Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Дуоденален улкус: симптоми и третман

Дуоденален улкус - главни симптоми:

Дуоденален улкус е хронична болест на повторлива природа, чии манифестации се состојат во формирање на чир концентриран во ѕидот на засегнатиот орган. Дуоденален улкус, чии симптоми се појавуваат кај пациенти, главно во однос на позадината на инфекцијата од бактеријата Helicobacter pylori, има тенденција кон прогресија, поради што патолошкиот процес може исто така да го искористи стомакот и другите органи на дигестивниот систем.

Општ опис

Статистиката за оваа болест укажува на тоа дека дуоденалниот улкус, како патем, и чир на желудникот , е многу почест кај урбаните жители отколку кај руралните жители. Причината за ова може да се определи со ефектот предизвикан од посебен изобилство на стрес, кој предизвикува развој на овие болести.

Кај лица со хиперсензитивност, дуоденалниот чир се јавува поради ефектите врз мукозата на тенкото црево во областа на почетниот пепсин (произведен од гастричната мукоза на ензимот) во комбинација со желудечна киселина. Поради овој ефект, дуоденалната лигавица се трансформира, што е придружено со кршење на нејзиниот интегритет.

Текот на пептичниот улкус, како што веќе рековме погоре, има рекурентна природа, соодветно, болеста се карактеризира со периоди на промена на егзацербациите со "затишје" (т.е. со ремисија).

Во суштина, дуоденалниот чир се јавува кај мажите, во просек, според светските стандарди, оваа болест е важна за 10% од населението. Исто така треба да се забележи дека кај улкусите на дуоденумот се појавуваат многу почесто од чиревите во стомакот. Ако воспалението е формирано со истовремено оштетување на желудникот и дуоденумот, тогаш тука станува збор за т.н. комбинирани улцери.

Улцеративните процеси може да се развијат не само под влијание на горенаведената бактерија Helicobacter pylori , туку и со редовна употреба на одредени антиинфламаторни лекови на нестероидната група (диклофенак, ибупрофен, ацетилсалицилна киселина (аспирин) итн.). Често, овие лекови се користат за болки во мускулите, артритис , а аспирин меѓу нив исто така се користи како заштитно средство против формирање на згрутчување на крвта. Во меѓувреме, важно е да се земе предвид дека овие лекови во некои случаи се главните фактори на деструктивното влијание на дуоденумот.

Придонесете за развој на пептичен улкус на дуоденумот, исто така, може да биде нездрава исхрана, алкохол и пушење. Ноќните смени при работа, според доказите на голем број студии, го зголемуваат ризикот од формирање на чир од 50%.

Локација на чиреви со дуоденален улкус и со гастричен улкус

Причини за Дуоденален Улцер

Во големо мнозинство случаи, дуоденален чир се појавува токму спроти позадината на ефектот на Helicobacter pylori бактеријата што ја бележевме порано. Особеностите на процесите на неговата витална активност продолжуваат не само со производството на супстанции, поради што оштетена мукозната мембрана на дуоденумот и стомакот, но исто така и со производство на амонијак, што, пак, доведува до зголемување на производството на хлороводородна киселина од страна на телото.

До релативно неодамна бактеријата Helicobacter pylori се сметаше исклучиво за предизвикувач на гастритис (хронична форма), но подоцна нејзината улога во почетокот и развојот на гастричните улцери и, соодветно, докажани дуоденални улкуси. Со оглед на овој факт, третманот на дуоденалните улкуси не може да се смета за соодветен ако не е фокусиран на соодветни мерки за уништување на оваа бактерија.

Покрај пушењето, алкохолот, употребата на одредени лекови и други фактори забележани порано, наследноста не може да се исклучи што е можно повеќе доверители на почетокот на оваа болест во иднина. Статистичките податоци покажуваат дека присуството на улкус кај родителите утврдува предиспозиција за околу 40% за нивното дете.

Во однос на причините за повторување на болеста на пептичниот улкус во разгледуваната област, како такво, можно е да се идентификува крварење, како и кршењето на упатствата пропишани за пациентот, кои лекарот ги определил за него.

Видови чир на дуоденални

Дуоденален улкус акутен:

 • со крварење;
 • со перфорација;
 • со перфорација и крварење;
 • без перфорација и крварење.

Дуоденален улкус хроничен:

 • неспецифицирано со крварење;
 • неодредено со перфорација;
 • неодредено со перфорација и крварење;
 • без перфорација и крварење.

Не е специфициран дуоденален улкус, без перфорација или крварење како акутна или хронична.

За да започнете, разгледајте ги симптомите поврзани со основната болест, малку подолу разгледајте што е чир со крварење и чир со перфорација.

Дуоденален улкус: симптоми

Дуоденален улкус има различни симптоми. Особено, овие вклучуваат:

 • Болка во горниот дел на стомакот, малку под градната коска. Овој симптом е доста честа појава со оваа болест. Често, болката се јавува за време на глад (т.н. "гладни болки"), завршувајќи по јадење. Во некои случаи, природата на болката може да се дефинира како пирсинг или силна, а во други - како лелекање. Покрај тоа, болката може да му даде на срцето или на грбот.
 • Често, чувството на глад се појавува по неколку часа од моментот на јадење.
 • Често, пациентите пријавуваат чести ноќни будења поради тешка абдоминална болка. Патем, болката во сон е исто така една од најчестите симптоми на дуоденален улкус - околу 80% од пациентите го доживуваат. Оваа болка се објаснува со фактот дека производството на хлороводородна киселина во желудникот достигнува врв во обемот за околу два часот наутро, и поради оваа причина, ноќната болка може да се смета како нормална заштитна реакција од страна на организмот во ситуација со зголемување на киселоста.
 • Гадење
 • Издржливост .
 • Надуеност .
 • Подуеност .
 • Повраќање со крв . Овој симптом на дуоденален улкус укажува на напредна фаза на болеста, чиј развој достигна вакви манифестации поради недостаток на соодветен третман. Покрај тоа, крвта може да се открие и во измет на пациентот. Во принцип, појавата на крв укажува на внатрешно крварење, што е неприфатливо да се игнорира - во оваа фаза во развојот на болеста фаталниот исход е возможен со дуоденален улкус.
 • Во некои случаи, болеста во прашање не се манифестира воопшто, односно нема симптоми на чир како такви. Според тоа, можно е да се зборува за латентната форма на нејзиниот тек, која исто така се случува многу често, особено во случаи на инциденца во категоријата постари пациенти.

Сумирајќи го разгледувањето на вообичаените симптоми, може да се забележи дека, општо земено, оваа болест се карактеризира со различни клинички слики, и затоа само врз основа на сеопфатна дијагноза може да му се припише дуоденален чир со симптоми релевантни за пациентот.

Локација на дуоденален улкус: погледнете за време на процедурата за ендоскопија

Дуоденален улкус со крварење: симптоми

Враќајќи се во особеностите на типовите на дуоденални чиреви, би сакал да се задржам на перфорираниот улкус и чирењето на крварењето. Прво, размислете за симптомите на чир со крварење и, особено, што е тоа.

Развојот на крварење за време на формирање на дуоденални чирови на неутрофични лезии во регионот на ѕидовите на овој орган, како и хиповитаминоза К, П и Ц, ментално и физичко пренапонирање, васкуларни лезии на позадината на атеросклероза во областа на гастродуоденалната зона, повреда и абдомен итн. во врска со преваленцата на таквите манифестации како крварење во дуоденален улкус, тогаш постојат некои несовпаѓања во овој поглед - во некои извори податоците се намалуваат до стапка од 4,4%, други достигнуваат 37% или повеќе.

Компликацијата на крварење на улцерацијата првенствено се забележува кај мажите, во најголем дел се јавуваат кај луѓе на возраст од 40-50 години. Смртноста поради таквото крварење е, до ден-денес, повеќе од високо, достигнувајќи околу 1-24% во различни земји и возрасти, а најчесто сличен исход е забележан кај луѓе на 45-годишна возраст.

Исто така, треба да се забележи дека пренесувањето на крварењето кај пациентите претходно го одредува поголем ризик од повторно крварење, предвидување на можни ризици на неговото потекло не е можно. Екстремно сериозна компликација на текот на дуоденалниот чир укажува на рано рекурентно крварење, тие се појавуваат во првите шест недели по завршувањето на акутно претходно крварење. Според тоа, доцно рекурентно крварење се јавува уште по 6 недели од времето на таквото претходно крварење.

Раното повторено крварење укажува на прилично висока стапка на морталитет, и ова е точно дури и во случај на итна операција за пациентот. Ризикот од смртта и со секое следно крварење се зголемува, и нивното предвидување е исто така невозможно.

Карактеристики на крварење кај пациенти со дуоденален улкус:

 • Ненадејно масовно крварење . Укажува уште едно егзацербација.
 • Малку крварење . Како по правило, се јавува како резултат на прекумерна употреба на лекови кои се контраиндицирани за употреба. Мал чир може да се крвара речиси секој ден, се јавува загуба на крв кај пациент со измет (без промена на бојата на црно). Во овој случај, тежок замор често се определува како единствен симптом, кој не е диктиран од ништо.

Клиниката, придружувајќи масивно улцеративно крварење, има доста карактеристични карактеристики. Значи, ова вклучува црн столица, гадење и мал студ, некои случаи укажуваат на несвестица по движење на дебелото црево или за време на него.

Со губење на крв од повеќе од 350 ml, соодветно, нејзиниот вкупен волумен се намалува, затоа, соодветни компензаторни реакции се јавуваат во форма на васкуларен спазам, брз пад на крвниот притисок и бледило. Во случај на ЕКГ, може да се открие миокардна хипоксија.

Како резултат на масивно крварење, брзо се развива васкуларен колапс, кој, пак, е придружен со вртоглавица и слабост на пациентот, бледило и низок крвен притисок, тахикардија . Температурата е низок степен (37,5-38 ° C), болката може да престане.

Повраќањето на крвта е придружено со ослободување на темни бои, што се објаснува со ефектот на хлороводородна киселина од стомакот врз хемоглобинот.

Вреди да се забележи дека, пред татков столче со крвава повраќање, исто така е можно да се утврди внатрешно крварење врз основа на неговите општи знаци (што е можно во отсуство на болести на кардиоваскуларниот систем во тешка форма кај пациент). Така, гастродуоденалното крварење не е проследено со карактеристична тензија на мускулите на абдоменот, како и други изразени симптоми кои укажуваат на иритација на перитонеумот. При спроведување на анализи утврдени со намалување на бројот на црвени крвни клетки , хематокрит и хемоглобин .

Прогнозата на дуоденален улкус често е доста тешка, особено, станува потешка со појава на крваво повраќање со ташни црни столици.

Природата на болката пред крварењето, како и после неа, ја одредува важноста на пациентот во неговата прогноза. Не е пропуштена возраста на пациентот. На пример, ерозивната артерија, која ја зајакна и ја изгуби својата вродена еластичност, која исто така претрпе склеротични промени, ја губи можноста за редукција (што е важно за постарите пациенти), соодветно, шансите за запирање на крварењето значително се намалуваат, дури и во случај на конзервативна терапија.

Исто така, треба да се забележи дека болката во стомакот, па изнемоштување на пациентот пред крварењето, често исчезнува по него. Ако ова не се случи, тогаш прогнозата, според тоа, се влошува. Факт е дека овде станува збор за калеичен или пенетрирачки улкус, секој од овие чирови, пак, ги одредува незначителни шанси за крварење да се заврши себеси или позитивен резултат на запирање со биолошка или хемиска терапија.

Перфориран дуоденален чир: симптоми

Перфорираниот дуоденален чир е крајно сериозна компликација на оваа болест, нејзиниот развој се јавува како резултат на формирање на дефект преку ѕидот на разгледуваниот органски отвор во абдоминалниот простор или во ретроперитонеалниот простор.

Најчесто, перфорацијата на чир се забележува кај мажите, а најчесто нивната возраст спаѓа во возрасната група од 20 до 40 години, иако генерално оваа манифестација не е исклучена од пациенти кои претставуваат други возрасни групи.

Дијагнозата на оваа состојба во некои случаи е доста тешко. На пример, ако станува збор за покриена перфорација или перфорација до кутијата за кутии. Ваквите потешкотии се исто така важни кога се обидува да воспостави дијагноза кај постари пациенти и пациенти во ослабена состојба.

Најчесто перфорацијата на улцерите е резултат на долг тек на улцеративна болест, околу 10% од случаите се перфорација на таканаречениот "немирен" улкус, најчесто забележан кај млади пациенти, како и кај постари лица. Перфорацијата и неговите симптоми особено може да се развијат на позадината на крварење во пептичниот улкус, што, соодветно, го префрла вниманието на лекарот на последната манифестација.

Симптомите на перфориран улкус дефинираат посебна класификација:

 • Етиологија. Во зависност од карактеристиките на етиологијата, хроничната перфорација или акутната перфорација е утврдена симптоматска (стрес, хормонална, итн.).
 • Локализација Булбар или постбулбар.
 • Клиничка форма. 1) перфорација на абдоминалната празнина (покриена и типична перфорација); 2) атипична перфорација (до вреќата за пакување, до големи или мали пакувања); 3) комбинирана перфорација, која се јавува заедно со крварење во гастроинтестиналниот тракт.
 • Клинички периоди. Одговара на фазата на перитонитис (примарен шок, имагинарно здравје, тешка абдоминална сепса).

Во текот на оваа болест постојат три фази, односно клиничкиот период забележан во класификацијата:

 • Јас фаза. Оваа фаза на шок, која се слави во првите 6 часа. Се карактеризира со симптоми во форма на остра болка во подрачјето на епигастриумот, слично на "удар од нож", повраќање на самиот почеток и неподвижност на пациентот. Во чести случаи, пациентите се наоѓаат во поза, нозете доведуваат до стомакот. Бележени се бледило на кожата и мала цијаноза (цијаноза) на усните, здивот на плитка и излив на ладна пот. Пулсот во оваа фаза е или нормален или малку потценет, крвниот притисок е исто така намален. Кога допирање на стомакот има остра болка. Чувството го одредува интензитетот на подрачјето на задникот, стомакот станува цврст, што ја открива аналогијата со таблата.
 • Фаза II Оваа фаза се карактеризира со имагинарно подобрување. Нејзината офанзива се случува во следните 6 часа по завршувањето на претходната фаза. Како што може да се разбере од оригиналните карактеристики, состојбата на пациентот во оваа фаза е малку стабилизирана, болката се намалува, мускулната тензија се намалува, што овозможува да се суди за целокупното подобрување. Здесь важно обратить внимание на симптоматику, указывающую на развитие перитонита , которая заключается в явлениях тахикардии и эйфории, сухости языка и повышении температуры, возможной задержке газов и стула из-за пареза, актуального для кишечника. Лейкоцитоз , которого не было в первой стадии, в этой стадии постепенно нарастает. Пальпация определяет наибольшую степень болезненности со стороны подвздошной области (справа), в результате может быть неверно истолковано состояние больного с диагностированием на фоне таких проявлений острого аппендицита .
 • III стадия. Развивается спустя порядка 12 часов с момента завершения предыдущей стадии, стадия эта соответствует выраженной клинике проявлений диффузного перитонита. Установление причины, ставшей первоначальным фактором развития заболевания, в значительной мере усложнено, для этого опираться необходимо в комплексе на весь анамнез, собранный по состоянию больного. Состояние же его на этом этапе заболевания стремительно ухудшается. Первый симптом, указывающий на данную стадию – это рвота, систематически повторяющаяся и приводящая к постепенному обезвоживанию больного и к потере сил. Отмечается беспокойность больного, сухость слизистых и кожных покровов. Повышается температура, давление падает, пульс достигает 120 ударов в минуту. Дыхание становится учащенным. Опять же, возникает вздутие живота. Язык становится сухим, на нем появляется налет грязно-коричневого цвета. Определение диагноза, как и оказание хирургической помощи, становятся действиями не только запоздалыми, но и, можно сказать, бесполезными.

Диагностирование

Наиболее распространенным и достоверным методом для установления диагноза на сегодняшний день является эндоскопия. Несмотря на то, что процедура достаточно неприятна в реализации, именно с ее помощью врачу доступна полная картина состояния больного и процессов, происходящих в его желудке на конкретном этапе.

Современное оборудование, применяемое для эндоскопии, оснащено специальными устройствами, с помощью которых может быть взята проба желудочного содержимого и тканей в нем, что, в свою очередь, позволит выявить инфекцию, спровоцировавшую заболевание (хеликобактер пилори). Помимо этого данный метод позволяет изучить желудочный сок на предмет показателей уровня его кислотности.

Также используется специальное тестирование на определение бактерии хеликобактер пилори, что включает в себя тесты рвотных масс, крови и кала либо материала, полученного ранее при биопсии.

Дополнительную роль в диагностировании заболевания играет и рентгенологическое исследование, которое, несмотря на определенную его устарелость, также дополняет картину заболевания. И, наконец, пальпация (прощупывание соответствующих областей), которая в применении хорошего диагноста дает возможность поставить диагноз, исключая необходимость в дополнительных методах исследования.

Лечение язвы двенадцатиперстной кишки

Лечение рассматриваемого заболевания определяется комплексно, исходя из общего состояния больного, лабораторных данных и ряда других условий, соответственно, определение в нашей статье конкретных вариантов лечения является нецелесообразным по причине их исключительной сложности и сугубой индивидуальности в подборе.

Отметим лишь, что хирургическое лечение, некогда столь популярное в борьбе с язвой, сегодня проводится лишь в случае кровотечений или прободных язв. Что касается фармакологической терапии, то она заключается в ориентированности на уничтожение бактерии хеликобактер пилори, восстановление слизистой пораженного органа и на недопущение осложнений на фоне данного заболевания. В качестве основных препаратов, применяемых в лечении, можно выделить Омез и Де Нол, а также некоторые антибиотики.

Для диагностирования язвы двенадцатиперстной кишки при актуальности для больного перечисленных симптомов, необх димо обратиться к гастроэнтерологу. Возникновение критических состояний (сильные боли, кровавая рвота) требует безотлагательного вызова «скорой помощи».

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Язва двенадцатиперстной кишки и характерные для этого заболевания симптомы, то вам может помочь врач гастроэнтеролог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Поверхностный гастродуоденит (совпадающих симптомов: 5 из 12)

Површниот гастродуоденит е гастроентеролошка воспалителна болест која влијае на ѕидовите на желудникот, мукозната мембрана и тенкото црево.

...
Жировой гепатоз (ожирение печени) (совпадающих симптомов: 4 из 12)

Дебелината на црниот дроб, исто така дефинирана како масна хепатоза, е хронична или акутна болест на овој орган. Ожирение печени, симптомы которого связаны с нарушениями обменного характера, происходящими на клеточном уровней, протекает в комплексе с дистрофическими процессами, сосредотачиваемыми в области паренхимы пораженного органа.

...
Гастродуоденит (совпадающих симптомов: 4 из 12)

В качестве такого заболевания как гастродуоденит принято определять состояние, при котором воспалению подвергается пилорическая зона желудка и слизистая двенадцатиперстной кишки. Гастродуоденит, симптомы которого могут возникнуть по причине воздействия внешних или внутренних факторов, является одним из самых распространенных заболеваний для ЖКТ.

...
Гастрит (совпадающих симптомов: 4 из 12)

Гастрит представляет собой достаточно распространенную патологию, при которой поражению подвергается желудок, а в частности – слизистые его стенок. Гастрит, симптомы которого в подавляющем своем большинстве возникают на фоне воздействия специфической бактерии, в качестве которой выступает многим читателям известная Helicobacter pylori, также может возникнуть и в результате воздействия ряда специфических факторов (алкоголизм, постоянные стрессы, курение, неправильное питание и пр.).

...
Панкреатит (совпадающих симптомов: 4 из 12)

Панкреатит представляет собой группу заболеваний в комплексе с сопутствующими им синдромами, течение которых сопровождается общим для них фактором, в качестве которого выступает воспаление поджелудочной железы. Панкреатит, симптомы которого проявляются из-за того, что не происходит выброса выделяемых железой ферментов в двенадцатиперстную кишку, протекает с активизацией этих ферментов непосредственно в железе, за счет чего происходит постепенное ее разрушение, иными словами – самопереваривание.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

гастроентеролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Вернадский пр., 93, бул. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .