Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Билијарна цироза: симптоми и третман

Билиарната цироза - главните симптоми:

Билиарната цироза е патологија на црниот дроб, што резултира од долготрајно нарушување на одливот на жолчката поради холестаза или оштетување на билијарниот тракт. Ова е процес на хронично воспаление со автоимуна генеза. Патологијата е секундарна и примарна. Треба да се забележи дека претежно кај лицата со оваа патологија се забележува примарна билијарна цироза.

Патолошката состојба е главно откриена кај средовечни жени - од 40 до 60 години. Се манифестира со зголемување на симптомите на уништување на паренхимот на органот, со замена на здрави хепатоцити од фиброзно ткиво, што доведува до цироза, а подоцна, ако не се изврши навремено лекување, се јавува хепатална инсуфициенција .

Причини

За примарната билијарна цироза се вели кога етиологијата на болеста е нејасна. Болеста се развива на позадината на продолжено воспаление во каналите, кое тече без тешки клинички симптоми. Таквиот воспалителен процес станува последица на развојот на холангитисот , што предизвикува развој на холестаза и последователна смрт на клетките на црниот дроб.

Медицинските студии утврдиле дека примарна билијарна цироза е често комбинирана со патологии како што се:

Сите овие болести се исто така последица на автоимуни нарушувања во телото, па затоа не е изненадувачки што заедно со нив, пациентот може да има и примарна билијарна цироза.

Исто така предиспонирачки фактори кои ја зголемуваат веројатноста за појава на оваа болест кај жените и мажите може да бидат:

 • генетска предиспозиција;
 • намалена заштитна функција на телото;
 • заразни патогени, особено, постои теорија дека вирусите како што се вирусот на херпес и Епштајн-Бар можат да влијаат врз развојот на болеста.

Сепак, очигледните причини за болеста сè уште не се воспоставени, така што сите луѓе се изложени на ризик да се разболат од него.

За целосно разбирање на проблемот, треба да се разгледа и секундарната билијарна цироза. Луѓето зборуваат за оваа патологија кога постои очигледна блокада на каналите, што може да се случи поради:

 • тумори;
 • конгенитални абнормалности на структурата;
 • блокада на канал со анализа во холелитијаза ;
 • за време на операцијата со формирање лузна.

Покрај тоа, секундарна билијарна цироза се јавува кога жолчните канали се стегаат од околните лимфни јазли со екстензивен лимфаденит или панкреасот, кој се зголемува со големина поради прогресијата на воспалението во него.

Класификација

Како што споменавме погоре, патологијата е поделена на два вида, во зависност од причините. Ова се примарна и секундарна билијарна цироза, од кои секоја има слични симптоми, но различен третман.

Постојат четири фази на развој на процесот. На прво постои краткотрајно нарушување на циркулацијата на жолчката низ каналите. Обично, со такви нови лезии, симптомите на болеста не се манифестираат, па луѓето не бараат лекарска помош. Оваа фаза се нарекува дуктална.

Втората фаза се карактеризира со подолг ефект врз каналите со нарушена проодност, што предизвикува воспалителен процес во црниот дроб и растот на сврзното ткиво, заменувајќи здрави хепатоцити. Ова, од своја страна, доведува до влошување на телото. Во медицинската терминологија, оваа фаза е дефинирана како дуктудијарна.

Третата фаза на таквата патологија како примарна билијарна цироза се карактеризира со канал склероза, што предизвикува смрт на хепатоцитите и замена на оштетените клетки со фиброзно ткиво. Симптомите на болеста во оваа фаза се јасно изразени, па затоа во овој период луѓето бараат лекарска помош. Оваа фаза се нарекува фаза на фиброза.

Последната - четвртата фаза - е непосредна цироза на самата болест со последователен развој на откажување на црниот дроб. Болеста во оваа фаза претставува сериозна закана за животот на пациентот и затоа бара итна медицинска акција.

Клиничка слика

Симптомите на патологија на примарен или секундарен тип се идентични, бидејќи без оглед на причината за развојот на болеста, лезиите во органот се исти. Значи, главните симптоми кај кои пациентот се жали во раните фази на болеста се:

 • темно кафена боја на кожата која се појавува во почетните фази на болеста главно кај повеќето пациенти. Првично, потемните површини се потемнуваат на кожата, а потоа се шират низ телото;
 • пруритус, кој се јавува во почетната фаза кај половина од лицата со примарна билијарна цироза, а чешањето може да мачи лице за месеци или дури години, додека други симптоми на болеста нема да се појават;
 • формирање на специфични задебелени плаки лоцирани на кожата на очните капаци и испакнати над површината - тие се нарекуваат xanthelasm, и се забележани кај повеќето луѓе со оваа дијагноза;
 • зголемување на црниот дроб и слезината, исто така, може да се јават во почетната фаза на развојот на патолошката состојба.

Покрај тоа, многу пациенти се жалат на симптоми на општа слабост - слабост, замор, мускулна болка, како и болка во десниот хипохондриум (а понекогаш и тежина) и горчлив вкус во устата.

Со прогресијата на патологијата и развојот на втората, третата и четвртата фаза, симптомите само се интензивираат. Чешањето станува поизразено и се грижи за лицето и во текот на денот и во текот на ноќта. Во исто време, површините со променета боја стануваат груби, карактеристично задебелување се појавува на кожата на дланките и нозете, а исто така многу често телото опфаќа осип, кој може да биде од било кој карактер. Неспецифичните симптоми исто така се зголемуваат - температурата се зголемува, лицето се чувствува заморено, неговиот работен капацитет се намалува и неговиот апетит се влошува, што предизвикува остра губење на тежината.

Слезината и црниот дроб се значително зголемени, се забележува силна болка во областа на заболениот орган, а вените на хранопроводникот и стомакот се прошируваат, поради што појавата на крварење е чест симптом на болеста во овие фази.

Природно, со таква сериозна патологија, процесот на варење е нарушен кај луѓето, и се забележуваат симптоми на исхрана и витамински недостатоци. Покрај тоа, може да се развијат разни системски патологии, како што се гломерулонефритис , пневмосклероза и ендокрини пореметувања. На последната фаза, човечката состојба е исклучително тешка и бара итна реанимација, до и вклучувајќи ја и потребата за трансплантација на органи.

Во секундарната форма на болеста има слични симптоми, вклучувајќи:

 • силна болка во засегнатиот црн дроб;
 • интензивно чешање на кожата, полошо ноќе;
 • болка во црниот дроб на палпација и зголемување на нејзината големина;
 • рана жолтица ;
 • спленомегалија ;
 • зголемување на температурата на телото до фебрилни индикатори на позадината на развој на инфекција.

Брзо, оваа форма на болеста доведува до развој на цироза и последователна слабост на црниот дроб, чии симптоми го загрозуваат животот на пациентот. Особено, симптомите на развој на хепатална инсуфициенција се:

 • гадење и повраќање на цревните содржини;
 • диспептични нарушувања;
 • промена на бојата на измет и урина во боја на темно пиво;
 • хепатална енцефалопатија (деменција).

Состојбата може да предизвика такви сериозни компликации како асцит , внатрешно гастрично и цревно крварење, кома и смрт.

Дијагноза и карактеристики на третман

Нормален црн дроб и цироза

Дијагнозата се базира на испитување на поплаките и историјата на пациентот, како и на спроведувањето на инструменталните методи на испитување и лабораториските тестови.

Пристапот кон дијагнозата треба да биде комплексен, бидејќи е неопходно да се разликува примарна билијарна цироза од други болести на овој орган или други органи на гастроинтестиналниот тракт.

Лабораториските дијагностички податоци за примарни и секундарни форми на оштетување на црниот дроб ќе бидат идентични, според тоа, за да се утврдат причините за болеста, за која зависи третманот, неопходно е да се спроведат такви инструментални методи на истражување, како што се:

 • Ултразвук;
 • биопсија на црниот дроб;
 • МНР и КТ;
 • ретроградна холангиографија.

Само по сеопфатно испитување на пациентот, лекарот може да одлучи за тактиката на лекување на патологијата.

Како и со било која друга болест на органите на дигестивниот тракт, третманот може да биде конзервативен и хируршки - сето тоа зависи од причината за болеста и нејзините клинички манифестации. Главните лекови кои се користат во конзервативниот третман на болеста се хепатопротекторите, кои ги штитат хепатоцитите од уништување. Задолжително кај примарна билијарна цироза е приемот на имуносупресиви, како средство за запирање на нездравата автоимуна реакција на телото.

За да се олесни сериозниот пруритус, се препишуваат антихистаминици, и се препишуваат витамини и лекови кои нормализираат метаболички процеси во телото. Во некои случаи, третман со анти-инфламаторни лекови.

Ако зборуваме за хируршки третман, а потоа со секундарна форма на болеста, се покажува отстранување на жолчното кесе, со цел да се спречи стагнација на жолчката во каналите и да се ублажат симптомите. Бенигна или малигна неоплазма исто така е отстранета ако е причина за секундарна билијарна цироза и влијае на протокот на жолчката низ каналите.

Во примарната форма на патологија, се индицира трансјугуларно интрахепатичко портосистемско маневрирање, со што лекарите успеваат да го ослободат притисокот во хепаталната вена. Но, најефективниот начин за лекување на примарна форма на билијарна цироза е трансплантација на црн дроб од соодветен донор.

Правилно одбраната исхрана ви овозможува да ги намалите клиничките манифестации на болеста, како и да ја ублажите состојбата на пациентот по операцијата. Но народните методи за лекување на патологијата не го даваат посакуваниот ефект, бидејќи тие се насочени исклучиво кон намалување на клиничките манифестации, но тие не влијаат на состојбата на заболениот орган. Затоа, фолклорниот третман може да се користи како средство за комплементарна терапија на патологијата по препорака на лекарот што посетува.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате билијарна цироза и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: гастроентеролог , хепатолог , терапевт .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Автоимун хепатитис (појавување симптоми: 9 од 19)

Автоимуниот хепатитис е бавно оштетување на клетките на црниот дроб наречен хепатоцити, и тоа се случува поради влијанието на имунолошкиот систем на сопствениот организам. Вреди да се одбележи дека болеста може да се развие и кај возрасното и кај детето, меѓутоа, главната ризична група се состои од жени.

...
Еозинофилна пневмонија (појавување симптоми: 8 од 19)

Еозинофилна пневмонија е болест на белите дробови со инфективна алергиска природа, во која еозинофилите се акумулираат во алвеолите, а еозинофилија е забележана во крвта. Еозинофилите се компоненти на човечкиот имунолошки систем. Нивниот број се зголемува во случаи кога се развиваат воспалителни и алергиски процеси во белите дробови. Вклучувајќи го и бројот на еозинофилите се зголемува кај бронхијална астма, која често ја придружува оваа патологија.

...
Механичка жолтица (појавување симптоми: 8 од 19)

Механичка жолтица се развива кога се нарушува процесот на одлив на жолчката по должината на жолчните канали. Ова се случува поради механичка компресија на каналите од тумор, циста, камен или други формации. Претежно жените страдаат од болеста, а на млада возраст, опструктивна жолтица се јавува како резултат на холелитијаза, а кај средовечни и постари жени, патологијата е последица на туморски процеси во органот. Оваа болест може да има и други имиња - опструктивна жолтица, екстрахепатична холестаза и други, но суштината на овие патологии е една и тоа е во кршење на протокот на жолчката, што доведува до појава на специфични симптоми и повреда на човечката состојба.

...
Алкохолен хепатитис (појавување симптоми: 8 од 19)

Алкохолниот хепатитис е воспалителна болест на црниот дроб, која се развива како резултат на продолжена употреба на пијалоци што содржат алкохол. Оваа состојба е претходник на развојот на цироза на црниот дроб. Врз основа на името на болеста, станува јасно дека главната причина за појавата е употребата на алкохол. Покрај тоа, гастроентеролозите идентификуваат неколку фактори на ризик.

...
Фасциолијаза (појавување симптоми: 8 од 19)

Фасциолијазата е екстраинтестинална хелминтијаза предизвикана од патолошкиот ефект на паразитот на паренхимот на црниот дроб и жолчните канали. Оваа болест е класифицирана како најчеста хеминетска инвазија на човечкото тело. Изворот на болеста е патогенот, кој може да биде хепатичен флук или џиновски флукс. Покрај тоа, лекарите идентификуваат неколку начини да зарази таков микроорганизам.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

гастроентеролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Трехгорный Вал, 12, бул
Телефон : +7 (499) 116-82-19
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
хепатолог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .