Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Хроничен атрофичен гастритис: симптоми и третман

Хроничен атрофичен гастритис - главните симптоми:

Хроничниот атрофичен гастритис е слаба болест, при што гастричната мукоза е разредување, со што се намалува количината на гастричен сок произведен поради намалување на бројот на жлезди. Во околу половина од случаите, таквата болест е неопходно придружена со промена на структурата на мембраната, односно нејзината метаплазија. Ова се должи на намалување на бројот на нормални клетки и жлезди и формирање на хибриди со таква комбинација на знаци, кои вообичаено не треба да бидат. Често, замената на гастричните клетки е цревна. Покрај тоа, болеста се разликува по тоа што напредува, внатрешните органи на гастроинтестиналниот тракт анатомски лоцирани во близина се вклучени во воспалителниот процес, како и функционирањето на циркулаторниот и нервниот систем е оштетено.

Постојат два главни фактори за формирање на такво нарушување - протокот на автоимуни процеси во телото, при што телото ги зема своите клетки како странски и произведува антитела против нив. Овој тип на болест е ретко нарушување, бидејќи се наоѓа кај секој десетти пациент дијагностициран со хроничен атрофичен гастритис. Втората главна причина е инфекцијата со Helicobacter pylori бактеријата .

Не постојат карактеристични симптоми на болеста, бидејќи се изразени со слични знаци, како кај другите видови на гастритис. На пример, појавата на болка на празен стомак или некое време по јадење, зголемена емисија на гасови, поткопување со непријатен мирис и горушица, како и непријатни сензации во стомакот и општа слабост на телото.

Дијагностика вклучува спроведување на цела палета на активности, лабораториски и инструментални. Така, тоа вклучува - проучување на крвни тестови, урина и фекален пациент, спроведување на FEGDS, биопсија, сензори, ултразвук и рентген. Третманот целосно зависи од видот на болеста, но во повеќето случаи пропишува курс на терапија со лекови, придржување кон исхраната и употреба на традиционална медицина. Извршувањето на хируршка интервенција за такво нарушување не е предвидено.

Етиологија

Главните причини за формирање на таква болест се автоимуни болести и патолошки ефекти на микроорганизмот. Други предиспонирачки фактори се:

 • несоодветно функционирање на ендокриниот систем;
 • акутно труење;
 • многу примарни и секундарни патологии на гастроинтестиналниот тракт;
 • присуство на инфективни нарушувања кај луѓето;
 • одржување на нездраво начин на живот;
 • наследност;
 • рефлукс;
 • ирационален начин на работа и одмор;
 • зрачење на телото;
 • нездрава храна - јаде премногу масна, зачинета и солена храна, како и готвење од производи со низок квалитет. Затоа, во третманот на оваа болест посебно место ја зафаќа исхраната;
 • недостаток на една или цела група на витамини во телото, што придонесува за изразување на специфични симптоми;
 • неразумно користење на лекови без рецепт или непочитување на дозата.

Оваа болест е прилично сериозна состојба која бара само комплексна и долгорочна терапија. Во случај на задоцнето лекување (со помош на лекови или народни лекови), овој тип на гастритис може да се трансформира во онкологија.

Споредба на здрав стомак и атрофичен гастритис

Видови

Постојат неколку видови на хроничен атрофичен гастритис, зависно од причините. Така, болеста е поделена на:

 • Хеликобактер пилори - човечка инфекција со Helicobacter pylori бактерии. Прво, лезијата на мукозната мембрана е површна, но како што напредува, процесот се шири до подлабоките слоеви на школка. Ова е најчестата форма на нарушување;
 • автоимуни - честопати го вклучува само антрумот на желудникот во патолошкиот процес. Прогресира заради производство на антитела против сопствените клетки.

Ова е главната класификација на болеста. Но, постојат уште неколку поделби на хроничната форма на атрофичен гастритис:

 • фокусна - се карактеризира со атрофија на не сите мукозни, но само некои од неговите делови и се карактеризира со висока киселост на желудечниот сок;
 • дифузни - за време на дијагнозата се изразени тешки дистрофични промени на школката. Тоа е средната фаза помеѓу површната форма на болеста и тешката дистрофија. Овој тип на болест е доста лесно лекуван, за разлика од хиперпластичните и антралните форми ;
 • мултифокална - има тешка струја и е многу ретка. Се манифестира со клеточна смрт и недоволно производство на хлороводородна киселина. Често се дијагностицира кај постари луѓе;
 • умерена - се карактеризира со делумна трансформација на клетки и жлезди во патолошки;
 • површни - најлесна форма на болеста, бидејќи без проблеми е подложна на сложена терапија, за разлика од потешките видови - фокална или хиперпластична;
 • хемиски - може да се формира на позадината на рефлукс гастритис, продолжено внесување на алкохолни пијалаци и лекови. Кога одложениот третман вклучува појава на такви компликации како ерозија, карцином и полипи;
 • хиперпластичен - со оваа форма на болеста, не настанува само мукозна атрофија, туку и нејзина хиперплазија. Наспроти ова, постои нарушување на структурата на школката, зема форма на сунѓер, има многу набори и пукнатини, како и мали јазли и мали рани.

И покрај фактот дека секоја од формите вклучува спроведување на комплексен третман со употреба на лекови, народни лекови и исхрана, не секогаш завршува со закрепнување. Ова се објаснува со фактот дека атрофичниот хроничен гастритис може да се трансформира во онкологија, особено во нејзините хиперпластични и мултифокални форми.

Симптоми

Надворешната манифестација на оваа болест практично не се разликува од изразувањето на симптомите на било кој друг вид на гастритис. Често ваквите карактеристични карактеристики се појавуваат како:

 • болка во желудникот - обично тота во природата и се јавува на празен стомак или некое време по јадење храна;
 • непријатност - определено со притисок, се протега, чувство на тежина и брзо сатурација;
 • тешка металоиди ;
 • ртење со кисело, непријатен мирис;
 • надуеност;
 • зголемено потење;
 • непријатни сензации во усната шуплина, поврзани со појавата на белузлава плакета на јазикот и метален вкус;
 • значително намалување на телесната тежина, што е предизвикано од аверзија кон храната;
 • бледило на кожата;
 • зголемена кршливост на ноктите и губење на косата;
 • појава на воспалителниот процес во непцата;
 • слабост и летаргија на телото.

Покрај тоа, постојат одредени знаци за некои од видовите на атрофичен гастритис. На пример, за фокални дополнителни симптоми се - целосна нетолеранција кон некои видови храна, особено, како што се млекото и млечните производи, некои месо и јајца, варени во било која форма. По јадењето, се јавуваат изгореници, гадење и повраќање.

Антралниот тип се карактеризира со манифестација на гадење само по спиење. Хиперпластичен - постојан израз на болка во стомакот и формирање на крварења.

Покрај тоа, и покрај видот на болеста, речиси секогаш е придружена со кршење на работата на не само стомакот, туку и другите органи на гастроинтестиналниот тракт. Поради оваа причина, секундарни симптоми се промени во интестиналната функција и метаплазијата во стомачните клетки. Некои од клиничките манифестации можат да се елиминираат само со лекови, а други со помош на традиционалната медицина.

Дијагностика

Воспоставувањето на конечна дијагноза бара сеопфатен преглед. Пред изведување на инструментални и лабораториски студии, неопходно е да се спроведат неколку активности од страна на лекарот кој присуствувал:

 • проучување на историјата на болеста и историја на животот на пациентот - ова ќе му овозможи на специјалистот да ги идентификува можните причини за формирање на болеста;
 • физички преглед - за време на него постои палпација и прислушување на предниот ѕид на абдоминалната празнина, мерење на волуменот на абдоменот и проверка на усната шуплина. Ова ќе му помогне на лекарот да го идентификува присуството и степенот на интензитетот на симптомите.

Лабораториските тестови вклучуваат:

 • тестови на крв - да се бараат патолошки антитела и промени во неговиот состав;
 • испитување на фекалните маси - за откривање на можно крварење;
 • проучување на урината - да се идентификуваат придружните болести.

Ова ќе му овозможи на специјалистот да ја разликува хиперпластичната форма на болеста од мултифокалната, фокална од дифузна.

Инструменталните дијагностички методи вклучуваат:

 • FEGD со биопсија е постапка која овозможува да се процени состојбата на мукозната мембрана на желудникот и другите органи на гастроинтестиналниот тракт;
 • Ултразвук;
 • радиографија со употреба на контрастен агент - неопходно е да се оцени активноста на стомакот;
 • SCT - неопходни за откривање на антралниот хроничен атрофичен гастритис.
FEGDS процедура

По проучувањето на сите резултати од испитувањето, лекарот пропишува најефикасна тераписка тактика.

Третман

Пред да се препише било која терапија, на пациентот се препорачува целосно да се откажат од лошите навики. Само по ова е препишан лек. За да се елиминира хроничниот атрофичен гастритис се прикажани:

 • лекови против болки и други лекови за отстранување на симптомите;
 • курс на антибиотици и лекови против хеликобактер;
 • IPP;
 • интравенски инјекции на витамини;
 • ревитализација и опкружување лекови за заштита на мукозните;
 • прокинетика.

Сложениот третман вклучува употреба на физиотерапија:

 • електрофореза;
 • ефект на електричното поле;
 • магнетно зрачење.

Главното место во терапијата е почитувањето на диететската исхрана. Овозможува отфрлање на штетна храна, особено масна и зачинета храна, газирани пијалоци, кисели краставички и пушено месо. Тоа вклучува употреба на топла храна, во секој случај не топло, внимателно џвакање и исклучување на прејадување, особено пред спиење. Има потреба од мали порции пет пати на ден.

Во некои случаи, третманот со народни лекови е можен, но пред да ги користите секогаш треба да се консултирате со вашиот лекар.

Не постои специфична превенција на болеста, потребно е да се води здрав начин на живот, да се придржуваат кон препораките во однос на исхраната, да се земаат лекови само како што е пропишано од лекар со задолжително следење на дозата.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате хроничен атрофичен гастритис и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот гастроентеролог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Bulbitt (појавување симптоми: 7 од 19)

Дуоденалниот булбус е воспалителен процес на мукозната мембрана на органот, имено булбарниот дел. Ова се должи на фактот дека содржината на желудникот се влева во сијалицата на овој орган и се јавува инфекција со Helicobacter pylori. Главните симптоми на болеста се болката во проекцијата на цревата, чиј интензитет е различен. Во случај на задоцнето лекување на такво воспаление, може да се појават компликации кои се штетни за човековото здравје и може да се отстранат само со помош на хируршка интервенција.

...
Антрален гастритис (појавување симптоми: 6 од 19)

Таквата патологија како антрален гастритис се вели во случаи кога воспалението на гастричната слузница е предизвикано од присуството на бактериски агенс како Helicobacter pylori во човечкото тело. Таквата болест на стомакот може да биде асимптоматска за долго време, меѓутоа, кога процесот ќе достигне одредена фаза, ќе се појават симптоми на воспалително оштетување на органот, што предизвикува многу проблеми за лицето, принудувајќи го да побара медицинска помош.

...
Автоимун гастритис (појавување симптоми: 6 од 19)

Автоимуниот гастритис е патолошки процес на непозната етиологија во која телото почнува да произведува клетки кои го уништуваат ткивото на стомакот, што резултира со воспалителен процес. Според статистичките податоци, оваа форма на гастритис ретко се дијагностицира - не повеќе од 10% од вкупните случаи на гастритис. Нема ограничувања во однос на возраста и полот.

...
Дијабетес кај деца (појавување симптоми: 6 од 19)

Дијабетес кај деца - нарушувања на метаболизмот, вклучувајќи и јаглени хидрати, базирани на дисфункција на панкреасот. Овој внатрешен орган е одговорен за производство на инсулин, кој кај дијабетес мелитус може да биде малку или може да доживее целосен имунитет. Стапката на инциденца е 1 дете на 500 деца, а кај новороденчиња - 1 новороденче до 400 илјади.

...
Рак на стомакот (појавување симптоми: 5 од 19)

Ракот на желудникот е рак кој е проследен со појава на малигна неоплазма која се формира врз основа на епителот на гастричната слузница. Ракот на желудникот, чиишто симптоми се најчести кај пациенти на возраст од 40-45 години (иако е дозволено порано ограничување на возраста од 30-35 години), е втор во инциденцата и последователна смртност, следена за рак на белите дробови кај како критериуми за споредба.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

гастроентеролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Gamalei, 18
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .