Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Цироза на црниот дроб: Симптоми и третман

Цироза на црниот дроб - главни симптоми:

Цироза на црн дроб е хронична болест предизвикана од прогресивната замена на парченското ткиво на црниот дроб со фиброзно сврзното ткиво, што резултира со реструктуирање на нејзината структура и кршење на актуелните функции. Главните симптоми на цироза се жолтица, зголемување на големината на црниот дроб и слезината, болка во десниот хипохондриум.

Општ опис

Цирозата на црниот дроб не е само неповратна болест на црниот дроб, туку и сериозна закана за животот на лице со оваа болест. Процесот на болеста е проследен со постепена смрт на клетките на овој орган, како резултат на што постепено се намалува нејзината големина.

Покрај тоа, овој процес е исто така проследен со сериозни повреди, не само во работата на црниот дроб, туку и на организмот како целина. Во текот на нормалната цироза, неговите нормални ткива се заменуваат со јазли формирани од абнормални клетки, истите, пак, не се вршат со важна работа. Како резултат на ваквото зголемување на сврзното ткиво, садовите на органот се стегаат, поради што се јавува смрт во значајни делови на ткивото на црниот дроб.

Самиот по себе, црниот дроб е најголемата жлезда на дигестивниот систем, се наоѓа во регионот на горната абдоминална празнина, на десната страна на дијафрагмата. Структурата на овој орган е лобусирана. Црнодробниот лобус содржи хепатични клетки (хепатоцити). Цирозата е токму промените што спаѓаат во овој сегмент (или поточно, на нејзината структура), како резултат на што се случува нејзината последователна аномална дегенерација, придружена со формирање на специфични јазли.

Не би било излишно да живееме не само од особеностите на локацијата на овој орган, туку и од оние функции кои, всушност, го прават црниот дроб. Особено, може да се разликуваат следните од нив:

 • Отстранување на алергени, отрови и токсини од надворешната средина.
 • Отстранување на вишокот хормони од телото, како и вишок на средно елементи на метаболизмот и витамини.
 • Синтеза на јаглени хидрати, масти и протеини.
 • Регулирање на протокот на шеќер (гликоза) во телото.
 • Креирање на жолчно учество во процесите на варење.
 • Синтеза на биолошки активни супстанции неопходни за телото, како фактори за коагулација на крв, албумин, итн.

За извршување на овие функции, клетките на црниот дроб мора да работат на нормален начин, бидејќи тие се во тесна врска со крвта (супстанциите кои се отстранети и додадени за време на работата на црниот дроб се транспортираат до него и од неа преку крвта).

На пример, главната разлика од повеќето наши органи е дека само мала количина крв влегува во црниот дроб низ артериите. Во суштина, протокот на крв се јавува преку цревните вени, кога крвта се враќа во срцето. Главната вена која обезбедува враќање на крвта од цревата е порталната вена. Кога поминува низ црниот дроб, оваа вена се дистрибуира во многу помали вени. Најситните од нив се дефинирани како синусоиди, што се објаснува со единственоста на нивната структура, и тие се во директен контакт со клетките на црниот дроб.

Хепатичните клетки се всушност усогласени според должината на синусоидите, и токму оваа блиска врска овозможува да се отстранат и да се додадат супстанции кои влегуваат низ крвта. Веќе по минување низ синусоидите на крвта, се јавува насока кон вените со големи димензии, истите, пак, ја формираат хепаталната вена - една вена, со што се обезбедува враќање на крвта во срцето.

Со оглед на овие процеси со значење на цироза, може да се забележи дека таков комплексен однос на клетките на црниот дроб и крвта во оваа болест е уништен. И покрај тоа што оние клетки кои преживеале под влијание на процесите кои ја придружуваат оваа болест, како и новоформираните клетки сеуште можат да ги отстранат и да ги произведат потребните супстанции со директна врска со крвта, оваа врска веќе не е нормална.

Освен тоа, лузните формирани на црниот дроб, погодени од цироза, делуваат како вид на бариера за протокот на крв што тече низ неа до клетките на овој орган. Како резултат на таквата бариера за протокот на крв, крвта се враќа во вена на јаката, истовремено зголемувајќи го притисокот во него, што е дефинирано како портална хипертензија . Високиот притисок и опструкција, кои се појавија на протокот на крв, доведува до фактот дека почнува да бара други вени, преку кои ќе може да се врати во срцето, односно вените со помал висок притисок, обезбедување на бајпас на црниот дроб.

Црниот дроб не е способен за отстранување или додавање на супстанции од крвта заобиколувајќи ја. Според тоа, манифестациите на цироза се предизвикани од комбинација која се состои од намален број на клетки на црниот дроб, губење на соодветен контакт со протокот на крв кој поминува низ црниот дроб и губење на овој контакт со крв заобиколувајќи го.

Постои и друг проблем кој се јавува на позадината на цирозата. Се состои во нарушување на поврзаноста на клетките на црниот дроб со каналите преку кои поминува жолчката. Жолчката е течност произведена од клетките на црниот дроб и врши две функции кои се многу важни за телото. Тие вклучуваат, особено, помошта обезбедена од жолчката до дигестивниот систем, како и отстранување на токсични материи од телото.

Жолчката се излачува во многу тенки канали кои минуваат низ клетките на црниот дроб лоцирани долж синусоидите. Овие тубули, пак, веќе паѓаат во мали канали, а потоа се спојуваат за да формираат канали кои имаат големи димензии. На крајот на краиштата, се случува комплексна интеграција на сите канали во една, таа е директно поврзана и со тенкото црево. Според тоа, ваквата шема укажува на навлегување на жолчката во цревата, и тука е тоа што на одреден начин влијае на процесите на варење на храната, а со тоа им помага.

Во исто време, токсичните супстанции кои се дел од жолчката, исто така, влегуваат во цревата, преку кои потоа се излачуваат од телото со природно празнење (преку столицата). Цирозата предизвикува абнормални процеси на овие канали, со што се јавува неуспех во комуникацијата сличен на претходниот случај. Така, црниот дроб ја губи способноста да ги елиминира природно токсичните материи од телото, и затоа почнуваат да се акумулираат во него. Одредено намалување на активноста на функциите на дигестија во цревата исто така е обележано против оваа позадина.

Карактеристики на структурата на црниот дроб

Причини за цироза на црниот дроб

Со оглед на причините кои придонесуваат за појава на цироза на црниот дроб, фигуративно може да се делат на чести, ретки и многу ретки причини. Размислете за нив подетално.

Чести причини:

 • вирусниот хепатитис (Б, Ц, Д) е најчестата причина за цироза, инфекцијата со вирусен хепатитис (од било кој тип) постепено се зголемува во светот, што за возврат станува соодветна позадина за следната трансформација на оваа болест во цироза;
 • алкохолизам;
 • предизвикува да не е предмет на воспоставување (криптогена цироза).

Ретки причини:

 • автоимун хепатитис - се појавува кога има нарушување во имунолошкиот систем, при што телото произведува антитела кон сопствените клетки на црниот дроб;
 • безалкохолен стеатохепатитис - во овој случај, оштетувањето на црниот дроб се јавува на позадината на нарушениот метаболизам (метаболизам на јаглени хидрати или масти);
 • билијарна (примарна) цироза - претходи на долг тек на холестазата , придружено со нарушувања во одлевањето на жолчката од црниот дроб до каналиумот;
 • употребата на одредени лекови, хепатотоксични супстанции - првата група вклучува, особено, лекови против рак и лекови против туберкулоза, втората група - олово, злато, жива.

Многу ретки причини:

 • Коновалов-Вилсонова болест - болеста е наследна, нејзиниот тек е придружен со акумулација на бакар во мозокот и во ткивата на црниот дроб;
 • хемохроматозата е наследен тип на болест, придружена со акумулација на железо во ткивата и органите на телото;
 • дефицитот на антитрипсин е исто така наследна болест кај која хроничен бронхитис во комбинација со цироза се јавува поради недостаток на овој протеин во црниот дроб;
 • билијарна цироза - развојот на оваа форма на болеста се јавува како резултат на стегање или стеснување на туморот или камен на билијарниот тракт.

Класификација

Тековната класификација на болеста која се разгледува е базирана на етиолошки, морфогенетски и морфолошки критериуми, како и клинички и функционални критериуми. Врз основа на причините, во однос на позадината на ефектите од кои се развила цироза на црниот дроб, ги утврди следниве опции:

 • заразна (вирусна) цироза (хепатитис, инфекции на билијарниот тракт, болести на црниот дроб со паразитски скали);
 • токсична цироза, токсико-алергиска цироза (храна и индустриски отрови, лекови, алергени, алкохол);
 • билијарна цироза (примарна, секундарна) (холестаза, холангитис );
 • циркулаторна цироза (предизвикана од хронична венска конгестија);
 • метаболна алиментарна цироза (недостиг на витамини, протеини, цироза на акумулација што резултира од наследни метаболитички нарушувања);
 • криптогена цироза.

Во зависност од клиничките и функционалните карактеристики, цирозата на црниот дроб се карактеризира со неколку од следниве карактеристики:

 • нивото на хепатоцелуларна инсуфициенција;
 • степенот на актуелната за болеста на порталната хипертензија (крварење, асцит );
 • вкупната активност на процесот на болеста (активна цироза, умерено активна цироза и неактивна цироза);
 • општата природа на текот на болеста (прогресивна, стабилна или регресивна).

Текот на болеста, по правило, се карактеризира со сопствено времетраење, со следните главни фази:

 • Фаза на компензација. Се карактеризира со отсуство на симптоми на цироза, што се објаснува со зголемената работа на преостанатите клетки на црниот дроб.
 • Фаза на субкомпензација. Во оваа фаза, се забележуваат првите знаци на цироза (во форма на слабост и непријатност на десниот хипохондриум, губење на апетитот и губење на тежината). Функциите својствени за работата на црниот дроб се јавуваат во нецелосен обем, што се должи на постепеното губење на ресурсите на преостанатите клетки.
 • Фаза на декомпензација. Тука зборуваме за црнодробна инсуфициенција која се манифестира со тешки состојби ( жолтица , портална хипертензија , кома).

Симптоми и знаци

Почетокот на болеста обично може да се појави без симптоми за пациентот, и таков курс може да биде релевантен за период од неколку години. Покрај тоа, во пракса имаше случаи на текот на болеста, која во никој случај не се манифестирала за 10 или дури 15 години. Со оглед на овој фактор, неразумно е да се започне само од чувство на добро кога се обидува да утврди дијагноза - дури и ова чувство може да биде само видливо. Најспецифичните симптоми поврзани со оваа болест се следните:

 • Жолтица (т.е. пожолтување на кожата). Покрај кожата, пожолтувањето е исто така забележано кај белите дробови, што обично се објаснува со високата содржина на билирубин во крвта.
 • Слабост, замор.
 • Намалување на апетитот или нејзина целосна загуба.
 • Модринки, модринки кои се појавуваат поради ниско ниво на згрутчување на крвта.
 • Пруритус

Стапката на појава на болеста, како и стапката на нејзиниот развој се определува од тежината на болеста што го предизвикала ( хепатитис , итн.). Почетните фази може да бидат придружени со умерена болка и непријатност од десниот хипохондриум, кој главно се забележува по јадење и физички напор. Абдоминална дистензија и горчина во устата се можни, гадење и повраќање се додаваат на болката малку подоцна.

Покрај тоа, постои повреда на потенцијата кај мажите и нарушување на менструалниот циклус кај жените. Нарушувањата на згрутчување на крвта доведуваат до чести крвавења во носот, како и крварење на непцата, секое крварење на раните се карактеризира со времетраење на нон-стоп загуба на крв. Исто така, постојат и т.н. пајакови вени на кожата во торзото.

Под влијание на портална хипертензија, чија суштина е изнесена од нас малку повисока, цирозата е придружена со голем број на компликации, меѓу кои се:

 • Асцит, поддувост. Со развојот на цироза, вишокот на вода и сол во телото почнува да се акумулира. Како еден од првите знаци на болеста во оваа фаза на нејзиниот развој, тоа е оток кој првично е концентриран во нозете, а подоцна и во областа на перитонеумот. Оток се јавува главно во вечерните часови.
 • Бактериски перитонитис на спонтан тип на манифестација. Наспроти позадината на асцитите (т.е. акумулациите на течност во перитонеалниот регион), патогените бактерии почнуваат да се размножуваат брзо, за што оваа област станува идеален медиум. Оваа компликација е опасна за животот на пациентот, и покрај тоа што во некои случаи нејзиниот тек се карактеризира со отсуство на симптоми. Во некои случаи, таа е надополнета со манифестации во вид на треска и треска, дијареа и болки во стомакот.
 • Внатрешно крварење. Ткивото на лузни формирано за време на цирозата, како што веќе го идентификувавме, претставува пречка за нормален проток на крв, поради што се зголемува притисокот во порталната вена. Ова, од своја страна, доведува до крварење, концентрирано во областа околу црниот дроб, како и кај внатрешните проширени вени во стомакот и / или езофагусот. Овој тип на крварење не е помалку опасна закана за животот на пациентот, може да се елиминира само во услови на специјализирани медицински установи. Симптоми кои укажуваат на внатрешно крварење: повраќање со крв (како мешавина од кафе и крв во доследност), губење на свеста, несвестица, вртоглавица.
 • Хепатална енцефалопатија . Оваа манифестација е една од најопасните компликации поврзани со текот на цирозата на црниот дроб. Особено, станува збор за акумулација на токсични супстанции во крвта, како резултат на што постои повреда на функциите на мозокот. Претежно, пациентите со хепатална енцефалопатија спијат во текот на денот, се будат ноќе. Тешко е пациентите да се концентрираат на нешто, тие стануваат нервозни. Конечната фаза на оваа компликација е или кома или смрт.
 • Хепаторенален синдром. Со развојот на оваа компликација на цироза на црниот дроб, бубрежната функција се намалува, што, пак, води до нивно постепено уништување.

Како најопасна компликација која може да се развие со цироза на црниот дроб, можно е да се изолира ракот на црниот дроб . Вреди да се забележи дека овој тип на рак го зазема второто место во однос на смртни случаи кај рак.

Споредба на црниот дроб: здрав хепатален и црн дроб погоден од цироза

Нешто пониско во нашата статија можете да се запознаете со различните варијанти на текот на цирозата во зависност од видот на болеста.

Портална цироза

Циррозата на порталот (исто така позната како цироза на Laynek (Laennec), септална цироза, масна цироза, микронодуларна или атрофична цироза) првенствено е поврзана со употребата на алкохол, што резултира со општа дефиниција за оваа болест како алкохолна цироза.

Алкохолната цироза се развива, како што може да се разбере, поради злоупотреба на алкохол. Особено, постојат информации за овој резултат дека ако едно лице консумира алкохол дневно, тогаш за 2-3 години може да развие облик на цироза во прашање. Развојот на процесот, по правило, се карактеризира со својата забавеност, прогнозите за овој тип на цироза, во меѓувреме, се многу попозитивни отколку со другите негови сорти.

Клиничките манифестации на болеста во овој случај се карактеризираат со нивната сопствена разновидност. Често компензираната цироза остана асимптоматска или се манифестира во малку изразени состојби на слабост, замор и гадење.

Во текот на асцитскиот период на текот на болеста, симптомите на порталната хипертензија, која сега е многу изразена, се во преден план. Постои значителна губење на тежината на пациентите, целосно губење на работниот капацитет, во некои случаи дури и можноста за самоодржување е исклучена, абдоменот е значително зголемен (што е, се развива асцит), а отечените и понекогаш нодуларни вени може да се видат на кожата во комплексот "Шефот на медуза".

Асцит со цироза на црниот дроб

Црниот дроб се зголемува, што може да се утврди со палпација, често се забележува зголемување во слезината. Покрај тоа, анемијата почнува да расте, симптомите на хиповитаминоза (А, Б) од ендогена скала стануваат актуелни, што се манифестира во "ноќно слепило", пилинг на кожата, периферни невритис, итн.

Декомпенсация данной формы цирроза может характеризоваться появлением желтухи, асцита, при котором живот больных приобретает уже огромные размеры, отеков, расстройствами сознания и повышенной кровоточивостью десен, носовыми кровотечениями. Все больные сталкиваются с гепатомегалией , порядка 25% - со спленомегалией . Недостаточность печени постепенно усиливается, печеночная кома со свойственной ей симптоматикой приводит к летальному исходу (симптомы печеночной комы мы рассмотрим несколько ниже).

Характерные для заболевания печеночные проявления могут характеризоваться различной их частотой и интенсивностью. Отдельно следует выделить симптомы в виде контрактуры Дюпюитрена (формирование под кожей ладоней рубцовой ткани), гинекомастии (увеличения у мужчин грудной железы, одной или обеих, в некоторых случаях в соответствии с женским ее типом) и «алкогольные стигмы». «Алкогольные стигмы» в частности подразумевают под собой характерное расширение сосудов в области склер и носа, а также увеличение в размерах околоушных желез.

Основная особенность данного типа цирроза заключается в том, что благоприятный прогноз, отмеченный изначально, возможен при отказе от спиртного, что сопровождается заметными улучшениями в общем состоянии больных.

Постнекротический цирроз

Данный вид цирроза печени также может определяться как цирроз токсический, смешанный цирроз, цирроз постгепатитный или макромодулярный, порядка трети циррозов проявляется именно в этой форме. Преимущественно развитие заболевания происходит на фоне перенесенной пациентом болезни Боткина. В качестве других факторов появления заболевания в данной форме выделяют интоксикацию различного типа гепатотропными ядами и непереносимость воздействия определенных медпрепаратов.

Постнекротический цирроз прогрессирует достаточно быстро, причем клиническая картина его проявлений имеет весьма выраженный характер. На первом плане в этом случае находится симптоматика, указывающая на печеночную недостаточность . Чаще всего отмечаются жалобы на боль в области правого подреберья, а также боль в области «под ложечкой». Помимо этого актуальны диспепсические и астеновегетативные расстройства. Течение желтухи имеет волнообразный характер.

При данном варианте цирроза функциональная печеночная недостаточность отмечается рано, совпадая с периодами обострений заболевания, к числу проявлений которых относятся боли в животе, желтуха, температура, асцит. Расширение вен пищевода, как и геморрагии, происходит на стадии уже сформировавшегося заболевания, при этом данные проявления не столь часто появляются, как в случае с портальной формой цирроза. Между тем, поздние этапы заболевания характеризуются симптоматикой портальной гипертензии и асцита в выраженном их виде каждого больного постнекротическим циррозом.

Первичный билиарный цирроз

Данный вид цирроза представляет собой хроническое заболевание деструктивно-воспалительного масштаба, при котором поражению подвергаются септальные и междольковые желчные протоки. Заболевание аутоиммунное и впоследствии приводит к образованию холестаза.

Об этиологии заболевания ничего неизвестно, при этом основная его особенность заключается в постепенном разрушении желчных внутрипеченочных протоков. Первичный билиарный цирроз (ПБЦ) может протекать бессимптомно, медленно либо, наоборот, в быстро прогрессирующей форме. Подвержены этому заболеванию в подавляющем большинстве случаев женщины (90%), возраст их в среднем варьируется в пределах от 35 до 60, однако возможны колебания и в рамках 20-80 лет. Если заболевание отмечается у мужчин, то его течение у них аналогично «женскому» варианту.

Четверть случаев указывает на бессимптомное течение ПБЦ. В других случаях начало заболевания характеризуется собственной внезапностью, часто отмечается зуд и слабость, желтуха отсутствует. Примечательно, что отсутствие желтухи на начальн м этапе заболевания вовсе не указывает на ее последующее отсутствие – появиться она может спустя порядка от полугода до двух лет с момента появления зуда. 25% случаев указывает на одновременное появление желтухи и зуда. Также часто больные жалуются на появление болевых ощущений со стороны правого верхнего квадранта области живота.

В числе других симптомов может отмечаться стеаторея (повышенное содержание в кале жира, то есть жирный стул), диарея. Нередко появляется язва двенадцатиперстной кишки , осложняющейся впоследствии кровотечением. Часто ПБЦ сочетается и с различными разновидностями аутоиммунных заболеваний ( ревматоидный артрит , красная системная волчанка , склеродермия и пр.). Помимо зуда, кожные проявления могут сопровождаться и красным плоским лишаем либо иммунокомплексным капилляритом. Развитие аутоиммунного тиреоидита происходит порядка в 20% случаев, нередким явлением становится и токсический диффузный зоб .

Из-за снижения оттока желчи в комплексе с иммунным повреждением, возникшим со стороны поджелудочной железы, отмечается ее недостаточность. Дыхательная система может быть поражена интерстициальным фиброзом , нередко отмечается образование опухолевых процессов в различных областях.

Финальная стадия первичного билиарного цирроза определяет достаточно развернутую клиническую картину. Течение желтухи может сопровождаться в комплексе с отложением в кожных покровах меланина. Увеличению подлежат ксантомы, ксантелазмы, пальмарная эритема. В конечном итоге асцит в комплексе с кровотечением, возникшим на фоне варикозного расширения вен желудка и пищевода, а также печеночная кома либо сепсис – все это приводит к летальному исходу.

Вторичный билиарный цирроз

Чаще всего развитие этого вида цирроза происходит у больных, ранее перенесших операцию (одну либо несколько) непосредственно связанную с желчными путями. Симптомы этого заболевания на его начальной стадии течения в значительной мере совпадают с симптомами заболевания, спровоцировавшего актуальную обструкцию (непроходимость) желчных внепеченочных путей.

В скором времени вслед за острой формой внепеченочной непроходимости происходит развитие холестатического гепатита, в связи с чем в центрах долек образуются очаговые некрозы, а впоследствии развивается воспалительная реакция в комплексе с фиброзом. Внепеченочная билиарная обструкция в течение ближайших 2-7 лет приводит к развитию септального цирроза. Что касается специфического типа терапии для вторичного билиарного цирроза, то ее, как таковой, в принципе не существует.

Вирусный цирроз

Вирусный цирроз, как правило, возникает в порядка 60% случаев на фоне вирусного хронического гепатита, характеризуемого значительной степенью активности, несколько реже – низкой. В течение срока около 5 лет до 1% больных, ранее перенесших безжелтушную либо симптоматическую форму гепатита В или С, также сталкивается с развитием вирусного цирроза печени.

В большинстве случаев развивается заболевание постепенно, характеризуется оно появлением неспецифического типа жалоб на снижение работоспособности, слабость, метеоризм и тошноту, боль в области правого подреберья, потерю веса. Нарастание этой симптоматики происходит одновременно с обострением заболевания в комплексе с умеренным развитием желтухи. Также обострение может протекать с усилением геморрагического синдрома (артралгия, кровоточивость, и пр.).

Варикозное расширение вен кардии и пищевода происходит в случае с вирусным циррозом значительно раньше и чаще, чем при алкогольном циррозе, асцит здесь также развивается реже и позже. В среднем продолжительность жизни для больных определена в 10-15 лет с момента выявления у них вирусного цирроза, однако часто отмечаются и более длительные сроки по данному показателю.

Аутоиммунный цирроз

Цирроз печени в качестве исхода аутоиммунного гепатита, то есть аутоиммунный цирроз, как правило, является заболеванием, отмечаемым в подавляющем большинстве случаев среди женщин (начало/конец репродуктивного периода).

Характерными особенностями данной формы цирроза является его сочетание с различными системными поражениями внепеченочного масштаба, происходящими в других системах и органах. Помимо этого характерная особенность заболевания заключается и в наличии специфических аутоантител, встречающихся при том же вирусном циррозе очень редко. Субъективная оценка состояния больных, несмотря на повышенную активность печеночной патологии, в частых случаях на протяжении длительного времени определяет их состояние как удовлетворительное.

Достижение ремиссии при аутоиммунном циррозе возможно при назначении больших доз гормонов и при увеличении длительности срока лечения.

Симптомы печеночной комы

Печеночная кома, являющаяся актуальным состоянием развития цирроза печени, протекает в следующих основных стадиях.

 • Прекома. Начинается печеночная кома с этой стадии, развиваться она может постепенно. Проявления сводятся к появлению тревоги, апатии или эйфории у больного. Характерной особенностью является замедление у больных мышления, нарушения в ориентации, а также расстройства сна.
 • Угрожающая стадия печеночной комы, кома. Отмечается спутанность сознания, пространственно-временная дезориентация больного, смена приступов возбуждения депрессиями, сонливость. Возникает тремор (дрожание) рук. Сознание при развитии печеночной комы отсутствует, мышцы затылка и конечностей характеризуются собственной ригидностью (затвердением). Лицо приобретает сходство с маской. Терминальному периоду этого состояния сопутствует расширение зрачков и исчезновение реакции на свет, роговичные рефлексы постепенно угасают, отмечается паралич сфинктеров и последующая остановка дыхания.

Отмечаются и другие признаки, указывающие на общее поражение печени. Сюда относятся желтуха, потемнение мочи, обесцвечивание кала. На языке появляется грязноватый налет. Также данному проявлению цирроза сопутствует появление специфического запаха изо рта (он напоминает запах сырого мяса).

Дијагностицирање

На сегодняшний день самый точный метод, применяемый в диагностировании цирроза – это биопсия в комплексе с детальным опросом пациента относительно его образа жизни (употребление алкоголя, особенности профессиональной деятельности, питания, режима и пр.), перенесенных ранее и актуальных на момент опроса заболеваний (гепатит и пр.).

В обязательном порядке осуществляется и пальпация печени, что нужно для выявления ее увеличения. Исследуются и возможные внешние проявления заболевания (алкогольный цирроз сопровождается, например, появлением паутинки сосудов на коже). Опять же, исследуются слизистые и кожа пациента на предмет наличия у него желтухи, которая, несмотря на ее появление и при других заболеваниях, также развивается и при циррозе.

Диагностика цирроза печени проводится и на основании у больного асцита (отека брюшины). Эндоскопия как метод исследования дает возможность выявить варикозное расширение вен пищевода. Помимо этого применяется УЗИ , КТ и МРТ печени , в том числе и анализ крови , с чьей помощью определяется снижение в крови показателей уровня билирубина и повышенное содержание железа, меди и ферментов.

Лечение цирроза печени

Основные принципы, применяемые в лечении цирроза, ориентированы на устранение прямых причин, в результате которых развилось это заболевание, а также на разработке специфический диеты, витаминной терапии и устранении осложнений, сопровождающих цирроз. Лечение цирроза народными средствами может оправдать себя лишь в качестве дополнительной меры, определяющей некоторую эффективность только в рамках начальных стадий течения этого заболевания.

Устранение причин, спровоцировавших цирроз

Алкогольный цирроз печени предусматривает полный отказ пациента от употребления спиртного, а также требует назначения для него дезинтоксикационной терапии, направленной на выведение из организма образуемых при употреблении алкоголя продуктов его распада.

Если цирроз возник на фоне воздействия вирусного гепатита, то лечение изначально ориентировано именно на него. Если же развитию цирроза послужил прием лекарственных препаратов ( лекарственный гепатит), то препарат, спровоцировавший это заболевание, исключается из употребления.

Аутоиммунный цирроз появляется из-за повышенной агрессивности со стороны иммунной системы, соответственно, лечение предусматривает использование иммунодепрессантов (препаратов, оказывающих подавляющее воздействие на иммунную систему).

Диета при циррозе

В любом случае при циррозе следует отказаться от спиртного, помимо этого исключаются приправленные, жареные и жирные блюда, а также консервы, различные виды колбас и копчености. Рекомендовано исключение шоколада, томатного сока, чеснока, грибов и помидоров.

При развитии у больных асцита рацион требует исключения из него поваренной соли.

Употреблять можно каши и овощные супы, отварное мясо (нежирные его сорта), молочные продукты (обезжиренные), зеленые яблоки, сухари и пр.

Питание при циррозе осуществляется небольшими порциями, 5-6 раз в день.

Осложнение цирроза: лечение

- Асцит . Данное проявление является составляющим фактором портальной гипертензии, характеризуется, как мы уже отмечали ранее, увеличением живота по причине скопления в нем жидкости. В лечении асцита используются диуретики, то есть те медпрепараты, с чьей помощью обеспечивается вывод из организма с мочой избыточной жидкости.

- Печеночная кома. В данном случае поражению подвергается головной мозг, что происходит из-за скопления значительного объема токсических веществ в крови. Развитие данного типа комы происходит преимущественно на этапе декомпенсированного цирроза, потому лечение в значительной степени затруднено и попытки его определения в каждом случае строго индивидуальны.

- Кровотечение вен пищевода. Происходит оно из-за их расширения и является серьезным осложнением течения цирроза. Проявления кровотечения сводятся к почернению кала или выделению крови через рот (кровавая рвота). В лечении используется эндоскопия или хирургическая операция.

- Рак печени. Развитие данного заболевания происходит, как правило, в результате развития цирроза на фоне воздействия вирусных гепатитов. Лечение в этом случае определяется онкологом.

В качест ве радикального метода лечения при актуальном для больного циррозе применяется пересадка органа, то есть, собственно печени.

Диагностика цирроза печени осуществляется врачом гепатологом.

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Цирроз печени и характерные для этого заболевания симптомы, то вам может помочь врач гепатолог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Холецистит (совпадающих симптомов: 9 из 20)

Холециститис е воспалителна болест која се јавува во жолчното кесе и е придружена со тешки симптоми. Холециститис, чии симптоми се јавуваат, како, всушност, самата болест, кај околу 20% од возрасните, може да продолжи во акутна или хронична форма.

...
Рак печени (совпадающих симптомов: 8 из 20)

Ракот на црниот дроб е прилично тешка болест во својот тек, што се карактеризира со развој на малигнен тумор во црниот дроб. Канцер на црниот дроб, чии симптоми имаат карактеристични карактеристики, може да настане како резултат на изложеност на вакви важни фактори како што се цироза на црниот дроб, вирусниот хепатитис и потрошувачката од страна на пациентот на производи кои вклучуваат афлатоксин.

...
Лучевая болезнь (совпадающих симптомов: 8 из 20)

Зрачената болест е патолошка состојба на лицето, што е предизвикано од систематското изложување на телото на радиоактивно зрачење. Клиничката слика се манифестира ако дозата на зрачење надминува 100 rad (1 Gy). Ако дозата е помала од ова, тогаш можеме да зборуваме за асимптоматскиот тек на зрачната болест.

...
Гепатит С (совпадающих симптомов: 7 из 20)

Хепатитис Ц е инфективна болест која влијае на црниот дроб и е еден од најчестите типови на хепатитис. Хепатитис Ц, чии симптоми веќе долго време не можат да се појават, често продолжува со неговото доцно откривање поради оваа причина, што, пак, води до латентен превоз кај пациенти со паралелно ширење на вирусот.

...
Хепатитис Б (симптоми на појавување: 7 од 20)

Вирусен хепатитис Б е вирусна болест на воспалителна природа, која главно влијае на ткивото на црниот дроб. Откако лицето се опоравува од оваа болест, тој развива траен имунитет за живот. Но, можно е транзицијата на акутната форма на хепатитис Б да хронична прогресивна. Превозот на вирусот е исто така можен.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

хепатолог прифаќа
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .