Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Рак на главата на панкреасот: симптоми и третман

Рак на главата на панкреасот - главните симптоми:

Ракот на главата на панкреасот е една од најнеповолните онколошки патологии, во која прогнозата во повеќето случаи е неповолна, и причината за ова е дека оваа болест ретко се дијагностицира во почетната фаза, бидејќи во овој момент симптомите се отсутни. Во исто време, при откривање на онкологија во рана фаза, што е можно како резултат на случајна дијагноза за време на профилактичко испитување, му дава на лицето можност трајно да се ослободи од болеста - во овој случај, хируршкиот третман кој се состои од ресекција на тумор е многу ефикасен.

Кога болеста влегува во подоцнежни фази, туморот расте во соседните органи, а хируршкиот третман на оваа патологија бара отстранување на не само самиот тумор, туку и панкреасот, како и засегнатите делови на соседните органи, што ја влошува прогнозата. Покрај тоа, доцните фази на патологијата се карактеризираат со метастази на туморот од страна на лимфоген и хематоген пат, што доведува до развој на чести рецидиви и не остава шанси пациентот да преживее. Според ICD-10, кодот на оваа болест е C25.0, што е наведено во болната листа на пациентот. Ако друг дел од органот е под влијание на онкологијата, кодот ќе биде различен, што е важно да се земе предвид при снимањето на дијагнозата.

Имајте на ум дека најчесто мажите на возраст од 50 до 65 години страдаат од оваа онкопатологија, иако жените исто така можат да ја доживеат оваа болест.

Причини

И покрај фактот што научниците активно ја проучуваат оваа болест и активно се истражуваат истражувања за причините и методите за лекување на рак на панкреасот, тие сè уште не успеале да ја утврдат вистинската причина, исто како што не можеле да најдат ефикасен третман. Тоа е причината зошто оваа болест се смета за една од најнеповолните онкопатологии, а докторите прават прекумерни напори за дијагностицирање во раните фази.

Во исто време, постојат одредени ризик фактори кои можат да предизвикаат развој на оваа болест кај луѓето. Овие фактори вклучуваат:

Покрај тоа, според неодамнешните студии, луѓето кои работат во опасни индустрии, како што се дрво, гума итн., Се подложни на рак на панкреатичен глас. Наследството е исто така важно во развојот на оваа болест. Тоа е, ако роднините на пациентот ја имаат оваа болест, тогаш неговите шанси да се разболат со него се зголемуваат неколку пати во споредба со оние луѓе кои ја немаат оваа болест во наследната историја.

Бидејќи во повеќето случаи прогнозата на текот на болеста е неповолна, единствениот утешен фактор е дека оваа онкопатологија е исклучително ретка - само во 3-5% од случаите од сите случаи на онколошки заболувања на гастроинтестиналниот тракт.

Симптоми

Како што споменавме погоре, симптомите на болеста во почетните фази се отсутни, односно болеста е скриена, и затоа се одредува само случајно - при испитување на пациентот за сите други болести.

Кога ќе се појават симптомите на болеста, ова може да укаже дека болеста е веќе во таа фаза кога нејзината прогноза може да биде неповолна. Според студиите, со болест во фаза 2, петгодишната стапка на преживување на пациентите по хируршки третман и хемотерапија е 50%, со фази 3-4, можеме да зборуваме само околу 6 месеци преживување. Покрај тоа, во 3-4 фази на хируршки третман е прикажан само кај 10-15% од случаите, во други случаи се користи само палијативна терапија, односно лекување насочено кон елиминирање на симптомите и ублажување на состојбата на пациентот.

Првиот симптом карактеристичен за оваа болест е болката, која може да биде локализирана во десниот хипохондриум или да има карактер на ќерамиди. Болката е предизвикана од стегање на нервните завршетоци од туморот, што веќе укажува дека неоплазмата е доста голема. Интензитетот на болката се зголемува ноќе, како и после јадење брза храна.

Симптоми на панкреатичен рак на главата

Други симптоми на болеста се:

 • гадење;
 • аверзија кон мрсна храна, месо и други штетни производи;
 • остра губење на тежината;
 • намалени перформанси и постојана слабост;
 • тежина во стомакот поврзана со јадење.

Состојбата на пациентот без третман постојано се влошува - буквално за неколку месеци може да се развие кахексија (осиромашување на телото), поради недостаток на апсорпција на хранливи материи поради недостаток на ензими на панкреасот.

Доцните фази на болеста се карактеризираат со симптоми како што се:

 • промена во измет (промена на бојата) и затемнување на урината;
 • развој на жолтица ;
 • зголемен црниот дроб и панкреасот.

Со ртење на тумор во други органи, може да се случи крварење (желудник, цревата), маснотиите се појавуваат во столицата, функцијата на срцето е нарушена и се развива анемија .

Карактеристики на дијагноза и третман

Со оглед на симптомите на болеста сам, исклучително е тешко да се направи точна дијагноза на пациентот. Затоа, кога едно лице се обраќа до лекар, му се доделуваат дополнителни истражувачки методи кои овозможуваат појаснување на причината за појавата на еден или друг симптом.

Дијагностички методи за рак на панкреатичен глас вклучуваат:

 • крвен тест;
 • КТ скенирање;
 • Ултразвук на абдоминалните органи;
 • МНР;
 • ендоскопска ткивна биопсија на засегнатиот орган.

Најефективен третман за онкологија на главата на панкреасот е ресекција на тумор или тумор со жлездата. Сепак, ова е можно само во раните фази - подоцнежните фази не дозволуваат операција, па пациентите се препишуваат други третмани, како што се радиотерапија и хемотерапија.

Во исто време, само по хируршката ексцизија на туморот, шансите за преживување на пациентот во текот на следните 5 години се зголемуваат. Без операција, како што е споменато погоре, стапката на преживување не надминува шест месеци.

Во прилог на ресекција на туморот, жлездата или панкреасот и околните ткива (во кои туморот изникна), хемотерапијата се препишува на пациентите со оваа дијагноза во износ потребен за уништување на можните метастази. Исто така, е наведена и терапија со радијација, тајмингот и дозата на кои се определува од страна на лекарот.

За жал, во повеќето случаи, кога некое лице се обраќа до лекар, кога се појавуваат симптоми на болест, премногу е доцна за лекување на болеста. Останува само да се спроведе палијативна терапија за ублажување на состојбата на пациентот. Затоа, превенцијата на развојот на патологијата игра важна улога, во која вистинското место зазема соодветно место и правилно одбивање на лошите навики. Докажано е дека за луѓето чија исхрана се состои претежно од растителна храна подготвена со нежни методи, ризикот од развивање на оваа патологија на рак (и многу други патологии на гастроинтестинални карциноми) е значително намален.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате рак на панкреатична глава и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: гастроентеролог , онколог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Рак на црниот дроб (појавување на симптоми: 7 од 18)

Ракот на црниот дроб е прилично тешка болест во својот тек, што се карактеризира со развој на малигнен тумор во црниот дроб. Канцер на црниот дроб, чии симптоми имаат карактеристични карактеристики, може да настане како резултат на изложеност на вакви важни фактори како што се цироза на црниот дроб, вирусниот хепатитис и потрошувачката од страна на пациентот на производи кои вклучуваат афлатоксин.

...
Стеатохепатитис (појавување симптоми: 7 од 18)

Стеатохепатитис е воспалителна болест на црниот дроб, која се развива како резултат на нарушување на метаболизмот на мастите и замена на здрави клетки на црниот дроб со сврзно ткиво. Таа напредува кај луѓе од различни возрасни категории.

...
Дифузни промени во црниот дроб (појавување на симптоми: 7 од 18)

Дифузните промени во црниот дроб се честа патолошка состојба која се карактеризира со развојот на трансформациите на жлечното ткиво. Опасноста е дека болеста се развива дури и со мали нарушувања и не е невообичаена кај децата.

...
Лимфоцитна леукемија (појавување симптоми: 6 од 18)

Лимфната леукемија е малигна лезија што се јавува во лимфното ткиво. Се карактеризира со акумулација на туморски лимфоцити во лимфните јазли, во периферната крв и во коскената срцевина. Акутната форма на лимфоцитна леукемија неодамна припаѓала на болести на "детството" поради неговата подложност главно кај пациенти на возраст од две до четири години. Денес, лимфоцитна леукемија, чии симптоми се карактеризираат со својата специфичност, е почеста кај возрасните.

...
Хепатитис Ц (појавување симптоми: 6 од 18)

Хепатитис Ц е инфективна болест која влијае на црниот дроб и е еден од најчестите типови на хепатитис. Хепатитис Ц, чии симптоми веќе долго време не можат да се појават, често продолжува со неговото доцно откривање поради оваа причина, што, пак, води до латентен превоз кај пациенти со паралелно ширење на вирусот.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

гастроентеролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
онколог зема
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .