Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Стетохепатитис: симптоми и третман

Стетохепатитис - главни симптоми:

Стеатохепатитис е воспалителна болест на црниот дроб, која се развива како резултат на нарушување на метаболизмот на мастите и замена на здрави клетки на црниот дроб со сврзно ткиво. Таа напредува кај луѓе од различни возрасни категории.

Во современата медицинска пракса, постојат три форми на оваа болест:

 • безалкохолен или метаболичен стеатохепатитис;
 • хроничен алкохоличар;
 • лековити.

Понекогаш пациентот може да има комбинација од неколку форми на патологија одеднаш, но симптомите на секоја форма се сепак специфични, па дијагнозата обично не е тешка.

Сорти и причини

Алкохолната форма на болеста се јавува кај 30% од луѓето кои страдаат од хроничен алкохолизам. Механизмот на развој е едноставен - бидејќи до 90% од алкохолот се користи од страна на клетките на црниот дроб, со честиот прием се зголемува оптоварувањето на органот, што доведува до развој на воспалителни процеси во него. Воспалението е асимптоматско, така што во овој случај, процесот станува хроничен без лекување, а потоа доаѓа масна дегенерација на здрави хепатоцити, што доведува до развој на таква патологија како што е стеатохепатитис.

Метаболниот безалкохолен стеатохепатитис е последица на нарушените метаболни процеси во организмот и на никој начин не е поврзан со употребата на алкохолни пијалаци од страна на луѓето. Овој тип на болест ги погодува луѓето кои пијат алкохол во умерени дози или дури и воопшто не пијат. Причината за развојот на оваа болест лежи во нарушувањето на метаболизмот на масти и јаглени хидрати во телото, што може да се развие поради присуството на предиспонирачки фактори. Особено, стеатохепатитисот на црниот дроб на оваа форма е резултат на:

 • неухранетост;
 • дијабетес ;
 • дебелина ;
 • присуство во телото на фокуси на хронично воспаление во органите на дигестивниот систем.
Причини за стетохепатитис

Исто така, причината за болеста може да биде хиперлипидемија. Според студиите, болеста најчесто се развива кај луѓе со дебелина, бидејќи самата дебелина е последица на оштетен метаболизам на масти и јаглени хидрати. Поради општата дебелина, се развива и црниот дроб , каде што здравите хепатоцити се "заштитени" од масното слој, поради што не се во состојба да ги извршуваат своите функции. И ова, од своја страна, доведува до нарушување на работата на телото и нејзината неспособност да ги извршува своите функции, што доведува до сериозни здравствени проблеми.

Форма на дозирање се развива кај луѓето во однос на позадината на неконтролиран внес на лекови кои имаат токсичен ефект врз клетките на црниот дроб. Особено, следниве се сметаат за опасни за хепатоцитите:

 • некои антибиотици;
 • антифунгални агенси;
 • хормонални лекови, имено орални контрацептиви;
 • аминохинолини;
 • антагонисти на калциум и некои други лекови.

За да се развие стеатохепатитис или дури и цироза за време на земањето на овие лекови, треба да ги користите долго време. Оваа патологија е особено опасна за луѓето кои веќе имаат функционални нарушувања на црниот дроб, бидејќи клиничката слика на болеста во овој случај може да се влоши.

Не мислам дека стеатохепатитис се јавува само кај луѓе кои злоупотребуваат алкохол, се дебели или земаат лекови. Всушност, други причини може да предизвикаат болест, меѓу кои, на пример, хирургија извршена на органите на гастроинтестиналниот тракт, особено ако се отстрани дел од тенкото црево. Покрај тоа, пренасочувањето на клетките на црниот дроб може да предизвика дивертикулоза - болест во која цревата на цревата се водат, формирајќи депресија во форма на торба во која се задржани бактерии, предизвикувајќи воспалителен процес. И причината за оваа патологија, како што е црниот дроб стеатохепатитис, може да биде во присуство на Вилсон-Коновалова болест кај личност, која се карактеризира со нарушување на метаболизмот на бакар. Темелно модерната медицина не ги проучила сите можни причини за развојот на болеста, така што секој човек ќе се соочи со ризикот од тоа.

Симптоми

Како што споменавме погоре, симптомите на стеатохепатитис зависат од неговата форма. Сепак, постојат симптоми карактеристични за секоја форма на патологија, вклучувајќи:

Жолта кожа со стеатохепатитис
 • гадење без повраќање;
 • општа слабост;
 • мала дисколорација на кожата - појава на жолтица;
 • болка во црниот дроб (во десниот хипохондриум).

Најчестиот симптом карактеристичен за таква болест како црниот дроб стеатохепатитис е зголемување на големината, што може да се утврди не само со ултразвук, туку и со обична палпација за време на испитувањето на пациентот.

Сега треба да ги разгледате карактеристичните симптоми за секоја од облиците на оваа болест. Кај хроничен алкохолен стеатохепатис, може да се појават гореспоменатите симптоми, како и:

 • постојана желба да пијат вода;
 • феномени на диспептична природа (дијареа или дијареа);
 • гадење и повраќање;
 • прекумерно потење;
 • губење на апетитот и брзо губење на тежината.

Ако некое лице има не-алкохолен метаболичен стеатохепатитис на црниот дроб, симптомите може да се надополнат со поплаки како што се:

 • поплаки за чувство на постојана тежина во стомакот;
 • чувство на жед;
 • слабост и намалени перформанси.

Најостри симптоми на дозирната форма на болеста. Тие вклучуваат:

 • акутна пароксизмална болка;
 • остар пожолтување на кожата и мукозните мембрани;
 • проблеми во жолчното кесе;
 • појава на кожни манифестации на патологија (осип, чешање).

Дијагностика

Вообичаената дијагноза обично не е тешка, бидејќи веќе кога испитувате пациент и земате историја, лекарот може да биде сомнителен за проблеми со црниот дроб. На испитувањето се открива значајно зголемување на големината на органот, а исто така се забележува и неговата нежност.

Ултразвукот му овозможува на лекарот да го утврди степенот на зголемување на големината на црниот дроб и неговите надворешни промени. И лабораториските тестови даваат можност за потврдување на стеатохепатитис во црниот дроб, преку утврдување на соодносот на одредени компоненти во тестови за крв и урина. Во некои случаи, потребна е биопсија на црниот дроб. Покрај тоа, компјутерската томографија е од голема дијагностичка важност, но главно е пропишана за пациенти со лековити форма на патологија на црниот дроб.

Третман

Навременото лекување на лекарот и лекувањето на болеста дава поволна прогноза. Меѓутоа, ако болеста се започне и третманот не е пропишан со текот на времето, тогаш може да се развијат тешки компликации, вклучувајќи и цироза на црниот дроб и откажување на црниот дроб , кои се неповратни процеси и значително ја влошуваат прогнозата.

Третманот на болеста како што е црниот стеатохепатитис треба да биде комплексен, односно да влијае на телото во различни насоки. Прво, третманот е да се елиминираат факторите кои ја предизвикале болеста. Значи, ако пациентот има алкохолен облик, неопходно е да се одбие употребата на алкохолни пијалоци, и ако медицинската форма - од земање лекови. Кога метаболичката безалкохолна форма ја покажува нормализацијата на начинот на живот, вклучувајќи ја и исхраната.

Генерално, исхраната игра важна улога во лекувањето на оваа болест, па затоа е важно пациентот да ги следи сите препораки на лекарот во врска со употребата на одредени производи. Покрај тоа, третманот обезбедува заштита на хепатоцитите со земање на хепатопротектори. Исто така треба да го нормализирате метаболизмот и енергетскиот метаболизам на црниот дроб. Во некои случаи, се индицирани антибиотици.

Накратко, третманот треба да се избере посебно во секој случај, земајќи ја предвид формата на заболување на црниот дроб кај лицето и неговата состојба. Но, уште поважно е превенцијата на болеста, која се состои во нормализирање на исхраната и начинот на живот. Умерена вежба, јадење храна богата со протеини, како и рационален пристап за планирање на вашиот ден, во кој треба да се најде време за активна работа и одмор, може да го намали ризикот од развој на масна дегенерација на клетките на црниот дроб.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Steatohepatitis и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: гастроентеролог , хепатолог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Механичка жолтица (појавување симптоми: 10 од 17)

Механичка жолтица се развива кога се нарушува процесот на одлив на жолчката по должината на жолчните канали. Ова се случува поради механичка компресија на каналите од тумор, циста, камен или други формации. Претежно жените страдаат од болеста, а на млада возраст, опструктивна жолтица се јавува како резултат на холелитијаза, а кај средовечни и постари жени, патологијата е последица на туморски процеси во органот. Оваа болест може да има и други имиња - опструктивна жолтица, екстрахепатична холестаза и други, но суштината на овие патологии е една и е во кршење на струјата на жолчката, што доведува до појава на специфични симптоми и нарушување на човековата состојба.

...
Фасциолијаза (појавување симптоми: 10 од 17)

Фасциолијазата е екстраинтестинална хелминтијаза предизвикана од патолошкиот ефект на паразитот на паренхимот на црниот дроб и жолчните канали. Оваа болест е класифицирана како најчеста хеминетска инвазија на човечкото тело. Изворот на болеста е патогенот, кој може да биде хепатичен флук или џиновски флукс. Покрај тоа, клиничарите идентификуваат неколку начини да зарази таков микроорганизам.

...
Ехинококоза на црн дроб (појавување на симптоми: 9 од 17)

Ехинококозата на црниот дроб е хронична болест предизвикана од паразитски црви, кои може да траат повеќе од половина година. Се состои во формирање на цисти на површината на црниот дроб. Поразот на ова тело е повеќе од педесет проценти од сите случаи на откривање на ехинококозата. Постојат неколку видови на болеста на која зависи нејзиниот тек.

...
Алкохолен хепатитис (појавување симптоми: 9 од 17)

Алкохолниот хепатитис е воспалителна болест на црниот дроб, која се развива како резултат на продолжена употреба на пијалоци што содржат алкохол. Оваа состојба е претходник на развојот на цироза на црниот дроб. Врз основа на името на болеста, станува јасно дека главната причина за појавата е употребата на алкохол. Покрај тоа, гастроентеролозите идентификуваат неколку фактори на ризик.

...
Дискинезија на жолчното кесе (симптоми на појавување: 9 од 17)

Дискинезија на жолчното кесе - се смета за прилично честа патологија, која се карактеризира со нарушување на функционирањето на овој орган, што предизвикува недоволен проток на жолчката во дуоденумот. Болеста може да биде примарна и секундарна, што ќе предизвика причините за нејзиното формирање да биде различно. Често се конгенитални аномалии или други заболувања на органите на дигестивниот систем.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

гастроентеролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Вернадский пр., 93, бул. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
хепатолог прифаќа
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .