини кои го предизвикуваат развојот на гастродуоденит, може да се разликува зголемена нервоза и чести стресови. На било која скала, стресот, без разлика дали станува збор за мали и трајни варијанти или индивидуални и акутни стресови, негативно влијае врз општата состојба на гастроинтестиналниот тракт по целиот пат на продолжување, кој започнува од секрецијата на усната шуплина и плунка тука и завршува со процеси поврзани со дефекацијата. (т.е. со движење на дебелото црево). Дигестијата што претрпе одреден вид на нарушување активира механизам кој реагира на секоја стресна нестабилност на дел од пациентите, поради што кругот станува затворена, а без прекин, ефективниот третман на гастроинтестиналните заболувања е едноставно невозможен.

Што се однесува до грешките што се релевантни за исхраната воопшто, тие денес станаа речиси запознаени во пракса. Во меѓувреме, овој фактор е исклучително важен во контекст на разгледување на развојот на гастродуоденит. Тука може да се нагласи отсуството на било кој режим во исхраната и потрошувачката на супстандардни производи, а често и во нивната состојба, што исклучува каква било корисност. Ова, пак, може да значи брзање во процесот на хранење, јадење суви порции или во која било од горенаведените опции (премногу топла, зачинета или ладна храна).

Бактеријата хеликобактер пилори забележана погоре е исто така важен фактор во развојот на болеста. Кога влегува во телото и последователната репродукција во областа на мукозната мембрана се јавува повреда на карактеристиките на последните функции. Поради ова, за возврат, дефектите во форма на ерозии и чиреви се формираат на површината на мукозата. Како резултат на тоа, агресивниот ефект на гастричниот сок врз овие дефекти води кон влошување на добиеното воспаление.

Гастродуоденитис: видови на болест

Гастродуоденитот, слично на било која друга воспалителна болест, може да биде акутен или хроничен, како и отежнат. Најчесто, во пракса, мора да се справи со хроничната форма на оваа болест, бидејќи, како по правило, пациентите добиваат соодветна помош и пропишувањето на потребниот третман за време на влошување на состојбата.

Главно хроничен гастродуоденит се развива на позадината на акутната форма на болеста како резултат на недостаток на третман или нецелосна верзија на овој третман. Во меѓувреме, не е исклучена варијанта на примарен хроничен гастродуоденит, кој се појавува веќе во хронична форма и се карактеризира со промена на ремисија со егзацербација.

Хроничниот гастродуоденит, чии симптоми се одредени во зависност од карактеристиките на патолошкиот процес, може да се појави во следниве форми:

  • површен гастродуоденит;
  • хипертрофичен гастродуоденитис;
  • мешан гастродуоденит;
  • гастродуоденитис ерозивен.

Исто така важно во одредувањето на формата на болеста и односот на секреторната функција. Особено, можни се следните опции:

  • гастродуоденитис со ниска киселост, односно со намалена секреторна функција;
  • болест која се карактеризира со нормална форма на секреторна функција;
  • гастродуоденитис со висока киселост, односно, со зголемена секреторна функција.

Хроничен гастродуоденит: симптоми

Хроничниот гастродуоденит, чиишто симптоми се доста разновидни во нивните манифестации, се карактеризира со фактот дека обликот на самата болест е определен, како што веќе откривме, врз основа на карактеристиките на нејзиниот тек. Речиси секогаш, оваа форма на болеста се јавува во врска со моменталната состојба на хормонална дуоденална инсуфициенција.

Така, жлездите на дуоденумот 12, анатомски лоцирани под мукозната мембрана, ослободуваат значителна количина на хормонски елементи и, всушност, самите хормони, кои се карактеризираат со општи и локални ефекти. Влијанието е на адреса на многу системи и органи во телото.

Ако се развие дуоденитис, тогаш ова, соодветно, е придружено со воспаление во дуоденумот. На крајот, голем број на процеси доведуваат до нарушување на механизмот што ги лачи таквите хормони. Со оглед на тоа што дуоденумот не е само централниот орган во дигестивниот систем, туку, исто така, генерално го одредува дигестивниот однесување, дуоденитот опфаќа голем број на знаци и симптоми, врз основа на кои често е тешко да се дијагностицира состојбата на одредена пациентка.

Дуоденум обезбедува процеси на варење и апсорпција на секоја од компонентите кои доаѓаат од храната (јаглени хидрати, протеини, масти, минерали, витамини). Клиниката на симптоми на гастродуоденит е исклучително разновидна, што веќе ја забележавме, но во најголем дел се утврдува со вистинските знаци на воспаление на разгледуваните области (на стомакот и дуоденумот) за специфичниот момент. Исто така, симптомите на гастродуоденитис се разликуваат во зависност од возраста на пациентите и нивниот пол, а тоа, исто така, одредува некои од тешкотиите за појаснување на дијагнозата.

Ако го земеме предвид акутниот гастродуоденит, чии симптоми имаат изразена манифестација со симултано кратко траење на сопствениот тек, тогаш хроничниот гастродуоденит се разликува од тоа, бидејќи неговите симптоми се од постојана природа кога нивните манифестации се зголемуваат во моментите на егзацербација на болеста.

Значи, пред сè, симптомите на хроничен гастродуоденит се манифестираат во чувството на тежина и дистензија, заедно со општата непријатност забележана од епигастричниот регион (т.е. во епигастриумот). Исто така, пациентите се жалат на чувство на пренатрупаност во стомакот, појава на болка и грчеви во абдоминалните болки, кои се особено влошени после јадење (по 1-1,5 часа).

Исто така, забележано е горушица и гадење и често се јавува повраќање. Покрај тоа, пациентите исто така се жалат на кисело белење, честа дијареа и констипација (не се исклучува промена на двата овие услови). Се појавува жолтеникава црта на јазикот, самиот јазик станува подуен, и од страната на неговите странични површини, забите може да се видат на оваа позадина.

Покрај овие симптоми, исто така е можно да се потенцира фактот дека кај хроничен гастродуоденит постојат и други видови манифестации кои се исто така релевантни за пациентите кои се болни со нив. Значи, ова вклучува замор и раздразливост, бледило на кожата. Често се јавуваат тие или други нарушувања на спиењето, тежината се намалува. Палпацијата на абдоминалната област ја одредува болката.

Со оглед на карактеристиките на хроничниот гастродуоденит, важно е да се задржиме на цикличната природа на нејзиниот тек (т.е. промена на егзацербациите од страна на фазите на ремисија). Особено, егзацербацијата на болеста обично се јавува во есен и пролет, што се објаснува со нарушувања во исхраната, преоптоварување во тренинг / работа, појава на стресни ситуации, трансфер на соматски и заразни болести и голем број други фактори релевантни за овој временски период. Влошувањето на сериозноста на сопствениот тек директно зависи од сериозноста на синдромот на болка и од нејзиното времетраење, како и од сериозноста на диспептичните нарушувања и состојбата на пациентот како целина.

Во тек на хроничен гастродуоденит, исчезнувањето на спонтани болки се забележува до 10 дена, додека нежноста при палпација (палпација) може да трае до три недели. Времетраењето на егзацербацијата на болеста, по правило, се движи од 1 до 2 месеци.

Состојбата на нецелосна ремисија кај гастродуоденитот се јавува во отсуство на поплаки од страна на пациентот, при истовремено присуство на умерени ендоскопски, објективни и морфолошки манифестации карактеристични за болеста. Самата фаза на ремисија се јавува со отсуство на морфолошки, ендоскопски и клинички манифестации, што укажува на релевантноста на воспалителниот процес.

Симптоми на форми на гастродуоденит

Површинскиот гастродуоденит , чиишто симптоми се развиваат во позадина на вистинско задебелување на зглобовите на дуоденумот и нивниот едем, се манифестира, како и другите форми на оваа болест, во форма на горенаведените услови. Причините за површниот гастродуоденит може да бидат ефекти врз телото (особено на гастроинтестиналниот тракт), кога се земаат антибиотици, повторно, во ефектите кои се однесуваат на неправилна исхрана, изложеност на заразна или генетска предиспозиција. Според тоа, разликата помеѓу оваа варијанта на курсот, како и следните варијанти, лежи токму во особеностите на воспалителниот процес, како и во поголемиот интензитет и сериозноста на симптомите.

Хипертрофичен гастродуоденит, симптоми кои се исто така определени од карактеристиките на карактеристиките на текот на болеста како целина, се карактеризира со хиперемија на мукозната мембрана, како и со присуство на петехијални хеморагии, оток и појава на фибринозна мукозна плоча.

Мешаниот гастродуоденит , пак, се карактеризира со манифестации на атрофија во одредени области на мукозната мембрана, како и зголемена хиперемија и едем.

Ерозивниот гастродуоденитис, симптомите кои ги разгледуваме одделно, се карактеризира со отекување на мукозата на желудникот и, сепак, релевантна хиперемија, сепак, покрај карактеристиките на болеста, оваа форма се одликува и со својата важна карактеристика, што е појава на повеќе ерозивни формации. Ова, всушност, го одредува нејзиното име.

Ерозивната форма на гастродуоденит е најопасната од горенаведените форми, бидејќи после тоа пациентот може да почне да развива чир. Главната карактеристика на манифестациите карактеристични за ерозивната форма на гастродуоденит е што тие се забележани во периодот од првата половина на денот. Пациентите се жалат на прилично остра болка во стомакот, гадење станува постојан придружник на оваа состојба, и нема апетит. Не ја исклучувајте можноста за повраќање, и често со крв. Крвта може да се забележи и во столицата, а во двата случаи (повраќање, столица), крвта покажува дека ерозијата крвари.

Гастродуоденитис кај деца: симптоми

Симптомите на болеста што ја разгледуваме кај децата се слични на симптомите на гастритис, што, пак, малку ја комплицира неговата почетна дијагноза. Можно е да се направи разлика помеѓу гастродуоденитот кај децата од други можни опции со помош на ендоскопија.

Како главен симптом, болката примарно се распределува, локализирана во рамките на епигастричниот регион (во стомакот). Болката може да се појави и по будењето од спиење и кога настанува глад. Она што е извонредно, јадењето во овој случај придонесува, ако не и до целосно исчезнување на болката, а потоа, барем, до неговото намалување.

Покрај болката, исто така постои и намалување на апетитот, продолжената болка, исто така, може да доведе до целосно отсуство. Горушица, која е релевантна за возрасни со оваа болест, се јавува ретко кај децата, малку почесто неговата манифестација е забележана кај адолесцентите.

Карактеристична манифестација на хроничен гастродуоденит е гадење, што кај децата е често болно и перзистирано, а гадење главно се забележува наутро, како и болка, и тешко е да се елиминира со употреба на лекови. Патем, тоа е гадење кое може да послужи како речиси единствена поплака меѓу различните симптоми воопшто, што укажува не само на релевантноста на хроничниот дуоденитис, туку и на итноста на појавата на хормонална дуоденална инсуфициенција. Што се однесува до повраќање, ретко се појавува.

Во прилог на овие манифестации, мали пациенти може да доживеат запек и дијареа, често таканаречената дуоденална мигрена, што укажува на силна главоболка со гадење, често се јавува, или симптоми се појавуваат на празен стомак или некое време по јадење.

Дополнително, забележуваме слабост, кое може да се манифестира на различни начини, да биде брановидно или да се зголемува, пароксизмално или друго. Често, слабост се јавува по јадење, што е исто така придружено со состојка на поспаност.

Нарушувања на апетитот често се забележуваат, како во корист на неговата добивка, така и во корист на целосно отсуство. Неверојатно, глад се појавува за време на гастродуоденит по околу 1-2 часа по претходниот оброк.

Како што можете да видите, симптомите се многу различни, па затоа за назначување на соодветен третман потребна е сериозна дијагноза на состојбата на детето (што, всушност, се однесува на возрасни со овие симптоми).

Дијагностицирање

Дијагностицирање на болеста може да се направи користејќи неколку методи. Особено, еден од нив е ендоскопско испитување, со помош на кое е можно да се утврди состојбата на мукозната мембрана, степенот на неговата хиперемија.

Како друга опција, може да се користи методот на хистолошко испитување, врз основа на кој се одредува степенот на вистинскиот воспалителен процес. Покрај тоа, хистолошко испитување, исто така, овозможува да се утврди присуството или отсуството на атрофичен процес.

Често, за да се утврди дијагнозата со користење на постапката на флуороскопија и рН-метри. Во вториот случај, се подразбира проголтување на посебна сонда.

Општа студија за областа од интерес за нас во овој случај може да се врши со методот на ултразвук (САД). Овој метод вклучува потреба од претходно да го наполни стомакот со вода, а останатите својства, како што се карактеристиките на претходните процедури, ќе бидат објаснети од лекарот кој присуствувал.

Многу е важно да се одреди специфичниот тип на патологија во дијагностицирањето на болеста. Ова може да се постигне користејќи, на пример, метод како дијагностицирање на pH-инфекција. По утврдувањето на соодветната состојба на типот на патологија, може да се препише соодветен третман.

Третман

Третман на гастродуоденит подразбира земање во предвид специфична форма на болеста. Прво на сите, режимот на третман на гастродуоденитис е да се одржи одмор во кревет во текот на неделата. Исто така доделен на диета број 1, кој треба да се следи строго. При обнаружении helicobacter pylori назначаются антибиотики, для регулирования кислотности наряду с моторикой 12-перстной кишки и желудка также назначаются соответствующие препараты.

Постепенно, при затихании острой симптоматики гастродуоденита, диета №1 заменяется диетой №5. Дополнительно назначаются процедуры немедикаментозного типа действия, в частности это лечебная физкультура и употребление лечебных минеральных вод, процедуры физиотерапии и пр.

Вне зависимости от вида хронического гастродуоденита, подход к лечению этого заболевания должен быть исключительно комплексным. Ремиссии заболевания требуют соблюдения диеты №5 и режима в отдыхе и питании. Достаточно эффективным методом по достижению результатов в лечении является бальнеотерапия. Помимо этого рекомендуется ежегодный курс санаторно-курортного лечения. При полной ремиссии на фоне производимого лечения важно учитывать впоследствии собственную склонность к данному заболеванию, соблюдая в течение всей жизни правила, предусмотренные для обеспечения здорового питания.

Для диагностирования гастродуоденита при наличии симптомов, ему присущих, необходимо обратиться к гастроэнтерологу.

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Гастродуоденит и характерные для этого заболевания симптомы, то вам может помочь врач гастроэнтеролог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Гастрит (совпадающих симптомов: 9 из 17)

Гастрит представляет собой достаточно распространенную патологию, при которой поражению подвергается желудок, а в частности – слизистые его стенок. Гастрит, симптомы которого в подавляющем своем большинстве возникают на фоне воздействия специфической бактерии, в качестве которой выступает многим читателям известная Helicobacter pylori, также может возникнуть и в результате воздействия ряда специфических факторов (алкоголизм, постоянные стрессы, курение, неправильное питание и пр.).

...
Энтероколит (совпадающих симптомов: 9 из 17)

Воспалителни процеси кои се јавуваат во цревната лигавица се сериозно заболување на дигестивниот тракт, кое се нарекува ентероколитис. Воспалението може да влијае на тенкото црево (ентеритис) и на дебелото црево (колитис), а потоа, ако не се преземат терапевтски мерки, се нарушува целата интестинална мембрана. Најчестиот ентероколитис кај децата, но возрасните исто така ги знаат симптомите на оваа болест, која популарно се нарекува "варење".

...
Тениаринхоз (бычий цепень) (совпадающих симптомов: 9 из 17)

Тениаринхоз – болезнь паразитического характера, которую вызывает такой гельминт, как бычий цепень. Этот гельминт относится к классу ленточных червей (цепней), к семейству Taenia. Конечным хозяином данного паразита, так же как свиного цепня и других, является человек, однако для заражения в организм должны попасть уже созревшие яйца этого гельминта, а процесс их созревания происходит исключительно в теле крупного рогатого скота. То есть, источником заражения является мясо таких животных, как коровы, телята, быки, яки, лоси и т. д.

...
Поверхностный гастродуоденит (совпадающих симптомов: 9 из 17)

Површниот гастродуоденит е гастроентеролошка воспалителна болест која влијае на ѕидовите на желудникот, мукозната мембрана и тенкото црево.

...
Атеросклероз (совпадающих симптомов: 8 из 17)

Атеросклерозата е прилично честа хронична болест која се карактеризира со сопствена прогресија. Атеросклероза, чии симптоми се јавуваат на позадината на афекцијата на средните и големите артерии поради акумулацијата на холестеролот кај нив (која ја одредува причината за појава на оваа болест), предизвикува циркулаторни нарушувања и голем број сериозни ризици предизвикани од оваа повреда.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

гастроентеролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Gamalei, 18
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .