Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Кронова болест: симптоми и третман

Кронова болест - главните симптоми:

Кронова болест е болест која се карактеризира со појава на грануломатозен воспалителен процес, како резултат на протокот на кој еден или друг интестинален дел може подоцна да биде засегнат. Кроновата болест, симптомите на кои ја разгледуваме во денешната статија, со оваа варијанта на курсот главно влијае на тенкото црево (нејзиниот краен дел). Кронова болест може да се развие кај било која личност, дури и потполно здрава, и без оглед на возраста и полот.

Општ опис

Како што веќе беше забележано, во случаите на Кронова болест, развојот на воспалителниот процес е важен, и ако го разгледуваме на глобално ниво, не е само цревото што страда - речиси целиот гастроинтестинален систем е зафатен, што, соодветно, дава причина да се фокусира на компликации, почнувајќи од усната шуплина и завршувајќи анус. Разликата помеѓу Кронова болест и слични во текот на улцеративниот колитис е тоа што тој е придружен со инволвираност во воспалителниот процес на секој од слоевите во цревниот ѕид.

Најчесто, почетокот на воспалението е концентрирано во рамките на илеумот, по што се шири до различни цревни региони. Симптоматологијата на акутната форма на илеитис (оваа болест го одредува воспалителниот процес во илеумот) практично не се разликува од симптомите кои се карактеристични за акутен апендицитис, и поради оваа причина пациентите често работат на утврдување на вистинската дијагноза веќе за време на операцијата.

Треба да се напомене дека Кронова болест е исклучително ретка патологија. Почетокот на болеста, како по правило, паѓа на возраст во рок од 20-40 години, иако не е исклучена можноста за нејзина манифестација кај децата. Статистичките податоци покажуваат дека мажите се повеќе подложни на оваа болест.

Кронова болест: Причини

Откривањето на предизвикувачкиот агенс на болеста која се разгледува сеуште не е спроведена, иако е инфективна природа на Кронова болест која е главна улога во разгледувањето на нејзиното можно потекло. Ова се објаснува со ефективноста на лекувањето врз основа на употребата на антибактериски лекови.

Покрај тоа, важна улога им се доделува на нарушувањата на имунолошкиот систем. Факт е дека автоимуните процеси, придружени со производство на антитела кои дејствуваат против сопствените ткива на погодената област (црево), како и недоволно ефикасна заштитна функција на имунолошкиот систем - сето тоа служи како сериозна заложба за појава и развој на Кронова болест.

Како фактори кои предиспонирале кон оваа болест, постојат и следниве опции:

 • алергии на храна;
 • претходен пациент со сипаници;
 • ментален стрес, стрес;
 • предиспозиција на ниво на наследност;
 • пушењето, присуството на други лоши навики.

Кронова болест: симптоми

Главната тројна симптоми карактеристични за Кронова болест се: дијареа (хроничен тек), абдоминална болка и губење на тежината. Со оглед на болеста како целина, забележуваме дека со оглед на можноста да влијае на било кој од гастроинтестиналните делови, клиничката манифестација карактеристична за Кронова болест, пак, може да биде повеќе од многустрана. Како што станува јасно, локализацијата на воспалителниот процес го одредува најголемиот дел од симптомите на Кронова болест.

Општи симптоми на оваа болест се појавуваат во однос на позадината на реалните нарушувања во имунолошкиот систем, како и интоксикација. Соодветно на тоа, треска, општа слабост и слабост, исто така, може да се додаде на симптомите забележани погоре. Треска, особено, често е предизвикана од гнојни компликации кои произлегуваат од Кроновата болест, а неговата температура може да достигне 40 ° C

Поради нарушувањата во апсорпцијата на витамини, хранливи материи, микроелементи и жолчни киселини, продолжено воспаление на цревните ѕидови доведува до развој на метаболички нарушувања, веќе забележано губење на тежината и остеопороза (што, пак, е придружено со губење на вродена цврстина на коските). Покрај тоа, холестерол камења почнуваат да се формираат во жолчното кесе.

Исто така забележана првично како еден од главните симптоми на дијареа е придружена со појава на крв во изметот. Столицата, како што може да се претпостави од дефиницијата на симптом, е течност, и овој симптом е константен, достигнувајќи околу три до десет пати на ден. Вреди да се забележи дека по столица фецесот абдоминалната болка станува помалку интензивна.

Со оглед на природата на болката во абдоменот, може да се забележи дека не е интензивно, се манифестира со грчеви, во комбинација со такви манифестации како надуеност и тежина. Често, локализацијата на болката е концентрирана во областа на десниот понизок квадрант на абдоменот, што често доведува до погрешен вовед во болката во апендицитисот.

Оваа болест се карактеризира со екстра-интестинални манифестации, кои се утврдени со специфични имунолошки нарушувања. Особено овие манифестации вклучуваат:

 • сакроилијатис - воспаление во сакроилијачниот зглоб, придружено со силна болка, концентрирана во сакрумот;
 • артропатија - во овој случај станува збор за асиметрична лезија, која влијае на големи типови на зглобови, што, пак, доведува до појава на болка со присилно ограничување на мобилноста на пациентот;
 • осип на кожата (особено пиодерма гангренозум, еритема нодозум);
 • појава на чиреви во усната шуплина;
 • пад на видот;
 • хепатитис;
 • дерматитис;
 • жолчни камења, болест на бубрезите;
 • артроза, артритис;
 • воспаление на мукозните мембрани на устата, очите, итн.

Во прилог на апендицитис, болеста е исто така тешко да се разликува од улцеративен колитис, интестинална туберкулоза, малигнен лимфом, инфективен ентероколитис, кои исто така се придружени со симптоми на сличен тип на манифестација.

Вреди да се одбележи дека околу 30% од пациентите со симптоми карактеристични за Кронова болест, исто така, имаат оштетена анален област. Тие вклучуваат, особено, иритација на анусот и нејзините оток, ректални пукнатини, како резултат на што чинот на дефекацијата може да биде проследен со болка во комбинација со секрецијата на слуз и крв.

Кронова болест кај децата, исто така, подразбира одредени карактеристики кои го карактеризираат неговиот тек. Значи, децата со оваа болест брзо губат телесната тежина, имаат губиток на апетит и често се апсолутни. Наспроти позадината на истовремените фактори на болеста, исто така постои задоцнување во развојот. Еден од дефинирачките симптоми на Кронова болест кај децата е зголемување на температурата на значителен број, што е исто така често придружено со болка во зглобовите.

Кронова болест: компликации

Доцната дијагноза на болеста, како и нејзиниот долгорочен курс (и третман, соодветно) може да доведат до развој на голем број на компликации. Изберете ги главните опции:

 • Цревна опструкција. Оваа компликација е специфичен симптом, особено кога станува збор за лезии на тенкото црево. Во овој случај, луменот на цревата е значително стеснување, поради што е нарушен соодветен премин на храна. Како по правило, апсолутната опструкција на луменот на предметната област не се јавува, па затоа не се исклучува можноста за спроведување на мерки на идната конзервативна терапија при назначување на хормонални лекови, антиспазмодики и антибактериски лекови. Во меѓувреме, недостатокот на ефикасност во третманот, заедно со потребната позитивна динамика на развојот на процесот, доведува до фактот дека е неопходна операција во која делот од цревото што е подложен на стеснување е предмет на отстранување.
 • Перфорација на слободната абдоминална празнина. Поради сегашното нарушување на затегнатоста во цревниот ѕид поради длабоката улцеративна лезија, содржината се влива во абдоминалната празнина, која се јавува заедно со воспаление на ова подрачје (што е перитонитис). Таквиот тек на процесот бара итна хируршка интервенција.
 • Инфилтрираат со последователно формирање на апсцес во абдоминалната празнина. Оваа компликација е релевантна во однос на позадината на нејзината претходна верзија. Активирањето на заштитните функции карактеристични за перитонеумот доведува до вид на демаркација на местото на воспаление, на кое се формира инфилтрат (конгломерат врз основа на воспалените ткива), кој, пак, има апсцес (т.е. гноен содржина). Овој тип на компликации бара спроведување на терапија со лекови во нивната адреса, но во случај на недостаток на ефективност, тоа повторно бара хируршка интервенција.
 • Крварење. Во овој случај, станува збор за цревни крварења, кои, сепак, се случуваат во случај на заболување кое е во прашање како компликација е многу поретко (отколку во споредба со истиот улцеративен колитис), но исто така не е неопходно да се исклучат. Оваа опција бара назначување на терапија со лекови, и обично е доста ефикасна во нејзината имплементација.
 • Токсична дилатација. Оваа компликација подразбира изразена експанзија забележана во одреден дел од цревата. Оваа компликација, исто така, се појавува ретко, со развојот на таа предизвикува терапија со анти-дијареални лекови, како и колоноскопија и иригоскопија. Употребата на антибактериски лекови и антиинфламаторни лекови во оваа ситуација обезбедува, заедно со привремено запирање на внесот на храна, можноста за елиминирање на моменталната состојба на пациентот.
 • Анални пукнатини, парапроктитис, фистули. Овие компликации често го придружуваат и почетокот на болеста. Под нив се подразбира појава на чирови во подрачјето на мукозната мембрана на аналниот канал за време на транзицијата кон кожата околу неа. Формирањето на фистулозни пасуси се јавува наспроти позадината на пробивот на гнојни формации во областа на масното перинеално фиброзно ткиво. Исправување на овој тип на компликации се состои во изведување на операција која ја исклучува релевантната област, што исто така подразбира потреба од употреба на терапија со лекови.

Дијагностицирање

Дијагнозата на болеста во случај на појава на симптоми карактеристични за него се прави со неколку основни студии, а меѓу нив се следниве:

 • Ендоскопија. Овој метод се состои во воведувањето директно во цревата на инструментот со флексибилна цевка опремена со извор на светлина и видео камера која се користи за проучување на лигавицата во регионот на дебелото црево и ректумот.
 • Рентгенскопија. Имплементацијата на техниките се изведува во комбинација со употреба на контрастен агент, врз основа на кој е можно да се детектираат области на констрикција, грануломи и други видови на тумори во тенкото црево.
 • Биопсија на цревната лигавица. Земање ткиво за следното хистолошко испитување се изведува за време на колоноскопната постапка. Потоа, лабораторијата ги анализира промените кои се случиле во мукозната мембрана.
 • Лабораториски студии. Ова го вклучува стандардниот (општо) крвен тест, биохемискиот тест за крв, како и урината и изметот. Покрај тоа, имунолошкиот тест на крвта се изведува во проширена форма.

Третман на Кронова болест

Со оглед на фактот дека болеста, како што бевме забележани претходно, подложи целиот систем на гастроинтестиналниот тракт на соодветен пораз, третманот на Кронова болест е главно базиран на лекови и е комплексен. Што се однесува до хируршката интервенција, таа се применува само во случај на компликациите наведени погоре, како резултат на што се обезбедува соодветна корекција на условите.

Самата болест е неизлечива, но и покрај тоа, нејзиниот третман не треба едноставно да се исклучи поради оваа причина, туку, напротив, треба да има постојан и конзистентен карактер, поради што може да се обезбеди поддршка за стабилно нормално ниво на квалитетот на животот на пациентот.

Исто така треба да се има на ум дека недостатокот на третман за оваа болест одредува многу неповолна прогноза за тоа, како резултат на која се развиваат сериозни компликации, тие, пак, може да влијаат не само на цревната област во однос на непријатност и непријатни манифестации, но исто така генерално претставуваат сериозна опасност. за животот на болно лице.

Во случај на заболување кое е во прашање, диетата е неопходно пропишана врз основа на вклучување во исхраната со висококалорична храна со значителна количина витамини и протеини во нивниот состав. Во исто време, одредени ограничувања се наметнуваат на потрошувачката на производи од груби влакна и маснотии, како резултат на што се јавува иритација на цревата.

Во принцип, исхраната треба да биде избалансирана, бидејќи Кронова болест не исклучува бери-бери и анемија како придружни состојби, што се јавува поради лошата варење на храната. Потрошувачката на алкохол е исклучена, општо земено, животниот стил треба да биде значително прилагоден во корист на критериумите што го дефинираат како здрав.

Егзацербацијата на Кронова болест подразбира потреба од антибактериска терапија, времетраењето на внесот на лекови во него може да биде околу 6 недели. Поразот на дебелото црево ја одредува најголемата ефикасност во лекувањето на антибиотиците што се користат во него.

Во случај на симптоми, што укажува на можната релевантност на Кронова болест, неопходно е да се контактира со гастроентеролог.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Кронова болест и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот гастроентеролог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Хроничен колитис (појавување симптоми: 8 од 17)

Хроничниот интестинален колитис е воспалителен процес кој влијае на мукозната мембрана, како и на субмукозниот слој на овој орган. Може да има карактеристични знаци, вклучувајќи дијареа и запек, тешки грчеви, татнеж и зголемена емисија на гасови. Овој тип на болест се јавува со наизменични периоди на егзацербација и повлекување на симптомите. Често е придружено со воспаление на други органи на дигестивниот тракт.

...
Неспецифичен улцеративен колитис (појавување симптоми: 7 од 17)

Неспецифичен улцеративен колитис (абс. НУК) е хронична инфламаторна болест која влијае на цревата. Неспецифичниот улцеративен колитис, чии симптоми предизвикуваат развој на карактеристични улцерации на површината на слузокожата на органот, може да предизвика сериозни компликации, кои се движат од цревни крварења и завршуваат со стеснување на цревниот ѕид за време на доцниот развој на болеста како што е колоректалниот карцином.

...
Гастроентероколитис (појавување симптоми: 7 од 17)

Гастроентероколитис (прехранбена токсикоинфекција) е воспалителна болест која води кон пораз на гастроинтестиналниот тракт, кој се наоѓа главно во малиот или дебелото црево. Тоа претставува голема опасност предизвикана од можна дехидрација на телото во отсуство на доволна контрола. Се карактеризира со брз почеток и брза струја. Како по правило, 3-4 дена ако се следат препораките на докторот, како и пропишување на соодветен третман, симптомите на болеста се повлекуваат.

...
Ентероколитис (појавување симптоми: 7 од 17)

Воспалителни процеси кои се јавуваат во цревната лигавица се сериозно заболување на дигестивниот тракт, кое се нарекува ентероколитис. Воспалението може да влијае на тенкото црево (ентеритис) и на дебелото црево (колитис), а потоа, ако не се преземат терапевтски мерки, се нарушува целата интестинална мембрана. Најчестиот ентероколитис кај децата, но возрасните исто така ги знаат симптомите на оваа болест, која популарно се нарекува "варење".

...
Бруцелоза (појавување симптоми: 7 од 17)

Зоонотична инфективна болест, чија површина е главно кардиоваскуларна, мускулно-скелетни, репродуктивни и нервни системи на една личност, се нарекува бруцелоза. Микроорганизмите на оваа болест биле идентификувани во далечната 1886 година, а откривачот на болеста е англискиот научник Брус Бруцелоза.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

гастроентеролог прифаќа
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .