Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Цревен аденокарцином: симптоми и третман

Цревен аденокарцином - главните симптоми:

Цревниот аденокарцином е рак кој влијае на ректумот. Таа е една од најчестите форми на онкологија на дебелото црево. Во главната група за ризик, луѓето во возрасната група од 50-70 години. Клиничарите забележуваат дека неодамна аденокарциномот на цекумот има позитивен тренд.

Етиологија

Етиологијата на овој процес на рак не е добро разбрана. Сепак, клиничарите идентификуваат такви предиспонирачки фактори за развој на оваа болест:

 • генетска предиспозиција;
 • систематска употреба на брза храна, масна и зачинета храна;
 • напредна возраст;
 • чест анален секс;
 • инфекција со хумана папилома вирус ;
 • ефекти врз телото на токсични супстанции;
 • долготраен третман со тешки лекови;
 • стрес ;
 • проблеми со дефекацијата;
 • болести на гастроинтестиналниот тракт.

Треба да се напомене дека ниту еден од горенаведените етиолошки фактори не може да се смета како 100% причина за развој на рак. Сепак, под поволни околности, ова може да предизвика заболување.

Класификација

Според степенот на диференцијација или хомогеност, се разликуваат следниве видови болести:

 • добро диференциран аденокарцином на дебелото црево;
 • слабо диференцирана форма на онкологија;
 • умерено диференциран аденокарцином на дебелото црево;
 • недиференцирана патологија.

Високо диференцираниот ректален аденокарцином е најпогоден за лекување ако болеста се дијагностицира во рана фаза на развој.

Лошата диференцирана форма на онколошкиот процес, пак, е поделена на следниве подвидови:

 • мукозен аденокарцином или колоиден карцином или рак на мукозни. Главната разлика е многу секреција на мукус со маса на супстанции со различни големини;
 • знакот на прстенестата клетка или мукоцелуларниот рак. Не само постарите можат да се соочат со овој став, туку и млади луѓе. Во оваа фаза, ракот брзо се шири не само во цревата, туку може да помине и на други ткива и органи. Се развива метастази;
 • сквамозен карцином;
 • вроден сквамозен.

Умерено диференцираниот ректален аденокарцином најчесто се дијагностицира кај луѓе кои злоупотребуваат алкохол, пушење, брза храна, имаат проблеми со хормонална природа и ректална траума.

Од природата на развојот на онколошкиот процес се разликуваат четири етапи. Операцијата е препорачлива со првите три. Стапките на преживување се 90, 50 и 25%, соодветно. Што се однесува до болеста во четвртата фаза на развој, операциите се вршат исклучително ретко, стапката на преживување е 1%.

Симптоматологија

Како по правило, во почетната фаза на развој, онколошкиот процес не се манифестира. Токму овој фактор предизвикува болеста да се дијагностицира во доцна фаза, што речиси целосно го исклучува целосното закрепнување.

Како што патологијата се развива во дебелото црево, може да се појават следниве симптоми:

 • пароксизмална абдоминална болка;
 • нагло намалување на тежината и постојано чувство на сатурација;
 • нестабилна телесна температура;
 • бледа кожа;
 • зголемен замор;
 • нечистотии од гној или крв во фецесот;
 • дистендиран стомак;
 • нестабилен стол;
 • болка во процесот на движење на дебелото црево.
Аденокарцином на ректумот

Треба да се напомене дека таквата манифестација на клиничката слика не секогаш укажува на развој на заболување од рак. Затоа, на првите манифестации, треба да се побара медицинска помош, и да не се остави на курсот. Откривањето на патологијата во почетната фаза на развој дава многу подобри шанси за целосно закрепнување.

Дијагностика

По инспекција и појаснување на општата историја, се спроведуваат повеќе дијагностички процедури. Како по правило, стандардната листа на дијагностика ги вклучува следните инструментални и лабораториски тестови:

 • биохемиски крвни испитувања;
 • фекална маса анализа;
 • крвен тест за присуство на тумор маркер;
 • ректороманоскопија;
 • Ултразвук на абдоминалните органи;
 • биопсија на малигнитет;
 • ендоректален ултразвук.

Препишете третман може само лекар според резултатите од активностите. Во случај кога, врз основа на резултатите од програмата за дијагностички мерки, невозможно е точно да се дијагностицира дијагнозата, се врши диференцијална дијагноза.

Третман

Програмата е пропишана исклучиво од страна на надлежен медицински специјалист по конечната дијагноза е направен. Третманот на ректален аденокарцином се изведува со еден од трите методи:

 • хируршки;
 • комбиниран;
 • сеопфатна.

Исто така, треба да се забележи дека програмата за третман може да се состои од неколку методи во исто време, во зависност од степенот на развој на онколошката болест, општата здравствена состојба и историјата на пациентот. Задолжителна диета.

Операцијата е препорачлива во првите три фази на рак на дебелото црево. Што се однесува до четвртата фаза, во овој случај се спроведува поддржувачка терапија, која има за цел подобрување на квалитетот на животот на пациентот.

Хирургијата останува главен метод во борбата против ракот. Се однесува на радикални, абластични и асептички методи. Делумно зрачење или хемотерапија може да се користи како подготвителна фаза. Ова овозможува да се намали површината на метастази. Во некои случаи, зрачењето се врши дополнително по операцијата, со цел да се уништат сите метастази и да се спречи нивното формирање во иднина.

Што се однесува до терапијата со лекови, не се користи како посебен вид на третман.

Исхрана за онколошкиот процес во областа на дебелото црево подразбира следново:

 • целосно исклучување од исхраната од акутна, масна, солена;
 • забрана за пушење и алкохол;
 • ограничување на потрошувачката на слатко, брашно;
 • препорача храна од нискомасни сорти на месо и риба;
 • предност се дава на пареа и земјата храна.

Однесувајте се кон народните лекови рак на дебелото црево на дебелото црево строго забрането. Ова може да доведе до сериозни компликации и развој на сериозни патолошки процеси во областа на другите органи.

Можни компликации

Високо диференцираниот сигмоиден аденокарцином, како и секоја друга форма на овој карцином, може да доведе до сериозни компликации. Најчесто овие се следниве повреди:

 • интестинална опструкција ;
 • цревни крварења;
 • понатамошен развој на онколошкиот процес, што доведува до оштетување на други органи;
 • развој на перитонитис ;
 • формирање на фистули и фоки на цревните ѕидови.

Сепак, таквите компликации може да се избегнат ако лекувањето започне со текот на времето и е доведено до крај. Исто така треба да се разбере дека во иднина е неопходно строго да се почитуваат правилата за превенција, за да се спречи повторен развој на метастази.

Превенција

Спречувањето на било која болест е многу полесно отколку лекување. Особено во однос на онколошки заболувања. Затоа, во праксата треба да се применуваат следните правила за профилакса:

 • правилна исхрана;
 • остварлив физички напор;
 • навремен третман на сите болести на гастроинтестиналниот тракт, особено во однос на ректумот;
 • систематски преглед од страна на медицински специјалисти;
 • исклучување на аналниот секс. Ако ова не е можно, мора да користите специјален лубрикант и кондом;
 • навремено и правилно лекување на заразни болести;
 • лична хигиена.

Редовното испитување од страна на медицински специјалисти овозможува да се идентификува развојот на онколошката болест во рана фаза, што значително ги зголемува шансите за целосно закрепнување.

Прогноза

Ако болеста се дијагностицира на етапа 1-2, целосното опоравување е можно во 90% од случаите. Со болест во третата фаза на развој, шансите за закрепнување се помалку, меѓутоа, хирургијата може да даде позитивни резултати. Поразот на метастазите на дебелото црево во четвртата фаза не е оперативен. Стапката на преживување во овој случај не е повеќе од 1% и е предмет на терапија за одржување.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате аденокарцином на цревата и симптомите кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите можат да ви помогнат: гастроентеролог , онколог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Ентероколитис (појавување симптоми: 6 од 11)

Воспалителни процеси кои се јавуваат во цревната лигавица се сериозно заболување на дигестивниот тракт, кое се нарекува ентероколитис. Воспалението може да влијае на тенкото црево (ентеритис) и на дебелото црево (колитис), а потоа, ако не се преземат терапевтски мерки, се нарушува целата интестинална мембрана. Најчестиот ентероколитис кај децата, но возрасните исто така ги знаат симптомите на оваа болест, која популарно се нарекува "варење".

...
Кронова болест (појавување на симптоми: 5 од 11)

Кронова болест е болест која се карактеризира со појава на грануломатозен воспалителен процес, како резултат на протокот на кој еден или друг интестинален дел може подоцна да биде засегнат. Кроновата болест, симптомите на кои ја разгледуваме во денешната статија, со оваа варијанта на курсот главно влијае на тенкото црево (нејзиниот краен дел). Кронова болест може да се развие кај било која личност, дури и потполно здрава, и без оглед на возраста и полот.

...
Гастроентероколитис (појавување симптоми: 5 од 11)

Гастроентероколитис (прехранбена токсикоинфекција) е воспалителна болест која води кон пораз на гастроинтестиналниот тракт, кој се наоѓа главно во малиот или дебелото црево. Тоа претставува голема опасност предизвикана од можна дехидрација на телото во отсуство на доволна контрола. Се карактеризира со брз почеток и брза струја. Како по правило, 3-4 дена ако се следат препораките на докторот, како и пропишување на соодветен третман, симптомите на болеста се повлекуваат.

...
Хелминтијаза (појавување симптоми: 5 од 11)

Хелминтијаза е група на паразитски заболувања кои прогресираат поради пенетрација на различни видови паразитски црви во телото. Овие болести немаат ограничувања во однос на полот и возраста. Треба да се забележи дека кај децата се јавува дијагноза на хелминтијаза. Ова се должи на фактот дека децата се помалку придржуваат кон правилата за хигиена, користат неизмиени јадења и почесто играат на отворено (песок, градина, итн.).

...
Хроничен колитис (појавување симптоми: 5 од 11)

Хроничниот интестинален колитис е воспалителен процес кој влијае на мукозната мембрана, како и на субмукозниот слој на овој орган. Може да има карактеристични знаци, вклучувајќи дијареа и запек, тешки грчеви, татнеж и зголемена емисија на гасови. Овој тип на болест се јавува со наизменични периоди на егзацербација и повлекување на симптомите. Често е придружено со воспаление на други органи на дигестивниот тракт.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

гастроентеролог прифаќа
Адреса : Москва, Вернадский пр., 93, бул. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
онколог зема
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .