Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Токсичен хепатит: симптоми и третман

Токсичен хепатит - главни симптоми:

Токсичен хепатитис е воспалителен процес во црниот дроб кој се јавува како реакција на дејството на разни токсични агенси. Најчесто оваа болест се јавува поради дејството на телото на различни токсични супстанции, на пример, алкохол, лекови, токсини содржани во отровни печурки или токсини кои испуштаат разни вируси, бактерии и габи, паразити во телото.

Болеста е хронична или акутна. Акутен токсичен хепатитис се јавува кога голема концентрација на токсични супстанции влегува во телото истовремено. Клиничките манифестации во овој случај се појавуваат буквално на вториот или третиот ден и се разликуваат по јасна тежина. Хроничниот токсичен хепатитис е резултат на долготрајно труење на црниот дроб со токсични супстанции кои влегуваат во човечкото тело во мали количини. Симптомите на таквата болест можат да се манифестираат по неколку месеци, па дури и по неколку години по почетокот на внесувањето на отровни агенси.

Акутните и хроничните форми на патологија се опасни за човечкиот живот. Прво, затоа што таквата болест може да доведе до откажување на црниот дроб , како и поради тоа што може да се развие цироза на црниот дроб , со последователна слабост на црниот дроб. Тоа е, во секој случај, без третман, прогнозата на текот на болеста е неповолна, а веројатноста за фатален исход е многу висока. Особено опасно за луѓето е токсичен хепатитис, предизвикан од продолжена употреба на лекови, особено антибиотици.

Причини

Како што споменавме погоре, болеста е предизвикана од дејството на отровни агенси на клетките на црниот дроб. Во исто време, проникнувањето на отров во организмот може да биде предизвикано од професионалната активност на едно лице - односно, организмот се труе кога некое лице работи во неповолни услови. Отрови може исто така да навлезат во човечкото тело намерно - кога самиот ги користи за самоубиство, или кога некој му нуди да ги користи намерно, заради убиство. Патем, употребата на отрови од црниот дроб со цел да се изврши кривично дело е исклучително чест начин да се лиши личноста од животот, па при отварање на мртвите, лекарот внимателно ги испитува клетките на црниот дроб, обидувајќи се да пронајде траги од отровот во нив.

Ефектот на алкохолот врз црниот дроб

Друг начин да се добијат отровни супстанции во телото - случајно. Тоа е, кога едно лице не разбира дека користењето на една супстанција може да му наштети на своето здравје. Така обично се појавува лековити хепатитис - човек долго време користи разни лекови, не знаејќи дека предизвикуваат непоправлива штета на клетките на неговиот црн дроб.

За клетките на црниот дроб, отровите се:

  • многу лекови;
  • алкохол;
  • отрови содржани во растенија и печурки;
  • компоненти во индустриското производство, особено инсектициди, арсен, фосфор, пестициди и други.

Имајте на ум дека лекот хепатитис се јавува поради различни причини. Една од нив е погоре - долгорочен лек, што доведува до хронично труење. Сепак, акутниот токсичен хепатитис, исто така, може да се случи со единечна инјекција на лекови, особено интрамускулно или интравенозно. Покрај тоа, вдишувањето на токсични лекови се смета за многу опасно, бидејќи предизвикува акутен хепатитис предизвикан од лекови многу брзо.

Токсичниот хепатитис не е заразна болест, иако под одредени услови е можно другите луѓе да се заразат. Особено, со орален секс, може да се појави инфекција ако токсичниот агенс е во фрагменти од фекална материја, пренесени од пациент на здрава, за време на орален секс. Но, во праведност треба да се забележи дека овој метод на инфекција е прилично редок, за да можеме да претпоставиме дека токсичниот хепатитис не може да се пренесе од човек на човек.

Симптоми

Ако зборуваме за хронична патологија, тогаш тоа може да биде асимптоматско за долго време. Затоа, кога се појавуваат знаци на болест, тој веќе влијае на голем број на клетки на црниот дроб, што е оптоварено со сериозни состојби. Во акутна форма, симптомите обично се појавуваат брзо, па затоа е многу полесно да се дијагностицира патологијата во овој случај.

Карактеристичните симптоми на токсичен хепатитис се:

  • појава на мали крварења на кожата (петехии);
  • темна урина;
  • промена на бојата на измет;
  • пожолтување на мукозните мембрани и кожата;
  • чести крварења на носот и хеморагии.

Лицето со оваа дијагноза може да има чешање на кожата, да ја изгуби тежината, дури и анорексијата , да се жали на горчлив вкус во устата и тресење и други симптоми на варење. Како што напредува процесот, се појавуваат потешки симптоми, како што се повраќање, треска со нарушена општа состојба, акутна или досадна болка во десниот хипохондриум, како и знаци на психо-емоционално пореметување (замаглување на свеста, халуцинации, губење на свеста, па дури и кома).

Исклучително тешки состојби може да предизвикаат смрт на лице, поради што е толку важно да се дијагностицира болеста на време и да се пропише третман.

Дијагноза и третман

Невозможно е да се дијагностицира токсичен хепатитис со испитување на пациентот сам и собирање на неговата медицинска историја, иако со оглед на спецификите на неговата професионална активност, болеста сè уште може да се сомнева. Затоа, дијагнозата користи методи како ултразвук, КТ и МРИ. Но најилустративни се лабораториските методи за одредување на нивото на билирубин, алкална фосфатаза, АСТ и АЛТ, како и гама-глутамил транспептидаза.

Третманот на токсичен хепатитис е отстранување на токсични материи од телото. Затоа, пациентите со оваа дијагноза покажуваат одмор во креветот и гастрична лаважа. Покрај тоа, им се доделуваат ентеросорбенти, овозможувајќи да се отстранат отровите од цревата, а воведувањето на интравенски лекови, исто така, ги отстранува токсините. Неопходно е да се примаат хепатопротектори кои ги штитат клетките на црниот дроб и ги обновуваат - Heptral, Essentiale и други.

Покрај тоа, третманот на токсичен хепатитис вклучува администрација на витамини кои го зголемуваат целокупниот имунитет и холеретични лекови кои можат да го забрзаат процесот на отстранување на отровите. Ако пациентот има токсичен хепатитис или ако е познато кои отрови ја предизвикале болеста, неопходно е итно да се прекине снабдувањето со лекови или други супстанции во телото, бидејќи без овој третман нема да има ефект. Во некои случаи, се прикажани антидоти кои неутрализираат одредени токсични материи. И, се разбира, на пациентот му се покажува одредена диета - без протеини.

Некои луѓе го третираат токсичниот хепатитис со народни лекови. Сепак, сите методи кои можат да се користат за лекување на оваа болест дома се ефективни само во почетните фази на болеста. Особено, можно е вештачки да предизвикаат повраќање со цел да се ослободи стомакот од отрови или да се нанесе ладен компрес на челото со цел да се отстрани температурата.

Но, фолклорниот третман во никој случај не може да ја замени терапијата со лекови, па затоа таквите методи може да се преземат само за да го поддржат телото до моментот кога едно лице може да се консултира со доктор. Покрај тоа, таквите методи обично се ефикасни само во случај на акутно труење - со хронични луѓе не се разбира што предизвикало неговото лошо здравје.

Ако некој има развиено хепатитис на лекови, тој исто така ќе треба вештачка индукција на повраќање, но поради фактот дека таквата патологија се јавува само со долготрајна изложеност на црниот дроб на црниот дроб, другите традиционални методи на лекување ќе бидат бескорисни и може да спасат животи во болница.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате токсичен хепатитис и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите можат да ви помогнат: гастроентеролог , хепатолог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Жолтица (појавување симптоми: 9 од 18)

Жолтицата е патолошки процес, чие формирање е под влијание на високата концентрација на билирубин во крвта. Да се ​​дијагностицира болеста може и возрасни и деца. Секоја болест може да предизвика таква патолошка состојба, и сите тие се сосема различни.

...
Алкохолен хепатитис (појавување симптоми: 9 од 18)

Алкохолниот хепатитис е воспалителна болест на црниот дроб, која се развива како резултат на продолжена употреба на пијалоци што содржат алкохол. Оваа состојба е претходник на развојот на цироза на црниот дроб. Врз основа на името на болеста, станува јасно дека главната причина за појавата е употребата на алкохол. Покрај тоа, гастроентеролозите идентификуваат неколку фактори на ризик.

...
Дискинезија на жолчното кесе (појавување симптоми: 9 од 18)

Дискинезија на жолчното кесе - се смета за прилично честа патологија, која се карактеризира со нарушување на функционирањето на овој орган, што предизвикува недоволен проток на жолчката во дуоденумот. Болеста може да биде примарна и секундарна, што ќе предизвика причините за нејзиното формирање да биде различно. Често се конгенитални аномалии или други заболувања на органите на дигестивниот систем.

...
Механичка жолтица (појавување симптоми: 8 од 18)

Механичка жолтица се развива кога се нарушува процесот на одлив на жолчката по должината на жолчните канали. Ова се случува поради механичка компресија на каналите од тумор, циста, камен или други формации. Претежно жените страдаат од болеста, а на млада возраст, опструктивна жолтица се јавува како резултат на холелитијаза, а кај средовечни и постари жени, патологијата е последица на туморски процеси во органот. Оваа болест може да има и други имиња - опструктивна жолтица, екстрахепатична холестаза и други, но суштината на овие патологии е една и тоа е во кршење на протокот на жолчката, што доведува до појава на специфични симптоми и повреда на човечката состојба.

...
Хепатитис Д (појавување симптоми: 8 од 18)

Хепатитис Д е друг вид на вирусна инфекција на црниот дроб. Неговата карактеристична особина е тоа што најчесто се јавува истовремено со хепатит Б, помалку се смета за компликација на негативните ефекти на ХБВ. Провокатор е специфичен микроорганизам кој често инфицира лице со парентерален пат, т.е. преку крв. Покрај тоа, постојат и други механизми на инфекција.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

гастроентеролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Gamalei, 18
Телефон : +7 (499) 969-23-63
хепатолог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .