Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Сигмоидитис: симптоми и третман

Сигмоидитис - главните симптоми:

Сигмоидитис е воспалителна лезија формирана во сигмоидниот дебело црево, односно во еден од крајните делови лоцирани во дебелото црево. Сигмоидната црево е особено склона кон формирање на воспалителни процеси во него, бидејќи физиологијата тука ја предодредува долготрајната стагнација на цревните содржини за последователното формирање на фекални маси во неа.

Сигмоидитис, симптоми кои како посебна болест се ретки, е еден вид на колитис , и доста често се случува со проктитис . Болеста може да биде акутна или хронична.

Општ опис на болеста

За да се спроведе соодветна анализа на карактеристиките на процесите што се случуваат во сигмоидниот дебелос, неопходно е накратко да се разгледаат неговите физиолошки и анатомски компоненти. Значи, цревото, како што е познато, ги вклучува дебелите и тенки делови. Храната се вари во тенки, а хранливите материи се апсорбираат во телото. Што се однесува до дебелото црево, во него не постои дигестија. Овде апсорпцијата во крвта се јавува од вода, гликоза, основни електролити, витамини и амино киселини, кои се произведуваат од цревната микрофлора. Во исто време, тука се појавува и фецесот.

Во дебелото црево, кое кога се разгледува сигмоидитис и ние сме заинтересирани, е ректумот и дебелото црево. Конечниот дел од вториот, дебелото црево, е претставен во форма на сигмоидна црево, односно S-облик. Со оглед на одредени анатомски и физиолошки карактеристики, како и присуството на голем број на ректумот, сигмоидитисот во изолираната форма се јавува ретко. Првенствено, лезијата на комбинирана природа станува актуелна, во која се влијае на крајниот дел од гастроинтестиналниот тракт, кој во крајна линија се дефинира како проктосигмоидитис . Воспалителниот процес во овој случај може директно да се прошири (по текот на цревата и сигмоидниот дебело црево) или во спротивна насока.

Треба да се забележи дека сигмоидитис, во споредба со други воспалителни лезии во една или друга област на цревата, се јавува најчесто, што главно се должи на карактеристиките на сигмоидниот дебело црево, во кој фецесот конечно се формира. Поради физиолошката стагнација на фекалните маси, се развиваат воспалителни процеси во оваа област.

Сигмоидитис: симптоми на болеста

Манифестациите на симптоми на болеста се одредуваат врз основа на сложени серии на фактори кои го карактеризираат, имено, како што се:

 • Специфичниот тип на сигмоидитис (акутна или хронична форма);
 • Општата природа на лезијата формирана во регионот на цревниот ѕид (сигмоидитис катаррал или ерозивен, улцеративен сигмоидитис);
 • Карактеристични нарушувања забележани при подвижност (спастичен сигмоидитис, паралитичен сигмоидитис);
 • Постоење на компликации на локални или на долг дострел.

Дополнително, целокупната слика на сигмоидитис ги вклучува и оние знаци кои се карактеристични за болеста што го предизвикала овој воспалителен процес.

Во меѓувреме, карактеристичните симптоми од општ тип сè уште постојат:

 • Синдром на болка;
 • Патологија во промени во фреквенцијата на столицата и неговите карактеристики;
 • Општо нарушување на состојбата на пациентот.

Типични случаи на морбидитет овозможуваат да се изолира местото на болката, што особено се концентрира на воспаление во илијачкиот регион на левата страна (односно на левиот долен абдомен). Како по правило, болката е интензивна, давајќи назад кон грбот, па дури и на ногата (исто така на левата страна). Мошне често, синдромот на болка што се јавува при сигмоидитис, е сличен со напад на акутен апендицитис. Во овие случаи, нејзината добивка се јавува во лежечка положба кога се обидува да ги крене нозете.

Со оглед на главните симптоми на болеста, важно е да се забележат анатомските карактеристики што ги има сигмоидниот колон, бидејќи тоа ја одредува степенот на нивната манифестација. Така, должината на сигмоидниот дебело црево може да биде од редот 16-63 см, овој дел исто така има долга мезентериум, со што се зголемува севкупната подвижност на делот. Како резултат на тоа, можно е да се префрли сигмоидниот дебелото црево во регионот на десната страна на стомакот, како и во горниот дел кога ќе се достигне дијафрагмата. Со оглед на оваа карактеристика, во такви случаи синдромот на болка ќе се карактеризира со неговата атипична локализација, која бара соодветна диференцијална дијагноза во врска со дефинирањето на лезиите во другите делови на цревата и органите.

Без оглед на тоа каде се наоѓа специфичното одделение, зголемувањето на болката обично се забележува со сигмоидитис при движење на дебелото црево, со ненадејни движења, како и со тресење при возење и со долго одење. Што се однесува до прекршување на столот со сигмоидитис, тие често се појавуваат како дијареја, но во некои случаи постојат запек. Жалбите на пациентите за фреквенцијата и болката на потребата за дефекација (tenesmus) се релевантни. Честопати, тенезмусот може да биде придружен со мали секрети во форма на слуз, гној, а можеби и крв. Што се однесува до особеностите на изметот, тоа е претежно течност, често миризлива, изгледа слично на месото. Присуството на наведените патолошки компоненти (слуз, гној и крв) се определува со голо око во фекалната маса.

Времетраењето на болеста предизвикува општа исцрпеност на пациентот, додека степенот на исцрпеност служи како индикатор за тежината на моменталната лезија кај сигмоидниот колон.

Симптоми на акутна и хронична болест

Сигмоидитис, како што веќе рековме, може да продолжи во форма на акутна или хронична болест.

Развојот на акутниот сигмоидитис се јавува претежно брзо и одеднаш. Често болниот синдром се здобива со толку голем обем што бара диференцијална дијагноза во согласност со патологиите како "акутен абдомен" (во споредба со можната дијагноза на акутен апендицитис , ренална колика , гинеколошки заболувања од акутна природа кај жените итн.). Покрај акутната болка од левата страна, акутната форма на болеста се манифестира со следниве симптоми:

 • Опуштени столици (чести);
 • Присуство на гној и крв во столицата;
 • Tenzems;
 • Гадење е можно;
 • Повраќање без олеснување;
 • Треска.

Што се однесува до хроничната форма на сигмоидитис, продолжува во комбинација со периоди на слегнување на воспаление (ремисија). Поттик за егзацербација на болеста може да бидат следниве фактори:

 • Абнормалности во исхраната;
 • Претерана (физичка, нервна);
 • Хипотермија;
 • Повреди;
 • Акутни инфективни болести како што се акутни респираторни инфекции, грип .

Во однос на сериозноста на симптомите кои се карактеристични за хроничната форма, може да се забележи дека варира многу, зависно директно од болеста која служела како главна причина за формирање на воспаление кај сигмоидниот колон.

Симптоми на катарални и ерозивни форми на болеста

Текот на сигмоидно воспаление може да има различен степен на лезија, кој ги одредува неговите форми како што е катарлалниот сигмоидитис, ерозивниот сигмоидитис, како и улцеративниот сигмоидитис и перигимоидитис.

Најлесна форма на воспаление е катарлален сигмоидитис , при што се нарушува само површината на епителот, со исклучок на груби повреди на нивниот интегритет.

Поостри случаи вклучуваат уништување на епителните клетки во површинските слоеви, што создава малку изразени дефекти. Ова го одредува веќе ерозивниот сигмоидитис .

Со прогресијата и продлабочувањето на ерозивните лезии веќе се изложени на слоевите поставени подлабоко во цревната лигавица, што предизвикува развој на улцеративен сигмоидитис .

Особено тешки случаи, кои се карактеризираат со ширење на воспаленија по сите слоеви на цревните ѕидови, како и нивно ослободување надвор од овие граници во случај на оштетување на висцералниот перитонеум, го определуваат пезигмоидитисот . Во овој случај, сигмоидниот дебелото црево ја губи својата мобилност, истовремено со нејзиното патолошко спојување со ткивата и органите во непосредна близина на него.

Покрај овие форми, постои и хеморагичен сигмоидитис , кој се карактеризира со воспаление на мукозната мембрана со формирање на хеморагии на точениот тип, како и гноен-хеморагичен сигмоидитис , кој станува продолжение на претходната форма со формирање на значителна количина на гној кој е локализиран директно на цревната лигавица.

Сигмоидитис: причини за болеста

Причини за формирање на сигмоидитис причини се многу различни. Можете да ги разделите на неколку групи:

 • Сигмоидитис е акутен и хроничен, предизвикан од цревни инфекции (ова вклучува дизентерија, како и цревни лезии со природна дизентериум);
 • Не-чирок хроничен сигмоидитис, предизвикан од интестинална дисбактериоза;
 • Сигмоидитис предизвикан од т.н. неспецифични воспалителни интестинални заболувања ( Кронова болест , улцеративен неспецифичен колитис );
 • Сигмоидитот формиран поради општа циркулаторна инсуфициенција во цревната област;
 • Зрачен сигмоидитис, кој се јавува претежно кај пациенти со канцер поради ефектот на радиотерапија врз туморите во карличните и лимфните јазли.

Дијагноза на сигмоидитис

Дијагнозата се утврдува врз основа на целокупната клиничка слика, како и податоци добиени врз основа на физички, лабораториски и инструментални студии. Поради палпација се одредува со присуство на печат, како и болка во сигмоидниот колон. Кога макроскопските студии во фецесот се одредуваат со слуз, гној, крв, микроскопски студии откриваат леукоцити, црвени крвни клетки, како и епителните клетки. Биохемиска студија ги идентификува ензимите и протеините во изметот. Прегледот на Х-зраци покажува деформација во наборите на цревната лигавица, како и намалување на вкупниот број на овие набори (веројатно до целосно исчезнување), ригидност на ѕидовите и други дефекти.

Третман на сигмоидитис

Како специфичностите во дијагнозата, третманот се одредува врз основа на причината што предизвикала појава на сигмоидитис. Во меѓувреме, во секој случај, главната улога е доделена на клиничката исхрана. Дополнително, пациентите треба да обезбедат мир. Што се однесува до лекови, тука се препишуваат антибактериски, антиспазмозни, обвивни и адстрингентни средства. Исто така е пропишан локален третман, кој вклучува употреба на микроклистер и супозитории.

Дијагнозата на сигмоидитис, како и назначувањето на специфичен третман врз основа на истовремени фактори и карактеристики на болеста, го спроведува гастроентеролог.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате сигмоидитис и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот гастроентеролог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Проктосигмоидитис (појавување симптоми: 4 од 8)

Проктосигмоидитис е воспаление кое се јавува во областа на мукозната мембрана на сигмоидот и ректумот. Оваа болест дејствува како најчеста форма која е карактеристична за колитис. Нејзиниот тек се повторува во природата, додека тече заедно со воспалителни промени кои се јавуваат во другите делови на гастроинтестиналниот тракт (гастроентеритис и ентеритис).

...
Амебијаза (појавување симптоми: 4 од 8)

Амебијазата е инфективна инфекција со протозоа која се карактеризира со појава на улцеративни лезии во дебелото црево. Амебијазата, чија симптоми се состојат, особено, во формирањето на апсцеси во различни органи, е склона кон продолжена и хронична форма на курсот. Имајте на ум дека болеста е ендемична, односно, таа се карактеризира со концентрација во одредена област, ширењето се случува во области кои се карактеризираат со жешка клима.

...
Ректален карцином (појавување на симптоми: 4 од 8)

Ректалниот рак е малигна туморска болест која се развива врз основа на внатрешната постава на ректумот, односно врз основа на неговиот епителен слој. Ракот на ректумот, чии симптоми најчесто се дијагностицираат кај пациенти на возраст од 40 до 60 години, најчесто се развива во однос на претходните воспалителни процеси во оваа област (чир, проктитис), како и на позадината на долгиот тек на хемороиди и компликации поврзани со него ( фисури и фистули, како и полипи).

...
Дивертикулоза (појавување на симптоми: 4 од 8)

Дивертикула се нарекуваат издигнувања кои се формираат на ѕидовите на големиот или тенкото црево. Тие може да се појават и да не се грижат за личност за живот, но во некои случаи тие стануваат воспалени, предизвикувајќи таква болест како интестинална дивертикулоза. Оваа болест може да се формира во различни делови на цревата. На пример, во сигмоид или дебело црево.

...
Есхерихиоза (појавување симптоми: 4 од 8)

Ешерихиозата е заразна болест која се карактеризира со оштетување на цревниот тракт. Во повеќето случаи, продолжува во акутна форма. Вреди да се одбележи дека не сите видови на E. coli може да доведат до развој на инфективен процес. Возбудливиот агенс на болеста е специфична бактерија, чиј извор е само болна личност. Покрај тоа, постојат неколку начини на пенетрација на микроорганизмот во човечкото тело.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

гастроентеролог прифаќа
Адреса : Москва, Вернадский пр., 93, бул. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .