Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Холециститис: Симптоми и третман

Холециститис - главните симптоми:

Холециститис е воспалителна болест која се јавува во жолчното кесе и е придружена со тешки симптоми. Холециститис, чии симптоми се јавуваат, како, всушност, самата болест, кај околу 20% од возрасните, може да продолжи во акутна или хронична форма.

Општ опис

Холециститисот, како што веќе рековме, е прилично честа болест, што особено се објаснува со голем број фактори кои го предизвикуваат неговиот развој и директно од нивната преваленца. Таквите фактори вклучуваат седентарен начин на живот и навики во исхраната (храна богата со животински масти, како што се путер, јајца, месо итн.), Ендокрини пореметувања (дијабетес, прекумерна тежина) итн. Вреди да се одбележи дека жените се подложни на холецити неколку пати почесто - ова се објаснува со употреба на орални контрацептиви, како и бременост.

Бројни болести фокусирани на билијарниот тракт може да имплицираат функционално оштетување (на пример, дискинезии), воспалителни нарушувања (всушност, холециститис), како и метаболички нарушувања ( холелитијаза ).

Анатомски карактеристики на локацијата на жолчното кесе

Секоја од овие држави претставува една од фазите на целиот патолошки процес. Значи, мотилитетот на жолчното кесе е првично нарушен, кој се манифестира во форма на дискинезија, по што самиот воспалителен процес е поврзан, но веќе во облик на безводен холециститис, а подоцна, со текот на времето, оваа форма на холециститис се претвора во холелитијаза (жолчни камења).

Како главна причина за болеста, инфективен фактор често се изолира, во кој инфекцијата преку лимфата и крвта се јавува кај жолчното кесе.

Примарни извори на инфекција:

Како дополнителни фактори, може да се истакне следново:

 • Билијарна дискинезија . Постои болест во секој тек на хроничен холециститис, е главната причина која предизвикува стагнација на жолчката и нарушување на нејзиниот одлив.
 • Рефлукс панкреасот. Во овој случај, содржината на дуоденумот директно во билијарниот тракт. Влијанието извршено во овој случај со активни ензими во комбинација со сок од панкреас, пак, предизвикува оштетување во регионот на ѕидовите на жолчното кесе. Панкреасниот рефлукс обично се јавува кај болести на дуоденумот, како и болести на панкреасот.
 • Вродени аномалии. Во овој случај станува збор за аномалии поврзани со развојот на жолчното кесе.
 • Нарушувања поврзани со снабдувањето со крв во жолчниот меур. Таквите компликации се предизвикани од болести како што се дијабетес , хипертензија , атеросклероза и други. Нивниот тек е придружен со стеснување на васкуларниот лумен.
 • Дишхолија. Оваа болест е поврзана со кршење на составот на жолчката, поради што и оштетувањето на ѕидот на жолчното кесе. Особеностите во исхраната, во кои се карактеризираат со сатурација на маснотиите и општа монотоност, доведуваат до сличен резултат.
 • Имунолошки реакции, алергиски реакции. Наспроти ова, повторно се случува соодветен тип на промена која исто така влијае на ѕидот на жолчното кесе.
 • Ендокрин нарушување. Тука, како што бевме забележано погоре, станува збор за употреба на орални контрацептиви, како и за нерегуларности во менструалниот циклус, прекумерната тежина и бременоста.
 • Наследство.

Тоа е влијанието на дополнителните фактори кои ги сметаме за нас, што обезбедува формирање на соодветни услови, во однос на позадината на која потоа се развива воспаление, како и воведување на инфекција.

Од природата на текот на холециститисот може да биде акутен или хроничен, карактеристиките на курсот - катарална, флегмона и гангренозна.

Акутен холециститис: симптоми

Околу 95% од пациентите со болеста во оваа форма се исто така болни со холелитијаза, во која се појавуваат камења во жолчниот меур. Кога каменот се влева во цистичниот канал, односно во каналот што го обезбедува протокот на жолчката од жолчното кесе, таму се заглавува, што, пак, води кон акумулација на жолчката во жолчното кесе. Наспроти ова, се развива инфекција, поради што ѕидовите на жолчното кесе се воспалени, и, соодветно на тоа, се развива акутен холециститис.

Поради стагнација на жолчката, која е релевантна во овој случај, се јавува секреција на ензими, поради што се зголемува воспалението. Зафатената мукозна мембрана на мочниот меур создава поголем волумен на течност отколку што може да се апсорбира од позадината на процесите што се разгледуваат. Поради оваа причина, течноста се акумулира, придонесувајќи паралелно на истегнување на ѕидовите на жолчното кесе и зајакнување на воспалителниот процес.

Понекогаш акутниот холециститис предизвикува некроза на жолчното кесе и руптура.

По завршувањето на епизодата со акутно воспаление, засегнатиот орган станува густ и компресиран, со што се губи неговата вродена способност да се концентрира жолчката. Таков курс, пак, станува основа за развој на холециститис во хронична форма, исто така го разгледуваме подолу. Сега ќе застанеме на симптоматологијата придружена со акутен холециститис. Пред тоа, јас исто така би сакал да се напомене дека холециститисот може да биде не-калкулус, односно нејзиниот тек не е проследен со појава на камења. Во случаи на акутен холециститис, оваа форма на болеста изнесува околу 10%.

Со оглед на доминантниот изглед на акутен холециститис кај оние пациенти кои имаат камења во жолчното кесе, симптомите на оваа болест често се манифестираат во врска со симптомите забележани кај болести на жолчни камења. На пример, кај пациенти со акутен холецистит, како што се покажало, симптомите на хепаталната колика претходно биле манифестирани.

Значи, главниот симптом кој ја придружува таквата болест како акутен холециститис е појавата на акутна болка во десниот хипохондриум . Таквата болка е слична на болката што се појавува со билијарна колика, и во смисла на нејзината манифестација и локализација, но со холециститис трае многу подолго (до 6 часа или повеќе), односно има посилна манифестација. Покрај тоа, нападот на болеста се манифестира во комбинација со гадење и повраќање.

Во период од неколку часа по појавата на манифестацијата на болеста кај пациентите, забележан е симптом на Марфи, кој се состои во зголемување на болката за време на длабок здив во моментот на испитување на површината на жолчното кесе, дополнително постои карактеристична мускулна тензија во десната страна на горниот дел на стомакот. Температурата во холециститисот генерално се зголемува малку, но, како по правило, неговата промена е забележана кај повеќето пациенти.

Постарите луѓе често ги доживуваат првите и честопати единствените симптоми на оваа болест во форма на недостаток на апетит и општа слабост, треска, слабост и повраќање.

Акутниот нецелен холециститис се карактеризира со симптоми слични на текот на болеста како резултат на појава на жолчни камења. Во некои случаи, треска и надуеност се единствените манифестации на болеста во прашање.

Треба да се напомене дека недостатокот на третман може да доведе до гангрена и перфорација на жолчното кесе, проследено со сепса , шок и перитонитис . Таков развој на холециститис одредува прилично висока стапка на морталитет, која достигнува околу 65%.

Ако, општо земено, третманот на холециститисот се изведува на вистински начин, тогаш прогнозата за тоа е определена како поволна. Симптомите својствени за текот на акутниот холециститис, престанат по 2-3 дена, целосно исчезнуваат во период од една недела (околу 80% од случаите).

Акутен холециститис и бременост

Акутниот холецистит се развива за време на бременоста многу почесто отколку во другите случаи, што се објаснува со компресија на целиот дигестивен тракт од матката. Соодветно на тоа, во рамките на регионот од интерес за нас, за оваа причина е забележана стагнација на жолчката во комбинација со формирање на камења, што, како што бевме забележано погоре, води кон развој на холециститис.

Текот на акутниот холецистит за време на бременоста е поврзан со одредени ризици. Прво, бременоста остро ја ограничува можноста за употреба на антибиотици, кои се главното решение за лекување на холециститис. Се разбира, операцијата за отстранување на воспалителниот жолчен меур е многу несакано дејство.

Катарактен холециститис: симптоми

Катаралниот холециститис се карактеризира со појава на перзистентни и прилично интензивни сензации на болка, концентрирани во десниот хипохондриум и епигастриум. Постои ширење на болка на десната страна на рамото, долниот дел на грбот, на вратот и на рамениот појас.

Почетокот на болеста на оваа форма може да се манифестира во форма на пароксизмална болка која произлегува од зајакнувањето на контракцијата на ѕидовите на засегнатиот орган. Често постои повраќање, по што пациентите немаат олеснување. Првично, повраќањето вклучува само гастрична содржина, после - и дуоденална.

Температурата се зголемува до субфебрилни параметри, тахикардија се карактеризира со умерени манифестации (околу 100 отчукувања / мин.), Во некои случаи, притисокот може да се зголеми. Јазикот кај пациентите станува влажен, се појавува белузлава плакета. Чинот на дишење е скршен, стомакот учествува во него.

Чувството на стомакот открива остра болка во десниот хипохондриум, особено во жолчното кесе. Исто така, се појавуваат синдроми на Ортнер и Марфи, што имплицира појава на болка при прислушување по десната коска со латерален раб и зголемена болка за време на испитувањето на жолчното кесе со длабок здив. Исто така, постои болка во областа над десната квивикула (Myussi-Georgievsky синдром).

Флегомонски холециститис: симптоми

Оваа форма на болеста е малку потешка отколку во случајот со претходната форма. Значи, симптомите на флегмонозен холецистит се состојат од појава на силна болка во десниот хипохондриум, тешка слабост, висока температура (до 39 ° C), губење на апетит, треска. Тестовите во крвта ги одредуваат покачените нивоа на бели крвни клетки .

Новата болка е поинтензивна отколку во претходно разгледуваната форма на холециститис, неговата интензификација се забележува при кашлање и дишење, како и кога окупираната позиција на телото се менува.

Гадење се јавува многу почесто, повраќањето се повторува. Општата состојба исто така се влошува. Повторно, постои голема болка при испитувањето. Релевантни и дискутирани претходно симптоми на Марфи, Ортнер и Муси-Георгиевски.

Жолчното кесе се зголемува во големината, за време на испитувањето во оваа фаза постои задебелување на неговиот ѕид, присуството на гноен ексудат во луменот. Во некои случаи, ѕидот на жолчното кесе може да се карактеризира со појава на чиреви на неа.

Гангренозен холециститис: симптоми

Оваа форма на холециститис обично се развива во однос на позадината на претходната форма, односно флегмонална форма. Во овој случај, се утврди дека исцрпениот организам не е во можност да се бори со микроорганизми, чии ефекти го придружуваат текот на патолошкиот процес.

Гангренозниот холециститис е придружен од тежината на симптомите на интоксикација, што пак, се манифестира како општа слабост, треска и потење. Исто така, постојат манифестации карактеристични за општи или локални перитонитис (неговата гнојна форма).

Како по правило, кај постарите лица се појавува гангренозен холециститис, што се објаснува со влошување на заштитните својства својствени на телото, како и од нарушувањата забележани при снабдувањето со крв во ѕидовите на жолчното ќесе што се јавуваат при изложеност на атеросклероза.

Кога воспалителниот процес оди во разгледуваната форма на текот на болеста, абдоминалната болка може да се намали, па затоа се појави погрешна претпоставка за подобрување на сопствената состојба (таканаречена имагинарна благосостојба). Всушност, слабеењето на овој симптом е резултат на смртта на нервните завршетоци на засегнатиот орган.

По некое време, по период на имагинарна благосостојба, симптомите на интоксикација повторно се влошуваат, покрај тоа, симптомите на перитонитис се чести. Оваа состојба е придружена со зголемување на фреквенцијата на контракции на срцето (околу 120 отчукувања / мин), зголемување на температурата.

Инспекцијата ја одредува сувоста на јазикот. Поради итноста на цревната пареза, се јавува абдоминална дистензија, десните делови не се вклучени во дишењето. Во принцип, дишењето се карактеризира со зголемување и површиност.

Чувството ја открива сериозноста на заштитната мускулна тензија во предниот абдоминален ѕид.

Хроничен холециститис: симптоми

Претежно хроничниот холецистит се развива како независна болест, што е особено важно во присуство на фактори на влијание кои предиспонираат кон него. Нешто помалку хроничен холецистит се развива против позадината на претходни манифестации на епизоди на оваа болест во акутна форма.

Текот на хроничен холециститис се карактеризира со своето траење, односно може да трае многу години. Висококвалитетното, навремено и ефикасно лекување овозможува да се постигне ремисија на болеста, во која, соодветно, болеста "умира" надвор долго време. Ако нема третман, постои постепено брчки на засегнатиот орган во прашање, поради што целосно ги губи карактеристичните функции. Сега да престанеме на симптоматологијата придружена со хроничен холециститис.

 • Болка во десниот хипохондриум (абдоминална болка). Хроничната форма на холециститис е придружена со болка и досадна болка, чие траење може да биде неколку часа или неколку дена по ред. Карактеристична карактеристика на таквата болка при хроничен холецистит е во неговиот изглед или во зајакнување како резултат на потрошувачката на пржена или масна храна. Хроничната форма на болеста и болката поврзана со него особено се карактеризира со ширење нагоре, односно кон вратот и кон десното рамо. Исто така, болката може да му даде на срцето, до долниот дел на грбот.
 • Повраќање. Овој симптом на хроничен холециститис не е задолжителен во манифестацијата, но исто така не е неопходно да се исклучи. По правило, повраќањето е слично на болката, имено кога се јаде храна која е исклучена со соодветна исхрана за холециститис. Постои присуство во повратените маси на жолчката.
 • "Солен синдром". Се појавува како резултат на долг тек на холециститис. Нејзина главна карактеристика е појавата на интензивна и горење болка, концентрирана во областа на паповите со зрачење (ширење) на грбот.
 • Горчина во уста, прогонувајќи горчливо .
 • Пруритус Се јавува како резултат на вистински нарушување на секрецијата на жолчката, е необичен резултат на иритација, на кои рецепторите на кожата се изложени поради жолчните киселини кои се акумулираат во крвта.
 • Жолтица Таа има краткорочна природа, се појавува, повторно, поради прекршувања поврзани со одливот на жолчката.
 • Температура, треска . Овие манифестации се релевантни при егзацербација на хроничната форма на холециститис.
 • Вегетативна васкуларна дистонија .
 • Потење, слабост .
 • Нестабилност на расположенијата .
 • Главоболка
 • Пореметување во спиењето

Кај пациенти со алергии, егзацербацијата на заболувањето е во придружба на појава на алергиски реакции ( ангиоедем , уртикарија ).

Жените може да доживеат предменструален стрес. Значи, во период од 2 до 10 дена пред почетокот на менструацијата, тие може да доживеат нестабилност на расположението, главоболки, пастоза (подпухнатост) на лицето, нозете, рацете. Во исто време, се појавуваат симптоми кои укажуваат на егзацербација на хроничен холециститис.

Хроничен холециститис: главни развојни фактори
Прочитајте повеќе: хроничен холециститис .

Дијагностицирање

Спроведените лабораториски тестови се како што следува:

Како инструментални методи за дијагностицирање на холециститис, се користат следните:

 • Ултразвук на жолчното кесе ;
 • дуоденална интубација (мултифункционална).
 • рентген испит;
 • эзофагогастродуоденоскопия (сокр. ЭГДС);
 • ЕКГ;
 • КТ, МРТ (для усложненных случаев диагностирования).
Осложнения холецистита

Лечение холецистита

В случае актуальности клинических проявлений и результатов лабораторных исследований, указывающих на наличие воспаления, врачом назначается специфическая антибактериальная терапия. Подбор антибиотиков производится только врачом исходя из способности выбранного препарата к концентрации в желчи.

Помимо этого лечение ориентировано и на устранение сопутствующей симптоматики, то есть на нормализацию функций, свойственных желчевыводящим путям и на устранение болевых ощущений, возникающих при холецистите.

Помимо специфических мер терапии также разрабатывается диета. Определенный эффект дает лечение холецистита народными средствами.

Диагностика холецистита производится на приеме терапевта и гастроэнтеролога, дополнительно показания могут заключаться в консультации хирурга, кардиолога, гинеколога и психотерапевта.

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Холецистит и характерные для этого заболевания симптомы, то вам могут помочь врачи: терапевт , гастроэнтеролог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Бескаменный холецистит (совпадающих симптомов: 11 из 16)

Бескаменный холецистит — воспаление органа без образования камней, которое характеризуется отсутствием конкрементов в органе, в отличие от желчнокаменной болезни. Најчесто, луѓето имаат хроничен безбоен холециститис, но исто така е акутен и е поврзан со бактериска, вирусна или паразитарна инфекција на орган. Почесто, патологиите на фер секс се болни, а возраста не игра посебна улога.

...
Кишечная инфекция (совпадающих симптомов: 10 из 16)

Цревната инфекција е опасна болест која порано или подоцна влијае на секоја личност. Пренесената болест вклучува голем број на патолошки процеси кои негативно влијаат на гастроинтестиналниот тракт. Болеста често се јавува поради присуството на вируси, токсини и бактерии во телото. Симптомите на болеста значително се разликуваат, со оглед на степенот на неговата сериозност.

...
Ишемический колит (совпадающих симптомов: 10 из 16)

Ишемичниот колитис е болест која се карактеризира со исхемија (нарушена циркулација на крвта) на садовите од дебелото црево. Како резултат на развојот на патологијата, погодениот сегмент на цревата го губи потребното количество крв, така што нејзините функции постепено се нарушуваат.

...
Лямблиоз у детей (совпадающих симптомов: 10 из 16)

Џардијаза кај деца - е паразитска патологија, предизвикана од еден клеточен микроорганизам - Giardia. Оваа болест се смета за една од најчесто дијагностицираните кај пациентите од педијатриската возрасна група. Постојат неколку механизми за пенетрација на патолошкиот агенс во телото на детето - најчесто тоа се постигнува со храната. Главната ризична група се состои од бебиња 3-4 години.

...
Киста селезенки (совпадающих симптомов: 10 из 16)

Цревата на слезината е бенигна маса во шуплината на органот кој има капсула, обично исполнет со течност. Почетниот тек на патолошкиот процес е асимптоматски, но додека цистата расте, клиничката слика исто така ќе стане поизразена.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, транс. Расковой, д. 14/22
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Миклухо-Маклај, 43
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
гастроентеролог прифаќа
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .